PDA

View Full Version : Hip-Hop muzika // karakteristike produkcije

alfom
16-01-2010, 05:28 PM
Hajde H-M otvori svoju sobu :).

HeatMan
16-01-2010, 05:32 PM
nemam vremena, zato sam trazio da se zatvori forum dok ga ne sredim.. u guzvi sam poslednjih par dana.. a treba i da smislim shta cu da uradim

gregor z
18-01-2010, 07:29 PM
Hehe...welcome to the club.....I mene je malo iznenadilo....:D

Pozdrav,

G

spidermusic
25-01-2010, 08:55 PM
Cestitam Heat na moderatorskoj funkciji.

Verujem da ces imati pune ruke posla s obzirom na aktuelnost podforuma. Veliki pozz i srecno!

HeatMan
25-01-2010, 09:08 PM
hvala hvala.. ma, voleo bih samo da krene.. pa da znam u kom pravcu da razmishljam

Rhino
25-01-2010, 09:48 PM
Cujes u kom pravcu?

Tup [kik], trsh [sner], ts-ts [hetovi] i sempl iz nekog spijunskog filma sa majkl kejnom:rotfl:

Salim se... Milo mi je sto je startovao ovaj podforum, ajd da nesto ucinimo... Tu sam ako mogu nekako da pomognem.

HeatMan
25-01-2010, 10:10 PM
naravno. ti shot, i jan ste i vishe nego dobrodoshli ovde.. chak shtavishe, valjalo bi da vas stave za modove

edit: kachio sam album na promociju radova.. :) skini i javi utiske

Ngino
25-01-2010, 10:58 PM
Pozdrav!
`ajmo!
Nebo je granica!
Bas valja zapoceti ovaj "sektor"! :rotfl:

Ako treba odnekud da se pocne, evo ja bih se rado podmetnuo na panj dok se ne smisli neka ciljana tema. :)
Za moderatora cestitke na funkciji:) i da se ozbiljno uhvati posla!
I veeeliki respekt, posebno za rad! Zbilja svepet!

Imam okacenih par stvari na profilu, sirovih,nevjesto smiksanih pa moze neki komentar!?
Sta god. OK, nije OK, prepateticno ne`am pojma. Iskreno pliz!
Ustvari bih najvise volio cuti neke savjete za miks, jer sam onih nekakvih "kreativnih rupa" donekle i sam svjestan ali prod. mi je more a ja poput loseg plivaca.
Planiram da "pakujem" jos dosta nekakvih stvari iz steka pa bi mi dobrodosli sto konstruktivniji savjeti za ubuduce!
Pozdrav svima i opalite koju! :)

http://www.myspace.com/slikaiprilikamusika

Rhino
26-01-2010, 02:10 AM
naravno. ti shot, i jan ste i vishe nego dobrodoshli ovde.. chak shtavishe, valjalo bi da vas stave za modove

edit: kachio sam album na promociju radova.. :) skini i javi utiske

Aha, skinuo sam vec ali nisam josh slusao... Javljam ti kad cujem fino, ono par puta u autu ili sl.

HeatMan
26-01-2010, 05:43 AM
@Ngino: strpi se josh koji dan da se saberem i da skupim neke stvari koje sam vec pisao.. pa da okachim ovde pa mozesh da prostudirash sve to..

@rhino: hahhah ajde chuj pa baci komentar tamo

btw da ne otvaram novu temu

<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/TWCgZ7Ro9Yc&hl=en_US&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/TWCgZ7Ro9Yc&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>

...stvar od malopre

HeatMan
26-01-2010, 05:43 AM
@Ngino: strpi se josh koji dan da se saberem i da skupim neke stvari koje sam vec pisao.. pa da okachim ovde pa mozesh da prostudirash sve to.. chuh na preskok stvari.. svidja mi se danica.. matrica.. ok je i rep.. :)

@rhino: hahhah ajde chuj pa baci komentar tamo

btw da ne otvaram novu temu

<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/TWCgZ7Ro9Yc&hl=en_US&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/TWCgZ7Ro9Yc&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>

...stvar od malopre

DaBear
26-01-2010, 08:58 AM
Struka - komentari..

krene super, sve zvuci "autenticno"..dobri zvuci / glasovi..
krene rap - ODLICAN vibe, flow, reci ne iskacu, dobar still, sve super..
SAMOO - mnogo nepotrebnog psovanja i "poganih reci" !

Pa cak i najgori hardcore crnci ne stavljaju toliko....

Ovako se ne vaspitavaju deca, ...stvarno bez veze...kad uporedis ovo i Grand produkciju, pre bi dao deci da slusaju "carobne zvuke Granda"..

Mislim ni jedno ni drugo nje deciji materijal - ALI STIGNE DO NJIH !
I CUJU GA!

steta...prava steta..zali boze trud

silicon science
26-01-2010, 11:05 AM
Struka - komentari..

Ovako se ne vaspitavaju deca, ...stvarno bez veze...kad uporedis ovo i Grand produkciju, pre bi dao deci da slusaju "carobne zvuke Granda"..

I CUJU GA!

Ali barem je ON TOPIC, jer je to jedna od karakteristika hiop hop produkcije kod nas LOL :rotfl::rotfl::rotfl::wink:

HeatMan
26-01-2010, 04:13 PM
Struka - komentari..

