View Full Version : Mix
DaBear
19-12-2009, 02:22 PM
evo da se i ja uchipim..
- kako pristupas miksu?
- jel miksas "po malo" od samog pocetka ili kreces od nule?
- jel ti outboard poboden sve vreme (master insert, na pr..) ili bodes
po poterbi ( ja posto, uglavnom SAMO miksam, imam maltene vec sve pozabadano po kanalima, i grupama i uvek (uglavnom) sve izlazi na isti kanal zbog brzine..noga na 1, snare na 2 itd...
- i jel automatizujes sve u Pro Toolsu pa faderi na 0 ili miksas na desku, ili po pola...?
eto...
Da, dobra pitanja, i mene zanima...
I jedno podpitanje... Da li sebe mozes da zamislis kako miksas ITB i ako mozes, kako bi to izgledalo? posle svega sto si opipao od hardvera, mislis li da ta prica ima smisla uopste? Ne zelim da pokrecem onu pregazenu outboard VS soft, nego me zanima da li mislis da bi ITB-om mogao da se priblizis standardima koje se postavio sadasnjim nacinom rada?
dvuckovic
19-12-2009, 11:57 PM
evo da se i ja uchipim..
E, pa drago mi je da jesi! :)
- kako pristupas miksu?
- jel miksas "po malo" od samog pocetka ili kreces od nule?
Kako kad, ako radim cijelu plocu, stalno po malo nesto "opravljam", cistuckam, mrdam, isprobavam. Ne toliko outboard i processing, koliko stvari vezane za sviranje, timing, stimovanje, noise tamo dje treba da bude tisina. To mi je jednako bitno kao i koji ce kompresor, ustvari, to je mnogo bitnije, kad se sredi ono sto se odnosi na sviranje, kad je sve tight, sredjeno, nema klimanja, raspada, falseva, i kad je stajka prava stajka, onda se mnogo lakse i miksa, i stvari se same slazu sa mnogo manje processinga. Mnogo puta vrtis EQ na necemu sto je jednostavno lose odsvirano, i ako je moguce, mnogo je pametnije ponoviti, ili makar brutalno izeditovati :) Naravno, ako to ima smisla u pjesmi koja se radi, i ako je osnovna ideja da sve bude utegnuto.
Kad radim samo miks necega sto je snimano na drugom mjestu, obicno moram da prodjem sve faze koje sam gore opisao, naravno ako postoji budzet za to. Prvi slijedeci korak mi je da dignem sve fadere, i da probam da ukapiram o cemu se radi u pjesmi. Zatim prolazim svaki kanal jedan po jedan i radim slijedecu stvar (procitao sam foru kod Michael Stavrou, to je jedna od rijetkih pravih insider fora koja je nekako uspjela da ispliva napolje. Imam trip da vecina pravih velikih njuski preko mnogo cute o stvarima koje su naucili od svojih mentora, a koje se prenose sa generacije na generaciju):
Dignem fader do kraja, i na tape trimu vrtim da bude oko +3VU na masteru. Spustim fader skroz i idem na slijedeci kanal...
Zasto? ZATO!
Prvo, mnogo je manja vjerovatnoca da cu da prepunim master buss, drugo, mnogo se brze dolazi do generalnog balansa koji funkcionise, trece, cijelokupan gain staging je mnogo bolji i bolje se integrise outboard i cetvrto, cuces sta imas na svakom kanalu, zapamtiti interesantne momente koje ces kasnije iskoristiti, i generalno se bolje upoznati sa pjesmom.
Nisam jos imao priliku da probam, ali mislim da je ovo primjenljivo i na ITB miksanje. Nuendo ima trim na svakom kanalu, a u PT se moze staviti trim plugin. Probajte, pa javite ima li smisla.
- jel ti outboard poboden sve vreme (master insert, na pr..) ili bodes
po poterbi ( ja posto, uglavnom SAMO miksam, imam maltene vec sve pozabadano po kanalima, i grupama i uvek (uglavnom) sve izlazi na isti kanal zbog brzine..noga na 1, snare na 2 itd...
Ne volim da mi je sve isto uvijek na patchu, volim da stalno nesto mijenjam, i najcesce svaki miks pocinjem sa potpuno praznim patchom, osim kad se radi cijela ploca ili npr neki live CD.
