View Full Version : Molim pomoc oko kupovine PC-ja
DJeneral
10-12-2009, 03:13 PM
Pre svega veliki pozdrav za sve ljude koji posecuju ovaj forum !
Evo ovako hteo bih par saveta, ako vas ne mrzi da mi odgovorite, u pogledu setup-a pc-ja. Dakle nisam uzimao kompjuter jako dugo jer je meni obavljao funkciju i ovo sto sam imao tj. i dalje imam ali skupio sam neke pare pa rekoh da se i ja malo osavremenim.
Dakle posto sam ispao iz price sta je dobro, a sta nije ja sam mislio prvo malo da se posavetujem sa ljudima koji su stvarno iskusni sto se ovoga tice...
Budzet mi je 26.000 din. i za sada najbolje sto sam dobio za te pare je :
http://www.winwin.rs/desktop-ra%C4%8Dunari-intra-orca,-intel-e5300-26ghz-3gb-500gb-geforce-9500-1gb-dvd+--rw-500w.66.html?productId=5900
Dakle zanima me da li da uzimam 2 harda pa da jedan ostavim za instalaciju Windowsa a na drugi da trpam semplove i vst ins-e (ako da koji ratio da bude), koji operativni sistem da stavim posto sam cuo da xp ne sljaka dobro sa ovim novijim konfizima, i
koji su generalno saveti za setup pc-ja namenjenog za produkciju...
I da li postoji neka zvucna koja je namenjena pretezno kvalitetu zvuka kada se fajl renderuje, a da ima samo bazicna recimo 2 inputa, dakle bez onih silnih inputa posto me ne zanima da snimam instrumente, znaci samo vokal ili gitaru/bas...
Dakle konfiguraciju jos nisam uzeo, ono gore navedeno mi je za sada najpovoljnije pa ako moze neki savet sta bih trebao da gledam kada uzimam nov pc koji ce biti namenjen iskljucivo za produkciju...
P.S. Znam da sam dosadan i da je bilo reci oko ovoga u ranijim postovima (koje sam procitao), ali ipak oko par stvari sam ostao u nedoumici...
Uf nisam mislio da ce ovo biti ovoliko opsirno...
Unapred zahvaljujem
DJeneral
10-12-2009, 03:17 PM
btw - do sada sam korictio mixetu koja je povezana sa audigy 2 pa tako snimao sve sto mi je bilo potrebno...8-)
diviner
10-12-2009, 03:23 PM
Mozes slobodno uzeti navedenu konfiguraciju, jer za neki pocetak, ako si vec toliko ogranicen budzetom, i to bi trebalo da ti radi ok (sa dva HDDa, moze winxp, a mozes krenuti i sa Win7). Niko ne moze sa sigurnostcu da ti kaze da li ces ili neces imati problema, jer razlicitih racunara ima onoliko koliko ima kombinacija komponenata od kojih se moze sklopiti (n!) .
Bockie
10-12-2009, 03:26 PM
Eno ti na oglasima neki komp ,vidim da ima 1 terabajt harda i da je c2duo na 2,66 i covek daje za sranje novaca...
DJeneral
10-12-2009, 03:48 PM
Znam ja da ima milion kombinacija nego sam mislio da pitam da li znate sta sljaka s cim najbolje...
Razmisljao sam se i polovni da uzmem ali razlika u ceni je smesna, a opet novo je novo i imas garanciju...
Verovatno cu staviti xp, sacekacu da vidim kako se pokazao ovaj novi windows...
Hvala na brzom reply-u, stvarno ste carevi...
diviner
10-12-2009, 03:53 PM
Najsigurnija varijanta ti je kupovina ruDAW ONE racunara (za nekih 440 eura, nekih 40ak hiljada dinara), gdje u startu dobijes racunar koji 50% brze radi, 100% dobro radi u audio domenu, sa 90% interfejsa (koje ces u buducnosti kupiti) , nekoliko 100na GB instaliranog softvera, i sve spremno za igranje sa muzikom (i nece tandrkati dok snimas audio u svojoj sobi, ako ti je to bitno).
Ali kao sto rekoh, radice dobro posao i taj od 26000 din. Mora, jer vise novca nemas (kako sam razumio).
Sve najbolje.
Mihajlo
DJeneral
10-12-2009, 04:03 PM
Da video sam te kombinacije ali trenutno nemam taj kes tako da to otpada...
Ma najverovatnije cu uzeti ovo sto sam ranije uzeo pa sta bude bice 8-)...
diviner
10-12-2009, 04:10 PM
Radice to posao! Sretno :) ...
I dobrodosao na forum :) .
