View Full Version : DAW + Mikseta
Domestos
19-11-2009, 01:57 PM
Pozdrav!
Interesuje me koje prednosti ima koristenje miksete uz kompjuter u odnosu na poristenje samog kompjutera.
Koje prednosti donosi koristenje miksete u kucnom studiu uz kompjuter (sem uloge predpojacala)?
Da li je neophodno imati i miksetu za dobar rad?
Hvala
kravadinka
19-11-2009, 02:25 PM
Nije neophodno.
Bockie
19-11-2009, 03:51 PM
Precesljaj forum ,bilo je vec krljanja oko ovoga...
U osnovi je bitno da odlucis sta hoces da radis , da li ides na minimalan kucni studio sa nekim osnovnim potrebama ili na nesto produkcijski ozbiljnije. Jos je Platon rekao da je covek...
InsaneEyes
19-11-2009, 04:38 PM
nije neophodno al ce ti rame otpasti od kliktanja mishom po displeju. bilo kakav barem 8ch kontroler je potreban da se ne smoris IMHO.
... da li ides na minimalan kucni studio sa nekim osnovnim potrebama ili na nesto produkcijski ozbiljnije. Jos je Platon rekao da je covek...
ili kao sto je govorio Aristotel - "udri brigu na veselje"
Arthur
19-11-2009, 06:16 PM
meni rame još nije otpalo a evo živim od svog posla već 5 godina. Kontroleri su ok za gimnastiku, ne menjaju ništa u zvuku. Mixete da bi menjale nešto u smislu kvaliteta mixanja moraju da budu prilično skupe i uglavnom se ne nalaze po kućnim studijima već većim i ozbiljnijim.
Domestos
19-11-2009, 06:22 PM
Ok, znaci, sve sto bih uradio sa miksetom koja je ispod 10 000 evra, mogu i bez nje?
Pa dobro...malo mi je bilo nejasni sta mikseta radi sto se ne moze softverski...
Hvala
kravadinka
19-11-2009, 06:36 PM
Prvo: Trudi se da se ne tripujes.
Drugo: Kontroler je nista drugo do veliki mis i dok se ne naviknes na njega bice ti samo opterecenje, a tek kasnije posle dugo vremena ucenja i privikavanja (pravi kontroleri, ne igracke) mozes ubrzati rad i uciniti ga ugodnijim, opet vrlo diskutabilno.
Trece: Mixeri su potpuno nepotrebni sto se tice zvuka, bar dok ne platis neki najmanje 100 000, sto je i dalje opet diskutabilno, mozes preslusati test Pro Tools-a i SSL-a, pa sam proceniti.
Sto se tice mixera i njegovih prednosti, ogleda se u kolicini ulaza, preampima, u kontroli nad uredjajima, njihovom povezivanju i kontroli jacine slusanja u reziji i sobi za snimanje, dakle i to se resava jeftinijim uredjajima, mixer je glomazan i zastareo ako ti samo zato sluzi.
Cetvrto: Sedi i pravi muziku. :)
InsaneEyes
19-11-2009, 07:11 PM
meni rame jo? nije otpalo a evo ?ivim od svog posla već 5 godina. Kontroleri su ok za gimnastiku, ne menjaju ni?ta u zvuku.
meni ta gimnastika dosta znaci jer nazalost okruglo 20 godina sedim za kompovima od 6 - 16 sati na dan, pa mi makar i 10%-tno sklanjanja ruke sa misa znaci puno.
covek je verovatno pitao vezano za zvuk pa sam greskom napravio small offtopixoRz
...@Domestos
ovo ti je dobar odgovor, covek je objasnio :)
slowstar
19-11-2009, 11:11 PM
Dobro 'ajde, ne treba mikseta, znaci osoba koja zeli da se bavi muzikom, i da bude mlad, moderan, talentovan, sa originalnim idejama za novu i modernu muziku ne treba da ima:
Dobar kompjuter
Dobar AD-DA konverter
Miksetu
Kontroler
poznavanje osnova teorije muzike
sluh
Moral
(dodati jos nesto sto je nepotrebno)
Pitanje:
Ako neko kojim slucajem ima neku, bilo kakvu hardware MIDI spravu, kako sam shvatio. nece da je ostavi "zivu" do kraja mixa, nego ce (o gluposti, o idiotizma) da je preko nekog
ko zna kog interfejsa (Sound Blaster?) da prebaci u audio kanal, a ako mu se kasnije nesto ne svidi, iskoristice neki od 896 piratskih audio plug inova da "prepravi" neodgovarajuci zvuk u neki, koji ce njegovom "prefinjenom i iskusnom producentskom uvetu" da vise odgovara...