Routing iz PT mi je uglavnom takav da najbitnije kanale saljem sto blize sredini miksera, znaci kick, bass, vokal, i sve sto mi je fundament pjesme. To radim zbog toga da bi sto vise bio u sweet spotu dok radim automatizaciju
- i jel automatizujes sve u Pro Toolsu pa faderi na 0 ili miksas na desku, ili po pola...?
Kombinovano, najcesce su mi faderi na stolu grupisani po instrumentima(na 9098i to nije VCA, nego audio, bukvalno su faderi linkovani), i tu radim prakticno 90% automatizacije, sve vece dinamicke promjene i vocal rides. Vokal vozim na stolu zbog nacina na koji to utice na outboard, i zbog toga sto mi je lakse i muzikalnije da slusam sto se desava, umjesto da GLEDAM u zvuk. U Pro Tools uglavnom automatizujem neke sitne korekcije, tipa na ovoj rijeci mi treba hi pass, a na onoj su da dodam delay. Takodje, u PT uradim i automatizaciju tomova na bubnju, posto ne utisavam skroz curenje u mikrofone na tomovima.
dvuckovic
20-12-2009, 12:07 AM
Da, dobra pitanja, i mene zanima...
I jedno podpitanje... Da li sebe mozes da zamislis kako miksas ITB i ako mozes, kako bi to izgledalo? posle svega sto si opipao od hardvera, mislis li da ta prica ima smisla uopste? Ne zelim da pokrecem onu pregazenu outboard VS soft, nego me zanima da li mislis da bi ITB-om mogao da se priblizis standardima koje se postavio sadasnjim nacinom rada?
Apsolutno, i povremeno i miksam ITB. Mislim da nije toliko stvar u tome na cemu miksas, koliko je u nekim predznanjima i iskustvima. Iako neke stvari MNOGO brze dobijem outboardom, u situacijama kad radim ITB, nekako imam predstavu sto zelim da se desi, i probacu da dodjem do toga, makar put bio veoma nelogican. Ako ti treba da cujes neku vrstu nelinearnosti na npr. plugin reverbu (koju u startu imas na recimo Lexicon 200), probas da procesiras reverb plugin, pa ce nesto da se dobije.... :)
Dalje, gain staging je jednako bitan ITB kao i sa outboardom, samo ljudi nekako najcesce ne vode racuna o tome. Isto tako, mislim da je definitivno najveci problem kod ITB visak vizuelne informacije, moras da gledas u monitor dok vrtis EQ, na outboardu ufatis dugme, okrenes glavu i vrtis dok ti se ne svidi :) Isto tako i sa automatizacijom, stalno neko crtanje misem, umjesto da lijepo stavis prst na fader i vozis kako ti dodje. :)
korenjak
20-12-2009, 12:10 AM
Apsolutno, i povremeno i miksam ITB. Mislim da nije toliko stvar u tome na cemu miksas, koliko je u nekim predznanjima i iskustvima. Iako neke stvari MNOGO brze dobijem outboardom, u situacijama kad radim ITB, nekako imam predstavu sto zelim da se desi, i probacu da dodjem do toga, makar put bio veoma nelogican. Ako ti treba da cujes neku vrstu nelinearnosti na npr. plugin reverbu (koju u startu imas na recimo Lexicon 200), probas da procesiras reverb plugin, pa ce nesto da se dobije.... :)
Dalje, gain staging je jednako bitan ITB kao i sa outboardom, samo ljudi nekako najcesce ne vode racuna o tome. Isto tako, mislim da je definitivno najveci problem kod ITB visak vizuelne informacije, moras da gledas u monitor dok vrtis EQ, na outboardu ufatis dugme, okrenes glavu i vrtis dok ti se ne svidi :) Isto tako i sa automatizacijom, stalno neko crtanje misem, umjesto da lijepo stavis prst na fader i vozis kako ti dodje. :)
100% vizuelno moze da skodi jer vidno polje okupira dobar deo paznje
cesto praktikujem da pesmu slusam ugasenog monitora ...pa tek posle intervenisem
dvuckovic
20-12-2009, 12:17 AM
100% vizuelno moze da skodi jer vidno polje okupira dobar deo paznje
cesto praktikujem da pesmu slusam ugasenog monitora ...pa tek posle intervenisem
Nije ni to dobro, gubi se na interaktivnosti...moras da cujes, zapamtis, pa ga poslije napamet opravljas ono sto si cuo dok nisi gledao. Vise je stvar mentalne vjezbe i fokusa, kako drzati paznju na nivou da primarno slusas kako radi pjesma, kako je rasporedjena energija, a u isto vrijeme da budes analitican da mozes da se bavis i detaljima i finesama.
korenjak
20-12-2009, 12:21 AM
pa jest ali slika ti odvuche pola paznje.....tako da ni ne primetis dobro stvari u zvuku....
x puta mi se desilo uradim mixdown i tek kad pustim u winampu cujem neke greske
awacs
20-12-2009, 12:32 AM
Za ?ta uglavnom koristi? SOLO funkciju tokom miksa? I koliko se zadr?ava? u SOLO modu kada ga aktivira??
