View Full Version : Pomoz'te mi da sastavim studio...
Strale
27-11-2009, 08:00 PM
e ovako... kao sto je gore navedeno, trebaju mi vasi saveti o formiranju mini kucnog studija...
dakle, ja sam resio da se bavim psy trance-om, tako da mi ne treba neka ultra mega giga oprema... ja sam planirao da kupim:
- VIRUS TI POLAR ili DEKTOP(kad saznam koja je razlika izmedju njih tacno cu se odluciti)
- Alesis MasterControl (interesuje me vase misljenje o ovoj stvarcici??? meni je ovo super)
- neke monitore (sta preporucujete??? neke do 500e)
- zvucnu karticu ( da li mi u opste treba???)
- i eventualno neki mikrofon ( nista zesce, za snimanje nekih vokala koji ce biti provlaceni kroz vocoder i tako te efekte, mada mozda padne i koj "ziv" vokal...)
e pa mene interesuju vasi saveti i misljenja o svim ovim komponentama, jer moze se reci da sam nov u ovom vasem audio svetu i ne bih da kupim nesto pa posle da zalim ceo zivot sto sam se zaebo...
mada najveci problem mi je softver!!! ne mogu da se odlucim koji da koristim??? do sada sam koristio(i koristim) FL studio a planirao sam da predjem na logic... par dana "drndam" logic i imam dosta pitanja u vezi njega, da li moze ovo, da li moze ono... npr. u FL-u je moglo da se automatizuje SVE!! svaki fejder, svaki nob, a to u logicu nisam uspeo...
mada glavni razlog zasto hocu da predjem na logic je zato sto kada napravim pesmu, i stavim je u player sa nekom PROFI pesmom(da uporedim), nekako je moja pesma tisa, tuplja, i nzm ni sam kako to da opisem... Da li je do softvera ili do mene?? da li je to taj cuveni mastering??? jer ako je do mene, ja ne bih menjao FL: ocenio bih moje znanje rada u njemu 4/5, naviko sam na njega....
tako da:
1. recite sta mislite o gore navedenom hrdveru??? koji da uzmem i zasto???
2. pomozite mi da se odlucim za softver, i objasnite mi zasto se moje pesme tako cuju???
nemojte zameriti sto sam ovo postavio u ovaj deo foruma, ali sta da radim kada su pitanja i iz softvera i iz hardvera....
i da, nemojte zameriti ako postavljam neka glupava pitanja, u fazonu joj ovo ne znas, koji si retard... ipak smo svi ovde da naucimo nesto...:D
i nemojte mi one fore: "vec je odgovoreno, koristi search" .... ja da sam naso ne bih pitao..
vasko
27-11-2009, 08:26 PM
kada napravim pesmu, i stavim je u player sa nekom PROFI pesmom(da uporedim), nekako je moja pesma tisa, tuplja, i nzm ni sam kako to da opisem... Da li je do softvera ili do mene??
ja bih rekao da ne koristis mixer kako treba
znaci eq,multiband,limiting,anvelope na semplovima....
Strale
27-11-2009, 08:39 PM
znaci... svaki program je dobar... cak i taj FL kojeg svi pljuju??? samo treba znati raditi kako treba???
znaci... svaki program je dobar... cak i taj FL kojeg svi pljuju??? samo treba znati raditi kako treba???
Illumination, hrvatski producent, ima više pojekata (illumination, egoless, beat busters, također svira sa Stilnessima) radi u Fl-u i produkcija mu je prejebena. U Fl-u nije problem, problem je njegova dodadtna mashinerija, njegovi vst-i i efekti. Koristi ti FL kao daw, al si nabavi kvalitenije Vst-e i efekte, i naravno kvalitetne semplove.
Isto tako nemaš niti zvučnu niti monitore, nemozeš napraviti nešto što ne čuješ kako treba. Koliko love imaš na raspolaganju trenutno?
Strale
27-11-2009, 08:59 PM
Illumination, hrvatski producent, ima vi?e pojekata, radi u Fl-u. U fl-u nije problem. U fruyu je jedino problem njegova mashinerija, njegovi vst-i i efekti. Koristi ti FL kao daw, al si nabavi kvalitenije Vst-e i efekte.
Isto tako nema? niti zvučnu niti monitore, nemoze? napraviti ne?to ?to ne čuje? kako treba. Koliko love ima? na raspolaganju trenutno?
pa zato vas i pitam da mi date savet... ja sam nabrojao gore neku opremu koju bih hteo da pazarim....
racimo da mi je budzet oko 5k evra...
pa zato vas i pitam da mi date savet... ja sam nabrojao gore neku opremu koju bih hteo da pazarim....
racimo da mi je budzet oko 5k evra...
Najbolji izbor monitora, to če ti svi reći su Adam A7, a zvuchnu RME fireface 800. Razlika između polara i desktopa je vi?e manje samo dizajn. Polar je bijeli (prilagođen mac userima koji su izgleda ovisni o bijeloj boji) i ima klavijaturu. Desktop je vi?e rack verzija, crni je i nema klavijaturu ali na njega mo?e? spojiti bilokakav midi kontroler ili mo?e? svirati midi preko daw-a. Ima mi frend desktop i nema zvuka kojeg nemo?es napraviti s njim. Bassevi su mrak, sve zivo..
Strale
27-11-2009, 09:31 PM
Najbolji izbor monitora, to če ti svi reći su Adam A7, a zvuchnu RME fireface 800. Razlika između polara i desktopa je vi?e manje samo dizajn. Polar je bijeli (prilagođen mac userima koji su izgleda ovisni o bijeloj boji) i ima klavijaturu. Desktop je vi?e rack verzija, crni je i nema klavijaturu ali na njega mo?e? spojiti bilokakav midi kontroler ili mo?e? svirati midi preko daw-a. Ima mi frend desktop i nema zvuka kojeg nemo?es napraviti s njim. Bassevi su mrak, sve zivo..
ako je razlika samo u boji i 2 oktave dirki zasto onda virus KEYBOARD koji ima 6 ili 8 oktava kosta 1800 a POLAR 2000 evra?!?!?!?!?!??!?! to mene zbunjuje...
ako je razlika samo u boji i 2 oktave dirki zasto onda virus KEYBOARD koji ima 6 ili 8 oktava kosta 1800 a POLAR 2000 evra?!?!?!?!?!??!?! to mene zbunjuje...
Nisam najkompetentnija osoba da ti odgovorim na to ali po meni je stvar u tome ?to je polar 3x lijep?i. Ja sam mislio da ti misli? na onu rack verziju.
Strale
27-11-2009, 09:48 PM
Nisam najkompetentnija osoba da ti odgovorim na to ali po meni je stvar u tome ?to je polar 3x lijep?i. Ja sam mislio da ti misli? na onu rack verziju.
malo sam ja skocio na keyboard pa me nisi shvatio....
VIRUS TI: DESKTOP 1520 e (rack verzija)
KEYBOARD 1850 e (5 oktava)
POLAR 1950 e (2 oktave)
ako su preformanse u svakom iste, logicno je da keyboard bude najskuplji jer je najvise materijala utroseno.... ali je polar skuplji od njega, pa sam pomislio da nije mozda bolj, jaci ,brzi polar od keyboard-a?????
malo sam ja skocio na keyboard pa me nisi shvatio....
VIRUS TI: DESKTOP 1520 e (rack verzija)
KEYBOARD 1850 e (5 oktava)
POLAR 1950 e (2 oktave)
ako su preformanse u svakom iste, logicno je da keyboard bude najskuplji jer je najvise materijala utroseno.... ali je polar skuplji od njega, pa sam pomislio da nije mozda bolj, jaci ,brzi polar od keyboard-a?????
