Log in

View Full Version : Yamaha NS 10m - sta sa pocepanom membranom?

Color
10-12-2009, 11:41 AM
Stigle pre neki dan Yamahice sa Haflerom TA 1600 :D

Uzeo sam ih od kolege za relativno dobru cenu, samo sto je na jednom zvucniku membrana ostecena...naprsla je nekom nepaznjom (nije sprzen zvucnik).... vidi se na fotkama... Na zvuku nisam primetio neku veliku problematiku s obzirom da basove slabo i sviraju...maltene nema nikakve razlike u zvuku jedne i druge kutije... U svakom slucaju sam planirao zamenu ali u prvo vreme trazim alternativu....da se ne bi jos vise ostetio i postao u potpunosti neupotrebljiv..

Da li bi bilo moguce prelepiti taj deo membrane ili je to totalna glupost? Ako da, cime to prelepiti? Ima li neko iskustva sa ovim? Sta ta radim dok ne uzmem novi zvucnik da zamenim? :confused:

pozzz

Shot
10-12-2009, 12:05 PM
Ma promijeni to! Nikad on nece svirati kako treba s podrapanom membranom, koliko ga ti god dobro zalijepio!
Vidi jel ima (a trebao bi biti) zastupnik za Yamahu. Kod njih jednostavno narucis novi bass driver i to je to. Oni imaju na lageru, bez obzira sto se NS10 vise ne proizvodi, jos zamjenskih zvucnika. I to bi te izaslo otprilike 80 eura.
Ja sam na svojim NS10 jednom sprzio tweeter i zamjenski mi je dosao u roku od 10 dana otkad sam narucio. To sam radio s hrvatskim zastupnikom za Yamahu.
Ako ides krpati tu membranu, racunaj da tamo gdje je ljepljeno vise nece biti fleksibilan papir (jer su ovdje membrane kartonske) i da ce mu cijela statika biti drugacija. Mozda prestane prditi ali ce se sigurno drugacije ponasati. Ko zna kako ce to zvucati...

Color
10-12-2009, 12:45 PM
Ma promenicu ja to svakako....videcu koliko ce me izaci ovde u Ceskoj....a koliko preko ebaya... nego razmisljam sta do tad. Malo mi je bezveze, pre neki dan mi je stigle posiljka iz USA, uvek mesecima kupujem pa saljem u jednom cugu da ustedim na postarini..sad necu skoro slati nista verovatno.. Al cudno je da zvucnik uopste ne "prdi" cak i kad se muski pojaca... :shock:

Rhino
10-12-2009, 01:16 PM
Ma koristi to tako ako ne osjecas razliku u zvuku (mada ovo izgleda fino povrijedjeno)..... I onako su sve vise rijetke ns10tke koje su kozmeticki savrsene. Nisu ni moje, ali sviraju bas kako treba! Kad se naviknes dobro na njihov sound sagledaj situaciju oko zvuka realno i razmisli da li ti treba novi drajver, do tad ih furaj ovako...

Nove su ti i gledas ih previse, ako normalno sviraju, onda:wink:..

Pozz

korenjak
10-12-2009, 01:42 PM
meni ne deluje pocepano vec ogrebano i ilubljeno

jel sigurno duz one linije pocepotina ili je samo orebotina i negde malo bushnuto ?

Color
10-12-2009, 02:51 PM
Pa za sada ne uocavam deformaciju u zvuku ali predpostavljam da ce poceti uskoro da se cuje, posto ce verovatno od mehanickog pomeranja membrane iscepani deo poceti da se siri...

A inace ove su jos i u solidnom stanju, neke sitnice i ogrebotinice na kutijama cu crnim markerom zamaskirati :D

Al volem ih, za sada mi stoje u dnevnoj, nisam ih jos odneo u studio, na HiFi zvucnicima koje imam (koji su uzgred odlicni, detaljni), tesko se moze cuti npr da svira mp3 (ako izuzmemo dinamiku i kvalitet izlaza mp3 playera, znaci sama bit kompresija)... na ovima se cuje SVE!!! :)

Secam se da sam se tako zapanjio i kad sam kupio svoje prve monitore - Yamaha MSP 5...inace po mom misljenju MSP 5 je ODLICAN zvucnik! ali NS 10m daje jos detaljniju sliku na srednjima i visokima... Steta samo sto ne nose niske frekvencije. Ali ok, onda to ne bi bilo to :D

Ma koristi to tako ako ne osjecas razliku u zvuku (mada ovo izgleda fino povrijedjeno)..... I onako su sve vise rijetke ns10tke koje su kozmeticki savrsene. Nisu ni moje, ali sviraju bas kako treba! Kad se naviknes dobro na njihov sound sagledaj situaciju oko zvuka realno i razmisli da li ti treba novi drajver, do tad ih furaj ovako...