Pozdrav,
Vasa
dvuckovic
20-12-2009, 12:33 AM
pa jest ali slika ti odvuche pola paznje.....tako da ni ne primetis dobro stvari u zvuku....
x puta mi se desilo uradim mixdown i tek kad pustim u winampu cujem neke greske
Mislim da je to ipak zbog pauze koju si napravio u medjuvremenu. Veoma bitna stvar kad miksas. Ako vec imas vremena, nisi placen na sat, i nema klijenta koji ti stoji iznad glave, probaj da pravis pauze sto cesce. U medjuvremenu sviraj neki instrument, ili slusaj neku drugu muziku. Treba ostati u fokusu i radnom rezimu, ali refresh svakih sat vremena uopste nije losa stvar. Pritom, posto radis ITB uvijek imas Total Recall, pa ti je lako i da odlucis da ti danas nije dan i da ces nastavit sjutra.
Hvala na odgovoru, rekao si mi upravo ono sto mi je trebalo:) E sad, logicno pitanje, kao nastavak na ovo tvoje je... sta je to sto juris u miksu kad si ITB, da bi prisao outboardu... koje su uglavnom to bitne stvari koje ti fale i koje pokusavas da nadomestis?
dvuckovic
20-12-2009, 12:41 AM
Za šta uglavnom koristiš SOLO funkciju tokom miksa? I koliko se zadržavaš u SOLO modu kada ga aktiviraš?
Pozdrav,
Vasa
Vaso, uvijek imas prava pitanja! To je zato sto znas odgovore! (ali na ovaj nisi bio spreman, vjeruj mi, sad ces da vidis)
9098i ima divnu funkciju koja se zove Upfront Solo Balance a sluzi tome da kad soliras kanal ne ostane on sam da svira, nego preko Upfront Solo Balance doziras odnos izmedju onoga na cemu si stisnuo solo i ostatka kanala, tako da ne moras da slusas stvari izvadjeno iz konteksta. Pored toga, mnogo vise koristim mute, kad primjetim da mi nesto smeta, zbog toga izmedju ostalog drzim skoro sve pod fader grupama. Znaci, ako cujem neku guzvu na 3.5k, prvo uradim mute recimo gitara, pa svega ostalog po redu dok ne nadjem krivca.
Klasicni solo mi uglavnom sluzi za korektivne stvari, slusanje HP/LP filtera, notch i ostalo apotekarstvo :)
korenjak
20-12-2009, 12:48 AM
Mislim da je to ipak zbog pauze koju si napravio u medjuvremenu. Veoma bitna stvar kad miksas. Ako vec imas vremena, nisi placen na sat, i nema klijenta koji ti stoji iznad glave, probaj da pravis pauze sto cesce. U medjuvremenu sviraj neki instrument, ili slusaj neku drugu muziku. Treba ostati u fokusu i radnom rezimu, ali refresh svakih sat vremena uopste nije losa stvar. Pritom, posto radis ITB uvijek imas Total Recall, pa ti je lako i da odlucis da ti danas nije dan i da ces nastavit sjutra.
Najvise vremena ode na taj stimung da sve bude cisto koji si pomenuo i editing....ne libim se da neki ton secnem i mrdnem za koji milisekund levo ili desno ako samo on u celom tejku strchi....
A kad se mixa ...u pravu si za pauze......ali mi prija da ugasim monitor i poslusam pesmu jednom gledajuci u crni ekran..... onda zapamtim sta sam cuo da ne valja pa kad ukljucim ekran onda obratim paznji na to i namikarm ga....
Lo cut je strava alatka....EQ generalno.....SSL mono mi do sad najkorisnije radi....