I CUJU GA!

ovo je obichna zajebancija snimljena i uradjena za 2 sata.. :) od matrice do svega.. radjeno za repere da se loze.. :)

ovo ce te vishe raditi
<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/GJrQMU_Mb-4&hl=en_US&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/GJrQMU_Mb-4&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>

ajd da ne kachim svoje pesme sad

DaBear
26-01-2010, 09:48 PM
ovo je obichna zajebancija snimljena i uradjena za 2 sata.. :) od matrice do svega.. radjeno za repere da se loze.. :)

ovo ce te vishe raditi

ajd da ne kachim svoje pesme sad

ok, cuje se da je uradjen za 2 sata...ali je OK.
Super napisan rap / metrika...sve lepo tece i lepo se "lomi"..
I refren ima potencijal, ali nije mi razradjeno sve (ok, 2 sata...znam)
moze super da se odradi..i sto nisi malo "nastimao" refrene...??

Jedino sto mi smeta je taj neki, ne znam kako da ga nazovem..."mangupski" akcenat "na silu" ne zvuci mi prirodno. Mislim da kad bi odrepovao sa malo normalnjim tonom, da bi bilo mnogo bolje..
Ne primecujem da SVI crnci tako na silu nabacuju akcente...i tu zategnutost..

Inace, vidim da bacate pesme na sve strane, 5 na dan ! I sve ostanu nekako nedovrsene, zaborave se, ide se dalje..sto lepo ne proberes i uradis kako treba, a ne sve nesto za sat-dva..i ostane na tome.

pozz:)

HeatMan
26-01-2010, 09:59 PM
zato shto su to hype stvari.. a ne stvari za album.. to tek treba da ide, a pre toga treba dici frku oko tog albuma... :)

DobarDan
27-01-2010, 02:22 PM
A sta si ti radio produkciju ili si i pevao??

Ngino
28-01-2010, 11:58 PM
OK Heatnigga,vazi!

www.myspace.com/slikaiprilikamusika

HeatMan
29-01-2010, 01:22 AM
moram ti reci, iskreno.. mnogo mi se svidja to shto radish.. da se razumemo, miks ti nije jacha strana.. ali muzika.. svaka chast.. rime ne mogu da komentarishem jer ih ni ne chujem. .a i nisam u tom fazonu.. :)

poz

exc083
30-01-2010, 10:09 AM
moze li ovako nesto...
da neko okaci projekat (pjesmu) isproduciran u tom programu u kom vec radi... ne mora nesto dugo bit... pola minuta.... i to da okaci i onda mi obicni smrtnici skinemo to i otklonimo sve nedoumice i onda i mi budemo kul i pocnemo da valjamo drugim smrtnicima produkciju... :D

Ngino
08-02-2010, 11:28 PM
OK, Heatman hvala na komentu. Sto se tice zanra jedno vrijeme su nas drmale soci rime tako da je iz tog perioda ostalo vise stvari koje sam i ja sam nekako "prerastao" ali nema vracanja . Novije pjesmice su nesto drugacije ali o tom potom,vidjecemo sta ce ispasti, a i dosta ovih starijih stvarcica nikako ne stizem zavrsiti ni priblizno kako bih htio.
Kao sto si i sam cuo, mix najvise skripi i tu sam najtanji `bem li ga, nekako sam mixu najmanje posvecivao paznju uzimajuci u obzir da bi fino bilo akusticki istretirati prostoriju u kojoj radim ali sta je tu je.. Na kraju krajeva nekako bi idealno bilo taj dio posla prepustiti nekome ko zbilja zna pos`o, bar sam ja na taj dio uvijek gledao tako! U ovoj nekoj demo-hobi opciji sto mozes uraditi sam - uradi i to je to.
Najvise problema mi prave vokali koji su nekako najzahtjevniji a moj NT1-A ustekan drito u Profire i nije najbolja opcija za to. Koliko bi neki kompresor u mom slucaju odradio poso?

Nakon toga mi nekako najvise problema prave kik i bas linija. Tu se nekako najvise smorim u losoj prostoriji ...uf brate!
Baci neki TIP! Cesljao sam dosta tutorijala na ove teme ali ipak teorija je jedno a praksa nesto drugo, pogotovo ako je znanje tanko i u losim uslovima mislim da je to bas onako frka...:)

@exc083 evo moje preporuke za pocetak - RUMSKI. Ali dobro da ga protreses. MIslim da ces naci dosta toga kao odgovor na tvoj zahtjev! Dosta slicnih tema zanemarivsi muz. zanrove tako da... udri! poz

exc083
09-02-2010, 10:50 AM
@exc083 evo moje preporuke za pocetak - RUMSKI. Ali dobro da ga protreses. MIslim da ces naci dosta toga kao odgovor na tvoj zahtjev! Dosta slicnih tema zanemarivsi muz. zanrove tako da... udri! poz

ja sam se salio za to... a evo pregeldam rumski svaki dan ima dosta korisnih stvari :D

Ngino
10-02-2010, 09:28 PM
Ma jasno , no hard feelings! Samo udri :banghead:!!!
:grin:

