View Full Version : Dilema
derossi
08-01-2010, 06:20 PM
Kako naslov kaze, potrebna mi je pomoc...Moj problem je sledeci - stan u zgradi od 36m2 + matorci i ekstremno neprijatne komsije. Muzika mi je hobi i sa te strane gledano, necu ulagati previse u opremu, niti imam mogucnosti za to... E sad, moje pitanje je, da li uopste ima smisla kupovina monitora za rad u ovakvim uslovima,tj gde se ne moze cesto "otpanjivati"? Neko mi je jednom rekao da monitori treba da rade na 70 i vise % svoje snage da bi radili kako treba,pa me zanima ima li istine u tome? Nisam imao prilike da slusam bas puno razlicitih monitora, a od onoga sto sam cuo, HS50 su mi delovali ok...da ne duzim, prema slusalicama sam sumnjicav jer tek sa time nemam puno iskustva, bar ne u rangu 250+ eura...sta biste mi vi preporucili da uradim? Sto se tice opreme, vrlo brzo ce mi stici JP8000 i MS2000, pa bih voleo da ih lepo cujem na necemu :grin: ali nemam pojma sta kupiti....:banghead:. Hvala unapred svima na predlozima i mogucim resenjima...
boggy
08-01-2010, 06:54 PM
Kako naslov kaze, potrebna mi je pomoc...Moj problem je sledeci - stan u zgradi od 36m2 + matorci i ekstremno neprijatne komsije. Muzika mi je hobi i sa te strane gledano, necu ulagati previse u opremu, niti imam mogucnosti za to... E sad, moje pitanje je, da li uopste ima smisla kupovina monitora za rad u ovakvim uslovima,tj gde se ne moze cesto "otpanjivati"? Neko mi je jednom rekao da monitori treba da rade na 70 i vise % svoje snage da bi radili kako treba,pa me zanima ima li istine u tome? Nisam imao prilike da slusam bas puno razlicitih monitora, a od onoga sto sam cuo, HS50 su mi delovali ok...da ne duzim, prema slusalicama sam sumnjicav jer tek sa time nemam puno iskustva, bar ne u rangu 250+ eura...sta biste mi vi preporucili da uradim? Sto se tice opreme, vrlo brzo ce mi stici JP8000 i MS2000, pa bih voleo da ih lepo cujem na necemu :grin: ali nemam pojma sta kupiti....:banghead:. Hvala unapred svima na predlozima i mogucim resenjima...
1. Ako monitori treba da rade jako glasno da bi se moglo raditi na njima, onda definitivno ne rade dobro, i pitanje je koliko ce dugo tvoje usi to izdrzati.
2. Nominalni zvucni pritisak u studiju za filmsku industriju je 85dBSPL, i to se da izmeriti. (ovo vazi za materijal gde je -20dB RMS FS)
3. "70 i vise procenata snage" je necija subjektivna procena i ne znaci skoro nista. Ne moze se izmeriti.
4. Tvoj prostor je premali da bi mogao da uradis kvalitetnu zvucnu izolaciju koja bi ti nesto i doprinela. Dalja prica o izolaciji se moze nastaviti u sekciji "Dizajn i konstrukcija studija (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=93)".
5. Ako ne zivis od muzicke produkcije, odn. ako ti hleb ne zavisi od toga... ne opterecuj se preterano dilemama i ne zameraj se komsijama... jer se ne isplati. Slusaj onako kako nikome ne smeta i uzivaj u tome sto te niko ne smara.
6. Svi su slozni da se na slusalicama ne moze miksati.
7. Profesionalne monitore nikada ne kupuj po tudjem savetu jer ti niko savet ne moze dati, makar i (bezuspesno) pokusavao. Ono sto je nekome super, tebi ne mora da odgovara... jednostavno, to nije televizor ili frizider.
8. Ljudi su ovde, kao sto mozes da vidis, mnogo diskutovali o monitoringu, tako da se malo sta [novo] moze reci a da se ne ponavlja ista prica.
pozdrav
bogi
derossi
08-01-2010, 07:20 PM
Bogi, pre svega hvala ti na brzom odgovoru... Stavke 1, 5 i 6 su upravo ono sto sam zeleo da cujem, tj poklapa se sa nekim mojim misljenjem...uzecu lepo HS50 i raditi kako nalaze kucni red 8-)
P.S. Ne bih ja nikada u zivotu ni imao ovakvih dilema da se nisam ovde reg i ukoricio jednog dana onaj Kejkzov text o sintezi :rotfl::rotfl:
boggy
08-01-2010, 08:20 PM
Bogi, pre svega hvala ti na brzom odgovoru...
nema na cemu :)
P.S. Ne bih ja nikada u zivotu ni imao ovakvih dilema da se nisam ovde reg i ukoricio jednog dana onaj Kejkzov text o sintezi :rotfl::rotfl:
:rolleyes: :)
pozdrav
bogi
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.