View Full Version : Hajde pomozite ovde malo...
kravadinka
24-12-2009, 05:09 AM
Ponudio je neko nesto malo para, pa pokusavamo da prodamo krme u Teheranu, petljamo se tamo gde nam nije mesto i radimo ono sto ne znamo, kazu moze svako, aj bas da vidimo...
Evo je pesma... (http://www.mediafire.com/?ztj4qmmydnj)
Stigle su primedbe od narucioca da "nesto fali", ali ne rekose tacno sta jer ni sami ne znaju, pa eto neka bar vasi komentari budu konkretna stvar, jer hajde sto oni traze woodoo magiju, desilo se da je i par kolega reklo isto "nesto fali" i "malo ga zamasti", "nek se nesto desi" i "daj mu malo mooda"...
Bitan je samo manir, koliko je pogodjen ovde, koliko nije, sta konkretno uraditi, sta svirati, sta skloniti, kako da ovo zvuci kao da je autor ovo radio ceo zivot... Dajte sebi slobodu pa komentarisite, ali samo konkretno, koji ton, koji instrument, koji takt...
MilTon
24-12-2009, 08:44 AM
Ponudio je neko nesto malo para, pa pokusavamo da prodamo krme u Teheranu, petljamo se tamo gde nam nije mesto i radimo ono sto ne znamo, kazu moze svako, aj bas da vidimo...
Evo je pesma... (http://www.mediafire.com/?ztj4qmmydnj)
Stigle su primedbe od narucioca da "nesto fali", ali ne rekose tacno sta jer ni sami ne znaju, pa eto neka bar vasi komentari budu konkretna stvar, jer hajde sto oni traze woodoo magiju, desilo se da je i par kolega reklo isto "nesto fali" i "malo ga zamasti", "nek se nesto desi" i "daj mu malo mooda"...
Bitan je samo manir, koliko je pogodjen ovde, koliko nije, sta konkretno uraditi, sta svirati, sta skloniti, kako da ovo zvuci kao da je autor ovo radio ceo zivot... Dajte sebi slobodu pa komentarisite, ali samo konkretno, koji ton, koji instrument, koji takt...
Dobrodosao u narodnjake! Ajde da ti ja kao stari narodnjak kazem svoje misljenje. Poznajuci takvu klijentelu, mislim da su im komentari vezani za relativno "ravan" aranzman. Znaci, nista ti se ne desava na nivou forspil, strofa, refren. Iste udaraljke (preglasne i predebele za taj fazon, ali ajde, to je tvoje vidjenje), monoton ritam i gruv kroz celu pesmu. Moras tu da napravis dinamiku da refren "iskoci" u odnosu na strofu. Po meni i vokal je nerazumljiv, na nekim mestima pretih. Milsim da i bas gruv treba da bude zivlji. Bas nerazumljiv i muljav. Previse crash cinela u forspilu, i to kao nekih orkestarskih. Dobos pretvrd. Kraj cudan. Eto Bojane, malih sugestija od starog poznanika.
google
24-12-2009, 09:53 AM
Mozes mi poslati kanale, pa cu smiksati. Jedan dugar mi je objasnjavao sta hoce narodnjaci u produkciji. Citiram: "Noga treba da ubiva, bas da bude cvrkljikav, a glas susljikav". Tako je cuo od musterije, koja zna sta hoce, a sta musterija hoce, to samo Bog zna sta.
2. nisam razumeo, to je pesma koju si dobio da produciras, ili si je ti napisao? I treba ti pomoc oko: kompozicije, aranzmana, ili produkcije? Inace, pesma nije nesto, a pogotovo je vokal je bled, nije odpevano dobro, tu nema pomoci... Mislim da pesmu treba podici bar za stepen i da pevac otpeva to malo slobodnije i izrazajnije. Refreni se ne primete, strofa se ne primeti. Jedino odskoci tema, koja je solidna. I poklopi sve ostalo. To nije pos'o.
