View Full Version : AKAI S3000 vs MPC2000
http://www.forthosewholiketogroove.com/gear-notes/akai/wiki/images/f/f9/Akai-s3000xl.jpg
Oba su nahvaljena. Na Vintage synth Exploreru je autor napisao da je S3000 i S3000xl najbolji sampler koji postoji. I u nastavku. "The most radical feature about these great samplers is that they are very synth-like. Aside from outstanding sampling specs such as 44.1kHz 16-bit stereo sampling with tons of RAM (8 to 32 MB) and extensive editing capability, the S-3000 series have excellent synth-like filters with resonance, 32-voice polyphony, full digital onboard effects (delay, chorus, reverb, etc.) two LFOs, and complete MIDI implementation with MTC and SMPTE."
http://www.vintagesynth.com/akai/mpc2000.jpg
Opet koliko sam kuzio MPC2000 ima squencer, puno vi?e ljudi ga ima i komentira online. Pretpostavljam da oba imaju glitchy akai zvuk ali ja ih nisam niti koristio niti čuo. Zato pitam rumski za mi?ljenje.
DaBear
08-01-2010, 09:38 PM
sve zavisi za sta ti treba ( i ako ti UOPSTE TREBA?!) Ja sam imao sve Akai-je i uradio sam dosta ploca sa njima..(S900, 2 x CD3000XL, jos uvek imam S6000..)
U poredjenju sa soft samplerima - ne moze da se poredi. Nekome ko je odrastao na soft samplerima i VST sintijima, prosto je NESHVATLJIVO raditi sa 8MB ili (CAK) 32MB RAMa ! I sa svi drugim ogranicenjima..cak i S6000 sa svim dodatcima (editing software / HD / RAM itd..) je spor, spor, spor, spooor......
MPC - ista prica....napravljen da se sa njim pravi muzika od samplovanih fraza sa ploca (znaci - prost, lak za rukovanje - cak su i crnci naucili da se sluze sa njim!!)
Poredjenje sa softwerima - isto kao gore!
Zvuk - da li ima ili nema razlike, u 99% slucajeva i za 99% korisnika - UOPSTE NIJE BITNO !!
Pogotovo sto se S serija polako blizi kraju zivota...itanje je kad nece moci da se popravljaju..znaci - bacene pare.
Ne treba se loziti puno....
sve zavisi za sta ti treba ( i ako ti UOPSTE TREBA?!) Ja sam imao sve Akai-je i uradio sam dosta ploca sa njima..(S900, 2 x CD3000XL, jos uvek imam S6000..)
U poredjenju sa soft samplerima - ne moze da se poredi. Nekome ko je odrastao na soft samplerima i VST sintijima, prosto je NESHVATLJIVO raditi sa 8MB ili (CAK) 32MB RAMa ! I sa svi drugim ogranicenjima..cak i S6000 sa svim dodatcima (editing software / HD / RAM itd..) je spor, spor, spor, spooor......
MPC - ista prica....napravljen da se sa njim pravi muzika od samplovanih fraza sa ploca (znaci - prost, lak za rukovanje - cak su i crnci naucili da se sluze sa njim!!)
Poredjenje sa softwerima - isto kao gore!
Zvuk - da li ima ili nema razlike, u 99% slucajeva i za 99% korisnika - UOPSTE NIJE BITNO !!
Pogotovo sto se S serija polako blizi kraju zivota...itanje je kad nece moci da se popravljaju..znaci - bacene pare.
Ne treba se loziti puno....
AMIN!
Prijatelj skoro puko pare na MPC, nisam mogo da mu dokazem da mu to nije potrebno u zivotu...I na kraju kaze da mu je komplikovano za koriscenje i oce da ga proda
Za sada sluzi battery3, radim pojedini zvuk od 2-3 i vi?e semplova i uvijek se trudim dobiti neku glitchy zvuk, imam neki vst emulaciju akai-a, voljan sam pridonjet tome. Sampler mi je bitniji zbog zvuka, nego funkcijonalnosti, jer bi inace uzeo neku novu generaciju semplera ili kaoss pad3.
Buduči da si ti na tome radio i radi?, očito da se mo?e. Inače jedan wav sempl ima oko 250KB, tako da ako imas 8mb mjesta vidi? da ima? PUNO mjesta. Ljudi razmi?ljaju krivo, uspoređuju sempler sa kompjutorom i njegovim 500gb hddom.
