Log in

View Full Version : Masa pitanja na jednom mestu...

redy
21-12-2009, 01:00 AM
E ovako... Ne znam da li treba ova tema ovde da se postavi ali ne znam gde drugo...
Prica je o tome da hocu da otvorim radio.. Nemam pojma nista o tome.. Imam gluvu sobu, 12-kanala mixer, solidan kondezatorac, emu 0404, midi kontrolere, microkorg, sluske, monitore, Core2Duo na 2.4, dj mixer sa 4 kanala, cd recorder, kaset dec ; ))...

1. Kako se dobija regionalna frekfenica?
2. Antena??? (Skromna varijanta)
3. Predpojacala za sliske
4. Sta mi treba u racku (najosnovnije)

Nemam bas neka velika novcana sredstva, zato sam i trazio najjeftinije varijante, ali molim Vas da zaobidjemo Behringer...

Hvala svima....

dvuckovic
21-12-2009, 01:47 AM
E ovako... Ne znam da li treba ova tema ovde da se postavi ali ne znam gde drugo...
Prica je o tome da hocu da otvorim radio.. Nemam pojma nista o tome.. Imam gluvu sobu, 12-kanala mixer, solidan kondezatorac, emu 0404, midi kontrolere, microkorg, sluske, monitore, Core2Duo na 2.4, dj mixer sa 4 kanala, cd recorder, kaset dec ; ))...

1. Kako se dobija regionalna frekfenica?
2. Antena??? (Skromna varijanta)
3. Predpojacala za sliske
4. Sta mi treba u racku (najosnovnije)

Nemam bas neka velika novcana sredstva, zato sam i trazio najjeftinije varijante, ali molim Vas da zaobidjemo Behringer...

Hvala svima....

Mislim da ti i nije bas najbolji momenat za otvaranje radija, imaj u vidu da ce sve radio stanice morati da predaju kompletan log svega sto su emitovale radi placanja autorskih prava. I to treba da bude potpuno automatizovano. Ako nemas svoju produkciju, ili velike pare da pokrijes rupu dok novac ne pocne da se vraca, nije dobra ideja.

redy
21-12-2009, 02:25 AM
Au bre, nisam ni znao da je to vec izglasano ili sta god vec....

zoolander
21-12-2009, 04:35 AM
Neka iskustva iz Hrvatske, regionalnu frekvenciju je nemoguće dobiti, a gradsku samo uz nevjerojatno puno sreće.
Da bi otovorio radio i dobio frekvenciju, prvi je korak poslati zahtjev za otvaranjem nove frekvencije s cjelokupnim programom radija (dakle navesti sve emisije, sa minuta?om,(sport, kultura, politika, poljoprivreda, vijesti...) količinu emitirane domaće i strane glazbe..., dakle slo?iti cijeli plan i program. Od toga smije? odstupiti samo 10 %.
Taj se zahtjev podnosi vijeću za elektroničke komunikacije(nadle?no tjelo u RH). O kvaliteti programa, potrebi za novom frekvencijom i sreći ovisi hoće? li je i dobiti
Druga ti je bitna stavka pau?alan iznos novca koji plača? za za?titu autorskih prava, za gradsku frekvu računaj oko 10.000eu godi?nje minimalno.
Naravno treba? imati i pokriće muzike koju pu?ta? u fizičkim cd-ima, dakle nema piratstva, ?to isto jako puno ko?ta, ako nisi kolekcionar od malih nogu...
Antena i ostale tehničke stvari su također problem, treba? dobiti dozvolu od grada ili regije da locira? antenu na mjestu koje omogućava emitiranje u skladu s gradskom odnosno regionalnom frekvencijom, pri tom antena, ovisno o lokaciji, u pravilu, onemogućava gledanje tv programa odnosno slu?anje radio aparata ljudima koji ?ive u blizini pa se pripremi na privatne tu?be (ukoliko ima? dozvolu dobit će? spor).
Zarada radio stanice, bazira se isključivo na reklamama i natječajima kod vijeća ze elektroničke komunikacije (natječaji s raznim emisijama, npr. novac se daje za program nacionalnih manjina..., no svi se natječu pa i tu treba sreće), tako da ako nisi spreman biti 24 sata marketin?ki aktivan, te?ko da će? pokriti tro?kove koje si uplatio.
To su neke ?ture informacije...

redy
21-12-2009, 08:34 AM
Dozvolu dobijam jako lako, zato sam i mislio da napravim radio.. Jesam kolekcionar od malih nogu a i mama mi je bila tako da su sve ploce pripale meni.. A sta se desava sa Nezavisnim Radijom? Znam da u jednoj opstini postoji NRT (nezavisna radio televizija)... I oni moraju da kupe prava..? (Iskreno, i meni odgovara da moraju nezavisno za radio)
Svaka vam cast na odgovoru, jako sam vam zahvlan.

zoolander
21-12-2009, 11:02 AM
Nezavisni radio, nemam pojma, mo?da je to radio ko i svaki drugi samo ima takvo ime. Svaki radio bi trebao plačati pau?al, vele ljudi da je budućnost internetski radio, pandan prelasku analognog emitiranja tv programa na digitalno, kolega koji samnom radi otvorio je jedan takav, no za sad ne znam kakvi su dojmovi, no znam da vrijede ista pravila.
Bitno za radio jest redovito mjesečno slanje play liste i svega na njoj, udruzi za za?titu autorskih muzičkih prava (ZAMP u RH).

psionic
15-02-2010, 03:43 AM
Vecina ljudi na ovom forumu moze nesto a ne zna kako... Ja bre ne mogu nista a mislim da znam dosta toga... Ponekad se upitam sta ce mi sve to...

:P

sira
15-02-2010, 09:57 AM
Kako vidim nemaš uopće nikakvog pojma o radiju pa ti dobronamjerno savjetujem:

Odustani odmah

Osim ako nemaš puno para sa strane koje češ upucati u radio i nadati se da će se jednog dana vratiti, osim hrpe dozvola i tehničkih preduvjeta i uređaja, radio ti danas mora radit 24 sata da bi ga netko slušao, znaći za neko pokretanje moraš imati minimalno 4 stalna zaposlenika, koji svaki mjesec moraju dobit platu.