Log in

View Full Version : Malo zivih ljudi

OFF
02-12-2009, 01:02 AM
Skupih hrabrost da okacim i ja nesto iz novog studija..... Trubaci (Dejan Petrovic, aktuelni sampion Guche), ziv bubanj, dist gitare, klavijature....
moj posao snimanje i mix. Verzija je samo grubo masterovana....

Zanimljiv mi je bio odabir mikrofona, ali prvo poslusajte

http://www.megaupload.com/?d=6G6TSUGR

awacs
02-12-2009, 01:57 PM
Skupih hrabrost da okacim i ja nesto iz novog studija..... Trubaci (Dejan Petrovic, aktuelni sampion Guche), ziv bubanj, dist gitare, klavijature....
moj posao snimanje i mix. Verzija je samo grubo masterovana....

Duvači su ODLIČNI :D ALI NIŠTA DRUGO NE VALJA :cry: Od celog bubnja čuju se samo tomovi (super), ali jbš tomove...

Da ne preterujem - sve se "kao ČUJE", ali ništa ne radi ono što bi trebalo da radi. Kick i bas bi (valjda) trebalo da glume goč i tubu, ali "ne rade". Kapiram i da je to teško postići, pošto kick i bas gitara nemaju isti odnos tranzijenata i "ostatka zvuka" kao goč i tuba, ali "smisao zvuka" bi trebalo da ostane. Ono - tačka na kicku bi trebalo da bude negde oko "kilo i osamsto - dva kila i dvesta", ali da BIJE. Pa bas u sidechain (da simulira sporost tube), pa sve tako nekako. Pa tek na kraju vidiš šta da radiš sa gitarom (uhhhhhh).

Za razliku od tebe ja nemam uvid u trackove, ali miks mi zvuči kao da je neki radijski tonac nalepio duvački orkestar preko neke već postojeće matrice... koja je tonski potpuno drugačija.

Da sve ovo moje zakeranje ne bi bila potpuna kenjaža, evo sugestije - probaj da zadržiš miks duvača kakav jeste, onda prvo nateraj kick da bije u nekom kompatibilnom spektru, onda uteraj bas, a gitara... nemam pojma... podigni regler dokle smeš :wink:

Pozdrav,

Vasa

P.S. Po zvuku duvača rekao bih da ti režija zvuči dobro. Primedbe (tj. moja kenjaža) se odnose na odluke u miksu, a ne na puki odnos frekvencija. A koji su mikrofoni u pitanju (obećao si priču o tome)?

Bockie
02-12-2009, 02:54 PM
Polako cika Vaso, naopako da ne valja,ozbiljan je rad...

Ja bih sledece radio:

Bubanj:

na kick dodaj 30-50hz +2db, fali malkice,fali, malo je heavy noga ovako sva u 5khz......
HiHat u neku stranu nagni,po OverH bih rekao levo 30%...

Fali room na bubjnju, malo je jako suv,mada je to neki jebeni trend,ali probaj please,neki kratak ambience,pa na overe po malo da "prodise" bubanj...

Kraci reverb na trube a malo vise istog,moze neki kratak plate sa predelay-em,to je opasna fora (ako je uopste fora) na brassewima...

Licno bih nadrkao jos gitare,ali cika Off mora da vodi racuna o ciljnoj grupi za koju ovo radi...koju zabole qrac za dzitre... Ne vidim veliki problem...

Ovo su sve finese i varijacije,ali sve u svemu zacin C, nije lose, meni svidja,eto, najvise boobanj bih do-tweekovao ali to je to...

Swaka cast!

Mozda je cika Vasa malo preostar, ali iz njegove primedbe bih izvukao jednu veliku stvar, a to je da mozda sve treba da zvuci homogenije,ovo je skup pojedinacno dobro odradjenih stvari, ali bih sada seo i menjao reverbe i bus kompresiju ili samo dobro zatezanje na kraju (ne mislim pri tom na prepucavanje snimka do 0db,vec ceo vibe kompozicije...)

Everbeatz
02-12-2009, 03:34 PM
Po meni ima previse kompresije, limitinga ili sta vec jel je kompletan sound stanjen i kao da je spakovan u neku kutiju

Tranzijenata skoro i da nema stoga sve zvuci prilicno jednolicno

pozz Off

awacs
02-12-2009, 03:39 PM
Polako cika Vaso, naopako da ne valja,ozbiljan je rad...