Ipak ne umem uvek da se reshim guzve na nekom opsegu....panorama pomogne vrlo u tim situacijama....
a za pauze si u pravu sto cesce.....ja bar ne zurim.....i imam vremena za to jer radim svoje pesme ...i ne zavisim ni od koga sem od nekih obaveza....
Evo prodje dve godine i jos nisam ovde skoro nista publikovao....ocu da bude isterano do kraja ...pa cemo posle apgrejd ako treba......zivot vreme oko njega i cimanja ... pa ide polako al to je Bozja volja ...znaci ne treba brze...
samo nekad se ljudi zabodu u pesmu i mix i teraju oce bolje i bolje...al tomenema kraja ...nekad je dobro stati i proglasiti pesmu gotovom....
pa sledecu terati u neki + nivo
dvuckovic
20-12-2009, 12:56 AM
Hvala na odgovoru, rekao si mi upravo ono sto mi je trebalo:) E sad, logicno pitanje, kao nastavak na ovo tvoje je... sta je to sto juris u miksu kad si ITB, da bi prisao outboardu... koje su uglavnom to bitne stvari koje ti fale i koje pokusavas da nadomestis?
Pretpostavljam da mislis na zvucno, ne na ergonomiju? Jurim karakter, to mi je najveci problem (da se odma ogradim, i da ne bi nekome slucajno palo na pamet da se raspravlja oko OTB/ITB u mojoj sekciji, usrao sam mikseve jednako puta u na jednom i u drugom, i nijednom to nije bilo zbog opreme, pluginova i outboarda), cini mi se da nelinearnosti koje se svi toliko trude da simuliraju u softveru su ili prenaglasene (vjerovatno da bi bile sto ociglednije na losijim slusanjima) ili su jednostavno promasene. Evo primjer, Liquid Mix impulsi i preseti su svi toliko predimenzionirani i preprocesirani da to vrlo cesto nema nikakve veze sa tim sto pise. To umije da bude super, i nekoliko puta sam se sa kolegama totalno odusevio nacinom na koji je leglo na neke instrumente (uglavnom lose snimljene, i zvucno siromasne), ali isto tako ne mogu da ocekujem da ce se nesto sto pise Massive Passive ponasati kao nesto na sto sam navikao.
Ono sto mi takodje smeta je velika slicnost kod stvari koje pretenduju da budu razlicite. Npr, promijenis 5-6 plugova koji bi trebalo, barem po marketingu da budu veoma razliciti, a tek na 7 dodje nesto drugacije.
Master compressor... da li ga koristis dok miksas, na kraju... ili ga uopste ne koristis?
i
Na kojoj snazi slusas dok miksas? Glasno, pa spustas povremeno ili obrnuto?
I jos jedna stvar me zanima...
Koja je najcesca greska u aranzmanima koje dobijas na miks... sta ti najcesce pravi probleme i komplikuje miks?
dvuckovic
20-12-2009, 02:03 AM
Master compressor... da li ga koristis dok miksas, na kraju... ili ga uopste ne koristis?
i
Na kojoj snazi slusas dok miksas? Glasno, pa spustas povremeno ili obrnuto?
Kad koristim, a to je u 90% slucajeva, stavljam ga odma na pocetku miksa, i kako miks odmice, povremeno uradim bypass, cisto da cujem sto se desava i doradim setting.
Trudim se da slusam sto tise dok radim, sa povremenim izletima na velike zvucnike radi provjere low enda i vracanja adrenalina :)
dvuckovic
20-12-2009, 02:06 AM
I jos jedna stvar me zanima...
Koja je najcesca greska u aranzmanima koje dobijas na miks... sta ti najcesce pravi probleme i komplikuje miks?
Losa interpretacija, sviranje bez stava, upadanje u klisee, i nesigurnost kod donosenja odluka vezanih za muziku. Generalno, to su mnogo veci problemi od toga kako je usnimljeno i odakle su povucene boje, to se nekako i da opravit, a da bi se rijesila pjesma, treba mnogo vise vremena.
DaBear
20-12-2009, 09:21 AM
9098i ima divnu funkciju koja se zove Upfront Solo Balance a sluzi tome da kad soliras kanal ne ostane on sam da svira, nego preko Upfront Solo Balance doziras odnos izmedju onoga na cemu si stisnuo solo i ostatka kanala, tako da ne moras da slusas stvari izvadjeno iz konteksta. Pored toga, mnogo vise koristim mute, kad primjetim da mi nesto smeta, zbog toga izmedju ostalog drzim skoro sve pod fader grupama.