HeatMan
10-02-2010, 11:53 PM
OK, Heatman hvala na komentu. Sto se tice zanra jedno vrijeme su nas drmale soci rime tako da je iz tog perioda ostalo vise stvari koje sam i ja sam nekako "prerastao" ali nema vracanja . Novije pjesmice su nesto drugacije ali o tom potom,vidjecemo sta ce ispasti, a i dosta ovih starijih stvarcica nikako ne stizem zavrsiti ni priblizno kako bih htio.
Kao sto si i sam cuo, mix najvise skripi i tu sam najtanji `bem li ga, nekako sam mixu najmanje posvecivao paznju uzimajuci u obzir da bi fino bilo akusticki istretirati prostoriju u kojoj radim ali sta je tu je.. Na kraju krajeva nekako bi idealno bilo taj dio posla prepustiti nekome ko zbilja zna pos`o, bar sam ja na taj dio uvijek gledao tako! U ovoj nekoj demo-hobi opciji sto mozes uraditi sam - uradi i to je to.
Najvise problema mi prave vokali koji su nekako najzahtjevniji a moj NT1-A ustekan drito u Profire i nije najbolja opcija za to. Koliko bi neki kompresor u mom slucaju odradio poso?

Nakon toga mi nekako najvise problema prave kik i bas linija. Tu se nekako najvise smorim u losoj prostoriji ...uf brate!
Baci neki TIP! Cesljao sam dosta tutorijala na ove teme ali ipak teorija je jedno a praksa nesto drugo, pogotovo ako je znanje tanko i u losim uslovima mislim da je to bas onako frka...:)

www.myspace.com/slikaiprilikamusika (http://www.myspace.com/slikaiprilikamusika)

ja sam ove stvari:

http://www.youtube.com/watch?v=j6Z6pH0ZekM

http://www.youtube.com/watch?v=f4mWHDlcqJ8

itd

radio pre 4 godine. u zgradi gde su podovi na drvenim gredama, iza jednog monitora (tapco s8 kojih sam se kasnije ratosiljao) je bio cigleni zid, a iza drugog staklo od bar 4 kvadrata povrshine. poshto je umesto cele jedne strane sobe.

nikakav akustichki tretman...

i opet je ok miks.. nishta ludachki, ne neshto chime bih mogao da se busam u prsa, osim time shto je sve snimano i radjeno u toj sobi na fush opremi i opet radi dovoljno dobro..

sve je do poznavanja materije.. a to i da krenem da ti objashnjavam (a ne znam odakle da pochnem), zgadilo bi ti se.

jedino da probash da postavish pitanje pa cemo probati da ti pomognemo..

poz

DJeneral
12-02-2010, 03:41 PM
koji sam ja meni kralj :banghead:

Ngino
15-02-2010, 11:28 PM
@Heatman kapiram ja o cemu pricas, da se razumijemo nisam bas tolika truba, samo onda je Bojan Dugic i sl. budala sto se skolovao za te stvari?:)
Kapiras sta hocu da kazem?
Ja sam jednostavno "prinudjen" na neki nacin da zavrsavam stvari ovako kako ih zavrsavam i to rezultira losim mixom i to je ta prica. Jednostavno cu radije vrijeme trositi npr. na neku DOPE bas liniju nego nabadati nesto sto je zbilja, po mom skromnom misljenju jbn nauka, sto je ovde konstatovano masu puta. Ja jasno razdvajam te faze posla i to je to.
Mogu sloziti korektan bit, napisati tekst koji nije bas tipa "moje rime te kolju, jebu kevu,pljeskam te drolje i tralala...", volim otpjevusiti poneki refren iako ovih par koje si cuo i nisu narocito reprezentativni i tu zavrsava moja prica kreiranja muzike. Ostalo je inzinjerija tako da...!
Naa` mean?:)
NEGO,zajebimo to, da budemo konstruktivniji, sta je tebi kod ovih mikseva najcrnje?
Mene konkretno za pocetak, ubise reske freq kod vokala snimanih suvim nt1-com...
Plus, vecinu rep dionica je radio moj kum koji inace ima tih sustecih freq prirodno i totalno mu je tesko da se rijesi toga a meni bas problem da to svedem na neku razumnu granicu. Kako konkretno TI procesuiras vokale. Pazi, citao sam neke tutorijala na temu ali daj iz prve ruke?

Inace su stvari puuuno losije kako sam ih uploadovao na spejs tako da nisu bas referentne ali koliko se moze skapirati a moze bar nesto, sta tebi prvo para usi? Sta bi ti prvo korigovao?

poz

Rhino
16-02-2010, 02:59 AM
Kako konkretno TI procesuiras vokale. Pazi, citao sam neke tutorijala na temu ali daj iz prve ruke?

Kompresijom i eq-om.. 2 osnovna tool-a! Mic i preamp imaju svoje odredjene karakteristike koje se tebi u ovom slucaju ne svidjaju izgleda nazalost.

Plus jos mozes da probas sa reverbom, sa recimo kracim reverb time-om za hiphop vokale, da malo 'proguta' te kriticne frekve i 'uvuce' ih u matricu.. Kako su bzvz ovi proguta, uvuce pojmovi :) (to je onaj reverb sto ga kao nema na vokalu zajedno sa matricom ali se bogami osjeca)... Ili sa odredjenom dozom delay-a slicno... Ili delay+reverb.. Nema finalnog recepta, samo odredjenih pristupa.. Samo pazi da ne pretjeras sa reverbom, to je za hiphop kataklizma cesto!