Ja rekoh šta se meni čini da valja (odnosno ne valja), ne rekoh da nije ozbiljan rad :) Kao što rekoh - duvači su odlični (dobro sviraju, dobar snimak). Ali ritam sekcija me "ne radi". Više naznaka o ritmu dobijam od trubača nego od bubnjara... to me smara :wink: Nije sve u frekvencijama (iako sam to ustvrdio pre neki dan), ima nečega i u envelopi/tranzijentima. I onih par litara piva o kojima smo pričali :D

Reverbi, jbš reverbe... Odnos između kicka i bas gitare je prosto... neću da kažem loš, pošto je možda takav zato što je neko tako hteo, a ja zaista verujem u umetničku odluku. Ja bih više voleo da mi cela bass sekcija kaže Tummm Pummm i Kummm, a ne Bummm :wink: Mutavo je ovako kako je. U odnosu na duvače. Po meni. Al' jbš mene. Jel' se dopada klijentima? Za vlasnika studija je to jedino važno pitanje.

Pozdrav,

Vasa

P.S. (edit posle Everlastovog posta) @OFF imaš li neku verziju bez "masteringa" tj. limitera, čisto da bismo znali o čemu se zaista radi?

Bockie
02-12-2009, 03:47 PM
Po meni ima previse kompresije, limitinga ili sta vec jel je kompletan sound stanjen i kao da je spakovan u neku kutiju

Tranzijenata skoro i da nema stoga sve zvuci prilicno jednolicno

pozz Off

Da, cini se da je tanko,slazem se sa Everlastetom ali mislim da je to vise zbog upeglanosti i nedostatka zivosti,suva bubnja itd... Nisam skontao neku pretegnutost na kompresiji,sta ja znam,svira jbshga, nije mi strasno to nista...

I dalje napominjem da je dobro, ovo su bukvalno finesice...

@ cika Vasa
ne rekoh da nije ozbiljan rad

Nema frke, i dalje te ceka 5 litara piweta!
:D

sasaristic
02-12-2009, 06:17 PM
Sale...fajl nije vise dostupan.

OFF
02-12-2009, 06:46 PM
http://rapidshare.com/files/314514849/Big_band_1.mp3.html

http://qshare.com/get/878564/Big_band_1.mp3.html

ako ima neko premium nalog nek okaci

BTW

hvala svima na kritikama, kad stignem, odgovoricu sve

OFF
03-12-2009, 02:54 AM
Evo malo odgovora. :)

Ono cime sam jako zadovoljan je da nemate primedbe na monitoring i reziju (ovo su jedni od prvih snimaka), i da ste generalno zadovoljni duvacima (prvi put snimam ovakve duvace, tzv. trubache.

Sto se tice koncepcije, nije ideja da bubanj i bas simuliraju bilo sta sto ima veze sa trubackim orkestrom vec naprotiv, ali je problem jako specifican bubanj
http://www.yamaha.com/drums/drumproductdetail.html?CNTID=544511&CTID=5040578

Takodje bubnjar nije zeleo 'tacku' koju, rruku na srce nije lako izvuci iz ovako koncipiranog bubnja.

Bas - svirao covek na klavijaturi, jeste malo mutan, rezali koliko je moglo....

Sa gitarom ni ja nisam zadovoljan jer je snimano direktno iz HK Tubemana u A/d..... cudna neka sprava za recording bez pojacala. A covek je zeleo taj ton i hto da ga zadrzimo uz neko prilagodjavanje mixu....

Na trubacima, sve probao sto sam imao (i mislio da moze da radi) i na kraju se vrati na md421 (sivi, matori).... solo trube su u mixu skoro bez EQa. Velika truba, na moje iznenedjenje - violet amethyst, njega sam tu najmanje ocekivao, ali jedini je se izborio sa grdosijom.

jos jednom hvala svima na komentarima, voleo bih jos utisaka:)

zoolander
03-12-2009, 03:16 AM
Meni je ovo odlično, jako ugodno, dobar aran?man, produkcija mo?e bolje(o?trije), ali ni ovakva sirova varijanta nije lo?a, ekipa je stvarno super.