Svejdno, poslji mi kanale, pa cu smiksati da im se svidi.
kravadinka
24-12-2009, 01:35 PM
Nije ovo mix, ovo je jos uvek aranzman, zapravo zelja da bude aranzman kakav ce da se svidi klijentu koji je i dao te pausalne izjave.
Vokal je pilot i pesma je zenska, tako da je on tu samo da se ne bi radilo na slepo i da bi se culo sta se i kako peva. Sto se tice mixa, o tom potom, nije ovo mixano, ali i o tome cemo, jer i to verovatno treba da bude u "njihovom fazonu"...
Evo u cemu je problem...
Sto se mene tice kompozicija je dobra, pevac peva dobro, iako je pilot i nije mi bled, nastup refrena se cuje, desava se neka dinamicka radnja, u sustini to mi je to i nije mi prazno, zato mi je i tesko jer radim na slepo, Milose tebi verujem na rec zbog tvog iskustva i sto znam da znas sta pricas, kao i momku koji je svirao ove harmonike, kazete isto sto se tice toga da se "ne desava nista", ali sa njim sam se svadjao sat vremena kako ne moze da mi objasni sta je "to" i pored muzicke akademije... ;)
Milose, sta konkretno da se radi da "prodise" ovaj aranzman, dakle moje misljenje je nebitno, meni ovo radi kako jeste, ali bitno je da to bude u pravom maniru, dakle da li da osusim nastup druge strofe pa kad udje refren da se oseti razlika? Da li da sviram jos neke prolaznice u strofama? Ili mozda u refrenu da se doda nesto, mozda izmene ovi gudaci, da bubu inventivniji?
Milose, zar nije desavanje to kad udje prvi refren punim ritmom posle tihe strofe, onda susenje ritma kad udje prvi forspil, pa opet vracanje ritma u drugom delu teme forspila? Pa zar nije desavanje modulacija u drugi nastup forspila i onaj break pred poslednji refren? ;)
zlobisha
24-12-2009, 01:46 PM
Nije ovo mix, ovo je jos uvek aranzman, zapravo zelja da bude aranzman kakav ce da se svidi klijentu koji je i dao te pausalne izjave.
Vokal je pilot i pesma je zenska, tako da je on tu samo da se ne bi radilo na slepo i da bi se culo sta se i kako peva. Sto se tice mixa, o tom potom, nije ovo mixano, ali i o tome cemo, jer i to verovatno treba da bude u "njihovom fazonu"...
Evo u cemu je problem...
Sto se mene tice kompozicija je dobra, pevac peva dobro, iako je pilot i nije mi bled, nastup refrena se cuje, desava se neka dinamicka radnja, u sustini to mi je to i nije mi prazno, zato mi je i tesko jer radim na slepo, Milose tebi verujem na rec zbog tvog iskustva i sto znam da znas sta pricas, kao i momku koji je svirao ove harmonike, kazete isto sto se tice toga da se "ne desava nista", ali sa njim sam se svadjao sat vremena kako ne moze da mi objasni sta je "to" i pored muzicke akademije... ;)
Milose, sta konkretno da se radi da "prodise" ovaj aranzman, dakle moje misljenje je nebitno, meni ovo radi kako jeste, ali bitno je da to bude u pravom maniru, dakle da li da osusim nastup druge strofe pa kad udje refren da se oseti razlika? Da li da sviram jos neke prolaznice u strofama? Ili mozda u refrenu da se doda nesto, mozda izmene ovi gudaci, da bubu inventivniji?
Milose, zar nije desavanje to kad udje prvi refren punim ritmom posle tihe strofe, onda susenje ritma kad udje prvi forspil, pa opet vracanje ritma u drugom delu teme forspila? Pa zar nije desavanje modulacija u drugi nastup forspila i onaj break pred poslednji refren? ;)
Ne radi link...
I ko je Milo?, prijatelju? :confused:
MilTon
24-12-2009, 04:24 PM
Evo u cemu je problem...