Ngino
16-02-2010, 08:46 PM
Si,OK Rhino.
Moram priznati da cesto odlutam koristeci vrlo povrsno razlicite kompresije na kraju ni jednu odradivsi kako treba. Da upravo se to trazi da ga "uvuce", da ga pozicionira u dubinu.
Najcesce mi se desava da mi vokal dodje kao "nalijepljen" van svake price. Dok sam u miksu jos je u dure ali kad odmorim usi uf, totalno drugi ambijent. Ili ga smanjim toliko da samo ja razumijem rijeci misleci da je OK. Probavam...

thx!

Jan
16-02-2010, 11:40 PM
Ja licno koristim paralelnu kompresiju na vokalu i za to koristim Stillwell The Rocket. Ne retko uz to stavim samo onaj Abbey Road EMI sa najbrzim recovery-em da malo komprimuje koliko da mi doda karatker na vokalu uradi nesto sto mi prija,kao da ozivi vokal (to samo za lead vokal, back vokale procesiram sonnox dinamikom bez paralelne kompresije).
Obicno imam i neki kratki delay- jedva primetni, i room/short plate/short hall reverb, takodje jedva primetni. Ono iz fazona, sa njima zvuci kako treba a bez njih zvuci suvo...
Sad stvarno ima opakih alata, recimo SPL Twintube, super za saturaciju, klasik rep , po meni zahteva malo saturacije na vokalu.
Takodje sam se odusevio kako radi Soundtoys Decapacitor, do duse BETA jos uvek, ali kida...
Mada sad ima toliko dobrih "free" alata da je to zlo

Rhino
17-02-2010, 04:53 AM
Ja licno koristim paralelnu kompresiju na vokalu i za to koristim Stillwell The Rocket. Ne retko uz to stavim samo onaj Abbey Road EMI sa najbrzim recovery-em da malo komprimuje koliko da mi doda karatker na vokalu uradi nesto sto mi prija,kao da ozivi vokal (to samo za lead vokal, back vokale procesiram sonnox dinamikom bez paralelne kompresije).
Obicno imam i neki kratki delay- jedva primetni, i room/short plate/short hall reverb, takodje jedva primetni. Ono iz fazona, sa njima zvuci kako treba a bez njih zvuci suvo...
Sad stvarno ima opakih alata, recimo SPL Twintube, super za saturaciju, klasik rep , po meni zahteva malo saturacije na vokalu.
Takodje sam se odusevio kako radi Soundtoys Decapacitor, do duse BETA jos uvek, ali kida...
Mada sad ima toliko dobrih "free" alata da je to zlo

Vokali ili ne vokali... ali soundtoyz rade posao!!!

Jan
17-02-2010, 05:06 AM
Vokali ili ne vokali... ali soundtoyz rade posao!!!

Dilej im je najjaci koji postiji...
Tremolo isto, fantazija od plaginova

Ngino
04-03-2010, 10:02 PM
Zbilja dobri ovi Soundtoys plugovi. Hvala ljudi!
@Jan, saturacija ti je skroz dobar prijedlog, navikavam se i pasuje mi sve vise! pz!

Midi
14-03-2010, 01:21 PM
Koliko je trip hop sličan ili različit hip hopu sa strane produkcije?

Midi
09-05-2010, 07:33 PM
Dali koristite neke mashine za beat? Ja bacam oko na NI Maschine i Roland MC-808, pa me zanima va?e mi?ljenje o tome? Zanima me hip hop produkcija bar ?to se beatova tiče, inače imam ?enski vokal u igri. Utjecaji su recimo Erykah Badu, Lauryn Hill..

Jan
09-05-2010, 08:05 PM
Dali koristite neke mashine za beat? Ja bacam oko na NI Maschine i Roland MC-808, pa me zanima va?e mi?ljenje o tome? Zanima me hip hop produkcija bar ?to se beatova tiče, inače imam ?enski vokal u igri. Utjecaji su recimo Erykah Badu, Lauryn Hill..

Ja ne koristim nista.
Uskoro bi trebalo da stavim oko 5 000 E u opremu, i nista od toga nece biti nijedna masina...Planiram da uzmem Adam A7x monitore, Lake People konvertor i Violet Amethyst ili Brauner Phantom mikrofon, evo prijatelj prodaje MPC 2500 maltene nov za 700 E...
Mislim da tu masina nista ne znaci, barem ne vise... Ako hoces neku masinu zbog sound-a definitivino ti ne treba, a ako hoces zbog workflow-a onda mozes da razmotris...Mada evo do sad znam 4-5 ljudi koji su recimo kupili MPC i sad im skupljaju prashinu...

Midi
09-05-2010, 08:16 PM
Ja ne koristim nista.
Uskoro bi trebalo da stavim oko 5 000 E u opremu, i nista od toga nece biti nijedna masina...Planiram da uzmem Adam A7x monitore, Lake People konvertor i Violet Amethyst ili Brauner Phantom mikrofon, evo prijatelj prodaje MPC 2500 maltene nov za 700 E...
Mislim da tu masina nista ne znaci, barem ne vise... Ako hoces neku masinu zbog sound-a definitivino ti ne treba, a ako hoces zbog workflow-a onda mozes da razmotris...Mada evo do sad znam 4-5 ljudi koji su recimo kupili MPC i sad im skupljaju prashinu...

