Log in

View Full Version : Laptop i asio 24bit problem

shigumicu
27-11-2009, 10:46 PM
Imam laptop acer Extensa 5635G (core2duo t6600 2,2ghz, 4 giga rama, 500Gb hard ...) ostalo je manje bitno. Uz njega koristim toneport ux2 interfejs i Cubase 5.1. Operativni sistem je trenutno Win7 64bit, mada to nije bitno jer se apsolutno isti problem javlja i na Win7 32bit.
Problem je sledeci:
Kada u cubase-u postavim asio driver od UX2 na 24 bita, posle izvesnog vremena pojavi se jak shum (kao kada radio aparat nije na stanici), nista se drugo ne cuje, mada vumetri pokazuju da signal na kanalima normalno radi (znaci nista ne zaklipuje), problem je samo negde na izlazu, bar ja tako mislim.
E, sad isti taj win7 i isti taj UX2 sa istim tim Cubase-om, sa istim setovanjem na desk top racunaru radi sasvim normalno. Znaci tri puta sam citav sistem rusio sve od pocetka stavljo i opet isto. Da napomenem da kada asio prebacim na 16 bita sve radi normalno.
Laptop nije neka zverina, ali kontam nije ni tako slabasan, tako da bi to trebao bez problema da gura.:confused:
Kontao sam da nisu mozda USB-i nesto sj...ni ili je mozda hard prespor 5400 o/min, ali opet ni to mi nema logike USB je 2, a hard klasika kao i na vecini laptopova. :(
Ja nisam do sada koristio lap tako da sa njima nemam iskustva i ne znam da li se oni nesto posebno podesavaju za takve stvari.
Ako neko zna sta bi mogao biti problem, molio bih ga da mi kaze i resi me ove bede. :)

P.S.
Problem sa tom serijom lapova je bio u biosu, tako da je procesor lose radio i rating mu je u win7 bio 3,8. Posle fleshovanja biosa od pre neki dan lap je prosto poleteo i sad mu je rating 5,7 i zaista se odrasticno oseti u radu. Ali jbg kad ono sto treba ne radi dobro. Mozda je i flash nesto sj..o. :confused::ups::(:mad:

shigumicu
06-12-2009, 11:07 AM
Ajd, posto izgleda niko ne zna u cemu je problem, da kazem da sam nesto uspeo da sredim. Otisao sam na power options/advancet settings, pa sam kliknuo na onaj mali plusic kod USB setings i postavio na disabled. Sada driver radi u 24 bit modu, nema vise onog jakog sustanja, ali je krckanje i povremeno prekidanje ostalo bez obzira na latenciju i broj kanala i vst-ova. Da li ovome ima leka? Molim vas pomozite ako znate sta je u pitanju, jer je ovako laptop totalno neupotrebljiv i nista ne mogu da snimim, jer stalno zastaje i prekida. Laptop sam uzeo iskljucivo za potrebe snimanja muzike, tako da ako neresim problem-bacio sam 50000 dinara :(:banghead::banghead::banghead:.

66musicman
06-12-2009, 01:41 PM
Ako krcka probaj da povecas latencu jer 24.bita mnogo vise opterecuju masinu od 16.bita.
Mozda je problem i HDD koji je na 5400.obrtaja sa mnogo audio kanala i VST, pogotovu ako ti je to jedini HDD u sistemu na kome je i sistem i audio i semplovi.

shigumicu
06-12-2009, 02:56 PM
Isto je i ako je latenca 6ms i ako je 50ms. Krcka i prekida i sa 20 kanala punih vst-a i sa jednim kanalom na kome je insertovan recimo pod farm dok sviram gitaru. Takodje krcka i prekida i ako je asio na 16bit. To prekidanje nije stalno i nekad ga nema po nekoliko minuta. To mi nekako lici na neoptimizovane drajvere za hardver laptopa ili tako nesto. Neki ljudi koliko sam video imaju i slabije masine pa im sve radi kako treba, nemam pojma :confused::(:(.

kejkz
07-12-2009, 08:49 AM
Jedino podesavanje za koje ja znam da je pravilo slican problem na XP-u je bilo sa podesavanjima Power Scheme, jer kada se ukljuci da kompjuter radi kao Always on ili sa nekim slicnim, kod koga se ne stedi snaga procesora na ushtrb baterije, odlazilo je krckanje i latenca se mogla spustiti. Ali, moze biti i nesto jos jednostavnije. Proveri sa DPC checkerom (http://www.thesycon.de/deu/latency_check.shtml) koliko je kasnjenje sistema, a onda lepo iskljucuj komponentu po komponentu koja moze praviti problem. Prva na spisku ti je wireless karta. Imas lepo uputstvo na ovom sajtu.

shigumicu
07-12-2009, 02:50 PM
Cim dodjem sa posla probacu i to
Hvala :)!

shigumicu
10-12-2009, 12:16 AM
Problem resen! :grin::grin::grin:

66musicman
10-12-2009, 12:36 AM
Je l' problem bio u Power Scheme ?
Nekome moze koristiti.

shigumicu