PDA

View Full Version : Mo?emo li mi ovo?

Igor
03-01-2010, 01:35 PM
Hej drugari,
videh nedavno da je Image Line izbacio kolekciju od 4800 semplova pod nazivom "Vara?din Orkestral", pa pomislih kako bi bilo da Rumski dru?ina sa ovih (srpskih) prostora pokrene nekakvu inicijativu da se organizuje "proizvodnja" iste takve kolekcije, koja bi zaokru?ila nekakav, hajde da ka?emo, nacionalni sound sa ovih prostora.
Daleko sam od znanja koje bi mi dalo za pravo da se mimo ovakve ideje uplićem u prethodno pomenuto, ali kao neko kome je "sinulo", podsetio bih vas na, recimo: Guču, zatim vojvođansku tamburicu i na kraju, a mo?da je to trebalo prvo da ka?em, vizantijsko pojanje koje se itekako neguje u ovim krajevima.
Verujem da bi vrsni poznavaoci muzike itekako mogli da pro?ire ovu trokraku lepezu...
Ja apsolutno razumem i po?tujem to ?to se u op?tem haosu tehnolo?ke ponude kao sto?er kvaliteta za ljubitelje dobrog zvuka izdvojio Rumski DAW-a, ali mo?da bi trebalo razmisliti o kulturolo?kom misionarstvu, tim pre jer na prostorima biv?e Juge (odakle su Rumovci) ima zilion sličnih mogućnosti, poput ove koju ovde spominjem.

Igor
04-01-2010, 08:12 AM
Ne bih da pričam sam sa sobom, ali nakon 70 i kusur "zviranja" a niti jednog odgovora, bojim se da, na?alost, mlatim praznu slamu!

DaBear
04-01-2010, 09:21 AM
Ne bih da pričam sam sa sobom, ali nakon 70 i kusur "zviranja" a niti jednog odgovora, bojim se da, nažalost, mlatim praznu slamu!

pa nisi daleko od istine....kome trebaju samplovi trubacha iz Guche itd?? Ili Tamburashi..?
ne zaboravi da je to mukotrpan posao i da kosta para i vremena da se to sve (lepo) uradi i napravi.
Jednostavno - nema racunice A I NE TREBA! Koliko bi ljudi (iz nasih krajeva) to kupilo ? (pazi napisao sam KUPILO - jer kod nas NIKO ne placa za sampling biblioteke!!!) Jeftinije je da dovedes cigane da ti odsviraju sve sto treba!

A preko, u svetu - KOME to treba? Dovoljno je sto ima milion CDa sa trubackom muzikom (sa koje mogu lepo da se sampluju fraze - ako i to neko uopste radi)...

Znaci - nje dobra ideja. ok?

PS vec ima gomila sampling CDa tipa Balkan sounds, Grcka, Turska itd...

Igor
04-01-2010, 09:53 AM
Razumem te, ali postoje, valjda, i interesi koji nadilaze finansijsku dobit na prvu loptu...
Gde je tu iskonska potreba za očuvanjem nacionalnog blaga?
Zar ćemo dozvoliti da nam se turistička ponuda svede na suvenire sa natpisom: "Pozdrav iz Vrnjačke Banje", i jeftino dizajniran flajer agencije koja stoji iza tog "ingenioznog projekta"?
Bojim se da neulaganje u sopstveni etnos dovodi do zamiranja istog, te da linija manjeg otpora u maniru razmi?ljanja kako se neki proizvod (bili to ćilimi ili semplovi) neće isplatiti u roku od četr'es osam sati od objavljivanja, samo mo?e da nam ?kodi.
Kulturolo?ko osve?ćenje često podrazumeva delanje mimo va?ećih principa tr?i?ta. A mi se u'vatili za ajvar, d?em od ?ipuraka i ?ljivovicu, kao da je cela Srbija Vojvodina. ?to bih i razumeo da dotičnim đakonijama reprezentujemo sebe kao ?to to rade Francuzi svojim vinom, ali kako smo predaleko od toga, verujem da bi originalne ideje mogle da pokrenu stvar sa mrtve tačke.
Kapira??
Nije su?tina u soundu, nego u backgroundu!

DaBear
04-01-2010, 10:53 AM
Razumem te, ali postoje, valjda, i interesi koji nadilaze finansijsku dobit na prvu loptu...
Gde je tu iskonska potreba za očuvanjem nacionalnog blaga?
Zar ćemo dozvoliti da nam se turistička ponuda svede na suvenire sa natpisom: "Pozdrav iz Vrnjačke Banje", i jeftino dizajniran flajer agencije koja stoji iza tog "ingenioznog projekta"?
Bojim se da neulaganje u sopstveni etnos dovodi do zamiranja istog, te da linija manjeg otpora u maniru razmi?ljanja kako se neki proizvod (bili to ćilimi ili semplovi) neće isplatiti u roku od četr'es osam sati od objavljivanja, samo mo?e da nam ?kodi.
Kulturolo?ko osve?ćenje često podrazumeva delanje mimo va?ećih principa tr?i?ta. A mi se u'vatili za ajvar, d?em od ?ipuraka i ?ljivovicu, kao da je cela Srbija Vojvodina. ?to bih i razumeo da dotičnim đakonijama reprezentujemo sebe kao ?to to rade Francuzi svojim vinom, ali kako smo predaleko od toga, verujem da bi originalne ideje mogle da pokrenu stvar sa mrtve tačke.
Kapira??
Nije su?tina u soundu, nego u backgroundu!

Alo? Sampling library / CD = "Nacionalno Blago" ??

Ima dovoljno MUZIKE koja se racuna kao nacionalno blago...
Pa i taj Ajvar se ne prodaje nesto mnogo preko! (Ja ga obozavam) ali na primer Englezima je :shock::confused:..plus jako im je ! Uprzene paprike..!
I hrana i pice (cast izuzetcima) a i muzika su nam "mnogo jakog ukusa" za neki veliki izvoz...

Bockie
04-01-2010, 11:29 AM
kome trebaju samplovi trubacha iz Guche itd?? Ili Tamburashi..?

Svakoj ozbiljnoj drzavi koja drzi do kulturnog integriteta nacije i promocije istog u svetu!

Bolje je nekome dati pare da to napravi nego sto se "sponzorisu" (citaj obasipaju parama) koje-kakve pijanke i festivali cija namena u ciljevima sadrzi i politicko instruisanje i uspostavljanje doktrine kod omladine preko raznih "radionica" i "tribina" o tome kako smo mi svi zapravo idijoti i kako englezi piju samo caj...!

Igor
04-01-2010, 01:56 PM
A zamisli DaBear da su Irci razmi?ljali na temu hoće li im iko doći u sivu i oblacima zarobljenu zemljicu kada su ko zna kada unazad skovali plan da svoj "melos" mogu lansirati preko, da ne ka?em daleko, daleko?
Mislim, kakve veze ima ?to je ajvar od upr?ene paprike i ?to je jak?
Ti ga svakako neće? praviti za ?iroke narodne mase u Lononu, niti za "krem" iz prvih pet vimbldonskih redova... ...nego za one koji vole da probaju ne?to novo (makar se i opekli, razočarali, to, ipak, neće biti svi, zar ne?).
Ovde se tokom poslednje decenije kroz nekolicinu projekata na relaciji Goran Bregović - Serbia Sounds Global, dakako, radi na pribli?avanju srpsko-balkanskog zvuka tzv. world-music tokovima, ali između gore dva pomenuta (?atro) fronta ne postoji ni?ta sem praznine u kojoj bi, verujem, itakako svoje mesto mogle naći dvd-sitnice koje ?ivot ne znače koliko ga čine kolekcionarski bogatijim.
?ta ti zna? o plemenima sa periferije Konga? Verovatno ni?ta, ili ni?ta značajno. A za?to? Pa zato ?to se niko nije setio ili nije mogao da njihovu kulturu i običaje izdigne na nivo vi?i od enciklopedijskog.
ALI SMO ZATO OVDE SVI ČULI I ZNAMO KAKO ZVUČI DID?IRIDU!
Između ostalog i otud ?to ako nam je ba? stalo da ga sviramo, dovoljno je u NI Kontaktu nabaciti nekoliko semplova i vozi...
Za?to to ne bi bio interes i nekome ko se u Sidneju bavi muzikom bez "ulara", čuo je za Guču, ali mu festival pada usred radne nedelje?
Malo je takvih, reći će??
Sada, svakako da.

dejankuki
04-01-2010, 04:50 PM
Zar didziridu nije Aboridzinski instrument???:confused::confused::confused:

Igor
04-01-2010, 06:42 PM
Pa jeste.
A taj narod ?ivi u Australiji, gde se nalazi i grad Sidnej.
Nisi ba? pa?ljivo pročitao post...
:wink:

silicon science
04-01-2010, 07:03 PM
Mozda je bolje da se thread zove : Mogu li ja ovo?
Igore, ideja je super i UZMI I URADI TO. Ovakvo apelovanje na "nekoga" da to uradi je bez veze. Kad zelis nesto onda uzmi i sam to uradi, a ako ti je pala ideja na pamet onda je iznesi (bez filozofije o nacionalnom blagu)...