Minijaturizacija i specialan design se dodatno plača kod Polara, po meni. Materijal je pritom najmanja karika.
Strale
27-11-2009, 09:59 PM
ok shvatam da mi treba neka dobra zvucna ali ipak RME fireface 800 je preko 1.5k evra.... valjda postoje i neka jeftinija resenja???
npr. Motu UltraLite-mk3???? ipak ne bih toliko dao samo za zvucnu...
ok shvatam da mi treba neka dobra zvucna ali ipak RME fireface 800 je preko 1.5k evra.... valjda postoje i neka jeftinija resenja???
npr. Motu UltraLite-mk3???? ipak ne bih toliko dao samo za zvucnu...
Motu je isto odlično rje?enje!
Strale
27-11-2009, 11:22 PM
kako ja da naucim da da koristim kako treba???? :P
Illumination, hrvatski producent, ima vi?e pojekata (illumination, egoless, beat busters, također svira sa Stilnessima) radi u Fl-u i produkcija mu je prejebena. U Fl-u nije problem, problem je njegova dodadtna mashinerija, njegovi vst-i i efekti. Koristi ti FL kao daw, al si nabavi kvalitenije Vst-e i efekte, i naravno kvalitetne semplove.
Isto tako nema? niti zvučnu niti monitore, nemoze? napraviti ne?to ?to ne čuje? kako treba. Koliko love ima? na raspolaganju trenutno?
koji su to koji valjaju???
koji su to koji valjaju???
Do knjižnice po knjige o produkciji, zvuku, frekvencijama, eq, kompresorima, čitaj, pitaj, surfaj. Ako ima kakav tečaj u tvojem gradu, odi pogledati, u zagrebu bas ima radionica. Ako poznaš nekog producenta, zamoli da ti objasni malo. Bitno ti je čuti što radiš pa kad kupiš opremu, biti če ti već lakše.
Jedna važna stvar. Danas ima gro soft synthova. I sa skoro svakim možeš dobiti zvuk koji hočeš ako naučiš sintezu zvuka i manupulacijom istog. Ti ako osobno kupiš virus, netreba ti NIŠTA drugo. Prvo jedno vrijeme radi s već unaprijed napravljenim zvukovima a onda pokušaj sam raditi svoje. S vremenom bi trebao biti sposoban napraviti bilo koji zvuk na njemu. Al uglavnom, mislim da je najvažnije da uzmeš 1 synth (bilo soft ili hard) i da naučiš raditi na njemu. Što se tiče toga koji, to odi na neke trance forume i pogledaj što koriste dotočni producenti. Ja ti nemogu nikaj preporučiti previše kada nismo u istom žarnu. Malo sam googlao sada i evo ti nekih odgovora na ista pitanja što se tiče tracne-a od kompetentnijih ljudi.
NOVATION - SUPERNOVA
ACCESS - VIRUS B
CLAVIA - NORD LEAD 3
Auuuu, vezbom i citanjem, upoznaj prvo sta radi kompresor, sta eq, sta su vremenski efekti...Provedi stotinu sata miksajuci pesme, na to pitanje koje si postavio ne mozes dobiti odgovor...To bi isto bilo kao da pitas kako da naucim da napravim automobil, i ja ti sad pricam, jedno 3-4 godine svaki dan o tome, pa onda ti jos 3-4 godine pokusavas da to sto sam ti ja pricao primenis, e a onda jos uvek ne mozes da napravis automobil...Daleko da toliko vremena treba da se nauci da se koliko toliko miksa, ali da bi stvarno naucio treba i vise vremena (pri tom ja ne kazem da stvarno znam da miksam, mlad sam, nakon 6-7 godina koliko pokusavam to da radim, nema dana da nisam naucio nesto novo...)...
Jednom me je neko pitao:
ON: "Kako uspevas da napravis da ti kick i bass ovako zvuce"
JA: "Uglavnom kompresorom i eq-om"
ON: "Pa kako znas koliko sta da stavis"
JA: "Pa chujem"
ON: "Pa kako ga chujes"
JA: "Pa ushima" :)
Mislim, cela fora je da znas sta cemu sluzi, slusas i vezbas, ne moze odjednom, niti moze brzo da se postignu rezultati ni nalik profi pesmi...
EDIT: Mislim da je slusanje i vezba ipak najbitnije, i ako ne znas cemu kompresor sluzi, odnosno sta bukvalno radi, uzmi stavi ga na nesto i okreci dugmice i slusaj sta se desava...Banalan primer, nadam se da znas sta kompresor i eq i ostali osnovni efekti rade...
EDIT 2: Da sam na tvom mestu, pola para od tih 5k bih potrosio da koliko toliko akusticki adaptiram sobu u kojoj i radim na zvucnike.
EDIT 3: Alesis Master Control je i audio interfejs (odnosno zvucna karta, znaci ne treba ti dodatna u tom slucaju), sledi pitanje da li ces ga 100% koristiti? Odnosno da li ti treba simultano snimanje 8 kanala?Odnosno koliko kanala odjednom planiras da snimas? Ili ga pak zelis koristit samo kao audio kontroler? Ako ne vise od jednog mono/stereo kanala, mozda bi RME HDSP 9632 bila najbolja varijanta. U suprotnom, imaces audio interfejs sa 2 preampa,8 ad i 8 da konvertora, a ti ces koristit samo jedan, eventualno dva kanala, dal ti to treba? Opet ako te on privlaci kao kontroler mozda ces sa RME HDSP i recimo necim ovakvim (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=29798&highlight=pimpovani) biti zadovoljniji i proci za iste pare...
S druge strane ako uzmes RME HDSP trebace ti i mic preamp, a mozes uzeti i nesto sto vec ima sve na sebi, neko rece Fireface 800, on je super, ali opet dal ti treba toliko kanala...Neko ce se naci da ti kaze neko bolje resenje za jedan/dva kanala sto ima i preamp na sebi...Mozda nesto iz M-Audio arsenala (mozes da prodjes za 250 E sjajno)...RME bi trebalo da ima bolje konvertore od M-Audio-a, ali necu da podevam tu pricu, jer iskreno ja ni ne cujem te razlike u konvertorima toliko...
Sa Master Controlom imas sve u jednom, i konvertore i preampe i kontrolu...
Mene privlaci Alesis IO 26 jer je jevtin (na thomannu oko 350E, znaci toliko ce biti i ovde od prilike), samo se pitam kakvi su konvertori na njemu kad je toliko jevtino, da nije totalni bullshit, mada citam da su korisnici prezadovoljni, tako da me bas privlaci :)
Everbeatz
28-11-2009, 02:35 AM
Ja bi savetovao da pre nego sto udjes u bilo kakvu "veliku" kupovinu se pozabavis sa osnovama. Tu pomaze i elementarni softver, mada je sve vec jako daleko odmaklo..
Ljudi uglavnom misle da ce im oprema resiti sve. Prob je u tome sto ne znaju sta ce tacno dobiti kupovinom iste
mada glavni razlog zasto hocu da predjem na logic je zato sto kada napravim pesmu, i stavim je u player sa nekom PROFI pesmom(da uporedim), nekako je moja pesma tisa, tuplja, i nzm ni sam kako to da opisem... Da li je do softvera ili do mene??
Sta mislis?:D
Drugi savet je da cimas nekog ko zna da radi kako bi te naucio
Moje iskustvo je da mozes da provedes decenije sam kapirajuci kako se sta radi i pomerices se vrlo minimalno
Ako pogledamo bilo koju struku, uvek postoji neki nacin obrazovanja i predaje znanja, tesko da ljudi sami kompletno uce neki zanat ili struku. Tako je i u muzici - ne vredi bez vodstva, bar u tom tehnickom delu..
