PDA

View Full Version : Snimanje Gitare i Basa

korenjak
12-12-2009, 03:38 PM
Pozdrav Dejo

Zanima me koja gitarska pojačala su se najbolje pokazala prilikom snimanja u studiju i da li akustične gitare snimate mikrofonom (jednim ili vi?e), putem kabla (ako su ozvučene) ili kombinovano?

Takođe da li bas gitaru snima? pomoću bas pojačala i mikrofona, linijski iz pojačala ili direktno preko kabla i preampa na HDD.

Takođe koja su bas pojačala "omiljena" u studiju?

Veliki pozdrav

dvuckovic
13-12-2009, 03:27 AM
Cao Aco,

Sto se tice pojacala, pitanje ti je malo neprecino...za koju muziku, sa kojom gitarom, u kojoj pjesmi? Sto se mene tice, sve moze, ako ima smisla u kontekstu.

Sto se tice akusticne gitare, odustao sam od koriscenja pickupa odavno, jer jos nisam cuo neki koji bi mi bio upotrebljiv u studiju. Snimam ih sa jednim ili vise mikrofona, opet u zavisnosti od konteksta,tj. koliko je veliki zvuk potreban za tu funkciju u toj pjesmi. Ako se radi o gitari koja treba da bude samo prateca ritam gitara, podrazumijeva se da ne treba da bude frekventno prevelika, nego treba da zauzme svoje parce prostora u miksu, pa cu to u 90% slucajeva snimiti jednim mikrofonom. U zavisnosti od prirode samog instrumenta, stavicu Neumann KM184, U67 ili Manley Reference Gold. Manley ima malo naglasenije visoke, U67 ima odlican donji mid, a KM je zvucno najmanji, samim tim i najsvedeniji u miksu koji je aranzmanski komplikovan.

Sa druge strane, ako snimam akusticnu koja treba da zauzme vise prostora u miksu, koristicu neku od stereo tehnika, X/Y, M/S, ili siroki A/B, a mozda stavim i neki par u sobi, ako se radi recimo o pjesmi u kojoj postoje samo glas i gitara.

Sto se tice bassa, mnogo mi je lakse kad basista donese i pojacalo :) Ne volim cisti DI zvuk, jer se uglavnom desi da u miksu imam potrebu da dupliram DI, i da nekako napravim jos jedan kanal, bilo nekom amp simulacijom, bilo reampingom. Nekako mi uvijek fali struktura harmonika kad nema zvucnika.

Iz prakse mi se pokazalo da DI izlazi na pojacalima cesto nisu dovoljno kvalitetni, pa uglavnom ne gubim vrijeme na to, nego ubodem Avalon U5 i idem dalje :)

Volim Ampeg i Fender bassman od starijih, a od novijih mi se svidjeo EBS. Ne volim bass pojacala u class D.

korenjak
13-12-2009, 10:34 AM
Havala za odg.

Baš zbog tih stvari i postavih pitanje. Kad ubodem bas gitaru direktno u Hi-z ulaz i snimim je zvuči debelo ali uvek fali neke obline u zvuku nekako je suv i plastičan, ne mogu da objasnim tu plastiku baš......ali što kažeš fali mi baš tog papaira.
Sa druge strane snimao sam jednom još sa nekim svojim klinačkim bendom pre 5 godina Warwick Streamer koji je imao aktivnu el. tj. imao je eq na sebi. Uključio sam ga u čajavec amp ("veš mašina")sa veelikim zvučnikom vrteo potove na gitari i pojačalu dok nisam našao boju snimio mikrofonom i ispao je ludački dobro...

Fender Bassman kada si blizu njega i nema tako velik ton koliko na određenoj udaljenosti kunu se mnogi u to pojačalo.
Na mnogim svirkama sam video da bas sviraju preko Accoustic pojačala, a na još više mesta Ampeg. Na jednom koncertu discipline kitschme iz faze sa crnkinjom KOJA je sve one svoje zvuke koji su uzgred baš kvalitetni svirao preko Ampeg pojačala.

E sad sve ovo me zanima jer bi ipak kupio bass amp pošto mi se ne svidja kako mi izlazi bas preko kabla, nije mi to to...

Slična je priča i sa gitarom mada u tom slučaju plugovi mogu mnogo da pomognu...
Imao sam odlična iskustva sa pojačalom Fender TwinReverb za fanki i džezirani minimalno drivovan klin ton... dok su na distorzijama bolje pevali Marshalli

Twin Rev pogotovo sa Les Paul tip gitarama sa debljim žicama za masivan cevast debeli okrugao kln ton.

Takodje pri upotrebi raznih efekt procesora (digitalnih) zvuk je izlazio sintetičan sa puno manje dinamike i nepredvidivosti da kažem ukroćen.
Dok sa analognim (pojedinačnim ili vezanim) efekt pedalama izađe više prirode i nekih nepredvidivih neukroćenih "stvari"... ovo pominjem jer bi ipak snimanje gitare bazirao na pojačalu mikrofonu i totalnoj analogiji...

Naravno zavisi to sve od stila i tipa muzike....mada pre svega mislim na zvuk gitare što prirodniji i što bogatiji "nesavršenostima" da kažem ...

Interesuje me (ako si možda imao iskustva) kakva su iskustva sa novim i starim pojačalima...tj da li npr. novi fenderi i marshalli rade tako dobro kao stari (mislim na nove modele lampasha).....ili je to samo izvikano da su stari bolji? Ovo sve naravno ako uzmemo u obzir da su pojačala ispravna (mislim pre svega na stara)?

Pošto je pomenut Ritam nereda , a znam da oni baš rokaju, ako nije tajna koji je git setap korišćen kod snimanja gitara, i bassa?

Za akustične gitare mi je potpuno jasno sve što si mi napisao, hvala.

pozz

dvuckovic
13-12-2009, 02:16 PM
Sto se tice dista, najbolja pedala je kad nema pedale :) , eventualno TS9, TC line driver, ili neki sto jednostavniji boost, samo da doda vise signala u preamp stage.

Probao sam novi Fender Hotrod Deluxe i novi JCM 900, bilo mi je prilicno neupotrebljivo. Inace, imao sam tu srecu da je prvi studio u kojem sam radio imao odlicnu kolekciju vintage sprava, od AC30, V4B, Tvin Reverb silverface, Rhodes Stage 88, Bassman do U67, C12(pravi, stari), tako da sam jako rano nekako navikao na te sprave i taj zvuk, i bilo mi je jako cudno kad sam dosao ovdje i po cijeli dan slusao o tome kako je AKG SolidTube vrhunski vokalni mikrofon :)

Sto se tice Ritma Nereda, vec je pokrenut thread, pa cu odgovarati tamo oko detalja.

korenjak
14-12-2009, 08:39 AM
Ok ajd ukratko ako mo?e ?ta je mana NOVIH lampa?a?

dvuckovic
14-12-2009, 07:00 PM
Pa, da ne ulazimo u sitna crevca, to moze recimo Duka Sound mnogo bolje od mene, najveca mana im je sto kad stavis jedno pored drugog jedno od njih ce svirati bolje. Izgleda da su proizvodjaci sa vremenom nalazili razne nacine da ustede, a i neke komponente vise jednostavno nisu dostupne.

korenjak
14-12-2009, 07:33 PM
Jasno tako sam i imao intuiciju da je kod starih to tad sklopljeno od najboljih komponenti, a da je kod novih kompromis chega ima to se stavlja

pozdrav