Kuzim. Ja cekam vec 2 tjedna da dodu Adam A5x u zagreb, prvo sam mislio uzet stari A7 al kad sam skuzio (dan prije kupovine) da su izasli novi onda sam odlucio ubost A5x, jer je tu negdje sa starom A7-icom, bar ?to se glasnoće tiče..
Pa vi?e me sound zeza, al vjerojatno ću drugačije misliti kada jednom nabavim monitore..

Ima neki tutorijal za kako napraviti dobar hip hop beat?

Jan
09-05-2010, 08:54 PM
Kuzim. Ja cekam vec 2 tjedna da dodu Adam A5x u zagreb, prvo sam mislio uzet stari A7 al kad sam skuzio (dan prije kupovine) da su izasli novi onda sam odlucio ubost A5x, jer je tu negdje sa starom A7-icom, bar ?to se glasnoće tiče..
Pa vi?e me sound zeza, al vjerojatno ću drugačije misliti kada jednom nabavim monitore..

Ima neki tutorijal za kako napraviti dobar hip hop beat?

Imas ih brda na youtube-u...
Ja licno koristim Battery 3 za drums, a Groove Agent One iz Cubase-a sa sampling ala MPC.
Nema nekog recepta klasicnog. layeruj akusticne kickove sa 808 kickovima, neverovatno ali skoro u svim sample banks sto sam nalazio hiphop udarce skoro svi kickovi imaju 808 kick negde u sebi...Tako da ja cesto uzmem layer-ujem akusticne kickove sa 808 kratkim, dugim kako kad...Isto i sa snare-ovima, clap-ovima, probaj snimati svoje clapove, snapove...
Po meni je drum sekcija i njena "masnoca" kao i vokal i njegova "masnoca" u hiphop najvaznija...Danas moderni hiphop mi mnogo zvuci sterilno, verovatno zato sto cesto reperima miksaju drugari koji i nisu sound inzinjeri ili ih miksaju sujetni beatmakeri koji takodje nisu sound engineer-i, pa svuda nekako cujem digitalni cliping i hladnocu...
Ostavljaj headroom-a na kanalima i snimaj sa headroom-om kad snimas kako bi plugins bolje radili i pokazali svoj "karakter"....Probaj saturatore na sve zivo, URS Saturator i Soundtoys Decapacitor su majka, probaj i NY kompresiju na lead vokalu, na kick=u, snare-u, odnosno na ono sto treba da ti bude tvrdo u sredini, ja preferiram Stillwell The Rocket...Eto to su neki saveti iz prve ruke

Midi
10-05-2010, 09:05 PM
Imas ih brda na youtube-u...
Ja licno koristim Battery 3 za drums, a Groove Agent One iz Cubase-a sa sampling ala MPC.
Nema nekog recepta klasicnog. layeruj akusticne kickove sa 808 kickovima, neverovatno ali skoro u svim sample banks sto sam nalazio hiphop udarce skoro svi kickovi imaju 808 kick negde u sebi...Tako da ja cesto uzmem layer-ujem akusticne kickove sa 808 kratkim, dugim kako kad...Isto i sa snare-ovima, clap-ovima, probaj snimati svoje clapove, snapove...
Po meni je drum sekcija i njena "masnoca" kao i vokal i njegova "masnoca" u hiphop najvaznija...Danas moderni hiphop mi mnogo zvuci sterilno, verovatno zato sto cesto reperima miksaju drugari koji i nisu sound inzinjeri ili ih miksaju sujetni beatmakeri koji takodje nisu sound engineer-i, pa svuda nekako cujem digitalni cliping i hladnocu...
Ostavljaj headroom-a na kanalima i snimaj sa headroom-om kad snimas kako bi plugins bolje radili i pokazali svoj "karakter"....Probaj saturatore na sve zivo, URS Saturator i Soundtoys Decapacitor su majka, probaj i NY kompresiju na lead vokalu, na kick=u, snare-u, odnosno na ono sto treba da ti bude tvrdo u sredini, ja preferiram Stillwell The Rocket...Eto to su neki saveti iz prve ruke

Kad kazes da koristim 808 mislis na upravo one koje se moze naci na Roland MC-808?
Hvala na puno dobrih savjeta!

Jan
11-05-2010, 01:52 AM
Kad kazes da koristim 808 mislis na upravo one koje se moze naci na Roland MC-808?
Hvala na puno dobrih savjeta!

Ne znam sad da li je MC-808, predpostavljam da jeste :)
To je Roland 808 ritam masina, ja imam brda nekih semplova sa 808-ice sa razlicitim varijacijama, ima ona dobra 808 banka zove se "The Tape 808 Sample Pack", ima razlicitih varijanti tu, kroz kompresor, pa na tape-u, pa saturiran... u 90% hiphop pesama je 808 kick layerovan sa nekim drugim akusticnim ili kakvim god kickovima

Midi
11-05-2010, 01:59 PM
Ne znam sad da li je MC-808, predpostavljam da jeste :)
To je Roland 808 ritam masina, ja imam brda nekih semplova sa 808-ice sa razlicitim varijacijama, ima ona dobra 808 banka zove se "The Tape 808 Sample Pack", ima razlicitih varijanti tu, kroz kompresor, pa na tape-u, pa saturiran... u 90% hiphop pesama je 808 kick layerovan sa nekim drugim akusticnim ili kakvim god kickovima

Da, googlao sam pa sam skuzio da i stara 303-ka ima 808 samplove u sebi.
Imam semlirane stare ritam mašine (ima neki free pack, nasao sam to ovdje na forumu pod besplatni semplovi i unutra je između ostalog sempliran rolandov TR-808. Znaci već ga imam. Hvala puno, bio si od velike pomoći..

