PDA

View Full Version : Potrebna pomoc oko kupovine klavijatura

Filipovic
08-01-2010, 01:02 AM
Pozdrav svima, nov sam na forumu.. :)
Sviram klavir/klavijature 8 godina (zavrsio sam nizu muzicku skolu) i 94' sam godiste. Imam Korg PA 60, Yamaha PSR 125 i Piano marke Belarus. Sviram klavijature u thrash/melodic/death metal bendu i hteo bih da kupim jos jedne klavijature do nekih 350-400 evrica max.. :grin:
E sad mi treba vasa strucna pomoc oko odabira, jer mi trebaju neke portabilne klavijature iskljucivo za solaze i tako to, ali naravno dobro dodje i sve ostalo.. :D
Ja sam razmisljao oko Korg-a X50, ali sam cuo da ima veoma lose dirke, pa sam odustao od toga, jer su mi dirke veoma bitne i naviko sam na onakve kod klavira.. Nadam se da vas nisam smorio ovim postom... :D:)

tukoje
09-01-2010, 07:03 PM
Neće? naći portabilnu (odnosno laku za no?enje :)) sa klavirskom dirkom. Mo?da ne?to sa poluote?anom. Za tu muziku najbolje ako nađe? polovan x5D (ili Yamahu DX7 - to su ti prave metal klave :D), samo ne znam da li će ti se dirka dopasti. Na X50 su ba? kr?, mada sama klava mo?da i nije tako lo?a. Ako hoće? ne?to novo, jedino da proda? ovo ?to ima?.
I jedan savet: provedi vi?e vremena u prodavnicama nego na netu.

slowstar
09-01-2010, 07:58 PM
Ne bih se preterano zaludjivao sa "klavirskom" dirkom, po stoti put ponavljam, kao iskusan Pijanista, a nasvirao sam se klavira onoliko, da klavirska dirka NIJE DOBRA za sint, dobra je samo kada se svira klavir, rhodes, ili eventualno marimba. Za sve ostalo NIJE DOBRA, jer ne moze da se postigne legato, fraziranje sa lid bojama ili sint basom, da ne ulazim suvise u stvar, najbolja kombinacija su tzv "Half weighted" dirke, kao kod recimo Motifa 7, Roland FANTOM G7, ili nekog KORGa sa vise od 61 dirke. Naravno, ko ima uslove i road managera, najbolja je kombinacija jedan kontroler ili master sa 88 "drvenih" dirki, i nad njim jedna half weighted klavijatura sa 76 dirki. dakle zakljuca:
ako se sviraju ROMpleri ili sintovi drvena klavijatura je MANA a ne VRLINA.

Filipovic
10-01-2010, 01:11 AM
E hvala puno za reply drugari i hvala na odgovorima.. :)
Koliko kosta polovan Yamaha DX7?
Korg x5d sam probao i nesto mi se nije svideo, jeste mocna spravica i nije lose, ali ipak mislim da bi mi Yamaha bolje lezala.. I mozda si upravu za dirke, meni je cak sad i svejedno, jer na svom PSR 125 mogu da odsviram bumbarov let i turski mars u istoj brzini kao i na klaviru.. :)
I jos nesto, jer prodaje mozda neko sa foruma Yamahu DX7, jer bih sad nekad trebao da prodam PSR 125 i Sony PlayStation Portable 2004 Slim&Lite, tako da bih kupio te klavijature.. Jos jednom hvala za odgovor.. :)

darkstar
10-01-2010, 01:19 AM
pre neki dan u oglasima ode jedna dx7 ... ima ih i na halo oglasima..
ova je otisla za 150,cini mi se.

Filipovic
10-01-2010, 01:40 AM
Aha, ok, naso sam nekog lika isto prodaje DX7 za 150 evra, stavio je oglas pre 4 dana.. :)
Samo me zanima koliko moze soundova u isto vreme da se svira na DX7? Mislim ono pola klavijature npr sviraju orgulje, a druga polovina svira piano ili tako nesto.. :)

tukoje
10-01-2010, 03:18 AM
Jo? jedna napomena. Ako bude? pazario DX7, proveri da li su sve boje ok. Zna da bude problema sa memorijom (nisam ba? siguran, ali mislim da na ovoj Yamahi mogu da se izgube fabrički preseti zbog dotrajale baterije; ne znam da li se oni mogu nekako ponovo učitati). DX7 je FM sint tj. malo te?i za programiranje pa bi bilo po?eljno da ima? većinu boja spremnih za sviranje. Neću da te upla?im samo pazi :wink:
Pogledaj jo? i Roland xp-30.
meni je cak sad i svejedno, jer na svom PSR 125 mogu da odsviram bumbarov let i turski mars u istoj brzini kao i na klaviru..
Ti će? onda da leti? na synt dirkama. Svaki zvuk nameće tip dirke - synt soundovi i el. organ lake a klavir ote?ane.

Sad malo off: ba? me zanima kakva je te?ina na Rhodesu i clavinetu, ako je neko imao priliku...

batak
21-01-2010, 09:05 AM
DX7 je monotimbral - znači samo jedan sound mada ima načina da se lukavim programiranjem postigne i imitacija split-a. Ako je baterija dotrajala može se zameniti i zvuci učitati preko MIDI interfejsa. DX7 se kupuje najčešće samo zbog dobre klavijature (ima i aftertouch) pa obrati pažnju na ispravnost iste...

Pozdrav