DaBear
04-01-2010, 07:09 PM
Mozda je bolje da se thread zove : Mogu li ja ovo?
Igore, ideja je super i UZMI I URADI TO. Ovakvo apelovanje na "nekoga" da to uradi je bez veze. Kad zelis nesto onda uzmi i sam to uradi, a ako ti je pala ideja na pamet onda je iznesi (bez filozofije o nacionalnom blagu)...

Lepo receno.

Inace, znam mnogo ljudi koji kad im nesto padne na pamet, odmah misle da je to super ideja !! ("ja sam to smislio i to MORA da bude super ideja.." trip)
stara zapadna poslovic: "put your money where your mouth is!"

silicon science
04-01-2010, 07:19 PM
"put your money where your mouth is!"

+1

Igor
04-01-2010, 08:02 PM
Ok ljudi...
Ja sam mislio da bi to trebalo da uradimo mi, vas nekolicina to, očigledno neće, i ja stvarno ne razumem za?to onda učestvujete u nadogradnji ideje koju, u stvari, ru?ite.
Da mogu to uraditi sam zar bih tra?io mi?ljenje ljudi za koje verujem da znaju i mogu mnogo, mnogo vi?e od mene?
Inače, nemam studio :banghead:, shodno tome ni profi-mikrofone :banghead:, nemam digitalnu miksetu :banghead:, nemam para :banghead:, imam samo ideju (a ne trip) :(, i ne vidim ?ta je lo?e u poku?aju da ona dopre do onih koje ne boli glava od ovog gore silnog udaranja u zid?!?

P.S.

Kad smo već kod filozofije o nacionalnom blagu...
Mislim da je srpski (zvučni) etnos zaboravljen, tačnije ugu?en u oblacima novokomponovanog kulturolo?kih praznoverja i potom dokrajčen u mulju "umetničkog" hedonizma koji nam je stigao ukorak sa industrijalizacijom muzike uop?te.
Ne verujem da bi iko ovde mogao sam pokrenuti lavinu uzvodno, te na vrhu brda, a zapravo izvoru na?e tradicije očistio veliku loptu i pretvorio je u sjajni biser...
To će uvek biti posao kolektiva.
Rumskog, ili nekog drugog, manje je va?no!

DaBear
04-01-2010, 09:27 PM
Ok ljudi...
Ja sam mislio da bi to trebalo da uradimo mi, vas nekolicina to, očigledno neće, i ja stvarno ne razumem za?to onda učestvujete u nadogradnji ideje koju, u stvari, ru?ite.
Da mogu to uraditi sam zar bih tra?io mi?ljenje ljudi za koje verujem da znaju i mogu mnogo, mnogo vi?e od mene?
Inače, nemam studio :banghead:, shodno tome ni profi-mikrofone :banghead:, nemam digitalnu miksetu :banghead:, nemam para :banghead:, imam samo ideju (a ne trip) :(, i ne vidim ?ta je lo?e u poku?aju da ona dopre do onih koje ne boli glava od ovog gore silnog udaranja u zid?!?

P.S.

Kad smo već kod filozofije o nacionalnom blagu...
Mislim da je srpski (zvučni) etnos zaboravljen, tačnije ugu?en u oblacima novokomponovanog kulturolo?kih praznoverja i potom dokrajčen u mulju "umetničkog" hedonizma koji nam je stigao ukorak sa industrijalizacijom muzike uop?te.
Ne verujem da bi iko ovde mogao sam pokrenuti lavinu uzvodno, te na vrhu brda, a zapravo izvoru na?e tradicije očistio veliku loptu i pretvorio je u sjajni biser...
To će uvek biti posao kolektiva.
Rumskog, ili nekog drugog, manje je va?no!

sve je to OK, blah blah...ali ti ocigledno nemas ideju kako je to veliki posao!!

Mora sve da se radi na jednom mestu / studiju (da bi se korstila ista oprema i da zvuk bude jednolcan - znaci nemoze "laza" da uradi alo i "zika" malo pa da se skrpi.
Treba platiti orkestar da dodje i da ti svira notu po notu...to moze da potraje po nekoliko dana...ustvari lako i par nedelja!!
Pa onda editing, processing itd...lako moze da se potrosi mesec-dva dok svenebude kako treba.
Ko ima vremena za to da radi za lepe ochi? Da li imas ideju koliki bi to troskovi bili? Pogotovo kad radi neko KO NIKAD TO NIJE RADIO??
Nemojte se zanositi vise....

Igor
04-01-2010, 10:22 PM
Ne mogu vi?e da se nastavljam sa vama.
Ne mo?emo mi ovo.

silicon science
04-01-2010, 10:44 PM
Ne mogu vi?e da se nastavljam sa vama.
Ne mo?emo mi ovo.

Ko su to "mi"... Aj prvo to objasni. I kad budes video da taj "entitet" ne postoji bice ti mozda malo sve jasnije :wink:

alek019
04-01-2010, 11:35 PM
Ajde malo da ublažimo situaciju, previše se zateglo.

Igore nemoj se ljutiti na momke, treba još "malo" vremena da prodje pa da proradi amer sistem (najskuplja je ideja, investitori na sve strane,banke ljubazne, udješ, izadješ i gotovo).

Kada ideja ima pretenzije da postane misao od malo višeg značaja tu ćeš ne samo ti, nego i svi ostali da naidju na prepreke raznih vrsta, da ne poveruješ sve kakvih.

Još uvek imamo problem kada su u pitanju ideje da one same nisu dovoljne, bitno je i ko stoji iza njih (poznat, nepoznat, ima li neko uticaja ili nema) a zaboravlja se i da samo iznošenje ideje javno nije baš stav za pohvalu jer se lako može desiti da ti se ideja mazne i za sekundu si iz prvog reda premešten u posmatrača, zadnji red (to je provereni balkan sistem). Da samo podsetim moderatore da ne tumače ovo kao političke fraze koje
treba brisati odavde, ovo je čista geografija, valjda je ona dozvoljena.

Da nije sve ovako crno evo i nekoliko primera dobrih ideja koje iz ničega ipak stvaraju novce (nemoj da pitaš za koga i u čije svrhe i ko je kupac). Jedna je "turistička taksa".
Da li ima neko mestašce koje ne uvede ovo? Da li turista ima, nebitno, ali ideja super.
Sledeća odlična ideja je "parking servis", svuda i na svakom mestu.
Dakle za sada prodajemo, vazduh i prostor i to dobro (i to nama samima), malo će se pričekati dok ne dodje red na semplove.

Činjenica je i da nas svet trenutno (malo duže trenutno) ne može ni da gleda a mi oćemo i da nas sluša.Nije baš neki trenutak. Čast izuzetcima ali su oni ipak izuzetci.

Važno!!!
Tema je ozbiljna,ali ako je ne okrenemo na šalu i komiku može samo da proizvede litre gorkih suza.

kravadinka
05-01-2010, 12:58 AM
Kao i uvek, nadje se neko da propoveda davno vec deplasirani 'patriotizam'...
'Get a life' kazu neki, a oni koji ga nemaju, ili ne zele da imaju zivot pocinju da se traze u nacionalnom i nekom tamo identitetu, integritetu, ili nekom drugom 'tetu', kao da ne zna ko je i sta je, pa mu treba lokal patriotizam da bi se osetio kao neko ko necemu, ili nekome pripada...