Muzika je kombinacija umetnickog i inzinjerskog pristupa stvarima. Ovo drugo moze da se nauci prilicno uspesno, mada postoje i licni limiti..za prvo nisam siguran previse
Posebna iluzija danas je sto je sve dostupno kuci, pa ljudi misle "lako cemo" i sam cu ja to provaliti
Ako je tvoj cilj hobi, a imas para koje bi rado ulozio u isti, samo napred
poz
Strale
28-11-2009, 08:59 AM
eto to mi jos nije padalo na pamet da je sve to zbog losih zvucnika :P
sto se tice tih efekata, znam kako rade i cemu sluze, ali verovatno ne znam dovoljno dobro da ih koristim... cuo sam i ja da postoje raznorazne konjige o produkciji, masteringu... dajte neke naslove, da pokusam da nabavim ovde te knjige....
inace Midi je spomenuo da je razlika izmedju daw-ova u njihovoj "pratecoj opremi" i da je FL-ova "prateca oprema" losa.... mada ja sam video neka 2 lika koji rade progresiv HOUSE, kacili su klipove na youtube, sve rade u FL-u sa FLovim plaginovima, jedini dodatak im je iZotop... a savrseno zvuce!! podrzani su od mnogih ljudi iz vrha u istom zanru...
http://www.youtube.com/watch?v=FOEnw7sfjw4
da li to onda znaci da i FL valja, nego treba znati raditi u njemu??? da ja onda ostanem u frutiju i nadjem nekog da mi objasni da radim u mixeru???
sto se tice alesisovog kontrolera, po meni je to onda odlicno... imam i kontroler i zvucnu i sve zivo u tome jednom....
i da li se ostali slazu sa Adam a7 ili ima nesto drugo i bolje ??
Roy Batty
28-11-2009, 09:03 AM
Ne bih se oslanjao na votje. bolje se pozabavi nekim od ozbiljnijih platformi. Imash ih koliko hotjesh, biraj, vidish da pada krv ;]
Ja i dalje mislim da ako covek planira da potrosi 5 000 Evra, da makar 2000 minimum od tih para ulozi u monitoring...Ja sad da mi neko da 5 000 E da pravim kucni studio, pola para bih dao u monitoring...
Mika Technika
28-11-2009, 06:27 PM
cudi me da ti everlast nije napisao da ugasis ovo(circular panning law):
meni je to izvalio, i ja se obradovao :)
http://i49.tinypic.com/vnjc5u.jpg
znaci ugasi to i pusti opet svoje trekove iz fl-a, na svakom treku zasebno ces morati da iskljucis panning law
Strale
28-11-2009, 06:37 PM
e da hocu sve da pitam i zaboravim.... daj jane objasni sta sve spada u to audio-prilagodjavanje sobe????
silicon science
28-11-2009, 06:41 PM
e da hocu sve da pitam i zaboravim.... daj jane objasni sta sve spada u to audio-prilagodjavanje sobe????
E vidis da nisi chitao :wink::). Idi na sekciju dizajn i konstrukcija studija i kreni redom, sve ce ti biti jasno :wink:
E vidis da nisi chitao :wink::). Idi na sekciju dizajn i konstrukcija studija i kreni redom, sve ce ti biti jasno :wink:
Lepo ti kaze Silicon, idi u sekciju citaj...Da sam na tvom mestu, sa toliko para bih pucao na jace monitore od Adam A7. Na tebi je da odlucis
Tiki the Boyler
29-11-2009, 01:19 PM
Strale... sjedi i čitaj!
Stvarno je zamorno ponavljati jednu te istu priču stotinu puta!
Ako ti se slučajno učini da nismo pričali o tome, a ti čitaj još malo, jer smo zaista ponovili sve ovo trideset puta!
Kada budeš imao neko konkretno pitanje, sa konkretnim modelima opreme, započni novu temu ili se smisleno nadoveži na ovu.
A opšta i preopšta pitanja zaista počinju da guše sve prisutne na Forumu.
Dakle... sjedi i čitaj!
slowstar
29-11-2009, 06:38 PM
Iako malo OT, ja bih se osvrnuo na pitanje utroška novca na monitore. Ne želeći nimalo da budem pristrasan, ja lično, posle 30+ godina slušanja, produciranja i miksanja muzike po raznim studijima, smatram da NIJE POTREBNO imati preskupe monitore, pogotovo ne u nesređenim, ili suviše malim (režija ispod 60m2) prostorima. To može više da šteti nego da koristi. Na kraju krajeva KOME SU NAMENJENI MIKSEVI koje radimo po našim studijima?
Na kolikim, i koliko skupim zvučnicima će korisnici slušati ono čime ih snabdevamo?
Mislim da zaista, ništa bolje (veće, skuplje) od recimo ADAMa A7 nije potrebno za pristojan rad na miksu. Sposobnost monitora da "isporuči" preko 110 Dba, ili da "siđe" do 25-30hz nam ništa ne znači, ukoliko oni koji to slušaju nemaju taj nivo slušanja i te donje frekvence. Važna je po meni prvenstveno definicija, fazna koherentnost i čistota zvuka, kao i relativno čujni niski opsezi koji ne "zamućuju" i ne kasne (vidi pod PMC, prevara broj 1 kod monitora, a skupi su k'o vojni budžet Burkine Faso)
Nedavno sam imao prilike da čujem monitor, koji je ispod 350 eura za par, a prijatno me iznenadio....vidi u Svetogorskoj, naprimer. Takođe sam na jednoj demonstraciji (možda je prostorija loša, mada...) čuo monitore u tzv "Transmission line" tehnologiji, koji su toliko "muljali" i kasnili u basu da nisam mogao da verujem da se to zove MONITOR!!!??? Isti su kao pojačivače (aktivni su, sa pojačalima na leđima) koristili vrhunske pojačivače, a ja tvrdim, da je sve ispod 100 hz na tim zvučnicima prevara, i netačno!
jako je teško izabrati monitor, čak i kada se raspolaže sa ozbiljnim sredstvima za nabavku istog - ajd' sada da se napravim pametan: Uši u korektnoj prostoriji su najbolje merilo, a ne popularnost, "brend" i skupoća...
alavuk
29-11-2009, 06:44 PM
jako je te?ko izabrati monitor, čak i kada se raspola?e sa ozbiljnim sredstvima za nabavku istog - ajd' sada da se napravim pametan: u?i u korektnoj prostoriji su najbolje merilo, a ne popularnost, "brend" i skupoća...
+1 !!!!!
Bitch
29-11-2009, 08:55 PM
Važna je po meni prvenstveno definicija, fazna koherentnost i čistota zvuka, kao i relativno čujni niski opsezi koji ne "zamućuju" i ne kasne (vidi pod PMC, prevara broj 1 kod monitora, a skupi su k'o vojni budžet Burkine Faso)
MB2S je prevara? Slobo :):) Hejtovati transmission line je ok, ali prevara no.1 je malo hevi :wink:
pozZ
silicon science
30-11-2009, 01:05 AM
iako malo ot, ja bih se osvrnuo na pitanje utroška novca na monitore. Ne želeći nimalo da budem pristrasan, ja lično, posle 30+ godina slušanja, produciranja i miksanja muzike po raznim studijima, smatram da nije potrebno imati preskupe monitore, pogotovo ne u nesređenim, ili suviše malim (režija ispod 60m2) prostorima. To može više da šteti nego da koristi. Na kraju krajeva kome su namenjeni miksevi koje radimo po našim studijima?
Na kolikim, i koliko skupim zvučnicima će korisnici slušati ono čime ih snabdevamo?