Gde je tu pamet? gde je logika? gde mu je master fader? gde je neko pristojno sabiranje?
gde je monitorski kontroler? gde je dugme za mono kompatibilnost? gde je fizicki volumen slusanja? kako ce slusati svoj genijalan ITB mix? imam jos mnogo pitanja, posto sam stvarno neiskusna neznalica po tom osnovu...
Dobro 'ajde, ne treba mikseta, znaci osoba koja zeli da se bavi muzikom, i da bude mlad, moderan, talentovan, sa originalnim idejama za novu i modernu muziku ne treba da ima:
Dobar kompjuter
Dobar AD-DA konverter
Miksetu
Kontroler
poznavanje osnova teorije muzike
sluh
Moral
(dodati jos nesto sto je nepotrebno)
Pitanje:
Ako neko kojim slucajem ima neku, bilo kakvu hardware MIDI spravu, kako sam shvatio. nece da je ostavi "zivu" do kraja mixa, nego ce (o gluposti, o idiotizma) da je preko nekog
ko zna kog interfejsa (Sound Blaster?) da prebaci u audio kanal, a ako mu se kasnije nesto ne svidi, iskoristice neki od 896 piratskih audio plug inova da "prepravi" neodgovarajuci zvuk u neki, koji ce njegovom "prefinjenom i iskusnom producentskom uvetu" da vise odgovara...
Gde je tu pamet? gde je logika? gde mu je master fader? gde je neko pristojno sabiranje?
gde je monitorski kontroler? gde je dugme za mono kompatibilnost? gde je fizicki volumen slusanja? kako ce slusati svoj genijalan ITB mix? imam jos mnogo pitanja, posto sam stvarno neiskusna neznalica po tom osnovu...
Meni se cini da je ova tema o nepotrebnosti hardverskog miksera. Niko nije pominjao miksanje bez DA konvertora i snimanje kroz Sound Blaster.
Hardversku MIDI spravu ce ukljuciti direktno u svoju (nadam se solidnu) zvucnu kartu. Master fader ima u DAW-u, sabiranju nista ne fali (postoji puno dobrih ITB mixeva tako da svakako ne bi bio prvi covek koji je to uradio). Monitoring kontroler je tu, spojen izmedju monitora i DACa, dugme za mono kompatibilnost na tom istom kontroleru.
Ja mislim da čovjek misli na mixetu a ne na midi kontroler...a ako ima? neku analognu mixetu i kroz koju provlači? sve kanale, uixa? i onda sve skupa ode u master, mislim da če ti razlika u zvuku biti nezanemariva.
konvertor
20-11-2009, 06:06 AM
Pozdrav svima.Evo prilike da napisem svoj prvi post na jednoj lepoj temi.Koliko vidim vi ste ovde uglavnom skromni momci sa najjednostavnijim setup-ima ali zato puni znanja i talenta pa mi je drago druziti se sa vama.Sto se mixete u kucnom studiju tice, to po meni moze a i ne mora,amaterima je sve dozvoljeno, samo da oni uzivaju u tome sto rade,to i jeste poenta amaterizma.Takodje je i profesionalcima dozvoljeno da ceo dan pred musterijama klikcu misem i ITB sabiraju ako im to gradi "dobro ime",karijeru,obezbedjuje dobru i stalnu zaradu, samo ja takvih ne znam bas mnogo.Sve je stvar izbora.
InsaneEyes
20-11-2009, 06:51 AM
Pozdrav svima.Evo prilike da napisem svoj prvi post na jednoj lepoj temi.Koliko vidim vi ste ovde uglavnom skromni momci sa najjednostavnijim setup-ima ali zato puni znanja i talenta pa mi je drago druziti se sa vama.Sto se mixete u kucnom studiju tice, to po meni moze a i ne mora,amaterima je sve dozvoljeno, samo da oni uzivaju u tome sto rade,to i jeste poenta amaterizma.Takodje je i profesionalcima dozvoljeno da ceo dan pred musterijama klikcu misem i ITB sabiraju ako im to gradi "dobro ime",karijeru,obezbedjuje dobru i stalnu zaradu, samo ja takvih ne znam bas mnogo.Sve je stvar izbora.
uf komplikovan post, pun svega, prava zanimacija za mozak :D
pozdrav, dobrodoshao! :)
Arthur
20-11-2009, 08:43 AM
@slowstar
čemu ta ozlojeđenost i preterivanje?? što je nama prosipaš? Dečko je lepo pitao dal je neophodno imati mixetu za kućni studio, a ti ode do nesuđenih razmera o summingu sa jedne i soundblastera sa druge strane.