Mene najvi?e muči ubacivanje semplova, sama disketna jedinica. Ima li drugačijih opcija kada su u pitanju ovi modeli!?
bpucekov
17-01-2010, 12:24 AM
ne znam za mpc ali 3000xl sigurno ima scsi port pa mu možeš spojiti scsi externi cd rom ili hd iste je danas naravno malo teže za pronaći jer se više ne proizvode ali još uvjek se nađe na ebayu
edit
sad sam se sjetio da imam ja jedan scsi externi cd rom u studiu viška
bpucekov
www.akaj.hr
DaBear
17-01-2010, 08:22 AM
Za sada sluzi battery3, radim pojedini zvuk od 2-3 i vi?e semplova i uvijek se trudim dobiti neku glitchy zvuk, imam neki vst emulaciju akai-a, voljan sam pridonjet tome. Sampler mi je bitniji zbog zvuka, nego funkcijonalnosti, jer bi inace uzeo neku novu generaciju semplera ili kaoss pad3.
Buduči da si ti na tome radio i radi?, očito da se mo?e. Inače jedan wav sempl ima oko 250KB, tako da ako imas 8mb mjesta vidi? da ima? PUNO mjesta. Ljudi razmi?ljaju krivo, uspoređuju sempler sa kompjutorom i njegovim 500gb hddom.
Mene najvi?e muči ubacivanje semplova, sama disketna jedinica. Ima li drugačijih opcija kada su u pitanju ovi modeli!?
- sve to stoji!
- za zvuk, ljudisvasta rade! Kad sam prodavao moj stari S900 (!) dosao je tip koji radi hip hop i rekao da ima vec 6 komada (zbog zvuka) i da ih i dalje kupuje jer su jeftini i da ih ima u rezervi.
- za "ubacivanje zvukova" serija 3000 - samo SCSI CD ROM - ali ti treba neki software koji pretvara samplove u stari Akai format...ili neki stari ZIP Drive (100MB ili 250MB)
- ALI, sve je to sporo...ja imamn internal 80GB drive za S6000, externalni CD ROM i ZIP 250MB, i kad se jednom naviknes na brzinu loadinga i trazenja samplova na soft sampleru..ovo je sporo!!! Ja cak imam i Aksys software za Mac (sa USB karticom) i mozes da editujes / gledas library na kompjuteru i drag & drop samplove sa diska - ALI i to je sporo, jer je USB 1...
@Jan - tvoj prijatelj sigurno nije proveo dovoljno vremena na MPC-u...oni su jako prosti za rad, inache! ALI onis us NAJBOLJI SAMO AKO 90% vremena radis sa gramofonom i samplovima (bez mnogo MIDI itd...) to je HANDS ON instrument!!
@Jan - tvoj prijatelj sigurno nije proveo dovoljno vremena na MPC-u...oni su jako prosti za rad, inache! ALI onis us NAJBOLJI SAMO AKO 90% vremena radis sa gramofonom i samplovima (bez mnogo MIDI itd...) to je HANDS ON instrument!!
Ma jasna stvar, saradjujem sa brda ljudi koje rade na MPC-u i znam koja je filozofija. Ali on niti radi sa gramofonima nit boze daj, citav zivot radi u fruity loops-u i tako pravi beatove, pri tom nema nikakvo muzicko i produkciono znanje i kupio MPC i sad ne zna sta ce sa njim...
geckonium
20-01-2010, 01:58 PM
mpc je odlichna stvar ali mora mnogo mnogo mnogo da se radi i vezhba...
ja sam prvi mpc kupio pre 3 meseca i nisam imao pojma kako da pocnem da radim sa njim... ali uz puno strpljenja 2x prochitao upustvo naruchio dvd tutoriale presho sve vishe puta i evo tek danas (s tim sto vezhbam svaki dan po 2-3 do 5 sati) mogu da kazhem da znam da napravim stvar od pochetka do kraja i verovatno nikad vishe necu nishta koristiti za rad poshto mi se software smuchio - zbog toga sam i uzeo mpc...
ne znam kakav je 2000 ali verujem da na svakom mpc-u mozhe da se radi kvalitetno!
*ali ako i pomislish da ce da te smori nemoj bacash pare poshto brda ljudi kupi mpc pa im posle skuplja prashinu...
AMIN!