Mislim da zaista, ništa bolje (veće, skuplje) od recimo adama a7 nije potrebno za pristojan rad na miksu. Sposobnost monitora da "isporuči" preko 110 dba, ili da "siđe" do 25-30hz nam ništa ne znači, ukoliko oni koji to slušaju nemaju taj nivo slušanja i te donje frekvence.
+100 :)
korenjak
30-11-2009, 02:42 PM
Adam A7 su ti odlicno resenje za pocetak a na skuplje treba ici kad steknes dovoljno iskustva da ti tvoje ushi traze bolje ......dakle kad ih prevazidjes....
Sto se audio interfejsa tiche niko da pomene PreSonus Firestudio koji nudi 26 ulaza i 26 izlaza dakle dva ADAT prikljucka...
Ima 8 savim lepih predpojacala i kosta nesto vise od 500 evra
Evo ja ga rabim od zimus i stvarno radi besprekorno...Ima izuzetno jak izlaz i u kombinaciji sa A7 predstavlja odlican izbor....
1000 % se slazem sa Janom daje bolje da ulozi novac u akusticku adaptaciju prostorije....
REcimo moze da napravi 10-ak absorbcionih panela koji rade na razlicitim frekvencijama i to za relativno male pare i da uziva u zvuku
kasnije da doda neki difuzer i bas trap... a sve je prenosivo i moze da seli u bilo koju prostoriju
Ne treba zaboraviti da valja kupiti dobre slusalice...
A sto se tice ucenja mixa savetujem da ljudi u pocetku ostave knjige i frekvencije jer je za pocetnika to suvise apstraktno.....kao sto mu je apstraktan i treshold na kompresoru
Ako zelis da naucis tj shvatis osnovne principe mixa pogledaj film
David Gibson Art of Mixing ne postoji genijalniji film koji objasnava elementarne stvari od tog filma, sve je u slikama i vizuelizovano i sve ce ti postatijasno za samo jedan dan...posle ostaje samo praksa
art of mixing mozes pogledati i na jutjubu ovde:
<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/7LVWVvaloso&hl=en_US&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/7LVWVvaloso&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>
pozdrav nadam se da sam pomogao
korenjak
30-11-2009, 02:55 PM
P.S. david je malo americki krelac ali je izuzetan pedagog potrudi se da ga istrpish
i jos nesto probaj da skines originalan dvd jer na jutjubu ne mozes da cujes sta se tacno dogadja sa zvucnom slikom ali na hd videu je to sve fenomenalno
....njegov sistem objasnjavanja sa loptama i kockama je izuzetan da ti pojasni stvari...
potrazi na netu ima da se nadje, ako ne uspes javi se na PM
vasko
30-11-2009, 03:09 PM
a sta objasnjava u tim tutorialima? mixer?
korenjak
30-11-2009, 03:12 PM
Ne!
NEgo osnove mixa, panoramu, equilajzing kompresing , reverb ...i vizuelno prikazuje sta se dogadja sa kojim zvukom pri odredjenom tretmanu gorepomenutim efektima...
treba odgledati ceo film za pocetnike je naj bukvar jer je sve jasno ko dan
Doktor kecmi
30-11-2009, 04:59 PM
radim ja psy trance i to u abletonu, nemoj da kupujes polar bacices pare , ja sam nasao micro korg za 200 evra na primer. uzmo bolje nord lead. i bices miran
Strale
02-12-2009, 12:28 PM
radim ja psy trance i to u abletonu, nemoj da kupujes polar bacices pare , ja sam nasao micro korg za 200 evra na primer. uzmo bolje nord lead. i bices miran
ne polar ili ne virus u opste????? ako ne virus u opste zasto????
Strale
14-12-2009, 10:32 PM
ok, evo polako sam krenuo u lov na opremu.... za hardwer imam par sitnih pitanja ali o tome cemo kasnije... za sada me interesuje ovo sa akusticnim opremanjem studija.... posto ste me svi napali da ne citam nista nego hosu sve na tacnu kao sto hoce svi noob-ovi.. precesljao sam odeljak dizajn i konstrukcija studija i nisam naso ono sto me interesuje...
dakle trebaju mi DEFINICIJE, koji element za sta sluzi, kakve vrste postoje, gde se koristi...
kad kazem ELEMENT mislim na: difuzore,absorbere...
dajte neka neko objasni sve o tome, dobro ce doci mnogima i sada a i za u buduce.... ili nek mi neko to posalje na PM
POZz!!!
korenjak
14-12-2009, 11:43 PM
DIFUZER: Elemenat koji može biti raznih oblika i različitog tipa. Služi da razjednači odbijanje zvuka od zida......dakle svi difuzeri imaju istu svrhu i rade na sličan način, samo ugao odbijanja zvuka od površine difuzera varira od tipa.
Kada zvučnik odemituje zvuk koji se rasprostire prema svim zidovima zvuk krene da se odbija od zidova u raznim pravcima što mnogo zavisi i od dimenzijai oblika sobe.
Dakle difuzer ima na sebi površine na primer kvadarske oblike različite ispupčenosti koji rade tako što razjedinjuju odbijanje zvuka. Elem kada je zid ravan svi talasi se istovremeno odbijaju od zida.Kada se na zid postavi difuzer zvuk ne dolazi istovremeno do svih delova difuzera te se neki deo zvuka odbije pre a neki deo kasnije što dobrinosi razjedinjenju tj slabljenju odbijenog talasa...
Dakle zamisli vojsku u nekoj bici koja grune odjednom.....ona ima veću silu nego vojska koja je raštrkana....tako i zvuk kad se sav odbije odjednom u povratku ima veću snagu nego zvuk koji se odbije sa raznim zakašnjenjima tj raštrka se u raznim smerovima, ne odbije se sav u stom smeru kao u slučaju ravne površine
Dakle difuzer služi da razjedini odbijeni zvuk tj da ga raštrka i tako stvori difuznu zvučnu sliku.
Postoje difuzeri koji deluju na različitim frekvencijama i postavljaju se oni koji rade na frekvencijskom opsegu koji stvara više problema u datoj prostoriji.
To je ono što ja znam neka me isprave Boggy i ekipa ako sam negde omanuo.
ABSORBER: je elemenat koji upuja zvuk redukuje ili potpuno onemogućava njegovo odbijanje tako što absorbuje talas pre no što ovaj dospe do zida. To je moguće zahvaljujući mnogim mikrokanalima u samom absorbcionom materjalu od kog je sastavljen absorber (razne mineralne vune, azmafon i sl.).
Absorberi služe da se pomoću njih iskontroliše ili suzbije jeka tj reverberacija sobe. Čim pustiš muziku u sobi golih zidova odbijanje talasa na svim frekvencijama kao i rezonovanje zidova i višestruko odbijanje u uglovima i ćoškovima dovode do toga da se jedan te isti zvuk odbijajući se ponavlja u mikrointervalima jer je zidovima sprečen da ode dalje (kao kad si napolju tada zvuk odlazi nema od čega da se odbije akoje otvoren prostor), nego se zvuk vrti po sobi i samim tim traje ne samu u trenutku kad je emitovan nego i koji milisekund kasnije....to ćeš da čuješ kad pljesneš dlanovima u praznoj sobi.... pa taj zvuk ne traje samo taj jedan pucanj tj. pljes nego se produži još malo odbijajući se dok ne izgubi na snazi....
Sve ti je to široko polje akustike i ima dosta na netu.
Absorberi služe kao što rekoh da spreče ili iskontrolišu to odjekivanje tj. odbijanje zvuka o zidove.
Zašto?
Zato što odjek može biti neprijatan i da ruži zvuk i ulazi zajedno sa npr. glasom u usnimak tj u mikrofon. Dabi u mikrofon ušao što čistiji i istinitiji zvuk bez reverberacije pribegava se postavci absorbera i absorbcionih površina unutar sobe.
