View Full Version : Snimanje bubnjeva
awacs
11-12-2009, 01:43 PM
Dobrodo?ao Dejane!
U tvojoj biografiji se pojavljuju autori i izvođači koji rade u okviru najrazličitijih muzičkih pravaca, tj. skoro svih pravaca u kojima se koriste ?ivi bubnjevi. Koliko znam, i sam svira? bubnjeve. E, sad pitanje:
1. Ima? li svoju standardnu početnu postavku mikrofona od koje polazi? (bez obzira na ?anr), ili donosi? odluke o izboru mikrofona i njihovim pozicijama tek kad čuje? konkretnog bubnjara kako svira konkretan bubanj u studiju? Da pojednostavim pitanje: da li postavlja? mikrofone pre nego ?to je bubnjar seo za bubanj, ili tek kada si ga čuo kako (i ?ta) svira?
2. Koliko insistira? na tome da bubnjar benda ?timuje bubnjeve tokom snimanja, odnosno da ga pre?timava u odnosu na tonalitete pojedinačnih pesama?
Pozdrav,
Vasa
dvuckovic
12-12-2009, 07:45 AM
Pozdrav Vaso!
Da, prilicno cesto imam priliku da snimam bubnjeve, 2-3 puta nedjeljno.
Trudim se da prvo sto uradim bude da cujem pjesmu, i pitam klijenta za smjernice oko stila i zvuka koji bi volio da cuje. Naravno da i tu umije da bude problema, posto je najcesce pjesma u ranoj fazi.
Iz prakticnih razloga, mikrofoni su uvijek povezani, ali ne i fiksirani, jako mi je bitno da ne trosim vrijeme ni sebi ni klijentu na stvari koje nisu direktno vezane za muziku, ali i da tehnicki mogu da imam dovoljno opcija, i da ne vezem ruke onome ko treba da miksa pjesmu.
Svodi se na to da stalno pokusavam da odrzim odredjeni nivo zabave i neizvjesnosti, i da ispratim kontekst koliko je moguce.
Sto se tice stimovanja, uglavnom se desi ja ja stimujem bubanj, prosto zato sto vec znamo kako to zvuci u reziji, i efikasnije je da ja modifikujem stim u pravcu u kojem sam pricao sa producentom, nego da pokusavamo da bubnjaru objasnimo ''e, sad je bolje'' :-) Stim dobosa je veoma bitan, i dobro je kad je u harmonicnom intervalu sa tonalitetom pjesme.
Radeci sa vecinom bubnjara u gradu, cini mi se da sam uspio da pohvatam kako koji svira, ko jace udara hat, ko vari dobos, itd. , tako da otprilike znam kako da prilagodim i postavku mikrofona i preampa.
Kad snimam cijeli album, a narocito ako znam da cu ja da miksam, stalno mijenjam setup, dobos najvise, i prilagodjavam procesing.
silicon science
12-12-2009, 09:49 AM
Pozz Dejo :)
Zanima me malo oko trigerovanja bubnja, tj. da li koristis, u kojoj meri, iz chega vuches zvuk itd.
Bockie
12-12-2009, 10:46 AM
Kako u mixu koristis overhead-e? Uopste, postavka mikrofona - vise,nize,dijagonalno? Ili je ono lo-cut na kilo... Ili je to stalno promenjivo,pa onda reci sta ti volis?
Pozdrav,
Boki.
dvuckovic
13-12-2009, 03:39 AM
Pozz Dejo :)
Zanima me malo oko trigerovanja bubnja, tj. da li koristis, u kojoj meri, iz chega vuches zvuk itd.
Trigerujem u 2 slucaja, kad dobijem na miks nesto sto je lose snimljeno, i kad ocu da smirim dinamiku bubnjara koji je nestabilan. U oba slucaja se trudim da sto vise sakrijem triger, a da ipak imaju funkciju, tako da je to velika kolicina A/B poredjenja i 'mute, cuje se, a evo ga sad je bolje, ne pretih je, iskace noga' agonije :)
Za semplove koristim sve sto mi padne pod ruku, od stvari koje sam sam pravio, Bob Clearmountain, Ross Garfield, do Ocean Way. U zadnje vrijeme mi se svidja Ocean Way, mnogo je rezolutniji zvukom od vecine ostalog, tako da se da obraditi, za razliku od recimo EZ ili Superior kod kojih sto god uzmem da vrtim, nekako prosto nece da se desi, kao da je inicijalni zvuk jako siromasan (iako na prvu loptu zvuci ok), i kao da su se harmonici izgubili negdje na putu od mikrofona do sampling CD-a.