Da li je truba srpski instrument? 'armonika? Kakvo se to nacionalno blago pominje? Zna li ko uopste odakle bleh muzika i od kada je ovde? Ko su ti pominjani Srbi (i ostali, bez neke razlike), za sta su bitni i kome?

Ako je kome stalo do zabarikadiranja uma i do vracanja u srednji vek, neka se opterecuje nacionalnim, ili lokal patriotizmom, a onda neka i nesto nauci, 'srpski' isntrumenti postoje u nekoliko library-a, pod navodnicima jer su razlike u etnomuzikologiji pitanje geografije mnogo vise nego politike... Postoje vec dvojnice, gajde, gusle, diple, duduk, pa i zurla kao 'nasa'...

Skoro me je jedan trovao pricom da su Englezi Srbi, da su Turci Srbi, da su Srbi stariji od Grka i Rimljana, da je Knez Lazar pio na ex ovoliko i onoliko, da je najbitnije ko smo i sta smo... Bio mnogo skolovan i nacitan, pa smo samo cutali i gledali se...

Kad bi se moglo pobeci od politike i onih koji *eru kao kamile o nekim identitetima, integritetima i nekom tamo blagu, istoriji, nasledju i ostalim imaginacijama, ali ne... I ovde gde se tripuje o nekim mnogo bezbednijim i bezazlenijim stvarima pocinje da se ispiraju mozgovi, dokle pitam se...
Ne postoji teritorija na planeti koju bar dve grupacije ne svojataju kao svoje blago, istoriju, nasledje, krv, znoj, suze, kolevku i ostalo... Think about it...

zmaj
05-01-2010, 02:02 AM
Kravadinka, bez uvrede... cemu ovo proseravanje?!?
Jel vi ljudi uopste citate tudje postove na koje se nadovezujete ili svako pise svoje sto ga muci?! Politika i te stvari, za to imas b92 pa tamo mozes sa web drugarima koje to isto zanima da iznosis svoje stavove o politici/ zivotu do mile volje... daj da ne gusimo ovo takvim stvarima...

kravadinka
05-01-2010, 02:18 AM
Post je upravo protiv pro*eravanja i politike, drzi pero upasano pre nego dobro procitas i shvatis, mozes opet ispasti gloop kao sada...

Everbeatz
05-01-2010, 02:41 AM
Kakve veze ima njegov inicijalni post s politikom pa je trebalo protiv toga??:confused::confused:

Kod nas, cim neko kaze "srpski" ima problem izgleda...

Bockie
05-01-2010, 09:50 AM
Evo, posto mi je sinoc bilo uskraceno da postujem na 2. strani jer je Rumski po obicaju skucao dok sam pisao,pa sve procitajte...:

Ne bih se slozio. Uz svo duzno postovanje cika Beara i cika Silicona...

U biti je da ipak neko treba da STANE iza bilo kakvog rada na ovu temu! Cak sta vise mislim da bi i vama dvojci ili vecini ovde ljudi bilo VEOMA drago da na primer jednog dana na Rumskom osvane post o tome da Ministarstvo kulture i obrazovanja trazi kvalitetne semplove sa motivima i zvukovima instrumenata iz srpskog podneblja i da ce to na odredjeni nacin biti stimulisano,da li novcano ili na neki drugi nacin (drzava moze svasta lepo da omoguci muzicaru,producentu,itd...) a da je to relativno prikladno i ima svoju vrednost za pruzeni rad...

Da li bi odbili...?

Ja prvi bih pokusao...!

E onda Igor nije znao da se odrzi u razgovoru i poceo da se brani sto je nije bilo potrebno i skroz promasio temu...:cry:

@ Kravadinka:

Ciji instrument je violina? Klavir? Gitara (tambura)? Truba? Harmonika? Frula? Znas li da muzike skoro svih zemalja razvijenog sveta (ne mislim na moldaviju i africke zemlje sa domorocima) sadrze bas ove instrumente iako nisu autohtono njihovi!

Odakle sad prica o patriotizmu? Vidis dokle su otisli ti festivali, tribine i radionice... TO je ono o cemu pricam!

Bockie
05-01-2010, 09:51 AM
kakve veze ima njegov inicijalni post s politikom pa je trebalo protiv toga??:confused::confused:

Kod nas, cim neko kaze "srpski" ima problem izgleda...

+100

DaBear
05-01-2010, 10:10 AM
Evo, posto mi je sinoc bilo uskraceno da postujem na 2. strani jer je Rumski po obicaju skucao dok sam pisao,pa sve procitajte...:

Ne bih se slozio. Uz svo duzno postovanje cika Beara i cika Silicona...

U biti je da ipak neko treba da STANE iza bilo kakvog rada na ovu temu! Cak sta vise mislim da bi i vama dvojci ili vecini ovde ljudi bilo VEOMA drago da na primer jednog dana na Rumskom osvane post o tome da Ministarstvo kulture i obrazovanja trazi kvalitetne semplove sa motivima i zvukovima instrumenata iz srpskog podneblja i da ce to na odredjeni nacin biti stimulisano,da li novcano ili na neki drugi nacin (drzava moze svasta lepo da omoguci muzicaru,producentu,itd...) a da je to relativno prikladno i ima svoju vrednost za pruzeni rad...

Da li bi odbili...?

Ja prvi bih pokusao...!

ha,ha,..samo se nadajte da ce MINISTRI da prave sampling CD !! :rotfl:

Bockie
05-01-2010, 11:24 AM
ha,ha,..samo se nadajte da ce MINISTRI da prave sampling CD !! :rotfl:

Na zalost nece ministri, ima kako to ide, nisi ti tako naivan cika Bear, bas da sve bukvalno shvatas...:D

...osim ako je namera popljuvati bilo sta sto bilo ko kaze drugacije...
...moz' i tako...

Igor
05-01-2010, 12:53 PM
Ne, uop?te nije problem "odr?ati" se u razgovoru, ali kada on dobije tok sasvim suprotan od pozitivnog, onda je mo?da bolje povući se.
Ipak, spominjan sam pa je red da vam ka?em kako bez obzira na sve, po?tujem mi?ljenja i onih koji smatraju da bi snimanje semplova sa nacionalnim motivima bilo neizvodljivo, beskorisno, nepotrebno...
Jer, tačno je skroz da se u Srbiji od Ministarstva kulture za "egzotične" projekte te?ko mogu iskamčiti pare, ali, oprostite, to niko od nas ovde nije probao u svrhu koja je ideja vodilja ove teme.
Tako da bez obzira na ironičan stav pojedinih, istina je da ne znamo kakav bi bio epilog takvog poku?aja.
A ja, opet, verujem da u ovoj zemlji ima potrebe da se spozna i čuva identitet, i to, na neki nov, originalan način, s'obzirom da su ostali odavno reciklirani i pobuđuju svest naroda poput konfeta bačenih s mosta u reku s namerom da razvesele ribe.
A ribe ćute.
Ba? čudno.
Mo?da da im bacimo malo 'leba?
'oću reći, ovde ljudi ima toliko toga vrednog, ali pod naslagama nesloge i nainventivnosti, tako da uop?te nije čudno kada shvatite da pojedini oko nas tvrde kako je ideja ova ili ideja ona navodno gubljenje vremena, a da im pritom uop?te nije problem tro?iti to isto vreme na odbranu negativne teze.
I sam to sada radim, znam :cry:...
Ali da bi, ipak, koliko toliko zadr?ali plodotvoran tok ove teme, nadovezao bih se na sam njen početak:
Pavle Aksentijević, braća Teofilovići, nebrojeni anđeoski glasovi nepoznatih mladih pojaca ra?trkanih po crkvenim horovima i manastirima ?irom Srbije, zatim čarobna frula Bore Dugića, tamburica Zvonka Bogdana ili glas (ili instrumenti) Slobodana Trkulje, klarinet Borisa Kovača, za?to ne i glasne strune Jelene Toma?ević (igrom slučaja Kragujevčanin sam pa znam kako je i ?ta pevala u KUD-u "Abra?avić")...
Ovo je bogata zemlja.
Bez svojih...
semplova!
:grin:

DaBear
05-01-2010, 01:31 PM
Ne, uopšte nije problem "održati" se u razgovoru, ali kada on dobije tok sasvim suprotan od pozitivnog, onda je možda bolje povući se.
Ipak, spominjan sam pa je red da vam kažem kako bez obzira na sve, poštujem mišljenja i onih koji smatraju da bi snimanje semplova sa nacionalnim motivima bilo neizvodljivo, beskorisno, nepotrebno...
Jer, tačno je skroz da se u Srbiji od Ministarstva kulture za "egzotične" projekte teško mogu iskamčiti pare, ali, oprostite, to niko od nas ovde nije probao u svrhu koja je ideja vodilja ove teme.
Tako da bez obzira na ironičan stav pojedinih, istina je da ne znamo kakav bi bio epilog takvog pokušaja.
A ja, opet, verujem da u ovoj zemlji ima potrebe da se spozna i čuva identitet, i to, na neki nov, originalan način, s'obzirom da su ostali odavno reciklirani i pobuđuju svest naroda poput konfeta bačenih s mosta u reku s namerom da razvesele ribe.
A ribe ćute.
Baš čudno.
Možda da im bacimo malo 'leba?
'oću reći, ovde ljudi ima toliko toga vrednog, ali pod naslagama nesloge i nainventivnosti, tako da uopšte nije čudno kada shvatite da pojedini oko nas tvrde kako je ideja ova ili ideja ona navodno gubljenje vremena, a da im pritom uopšte nije problem trošiti to isto vreme na odbranu negativne teze.
I sam to sada radim, znam :cry:...
Ali da bi, ipak, koliko toliko zadržali plodotvoran tok ove teme, nadovezao bih se na sam njen početak:
Pavle Aksentijević, braća Teofilovići, nebrojeni anđeoski glasovi nepoznatih mladih pojaca raštrkanih po crkvenim horovima i manastirima širom Srbije, zatim čarobna frula Bore Dugića, tamburica Zvonka Bogdana ili glas (ili instrumenti) Slobodana Trkulje, klarinet Borisa Kovača, zašto ne i glasne strune Jelene Tomašević (igrom slučaja Kragujevčanin sam pa znam kako je i šta pevala u KUD-u "Abrašavić")...
Ovo je bogata zemlja.
Bez svojih...
semplova!
:grin:

Svi ovi koje si naveo su super face (iako nisu "moj fah"), ali znam za njih, cuo sam itd...ima tu kvaliteta.
ALI KAKVE VzE IMA SAMPLING CD sa njima ???:banghead::banghead:

Pa tek ako bi probao SVE DA IH STAVIS NA JEDAN "Utimate Serbian Sounds DVD collection - 10 discs) 11??????

To bi tek bio posao (koji bi kostao i kostao i kostao) i koji bi trajao vremena i vremena itd...(PLUS sto NIKO kod nas NE ZNA KAKO TO DA NAPRAVI !!!??
mislim DA NAPRAVI KAKO TREBA )

Ljudi nemojte se zanositi...

Pa i da se napravi (recimo platili ministri debele pare, doveli smo programere da odrade posao, snimili izeditovali..)
KO CE TO DA IZDA?
Pa i da izda neko - KO CE TO DA KUPI ??? I ZASTO? I ZBOG CEGA?

Pa i kad neko kupi i napravi svetski hit sa samplovima frule ili truba (kojih vec ima NA TONE) ko ce znati odakle je taj sound i DA LI ON UOPSTE PROMOVISE "BLAGA NASE ZEMLJE"?? :banghead:

@Bockie - kad rece "ja bi se prvi ponudio"...nije poenta da se nesto napravi SAMO DA BI SE NAPRAVILO tj. ODRADILA TEZGA tj. UZELE PARE - a POSLE STA CE DA BUDE SA TIM - bas me briga !

------------------------------------------------

Ko hoce da se upozna sa muzickim blagom nasih prostora - pravac u prodavnicu CD-a i IMA SVEGA DA SE KUPI ( i PREVISE !!!)
A ima bogami i u inostranstvu da se kupi. Kome treba - naci ce...

kravadinka
05-01-2010, 01:46 PM
Everlast meni se *ere od svih zajedno, Srba, Hrvata, Bosnjaka, Turaka, Busmana, Marsovaca i ostalih ovih i onih... :wc:
Samo da se pro*eres od ovolike gomile glooposti o vrednostima i blagu... :rotfl:
Od kad su instrumenti i muzika nasi i njhovi, ko smo to mi, a ko oni?! :banghead:
Jedan profesor sa Muzicke Akademije me pitao: "Zasto mi da slusamo 'njihovu' muziku, kad oni ne slusaju 'nasu'?"
Kretenizam u renesansi...

Ko hoce da se upozna sa muzickim blagom nasih prostora - pravac u prodavnicu CD-a i IMA SVEGA DA SE KUPI ( i PREVISE !!!)
A ima bogami i u inostranstvu da se kupi. Kome treba - naci ce...

Ili trk sa diktafonom po voljenoj domovini, koja god da je, i kao i svaki pravi etnomuzikolog snimaj, belezi zapazanja, otkrij nesto novo, predstavi vladi voljene ti domovine i pokazi blago drugima pa se dici...
Kakav bre Sample CD... ;)

Igor
05-01-2010, 03:04 PM
A čija je irska muzika? Da nije turska?
Ili su mo?da rege izmislili Kinezi, a ?umadijsko kolo Egipćani?
Kastanjete su sto posto američka, ba? kao i zurle.
Da, da...
Italijani su se pomirili da je kancona deo ararske muzičke ba?tine, znam.
Jedino nisam siguran da li jodluju Grci ili Tatari.
Moram to proveriti Full-Kontakt biblioteci dvanaestoventilnih techno semplova!
Pa ću vi javim.
Bre!

zmaj
06-01-2010, 04:31 PM
Kao i uvek, nadje se neko da propoveda davno vec deplasirani 'patriotizam'...
'Get a life' kazu neki, a oni koji ga nemaju, ili ne zele da imaju zivot pocinju da se traze u nacionalnom i nekom tamo identitetu, integritetu, ili nekom drugom 'tetu', kao da ne zna ko je i sta je, pa mu treba lokal patriotizam da bi se osetio kao neko ko necemu, ili nekome pripada...

Da li je truba srpski instrument? 'armonika? Kakvo se to nacionalno blago pominje? Zna li ko uopste odakle bleh muzika i od kada je ovde? Ko su ti pominjani Srbi (i ostali, bez neke razlike), za sta su bitni i kome?

Ako je kome stalo do zabarikadiranja uma i do vracanja u srednji vek, neka se opterecuje nacionalnim, ili lokal patriotizmom, a onda neka i nesto nauci, 'srpski' isntrumenti postoje u nekoliko library-a, pod navodnicima jer su razlike u etnomuzikologiji pitanje geografije mnogo vise nego politike... Postoje vec dvojnice, gajde, gusle, diple, duduk, pa i zurla kao 'nasa'...

Skoro me je jedan trovao pricom da su Englezi Srbi, da su Turci Srbi, da su Srbi stariji od Grka i Rimljana, da je Knez Lazar pio na ex ovoliko i onoliko, da je najbitnije ko smo i sta smo... Bio mnogo skolovan i nacitan, pa smo samo cutali i gledali se...

Kad bi se moglo pobeci od politike i onih koji *eru kao kamile o nekim identitetima, integritetima i nekom tamo blagu, istoriji, nasledju i ostalim imaginacijama, ali ne... I ovde gde se tripuje o nekim mnogo bezbednijim i bezazlenijim stvarima pocinje da se ispiraju mozgovi, dokle pitam se...
Ne postoji teritorija na planeti koju bar dve grupacije ne svojataju kao svoje blago, istoriju, nasledje, krv, znoj, suze, kolevku i ostalo... Think about it...

Tesko da sam ispao "gloop" a ni glup... cemu ovo??? Kako si na pitanje o sampling CD-u koje glasi "mozemo li mi ovo?" uspeo da uvaljas Srbe, Turke, Cara Lazara, vase, nase i svoje pacifisticke stavove?!? Tvoj odgovor nema veze sa pitanjem i ima cisto politicku konotaciju, a da ti ne ispadnes "gloop" ponovo, bicu ljubazan i citiracu te opet da bi lakse shvatio:

Kao i uvek, nadje se neko da propoveda davno vec deplasirani 'patriotizam'... 'Get a life' kazu neki, a oni koji ga nemaju, ili ne zele da imaju zivot pocinju da se traze u nacionalnom i nekom tamo identitetu, integritetu, ili nekom drugom 'tetu', kao da ne zna ko je i sta je, pa mu treba lokal patriotizam da bi se osetio kao neko ko necemu, ili nekome pripada...