Ista stvar je i sa slušanjem kada miksaš materijal ...ono što izlazi iz zvučnika kada soba nije akustički tretirana se odbija i zvoni po sobi na raznim frekvencijama i pojačava te frekvencije te ti nemaš realnu sliku već čuješ tu zvonjavu sobe i miksaš nešto što tebi tu u toj reverberaciji može zvučati super ali kad odneseš negde gde su bolji uslovi za slušanje, vidiš na primer da ti fali srednjih tonova, a ti si ih kod tebe čuo da ih ima jer ti je soba svirala na srednjim pa ti se učinilo da si ih dobro namestio u mixu....
Dakle soba za neutralno snimanje -gluva soba i Soba za mix treba da budu ukroćene od jeke sa pomenutim absorberima i difuzerima....
Koje će oni veličine i debljine biti i od kog materjala i od koliko jedinica sastavljeni mora se da izračuna za svaku prostoriju posebno ..prema njenim dimenzijama i materjalu od kog je sagrađena....
BAS TRAP: je ugaoni masivni absorber koji upija niske frekvencije u uglovima gde one najčešće obitavaju tj. odbijaju se.....sama reč ti kaže zamka za bass
Bolje je srediti sobu nego kupiti skupu opremu jer superiornost opreme skoro da nećeš moći ni da čuješ ako su uslovi snimanja i slušanja loši.
Ako radiš elektroniku opet ti je bitno da soba bude sređena za slušanje i mix jer finalni proizvod je najvažniji, oću reći džaba ti dobar sint ako ćeš u miksu da ga zaebeš....
Da reverb upadne u mikrfon možeš izbeći ako snimaš close miking tj postaviš mikrofon blizu izvora zvuka kako bi hvatao više direktnog zvuka a manje zvuka sobe...
ovde imaš sve: http://www.gikacoustics.com/room_setup.php
Opet ako sam nešto slagao nek me ispravi Bogić,Nenad i Denis
Bitch
14-12-2009, 11:47 PM
bra'o korenje :) to je to
Strale
15-12-2009, 02:44 PM
e to... fala puno... lepo objasnjeno samo jos nzm kako da proracunam sta mi trebatu valjda mozete da mi pomognete....
soba 350x315 visine 235... na zalost samo to za sada imam... ovo je neko moje zapazanje na osnovu pregledanih tema, teksta iznad i logike :D
prvo sam uocio da treba deo sobe gde je sto(nerandzasta oblast), i gde su monitori da se UMRTVI SKROZ, zatim da se sto(kao i monitori) odmakte od zida oko metar, da taj umrtvljen deo(zid iza stola i malo pored stola)treba da je pun absorbera i + 2 bass trapa(ili mozda treba cela soba da se oblozi absorberima??)... difuzori idu na zadnji zid i eventualno na plafon....
e sada ova sobica je samo izmalterisana, nije ni gletovano ni kreceno ni nista... tako da sam razmisljao da je izolujem zvucno??? da li to da radim?? ako to uradim da li i posle treba da trpam absorbere???
cime obloziti pod???(btw soba je u podrumu)
PROZOR[115x85]!! jos jedna prepreka. mada cuo sam da su ti absorberi mobilni(kao strunjace) tako da bih samo preko tog prozora nabacio absorber(kao i na ceo taj zid)????
evo i skice
narandzasta => oblast-tu ce se nalaziti sto...
svetlo plava => VRATA
tamno plava => PROZOR
http://img705.imageshack.us/img705/7544/568m.jpg (http://img705.imageshack.us/i/568m.jpg/)
ISPRAVITE ME GDE SAM POGRESIO,PRIMEDBE,SUGESTIJE, SAVETI, IDEJE SVE DOBRODOSLO...
pozz!!!
google
15-12-2009, 04:16 PM
- neke monitore (sta preporucujete??? neke do 500e)Yamaha NS10, moze se naci za 400 evra.
- zvucnu karticu ( da li mi u opste treba???)Emu 1212m, moze se naci za 120 evra, ili Emu 1616m, ona je (polovna) oko 200 evra.
mada glavni razlog zasto hocu da predjem na logic je zato sto kada napravim pesmu, i stavim je u player sa nekom PROFI pesmom(da uporedim), nekako je moja pesma tisa, tuplja, i nzm ni sam kako to da opisem... Kad nesto napises, onda to smiksas, ako ne znas da miksas, onda ce to zvucati tako kako si opisao. Ne postoji program koji sam miksa. Neke razlike izmedju sekvencera nema, ili je minimalna.
Ako to sto je u programu ne zvuci, i nije dobro napisano i aranzirano i odsvirano, to nece zvucati nikad.
-Da li je do softvera ili do mene?? Do tebe.
jer ako je do mene, ja ne bih menjao FL: ocenio bih moje znanje rada u njemu 4/5, naviko sam na njega...Radi i dalje u njemu.
kako ja da naucim da da koristim kako treba????Pesma treba da zvuci bez eq, comp i sl. Ako ne zvuci, ne valja pesma, ili ne valja aranzman, ili ne valjaju sviraci.
Kada sve zvuci, ne moras nista raditi i to je najbolja produkcija. Ako hoces, vrlo malo odseci one delove koji uopste ne trebaju, i pojacaj malo srednji deo spektra na svakom kanalu razlicito, ne vise od 2-3 db.
Onda u masteringu namesti compresor da redukuje ne vise od 2: 1 i da ne radi stalno. Sa Eq pojacas visoke za ne vise od 1.5 db, srednje jos manje, bas oko 1 -2 db. Limiter da sece ne vise od 2-3 db.
Ako je sve napisano i izvedeno kako treba, dobices pesmu - da moze da se slusa.
Sto se vise koriste razna cuda od efekata, to pesma zvuci sve neprirodnije i gore. Do kraja sve nabudzis, a nista ne zvuci, ubijes mu "dusu".
Dakle, glavna stvar je da imas dobro napisanih i solidno snimljenih nekoliko kanala, a sa eq i com. odseces samo najmanje moguce, da se skoro i ne primeti. U masteringu samo malo doteras. To je to.
Kada sve zvuci, ne moras nista raditi i to je najbolja produkcija. Ako hoces, vrlo malo odseci one delove koji uopste ne trebaju, i pojacaj malo srednji deo spektra na svakom kanalu razlicito, ne vise od 2-3 db.
Onda u masteringu namesti compresor da redukuje ne vise od 2: 1 i da ne radi stalno. Sa Eq pojacas visoke za ne vise od 1.5 db, srednje jos manje, bas oko 1 -2 db. Limiter da sece ne vise od 2-3 db.
Ako je sve napisano i izvedeno kako treba, dobices pesmu - da moze da se slusa.
Sto se vise koriste razna cuda od efekata, to pesma zvuci sve neprirodnije i gore. Do kraja sve nabudzis, a nista ne zvuci, ubijes mu "dusu".
Dakle, glavna stvar je da imas dobro napisanih i solidno snimljenih nekoliko kanala, a sa eq i com. odseces samo najmanje moguce, da se skoro i ne primeti. U masteringu samo malo doteras. To je to.
Decko koji je pitao za savet neka ovo slobodno izuzme, jer nema veze sa zivotom i realnoscu.
Ponavljam, kao i uvek, za sve manje iskusne ili nove clanove foruma, VODITE RACUNA DA SAVETI KOJE DOBIJATE NISU UVEK ISPRAVNI, SVE UZIMAJTE SA REZERVOM I NIPOSTO "ZDRAVO ZA GOTOVO".
Produkcije treba koliko je potrebno da sve zvuci dobro, procesingatakodje, a to "2-3 decibela" ili "ubijanje duse" moze da prica samo neko ko nikada nije nista STVARNO URADIO.
