PDA

View Full Version : ruDAW ONE - instalacija i odrzavanje

boggy
20-12-2009, 11:30 AM
Pre neki dan sam (napokon) i ja postao (srecni) vlasnik ruDAW ONE masine sa akustickim tretmanom, i trenutno uzivam u 4-6 puta vecoj brzini rada i daleko nizoj buci od prethodne masine.... hvala diviner!!! :)

S obzirom da PC racunar svakodnevno koristim od vremena PC XT kompatibilaca, posledice su neminovne... buka od raznih ventilatora postaje prakticno neizdrziva, u mom slucaju, bez obzira koliko je niska... i najbolje je da se ne cuje uopste. Sada u sobi vise cujem sum strujanja vode u radijatoru nego racunar... i to mi tako prija! :)
Da bi se ovako nesto napravilo, nije dovoljno samo izabrati sa police besumne komponente i kupiti ih, nego je neophodno i potruditi se oko svakog detalja koji moze doprineti smanjenju buke. Kada neko izadje iz takvog klisea i "prodavanja" magle, to se moze videti jasno u slucaju moje nove masine.

ruDAW sam dodatno punio svojim diskovima i na kraju ipak morao da reinstaliram ispocetka zbog mojih potreba, tako da mogu da iznesem neka dodatna ikustva koja sam pri tom prikupio.

Diskovi su montirani na specijalne gumene dampere, koji su pripremljeni potpuno u skladu sa principima amortizvanja vibracija u industriji... SVAKA CAST diviner!

Velike limene povrsine su akusticki umrtvljene, sto izuzetno doprinosi smanjenju rezonancija kutije izazvane ostalim mehanickim obrtnim komponentama.

Donji sundjer sam (ipak) morao izvaditi da bi uspeo da zavucem disk na poslednje mesto (ukupno ih imam cetiri).

Ceo akusticki tretman je veoma brizljivo pripremljen, pedantno izradjen i uredno slozen u kutiji... osim tog donjeg sundjera nista nisam primetio da smeta ili visi bezveze u kutiji.

Sama kutija je pristojna (Shinobi), i lepo izgleda za razliku od dosadasnjih koje sam imao i koje (valjda zato sto su jeftine) izgledaju strasno.

Ukupni utisak je da sam vrlo zadovoljan, i daleko od toga da mi je zao sto sam dodatno platio akusticki tretman, vredi svaku paru.

Za kraj bi pitao divinera sta je neophodno raditi da bi ruDAW mogao dugo i uspesno raditi, posto ja nemam obicaj da se ratosiljam stare masine... kada radna stanica zastari... postane linux server ili sta god drugo... tako da mi visegodisnji uspesan rad izuzetno znaci.

Drugo pitanje je, da li je potrebno nesto dodatno instalirati na XP osim onoga sto je doslno na CD za plocu, i video drajvera.... da bi masina radila optimalno.

BIOS nisam cackao, da li moze da se nesto pokvari ili je sve na "default"... ovo zadnje moze i na PM.

Toliko... i hvala jos jednom diviner, ova tvoja sprava vredi svaku paru!

pozdrav

bogi

diviner
21-12-2009, 09:46 AM
Diskovi su montirani na specijalne gumene dampere, koji su pripremljeni potpuno u skladu sa principima amortizvanja vibracija u industriji... SVAKA CAST diviner!

Velike limene povrsine su akusticki umrtvljene, sto izuzetno doprinosi smanjenju rezonancija kutije izazvane ostalim mehanickim obrtnim komponentama.

Hvala, mnogo znaci kada te jedan inzinjer pohvali :) ...

Donji sundjer sam (ipak) morao izvaditi da bi uspeo da zavucem disk na poslednje mesto (ukupno ih imam cetiri).

Ceo akusticki tretman je veoma brizljivo pripremljen, pedantno izradjen i uredno slozen u kutiji... osim tog donjeg sundjera nista nisam primetio da smeta ili visi bezveze u kutiji.