Kad radim trigerovanje, (ako se moze tako nazvati, posto uvijek ostavim i izvorni zvuk, amerikanci to zovu sample augumentation), ne koristim nijedan audio-to-MIDI program ili Drumagog, nego imam prostu sekvencu koraka u Pro Tools kojom se sempl pejstuje na slijedeci tranzijent, fora koju sam pokupio sa Kenny Gioia DVD. Razlog je taj sto mi je to jedini sigurni nacin da znam da je svaki sempl alignovan sa osnovnim zvukom tacno, i da nema mikro flamova i faznih pomjeraja kroz pjesmu.
dvuckovic
13-12-2009, 03:52 AM
Kako u mixu koristis overhead-e? Uopste, postavka mikrofona - vise,nize,dijagonalno? Ili je ono lo-cut na kilo... Ili je to stalno promenjivo,pa onda reci sta ti volis?
Pozdrav,
Boki.
Naravno, i ovdje zavisi od toga sto se snima. Jasno ti je da za jazz nece biti ista postavka kao za metal :)
U zadnje vrijeme volim kombinaciju 2 velika mikrofona postavljena u M/S, pri cemu M gleda u tacku izmedju prvog toma i dobosa. Ovo mi ostavlja opciju da kasnije mogu da pravim balans izmedju puncha koji se dobija iz Mid mikrofona, i sirine i prostornosti iz side, a isto tako mi se najvise svidja balans izmedju pojedinacnih komponenti.
Siroki A/B ima smisla u zanrovima u kojima se trazi veca separacija cinela, i veca fleksibilnost kod procesinga, a to su uglavnom metal i srpski pop. :rotfl:
Mada, cak i u tim varijantama ostavim jedan mono OH koji gleda u istu tacku kao u M/S kombinaciji, jer hi end iz direct mikrofona na dobosu nikad ne zvuci toliko prirodno, bez obzira koliko vrtis EQ.
Ono sto mi je veoma bitno je da odma provjerim sve kombinacije polariteta, close u odnosu na OH, room u odnosu na close, jedan close u odnosu na drugi, itd... Tu se desavaju drasticne razlike, i to cesto odvaja super snimak od prosjecnog.
Ne radim hi pass visoko na OH, ne volim taj zvuk izolovanih cinela. AKo ima neki hi pass, onda samo do one tacke do koje pomaze definiciji kicka, znaci uvijek probam da vidim sto se desava izmedju OH i kicka, i samo ako primjetim da ima neki problem, onda cu uradit hi pass, a i to rijetko preko 150Hz.
Siroki A/B ima smisla u zanrovima u kojima se trazi veca separacija cinela, i veca fleksibilnost kod procesinga, a to su uglavnom metal i srpski pop. :rotfl:
mislis crnogorski? :D:D:grin:
Mozes li koju sliku da okacis sa seta? mene jako zanima M/S.... tj... kako konkreno stavis mikrofone.... jedan iznad drugog? Sta je mid najcesce - omni, hypercard.... sta ti se bolje pokazalo?
Ja sa ORTF nikad nisam uspeo da dobijem rezultat, mada vidim da neki i to rade, jesi to probao?
dvuckovic
13-12-2009, 02:05 PM
mislis crnogorski? :D:D:grin:
Mozes li koju sliku da okacis sa seta? mene jako zanima M/S.... tj... kako konkreno stavis mikrofone.... jedan iznad drugog? Sta je mid najcesce - omni, hypercard.... sta ti se bolje pokazalo?
Ja sa ORTF nikad nisam uspeo da dobijem rezultat, mada vidim da neki i to rade, jesi to probao?