66musicman
11-12-2009, 05:23 AM
Ovo je prava stvar za tebe http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=31117
Komp sigurno ne moze biti stariji od max godinu dana.
Inace smesne pare trazi za komp.
rasa01
12-12-2009, 04:02 PM
Ja bih se samo nadovezao na temu...Kupijem nov racunar (necu polovan) i interesuje me da li ce mi biti dovoljan proc. Intel E5200 2.5 GHz i 2GB ram mem. Radio bih sa vsti-ma u Acidu i Cubase-u i hteo bih da pored 7-8 kanala ritam sekcije nabacim 7-8 kanala instumenata (vsti) i da mi normalno radi, znaci da nemoram svaki put da renderujem zbog opterecenja procesora. Koristio bih trilogy, hypersonic 2, steinberg virtual guitarist, ni fm8, kontakt 3 i sl. vsti-e...
diviner
12-12-2009, 07:24 PM
Pa to sto si popisao od instrumenata ce raditi ok. Gledajte samo da vam racunare ipak sklope neki strucniji ljudi, i platite im vise, pa da mozete poslije da ih cimate, oko podrske, ako vam gdje zapne. Te najjeftnije varijante win wina, i Metro racunari nisu dzabe najjeftinije (drugim rjecima, jeftini su, zato sto se upravo ustedilo na tehnickoj podrsci, i kvalitetu izrade: sklepano za 10 minuta).
DJeneral
12-12-2009, 10:04 PM
Ma sta ja znam ja bih podsetio da se muzika radila i na Atariju :rotfl:
malo se preteruje oko tih tehnickih prepucavanja...
medjutim sve to zavisi od potreba...
Sta znam, win win ili metro sve je to isto - imas garanciju...
Ja bih jos nekog zamolio ako moze da odgovori na pitanje o zvucnoj...
pozdrav
stormwatch
12-12-2009, 10:56 PM
Ma sta ja znam ja bih podsetio da se muzika radila i na Atariju :rotfl:
malo se preteruje oko tih tehnickih prepucavanja...
medjutim sve to zavisi od potreba...
Sta znam, win win ili metro sve je to isto - imas garanciju...
Ja bih jos nekog zamolio ako moze da odgovori na pitanje o zvucnoj...
pozdrav
U pravu si, radila se muzika na Atariju ali nisi imao audio multichannel recording a to je malo poveci zalogaj za dobri stari Atari :grin: Elem, za muzicku produkciju ja ne preporucujem nista ispod quad core racunara, naravno DDR3 memoriju (4gb) i masinu baziranu minimum na Intel I5-750 ili ako hoces AMD Phenom II 965 procesoru...to je neki minimum, kao i dva diska od po terabajt (gledaj da su 7200rpm)...ostalo po zelji.
66musicman
13-12-2009, 01:14 AM
Elem, za muzicku produkciju ja ne preporucujem nista ispod quad core racunara, naravno DDR3 memoriju (4gb) i masinu baziranu minimum na Intel I5-750 ili ako hoces AMD Phenom II 965 procesoru...to je neki minimum, kao i dva diska od po terabajt (gledaj da su 7200rpm)...ostalo po zelji.
E al ga ti pretera ako je ovo minimum sta onda smatras pod max ?
I ,mogo slabije i jeftinije masine zavrsice posao.
Znaci masina od oko 700.eura bez monitora je dovoljna za 3-4.godine rada.
rasa01
13-12-2009, 10:15 AM
Da imam para za neku dobru opremu, cisto sumnjam da bi se raspitivao oko ovih konf. vec bi uzeo nesto kvalitetno za 700-800e i dovidjenja. Al posto je to kucna produkcija i ogranicen budzet moram ovako. Ali netreba ni preterivati, do prosle godine je ortak snimao na P4 2.4 GHz (snimio oko 50-tak pesama za 3-4 god.) pa je kupio c2d e4500 i sve radi lepo, sto bi se izivljavao sa nekim i7-cama itd. kad za taj proc mogu bukvalno celo kuciste da kupim i da radi sve lepo cak i igre da gura dosta dobro. Interesuje me samo jos RAM mem. mnogi kazu da uzmem 4GB... A s obzirom koje sam vsti napisao da koristi ja mislim da bas i ne mora, sta vi mislite?
diviner
13-12-2009, 10:20 AM
4GB RAMa samo ako ces ici na Win7 i to 64bitnu varijantu. U svim ostalim slucajevima 2GB ce da ti chami neiskoirsceno.
korenjak
13-12-2009, 11:06 AM
Ja bih se samo nadovezao na temu...Kupijem nov racunar (necu polovan) i interesuje me da li ce mi biti dovoljan proc. Intel E5200 2.5 GHz i 2GB ram mem. Radio bih sa vsti-ma u Acidu i Cubase-u i hteo bih da pored 7-8 kanala ritam sekcije nabacim 7-8 kanala instumenata (vsti) i da mi normalno radi, znaci da nemoram svaki put da renderujem zbog opterecenja procesora. Koristio bih trilogy, hypersonic 2, steinberg virtual guitarist, ni fm8, kontakt 3 i sl. vsti-e...