To je super funkcija - ima i na (mom) Audientu, zove se "solo in front" !
Inace, super odgovori..!
pozz
Odlicna tema!
Dejo, postavljas li sebi neke standarde glasnoce dok radis (mislim na RMS miksa, ne na slusanje)? k14?
Dali jednako przis master kompres. kad znas da ce mix npr. ici negde napolje na mastering?
Za sad toliko:)
DaBear
20-12-2009, 01:15 PM
Losa interpretacija, sviranje bez stava, upadanje u klisee, i nesigurnost kod donosenja odluka vezanih za muziku. Generalno, to su mnogo veci problemi od toga kako je usnimljeno i odakle su povucene boje, to se nekako i da opravit, a da bi se rijesila pjesma, treba mnogo vise vremena.
To sve vreme pricam...ljudi se zanesu i zastrane sa ekvilajzerima, konvertorima, frekvencijama i kompresorima....a ne rade na pesmi dovoljno i nadaju se da ce "neko" to u studiju "da sredi!!"
Bravo Dejo...dobro je da se cuje iz sto vise usta (onih koji se sa tim srecu svakodnevno).
google
20-12-2009, 01:20 PM
Kako radis sa hi pass i low shelf filterima? Kada koristis prvi, a kad drugi?
Kad koristim, a to je u 90% slucajeva, stavljam ga odma na pocetku miksa, i kako miks odmice, povremeno uradim bypass, cisto da cujem sto se desava i doradim setting.
Trudim se da slusam sto tise dok radim, sa povremenim izletima na velike zvucnike radi provjere low enda i vracanja adrenalina :)
Koliko "gazis" kompresorom na masteru? Da li imas neko predefinisano setovanje i svaki put kreces od njega ili ... ?:)
Koji kompresor najcesce imas na masterbusu tokom mixa?
voomighty
20-12-2009, 05:25 PM
al ste izbombardovali coveka, pustite ga da s emalo odmori :)
inace.. hvala n aiscrpnim odgovorima
E ne, nego cemo mu postavljati pitanja dok mu prsti ne ostanu na tastaturi, toliko da ga ni ti tako obziran neces moci spasiti od nas ovako nasrtljivih:grin:
voomighty
21-12-2009, 01:12 AM
:))))))))))
dvuckovic
21-12-2009, 01:22 AM
Odlicna tema!
Dejo, postavljas li sebi neke standarde glasnoce dok radis (mislim na RMS miksa, ne na slusanje)? k14?
Apsolutno ne. Ne razmisljam o tome koliko ce glasan miks izac, mislim da tu i ne moze bit nekog standarda, zanrovi su jednostavno previse razliciti. Pokusaj da smiksas neki jazz kvartet jednako glasan kao neki drum'n'bass :) Koliko vidim iz posla, cini mi se da je malo olabavila trka za sto glasnijim CD-om, cak i ovdje, dje je jedino to bilo bitno prosle godine. Mislim da su situaciju drasticno popravili Fabrika 13 i ostale strane mastering kuce kojima se sve cesce salju albumi odavde. A cini mi se i da klijenti pocinju da donose odluke koje nisu bazirane samo na glasnoci.
Dali jednako przis master kompres. kad znas da ce mix npr. ici negde napolje na mastering?
Za sad toliko:)
Master kompresor mi prakticno nikad ne radi vise od 3dB. Nema tu przenja, sluzi mi samo da malo spakuje sliku. Ako juris komprimovan miks, mnogo su bolji rezultati sa vise pojedinacne i paralelne kompresije. Ono sto isto moze da pomogne je i jednostavna stvar koju mozete da probate:
Cesto u pjesmi ima samo nekoliko peakova zbog kojih klipuje AD ili interni bus. Snimite miks, pa bukvalno pogledajte dje su. Onda problem rijesite lokalno, ako se npr radi o nekom tranzijentu sa dobosa koji proleti samo na tom mjestu, sredite samo to mjesto.
Everbeatz
21-12-2009, 01:23 AM
Dignem fader do kraja, i na tape trimu vrtim da bude oko +3VU na masteru. Spustim fader skroz i idem na slijedeci kanal...
Zasto? ZATO!