Ajde recimo ovako. Tarabuke umesto tih udaraljki. Bas drugacije da se svira, ovako koci ritam. Sve ti je na keca, bas, dist, strings, pa zato i nemas tu pokretljivost ritma. Stajka pred refren recimo. Akustare da ti sviraju ritam kako treba i da se to cuje, najbolje da bude zivo, u strofi jednostavan patern a u refrenu gusti. Forspil ti je dobar. Osim sto i dalje forsiras te udaraljke. To ti je dobro samo za uvod, i eventualno za neke krace deonice, za repeticiju forspila da razbijes malo aranzman. Stavi neki meksi dobos, ovaj ti je pretvrdo iskompresovan i preglasan. Imas mnogo crash cinela. Stavi Hi-Hat da ti se cuje, neka svira neki sitan rad, ili stavi sejker. Dist i strings su ti super. U refrenu na keca daire. Ili klep, a daire na osmine. I tako dalje, i tako dalje... Ovo ti nije ni etno ni komercijala, moras da im das konkretno. Jedno ili drugo. I obavezno menjaj nogu i bas.:wink: I izvini sto ne dajem komentare za miks, ovo sve ne slusam u studiju nego na komp zvucnicima, pa necu da serem. Pozdrav Kokiju!
zlobisha
24-12-2009, 07:22 PM
Pajz vako...
Poslu?aj malo Mostar Sevdah Reunion. Ovde ovi distovi ne trebaju nikako, treba da bude ?mekerskije. To ?to ka?u da nema muda, to je zato ?to su navikli na ''turbo teheran''. Mene ovo podseća na pravu onu kafansku, samo joj je ova ''modernizacija'' nepotrebna...
My 2 cents...
P. S.
Ako se ''Djoki'' ili ''Milo?u'' ne sviđa, mislim da bih imao pevača za tebe...
Pozdrav.
google
24-12-2009, 07:55 PM
Nije ovo mix, ovo je jos uvek aranzman, zapravo zelja da bude aranzman kakav ce da se svidi klijentu koji je i dao te pausalne izjave.Najjednostavnije je da trazis od klijenta da ti pusti svoju omiljenu pesmu. Prekopiraj je. Svi zadovoljni. :wink:
Milose, sta konkretno da se radi da "prodise" ovaj aranzman, Ako ne dise, pretrpan je. Izbaci sve sto ne treba. Dacu ti par predloga, a ti uradi kako hoces...
1. Uvod je malo duzi nego sto treba. Ja bi isao sa celim bendom od "sve gde ti ime pise"...I izbacio bih 1. 3. i 5. akord na sazu i kres pre vokala.
2. Onda stop pre refrena. Terca na refrenu (+ melodija na harmonici + terca na harmonici). Refrene bi uradio kao sto ide tema posle tog refrena.
3. Gudaci su suvisni, izbacio bih i njih, ostavio bih gudace pred kraj pesme, da se nesto menja.
4. I udraljka je suvisna do drugog dela pesme. Udraljke bi obrisao od 1. "sve gde ti ime pise" do "da im ruke da ih ugreju"...
5. Pa opet stop pre "sve gde ti ime pise". I pevac treba da peva na drugoj temi (preko teme). I jos jedan refren, za kraj. I fade out.
google
27-12-2009, 06:47 PM
Jesil' uspeo da popravis aranzman?
kravadinka
28-12-2009, 01:12 PM
google jesam, jos par detalja i gotovo. Definitivno cu poslusati sebe na kraju, uz vase savete naravno, ne smem da lutam kao u magli...
Milose vecinu sam toga prihvatio, osim dobosa i cinela, to je meni po meri... ;)
Shaker i daira postoji, samo cu ih pojacati, sviraju u '16 i '4, mozda cu dairu malo gusce...
Sve u svemu, par realnih narodnjaka je culo ovu poslednju verziju i kazu da ih radi, tako da smo nesto i postigli... ;)
Zlobisha slazem se da je prava 'kafanska', ali stos i jeste u tome naci pravu meru, a na drugoj si planeti...
Sto se tice pesme javi se na PM, pa cemo videti...
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.