Može samo sa 2 gb ram ćeš morati da rendaš trake.....meni na oko 15 kanala napuni ram jer koristim i pluginove ne samo vsti.....
Dosta zavisi i od toga koje banke vsti-a učitavaš neke su jako velike...npr ewql simfonijski orkestar ili ez drumer koji uzme jedno 250mb rama...
ja sam stavio 4 gb rama a win mi prepoznaje 3,5 tako da je sad malo bolja situacija
rasa01
13-12-2009, 12:10 PM
Može samo sa 2 gb ram ćeš morati da rendaš trake.....meni na oko 15 kanala napuni ram jer koristim i pluginove ne samo vsti.....
Dosta zavisi i od toga koje banke vsti-a učitavaš neke su jako velike...npr ewql simfonijski orkestar ili ez drumer koji uzme jedno 250mb rama...
ja sam stavio 4 gb rama a win mi prepoznaje 3,5 tako da je sad malo bolja situacija
Znaci intel e5200 je ok a mem. 4GB i da sam miran. :D
@korenjak napuni ti se ram na oko 15 kanala sa 2 ili 4 GB mem.? Nisam te bas razumeo...
korenjak
13-12-2009, 02:04 PM
Napunu se sa 2 gb. Mada može i 4 da se napuni ako su banke velike i ako ima mnogo plugova po kanalu.
Problem je u tome što neke starije aplikacije ne umeju da rade sa više od 2 gb rama. na primer CUbase sx3 kreće da koči kad navrši 2 gb rama.
Šta sam ja dobio sa 4 gb rama?
Pa dobio sam to da ima čistih 2 gb ya cubase i vsti i plugove a ono ostalo koristi windows.
Ranije dok sam imao 2gb win zauzme bar četvrtinu pa mi je ostajalo samo 1,5 gb za muzičke aplikacije....
Kada sam instalirao 64bitni win i Cubase 5 onda su na raspolaganju bila sva 4 gb a može i više jer 64 bit win podržava do 16 gb a 32 bit na žalost max 3,5 gb.
razlog zašto se još nisam potpuno prebacio na 64 bit je što mi neki stariji vsti ne rade na njemu a upotrebio sam ih u mnogo projekata i mrsko mi da im tražim adekvatnu zamenu, tako da ću to odložiti dok ne završim te projekte što odprilike znači za koju godinu :D
A i taman da se zaukće ovaj win sedam i ostalo.
Za tebe je bitno da uzmeš matičnu koja podržava što više ram memorije, imaš i matične koje podržavaju i ddr2 i ddr3 ali ne mogu da trpe i jednu i drugu već samo ili jednu ili drugu vrstu memorije...što samim tim znači da imaš manje slotova i za jednu i za drugu...
Alo bi odmah prešao na ddr3 i uzeo model ploče koja podržava do 16 gb rama ....mogao bi kasnije da opušteno pređeš na 64 bitni sistem i dokupiš rama kolko voliš.
Dakle moj savet ploča za ddr3 memoriju i 4 gb rama za početak ...ako lova ije problem
pozz
p.s.
zaboravio sam da napomenem da sam imao 15 kanala od toga 10 midi i 5 audio sa plugovima
rasa01
13-12-2009, 04:05 PM
Hvala na detaljnom odgovoru.:) Pitao bi te jos samo da li moram da radim onu optimizaciju windowsa?? Ja kapiram da ne, jer ako je dobar komp on ima lepo da radi i bez podesavanja. Kod ortaka recimo je uvek instaliran style xp i na desktopu ima po 20-30 ikonica i opusteno radi muziku u nuendu 4, cubaseu 4 i acidu 6, ima e4500 proc. i 4GB rama...
korenjak
13-12-2009, 04:12 PM
Pa u principu ne morash, mada kod mene je classic style i more foldra i ikonica na desktopu koje planiram da sklonim jer sam preterao :shock:
U svakom slučaju prebaci se na ddr3 ploču jer ddr2 polako izlazi iz standardnih konfi i postaje sve skuplja...