@insane
naravno da znači gimnastika, nisam rekao nepotrebna gimnastika, nego samo da nema veze sa soundom. A meni je i dalje ta gimnastika nažalost na dalekom mestu na spisku stvari koje koštaju toliko :(
disco violence
20-11-2009, 09:08 AM
Ovo je prava tema za mene koji koristim karticu emu 1212m.Vec duze vreme se pitam sta dalje,Adami A7 su mi ubodeni direktno u karticu,gitaru isto snimam direktno.Potrebno mi je da negde ubodem slusalice,kao i mikrofon,a danas sutra mozda jos jedan par monitora.Sta bi bilo najbolje resenje za mene da li mikseta(i koja,naravno neka manja,a dobra) ili neki desktop audio control center?Hvala.
P.S. Usvari meni bi najbolje resenje bila kartica Emu 1820m,mada ona koliko se secam ima samo 2 izlaza za monitore.
Arthur
20-11-2009, 09:12 AM
definitivno pogledaj šta još ima na temu kartica sa 2 stereo outputa, mislim da m-audio pravi celu seriju zanimljivih igračaka. A tu je i cela gama nešto skupljih, al ozbiljno boljih RME proizvoda. Mixeta potpuno suvišna ako je samo za to. I pritom, ponavljam, da bi mixer imao smisla, za studijski rad, cifre postaju minimum petocifrene.
InsaneEyes
20-11-2009, 09:24 AM
mislim da m-audio pravi celu seriju zanimljivih igračaka.
ja pichim ovo chudo, pouzdana igracka skroz, stvar se vise ne proizvodi ali je savrseni spoj Miksera i Kartice za electro muzikanta.
sprava bukvalno nema sta nema
http://www.dolphinmusic.co.uk/shop_image/product/8ec26fc868c62b3504895a5636772f54.jpg
disco violence
20-11-2009, 09:58 AM
Meni se bas ne uzima nova kartica,zadovoljan sam sa EMU 1212m,nego s cim da je nadogradim,a da bude sto efektnije i bezbolnije(sto se love tice).
kejkz
20-11-2009, 10:09 AM
Jedino sto mozes uraditi, a da zadrzis 1212m, je da uzmes neki eksterni AD/DA konverter koji jos na sebi ima i izlaz i kontroler jacine signala za slusalice koji kacis na adat ili spdif.
disco violence
20-11-2009, 10:30 AM
Sta predlazes,koliko sam pogledao oni su dosta skupi,jel ima neka jeftinija,a dobra varijanta.
Arthur
20-11-2009, 10:37 AM
kolko ja znam nema. Najjeftinije i najefikasnije ti je promena kartice. Pritom možeš prodati staru i uzeti nešto keša.
Bockie
20-11-2009, 11:01 AM
Mixeri su potpuno nepotrebni sto se tice zvuka
A znaci u tome je caka....hmmm....pa da....
bar dok ne platis neki najmanje 100 000
Bio sam na taktonsu i video ovo ispod, malo drndao, spravica otkida! Ima EQ koji fantasticno radi,neki placaju rack spravu sa ovakvim EQom i po 'iljadu ojra , a ovde ima 16 takvih kanala i sve za oko 3500...
Ko voli dobar analogni sum, dakle, govorimo o necemu sto nije Abbey road studios, vec mala moderna produkcija, sa analognim stocicem, ovo je prava bombonjerica!
I sta sad, znaci da su ovi budale ako nisu spickali 100 'iljada?!?!
<object width="560" height="340"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/0F5Cl8ghyl0&hl=en_US&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/0F5Cl8ghyl0&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="560" height="340"></embed></object>
kravadinka
20-11-2009, 11:03 AM
Uzmi Behringer mixer za 50 eura i sve povezi na njega, pot za monitore, pot za slusalice, simpatican preamp, 1 aux za snimanje, jos jedan kanal i jedan aux za talkback...
