PDA

View Full Version : kompresija

darkstar
16-12-2009, 03:40 AM
Pozdrav Dejo,

ajde nam kazi malo o kompresiji,kako radis,kako gledas na stvar ?

pozdrav

dvuckovic
16-12-2009, 04:30 AM
Ipak probaj bit malo konkretniji, ovo je kao da sam ja tebe pitao da kazes nesto o bijelim dirkama i cemu sluze. :)

Hepek
16-12-2009, 06:33 AM
Pozz za gosta,
evo i mene zanima kompresija, pa cu biti malo konkretniji, mene zanima kako da najlakse skontam i razumijem, parametre atack, rel. tresh... Odnosno na sta trebam da obracam paznju kada odlucim da nesto kompresujem, jer sam poprilicno nov u produkciji.
Hvala.

darkstar
16-12-2009, 07:18 AM
Bijele dirke sluze isto cemu i crne,samo na tamniji nacin ! :)

Salu na stranu , znas i sam koliko se danas u modernoj muzici komprimuje sve.Pa ipak,bez njega ne vredi,a sa njime je tesko :)

Evo,konkretno zanima me naprimer postavka kompresora kad radis neke heavy gitare,kao kod ritma nereda?Da li komprimujes i koliko? Takodje,koliko kompresije stavljas na vokal u takvim situacijama ?

danijel
16-12-2009, 12:30 PM
Pozdrav,

Kad smo več kod kompresije, ako mo?e par reči o Virtual Dynamics na Ameku,
ako koristi?,na koji način...

Danijel

dvuckovic
17-12-2009, 12:15 PM
Dajte mi malo vremena, pokusavam da osmislim nesto opsirnije, sa nekim audio primjerima, a malo me stisnuo posao ovih dana...

Hepek
17-12-2009, 12:59 PM
Nije problem sacekacemo, to sa prakticnim primjerima je odlicno, meni bas to treba:wink:

voomighty
17-12-2009, 11:00 PM
mozda da prozborimo ovde i o nekim VST kompresorima???

Ako se slazete.. izbor.. omiljeni....gde koji i slicno... ako se to koristi uopste :)

Hepek
18-12-2009, 09:46 AM
Mene Vst najvi?e i zanima, tako da se sla?em:wink:

dvuckovic
20-12-2009, 12:29 AM
mozda da prozborimo ovde i o nekim VST kompresorima???

Ako se slazete.. izbor.. omiljeni....gde koji i slicno... ako se to koristi uopste :)

U TDM/RTAS svijetu mnogo trosim Digidesign Smack, odlicna simulacija Distressora, sve od McDSP kad treba vise karaktera, Bomb Factory 1176 i LA2A kad su mi pravi zauzeti (nije presrecno, ali zavrsava posao), Focusrite D2/3 u zadnje vrijeme kad mi treba transparentno, a u tu kategoriju potpada i kompresor iz DigiRack, koji ljudi nekako odma preskacu, a meni se mnogo svidja, radi tacno to sto pise. Impact mi je odlican kad mi treba VCA karakter, a la SSL.

U VST svijetu, posto ne radim toliko cesto na toj platformi krecem od pretpostavke da je sve odlicno, i onda isprobavam sta vec ima instalirano na doticnoj masini (a obicno ima sve sto vole mladi) :) Ne gubim vrijeme razmisljajuci da li Waves 2500 radi kao original, vrtim dok mi se ne svidi. Ako nece on, oce Stilwell. Ako nece ni on, oce Flux. Stogod ima, daj da probamo. Desavalo se da ostanu neke stvari koje nisu bile na prvu loptu :)

Za one sa manje iskustva koji citaju ovo:

Mislim da je gubljenje vremena patnja oko toga da li UAD 1176 radi isto kao pravi, da li je novi plugin identican kao EMT 250, i da li Waves SSL radi kao SSL 4000G. Ako vec miksate nesto za sebe ili drugoga, a pritom niste ograniceni budzetom i vremenom, PROBAJTE sve sto imate instalirano, i PROBAJTE na sto raznovrsnijim instrumentima. Nije 2500 samo za bubanj, a 1081 samo za vokal. Eksperimentisite, sve je dozvoljeno. Probajte do koje mjere se saturacija i izoblicenja ponasaju kao kompresija. I jos jednom cu ponoviti, ne mora svaki kanal da bude OGROMAN, ako je sve veliko, sve je malo. Kompresija primarno sluzi za kontrolisanje dinamike, a moze da sluzi i za mijenjanje karaktera. Ako zelite ovo drugo, mora da se PROBA da bi se dobilo nesto sto ima smisla u kontekstu. Recepti ne postoje :)

alen
20-12-2009, 09:43 PM
Jesi li imao kontakta mozda sa drawmerom 1968ME?Ima li smisla on kao buss kompresor za nekakav heavy gitarski zvuk

dvuckovic
21-12-2009, 01:11 AM
Jesi li imao kontakta mozda sa drawmerom 1968ME?Ima li smisla on kao buss kompresor za nekakav heavy gitarski zvuk

Nisam, u studiju imam 1969. Ne bih ga stavio na master, mada sto znas, ako imas priliku probaj pa onda odluci.

alen
21-12-2009, 08:47 AM
Nazalost nemam ga priliku probati.U studiju radim na Ghostu,nemamo nekog bitnijeg outboarda pa planiram u narednom periodu poceti stekati za nabavku nekog valjanog kompresora za masterbus.Nekako mi je najprivlacniji 2500(povucen iskustvom sa plugovima) mada moram razmisljati o univerzalnosti.Mislis bi da bi Alan Smart bio bolje resenje kao jedini buss kompresor(barem za pocetak :) )?

Hvala na odgovorima,y'r king !

dvuckovic
18-01-2010, 02:32 AM
Nazalost nemam ga priliku probati.U studiju radim na Ghostu,nemamo nekog bitnijeg outboarda pa planiram u narednom periodu poceti stekati za nabavku nekog valjanog kompresora za masterbus.Nekako mi je najprivlacniji 2500(povucen iskustvom sa plugovima) mada moram razmisljati o univerzalnosti.Mislis bi da bi Alan Smart bio bolje resenje kao jedini buss kompresor(barem za pocetak :) )?

Hvala na odgovorima,y'r king !

Prije bih investirao u mikrofone i zvucnike, ali ok. Alan Smart je fenomenalan kompresor, volio bih da ih imam 8 u reku.

Hepek
19-01-2010, 11:21 AM
Hoce li biti ista od primjera za kompresiju?:grin:

dvuckovic
19-01-2010, 11:32 PM
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=31635&page=3

alen
20-01-2010, 08:38 AM
Prije bih investirao u mikrofone i zvucnike, ali ok. Alan Smart je fenomenalan kompresor, volio bih da ih imam 8 u reku.
apsolutno kontam,ali zvucnici i mikrofoni su zasebni afiniteti.mislim da bi mi mnogo komotnije mixanje bilo sa pristojnijim analognim buss kompresorom,da daw mix dobije malo sonike analoge kompresije.kako ukratko radi crane song stc-8?video sam da na njemu ima brdo razlicitih modova,od kojih su mi vecina nepoznata.Koliko ga cesto koristis i gde,tracking ili buss kompresija?za koju kintu se moze uloviti u evropi?

dvuckovic
20-01-2010, 03:05 PM
apsolutno kontam,ali zvucnici i mikrofoni su zasebni afiniteti.mislim da bi mi mnogo komotnije mixanje bilo sa pristojnijim analognim buss kompresorom,da daw mix dobije malo sonike analoge kompresije.kako ukratko radi crane song stc-8?video sam da na njemu ima brdo razlicitih modova,od kojih su mi vecina nepoznata.Koliko ga cesto koristis i gde,tracking ili buss kompresija?za koju kintu se moze uloviti u evropi?

Ne znam koliko ti je pametno da izlazis iz DAW ako nemas ozbiljne konvertere...vise ces da izgubis nego sto ces da dobijes.

STC8 je jako transparentan, ako ti je kolorit bitan, definitivno nije sprava za to.