Midi
03-08-2010, 09:27 AM
Kako dobiti onaj super sidechaining efekt na melodijama, tipa flying lotus? Opcenito ga koristim al vjerojatno ima neka caka?

HeatMan
06-08-2010, 12:13 AM
daj primer!

Midi
06-08-2010, 08:02 PM
daj primer!

npr.

http://www.youtube.com/watch?v=SGRgdIGEup8&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=xaYyIiSB3HI&feature=related

DaBear
07-08-2010, 09:08 AM
npr.

http://www.youtube.com/watch?v=SGRgdIGEup8&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=xaYyIiSB3HI&feature=related

na ovom prvom je malo izrazenije...mozda je sidechain, a mozda je i samo kompresija preko celog mixa...samo VRLO PAZLJIVO podesena..da "dishe"

drugi primer - definitivno samo kompresor na miksu...

ja ponekad, ako mi sidechain ne radi sve kako zelim..odradim to sa volume. sub group zeljene instrumente, Automatizujem krivu za volume i onda samo na to malooo compresije da "pokupi sve "..

alavuk
07-08-2010, 09:33 AM
automatizacija , veoma korisna stvarcica digitalne tehnologije

Midi
07-08-2010, 10:07 AM
na ovom prvom je malo izrazenije...mozda je sidechain, a mozda je i samo kompresija preko celog mixa...samo VRLO PAZLJIVO podesena..da "dishe"

drugi primer - definitivno samo kompresor na miksu...

ja ponekad, ako mi sidechain ne radi sve kako zelim..odradim to sa volume. sub group zeljene instrumente, Automatizujem krivu za volume i onda samo na to malooo compresije da "pokupi sve "..

Odlican i k tome konkretan savjet..

HeatMan
07-08-2010, 11:44 AM
prvi mi zvuchi kao da je samo sidechainovao bass i kick.. bar na ovim zvuchnicima ovde

a na drugom sidechain svega (sem ostalih drumova) sa kickom.. mada mozda je i ceo mix pumpan tako

ne bih bio siguran na mom kontrafaziranom i improvizovanom mono-u i 2" bass driveru :/

Midi
11-08-2010, 04:22 PM
Kako skompresirati master tako da ta pjesma di?e? Ovo vjerujem nije jednostavan odgovor i zahtjeva slu?anje i po?timavanje al neka smjernica za početak bar..jednim kompresorom se to postigne?

DaBear
11-08-2010, 04:35 PM
Kako skompresirati master tako da ta pjesma di?e? Ovo vjerujem nije jednostavan odgovor i zahtjeva slu?anje i po?timavanje al neka smjernica za početak bar..jednim kompresorom se to postigne?

Jedan od nacina - radi miks kroz bus kompresor sve vreme - namestaj levels sa njim. U vecini slucajeva, kad ga iskljucis, odnos instrumenata nece imati veze sa zivotom, ali kad ga ukljucis, bice super. Jer neki instrumenti (noga, na pr..) guraju kompresor da pomera sve..treba PAZLJIVO namestati odnose instrumenata dok se ne postigne zeljeni efekat. Videces da kad gurnes neki instrumet gore, on ce da pokupi neki drugi dole..i tako dok ga "ne nabodes".

Midi
11-08-2010, 05:20 PM
Jedan od nacina - radi miks kroz bus kompresor sve vreme - namestaj levels sa njim. U vecini slucajeva, kad ga iskljucis, odnos instrumenata nece imati veze sa zivotom, ali kad ga ukljucis, bice super. Jer neki instrumenti (noga, na pr..) guraju kompresor da pomera sve..treba PAZLJIVO namestati odnose instrumenata dok se ne postigne zeljeni efekat. Videces da kad gurnes neki instrumet gore, on ce da pokupi neki drugi dole..i tako dok ga "ne nabodes".

bus kompresor je u prijevodu limiter?

vidio sam da postoje razliciti za razlicitu muziku, ima takvih podjela i kod software-a?

DaBear
11-08-2010, 05:49 PM

vidio sam da postoje razliciti za razlicitu muziku, ima takvih podjela i kod software-a?

pa...bus compressor je bus (stereo) compressor, a limiter je limiter..koliko ja znam nema "razlicitih za razlicitu muziku"...koristi ko sta ima. Probas - vidis!

Midi
30-08-2010, 09:16 PM
Sljedeća stvar koja me jako zanima je kako slo?iti cool stereo sliku pjesme. Ba? se čuje da svaki zvuk ima svoje mjesto (prostor) u pjesmi. Dali je sve u paniranju i eq-u?

http://www.youtube.com/watch?v=9ABILdDMxAA

Jan
30-08-2010, 10:51 PM
Sljedeća stvar koja me jako zanima je kako složiti cool stereo sliku pjesme. Baš se čuje da svaki zvuk ima svoje mjesto (prostor) u pjesmi. Dali je sve u paniranju i eq-u?

http://www.youtube.com/watch?v=9ABILdDMxAA

Pa u samom miksanju, ne samo hiphop muzike, imas, iz mog iskustva, 4 dimenzija.
Prva, panorama, levo-desno
Druga, frekvencije, sto je nesto frekventno vise imas utisak da se nalazi na vrhu zvucne slike, sto je nize, utisak je kao da je na dnu u prostoru.
Treca, kompresija, sto vise kompresujes signal on postaje stabilniji, prisutnijih od ostalih.
Cetvrta, prostori (reverb, delay razni drugi vremenski efekti), jako bitni, cesto u pesmama gde i ne cujes da ga ima reverba ima ultra kratkih reverba, tzv, earlier reflections.