Sama kutija je pristojna (Shinobi), i lepo izgleda za razliku od dosadasnjih koje sam imao i koje (valjda zato sto su jeftine) izgledaju strasno.

Da...lepo izgleda zato sto smo i tu, morali izmedju vise kucista, birati ona koja su najbolje izrade. Naime, radi se o tome, da, posto ta kucista spadaju ipak u one jeftinije kineske varijante (kojima se naravno napajanja mjenjaju nasim modifikovanim), da je bio cest slucaj da su nam stizali primjerci sa "neadekvatno" odradjenom prednjom maskom (talasasto umjesto da je ispresovana kako treba u fabrici). Mi smo se odlucili takva kucista kupovati u maloprodajama na "vidjeno", a ne uzimati ih od distributera na "nevidjeno" i samim tim smo eliminisali taj problem (povecali cijenu samog kucista, ali je bitno da smo rjesili problem). Samo kuciste je, i ovdje cu biti skroz iskren, pomalo skuceno, i moze da stane samo 3 HDDa na normalan nacin, ali je to smatramo i vise nego dosta za kupce za koje je ova klasa ruDAWa i namjenjena.

Ukupni utisak je da sam vrlo zadovoljan, i daleko od toga da mi je zao sto sam dodatno platio akusticki tretman, vredi svaku paru.

Za kraj bi pitao divinera sta je neophodno raditi da bi ruDAW mogao dugo i uspesno raditi, posto ja nemam obicaj da se ratosiljam stare masine... kada radna stanica zastari... postane linux server ili sta god drugo... tako da mi visegodisnji uspesan rad izuzetno znaci.

Drugo pitanje je, da li je potrebno nesto dodatno instalirati na XP osim onoga sto je doslno na CD za plocu, i video drajvera.... da bi masina radila optimalno.

BIOS nisam cackao, da li moze da se nesto pokvari ili je sve na "default"... ovo zadnje moze i na PM.

Nema "pametnog" odgovora na ovo pitanje, sem, da postoji garancija 2 godine (ako bila sta zakaze) i da do sada nije bilo nekih vecih kvarova na ruDAWima (2 napajanja, jedna optika, i do sada je to to, od 30ak ruDAWa koliko je prodato, za prosjek starosti 2 godine recimo). Eventualno je potrebno, jednom u 4-5 mjeseci (tj. veoma rijetko, zbog ugradjenih filtera za prasinu) ocistiti unutrasnjost od prasine, mada ni to nije neophodno kod ruDAW ONE masina, gdje je zagrijavanje samih komponenti zaista minimalno (pa je rashladni sistem na neki nacin predimenzionisan).

Sto se tice drajvera, da, ranije smo imali nas set drajvera, no u ovom slucaju se mogu koristiti i oni sa diska, nismo primjetili neke nepravilnosti u radu istih. Bios je updateovan, mozda ne na poslednju verziju, i ne treba ga dirati dok god sve radi kako treba (dont fix it , if aint broken). Veoma cesto i bios modifikujemo sami, dodavajuci dodatne novije ROMove, i dodatno optimizirajuci iste prema nasim potrebama (za ruDAW XTM recimo, modifikovali smo AHCI/RAID ROM na novoiji 1.20A zbog brze detekcije hddove, i boljeg rada).

Toliko... i hvala jos jednom diviner, ova tvoja sprava vredi svaku paru!

pozdrav

bogi

Hvala Bogi... Kao sto napisah, ove tvoje posebno vrijede kada se uzme u obzir da ih pise inzinjer, covjek koji najbolje poznaje i najbolje moze da iskritikuje sve sto smo radili. Hvala jos jednom i da te komp sluzi u dobru :)...

boggy
21-12-2009, 11:19 AM
....
Mi smo se odlucili takva kucista kupovati u maloprodajama na "vidjeno", a ne uzimati ih od distributera na "nevidjeno" i samim tim smo eliminisali taj problem (povecali cijenu samog kucista, ali je bitno da smo rjesili problem).