Ovo povlaci lavinu odgovora onih koji se ne slazu sa tobom, izmedju kojih sam i ja, a svemu tome nema mesta i ne treba da bude na MUZICKOM forumu!!!

Bockie
06-01-2010, 04:52 PM
Pa i da se napravi (recimo platili ministri debele pare, doveli smo programere da odrade posao, snimili izeditovali..)
KO CE TO DA IZDA?
Pa i da izda neko - KO CE TO DA KUPI ??? I ZASTO? I ZBOG CEGA?

Da li BBC (ili bilo koji javni servis) kao jedan od vodecih uradi i ulozi novac iskljucivo u komercijalna izdanja?!?!? Pa sad bi Englezi za dorucak slusali neko komercijano smece...ili uz caj...

Ne znam zasto tako srcano shvatas jednu neobaveznu usputnu politicko kulturnu stvar...

Dobro , eto treba nas zabetonirati i zakljucati,rasterati sve i dovesti B.Spears...:D

Igor
06-01-2010, 06:25 PM
Kako sam mogao zaboraviti...
Gusle - drevni brazilski instrument!:da:
Nego, ?ta mislite da se umesto ove finansijski-nepopularne ezoterije upustimo u ne?to ?to je daleko primerenije kulturolo?kom kodu zemlje u kojoj ?ivimo...
Da, naravno, shodno pojedinačnim mogućnostima, ovde na Rumskom sakupimo za jedno dva do tri polovna diktafona, pa da odemo na pančevački buvljak ili novosadadski Najlon i tamo kupimo te sirotinjske sprave.
Onda ćemo jedni drugima (na nekom mirnom mestu) da lupamo čvrge, pri čemu bi se podelili u grupe: jedni da kokaju, drugi da snimaju. A onda obrnuto...
I na kraju, kada nam kolekcija tupih zvukova popuni i?vakane mikro-kasete, predla?em da odemo u neki "nezavisni" radnički sindikat i njegovom rukovodstvu objasnimo kako bi izdavanje sempl-cd-a sa dotičnom tematikom imao dobar odjek u javnosti, jer simbolikom svoje ideje i duboko-intelektualnim zaključcima okreće bogate ka siroma?nima, a siroma?ne kura?i da izdr?e dok im u paketima humanitarne pomoći ne stignu novi demo-kontigenti semplova frule Bore Dugića u izdanju "Зиро ЂИ". :rolleyes:

vasko
06-01-2010, 07:24 PM
za pocetak sempluj velju ilica kako zvace jagnje na 24 bita :da:

DaBear
06-01-2010, 07:39 PM
Da li BBC (ili bilo koji javni servis) kao jedan od vodecih uradi i ulozi novac iskljucivo u komercijalna izdanja?!?!? Pa sad bi Englezi za dorucak slusali neko komercijano smece...ili uz caj...

Ne znam zasto tako srcano shvatas jednu neobaveznu usputnu politicko kulturnu stvar...

Dobro , eto treba nas zabetonirati i zakljucati,rasterati sve i dovesti B.Spears...:D

ha ha ...pa ni ovi u BBC-ju nisu sisali vesla!! Tamo se oko svake potrosene funte vode sastanci i sednice o tome koliko je to dobro za pretplatnike i sam BBC. Valjda zbog toga njihov komplet od 40CD-a sa (starim) sounde fektoma kosta $500...nije besplatan..(mislim, posto je "javni servis" ko sto ti reche..)

Ljudi, imate pogresno misljenje i stav i ne poznajete stvari o kojima pricate.
SVE SE GLEDA KROZ NOVAC !! (koliko je potroseno / hoce i se vratiti / hoce li zaraditi / jel treba uopste da se radi itd itd itd)

Tako se NE RASIPAJU PARE i VREME na GLUPOSTI !!!

Alo ?

Igor
06-01-2010, 08:11 PM
Ma čoveče!!!
Potrebne su nove ideje, a ne ne?to ?to ćemo vaditi iz naftalina.
Велју Илицха svi ozbiljni kolekcionari misli i dela velikana u patrio-audio-formatu poput mene, verujem da već imaju. I to je nekako, kako bih ti rek'o, suvi?e moderno. Ne pa?e uz po?ećereni kupus kojim će фрикови ?irom Balkana nadoknađivati vitzamin W, izgubljen u znoju i dimu klubova, tokom novogodi?njih сеш'на.
Daj ne?to originalnije...
I mani se politike, vidi? i sam dokle nas je dovela.
Do prosjačkog ?tapa...

...petlje da i?ta uradimo u suprotnom pravcu kojim se ovaj novcem zadojeni svet kreće.

serbianzoro
07-01-2010, 02:40 AM
Igore,podrzavam te u potpunosti!!!U Beogradu samo ima cini mi se 35000 miliona hiljada studija i koliko vidim ubise se svi od posla tako da ce cena uskoro bito oko 2,5 evra po pesmi,a vlasnici istih se obogatise,ali juce!!!Ima prostora za tako nesto i te kako!!!Samo sto sitne duse pre bi da uzmu i 2,5 evra nego da urade nesto sto je novo,originalno,da se zezaju i sete kako je biti entuzijasta koji nema nista od opreme i snima demose na atariju.

Ukrali su nam sljivovicu ljudi,magnifico koji je slovenac snimio prvi pesmu o kosovskom boju,bregu necu ni da pominjem koji je pokupio i prodao sve sto mi nismo hteli a sad ga pljujemo,sabana bajramovica koji je morao da skikne kao slepac da bi smo se okrenuli i videli sta se desilo itd,itd ima primera u nedogled zato brate igore svaka cast na ideji,a kad bugari budu snimili gusle i prodali bice oni budale!!!Uberschal je vec uradio balkan beats koji se lepo prodaje a 80% fraza koje sam cuo su sa nasih prostora ili okoline,svabine nisu,a svabi pare odose,jos jednom svaka cast!!!

Igor
07-01-2010, 08:23 AM
Hvala najlep?e!
Dajem časnu elektro-pionirsku reć da ću i ubuduće marljivo raditi, čak i sa zadovoljstvom sebi skakati za vrat!

Geronimo
07-01-2010, 10:15 AM
Nije tacno da se ajvar ne prodaje preko. Ko ti je to rekao ?

Alo? Sampling library / CD = "Nacionalno Blago" ??

Ima dovoljno MUZIKE koja se racuna kao nacionalno blago...
Pa i taj Ajvar se ne prodaje nesto mnogo preko! (Ja ga obozavam) ali na primer Englezima je :shock::confused:..plus jako im je ! Uprzene paprike..!
I hrana i pice (cast izuzetcima) a i muzika su nam "mnogo jakog ukusa" za neki veliki izvoz...

silicon science
07-01-2010, 10:31 AM
Nije tacno da se ajvar ne prodaje preko. Ko ti je to rekao ?

Ovo je Monty Python forum, a ne Rumski LOL :rotfl::rotfl::rotfl:
A jer ima chwarci i kawurma vi mene kazite?

Igor
07-01-2010, 11:36 AM
Ima, ima, sto posto...
Jedino ?to će? po taj ravničarski specijalitet uskoro morati da hita? u neke височије krajeve, 'na?...
Ali, bez brige... ...odnos snaga 'з дис...
Mis'im, mi smo u odnosu na njih odavno fulali kada je reč o proizvodnji tih, jel' tako, "masnih" semplova.

P.S.

Sorry mattory zbog ovog mi... ...njih...
Лоук'л стајла брајла!

diviner
07-01-2010, 08:42 PM
Igore, dobru ideju si dao, ali kao sto drugi rekose, za tu ideju je potrebno veliko angazovanje. Rumski sada ima neki skroman fond sa kojim raspolaze za potrebe placanja pisaca clanaka, recenzija, vijesti, a mozda u buducnosti bude i za neke slicne projekte od kojih mogu biti i kolekcije semplova, odnosno banki raznih zvukova (zasto ne i pravljenje virtuelnih instrumenata).

Do tada, moracemo se svi strpiti, jer nista ne moze preko noci.