Naravno da treba da se panoramise, imas i raznih imidzera (ja konkretno koristim PSP Stereo pack), ali oprezno sa njima da ne bi zeznuo faze itd...
Ovde na ovom primeru sto si dao na sintu koji svira u pocetku sam cuo da postoji neki autopan, da cas ide levo cas ide desno, imas i takvih procesora/pluginova.

Igraj se sa prostorima, recimo posalji signal neznatno levo, a njegov reverb, neznantno, ili znatno desno, ili delay, ili sta god :)
Mrdaj levo desno dok ti ne zvuci cool, nema pravila

Midi
31-08-2010, 12:14 AM
Pa u samom miksanju, ne samo hiphop muzike, imas, iz mog iskustva, 4 dimenzija.
Prva, panorama, levo-desno
Druga, frekvencije, sto je nesto frekventno vise imas utisak da se nalazi na vrhu zvucne slike, sto je nize, utisak je kao da je na dnu u prostoru.
Treca, kompresija, sto vise kompresujes signal on postaje stabilniji, prisutnijih od ostalih.
Cetvrta, prostori (reverb, delay razni drugi vremenski efekti), jako bitni, cesto u pesmama gde i ne cujes da ga ima reverba ima ultra kratkih reverba, tzv, earlier reflections.

Naravno da treba da se panoramise, imas i raznih imidzera (ja konkretno koristim PSP Stereo pack), ali oprezno sa njima da ne bi zeznuo faze itd...
Ovde na ovom primeru sto si dao na sintu koji svira u pocetku sam cuo da postoji neki autopan, da cas ide levo cas ide desno, imas i takvih procesora/pluginova.

Igraj se sa prostorima, recimo posalji signal neznatno levo, a njegov reverb, neznantno, ili znatno desno, ili delay, ili sta god :)
Mrdaj levo desno dok ti ne zvuci cool, nema pravila

Ovo si kratko i jasno objasnio, super post..

Jedno pitanje ?to se tice kompresora - dali je uobičajeno kompresionirati svaki kanal? Ako imam bass, npr. uvijek mi je iza njega eq pa kompresor, za snare koristim poseban battery (koji ima u sebi eq i komp), a za kick također poseban (zbog sidechaininga). Onda, ako imam synth, opet eq i kompresor na kanalu itd.

Jan
01-09-2010, 09:48 PM
Ovo si kratko i jasno objasnio, super post..

Jedno pitanje što se tice kompresora - dali je uobičajeno kompresionirati svaki kanal? Ako imam bass, npr. uvijek mi je iza njega eq pa kompresor, za snare koristim poseban battery (koji ima u sebi eq i komp), a za kick također poseban (zbog sidechaininga). Onda, ako imam synth, opet eq i kompresor na kanalu itd.

Pa ja licno nemam nuzno na svakom kanalu kompresor...
Kad cujem da ne treba, ne stavim...
A inace koristim EQ posle kompresije, pre sam koristio obrnuto ali sad radim EQ posle kompresije... Recimo ako mi neki signal koji stavljam u miks (recimo vokal) ima previse low enda, onda taj low end koji mi ne treba skinem, pa onda kompresujem pa onda novim eq-om iza dodajem ono sto mi treba... Sve je pitanje da li zelis da vec kompresovani signal bojis eq-om ili pak zelis da obojeni signal da kompresujes :) Meni bolje radi ovo prvo EQ posle kompresora. I nema pravila, uradi sve sto ti se cini da dobro zvuci, ja barem cesto koristim raznolike metode

InsaneEyes
10-09-2010, 01:32 PM
po meni za dobar hip hop produkcija je na zadnjem mestu il ima dusu il nema

<object width="480" height="385">

<embed src="http://www.youtube.com/v/0W4BhhVbxKM?fs=1&hl=en_US" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></object>

cak ni ovaj nas mish sa vozdovca nije los nema produkcije al pesma udara

<object width="480" height="385">

<embed src="http://www.youtube.com/v/o2A0dUcK2xo?fs=1&hl=en_US" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></object>Download:
FLV (http://www.rumski.com/forum/#)MP4 (http://www.rumski.com/forum/#)3GP (http://www.rumski.com/forum/#)
Download:
FLV (http://www.rumski.com/forum/#)MP4 (http://www.rumski.com/forum/#)3GP (http://www.rumski.com/forum/#)

Tormentor
13-09-2010, 08:08 AM
jesi ti normalan da te pitam

Midi
14-09-2010, 01:24 AM
Kada ja stavim kompresor na master da mi stvar di?e, pumpa itd. sto smo ranije komentirali - dali se ja time petljam u mastering ili to spada pod eq? Ako recimo hocu napraviti profesionalniji mix i master u nekom studiju, kako ce to utjecat, smetat itd.