E sad, cekaj da ti neko kaze da ce ti to pokvariti zvuk, pa onda zapocni novu raspravu o tome, a onda dodaj i koji je kvalitet AD-DA, narasce ti tema za jos desetinu strana...
Big Bockie
Da ne ulazimo u pricu za koliko para se koliko cuje, sve je stvar odluke i licnog afiniteta, ako ti se bacaju pare ti ih baci, ako ti se stedi, ti stedi...
Od govana pite nema, bar ako zeljeni proizvod nije pita od govana...
Da li ovaj mixer radi, ili ne, ne znam, niti me interesuje... Samo posmatram kako se svi ovde lozite na AD-DA, suminge i ostale mumbo-jumbo gluposti, a onda samo jedan po jedan test pokazuju da se SVI tripuju kao da nesto cuju i kako je nesto bolje, ili losije i kako nesto ima svrhu, primenu i ostalo...
Prvo onaj test sa Behringer konverterima pa 48 puta kroz njih pa nema razlike...
Pa onda test sa EQ najjeftinijim do najskupljih gde su svi identicni...
Pa onda Pro Tools i SSL, gde se razlika cuje-ne cuje...
tako sada i ovaj analogni, old school suming koji kao nesto znaci...
Sedite i pravite muziku, otislo sve dodjavola, a vi raspredate i RME koji je ozbiljan, a M-Audio koji je kao neozbiljan...
Zvuk izlazi iz glave a ne iz uredjaja...
kejkz
20-11-2009, 11:06 AM
Ja za kucne uslove uzimam TC BMC2 (http://www.tcelectronic.com/bmc-2.asp), to je samo DA konverter i monitoring sistem, svideo mi se, a imam PC viska sa nekom starom digitalnom audio kartom, pa da ne stoji besposlen pored toliko dobrih programa. Ako ti trebaju preampi, uzmi Behringer ADA8000 i zakaci ga na adat, nije nista posebno, ali radi posao. Nije to bas ni malo love, ali to su neke opcije koje ti stoje, pa se presaberi i vidi sta ti odgovara. Druga karta ti je mozda najbezbolnije resenje ako nemas preterano love.
Bockie
20-11-2009, 11:12 AM
Da li ovaj mixer radi, ili ne, ne znam, niti me interesuje...
Pa sto onda ne kazes o'ma...
kravadinka
20-11-2009, 11:18 AM
Pa sto onda ne kazes o'ma...
:wink:
Nisu oni budale naravno, samo ne znam koliko su pametni... ;)
Zaboravih reci... Samo da nadjem neke snimke sa Sound Blastera, pa cu da ih postavim... :wink:
Bockie
20-11-2009, 11:27 AM
Ja bi ipak prvo malo procito,pogledao,poslusao, pa onda ako treba pljuvao...:wink:
kejkz
20-11-2009, 11:35 AM
Jebi ga, neko se pali na kola, neko na ribe, a neko na audio opremu. Svaka perverzija ima svoje chari.
kravadinka
20-11-2009, 11:35 AM
Nema tu pljuvanja, to je stvar izbora...
Mozes ti da se palis na bilo sta, pitanje je kada prestajes da budes realan, i pocinjes da tripujes... :)
Ako je to bilo upuceno mom avataru, onda si se prevario, daleko od toga da sam ja u muzici slucajno... ;)
Rezultati, to je ono sto se racuna, a sto se tice ovog foruma, oni skoro da ne postoje, a uveliko se prica o razlikama koje se mere nano-mudo-metrima...
Nista licno ucesnicima u raspravi, vrlo uopsteno pricam, mnogo se tripuje, a rezultata nigde...
kejkz
20-11-2009, 11:57 AM
Ima istine u svemu sto pricas, covek doduse retko uci na tudjim iskustvima, tako da se kroz neke faze mora proci, a jedna je svakako vezana za razmisljanje o kvalitetu opreme (i ponekad bacanju para na istu). Ima tu previse mita i zaludjivanja u nekim situacijama. Razlike postoje, najcesce su suptilne, ali se sa bilo kojom opremom mogu dobiti odlicni rezultati.