Igor
08-01-2010, 12:51 PM
Pa naravno...
Mada, ni rezon po kojem se sve re?ava na nekom sastanku borda direktora koji procenjuju koliko će se ovaj ili onaj projekat isplatiti, uop?te nije sporan. ?ta vi?e, na tr?i?tu proizvoda od čije proizvodnje i prodaje ?ivi hiljade zaposlenih u nekoj kompaniji, drugačijeg epiloga ne mo?e ni biti.
Ali ovde je, međutim, u epicentru posve drugi cilj: da grupa ljudi okupljenih oko zajedničke ideje razvoja muzikalne svesti na prostoru jednog dela regiona poku?aju i ostave nekakav kulturolo?ki trag, mimo onog koji se, verujem, već vidi na zadovoljnim licima kupaca Rumski DAW-a.
Čak i upravo taj skroman bud?et za honorare koji pominje? do?ivljavam kao preteču iste priče...
Recenzije, kritike, opisi hardvera i softvera...
Zar i to nije ulaganje u "maglu" koja kamuflira čitav jedan svet satkan od znanja? A koje se, na kraju krajeva, ne isplati odmah po?to ga domijemo od ljudi re?enih da nam ga BEZ LIČNE KORISTI daju!

serbianzoro
08-01-2010, 03:02 PM
Evo ti i jedan primer,mozda nije bas za poredjenje,ali posto nikako nisam bio zadovoljan rif gitarama na klavijaturama sam sam uradio multi sempl u jednoj oktavi od e do dis sa polustepenima u tri layera,mute,pun ton i sa harmonicima koristrio sam strat i isao kroz neki digitech koji mi je tada bio pri ruci i ubacio na tritona.To sam uradio za sebe a kasnije su mi trazili neki tezgarosi i razni muzikanti i davao sam im za 20evra, prodao sam sigurno dvadesetak puta,sat vremena igranja mi zaradilo lepe parice,nikad se ne zna...

kejkz
08-01-2010, 03:41 PM
Ideja je ok, a moze se sprovesti na razlicite nacine. Potrebno je dosta rada, i pre svega, dobre volje da bi se ovako nesto ostvarilo. Ako je cilj da se ovo uradi preko foruma i njegovih clanova, onda bi pre svega trebalo videti ko bi sve mogao i zeleo ucestvovati u ovakvom projektu. Tada ce vec biti jasno kojim putem se moze krenuti.
Grubo posmatrano, posao se moze podeliti u dva procesa, jedna je sakupljanje i editovanje materijala, njegovo pakovanje u razlicite sempler formate i banke, a druga je osmisljavanje nacina distribucije. Mislim da, ako stvarno zelite ovako nesto uraditi, prvo treba napraviti pilot sempl banku na kojoj bi radilo nekoliko ljudi. Ona bi se mogla dati besplatno. Ako to uspe, onda se moze razmisljati i o ozbiljnijim poduhvatima.

diviner
08-01-2010, 04:22 PM
Mislim da se ovo moze uraditi u iole malo boljem ateljeu, samo kada bi se imalo volje. Sto se tice outdoor snimanja, mislim da je bas Pure nedavno prodavao komplet set za outdoor stereo snimanje, koje ne kosta mnogo (mozemo uzeti od nasih sponzora, neka sponzorisu na takav nacin projekat), pa ga molim da se i on oglasi po tom pitanju (koliko to traje, koliko je komplikovano, da prenese neka svoja iskustva).

Evo, ja sam bas "zaintrigiran" idejom i bas cu razgovarati sa ljudima da vidimo pije li to vodu, da li to ljudima treba ili ne.

Bockie
08-01-2010, 04:53 PM
ha ha ...pa ni ovi u BBC-ju nisu sisali vesla!! Tamo se oko svake potrosene funte vode sastanci i sednice o tome koliko je to dobro za pretplatnike i sam BBC. Valjda zbog toga njihov komplet od 40CD-a sa (starim) sounde fektoma kosta $500...nije besplatan..(mislim, posto je "javni servis" ko sto ti reche..)

Ljudi, imate pogresno misljenje i stav i ne poznajete stvari o kojima pricate.
SVE SE GLEDA KROZ NOVAC !! (koliko je potroseno / hoce i se vratiti / hoce li zaraditi / jel treba uopste da se radi itd itd itd)

Tako se NE RASIPAJU PARE i VREME na GLUPOSTI !!!

Alo ?

Evo, odgovorio si sam na sva pitanja.
I zato se vodi racuna da se svaka funta potrosi na dobrobit pretplatnika...! I zato to kosta 500 funti...
I treba!!!

Javni servis znaci da servisira potrebe stanovnistva a ne da je besplatan!
Javni servisi ne rade samo ono sto znaci - novac. To rade privatne ,zabavne i druge stanice i operateri. Koncepcija javnog servisa nije ZARADA, vec proizvodnja nacionalnog tv i radio programa i drugih elemenata u tom smislu iz postojecih sredstava, u sta malim delom spada i zarada od marketinga i drugih aktivnosti ,ali samo u svrhu pokrivanja potreba. (Ne ulazim u to da je pod vinklu tako, ali na papiru jeste!)
Ali ako neki britanski cinovnik ili ministar kaze da je dobro za raspirivanje engleske kulture da takav komplet cd-a postoji, onda BBC to uradi najbolje sto moze i to je to. Ne treba da ga dele, fala Bogu da ce da kosta...

Igor
08-01-2010, 04:58 PM
U većini detalja se slažem s tobom Kejkz, s tim da bih pridodao i jednu "stvar" koja proističe što iz nekog ličnog iskustva, što iz dobro upamćene "teorije" Moritza...
Naime, on je tokom onog "Bogdan Šuput predavanja o CuBase-u 5" rekao da je dobro kupiti originalni CB 5 između ostalog i zbog toga što vlasnik ima potrebu da "nauči" svaki uloženi evro, i to je, nažalost ili na na sreću, teška istina!
Osim toga, pre izvesnog broja godina oprobao sam se u idejno-proizvodno-prodajnom procesu medijskog sadržaja, tačnije radio-skeča ("Cvika i Ćora") u kojem govorim sam sa sobom (zapravo dramaturški osmišljeno čitam sopstveni tekst), te sebe sam i snimam, montiram, i.t.d. Čak sam angažovao i oca jednom mog prijatelja, koji je po profesiji slikar, a osmislio je i nacrtao karikaturalan prikaz onoga što je doživeo slušajući skeč, sve sa ciljem da to postane omot cd-a.
Sve sam to uradio i onda, kao višegodišnji novinar i neko ko ima pun tefter brojeva telefona raznoraznih glodura po Srbiji, onako na slepo, poslao sam po paketić sa propratnim pismom, ali nikakav odgovor ni od koga nisam dobio, naravno, ni onaj koji je bio očigledan, a mislim i zaslužen s obzirom na poslovnu pristojnost: "Ne, hvala!"
Jedino mi je "ataše" radio-stanice Radiše Uroševića (!?!?!) rekao da je on to preslušao te da mi kao vrstan poznavalac "onoga što narod voli" predlaže da batalim to svoje drobljenje o koječemu, a prihvatim se pakovanja top-lista koje bi one navodno puštali.
Bila je to velika lekcija za mene.
Shvatio sam da je veoma važno pre pravljenja bilo čega pronaći nekoga ko bi to (pa sve i da je reč o pilotu) finansirao!!! Ako se dotični izvor pronađe, to bi podstaklo i ljude da projekat ozbiljnije shvate, predanije rade i trude se da ga izguraju do kraja...
Ali sasvim si u pravu kada kažeš da bi najpre trebalo da vidimo da li bi i ko učestvovao u tome.
Ja se, na primer, profesionalno bavim ovim: http://www.vimeo.com/5272631 i verujem da bih mogao osmisliti nekakav medijsko-marketinški "mizanscen" za projekat.
Neka svako ko hoće sam napiše šta bi mogao da radi, pa ako se priča razvije, idemo dalje...

DaBear
08-01-2010, 05:19 PM
Evo, odgovorio si sam na sva pitanja.
I zato se vodi racuna da se svaka funta potrosi na dobrobit pretplatnika...! I zato to kosta 500 funti...
I treba!!!