Jan
14-09-2010, 01:33 AM
Kada ja stavim kompresor na master da mi stvar di?e, pumpa itd. sto smo ranije komentirali - dali se ja time petljam u mastering ili to spada pod eq? Ako recimo hocu napraviti profesionalniji mix i master u nekom studiju, kako ce to utjecat, smetat itd.

Zavisi kako za kog mastering inzinjera.
Ja licno ne mogu da miksam bez bus kompresije

DaBear
14-09-2010, 07:37 AM

ne bi trebalo da smeta, jer je to tvoj zeljeni sound. Mastering treba samo da pojaca celu matricu i popravi eq (ako treba) .

InsaneEyes
14-09-2010, 10:22 AM

jok brate :D :dance:

Midi
05-10-2010, 05:38 AM
Budući da sam primjenjivao ovdje naučene tehnike, samo je ispravno da vam dam link da čujete pjesmu, i zahvalim na pomoči.
:)

Cloud Factory - High Grounds (http://tvornicaoblaka.tumblr.com/post/1232506960)

Midi
31-10-2010, 04:51 PM
Budući da sam primjenjivao ovdje naučene tehnike, samo je ispravno da vam dam link da čujete pjesmu, i zahvalim na pomoči.
:)

Cloud Factory - High Grounds (http://tvornicaoblaka.tumblr.com/post/1232506960)

Kako dati vi?e prostora snareu na ovoj pjesmi? Dali dodavanjem kicka u snare, jaca kompresija, reverb?

silicon science
31-10-2010, 04:54 PM
Kako dati više prostora snareu na ovoj pjesmi? Dali dodavanjem kicka u snare, jaca kompresija, reverb?

... sidechain

HeatMan
01-11-2010, 10:56 AM

molim te da se ne ponove ovakvi izleti. na ovom forumu nema mesta za takve stvari. ovo moze na drugim da prodje ali ne i ovde

sledeci korak je ban na jedan dan, a nakon toga ban na "zauvek"

tako da te molim kao moderator da se kontrolishesh

pozdrav

cAAc
06-11-2010, 06:36 PM

ja sam nesto skoro upalio kjubejz i gledao neke tutorijale i koliko sam shvatio ,a mozda gresim buss kompresija je kompresija na grupi ..recimo ritmu (mada je pozeljno posebno pre toga tretirati kik sner hetove itd kao i poigrati se sa EQ) .
Jedna od simpaticnijh stvari mi je uticaj kompresora na reverb ..npr pored ovog nabrojanog uradis jedan fx kanal na koji ide reverb(isto se poigraj sa EQom na tom kanalu ,i grupu na koji ide jos jedan kompresor cije su glavne karakteristike ,napumpani ratio i make up do kraja sa atakom i holdom na minimumu i malim releasom ..treshold i analysis izvrti malo vidi sta ti odgovara).Reverb sendujes na taj komp (naravno neke lejerovane snerove i neke hetove si sendovao na fx reverb ..takodje mozes i send na taj kompresor)
E sad trebao bi da dobijes efekat de se reverb pojavljuje i nestaje i daje specifican flov ritmu .. igranjem sa jacinom kompresije na sendu se u stvari dobija taj efekat..
Problem je sad sto nemam prakse ni dovoljno znanja pa daljim radom i dodavanjem ostalih elemenata upropastim sve :) jer imas mnogo varijanti za eksperimentisanje sa sendovima i grupama ..u svakom slucaju je zanimljivo
Ne znam koliko je ovo karakteristika HipHop-a ali mislim da bi dobro doslo za neke aj da nazovem old school ritmove tipa House of Pain ,CH itd

kejkz
06-11-2010, 08:02 PM
cAAc, jedan od efekata koji se upravo posti?e kompresijom i jeste to da se reverb, prostor, izdi?e u trenucima kada je pauza između tranzienta, tako da mo?e? slično ?to si ti sada opisao postići samo ako stavi? vrlo mali reverb i prilično jako kompresuje? drum grupu, recimo. I da, buss kompresija i jeste upravo to, procesiranje grupe kanala ili insturmenata istim efektom. Tako se dobija na kohezovnosti zvuka. Sidechain mo?e samo upravo biti jedan od dodataka pomoću koga se mo?e jo? bolje kontrolisati dinamika.
Mada to ?to si ti naveo takođe nije lo?a ideja. Mo?e? posle reverba staviti sidechain kompresor, i onda će reverb da se uti?ava kod tranzienta, i da se vraća kada prestanu. Mogućnosti su neograničene, i nemaju ba? direktne veze sa hip hop produkcijom, nego sa miksom uop?te.

mikac
27-02-2011, 11:04 PM

kompresija mo?e samo nemoj da ga previ?e napanji? na master ?ini, pusti da ti miks "di?e". 2-3 dB gain redukcije je ok. za agresivniju muziku koristi manji attack. eq ostavi za postprodukciju.

KrleBeatz848
01-02-2012, 12:11 PM
Imam 15 godina, beatmakingom sam poceo da se bavim pre godinu dana. Smatram da nisam toliki amater za svoje godine ali bih voleo da preslusate neke moje radove da bi znao sta treba da se popravi i na koji nacin i u kom programu da nastavim dalje. Radim u FL Studiu 9. Na ovom linku su nekih 10-ak instrumentala. Ko stigne tj. ko ?eli nek' preslu?a sve.
Pozz
http://soundcloud.com/krlebeatz848