Radio sam sa kompjuterima i muzikom jos u doba Amiga i Atarija, za vreme DOS ere na PC-u, radio u sekvencerima i trekerima, sada eto na Meku i PC-u ponekad. U svako vreme se nesto moglo uraditi, ako se zeli uraditi. Isto je i sa audio hardverom, mnogo se moze uraditi i sa vrlo malo opreme.
kravadinka
20-11-2009, 12:11 PM
Upravo na to i mislim... Istina, zaboravim da pomenem i svoje trazenje "sustine" kroz opremu, pa zaizgleda kao da mi je pamet sa neba utisnuta u mozak, generalno mora se proci taj put, ali to je samo zato sto se sanja o necemu sto postoji "tamo preko", a onda kad se dohvatis toga vidis da si to i dalje ti... :wink:
Razlike ima, ali tek na pojedinim mestima, i to kao po pravilu, uvek na onima o kojima se (ovde) ne govori, na zalost, ili na srecu, ta mesta su daleko od AD-DA i drajvera za razne kartice, GUI ovog, ili onog plugina... :)
Juce smo testirali dbx160A sa nekoliko kompresor plugina, na zalost razlika se cuje, pa ako neko ima istu spravu i zna koji ce plugin dati iste rezultate, neka me obavesti, bicu mu zahvalan na konstruktivnom predlogu, za promenu od silnih besmislenih i uzaludnih testova i rasprava... :)
(bilo je i dobrih testova, naravno)
Bockie
20-11-2009, 12:34 PM
Matori...vidi sve si u pravu! Ali mislis li da je u ovo vreme pametno uloziti ogroman novac tipa par stotina 'iljada u studio? ...jebi ga kad uzmes da klinci to sve ture u telefon i na tviter i udri... Ne mora bas svako da ima dbx i nije tacno da sve sto dobro zvuci automatski znaci milijardu novaca u opremi...! Moze se veoma lepo raditi sa malim efikasnim ,pametno sastavljenim set up-om. Mali stocic,racunar ili hard disk rekorder,nekoliko spravica i pametna glava i eto dobrog zvuka...
kravadinka
20-11-2009, 02:17 PM
Pa o tome i pricam... Nisam mislio da treba dati 100 000, nego ne dati par hiljada uzalud... :)
dbx160A i nije vise od 500 eura, tako da si me pogresno razumeo... :)
Kad imas 100 000 za mixer, onda ova prica nije bitna, pretpostavlja se da si ozbiljan igrac cim imas toliko para da das za to, ili neko ozbiljan stoji iza svega, ili si jednostavno budala koja nista ne zna ali se razmece... :)
Poenta je kad se sve vrti oko par hiljada, onda se svaki euro racuna i onda je potpuno besmisleno bacati novac na stvari koje ne donose, ili nista, ili donose vrlo malo, pa cak i to u nekim nano-mili-percepcionim vrednostima...
Ako me pitas da li vredi uzeti mixer za kilo i po eura, ima toga gomila sada, kazem verovatno vredi, ali zbog realnih stvari, a ne nekog tamo sabira, oduzimanja i slicnih umisljotina, bar kada je ta suma u pitanju... :)
I dalje se sve svodi na muziku, ima je, ili nema... Evo mi snimaka sa SB Live, i dalje tu ima neke jos uvek nedostizne magije, ali ne zbog budjave karte, nego zbog mene kad sam znao mnogo manje i muzicirao mnogo vise... ;)
Arthur
20-11-2009, 02:20 PM
sve suptilne ili ne suptilne razlike u kvalitetu opreme koje se koriste stoprocentno padaju u vodu spram elementarnih grešaka u samom radu. I najmanja glupost će od 5k eura skupog reverba napraviti gore sranje od bilo kojeg VST imitatora. Isto važi za svaki prokleti komad opreme u svakom studiju na ovoj planeti.
Bockie
20-11-2009, 02:40 PM
ma pink je kriv za sve...
silicon science
20-11-2009, 02:42 PM
Isto važi za svaki prokleti komad opreme u svakom studiju na ovoj planeti.
Kao i za VST, s tim sto tu imas UNDO :):D
Nego, postoji li neka software sabirnica, kao nezavisan i specijalizovan program?
awacs
20-11-2009, 05:51 PM
Nego, postoji li neka software sabirnica, kao nezavisan i specijalizovan program?
He, ovo zvuči kao "pacijentsko" pitanje, a ustvari nije :thumbsup:
Mislim da je tu glavni problem kako ubediti Steinberg, Cakewalk i slične (o AVID-u da ne govorimo) da omoguće softverski izlaz u drugu aplikaciju - neku vrstu ReWire client moda, jbmlg. Drugi problem je verovatno u samim operativnim sistemima koji gone te programe.