Prijatelj skoro puko pare na MPC, nisam mogo da mu dokazem da mu to nije potrebno u zivotu...I na kraju kaze da mu je komplikovano za koriscenje i oce da ga proda
uzhivancija uz jutranju fitzuka! :D
alavuk
20-01-2010, 06:33 PM
Ma jasna stvar, saradjujem sa brda ljudi koje rade na MPC-u i znam koja je filozofija. Ali on niti radi sa gramofonima nit boze daj, citav zivot radi u fruity loops-u i tako pravi beatove, pri tom nema nikakvo muzicko i produkciono znanje i kupio MPC i sad ne zna sta ce sa njim...
moze meni ga da pokloni ionako mi je rodjendan uskoro :rotfl: :rotfl::rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:
balthazaar
20-01-2010, 09:27 PM
Ko ima para za bacanje - nek ih troši! Ja lično nikad, nikad, nikad ne bih dao lovu za neki, npr. novi mpc...Pogotovo ako čovjek misli da će mu mpc donijeti neki grainy, glitchy ili gritty saund koji ganja...poenta je da je sound onakav kakvim ga ti namjestiš...
Ko ima para za bacanje - nek ih tro?i! Ja lično nikad, nikad, nikad ne bih dao lovu za neki, npr. novi mpc...Pogotovo ako čovjek misli da će mu mpc donijeti neki grainy, glitchy ili gritty saund koji ganja...poenta je da je sound onakav kakvim ga ti namjesti?...
Ba? to ganjam! Trip hop glitchy beatove.
balthazaar
20-01-2010, 10:00 PM
Pa moraš da nađeš način da dođeš do tog zvuka...ni jedna sprava ni program ti neće to donijeti sam od sebe
Kao prvo, moraš da se snadbiješ semplovima koji ti odgovaraju ili skini koji pak sa neta ili se sam posveti vađenju semplova...za taj saund koji ti ganjaš je mahom izvor semplova soul iz 60 ih i 70-ih...Osim samog izbora semplova - moraš da naučiš da barataš sa nekim od efekata koji pomažu pri dobijanju takvog zvuka..npr - bitcrusher - to moraš da imaš i da znaš njime da se koristiš..dalje, distorzije, overdrajvi itd...mogu da posluže i neke speaker i amp simulacije...takđe treba da barataš sa eq-om i kompresijom...drum lejering...sve su to neki alati i tehnike koji se primjenjuju da bi dobio taj zvuk..
Stvarno mislim da nema potrebe da bacaš novac na neki stari sempler da bi to dobio
Rhino
21-01-2010, 02:43 AM
Da se ne lazemo, mpc je banja sprava, meni barem! Ne znam sto ove novije serije donose sa sobom od kad nema cika LINN-a tamo. Cini mi se nista ultra spektakularno osim vise memorije i bla bla bla (sto u danasnjoj eri miliona gigabajta za mnooogo manju kintu od bilo kog mpc-a i nije nesto previse).. Plus mi se cini da nemaju takav 'groove' iliti 'swing' a zvuk nemaju definitivno. Kad kazem definitivno ogradujem se od toga jel sound bolji ili gori!! Meni se vise svidjao taj zvuk linnovih proizvoda, konkretno 3000 serije koju bih vrlo rado posjedovao. Ali kad udjes u workflow mpc-a, ne samo da je brz nego ti se otvaraju i nove ideje... Opet se ogradjujem od toga da li se javljaju 'bolje ideje':) Ali se u sv slucaju javljaju nove ideje!
Npr, ako uzmem da radim beat, (namjerno kazem beat) znaci neku loop based produkciju tipa hiphop, rnb, glitch, dubstep ili whatdafuck slican patern ili prizvuk, ima magiju u usporedbi sa recimo steinberg-battery-keyboard kombinacijom... Ne kazem da bih uvjek uzeo mpc kao glavni alat, i ne uzimam nego zavisi sto ganjam.
Sto se tice tog gritty prizvuka (zato i pominjem gore glitch i dubstep) to samim MPC-om kao MPC-om neces dobit na 1, poslusaj baltazara!