Nove su ti i gledas ih previse, ako normalno sviraju, onda:wink:..

Pozz

Color
10-12-2009, 02:54 PM
Tako nekako....medjutim, recimo da je ta cela ogrebotina u obliku slova Y. Noga od Y je ogrebotina (nije pocepano) a desni krak Y kad pritisnem prstom, lepo se odvoji i vidi se da je pocepano......znaci taj deo je drama :)

meni ne deluje pocepano vec ogrebano i ilubljeno

jel sigurno duz one linije pocepotina ili je samo orebotina i negde malo bushnuto ?

Rhino
10-12-2009, 03:09 PM
a desni krak Y kad pritisnem prstom, lepo se odvoji i vidi se da je pocepano......

E onda novi drajver! A ovog koristi do daljnjeg ovako.... Dzaba ga lijepio, nikad to nece biti to...

korenjak
10-12-2009, 03:40 PM
pa mogao bi taj deo gde je pocepano da predjes ovlash superlepkom tachno po toj liniji jer taj lepak je kapilaran i vezace pocepotinu i sprečiti da se ?iri a kartom će ga upiti i neće mnogo da smeta....pa posle zameni novim zvučnikom

pozdrav

Color
10-12-2009, 03:47 PM
pa mogao bi taj deo gde je pocepano da predjes ovlash superlepkom tachno po toj liniji jer taj lepak je kapilaran i vezace pocepotinu i sprečiti da se ?iri a kartom će ga upiti i neće mnogo da smeta....pa posle zameni novim zvučnikom

pozdrav

Yea! Evo rodila se prva ideja :) Celo popodne zovem distributere muzicke opreme u Pragu, NIKO nije u stanju da nabavi...u prevedenom znacenju - NECE da se cima oko toga... tako da mi ne gine da ga narucim od negde napolju...eventualno cu videti jos Nemacku ili UK...

A do tad onda super lepak...za super Yamaha sound :wink: a jel mislis da moze bilo koji super lepak, na sta da obratim paznju kad ga budem kupovao?

pozzz

Rhino
10-12-2009, 04:01 PM
imas ga na thomann-u.... stigne, ugradis, slusas :)

http://www.thomann.de/gb/yamaha_ns10m_tieftoener.htm

korenjak
10-12-2009, 04:14 PM
Dok ne stigne sa thomanna ...kupi LoctTite
On je veoma viskozan ali obrati pa?nju dane kupi? gel nego ba? lepak zelene boje je tubica sa crveno belim slovima čini mi se

http://www.loctiteproducts.com/products/detail.asp?catid=15&subid=115&plid=551

kanes mikrokap na deo pocepotine kad upije kanes odma pored mrvicu.....i tako redom do kraja pocepanog mesta....

dakle nek upije ine dodaj vishe jer ne smesh napraviti sloj...
na rubu pocepotine su vlakna koja strche i koja ce lepak ce lepak vezati jedna za duga i pri maloj količini

pozdrav

korenjak
10-12-2009, 04:26 PM
p.s. E da bolje je da naneses lepilo sa unutrasnje strane tako ce manje da se vidi i karton ce nanje da promeni boju...

postoji i varijanta da se salveta rasloji ili papirna maramica ili toalet pair i taj najtanj sloj te meke hartije se stavi u vidu trakice preko pocepanog mesta pa onda onako nakapash lepilo to ga dodatno armira pozdrav

boggy
10-12-2009, 04:46 PM
Stigle pre neki dan Yamahice sa Haflerom TA 1600 :D

Uzeo sam ih od kolege za relativno dobru cenu, samo sto je na jednom zvucniku membrana ostecena...naprsla je nekom nepaznjom (nije sprzen zvucnik).... vidi se na fotkama... Na zvuku nisam primetio neku veliku problematiku s obzirom da basove slabo i sviraju...maltene nema nikakve razlike u zvuku jedne i druge kutije... U svakom slucaju sam planirao zamenu ali u prvo vreme trazim alternativu....da se ne bi jos vise ostetio i postao u potpunosti neupotrebljiv..

Da li bi bilo moguce prelepiti taj deo membrane ili je to totalna glupost? Ako da, cime to prelepiti? Ima li neko iskustva sa ovim? Sta ta radim dok ne uzmem novi zvucnik da zamenim? :confused:

pozzz

Tu neke popravke nema ako gledamo tvoj slucaj, gde doticni NS10 nisu nekakav kolekcionarski ili trofejni komad nego sredstvo za rad.

Ranije je bilo u Thomannu da se kupe drajveri za NS10, i nisu bili senzacionalno skupi..