Javni servis znaci da servisira potrebe stanovnistva a ne da je besplatan!
Javni servisi ne rade samo ono sto znaci - novac. To rade privatne ,zabavne i druge stanice i operateri. Koncepcija javnog servisa nije ZARADA, vec proizvodnja nacionalnog tv i radio programa i drugih elemenata u tom smislu iz postojecih sredstava, u sta malim delom spada i zarada od marketinga i drugih aktivnosti ,ali samo u svrhu pokrivanja potreba. (Ne ulazim u to da je pod vinklu tako, ali na papiru jeste!)
Ali ako neki britanski cinovnik ili ministar kaze da je dobro za raspirivanje engleske kulture da takav komplet cd-a postoji, onda BBC to uradi najbolje sto moze i to je to. Ne treba da ga dele, fala Bogu da ce da kosta...

BBC NE PRAVI sampling CDs ako im ministarstvo kaze!
Oni proizvode strasno mnogo radio emisija i TV programa ZA KOJE IM TREBAJU TI EFEKTI. I posto su vec tu - zasto da ih i ne prodaju.
Ako si obratio paznju, rekao sam (STARI EFEKTI) , znaci nesto sto i nije neki kvalitet...a nove jos uvek cuvaju za "internu upotrebu!".

e nikako da okoncamo ovo...ja u klin...vi u "ministarsko / kulturnu plocu" !!

Igor
08-01-2010, 06:17 PM
O čemu (kome) ti pričaš DaBear?
O BBC-ju?
Mislim, pa čekaj, to uopšte nije dobra referentna tačka iz koje bi trebalo posmatrati pravljenje domaćeg sempling-cd-a! U prevodu: porediti se sa takvom (ali bukvalno) medijskom silom, naravno da obeshrabruje.
A usput, stvari uopšte nisu tako crno-bele kakvim ih predstavljaš!
Evo primera (doduše, opet ličnog)...
Naime, pre sedam, osam godina Srbijom su harale raznorazne nevladine organizacije koje su na lokalne elektronske medije dovodili profiće sa upravo tog BBC-ja da nas uče principima u novinarstvu, od poštovanja novinarskog kodeksa do sitnih crevaca vizualne gramatike.
Elem, 'fala Bogu, bilo je to fantastično iskustvo za sve nas.
Reportaže pojedinih postajale su dinamičnije, vodilo se računa o svakom pojedinačnom kadru, izboru sagovornika, drugim rečima osetio se (nažalost, zakratko) kvalitativan pomak.
Međutim, vremenom se pokazalo da u tom žitu ima kukolja sa potencijalom da preraste i vidik onih najviših među nama.
Neke moje kolege su vođene naučenim pravilima počeli da ih se drže, što bi naš narod rek'o "ko pijan plota" (B92, npr.). Sve što bi iskočilo mimo serviranog znanja tumačilo bi se kao kršenje standarda.
A kojih standarda?
Čijih standarda?
Pitao sam se tada, imaju li ovde ljudi glavu da njome razmišljaju, ili da čekaju da im neko u nju sipa svoje profesionalne zaključke, pa da onda shodno svom mentalitetu imaju alibi za hroničnu neindividualnost...
Možda bih i sam danas razmišljao kao oni, da nisam u međuvremenu imao sreću da budem na seminaru koji su u Bugarskoj držale vedete sa "Dojče Velea". Čoveče!!! Kamera malo-malo pa odluta u zum, ništa i niko se ne snima sa stativa, a novinari umesto uštogljenog pristupa imaju odrešene ruke da rade kako hoće, pod prilično apstraktnim zahtevom da budu kreativni!
Naravoučenije: svako to radi na neki svoj način, onako kako hoće, može i, na kraju krajeva, oseća da bi trebalo!
Ali, naravno, nije zabranjeno ni u klin :banghead:, samo...

kejkz
08-01-2010, 06:48 PM
Shvatio sam da je veoma va?no pre pravljenja bilo čega pronaći nekoga ko bi to (pa sve i da je reč o pilotu) finansirao!!!

Sada jos samo ostaje pitanje ko bi imao interesa da ovako nesto finansira... a to je kljucno pitanje, na koje ja licno nemam odgovor.

Igor
08-01-2010, 06:59 PM
Ministarstvo kulture, ili...
...Pokrajinski sekretarijat za kulturu!

Jer, oni sigurno imaju novca, i daju ga za raznorazne projekte pospešivanja, integracija, asimilacija, anti-destabilizacija, identifikacija...

Bockie
09-01-2010, 03:55 PM
BBC NE PRAVI sampling CDs ako im ministarstvo kaze!
Oni proizvode strasno mnogo radio emisija i TV programa ZA KOJE IM TREBAJU TI EFEKTI. I posto su vec tu - zasto da ih i ne prodaju.
Ako si obratio paznju, rekao sam (STARI EFEKTI) , znaci nesto sto i nije neki kvalitet...a nove jos uvek cuvaju za "internu upotrebu!".

e nikako da okoncamo ovo...ja u klin...vi u "ministarsko / kulturnu plocu" !!

Ma dobro shefe, nije ni bitno, ajde, jebi ga ne znam ni ja vec kako to ide formalno, ali je poenta da tako nesto tamo postoji a ovde ne, a eto po mom skromnom misljenju to je stvar koja jeste mala, ali moze sa jos 5000 malih stvari biti znacajna...
Bas zato sto smo mala zemlja, sa brojem stanovnika kao London, manje - vise i sto i to da nemamo?! Ja samo konstatujem da i to treba, i da mislim da je resivo...

Bockie
09-01-2010, 03:58 PM
Ministarstvo kulture, ili...
...Pokrajinski sekretarijat za kulturu!

Jer, oni sigurno imaju novca, i daju ga za raznorazne projekte pospe?ivanja, integracija, asimilacija, anti-destabilizacija, identifikacija...

...tolerancija, multikulturalnost, jeste...

:vitez:

Igor
09-01-2010, 09:28 PM
Hej Big, i svi ostali!
Evo i predlo?ka za korak dalje...
Naime, gradski sekretar za kulturu u Novom Sadu je DIRIGENT po struci!!!
Čovek se zove Andrej Bursać i shodno svojim novinarskim vezama mislim da bih mogao zakazati razgovor sa njim.
Ali bih voleo da prethodno izdefini?emo ?ta (ćemo mu predlo?iti), ko (će od nas ići), i kako (ćemo se postaviti u slučaju ovakvih ili onakvih odgovora)...
Dakle, organizacija...

Igor
09-01-2010, 09:39 PM
Osim toga, ?eleo bih da znam ko bi ovde poput mene ovo hteo da uradi VOLONTERSKI...
...odnosno, da li imamo "kritičnu masu" Rumovaca koji su za to da se eventualno odobrena sredstva za projekat namene isključivo za honorare izvođačima i producentima?
Čist entuzijazam, ni?ta interesi!!!!

Bockie
10-01-2010, 02:46 PM
Nemam neke skupe majkove i preampe, mozda mogu nesto da potrazim ili nadjem cak sponzora za to,sto da ne.

Mogu da ponudim seckanje,ciscenje i obradu materijala...

silicon science
10-01-2010, 03:05 PM
Hej Big, i svi ostali!
Evo i predloška za korak dalje...
Naime, gradski sekretar za kulturu u Novom Sadu je DIRIGENT po struci!!!
Čovek se zove Andrej Bursać i shodno svojim novinarskim vezama mislim da bih mogao zakazati razgovor sa njim.
Ali bih voleo da prethodno izdefinišemo šta (ćemo mu predložiti), ko (će od nas ići), i kako (ćemo se postaviti u slučaju ovakvih ili onakvih odgovora)...
Dakle, organizacija...

Budi svestan da traje globalna ekonomska kriza da neces dobiti ni pinchike. Znam iz prve ruke jer jer odbijen jedan projekat u kome sam uchestvovao koji je prosle godine odlichno "prosao" i obecana je duplo veca lova... Chisto da ti ushtedim malo vremena...:wink: Ne podrivam ideju uopste i mislim da je okej (mada i dalje ne kapiram tvoj "poriv" itd. i da ti je toliko stalo do nacionalnog blaga itd.). Il ti je jaaako dosadno ili ne znam. Jer "normalno" je da imas neki svoj interes u tome, ne postoji tako nesto kao taj chisti entuzijazam (osim ako nisi dete)... Ne zameri mom skromnom misljenju, ali mislim da je ideja da Rumski forum iza toga stane i istera to do kraja mnoooogo realnija nego tvoja (i da ce tako i biti ako uopste i bude), koja je jos uvek na nivou humanistichke ideje o ochuvanju identiteta naroda sa ovog prostora. Bez lichnog interesa (koji nije nuzno finansijski) od toga nema nishta. To mogu da potpisem :wink:

Moritz
10-01-2010, 03:55 PM
Dugo posmatrah ovu temu, pa resih da se upustim u dijalog sa mojim komentarom.