Mozda da probas da uzmes MPD i pristekas pare za neko drugo parce opreme, (ja jesam kao alternativu tog nekog mpc workflow-a) mada su mu padovi poprilicno smecasti naspram njega da se blago izrazim!:)
Pozz
balthazaar
21-01-2010, 04:32 AM
Da se ne lazemo, mpc je banja sprava, meni barem! Ne znam sto ove novije serije donose sa sobom od kad nema cika LINN-a tamo. Cini mi se nista ultra spektakularno osim vise memorije i bla bla bla (sto u danasnjoj eri miliona gigabajta za mnooogo manju kintu od bilo kog mpc-a i nije nesto previse).. Plus mi se cini da nemaju takav 'groove' iliti 'swing' a zvuk nemaju definitivno. Kad kazem definitivno ogradujem se od toga jel sound bolji ili gori!! Meni se vise svidjao taj zvuk linnovih proizvoda, konkretno 3000 serije koju bih vrlo rado posjedovao. Ali kad udjes u workflow mpc-a, ne samo da je brz nego ti se otvaraju i nove ideje... Opet se ogradjujem od toga da li se javljaju 'bolje ideje':) Ali se u sv slucaju javljaju nove ideje!
Npr, ako uzmem da radim beat, (namjerno kazem beat) znaci neku loop based produkciju tipa hiphop, rnb, glitch, dubstep ili whatdafuck slican patern ili prizvuk, ima magiju u usporedbi sa recimo steinberg-battery-keyboard kombinacijom... Ne kazem da bih uvjek uzeo mpc kao glavni alat, i ne uzimam nego zavisi sto ganjam.
Sto se tice tog gritty prizvuka (zato i pominjem gore glitch i dubstep) to samim MPC-om kao MPC-om neces dobit na 1, poslusaj baltazara!
Mozda da probas da uzmes MPD i pristekas pare za neko drugo parce opreme, (ja jesam kao alternativu tog nekog mpc workflow-a) mada su mu padovi poprilicno smecasti naspram njega da se blago izrazim!:)
Pozz
e, vala bi trebali da uradimo onaj test kod tvog druga što smo se dogovarali...jer ja još uvijek ne mogu da shvatim zašto bi isti sempl iz MPC-ja zvučao drugačije nego sa bilo čega drugoga...
Rhino
21-01-2010, 03:06 PM
E vala moze, samo da ga uhvatim nedje kad ne radi nista.:) Ne znam ni ja tacno zasto, jer ne da mi elektronika, elektrotehnika i ostale slicne tehnike nisu jaca strana, nego sve sto znam o tome je da zalemim kabl od mic-a ili sluski:D
Edit:
I da... 1 sempl kao sempl vjerovatno i ne zvuci drugacije (ili ako zvuci, zvuci vrlo malo) ali citav drum pattern zvuci ugladjenije, ulijepljeno... Rekoh covjeku fino da te poslusa i da u biti mu mpc nece donijeti 'produkciju' sam po sebi.. Druga je stvar da li to vrijedi toliku svotu novca.. Eto
geckonium
22-01-2010, 06:22 PM
Ko ima para za bacanje - nek ih tro?i! Ja lično nikad, nikad, nikad ne bih dao lovu za neki, npr. novi mpc...Pogotovo ako čovjek misli da će mu mpc donijeti neki grainy, glitchy ili gritty saund koji ganja...poenta je da je sound onakav kakvim ga ti namjesti?...
isto i ja mislim...
balthazaar-a slushaj!!!
LJUDSKI FAKTOR! :confused:
Joyba
01-02-2010, 11:11 AM
Rastem jos uvek na vst-u, imam s-3000.
Mnogo potrosenih sati uz akai, mnogo muke (kad odrastes uz vst), jednom mi ne cita hdd, drugi put cd, pakao sa njim! do sad sam uradio samo jednu traku gde nisam palio soft sempler.
Zvuk je sjajan na s-3000, ljudi kazu da ovi noviji modeli nemaju veze(sto se kvaliteta zvuka tice) sa starom s serijom ali mnogo cimanja brate.
Danas moze da uleti koji kanal sa akai-ja( mozda noga,dobos,kontre..) ostalo slatki battery :)
pozdrav
rasa01
01-02-2010, 07:39 PM
Ja mislim da je MPC preskup za ono sto daje.. Tj. dajes 1000 i vise evra samo da bi lupako semplove i da ti drum bude malo masniji... Po meni je to glupo jer ako znas shta hoces to mozes da uradis i u acidu, battery-u, reasonu uz malo kompresije i eq ima da zazvuci mocno... A ako bas hoce da lupkas mozes da uzmes AKAI MPD 24 i da ga kombinujes sa recycle-om i reason-om, a on kosta oko 150e...
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.