Ipak vise radim srpski. :)
Probacu da slikam, pa cu zakacit. Koristim cardioid, najcesce Manley Reference Gold, koji gleda u tacku izmedju prvog toma i dobosa (on je edge terminated kapsula, tako da izbjegavam da bude paralelna sa izvorom) i U67 u figure 8. Probao sam vise kombinacija sa mikrofonima koje imam na raspolaganju, i ova mi se pokazala kao optimalna u balansu hi enda iz cinela i puncha iz dobosa. Permutovana kombinacija, Manley side, U67 mid je presvijetla za moj ukus.
ORTF sam radio pjesmi Sergeja Cetkovica, "kad bi htjela ti", mozes tu da cujes kako je ispalo.
Everbeatz
13-12-2009, 02:35 PM
Interesuje me kod mixanja kako pannujes OH i stereo room(da li je full L/R ili drugacije) i koliko se oslanjas na mono room u mixu takodje i kako ih balansiras. Da li kreces sa room mikrofonima kao sa osnovnim drum sound pa dodajes close mic's ili imas neku drugu tehniku za balansiranje levela.
Koliko dodajes reverba na drums i da li su mono ili stereo? Koji su ti najbolji verbs za drum?
Takodje me interesuje kako radis automatizaciju drums-a kroz pesmu
Mozda puno pitanja, ali to je tek pocetak:D:D
Poz Dejo
dvuckovic
13-12-2009, 03:08 PM
Interesuje me kod mixanja kako pannujes OH i stereo room(da li je full L/R ili drugacije) i koliko se oslanjas na mono room u mixu takodje i kako ih balansiras. Da li kreces sa room mikrofonima kao sa osnovnim drum sound pa dodajes close mic's ili imas neku drugu tehniku za balansiranje levela.
Koliko dodajes reverba na drums i da li su mono ili stereo? Koji su ti najbolji verbs za drum?
Takodje me interesuje kako radis automatizaciju drums-a kroz pesmu
Mozda puno pitanja, ali to je tek pocetak:D:D
Poz Dejo
U zadnje vrijeme, sve sto mogu i sto je zanrovski opravdano miksam LCR, znaci samo 3 pozicije pan pota. Vec sam gore pomenuo da ako sam uradio M/S OH, onda doziram side kanal samo slusajuci balans izmedju puncha i prostornosti, a ne u odnosu na sirinu. Ako je A/B OH, samom postavkom sam vec doveo sirinu slike na nivo gdje mi odgovara, a ako je nesto sto sam dobio na miks, slusam prvo balans dobosa u slici i prvo ga ili nivoima, ili pomjeranjem OH kanal jedan u odnosu na drugi dovedem da svira iz centra, a onda slusam koliko se i sta svira, jer mi uzasno smeta situacija kad bubnjar naizmjenicno udara 2 crasha, i to samara lijevo-desno u tempu 150 :)
Kad snimam za nekoga, obicno volim da dam ili 2-3 varijante mono rooma (okrenut od bubnja gleda u panel, blizu podu gleda u kick, gleda u pod i kupi refleksije, jako visoko pr iplafonu), cini mi se da je fleksibilnije kasnije u miksu nego jedan stereo par, jer sam raspored komponenti bubnja u prostoru sa daljinom prestaje da se precizno cuje. Nije losa stereo kombinacija X/Y koja gleda od bubnja u neku povrsinu, dodje mu kao neki prirodan reverb.
Cest problem kod room micova je sto svi volimo da ih nagazimo nekom brutalnom kompresijom, ali onda cinele pocinju da divljaju, tako da uvijek probam da nadjem tacku u kojoj ima najvise drveta, a najmanje lima, a za to je pomaze kad mic gleda u neku apsorptivnu povrsinu, ako je pri podu sa namjerom da kick bude dominantan, onda stavim parce azmafona na pod, a ponekad stavim i ribbon koji je po svojoj prirodi tamniji.
Kad slusam kanale bubnja, obicno prvo dignem OH, pa u odnosu na njega polako sve ostalo, i stalno bodem prekidac za polaritet i trazim sto ima vise puncha. Najcesce room dignem zadnji, posto mi on daje prostornu informaciju. Ne pokusavam da odrzim prirodni balans bubnjara koji je svirao, nego da napravim nesto sto ima smisla u pjesmi.
