View Full Version : Bubnjevi, ?ivi, triggeri, MIDI kontroleri...
audioland
07-12-2009, 09:55 AM
Po?tovanje..
Po?to ne pratim već jedno izvjesno vrijeme tehnikalije na tom polju,
molio bih nekoga da mi pojasni kakve su ?anse i postoje li navedene
da na ?ivi bubanj se stave nekakvi triggeri, ili i?ta tome slično, koji
bi konvertirali signal u midi tako da recimo sa ?ivim bubnjem pogonim
ne?to slično addictive drumsima ili njh same? Nije nu?no da su A.D., mo?e i reason u kojem slo?im cijeli drum set...ili ikakva druga aplikacija
koja bi dala referentni drum set sound....
Hvala Unaprijed...
D.
Mislim da ce ti ovo reshiti problem. :-)
http://alesis.com/triggerio
Arthur
08-12-2009, 09:50 AM
a možeš i snimiti živ bubanj nekakvim mikrofonima i uz malo truda pretvoriti u midi sa recimo Drumagog-om.
audioland
08-12-2009, 11:14 AM
Ovo zvuči obećavajuće...
Znači to mi konvertira kompletni drumset u midi , sam nafrljim trigere na živi bubanj i replaceam ih sa recimo, addictive drummsima koje pucam il laptopa direkt prek audio
interfacea u mixer? To bi mi trebalo za live i da mogu na bubanj patchat sasvim druge soundove a da se svira na sonoru da izgleda sto realnije...
THnx! Ovo je pomoglo puno, sad znam u kojem pravcu dalje ici ;)
audioland
08-12-2009, 11:14 AM
a mo?e? i snimiti ?iv bubanj nekakvim mikrofonima i uz malo truda pretvoriti u midi sa recimo Drumagog-om.
Hej prijatelju, meni treba to za live, ne za studijsku snimku! ;)
Hvala puno !
magnum
08-12-2009, 01:55 PM
Ja sviram trenutno na tome, ali treba ti ne samo konverter nego i audio karta (externa), samo tu ces malo da se pomucis da to sve radi kako treba .....!
google
08-12-2009, 02:10 PM
a mo?e? i snimiti ?iv bubanj nekakvim mikrofonima i uz malo truda pretvoriti u midi sa recimo Drumagog-om.Kako da snimim midi fajl iz Drumagoga?
Imam audio traku, insertovao sam Drumagog. On je pretvorio wav u neki svoj zvuk. Kako da sad snimim taj midi? Drumagog je demo vezija 4.
Arthur
08-12-2009, 06:33 PM
najjednostavnije je da na poslednjem tabu u drumagogu izabereš midi out svoje karte i lepo napraviš kratak spoj kablom na svojoj zvučnoj karti - midi out spojiš na midi in i sa midi inputa snimiš sve to u novi fajl. Postoje i neki midi loopback programi al ovo ti je jednostavnije. A za live ili elektronski bubanj ili triger-senzori koji se kače na elemente bubnja pa u neki laptop sa zvučnom kartom.
Arthur
08-12-2009, 06:34 PM
mada je ovo idiotski, jer se zvuk bubnja formira u prostoriji, od samog drvenog bubnja. Jedino ako sviraš na mnogo velikim binama i ogromnim prostorima.
Ok mu je makar za nogu...a za snimanje je skroz ok ako nema uslove za dobar bubanj i ostalo... :)
Reinhardt
08-12-2009, 11:04 PM
ne bi htio zvučati demoralizirajuće,
ali triganje bubnja za live i nije za početnike..:(
ključna stvar je drum modul, tj. njegov triger to midi konverter,
te osigurati nesmetano triganje bez "slučajnih", "krivih" nota.
druga stvar, mixanje pravog zvuka sa virtualnim (u 99% slučajeva)
rezultira faznim pomakom (koji se najvi?e osjeti u low endu) pa je potrebna
kompenzacija
u studiju je to puno lak?e..snimi?, pa cikcak, rez,trlj, brlj..i 1 ?lica vegete:da:
Arthur
08-12-2009, 11:21 PM
ma to u liveu ima smisla samo kod velikih bina. i eto, da, ima smisla nogu trigerovati svakako mada opet..
audioland
09-12-2009, 10:37 AM
Ja sviram trenutno na tome, ali treba ti ne samo konverter nego i audio karta (externa), samo tu ces malo da se pomucis da to sve radi kako treba .....!
Pa jel nije taj alesisov konverter USB? Da odma gotovo konvertira trigger
signale u midi note? Ili moram to spajat prek onog prastarog MIDI porta?
silicon science
09-12-2009, 11:03 AM
Pa jel nije taj alesisov konverter USB? Da odma gotovo konvertira trigger
signale u midi note? Ili moram to spajat prek onog prastarog MIDI porta?
Usb ti je za napajanje, a ni u ludilu ne bi preko usb isao sa informacijama u komp i to uzivo (govorim za ovakve zahtevne varijante)... Chuj, sve odgovore ces imati kada to jednom lepo probas, pozajmi od nekoga modul, spojite na pc i lagano... Jer ipak ces zavisiti od kompa, zvuchne karte itd...
I mene jako zanima kako ce to funkcionisati, mada meni lichno treba varijanta sa "elektronskim" bubnjem, ne sa drvenim
awacs
09-12-2009, 11:38 AM
Pa jel nije taj alesisov konverter USB? Da odma gotovo konvertira trigger signale u midi note? Ili moram to spajat prek onog prastarog MIDI porta?
