View Full Version : Problemi sa SAta diskom
blags
04-12-2009, 12:39 AM
Elem dakle odlucim ja da je vrijeme da se malo skladisni prostor na mojoj kanti prosiri.Imam dva ata diska jedan od 120GB i jedan od 40GB i sve puno.Sav sretan poslije spoznaje da na maticnoj ploci(asus A7N8X-E Deluxe)imam prikljucke za sata diskove kupih WD 320 GB Sata hard disk.Posto sam radoznao po prirodi rekoh sebi ajd instaliraj ti to sam bez strucne pomoci.I prikljucim ti ja tako novi hd medjutim windows ga ne vidi a nema ga ni u biosu,a ja naivan mislio da ce to ici po plug n play fazonu al` nece:grin:.Skontam u upustvu jumper koji kaze sata enable odradim dignem sistem opet nista.Pokusam da ga vidim sa Partition magicom kojeg sam pokrenuo sa Hirens boot cd-a i gle cuda vidim ga.napravim particije sa nekim acronisom instaliram windows i gle cuda radi .Prikljucim opet ona dva stara diska da podatke prebacim sistem se pokrene sa starog diska al vidim i particije na novom hd-u.Kopiram sto sam kopirati htio iskljucim stare diskove restart al ne lezi vraze sad sistem nece da se digne dodjem do "Verifying DMI pool data" i tu stane.U Biosu je hd detection namjesten na auto i ne vidi ga.I da stvar bude jos bolja hd ne zuji,ne krci vec pisti dok radi(negdje gore iznad 8KHz ko kru`)a nov.A jesam baksuz.Pomagajte:banghead::banghead::banghead::ban ghead:dok se nisam samoozlijedio.
diviner
04-12-2009, 11:43 AM
Mislim da je na toj ploci SIL3112 kontroler za sata diskove, a on je poznat po tome sto zna biti problematican (pokusaj update biosa, jer ce on sadrzati i update roma za taj kontroler). Ukoliko ni to ne pomogne, bataliti ili probati drugi hdd, posto doticni kontroles sa nekim diskovima ipak radi ok. Za instalaciju wina naravno, potrebna je upotreba flopija sa drajverima, osim ako se radi o novijim i "narodskim" edicijama.
Bockie
04-12-2009, 12:06 PM
Posto sam radoznao po prirodi rekoh sebi ajd instaliraj ti to sam bez strucne pomoci.
Tako se i stara Juga raspala...
alexale
04-12-2009, 08:19 PM
pogledaj u BIOS-u koji je primarni kontroler, ako ima.
blags
04-12-2009, 11:14 PM
Mislim da je na toj ploci SIL3112 kontroler za sata diskove, a on je poznat po tome sto zna biti problematican (pokusaj update biosa, jer ce on sadrzati i update roma za taj kontroler). Ukoliko ni to ne pomogne, bataliti ili probati drugi hdd, posto doticni kontroles sa nekim diskovima ipak radi ok. Za instalaciju wina naravno, potrebna je upotreba flopija sa drajverima, osim ako se radi o novijim i "narodskim" edicijama.
Naravno narodska verzija.Uspio sam podici sistem al` tek posto sam kao prvi boot device stavio SCSI:confused:.Procitah to na nekom forumu.Bios ga i dalje ne vidi,znaci primary master,slave opcije su na none.Prepoznaje samo dvd rezac kao secondary slave.I dalje pisti govno jedno.Recite vi meni je li sigurno raditi sa ovakvim sistemom?A jesam majstor Stanko svaka mi cast.:banghead:
Tako se i stara Juga raspala...
Hahahaha sjajno.:rotfl::rotfl:
milanCHE
05-12-2009, 02:15 AM
........da stvar bude jos bolja hd ne zuji,ne krci vec pisti dok radi(negdje gore iznad 8KHz ko kru`)a nov.A jesam baksuz.Pomagajte:banghead::banghead::banghead::ban ghead:dok se nisam samoozlijedio.
ništa,kao što ti je Divi rekao - samo update bios-a i posle obavezan low-pass na HDD-u,da mu ubiješ te visoke preko 8 KHz....:wink:
blags
05-12-2009, 09:17 PM
Hmm update biosa.To je ono flashovanje je li:ups:?Koliko sam upucen to je malo zeznuta stvar za amatera poput mene.Gleda sam malo po netu i generalno to mi ne predstavlja problem ako sve ide onako kako treba ali ako makar i najmanja stvarcica bude drugacija od onog sto je napisano ja sam donji a samim tim i maticna.ono sto mene interesuje koliki problem za stabilnost sistema predstavlja to sto mi bios ne vidi hd?
A ako nastavi da pisti kad ga konacno montiram kako treba(trenutno samo onako stoji nepricvrscen)dacu mu ja pass al` pass za vjecna lovista i kantu za djubre
diviner
06-12-2009, 10:21 AM
Neki hddovi jednostavno imaju takve motore, pa piste (kao sto sam vec na par mjesta napomenuo, kada testiramo hddove za ruDAWe gledamo i kako se koje serije, ukljucujuci i pojedinacne primjerke ponasaju u ovom pogledu). Mozes probati da ga odignes malo od zemlje, pa ukoliko se pishtanje smanji, mocices ga montirati tako da ispod njega ne bude niceg, pa da to pishtanje koliko toliko ublazis.
blags
11-12-2009, 03:52 PM
Elem dakle saga se nastavlja.Posto mi je pistanje doticnog islo na zivce sasvim slucajno skontam da kad dizem sistem sa starog hd-a novi uopste ne pisti pa odlucih:sistem na stari hd podaci na novi.Sve ja to lijepo formatiram,formatiram i usb usput na kojem sam imao neke podatke sa starog hd-a:banghead::banghead:,al` dobro zivot ide dalje.Elem,sve radi sistem sljaka,drugi hd ne pisti milina.Montiram hd u kuciste,restart veryfing dmi pool data dijalog i mrak.Ponvo restart ponovo mrak.Ubacim Windows instalacioni disk boot sa cd-a i nista opet mrak.Pogledam vidim usb(onaj formatirani)prikljucen izvadim ga i gle cuda sve radi.Sve u svemu to cut the long story short sto bi rekle kolege sa BBC-a ako imam usb prikljucen sistem nece da se digne.Zasto?Ko da imam floppy ubacen.
Hvala
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.