Cesto koristim reverbe na bubnju, ali se trudim da budu iskontrolisani i da se zalijepe za osnovni zvuk, tako da pokusavam da iskontrolisem ono sto se salje u reverb, da nema previse curenja i stvari koje flekaju sliku. Povremeno dupliram kanal dobosa, gejtujem i tako saljem u reverb, ne volim kad ostaje mnogo sustaina iza hata.
Za same reverbe, uglavnom Lex 960, TC M6000, ponekad Eventide H8000 i Lex 200 za Manu Katche-Peter Gabriel zvuk 80-tih. Svaki patch vrtim dok ne proradi u tempu pjesme. Od pluginova su mi se svidjeli Altiverb sa impulsima soba velikih studija i TL Space.
Automatizaciju generalno mnogo koristim, ali ne volim da je radim misem (osim ako se radi o sitnim korekcijama, stisaj samo ovaj udarac ili digni ovaj tom) nego mora da postoji neka vrsta fadera. Cesto automatizacija pravi razliku izmedju prosjecnog miksa i necega sto je uzbudljivo i sto ima dinamiku desavanja.
Everbeatz
13-12-2009, 06:30 PM
Dejo hvala na odgovorima!
dvuckovic
13-12-2009, 07:27 PM
Nema frke, tu smo da pricamo!:)
Everbeatz
13-12-2009, 08:25 PM
Sad se setih u vezi panninga...
Verovatno mixas na konzoli ili..? Kad odradim full L/R na OH ili Room (a i generalno) nekako mi to previse "diskonektovano" zvuci - koliko sam gledao postoji razlika kad se panuje na konzoli i kad se radi ITB? Koje je tvoje misljenje u vezi ovog?
Iako sam i ja prihvatio LCR kao sistem panninga...
dvuckovic
13-12-2009, 08:52 PM
Da, mislio sam na mikser. U boxu, trebalo bi da u vecini programa ima opcija za panning law, probaj malo da ga mijenjas, pa nadji sto ti najvise odgovara. Ja licno volim sto sire da miksam, i nimalo ne pazim na mono, osim ako je nesto otislo u kontra fazu.
U mikseru imam DK audio korelator, jako sam navikao na njega, i mahinalno cesto gledam sto se desava sa fazama i peakom. Najblize sto sam uspio da nadjem u boxu je flux korelator koji je besplatan za download sa sajta.
Everbeatz
13-12-2009, 09:09 PM
Koji je panlaw na Amek-u? -3?
dvuckovic
13-12-2009, 09:30 PM
Mislim da je -4.5dB, nisam 100% siguran.
Hvala na odgovoru...... dao si mi super ideju da probam sa Amethystom kao mid i c414 kao Side.... (jbg. nemam u67)..........
Kako resavas problem bubnjara koji deru hi-hat (na samom snimanju) ?
dvuckovic
13-12-2009, 09:54 PM
Hvala na odgovoru...... dao si mi super ideju da probam sa Amethystom kao mid i c414 kao Side.... (jbg. nemam u67)..........
Kako resavas problem bubnjara koji deru hi-hat (na samom snimanju) ?
Nekoliko metoda....
Prvo probam da zamijenim hat nekim tisim, ako to ne upali, stavim SM57 na hat (ide samo njemu u slusalice) i postepeno kroz 2-3 tejka mu navrcem taman tako da ne provali da se nesto desava, a za 15 do 20 minuta mu otpada mozak cim pogleda u hat, a kamoli da ga udari :), ako ni to ne upali, uvijek mozes da probas da obvojeno snimas drvo od cinela, to ima svojih prednosti u tvrdjim zanrovima.
dvuckovic
13-12-2009, 10:30 PM
Pade mi na pamet...
veoma je bitno sto saljete muzicaru u slusalice. Dobre slusalice i normalan preamp (za preamp moze da se koristi i staro HiFi pojacalo, sigurno radi bolje od nekog plastikanera od 30e), kao i mogucnost da u reziji cujete sto to tacno saljete u sobu mogu da iz covjeka izvuku nesto sto ni sam nije bio svijestan da umije. Bilo bi super kad bi muzicari investirali u svoj in-ear, primjetio sam da je vecina bubnjara odusevljena kad im pozajmim moje.