Ali pitanje uop?te nije besmisleno :) Procesori poput i7 su verovatno dorasli tom zadatku. A mo?da sve to već i postoji, ali sam ja neupućen.
Pozdrav,
Vasa
kravadinka
20-11-2009, 06:19 PM
Nepopravljivo... :)
awacs
20-11-2009, 07:01 PM
Nepopravljivo... :)
Mmmm.... nisam ba? najbolje razumeo tvoj lakonski komentar, ali ako si hteo da ka?e? kako je sve to isti Q ako nema "muzike koja će opravdati sabirnicu" potpuno ću se slo?iti sa tobom.
Nevolja je samo u tome ?to ni tvoj voljeni PT ni moj voljeni Vegas ni Slowstarov voljeni Logic ne bi postojali da neko nekada nije postavljao ovakva pitanja.
Pozdrav,
Vasa
kravadinka
20-11-2009, 07:23 PM
Nepopravljivi su ljudi, za sve ostalo postoji majstor... ;)
Ipak, ako je tvoj najveci problem suming, onda ti zavidim, ja se borim sa, cini mi se, mnogo vecim demonima... :)
:thumbsup:
kejkz
20-11-2009, 08:14 PM
Mislim da je tu glavni problem kako ubediti Steinberg, Cakewalk i slične (o AVID-u da ne govorimo) da omoguće softverski izlaz u drugu aplikaciju
Ima to odavno, a zove se Jack (http://jackaudio.org/)
awacs
20-11-2009, 08:37 PM
Ima to odavno, a zove se Jack (http://jackaudio.org/)
Eto, rekoh da sam neupućen :D Lično se ne lo?im na summing, ali bih voleo da pove?em neke programe.
Dakle, jedini korak koji nas deli od summing softvera je da neko sedne i da ga napi?e :wink:
@kravadinka:
Nemam pojma na osnovu čega si zaključio da je summing moj (ili bilo čiji) najveći problem :confused:
Pozdrav,
Vasa
Au al se ovde olutalo od pocetne teme :)
Mada opet,sve to i ima veze,zato sto kako ja vidim stvari posle puno vremena provedenog ispred raznih oprema sto digitalnih sto analognih,sto ITB sto OTB,
sve se svodi na naviku i ono sto nekom licno lezi za rad...
Dugo sam se lozio da imam gomilu opakog OTB,i sad kad to vec neko vreme imam,kapiram da se definitivno nisam skroz pronasao u tom okruzenju...
Moj zakljucak baziran na iskustvu (samo)posmatranja koliko cesto koristim svoj OTB u miksu i masteringu i radu generalno,je da me od svog mog OTB-a,najsrecnijim cine dobri preampi...
Sve drugo sto moze jedan dobar OTB, moze se postici i sa ITB varijantom-potpisujem.
Eto, rekoh da sam neupućen :D Lično se ne lo?im na summing, ali bih voleo da pove?em neke programe.
Dakle, jedini korak koji nas deli od summing softvera je da neko sedne i da ga napi?e :wink:
@kravadinka:
Nemam pojma na osnovu čega si zaključio da je summing moj (ili bilo čiji) najveći problem :confused:
Pozdrav,
Vasa
Ma suming je.....hm...... ja o tome i diplomski napisah, pa nista nego onako....
BTW
novi c5 dozvoljava lagan expord pojedinacnih kanala u neke wavove, koji se daju sabrati dalje. Uopste ne pricam o razlici ITB i OTB vec o razlicitom sumiranju razlicitih programa. Zasto ne bi sve radili u jednom, a sumirali u drugom programu (ili na DSPu zvucne karte)?
awacs
20-11-2009, 10:48 PM
Uopste ne pricam o razlici ITB i OTB vec o razlicitom sumiranju razlicitih programa. Zasto ne bi sve radili u jednom, a sumirali u drugom programu (ili na DSPu zvucne karte)?
Sad tek ništa ne razumem :confused: Učinilo mi se da si pitao:
Sad, ili sam ja promašio temu ili se ti stidiš pitanja koje si postavio :confused: A nema razloga da se stidiš - to je validno i razumno pitanje i kad-tad će doći odgovor u vidu "nezavisnog i specijalizovanog programa".