Prvo, mnogo je manja vjerovatnoca da cu da prepunim master buss, drugo, mnogo se brze dolazi do generalnog balansa koji funkcionise, trece, cijelokupan gain staging je mnogo bolji i bolje se integrise outboard i cetvrto, cuces sta imas na svakom kanalu, zapamtiti interesantne momente koje ces kasnije iskoristiti, i generalno se bolje upoznati sa pjesmom.
Nisam jos imao priliku da probam, ali mislim da je ovo primjenljivo i na ITB miksanje. Nuendo ima trim na svakom kanalu, a u PT se moze staviti trim plugin. Probajte, pa javite ima li smisla.
Ovo mi se cini kao interesantan koncept, ali ga ne shvatih do kraja - to radis sa svakim kanalom koji je u SOLO modu ili ne? I +3VU kad konvertujemo u dbfs bi bilo koliko - -15db, -13db, ...? Aj malo pojasni neke detalje oko ovoga Dejo..thnx
dvuckovic
21-12-2009, 01:26 AM
Koliko "gazis" kompresorom na masteru? Da li imas neko predefinisano setovanje i svaki put kreces od njega ili ... ?:)
Rekao sam gore, ne vise od 3dB, ne volim da cujem vise od toga. Predefinisan setting nemam, osim sto obicno izbjegavam attack kraci od 3-10 ms (mada i to umije super ponekad da zvuci, daje taj vec-je-zalimitovano-i-spakovano-zvuk) jer nestanu tranzijenti. Release uvijek trazim, i obicno ima jedna tacka koja se poklopi sa tempom pjesme i desavanjima i zvuci najbolje. Vise od toga pumpa, a manje smanji zvuk.
dvuckovic
21-12-2009, 01:27 AM
Koji kompresor najcesce imas na masterbusu tokom mixa?
Kad god mogu, Alan Smart C2. Kad ne, Crane Song STC8, Fatso ili 2500.
dvuckovic
21-12-2009, 01:40 AM
Ovo mi se cini kao interesantan koncept, ali ga ne shvatih do kraja - to radis sa svakim kanalom koji je u SOLO modu ili ne? I +3VU kad konvertujemo u dbfs bi bilo koliko - -15db, -13db, ...? Aj malo pojasni neke detalje oko ovoga Dejo..thnx
Pa posto si prvo digao sve fadere da bi cuo o cemu se radi u pjesmi, onda ih sve vratis na -infinity, i krenes od prvog, i tako dalje.
Sto se tice konverzije dBu u dBfs, ti ima previse standarda da bi sad preracunavali za svaki, evo ti tabela:
http://www.independentrecording.net/irn/resources/metergain/index.htm
mada mislim da nije direktno na taj nacin primjenljivo na itb, treba probati, naci neku vrijednost koja ima smisla i piciti tako.
korenjak
21-12-2009, 11:32 AM
Jesu li EQ, Reverb i Kompresor nezaobilazna stvar na svakom pojedinachnom kanalu?
Da li se u praksi deshava da se neki kanal ostavi potpuno sirov bez efekata onako kako je snimljen....i samo se kontrolishe putem levela tj fadera na mixeru?
Jesu li nekada u produkciji koristili vishe sirovog neobradjenog zvuka te zbog toga te pesme imaju onako ludacku voznju?
Postoji li po tebi neki efekat koji mora da stoji na traci, da li je to eq, komp ili rev?
Znam da zavisi od konteksta ali uzmimo neki prosek sta najcesce ide na traku od gore pomenutih?
hvala
sinaj
21-12-2009, 11:17 PM
kad vec spomenu liquid mix,kakvo je tvoje misljenje o njemu??
planirao sam da investiram u njega,pa zato...
hvala
pozz
dvuckovic
18-01-2010, 02:31 AM
Jesu li EQ, Reverb i Kompresor nezaobilazna stvar na svakom pojedinachnom kanalu?
APSOLUTNO NE.
Da li se u praksi deshava da se neki kanal ostavi potpuno sirov bez efekata onako kako je snimljen....i samo se kontrolishe putem levela tj fadera na mixeru?
Naravno.
Jesu li nekada u produkciji koristili vishe sirovog neobradjenog zvuka te zbog toga te pesme imaju onako ludacku voznju?
Ne znam na sta konkretno mislis, ako oces daj neki primjer, pa mozemo da analiziramo, ali pretpostavljam da mnogo vise ima veze sa sviranjem.
Postoji li po tebi neki efekat koji mora da stoji na traci, da li je to eq, komp ili rev?
Naravno da ne. Malo se sto mora.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.