Everbeatz
13-12-2009, 11:07 PM
Interesuje me i tvoje misljenje kako npr. Andy Wallace postize taj lokalizovan drum sound, pogotovo u delovima kad sve prsti, ali kick, snare i hihats i dalje ostaju konzistentni. Primetio sam da mu je u sustini jako mali deo bubnja u stereo delu - uglavnom OH i to prilicno highpassovani, malo se cuje i neki amb, ali jako daleko - kao da je tu gomila ambijenta, ali nagurana jako duboku u mixu. Uglavnom je sve mono i to veoma stabilno udara.
Ne znam da li si primetio, ali bezobzira koji je bend u pitanju taj zvuk openhihat-a je UVEK isti. Uporedjivao sam neke njegove radove pre 10 godina i skorasnje. Ili isti tehnicari to snimaju ili je nesto drugo u pitanju..
Ne znam da li da otvaram poseban thread za mixanje drums-a ili moze sve ovde?
dvuckovic
13-12-2009, 11:13 PM
Koliko ja znam, on radi lopass na OH, i to prilicno nisko. Mozda ti to stvara utisak da je bubanj dalje u slici, kombinovano sa room micovima?
Daj neku konkretnu pjesmu da mogu da poslusam na sto tacno mislis?
Dexxy
13-12-2009, 11:17 PM
Kad radim trigerovanje, (ako se moze tako nazvati, posto uvijek ostavim i izvorni zvuk, amerikanci to zovu sample augumentation), ne koristim nijedan audio-to-MIDI program ili Drumagog, nego imam prostu sekvencu koraka u Pro Tools kojom se sempl pejstuje na slijedeci tranzijent, fora koju sam pokupio sa Kenny Gioia DVD. Razlog je taj sto mi je to jedini sigurni nacin da znam da je svaki sempl alignovan sa osnovnim zvukom tacno, i da nema mikro flamova i faznih pomjeraja kroz pjesmu.
Ovo je extra fora sto radis...ja sam bio odusevljen (i spasen) :wink:
Everbeatz
13-12-2009, 11:34 PM
Koliko ja znam, on radi lopass na OH, i to prilicno nisko. Mozda ti to stvara utisak da je bubanj dalje u slici, kombinovano sa room micovima?
Daj neku konkretnu pjesmu da mogu da poslusam na sto tacno mislis?
Koliko sam citao i koliko je verovati neki intervjuima i slicno kod njega je fora u tim room samples koji trigeruju reverb tako da bi konzistencija udarca bila tu svo vreme. Imam multitrack od foofighters-learning to fly gde se tacno cuje neki gate-ovan chamber reverb koji se u kontekstu savrseno uklapa u drum sound. Kick je jako gate-ovan kao i snare. Ali u kontekstu sve kida bas kako treba.
Meni je i dalje prvi RATM odlican drum sound, taman kako treba:) tu mozes cuti taj open hihat i taj lokalizovan sound (know your enemy recimo)
Sad se setih u vezi OH - kako tu resavas situaciju kad previse prste hihats. Dosta njih snima drums na traku pa sama traka apsorbuje dobar deo. Kako to resiti bez toga, kad nije snimano na traku, ako uzmemo u obzir da je u samom tracking-u "uslo" previse visokih?
dvuckovic
13-12-2009, 11:52 PM
Odgovorio sam na prethodnoj stranici vezano za hat, ostalo moze lo passom.
redwater
14-12-2009, 09:57 AM
ne znam da li ima smisla pitati,poshto album nije izashao,ali ja bi voleo da nam poneshto kazhesh o snimanju vinnie colaiuta-e...mada sad se setih da je svirao i za kristinu....tako da :
kako je izgledao setup majkova....da li je sam vinnie shtimovao bubanj....utisci uopshte....shta si interesantno izvukao iz te saradnje....:wink:
hvala unapred
Bockie
14-12-2009, 10:40 AM
Hvala na odgovoru cika Dejo...
poz'...
dvuckovic
14-12-2009, 06:40 PM
ne znam da li ima smisla pitati,poshto album nije izashao,ali ja bi voleo da nam poneshto kazhesh o snimanju vinnie colaiuta-e...mada sad se setih da je svirao i za kristinu....tako da :
kako je izgledao setup majkova....da li je sam vinnie shtimovao bubanj....utisci uopshte....shta si interesantno izvukao iz te saradnje....:wink:
hvala unapred
Sad sam pogledao, nemam ovdje nijednu sliku, ali znam da Goran Antovic ima, pa cemo zamolit njega da zakaci ili proslijedi, pa mozemo onda dalje da komentarisemo.