Mo?e i ovako i onako. A audio interface (zvučna karta) ti treba da bi nekako izvukao zvuk Addictive Drumsa napolje, a da to ne bude preko integrisane zvučne karte. Ne samo zbog kvaliteta zvuka, nego i zbog latencije... Pride ?to bi valjalo da ta eksterna zvučna karta ima bar 4 analogna izlaza (da bi makar kick i snare vadio posebno), a jo? bolje 6...
Plus ono ?to ka?e Reinhart, plus ono ?to ka?e Arthur, plus ono ?to ka?e Magnum.
Sve u svemu, velika je verovatnoća da bi ulo?io novce u relativno skup i nestabilan sistem koji čak mo?da ni ne bi zadovoljio osnovnu namenu - da se na svirci čuju Addictive Drums umesto tvog bubnja, nego će se čuti miks ta dva instrumenta. Osim ako ne svira? na stadionu ili u Ledenoj dvorani. Razmisli jo? nekoliko puta.
Pozdrav,
Vasa
Bockie
09-12-2009, 01:02 PM
Pa jel nije taj alesisov konverter USB?
Jeste...
dAKLE SPRAVICA JE SAMO KONVERTER, JEBem ti caps lock, samo dakle usb to midi konverter pa sad ti dalje mozes sa njega u nesto drugo preko dzidzi-midija ili direkt u komp pa preko nekog interfejsa napolje! U osnovi, nadjes neku kartu sa niskom latencijom... Citam bas na stranim bubnjarskim forumima i vidim da ljudi to koriste...
silicon science
09-12-2009, 02:19 PM
http://www.youtube.com/watch?v=LHe5TWmKou4
Ima videoa kolko oceshhh
magnum
13-12-2009, 07:52 PM
Opet ti kazem, treba ti i externa zvucna karta pored konvertera, evo ti redosled povezivanja; stavis trigere na bubanj, svaki kabl od trigera ubacis u konverter (alesisov i/o)), iz konvertera midi-out, ides u zvucnu kartu midi-in, zvucnu kartu ubacis u komp ali ne preko usb-a, nego preko farewire, i posle preko cubesa opozivas az-drumerr ili neki drugi program za BUBANJ i usaglasis midi note od konvertera sa cubas-om, jedino ti awacs najbolje rekao, svi gadjaju ali ne u centar:wink:. Napomonjem ti kartu, kao sto i awacs kaze zbog latencije, onda ti udarac tj. zvuk nece kasniti, nikako usb. Probaj preko usb-a i videces koliko ce ti ton kasniti neces moci da sviras. Ali ja cu ti ponoviti awacs-ove reci sto je potpuno tacno, daces kintu a neznas kako ce sistem raditi u kom trenutku, zamisli situaciju sviras i na sred svirke ti npr. padne sistem na kompu, ili karta krci itd.... dok ti to otkrijes prodje svirka, hocu ti reci jos je to veoma pipkavo i nesigurno za live, za studio moze jer imas vremena , snimas pesmu po pesmu, ako nesto zataji stanes i vidis sta je, itd itd...Zato je bolje uzeti neki modul npr td-9 ubacis trigere u njega i sviraj kolko hoces, jer bubnjarski modul je napravljen za tu NAMENU, ovo drugo je sve NESIGURNO !!!!
silicon science
13-12-2009, 08:13 PM
Zato je bolje uzeti neki modul npr td-9 ubacis trigere u njega i sviraj kolko hoces, jer bubnjarski modul je napravljen za tu NAMENU, ovo drugo je sve NESIGURNO !!!!
Pa moze i sempler :wink: Neki akai... ispod 200 evrosa. Ako mu samo za to treba onda bolje nego komp svakako. Imas za ispod 200 E akai s3000 i ojhaaa. Pod 2 teshko da ce neki od modula da zvuchi taaako masno kao Akai. E sad, ti novi moduli su predvidjeni za to i "sredjeni" su sempovi (znachi desetine lejera itd). Ako ces sa semplerom ici, ne treba ti nikakva kartica, ali ces morati da "sredjujes" semplove i programe. Znachi lejering dok se ne ukakish:D Ali si stabilan i za malu lovu imas "zvuk"... Moduli su super ali cene, hmmm:shock::shock: Lichno bih isao na sempler... Sta god od spomenutog da uradis, bice okej. Ali gledaj da izbegnes komp (pogotovo za live) :wink:
magnum
14-12-2009, 01:55 PM
Slazem se sa 'silicon-science' , moze i sempler mada i tu treba veliki posao dok sredis da sve funkcionise kako bih zeleo, i sa barem 4-5gb memorije bas zbog lejeringa itd...sve si lepo rekao i dopunio, nek uradi kako hoce samo da izbegne kompjuter, a ako hoce bas da pokusa sa njim nek proba, pa kad bude ulazio iz problema u problem, onda ce i sam shvatiti ovu nasu pricu !!
slowstar
19-12-2009, 12:38 AM
Po meni, treba uzeti Alesisove trigere, ali i ALESIS DRUM MODUL, koji ima sta god ti dusa hoce, recimo DM5 ili jos bolje DM PRO koji ima recimo 256 kikova, pa 2X 256 snare (256 acoustic i 256 electronic) a o udaraljkama i slicnom i da ne pricamo. Baska sto je tu latencija znacajno niza nego kod kompa...
magnum
19-12-2009, 10:42 AM
Alesisovi trigeri ne postoje, sem ako nisi mozda mislio na Alesisove padove, ali trigeri koji se kace na akusticni bubanj alesis NE PRAVI, a sto se tice modula moze da uzme koji hoce od ova dva modela ali ce morati malo vise novca da izdvoji za alesis dm-pro jer je on njihov top (najbolji) model i mnogo je skuplji od modula dm5, koji moze da se nadje za 150e (DM-5) !!!!
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.