branoy
03-12-2009, 04:35 AM
meni se svidja svirka i to sve.. mix naravno moze u 100 varijanti .. i to svakom kako stima.. bitno da je priroda u snimku ... sad sto usiju sto mixeva, pa da svako bi smixao po svom.. jbg.. tako fino je jedino citati komentare pa izvuci naj bolje od svega ako se sta svidi pa prenet na mix hehe :)

awacs
03-12-2009, 11:52 AM
Sto se tice koncepcije, nije ideja da bubanj i bas simuliraju bilo sta sto ima veze sa trubackim orkestrom vec naprotiv, ali je problem jako specifican bubanj
http://www.yamaha.com/drums/drumproductdetail.html?CNTID=544511&CTID=5040578

Priznajem da sam odabrao nesrećan izraz kada sam pomenuo "simuliranje". Nisam mislio na simuliranje samog zvuka, nego na simuliranje funkcije instrumenta. A fumkcija goča i tube je da naprave GALAMU u donjem i donjem srednjem spektru, da bi se napravila protivte?a srednjim i visokim srednjim koje stvaraju trube. E, ta GALAMA mi fali.

Kad videh bubanj, sve mi postalo jasno. Takav komplet zahteva da se kick snima sa dva mikrofona (front i batić). A ustvari bi ovde bio potreban neki Bonzo Bonham komplet, pa jo? sviran kao da je to poslednja svirka u ?ivotu (tj k'o Bonham :)).

Takodje bubnjar nije zeleo 'tacku' koju, rruku na srce nije lako izvuci iz ovako koncipiranog bubnja.

Bas - svirao covek na klavijaturi, jeste malo mutan, rezali koliko je moglo...

Nisam ja ni mislio na klasičnu "tačku" (3-4kHz), nego ispod toga, tako sam i napisao - Kumm ili Pumm, ne Cumm. Pa onda ducking na basu, da se ne bi bespotrebno gomilale frekvencije koje su zajedničke kicku i basu. Da ne bi dobio Bummm koje si dobio.

Zato stalno pominjem "smisao" goča i tube - oni to prirodno rade. Tuba prirodno ima sporiji attack od goča, pa se to sve lepo spakuje (kad ljudi dobro sviraju).

Na kraju, jasno ti je da ja obično zakeram oko pesama ili mikseva koji mi se bazično sviđaju. I tek kada mislim da znam kako bi moglo da se pobolj?a. A moguće je i da gre?im, a moguće je i da to nije bitno :wink: Bitno je da ti to naplati?, i da ti taj posao donese nove klijente :D

Pozdrav,

Vasa

P.S. Sennheiser MD421 (stari, kremkasti) je ČUDO. Kao stara VW Buba ili nemački ovčar - samo Nemci mogu da naprave ne?to ?to mo?e? da zloupotrebljava? do mile volje, a da ti to i dalje verno slu?i :wink:

OFF
03-12-2009, 01:27 PM
Na kraju, jasno ti je da ja obično zakeram oko pesama ili mikseva koji mi se bazično sviđaju. I tek kada mislim da znam kako bi moglo da se pobolj?a. A moguće je i da gre?im, a moguće je i da to nije bitno :wink: Bitno je da ti to naplati?, i da ti taj posao donese nove klijente :D

Pozdrav,

Vasa

P.S. Sennheiser MD421 (stari, kremkasti) je ČUDO. Kao stara VW Buba ili nemački ovčar - samo Nemci mogu da naprave ne?to ?to mo?e? da zloupotrebljava? do mile volje, a da ti to i dalje verno slu?i :wink:

Sve sto si napisao cu probati, jer su mi bas takve sugestije i trebale:wink:. Mada, muljanja malo ima i zbog instant masteringa, kad sam lupio TC x3 koji malo izdize dole, bise nego sto treba.......
Konacan mix (ne ova verzija), sam malo drugacie uradio (na zalost ne bass i bubanj)..... na moje iznenadjenje najbolje mi se na masteru pokazao Fairchild sa UAda....

Takodje, ovo je bilo veoma instant snimanje, hitno i neorganizivano, bez mogucnosti da se utice na izbor instrumenata koji se snimaju

Evo linka na qshare

http://qshare.com/get/878564/Big_band_1.mp3.html