View Full Version : D'n'B - Drum, sub bass, hard bass i ostali elementi
Dardy D'n'B
28-11-2009, 01:50 PM
Pozdrav! Imam 17 god. bavim se produkcijom tek nesto manje od godinu dana i pravi sam zaljubljenik u D'n'B.
Zanimaju me vasa iskustva sa D'n'B produkcijom.
Koje VST-ove koristite (ja npr. Massive, Toxic III, Vanguarde...)
Kako izvlacite dobar sub? Hard bass?
Da li radje koristite neki drum VST ili razlazete loop-ove u slicer-u i slicnim plug-inovima.
Pisite ovde sve sto bi moglo biti od koristi drugim clanovima koji se bave D'n'B-om. ;)
Filip_
21-08-2010, 01:15 PM
:confused: Vidim nije bilo odgovora bas dugo na ovu temu...ne znam da li te jos zanima d'n'b :grin:
Koristim Reason 4 za izradu drum i bass semplova (16bit-96KHz)...SubTractor sint. i dodas mu (levi klik pa izaberes) Matrix Sekvencer...Default Drum masina u Reason-u takodje nije losa, (radi ritam na 130 kao za break b. pa ga vrati na 160-170 bmp...manje ces u pocetku gresiti pri ritmici) posto mozes ubacivati svoje semplove u nju, nisi ogranicen na postojece "kitove"...
VST Absynth 5 (koristi u Abletonu recimo)...jako dobar za sintezu bas linija.
Toxic moze da prodje...ima sta da ponudi...
DCAM-ov Synth Squad probaj zaista je dobar...
http://www.synthtopia.com/content/wp-content/uploads/2009/01/d-cam-synth-squad.jpg
Ima neki sitan stariji plug...Power bass...ne znam koje firme, uskoro se vracam za Bg pa bi mogao da ti napisem nesto vise o tome ako te zanima. Pozz
P.S.: nazvrljah i nabacah bez reda recenice...ali nadam se da ce ti pomoci i ovo...:da:
Mika Technika
22-08-2010, 05:50 AM
ako hoces dobar sub, mora biti mono, i mozes ga duplirati po kanalima, pa proslediti u jedan,... malo eq, malo kompresija i udri.
LA-2A
22-08-2010, 11:40 AM
ako hoces dobar sub, mora biti mono, i mozes ga duplirati po kanalima, pa proslediti u jedan,... malo eq, malo kompresija i udri.
to su neka pravila iz secet i pete,a pravila sluze da bi se krsila:wink:...ako oces dobar bas seci niske freq i tako ces napraviti mesta za ceo spektar
Pa ak odsjece niske onda nece biti sub:wink:
Filip_
22-08-2010, 12:09 PM
:D To sad i ja nesto gledam "odseci niske" pa mi nije najjasnije (jedino ako si mislio odseci niske frek. u pesmi-ostali kanali, pa nasnimiti bass i pritom nema drugih niskih frekvencija da ga ometa i "muti") ...mozemo mu svi napisati odseci, spusti, drmni kompresiju, mono-stereo cuda...ima mali milion necijih "pravila" bitno je da dobro zvuci...i ono da odsece visoke frekvencije... za bass: (mozes) liniju Eq-zera kreni da spustas na dole od 6kHZ pa do kraja (15-16000Hz)...opet sve zavisi kako zvuci...ne vredi pricati "na slepo"...sem nekih osnovnih pravila...ovo za mono fazon, pa dupliranje, sto rece Mika nije lose...
google
22-08-2010, 01:09 PM
Pa ak odsjece niske onda nece biti sub:wink:Zavisi sa kojim filterom sece i koliko. A najvise zavisi od zvucnika na kojima ce se slusati.
Treba seci niske da se ne gusi zvucnik koji ne moze da ih reprodukuje,
Ima malo skupih kutija koje sviraju nisko kako treba.
Ako misli da ce se to najvise slusati na nekim low end kutijama, onda treba da ima onoliko spektra koliko takva oprema moze da svira, a ne onoliko koliko bi zeleli, jer je sve moguce kada se o tome razmislja, a malo toga se moze prakticno izvesti.
Mika Technika
22-08-2010, 02:26 PM
ma covek je sigurno mislio na 30hz, samo to se podrazumeva, tako da nisam spomenuo. a kad smo vec kod toga, onda treba i uraditi lep boost.
@zato sto sam **** : neka pravila se mogu krsiti, ali kada prekrsis ona koja ne mogu, ode mix.
mislim da je chovek mislio na to da se sa vecine stvari seku najnizhi basovi da bi sub sint mogao zdravo da bruji
u dramu je standard da se sempluju stvari tako da se nemoj plashiti da ukradesh dobar bas iz neke druge pesme. naravno odsviraj ga drugachije i dodaj neshto svoje (automatizaciju makar notch filtera) da ne bude jadan steal
ma covek je sigurno mislio na 30hz, samo to se podrazumeva,
aaa to, pa to se podrazumeva:wink:
to su neka pravila iz secet i pete,a pravila sluze da bi se krsila:wink:...ako oces dobar bas seci niske freq i tako ces napraviti mesta za ceo spektar
Pa da su i od prije nove ere neka pravila su tu zbog akustike a ne zbog izrazaja i ak ne radis po njima nece ti dobro izaci mix :wink:
Mika Technika
22-08-2010, 04:11 PM
aaa to, pa to se podrazumeva:wink:
ahaha, samo vi mene zezajte :) :D
Ma nisam te zezao neg se stvarno ni ja nisam toga sjetio posto se podrazumijeva...
Mika Technika
22-08-2010, 04:41 PM
ma naravno, cekiraj smajlije, ja se zezam :D
Mrgud
30-08-2010, 06:26 PM
Zavisi sa kojim filterom sece i koliko. A najvise zavisi od zvucnika na kojima ce se slusati.
Treba seci niske da se ne gusi zvucnik koji ne moze da ih reprodukuje,
Ima malo skupih kutija koje sviraju nisko kako treba.
Ako misli da ce se to najvise slusati na nekim low end kutijama, onda treba da ima onoliko spektra koliko takva oprema moze da svira, a ne onoliko koliko bi zeleli, jer je sve moguce kada se o tome razmislja, a malo toga se moze prakticno izvesti.
koji plug in (filter, eq)koristite za sjecu niskih frekvencija,imate li neku preporuku?
Znam da moze sa bilo kim ali svaki eq daje drugacije rezultate,primjetio sam da neki potpuno promijene karakter zvuka kad se otkinu frekvencije ispod 30-40 hz,koji od plugova su po vama za te stvari bolji?
Waves SSL EQ npr...a za malo "brutalnije" sechenje Sonnox EQ. :D
Mrgud
02-09-2010, 09:04 AM
Blagodarim :-D
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.