optimizaciju radi ukoliko za to ima? potrebe, mo?e da doprinese sve?ini u radu.
mladenjosipovic
13-12-2009, 04:38 PM
A sta mislite o ovoj konfiguraciji:
http://www.gigatronshop.com/products/show_product/17142/2
diviner
13-12-2009, 06:35 PM
Trebalo bi da ti radi, za pocetak je bilo kakav, pa i polovan komp dovoljan za rad (i bilo kakva jeftinija, pa i integrisana zvucna karta, ako ste slabi sa budzetom).
stormwatch
13-12-2009, 10:11 PM
4GB RAMa samo ako ces ici na Win7 i to 64bitnu varijantu. U svim ostalim slucajevima 2GB ce da ti chami neiskoirsceno.
Sorry ali moram da te ispravim, sam 32bit Windows XP ili 32bit Windows 7 istina ne "vide" svu memoriju pa ako imas fizicki 4gb memorije prijavljuje je kao 3.18 ili 3.25gb zbog toga sto im je ostali deo stvarno nevidljiv zbog raznih rezervisanih delova za magistralu i ostale sistemske stvari a kako je svaki 32bit OS podeljen na 2gb za kernel i 2gb za aplikacije tu nastaje problem, medjutim...svi moderni programi zaobilaze taj "limit" i automatski rade remapiranje memorije kao i odvojeno adresiranje izmedju CPU-a i Mem kontrolera, radio sam dosta testova od momenta kada je to postalo aktuelno, npr stari Photoshop CS iz 2003. vidi svu instaliranu memoriju kao i vecina programa iz tog perioda, programeri su ocigledno bili veoma dobro upoznati sa tim problemom jos u doba WIN 2000 kada je to bio veliki problem na serverima pa se svi programi pisu sa nekom vrstom internog mem extendera kao onomad u vreme DOS-a kada su se pisali Dos extenderi (DOS/4GW npr) koji su radili u protected modu.
diviner
13-12-2009, 11:22 PM
Ne znam za Photoshop, ali u Nuendu sa svim trikovima, u praksi 2.5GB iskoriscenja (a da radi koliko toliko stabilno) je maksimum (jeste, win widi 3.25-3.5GB). Apsolvirali smo to jos prije 2 godine ovdje ;) .
stormwatch
14-12-2009, 09:26 AM
Ne znam za Photoshop, ali u Nuendu sa svim trikovima, u praksi 2.5GB iskoriscenja (a da radi koliko toliko stabilno) je maksimum (jeste, win widi 3.25-3.5GB). Apsolvirali smo to jos prije 2 godine ovdje ;) .
Da to zavisi od aplikacije do aplikacije nazalost, ja doduse nisam probavao muzicke programe nego iskljucivo ove za obradu slika i montazu, npr Sony Vegas zna da koristi svu fizicki dostupnu memoriju.
micko1
11-01-2010, 12:48 PM
Jedno pitanje za iskusnije sa muzickim programima...
Da li na 64 bitni windows XP ili jos bolje Windows 7 mogu da rade vecina muzickih programa kao i Cubase 5? I da li svaki VST instrument ima svoju 64 bitnu verziju?
Posto sam testirao Windows 7, 64 bitni i radi perfektno i stabilno, doduse nisam ga testirao sa muzickim programima jos. Molim za misljenje. Poz
diviner
11-01-2010, 04:24 PM
Vecina novijih VSTi ce raditi bez problema (kao i nova narodna verzija Cubase 5, Nuenda 4.3). VSTi ne moraju biti 64bitni i ne zavise toliko od OSa jer su pisani za VST host program (nisu direktno vezani za OS). Stariji VSTi poput Culturea, The Grand2, HyperSonic (steinberg sinhrosoft registered intrumenti) nece raditi. Noviji kompakt based bi trebalo svi da rade i da se moze iskoristiti memorija preko 2GB bez nekih vecih problema...
Poz
micko1
12-01-2010, 02:56 PM
Diviner hvala puno drug. Sve najbolje.
zee_are
13-01-2010, 02:31 PM
Prvo, pozdrav svima od nove članice... :)
Da ne otvaram novi topic, nadovezat ću se na ovaj, jer je tematika skoro pa ista...
Voljela bih čuti va?e mi?ljenje o kupovini MacBooka, za snimanje glazbe i bavljenje produkcijom (jo? uvijek amaterski i za svoj gu?t). Naime, donedavno sam koristila Cubase, no Logic me osvojio i puno vi?e mi odgovara...Ionako moram ulo?iti u novi komp, bud?et je max. 10.000 Kn, pa me zanima koliko je MacBook (kojemu je cijena oko 8.000 Kn - http://www.apcom.hr/scr/mac/new-macbook/tehspecs.html), dobar i kvalitetan (i da li ima kvalitetnu konfiguaciju) za snimanje glazbe? Znači, mogu li spojiti miksetu, mikrofon, gitaru, piano, snimiti i dobiti koliko-toliko kvalitetan zvuk + sve 'igrarije' u Logicu...