Vinnie je sve sam stimovao, jako je brz u tome i stvarno umije da ponudi opcije. Pored toga sto je stvarno nevjerovatan muzicar (stvarno se desavaju paranormalne stvari kad on svira), izuzetan je intelektualac. Jako je elokventan, nacitan, i nevjerovatno inteligentan.
Meni licno, osim velike casti da provedem sa njim tih 7-8 dana, je jako prijalo kad je Goranu i meni rekao da dobro radimo svoj posao, i kad se pozdravio sa nama.
redwater
14-12-2009, 11:39 PM
uuuuu fantazija !!!! okachite fotke....
josh neshto,izvini ako sam dosadan ali bilo bi super kada bi rekao da li je neki outboard bio ukljuchen (kompresori,eq,preamps i sl) ili je sve shibalo pravac na ameka ?
jedva chekam fotke
dvuckovic
15-12-2009, 12:09 PM
uuuuu fantazija !!!! okachite fotke....
josh neshto,izvini ako sam dosadan ali bilo bi super kada bi rekao da li je neki outboard bio ukljuchen (kompresori,eq,preamps i sl) ili je sve shibalo pravac na ameka ?
jedva chekam fotke
Bilo je dosta outboarda, nesto korektivnog eq i malo kompresije. Ne vjerujem da cu uspjet da nadjem papir koji nam je sluzio za recall, ako nadjem, kacim.
Goran
16-12-2009, 11:54 PM
Samo da mahnem starom Zabjelcaninu! :wink:
dvuckovic
17-12-2009, 04:12 AM
Evo ih slike:
Hajde da ne otvaram novu temu,vec si spomenuo Ocean Way drums.
Kakva su ti iskustva sa ovim virtualnim bubnjem? Mnogi ga hvale.
dvuckovic
17-12-2009, 12:29 PM
Hajde da ne otvaram novu temu,vec si spomenuo Ocean Way drums.
Kakva su ti iskustva sa ovim virtualnim bubnjem? Mnogi ga hvale.
Koristio sam ga u par slucajeva kad mi treba sample za podvlacenje ispod snimljenog bubnja. Imam utisak da je zvucno rezolutniji od vecine VSTi "prve generacije", BFD1, Superior, EZ... Nisam probao kako se ponasa u programiranju, cuo sam prekjuce nesto sto je programirano sa njim, nije bilo bas srecno, mada i tu, kao i kod svega, treba sjesti pa uraditi. :)
Bitch
17-12-2009, 02:34 PM
Evo ih slike:
al se nije spavalo :D
Dejo, sta je ono na tomovima?
Bitch
17-12-2009, 05:14 PM
Dejo, sta je ono na tomovima?
elektrovojsova jajca
(http://www.electrovoice.com/products/83.html)
redwater
17-12-2009, 11:41 PM
mnogo dobro mnogo dobro....
hvala puno za fotke i za inspiraciju....:grin:
dvuckovic
18-12-2009, 01:01 AM
al se nije spavalo :D
Nista ne pitaj. Pocnemo u 10 ujutro, zavrsimo u 5 ujutro narednog dana, i onda Goro i ja idemo kod Kalenica na burek, jer smo toliko premoreni da ne mozemo kucama. Katastrofa. A sa druge strane, Vinnie, jedan od najboljih bubnjara svih vremena, nevjerovatan osjecaj.
Goran
18-12-2009, 02:08 AM
... i tako 6 dana (i noci). Smrsao sam 3 kila tih dana. Nezaboravno.
Sad sam se sjetio kad smo zadnjeg dana ujutro imali session sa Kristinom, to jutro smo se malo uspavali i dosli u 10:30, i zatekli Dominica kako sam sjedi ispred studija i ceka nas, potpuno iskuliran. Nevjerovatan osjecaj, sad mi je to strasno smijesno!
dvuckovic
21-12-2009, 03:33 AM
Natrcah na ovo:
http://www.youtube.com/watch?v=AP5exS6lzFk
http://www.youtube.com/watch?v=T2_GV1CUm3k&feature=related
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.