U muzici sve moze, dokle god to dobro zvuci.
Everbeatz
15-12-2009, 07:04 PM
cika google cenim tvoj pristup ulivanju entuzijazma coveku, ali nisu li ti saveti i ta lakoca kojom objasnjavas malo preambiciozni?
NS-10 za tu muziku kojom se on bavi?
EMU karta od 200E?
Mastering u jednom koraku?
I posle ce se pitati zasto mu muzika "ne zvuci" kao neka komercijalna....
Mislim da bi na ovom forumu trebalo malo realnije pristupati stvarima, jer ovako se sve svodi da gotov muzicki proizvod moze SVAKO da sklepa uz pomoc dva komada opreme i dva-tri saveta o "masteringu" objasnjenih u 2 recenice....
Ne znam, moje iskustvo mi govori drukcije...verovatno sam antitalenat jer mi je za samo delic ucenja celokupne price o svemu ovome trebalo puno vise vremena..
Strale
15-12-2009, 07:20 PM
au ljudi nemo se pobijete.... nisam ja bas tolika NUBARA... sto se tice toga sto mi ne valjaju pesme i oprema, sve sam to sredio, tj te stvari su u progresu :wink:
hvala na savetima i hvala na upozorenjima na lose savete... trenutno na ovom forumu 2 aktuelne diskusije o eric prydz-u i LBL-u,su pokazale da vam ne treba ni svemirska oprema ni Hi-Fi akusticno adaptiran studio, tako da...........
mene me sada interesuje da vi mene me kazete kako da sredim onu moju sobicu akusticki??? :D dao sam vam moje misljenje i podatke o sobi, a vi pomazite!!!!!!
pozz!!!
google
15-12-2009, 08:14 PM
U muzici sve moze, dokle god to dobro zvuci.Da li nesto zvuci ili ne, to je subjektivna stvar.
cika google cenim tvoj pristup ulivanju entuzijazma coveku, ali nisu li ti saveti i ta lakoca kojom objasnjavas malo preambiciozni?Nemam nikakvih ambicija. Napisao sam samo kako da malo poravi zvuk.
I posle ce se pitati zasto mu muzika "ne zvuci" kao neka komercijalna....Ovo nisam odmah video. Izvinjavam se, ako hoces da ti muzika zvuci komercijalno, onda ti ovi saveti ne vrede. To su vise saveti za neki akusticni bend.
sto se tice toga sto mi ne valjaju pesme i oprema, sve sam to sredio, tj te stvari su u progresu Ja ne znam da li valjaju ili ne, nisam ih cuo. Samo sam rekao da pre svega trebas raditi na pesmi i aranzmanu. Potom da se to ljudski izvede. A produkciju ostavi za kraj. To je sva mudrost, po meni. Ali ne tvrdim da sam u pravu.
Svako kaze sta misli, ti radi kako ti se prohte.
korenjak
15-12-2009, 11:33 PM
Strale mala je soba nemo? Bog zna ?ta...
pompći će nekolke absorbera i po koji bas trap
sve u svemu difuzeri se najče?će metnu sa sa obe strane na zidove u pravcu gde sedi? pa jo? malo napred prema zvučnicima i takođe u tom istom pravcu na plafon....dao sam ti sliku u mom pro?lom postu ovde
u uglovima bas trapovi absorberi su one bele pravougaone jedinice a ono crno su difuzeri koji tebi neće ba? mnogo pomoći obzirom na veličinu sobe....
Ali to bolje nek te posavetuju ovi iskusniji ovde.
Ima program za izračunavanje veličine i oblika absorbera i na kom opsegu radi, ali tematika je jako kompleksna , napr ako udemfuje? neke frekvencije a neke ne onda opet dobije? debalans tj sobu koja nejednako svira...
jako je ?iroka tematika treba se izvesti merenje osobina sam e sobe bez ičega pomoću mernog mikrofona i softvera za merenje, da se vidi da li soba ima neki bump tj. da li neki freq opseg iskače, ili da li ima rupu tj da neki freq ops. potanja na krivulji koju dobije? pa se prema tome rukovodi? kje elemente i gde stavlja? da koriguje? te anomalije....u prirodi sobe
to će? sve te?ko sam da izvede? bez da ovde i na netu provede? nekoliko meseci poučavajući se datoj tematici
pozdrav
Strale
15-12-2009, 11:42 PM
ok gvala...
posto je soba mala i losa, onda je najbolje da ja tu sobu samo zvucno izolujem, sa najobicnijom zvucnom izolacijom(onaj azmafon npr.) i sa 2-3 absorbera pokrijem prozor i to je to.... radicu malo na monitorima malo na slusalicama i ce bude nesto lepo :grin:
korenjak
15-12-2009, 11:59 PM
Neće biti lepo ako skroz ogluviš sobu i prekriješ je azmom...
Naprotiv od vakuma u ušima brže ćeš se umarati u radu, to se radi samo kod sobe za snimanje tj gluve sobe u kojo se ne provodi puno vremena.
dakle ne pokrivaj sobu azmom ukoliko nemaš razloga za to a mislim da ti ne snimaš živo tako da nem razloga.....potrebno je samo malo umiriti reverberaciju zarad preciznijeg slušanja pri mixu....
Slišalice zaobiđi one guraju zvuk pravo u uvo a to nije prirodno tj nigde se tako ne sluša sem na sluškama......
Na sluškama miksaj jedino ako ćeš praviti neki mix samo za slušanje na sluškama...u suprotnom je bolje da ti zvuk dolazi iz prostora kakvog god.... a sluške samo za neku proveru kao što bi proveravao i na kućnoj mini liniji....
Ako imaš kintu mogao bi da unajmiš nekog od naših akustičara sa foruma da ti malo premere sobu i malo je doteraju...
Ako nemaš onda ćeš morati još puno da čitaš.
Ovako sam ja planirao da malo doteram svoju sobu koja je sličnih dimenzija kao tvoja belo su mesta gde dođu absorberi koji idu skoro do plafona, to su premestljivi paneli koji mogu da se stave i na druga mesta.Sivo je sto, crno monitori a tamno sivo stolica ili sweet spot mesto koje sa monotorima i tobom gradi jednakostranični trougao.
Fale na skici absorberi na plafonu.
DJeneral
16-12-2009, 03:32 PM
Matori posto nisi usao sasvim u pricu sto se tice produkcije za pocetak radi samo u softveru, vidi kako ti ide, da li se svidja ljudima, da li uopste imas talenta, slusaj muziku (tu se najvise uci)... Pa tek onda kupuj opremu, a tada ces i sam znati u kom pravcu ides i sta ti treba od opreme.
Za tu tvoju muziku i ne treba nista vise od dobrog kompa...
Strale
16-12-2009, 03:37 PM
Matori posto nisi usao sasvim u pricu sto se tice produkcije za pocetak radi samo u softveru, vidi kako ti ide, da li se svidja ljudima, da li uopste imas talenta, slusaj muziku (tu se najvise uci)... Pa tek onda kupuj opremu, a tada ces i sam znati u kom pravcu ides i sta ti treba od opreme.
Za tu tvoju muziku i ne treba nista vise od dobrog kompa...
ko sto rekoh nisam bas tolki pocetnik... utisci o mojim trakama su pozitivni... necu da kupujem neku ULTRA MEGA GIGA OPREMU.... za opremu sam se odlucio sta cu i kako cu, samo jos da sredim tu sobu i to je to...
google
16-12-2009, 05:43 PM
Sta uopste pises ili slusas, nisam razumeo? Nisam razumeo ni sta tacno hoces. Pravis studio za sta?