Osnovna ideja, Igore, ti je jako dobra. Ima jedan problem, a to je ugao gledanja na tu ideju, sto je zapravo i glavni razlog ovolike diskusije na tu temu.

Prvo, moj licni stav je da postoji realna potreba za takvim Sampling CDom i da bi to naslo svoju publiku, mozda ne u nekim masama i kolicinama ali sigurno bi.
Kao primer navodim moje starije kolege iz Radio NS ( studioM) koji su kupili za nekih (70 eura) semplovanu biblioteku cimbala za Kontakt koju su napravili neki rumuni. KAda sam ih pitao sta ce im pored pravog cimbala i silne opreme koju imaju odgovor je bio "jako je tesko naci dobrog cimbalistu i dobar instrument tako da ovo vrlo dobro zavrsava posao" . Nemate predstavu koliko se numera sa cimbalom snimi godisnje samo u radio NS, a sta je sa ostatkom... Madjari, Rumuni, Hrvati.....
Komercijalno tambura ima jos veci potencijal, i ako uzmemo u obzir da bi nam tamburaski orkestar zazvucao kako treba ima tu jako puno parametara koju vecina studija ne moze da ispuni...itd. Ovo je sto se tice komecijalnog muzicarskog dela bez ikakvog osvrtanja na kulturnu i narodnu bastinu, ministre BBC...itd.

Posla oko pravljenja te biblioteke ima DOSTA, ali najtezi deo i najdugtrajniji je (iz licnog iskustva) progamiranje tih semplova u multisampling patcheve da bi ceo posao imao smisla i sama idejna priprema ( sta tacno hoces da prezentujes u toj biblioteci) . Sto se opreme tice nije nista skupo i spektakularno.

A sad drugi ugao gledanja.
Ovde su neki ljudi jako pomesali licni "patriotizam ili ne patriotizam" i mrskost prema svemu sto ima sa tradicijom i srpskim, ili bilo kakvim nacionalnim pitanjima i licnu rezigniraznost i bes prema svojoj drzavi i naciji ( opravdano i ne opravdano) .
Velika je tuga sto su Srbi jedan od vodecih naroda ( ako ne i prvi i jedini) kada treba da se sere po samom sebi i po svemu sto je deo identiteta ( iskonskog ili istorijski naturenog ili preuzetog). Ako cemo da se ( opet i po ko zna koji put poredimo) neka to opet budu jebeni englezi, onda treba da sednemo i napravimo tu CD biblioteku jer doticno ostrvsko pleme JAKO drzi do svoje istorije i ocuvanja iste, a zasto onda ne bismo i mi kada imamo istorije koliko i oni sami???
Srpska istorijska bastina je ogromna, i vecina stanovnika ove drzave nije toga svesna i treba da nas je sram sto nemamo makar fundamentalno postovanje prema istoj kada je vec na poznajemo ( ili ne zelimo da je poznajemo). Ja licno, mislio sam da poznajem ali kada sam seo udjem u materiju malo dublje shvatio sam da nemam blage veze.
Jedan komercijani muzicar, vlasnik studija ili neko ko je u "muzickoj industriji" u Srbiji ne moze da shvati realnu potrebu za ovakvim prozivodom jer on to samo gleda iz svoje ekonomske vizure ( sto je sasvim ok), za razliku od nekog akademskog muzicara, profesora, etnomuzikologa.....itd. cije je zivotno ( ekonomsko ) zanimanje upravo tradicija!!.
Ako u jebenoj Americi mozes da budes doktor nauka na temu "sexualnog zivota vinske musice iz katalonije" i da budes priznat i da zivisi od toga jako dobro, zasto onda da u Srbiji ne zivimo od izucavanja muzike ovog prostora i katalogizaicije iste...da nije mozda sramota baviti se time?

Licno , zabole me za engleze, italijane, turke, madjare.......Kada bi svako seo i uradio nesto na svom licnom planu u svojo sredini i potrosio koju grasku znoja u cilju da se potrudi da nesto promeni na bolje, a ne grasku znoja od Drkanja qrca i palamudjenja mi bi smo ziveli u vrlo dobrom i zdravom drustvu .

Mesaju se decenijsko nezadovoljstvo, licne frustracije, politicki stavovi i sve ostale stvari koje realno nemaju mesta ovde na forumu.
Ako nekome od vas ne pada na pamet da radite CD bibliteku i smatrate da je to gubljenje vremena to je sasvim OK, ali Vam ne daje za pravo da lopatate i serete po necijoj ideji.
A, ako neko od Vas zeli da pravi CD biblioteku neka onda sedne i pocne da radi na tome, pa ce se uz put put pojaviti ljud koji dele slicno ili isto misljenje pa ce te ideja do kraja i prerasti u nesto.

Buduci da u celom tom poslu oko CD nema nikakvog bogatsva koje se moze zaraditi a posla preko glave, pocnite da radite pa tek onda pitajte da to moze ili nekom treba jer na kraju krajeva zasto sve mora da bude vezano samo za pare.

Jesu bitne ali ne i presudne, da su nam kojim slucajem potrebne pare da bi imali ideje ovaj svet bi bio jedna velika PUSTARA!!!!!

"Samo " pocnite da radite :)

Eto, osrah se i ja pa mi je lakse :da:

DaBear
10-01-2010, 04:10 PM
Pa da...Englezi su "svoje nacionalno blago - The Beatles" uradili u vidu Fab Four virtualnog instrumenta....!!
Al' za malo - uradili Amerikanci (East West)...i to mora da se plati !!
:D

Igor
10-01-2010, 04:22 PM
Radim neku emisiju za privatnu tv-produkciju već tri i po godine, u kojoj mi je obaveza da izbacim samo oko 18 minuta govornog materijala koji će se rimovati, dakle, prilično zahtevno ludilo koje mi uzima ?est dana u nedelji od jutra do mraka...
Hoću reći, vremena imam malo, ali ono koje se bude na?lo koristiću da osmislim nekakve moguće "parametre" za kretanje ove priče u pravcu Moritz-ovog foto-tekstualnog-fini?a pa se čujemo ljudi!

DaBear
10-01-2010, 05:05 PM
Radim neku emisiju za privatnu tv-produkciju već tri i po godine, u kojoj mi je obaveza da izbacim samo oko 18 minuta govornog materijala koji će se rimovati, dakle, prilično zahtevno ludilo koje mi uzima ?est dana u nedelji od jutra do mraka...
Hoću reći, vremena imam malo, ali ono koje se bude na?lo koristiću da osmislim nekakve moguće "parametre" za kretanje ove priče u pravcu Moritz-ovog foto-tekstualnog-fini?a pa se čujemo ljudi!

6 dana (od jutra do mraka) - 3 i po godine (!!) za 18 minuta rime !!??:shock:

jesam li dobro razumeo ili se ti nisi dobro izrazio??

Igor
10-01-2010, 05:45 PM
Svake nedelje po 18 minuta, i tako već tri i po godine :banghead:
U zbiru 115 epizoda...

Bockie
11-01-2010, 04:04 PM
Vidi ovako ti Moritze, da ti ja nesto po-naski kazem:

Imas pivo od mene za ovo sto si napisao, jel' ti jasno...!!!

:jupi:

Everbeatz
11-01-2010, 04:07 PM
Vidi ovako ti Moritze, da ti ja nesto po-naski kazem:

Imas pivo od mene za ovo sto si napisao, jel' ti jasno...!!!

:jupi:

I ja cu ga castim as well, tako da idemo zajedno:D

Bockie
11-01-2010, 04:32 PM
Dogovoreno!

Prvo
:drink:
Pa onda
:piss:

:D

Everbeatz
11-01-2010, 04:40 PM