Brine me samo ta konfiguracija (u koju se nesto pretjerano ne razumijem, zato ovdje i pitam, da ne bacim lovu bezveze).
Hvala vam na odgovoru :)
Everbeatz
13-01-2010, 02:37 PM
Prvo, pozdrav svima od nove članice... :)
Da ne otvaram novi topic, nadovezat ću se na ovaj, jer je tematika skoro pa ista...
Voljela bih čuti va?e mi?ljenje o kupovini MacBooka, za snimanje glazbe i bavljenje produkcijom (jo? uvijek amaterski i za svoj gu?t). Naime, donedavno sam koristila Cubase, no Logic me osvojio i puno vi?e mi odgovara...Ionako moram ulo?iti u novi komp, bud?et je max. 10.000 Kn, pa me zanima koliko je MacBook (kojemu je cijena oko 8.000 Kn - http://www.apcom.hr/scr/mac/new-macbook/tehspecs.html), dobar i kvalitetan (i da li ima kvalitetnu konfiguaciju) za snimanje glazbe? Znači, mogu li spojiti miksetu, mikrofon, gitaru, piano, snimiti i dobiti koliko-toliko kvalitetan zvuk + sve 'igrarije' u Logicu...
Brine me samo ta konfiguracija (u koju se nesto pretjerano ne razumijem, zato ovdje i pitam, da ne bacim lovu bezveze).
Hvala vam na odgovoru :)
Ako je Logic u pitanju onda nema druge nego OS X. Tu imas dve opcije - ili Mac ili PC koji "izigrava" Mac
Ali, koliko vidim, ako je u pitanju samo snimanje, onda tu nije presudna stvar komp nego karta tj AD konverter.
Koju kartu imas?
zee_are
13-01-2010, 02:41 PM
Ali, koliko vidim, ako je u pitanju samo snimanje, onda tu nije presudna stvar komp nego karta tj AD konverter.
Koju kartu imas?
Ne znam :) Zbilja se ne razumijem u konfiguraciju komp-ova, frend je pomogao oko slaganja komp-a, kad sam kupovala prije nekoliko godina, zato je sad vrijeme za novi komp :)
Znači, laički rečeno :grin: ovaj MacBook ne bi bio dobar za Logic? ili sam ne?to krivo shvatila? :)
Everbeatz
13-01-2010, 02:44 PM
Ne znam :) Zbilja se ne razumijem u konfiguraciju komp-ova, frend je pomogao oko slaganja komp-a, kad sam kupovala prije nekoliko godina, zato je sad vrijeme za novi komp :)
Znači, laički rečeno :grin: ovaj MacBook ne bi bio dobar za Logic? ili sam ne?to krivo shvatila? :)
MacBook je dobar za Logic, nije to u pitanju - mada moje misljenje je da to cudo ipak previse kosta za ono sto nudi i licno sam se uverio da je dosta ljudi imalo probleme tehnicke prirode kad je MacBook u pitanju, a da ne govorim o tome koliko kostaju "popravke"/zamene na njemu
Pitanje je bilo vezano za audio interface iliti muzicku kartu koji imas ili nemas?
U tu muzicku kartu ces stekati sva ta cuda, a ne u sam komp btw:D
kejkz
13-01-2010, 03:18 PM
Sam kompjuter je vise nego dobar za to sto bi na njemu radio, ali ne znam koliko ce ti onda para realno ostati za ono sto ti je Everlast vec rekao da je neophodno, a to je zvucna karta sa sto vise ulaza. Mozes raditi i sa integrisanom kartom nesto, ali svakako ne visekanalno snimanje.
zee_are
13-01-2010, 04:02 PM
pa ovako, kod snimanja koristim miksetu (Behringer xenyx 1202), ali pretpostavljam da to nije 'ta' zvučna karta koju vi spominjete... :) tako da, u biti, nemam tu 'vanjsku' zvučnu kartu...uh, znači, jo? tro?ak i za to :grin: skup je ovo 'sport' :grin:
kejkz
13-01-2010, 05:26 PM
Skup, skup... a i ne isplati se. Mozes signal sa tog miksera poslati do macbooka preko tape izlaza, nije bas nesto, ali bi u pocetku izdrzao.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.