To je sasvim ok... sto se mene tice.

Samo kuciste je, i ovdje cu biti skroz iskren, pomalo skuceno, i moze da stane samo 3 HDDa na normalan nacin, ali je to smatramo i vise nego dosta za kupce za koje je ova klasa ruDAWa i namjenjena.

Da... to sam primetio, i to je ok. Mada sam ja uspeo da naguram 4 HDD-a posto sam toliko imao u prethodnoj (sada ima samo 1.33TB unutra)... ali sam morao da izvadim donji sunjder. Ako neko ima manje diskova veceg kapaciteta ovo nije potrebno da se radi.

Nema "pametnog" odgovora na ovo pitanje, sem, da postoji garancija 2 godine (ako bila sta zakaze)

Ovo je vise nego sto domaci zakoni nalazu.

i da do sada nije bilo nekih vecih kvarova na ruDAWima (2 napajanja, jedna optika, i do sada je to to, od 30ak ruDAWa koliko je prodato, za prosjek starosti 2 godine recimo).

Meni to zvuci vise nego dobro! Samo nek rade!

Eventualno je potrebno, jednom u 4-5 mjeseci (tj. veoma rijetko, zbog ugradjenih filtera za prasinu) ocistiti unutrasnjost od prasine, mada ni to nije neophodno kod ruDAW ONE masina, gdje je zagrijavanje samih komponenti zaista minimalno (pa je rashladni sistem na neki nacin predimenzionisan).

Ovo za povremeno ciscenje/usisavanje nam je inace praksa... ako je samo to... super!

Sto se tice drajvera, da, ranije smo imali nas set drajvera, no u ovom slucaju se mogu koristiti i oni sa diska, nismo primjetili neke nepravilnosti u radu istih.

OK!

Bios je updateovan, mozda ne na poslednju verziju, i ne treba ga dirati dok god sve radi kako treba (dont fix it , if aint broken).
.........

Ok... ja sam samo privremeno ukljucio podizanje sa CD... reinstalirao na svoj disk i vratio nazad podizanje sa hard diska.

pozdrav

bogi

boggy
21-12-2009, 03:24 PM
E da... imas li neku drugu preporuku za optimizaciju XP-a ili je ona koja je davno spustena na rumski i dalje aktuelna...

pozdrav

bogi

dlukace
21-12-2009, 07:43 PM
evo i ja da uputim par pohvala premda nisam ing....
dosad moj rudaw one radi odlično i stvarno sam zadovoljan.Zbog manjka love nisam niti kupio po?tenu(rme)z.karticu te se zasada samo komp koristi za igrice,internet i ostale razbibrige te nije bilo ni najmanjih problema.
Kad bi ljudi manje mislili o tehničkim detaljima i radili muziku sa npr. rudaw one i ta bi im radna stanica zadovoljila većinu osobnih potreba ?to se tiće muzike.
Pozdrav!

diviner
23-12-2009, 08:57 AM
Hvala Dario...

@Boggy...

Nema nekih posebnih optimizacija (baren ne nekih novijih koje vec nisu spominjane u za to predvidjenim temama) koje smo radili... Cak stavise, uradjene su samo one najminimalnije (jer jednostavno, danasnje masine su dosta jake, te nema potrebe uskracivati tim toliko i toliko servisa).

Sada radimo na win7 platformi, pa cemo se uskoro oglasiti i po tom pitanju!

LACKY
25-12-2009, 04:00 AM
Prevazisli ste sami sebe!

player
25-12-2009, 04:29 AM
ovo je za sticky....il' da se napravi pop-up :)

LACKY
25-12-2009, 04:44 AM
Naravno da je za sticky! Kao i Andersenovo Carevo Novo Odelo.

player
25-12-2009, 04:52 AM
Naravno da je za sticky! Kao i Andersenovo Carevo Novo Odelo.

ne volis bajke:shock:??