Ako ces da miksas sa slusalicama (sto mislim da se ne radi, ali nemoj mi verovati), onda je ti je bacanje para za akustiku prostorije. Ako pokusas sam da sredis prostor, moze se vrlo lako desti da ne uradis nista, a das pare.
Vidi sa Bozom (boggy) oko sredjivanja akustike. To ce nesto i da kosta, ali bar neces baciti pare kao kada bi sve sam radio...
Strale
16-12-2009, 10:52 PM
evo posto nisi razumeo...
bavim se elektronskim muzikam: krenuo sam sa house-om sad sam se bacio na psytrance, ko zna gde cu da zavrsim :banghead:
naravno da necu da mixujem na sluskama nego na monitorima... tako da se raspitujem sta da uradim sa prostorijom koju sam predvideo za studio(kakva-takva za sada ce da posluzi...) koja je inace samo izmalterisana PRAZNA SKROZ...
nadam se da je moj problem sada jasan :P
korenjak
16-12-2009, 11:15 PM
Pa ja sam ti sve napisao
tesko ces sam oko akustike
jedino da improvizujes pa sta ispadne...ili da citas puno na netu dok skapiras stvari.
opet merenja ces tesko da uradis sam treba zvucnici koji emituju od 20-30hz
pa do 20 khz da se sa nih pusti test sgnal u praznoj sobi i merni mikrofon da se izmeri na kom opsegu soba iskace ...ili propada....pa tek onda da se projektuju takvi i takvi apsorberi koji saniraju taj problem...
u podforumu dizajn i konstukcija studija ima hiljadu tema o svemu ovome
samo o difuzeru imas pod stiki temu Skyline difuzer samogradnja
pa imas temu merenje sobe koju sam ja postavio...zatim temu Bas trap koju sam ja postavio ...imas temu Absorber samogradnja...Absorbcioni panel DIY (do it yourself)...
plus hiljadu tema gradnje studija od pocetka do kraja sa slikama
molim te procitaj to sve pa onda dodji sa tim znanjem....
i nemoj da ocekujes da ce neko za dz da ti ovde odradi projekat sobe sto je nemoguce bez merenja i stalnih merenja dok se soba radi ako oces da bude dobro...
a naravno ako za to nema love uvek mozes da improvizujes pa sta bude....
par absorbera(procitaj o njima ima na forumu koji sve postoje i kako se prave) ce pomoci u tvojoj sobi
ako imas novaca pozovi ovde ljudi ima koji se bave akustikom pa ako su voljni da ti pomognu. U suprotnom imas moju skicu koju sam ti postavio gde staviti absorbere i skicu sa onog sajta ....
nemoze sve da ti se nacrta moras malo i da googlas...
google
16-12-2009, 11:20 PM
evo posto nisi razumeo...
bavim se elektronskim muzikam: krenuo sam sa house-om sad sam se bacio na psytrance, ko zna gde cu da zavrsim :banghead:Jasno mi je.
Mala prostorija nije da se miksa muzika sa puno basa, od tog posla nece biti nista, ali verovatno nisam u pravu.
Pitaj boggy- ja, to ti je najsigurnije.
Strale
16-12-2009, 11:20 PM
ma sve OK....
i onako sredjivanje i izgradnju tog "studija" pocinjem tak kada otopli, tako da imam vremena :wink: sve ce gi procitam, mada nesto vec jesam procitao.... pa cu da sklepam neku ideju pa je dajem na raspravu.... :grin:
boggy
17-12-2009, 02:17 AM
Pokusacu da prokomentarisem i stavim neke primedbe, mada je sam pokusaj da se napise ovakav tekst gotovo herojski,... bravo Korenjak! :)
DIFUZER: Elemenat koji može biti raznih oblika i različitog tipa. Služi da razjednači odbijanje zvuka od zida......dakle svi difuzeri imaju istu svrhu i rade na sličan način, samo ugao odbijanja zvuka od površine difuzera varira od tipa.
Ugao odbijanja zvuka od povrsine difuzora zavisi od tipa difuzora... hm.... pre bi se moglo reci opseg ugla odbijanja, posto je to snop, a ne zrak.
Difuzori se dele na tipove prema nameni i kvalitetu difuznog zvucnog polja koga uspeju da formiraju.
Kada zvučnik odemituje zvuk koji se rasprostire prema svim zidovima zvuk krene da se odbija od zidova u raznim pravcima što mnogo zavisi i od dimenzijai oblika sobe.
Ne treba praviti konfuziju "u raznim pravcima" zbog odbijanja od ravnih povrsina... zvuk ide u raznim pravcima iz zvucnika, ali definitivno razlikujemo povrsine koje su zasluzne za prve refleksije,... i tu nema "raznih pravaca" refleksija... nego samo po jedan... slicno kao da su zidovi ogledala, pa se vidi odraz visokotonca u tom ogledalu... e u toj tacci je refleksija.
Dakle difuzer ima na sebi površine na primer kvadarske oblike različite ispupčenosti koji rade tako što razjedinjuju odbijanje zvuka. Elem kada je zid ravan svi talasi se istovremeno odbijaju od zida.Kada se na zid postavi difuzer zvuk ne dolazi istovremeno do svih delova difuzera te se neki deo zvuka odbije pre a neki deo kasnije što dobrinosi razjedinjenju tj slabljenju odbijenog talasa...
Da... zamulja se vreme refleksije... i umesto jedne jako izrazene i jasne refleksije mi dobijemo mnogo manjih i vremenski pomerenih refleksija, te samim tim jasnoca i cujnost refleksije postaje sasvim drugacija... do izrazaja dolaze reverbi u materijalu koji se slusa, a refleksije od zidova zbog drugacijeg "potpisa" se mogu lako ignorisati u mozgu.
Dakle zamisli vojsku u nekoj bici koja grune odjednom.....ona ima veću silu nego vojska koja je raštrkana....tako i zvuk kad se sav odbije odjednom u povratku ima veću snagu nego zvuk koji se odbije sa raznim zakašnjenjima tj raštrka se u raznim smerovima, ne odbije se sav u stom smeru kao u slučaju ravne površine
dobra metafora.
Dakle difuzer služi da razjedini odbijeni zvuk tj da ga raštrka i tako stvori difuznu zvučnu sliku.
da.
Postoje difuzeri koji deluju na različitim frekvencijama i postavljaju se oni koji rade na frekvencijskom opsegu koji stvara više problema u datoj prostoriji.
Najcesce se u malim prostorima stavljaju difuzori koji nece praviti problem za bliskog slusaoca... zbog presirokog frekventnog opsega.... znaci ne mogu bilo kakvi u svaki prostor.
To je ono što ja znam neka me isprave Boggy i ekipa ako sam negde omanuo.
Evo... radim...
......
Nastavak malo kasnije.....
pozdrav
bogi
boggy
17-12-2009, 09:03 AM
...............
ABSORBER: je elemenat koji upuja zvuk redukuje ili potpuno onemogućava njegovo odbijanje tako što absorbuje talas pre no što ovaj dospe do zida. To je moguće zahvaljujući mnogim mikrokanalima u samom absorbcionom materjalu od kog je sastavljen absorber (razne mineralne vune, azmafon i sl.).
da, kineticka energija kretanja cestica vazduha (zvuk u sirem smislu) se u apsorberu pretvara u toplotnu energiju, jednim delom. Koliki deo ce to biti i u kom frekventnom opsegu zavisi od konstrukcije apsorbera... mada mogucnosti nisu neogranicene.
