Log in

View Full Version : prostorija za probe

ruzina
26-12-2009, 01:24 PM
Pozdrav svima, ja sam novi clan.

Buduci da sam malo surfao po netu trazeci odgovore, dosao sam ovdje jer vidim da ode ima mnogo ljudi koji znaju sta rade,a meni treba savjet.

Problem je sljedeci.
Imam na raspolaganju praznu garazu od koje bi htio napravit prostoriju za probe benda da nemoram ici u drugih, i da mogu ponekad i iznajmit.

Prostoriju bi trebalo izolirat i rijesit problem loseg zvuka unutra jer su to goli zidovi, a na podu plocice.
Garaza je dimenzija:
visina-2.7m
sirina-3m
duljina-5m

Molio bih vas ako mi mozete predlozoti sto da radim, koje materijale da koristim, da dobijem dobro izoliranu prostoriju da nesmetam susjedima koji su vrlo blizu te garaze,a da dobijem dobar zvuk,a ne jeku kao sad.

Jos jedan problem su garazna vrata, koja su dimenzija cca. 2.1x2.6m,
napravljena su na trodjelo krilno otvaranje, jer ona propustaju najvise zvuka.

Strop je raden betonskim gredicama sto znaci da ima praznog prostora ispod knaufa koji je preko njih, sto prema onome sto sam mogao procitat ovdje, je dobro.

Zidovi su debljine cca. 22 cm. Radeni su od bloketa koji je zbukan o obje strane.

Prema onome sta sam ovih proteklih dana saznao, opcija o kojom ja razmisljam je da na zidove prvo stavim azmafon, zatim rostilj, i preko toga azmafon ploce.
Na vrata prvo staklenu vunu, zatim azmafon, rostilj, azmafon, pa azmafon ploce.

Molim Vas da mi pomognete svojim savjetom.

Pozdrav, ruzina

boggy
26-12-2009, 01:47 PM
Zdravo ruzina, dobrodosao na forum.

Pozdrav svima, ja sam novi clan.

Buduci da sam malo surfao po netu trazeci odgovore, dosao sam ovdje jer vidim da ode ima mnogo ljudi koji znaju sta rade,a meni treba savjet.
......

Trebace ti barem mesec dana da proucis sticky teme na Rumskom, posle toga ce ti biti malo jasnije sta u stvari treba da radis a sta ne.

Prema onome sta sam ovih proteklih dana saznao, opcija o kojom ja razmisljam je da na zidove prvo stavim azmafon, zatim rostilj, i preko toga azmafon ploce.
Na vrata prvo staklenu vunu, zatim azmafon, rostilj, azmafon, pa azmafon ploce.
.....

Hm, ne bih to savetovao, mada neki i tako rade... za pocetak pogledaj "Mike Vale - od nule do finala (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=25103)" ako te zanima efikasna izolacija. O montaznim apsorberima ne moras (sada) razmisljati... tretman do gipsanih ploca ti je prilicno dobra izolacija/akusticki tretman. Ipak budi svestan da nisi pricao o tome koliko novaca nameravas da ulozis u taj prostor... tako da ne ocekuj preterano precizne odgovore... ovo sto sam ti prvo predlozio je neki optimum kvaliteta/cene.

pozdrav

bogi

korenjak
26-12-2009, 06:02 PM
treba da odvojis dve stvari

izolacija koja poboljsava akustiku prostorije i smanjuje jeku ne pomaze mnogo sto se tice odlaska zvuka vani

dakle ona ubija unuternje refleksije ali vrlo malo doprinosi sprecavanju vanjske buke....

da bi sprecio da zvuk ide vani treba da napravis sobu u sobi...a sta to tacno podrazumeva objasnice ti iskusniji ovde...

pogledaj temu sam svoj majstor gde je prostoriju gradio clan Grada27 on je pokusavao napraviti nekakvu sobu u sobi...

i naravno kao sto Boggy rece sve zavisi od toga sa koliko novca raspolazes za celu akciju

pozdrav

ruzina
26-12-2009, 06:34 PM
Zdravo ruzina, dobrodosao na forum.

Hvala

Budzet mi je cca 900 eura i ja sam sam svoj majstor.

ruzina
28-12-2009, 04:18 PM
Azmafon je otpisan jer ga nemogu nigdi nac za kupit.

Bockie
28-12-2009, 04:29 PM
Azmafon je otpisan jer ga nemogu nigdi nac za kupit.

Nemoj tek tako otpisivati, evo ti njihov sajt www.azma.rs (http://www.azma.rs/), imas kontakte,nazovi i pitaj gde u HR imaju distributera...

NLP
28-12-2009, 08:57 PM
Sa 900? bi jo? mogao umiriti zvuk u prostoriji ali da zaustavi? "curenje" zvuka susjedima neče? uspjeti.
Trebalo bi mnogo vi?e:(

boggy
29-12-2009, 10:04 AM
Nemoj tek tako otpisivati, evo ti njihov sajt www.azma.rs (http://www.azma.rs/), imas kontakte,nazovi i pitaj gde u HR imaju distributera...

Koliko znam Azma ne izvozi u Hrvatsku, ljudi kojima treba azmafon dolaze svojim prevozom u Kragujevac, kupe direktno u fabrici i nose kuci.

S obzirom na dosta tanak budzet, preporucujem preorijentaciju na kamenu vunu, posto je azmafon skuplji. Pri tom je NLP verovatno i mislio na kamenu vunu kada je dao svoju procenu izvodljivosti.

pozdrav

bogi

NLP
29-12-2009, 11:41 AM
Da mislio sam na kamenu vunu da.
Ali za 900? ne ide u kalkulaciju i podkonstrukcija za reduciranje buke u okolini.

ruzina
29-12-2009, 01:37 PM
Dolazak u Kragijevac otpada jer dolazit iz Splita mi je pre daleko.

Kamena vuna je i meni pala na pamet i sad izgleda da je nabolje rijesenje.

Buduci da zivim u uzasnom susjedstvu nije mene pretjerano briga za susjede.
Nova ideja koja mi je pala na pamet je da izoliram dio po dio.
Garaza je udaljena od najblize kuce cca 6 m. Prvo cu izolirat vrata za koja san vec kupia materijal a dalje cu po potrebi.

Molio bih Vas ako imate koji savjet sa sprijecavanje jeke u garazi jer mi je to sada glavni problem.

NLP
16-02-2010, 08:47 PM
čitaj foum o unutra?njoj akustici onda.