LACKY
25-12-2009, 05:03 AM
Pa svi vole bajke. Neko ih servira, a neko slusa!

Era
25-12-2009, 09:33 AM
Gde mogu da kupim maticnu plocu koju koristi RuDaw ,mislim da je rec o Asusu Premium?

boggy
21-02-2010, 12:49 AM
Izmerih "buku" koju pravi ruDAW ONE.

Mereno je u mojoj radnoj sobi, nocu, svi ostali sumovi su otklonjeni... znaci nije gluva soba u pitanju, niti sam mogao da merim samo promene koje unosi ruDAW posto mi je kartica za merenje bila u ruDAW-u :), te ako ga ugasim onda ne mogu da merim... takva (ozbiljnija) merenja mozemo da uradimo neki drugi put. Za sada, ova daju sasvim dobru sliku o tisini.

Evo rezultata, ukupna buka koju pravi ruDAW u veoma tihoj sredini je:
1. 53dB SPL (sirokopojasno, bez weighting filtra)
2. 39dB(A) SPL (mereno kroz A weighting filter).

Evo frekventne analize "buke" koju pravi (kliknite na sliku za vecu):

bez weightinga:

http://www.bozoel.com/images/images/ruDAW/spectrum_ruDAW-sm.gif (http://www.bozoel.com/images/images/ruDAW/spectrum_ruDAW.gif)

sa A weightingom:

http://www.bozoel.com/images/images/ruDAW/spectrum_ruDAW_[dBA]-sm.gif (http://www.bozoel.com/images/images/ruDAW/spectrum_ruDAW_[dBA].gif)

pozdrav

bogi

66musicman
21-02-2010, 03:20 PM
Impresivno.

diviner
21-02-2010, 09:27 PM
Fala Bogi na ulozenom vremenu :).

boggy
14-03-2010, 07:18 PM
Nema na cemu Mihajlo :)

Sad imam pitanje :shock:

Pricao si mi o nacinu kako si ti sebi resio serijski port na RuDAW (na plocama koje ga nemaju pozadi izvedenog.

Nasao sam u furdi limche koje sadrzi ovakve kablove... to su konektori za serijske portove, da li oni odgovaraju?
Evo slike:
http://www.bozoel.com/old_site/images/images/ruDAW/DSCF2986-.jpg (http://www.bozoel.com/old_site/images/images/ruDAW/DSCF2986+.jpg)

pozdrav

bogi

diviner
14-03-2010, 08:12 PM
Cini mi se da je to to...

Treba za svaki slucaj prekontrolisati pin layout...

Ovo je pin layout na ploci:

http://www.gigabyte.com.tw/FileList/WebPage/motherboard_accessory/7-eng.jpg

boggy
26-03-2010, 04:55 PM
Dobih ovaj tvoj filter protiv prasine. Mozda ne bi bilo lose da islikas (barem mobilnim) nacin njegove montaze odnosno demontaze/zamene... mislim da bi uputstvo bilo korisno... ako ti je smor ondak nista :ups:

pozdrav

bogi

boggy
15-07-2010, 10:04 AM
izmerismo "buku" na primereniji nacin... i rezultati su bolji.... soba u kojoj se nalazi ruDAW ONE je u klasi NR29 (http://www.engineeringtoolbox.com/nr-noise-rating-d_60.html) po kolicini buke koja postoji... i klimatizacija je pravi puno vise (ovde je iskljucena).
Za sada je to jos uvek obicna soba bez ikakvog tretmana....

pozdrav

bogi

Tomislav
27-07-2010, 01:07 PM
Mene ruDAW apsolutno odusevio :) Kad zastari, zovem Divinera, koji se inace i kao osoba pokazao u najboljem svjetlu.

Imam ruDAW Pro star dvije godine. Jos uvijek leti... Radim video montazu najvise. Na win7 + Premiere CS5 HDV materijal bez efekata montiram bez problema.