Absorberi služe da se pomoću njih iskontroliše ili suzbije jeka tj reverberacija sobe. Čim pustiš muziku u sobi golih zidova odbijanje talasa na svim frekvencijama kao i rezonovanje zidova i višestruko odbijanje u uglovima i ćoškovima dovode do toga da se jedan te isti zvuk odbijajući se ponavlja u mikrointervalima jer je zidovima sprečen da ode dalje (kao kad si napolju tada zvuk odlazi nema od čega da se odbije akoje otvoren prostor), nego se zvuk vrti po sobi i samim tim traje ne samu u trenutku kad je emitovan nego i koji milisekund kasnije....to ćeš da čuješ kad pljesneš dlanovima u praznoj sobi.... pa taj zvuk ne traje samo taj jedan pucanj tj. pljes nego se produži još malo odbijajući se dok ne izgubi na snazi....
ne treba smetnuti s uma, ponovo, da cak i za "broadband" odnosno "sirokopojasne" apsorbere NE VAZI da deluju u neogranicenom frekventnom opsegu... a uvek treba imati u vidu da je u audio produkciji bitan CEO opseg frekvencija od 20Hz do 20kHz, a ne samo deo tog opsega. Svaka preostala anomalija CE SE CUTI.... na direktan ili indirektan nacin. A da li ce vam ta anomalija smetati? Hm.... to je prilicno individualno.
Sve ti je to široko polje akustike i ima dosta na netu.
da, siroko je, ima dosta na netu, uglavonom sablonskih principa koji se prepisuju... znaci nema svega sto moze biti neophodno. Razbacano je i nesistematizovano.
Ima nesto vise u knjigama o akustici, ali definitivno cak ni u knjigama, gde se pisci upravo prakticno bave akustickim tretmanom audio studija, NEMA svih (bitnih) detalja koji oni licno upraznjavaju u svojim konstrukcijama...
Absorberi služe kao što rekoh da spreče ili iskontrolišu to odjekivanje tj. odbijanje zvuka o zidove.
Hm, pojava je slicna, ali treba reci da se apsorberi koriste i za sprecavanje formiranja stojecih talasa (sirokopojasni, helmholz i ostali apsorberi)
Zašto?
Zato što odjek može biti neprijatan i da ruži zvuk i ulazi zajedno sa npr. glasom u usnimak tj u mikrofon. Dabi u mikrofon ušao što čistiji i istinitiji zvuk bez reverberacije pribegava se postavci absorbera i absorbcionih površina unutar sobe.
Postoji dva nacina na koji se tretira reverberacija u sobi u cilju da se izbegne pojava zbunjivanja slusaoca. Jedan od nacina jeste taj koji navodis... dok si drugi vec opisao.. a to su difuzori.... i to je generalno, po mom iskustvu, daleko bolji nacin ako se pravilno primeni.
Ista stvar je i sa slušanjem kada miksaš materijal ...ono što izlazi iz zvučnika kada soba nije akustički tretirana se odbija i zvoni po sobi na raznim frekvencijama i pojačava te frekvencije te ti nemaš realnu sliku već čuješ tu zvonjavu sobe i miksaš nešto što tebi tu u toj reverberaciji može zvučati super ali kad odneseš negde gde su bolji uslovi za slušanje, vidiš na primer da ti fali srednjih tonova, a ti si ih kod tebe čuo da ih ima jer ti je soba svirala na srednjim pa ti se učinilo da si ih dobro namestio u mixu....
Tako nekako.
Dakle soba za neutralno snimanje -gluva soba i Soba za mix treba da budu ukroćene od jeke sa pomenutim absorberima i difuzerima....
od jeke i stojecih talasa...... (napominjem ponovo da je pojava slicna ali da je dozivljavate druacije)
Koje će oni veličine i debljine biti i od kog materjala i od koliko jedinica sastavljeni mora se da izračuna za svaku prostoriju posebno ..prema njenim dimenzijama i materjalu od kog je sagrađena....
proracunavaju se prema frekventnom opsegu koga treba da pokriju.
.............
Nastavak sledi....
pozdrav
bogi
boggy
17-12-2009, 09:30 AM
.......................
BAS TRAP: je ugaoni masivni absorber koji upija niske frekvencije u uglovima gde one najčešće obitavaju tj. odbijaju se.....sama reč ti kaže zamka za bass
Ne mora biti uvek masivan, ne mora uvek raditi na niskim frekvencijama (cak i ako tako proizvodjac navodi)... i ne mora uvek da se montira u coskovima. Bass trapovi su generalno apsorberi, i s obzirom na jako mali prostor kojim obicno raspolazete.... nije uvek moguc razdvojiti bass trap od midrange apsorbera i difuzora... ako se zele najbolji rezultati. Takva podela je prilicno vestacka i smislena jedino za velike prostore o kojima mnogi od vas koji citaju ove redove moze za sada da sanja.
Bass trap kao pojam je zgodan za neku sistematizaciju u smislu ucenja/razumevanja osnova studijske akustike... ali tu je, po mom misljenju, kraj svake svrsishodnosti pojma "bass trap", apsorber je tacniji naziv.
Bolje je srediti sobu nego kupiti skupu opremu jer superiornost opreme skoro da nećeš moći ni da čuješ ako su uslovi snimanja i slušanja loši.
Na zalost, ovo vecina vasih kolega jednostavno ne zeli da prihvati, nego nastavlja sa bacanjem para u preskupe komade opreme, za koje nikada nece saznati sta, zapravo, rade zvuku koji prolazi kroz njih... obicno su ti uticaji mali i suptilni... i uvo/mozak koje nisu vec izvezbani za konkretnu spravu u studiju sa odlicnom akustikom,... ne mogu razluciti sta je uticaj niti kako spravu koristiti, ako je prvi susret sa njom u nesredjenoj prostoriji.
Cak elementarno smirivanje bassa u sobi pomaze znacajno... ali na zalost.... "elementarno smirivanje bassa" nije uopste jeftino.
Ako radiš elektroniku opet ti je bitno da soba bude sređena za slušanje i mix jer finalni proizvod je najvažniji, oću reći džaba ti dobar sint ako ćeš u miksu da ga zaebeš....
Prostorija mora da bude sredjena bez obzira na pravac koji se u muzici radi... jer nisam jos sreo nijednog od vas koji bi se odrekao svega ispod 200Hz... a bavite se raznim pravcima....
Da reverb upadne u mikrfon možeš izbeći ako snimaš close miking tj postaviš mikrofon blizu izvora zvuka kako bi hvatao više direktnog zvuka a manje zvuka sobe...
ovde imaš sve: http://www.gikacoustics.com/room_setup.php
Opet ako sam nešto slagao nek me ispravi Bogić,Nenad i Denis
Nisi slagao nista, samo sam prokomentarisao i pokusao da razjasnim sta si u stvari, hteo da kazes
Hvala, Korenjak! :)
pozdrav
bogi
korenjak
17-12-2009, 10:23 AM
HVALA Boggy!!!:)
p.s. kad sam pisao bas trap u glavi mi je bio superchunk al dugo kucah pa sam prezubio...
POZDRAV
boggy
17-12-2009, 10:25 AM
HVALA Boggy!!!:)
Nema na cemu, ziv bio.
p.s. kad sam pisao bas trap u glavi mi je bio superchunk al dugo kucah pa sam prezubio...
svejedno, sve su to apsorberi.
POZDRAV
:)
pozdrav
bogi
Strale
25-12-2009, 07:04 PM
ok sada ovako.... u svim temama tipa VIRUS TI vs NORD LEAD koje sam nasao na netu, odgovori su bili da ove 2 stvari ne mogu da se porede i da treba posedovati oba, jer jedan je dobar u jednoj drugi u drugoj oblasti, jedan ima ovo sto drugi nema i obrnuto.... DA LI JE TO TACNO???? da li stvarno treba posedovati oba????
pozz
google
25-12-2009, 07:27 PM
To je subjektivna stvar. Poslusaj negde pa se odluci.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.