Ako budes menjao drajvere, najbolje je da zamenis oba istovremeno.

pozdrav

bogi

Color
10-12-2009, 06:18 PM
Tu neke popravke nema ako gledamo tvoj slucaj, gde doticni NS10 nisu nekakav kolekcionarski ili trofejni komad nego sredstvo za rad.

Ranije je bilo u Thomannu da se kupe drajveri za NS10, i nisu bili senzacionalno skupi..

Ako budes menjao drajvere, najbolje je da zamenis oba istovremeno.

pozdrav

bogi

E, toga sam se i plasio, logicno je da bi bilo zgodno promeniti oba... Rhino je poslao link, jedan kod Tome stoji 95eu...kad odbijem PDV to dodje na 80eu x 2komada, znaci za 160eu oba drivera... sto je podnosljivo s obzirom na cenu za koju sam ih kupio zajedno sa Haflerom..

slowstar
12-12-2009, 01:58 AM
Prodao sam pre par dana svoje NS 10M studio, potpuno ispravne, sa malim "kozmetickim" ogrebotinama na kutiji, od "suljanja" po meterbridge-u.
Prodao, i to za male pare, video na eBay da ih nema ispod 500, a ja prodao nekoj grupi mladih tonaca za smesnih 350, medjutim, milo mi je sto su se oni obradovali, a meni su, iskreno receno DOSADILE, iako sam ih slusao sa OPASNO dobrim snagasem, SONY TA-N 55 ES, sa kojim su radile fenomenalno, kako kazu i ostali koji su ih culi. Dakle jedino dobro kod YAMAHA je to da ako smiksas da je na njima korektno, skoro svuda je korektno, ali su u principu jako ruznog zvuka, tako da za te svrhe sada a i ranije koristim Wharfedale Diamond 8.2 aktivne, a kupio sam i ESI NEAR 08 EXPERIENCE, koji toliko dobro rade kod mene u (losoj) sobi da nisam mogao da verujem da kostaju bednih 330 evara! napunile su mi sobu zvukom, definisanim, punim, bez zamora, a dole idu nize od yamahe bar jednu i po oktavu!!!
Iskreno ih preporucujem svima. Nemojte se suvise "paliti" na te NS 10-ke, to je zaista izvikan zvucnik, i danas je jos uvek "fancy" kao i analogni sintovi, i vintage mikrofoni, a sve to nema veze sa realnoscu, nego je obicna mitomanija, najverovatnije preuzeta od tzv. HI-FI manijaka...
Kao sto je i napisao u svojoj kolumni neki tip (poslednji Sound on Sound) danasnja standardna oprema, tranzistorska, integrisana, i danasnji moderni mikrofoni zvuce mnogo, mnogo bolje od tih izvikanih "vintage" stvari, u pitanju je iskljucivo neki modni trend, i nista vise, tvrdim to, jer sam mator,(58) i ziveo sam i radio sam u vreme kada je dosta od te "vintage" opreme bilo savremeno, i pun mi je k.... "zaduvanih" U47, sa prozvizdalim lampama, JBL 4343 monitora, raznih starinskih kompresora (EMT, UREI, WSW, i slicno) kao i prokrckalih potova na raznim "vintage" mikserima, koji su tromi, spori, "farbaju" zvuk, i jako su nepouzdani. Razmislite malo o ovom sto sam (poduze) obrazlagao, nisam jedini koji tako misli...

darkstar
12-12-2009, 02:34 AM
Slobo - posto sam u sred nekog razmisljanja o analognim sintovima - a shvatam na sta mislis po pitanju narodski receno "drkanja" sa gomilom problema...reci mi da li je vredno toga?Moze i u ovom odvojenom threadu na klavijature i sintovi - solo zvuk.
hvala.

VladaNS
22-12-2009, 12:23 PM
Jako su retke savrseno ocuvane membrane kod polovnih monitora i ne treba se opterecivati sitnim ogrebotinama i ulubljenjima ako ne primecujete razliku u zvuku. Ali mislim da je tvoj problem ozbiljniji i da treba da promenis tu membranu. Mada me cudi da ti monitor ne "prdi" ako je membrana pocepana. To ume da bude strasno distorziran i neprijatan zvuk

debrex
26-01-2010, 01:28 AM
koliko kostaju nove NS10m? i jel mogu da se nabave negde?
i da;jel pametno uzimati njih ili neke druge za te pare?

DaBear
26-01-2010, 09:05 AM
koliko kostaju nove NS10m? i jel mogu da se nabave negde?
i da;jel pametno uzimati njih ili neke druge za te pare?

http://www.thomann.de/gb/yamaha_ns10m_tieftoener.htm
export cena oko ?70 po komadu

inace NS10 se ne pravi vec dugo....popravi i cuvaj! Zata vrede!

filip
26-01-2010, 02:00 PM
, a ja prodao nekoj grupi mladih tonaca ...

:d