Pozdrav,
Vasa
Ma, nismo se razumeli..... ti si tacno pogodio ono sto mislim, samo sam greskom tebe citirao, pokusavajuci ostalima da posjasnim:):wink:
nekako mi logicno da naprave soft sa internim 64bit floating pointom i satur. simulacijom....
kejkz
21-11-2009, 02:29 AM
?to? Mali vam headroom? Deco, deco, ne valja vam head, a ni room.
Domestos
21-11-2009, 03:55 PM
Prvo: Trudi se da se ne tripujes.
Drugo: Kontroler je nista drugo do veliki mis i dok se ne naviknes na njega bice ti samo opterecenje, a tek kasnije posle dugo vremena ucenja i privikavanja (pravi kontroleri, ne igracke) mozes ubrzati rad i uciniti ga ugodnijim, opet vrlo diskutabilno.
Trece: Mixeri su potpuno nepotrebni sto se tice zvuka, bar dok ne platis neki najmanje 100 000, sto je i dalje opet diskutabilno, mozes preslusati test Pro Tools-a i SSL-a, pa sam proceniti.
Sto se tice mixera i njegovih prednosti, ogleda se u kolicini ulaza, preampima, u kontroli nad uredjajima, njihovom povezivanju i kontroli jacine slusanja u reziji i sobi za snimanje, dakle i to se resava jeftinijim uredjajima, mixer je glomazan i zastareo ako ti samo zato sluzi.
E hvala... Sad mi je jasnije.
kravadinka
21-11-2009, 08:59 PM
http://www.harrisonconsoles.com/joomla/index.php?option=com_content&task=view&id=108&Itemid=42
http://www.youtube.com/watch?v=Fa_o6hmJg3Q
http://www.youtube.com/watch?v=-ArH3zxqf0I
:wink:
awacs
23-11-2009, 01:49 PM
?to? Mali vam headroom? Deco, deco, ne valja vam head, a ni room.
Hehe, pa nije samo headroom u pitanju, ima nečega i u ditheringu :wink: Koliko kapiram (a moguće je da pogre?no kapiram) u svakom DAW-u dithering se pojavljuje na dve tačke - u okviru pluginova i na master ?ini. Pa aj' kao bar negde da mo?e da se ima kontrola nad istim. Al' ?to sad ja to pričam tebi, kad ionako sve to zna?? Valjda zato ?to sam dokon :banghead:
Iz mojih dosada?njih 'iljadu i kusur postova je valjda jasno da me intimno zabolje uho za testove sabiranja, uporedne testove mikrofona, mic preampova i slična mambo-d?ambo ?ibicarenja. ?to bi rekao D?oni ?tulić - "ne razbijam glavu time, to mi nanosi bol" :)
Opet, čovek voli da ponekad razmi?lja o stvarima od kojih mu ?ivot ne zavisi. Kvazari, binarni zvezdani sistemi, digitalne sabirnice - sve su to zanimljive stvari :wink:
Pozdrav,
Vasa
silicon science
23-11-2009, 02:44 PM
Hehe, pa nije samo headroom u pitanju, ima nečega i u ditheringu :wink: Koliko kapiram (a moguće je da pogrešno kapiram) u svakom DAW-u dithering se pojavljuje na dve tačke - u okviru pluginova i na master šini. Pa aj' kao bar negde da može da se ima kontrola nad istim. Al' što sad ja to pričam tebi, kad ionako sve to znaš? Valjda zato što sam dokon :banghead:
Iz mojih dosadašnjih 'iljadu i kusur postova je valjda jasno da me intimno zabolje uho za testove sabiranja, uporedne testove mikrofona, mic preampova i slična mambo-džambo šibicarenja. Što bi rekao Džoni Štulić - "ne razbijam glavu time, to mi nanosi bol" :)
Opet, čovek voli da ponekad razmišlja o stvarima od kojih mu život ne zavisi. Kvazari, binarni zvezdani sistemi, digitalne sabirnice - sve su to zanimljive stvari :wink:
Pozdrav,
Vasa
Bas to sto si rekao... "Umetnost" kao "umetnost" je nastala iz dokonosti (verujem i nauka takodje).. Nekada su se tim stvarima bavili iskljucivo bogati ljudi jelte, kojim je dosadilo odsecanje glava robovima i takve stvari (sto je dokaz da je evolucija NEZAUSTAVLJIVA :):))...
A taj "dihtung" o kome svi nesto pricaju, zar to nije nesto u vezi automobila i prozora :confused::confused:
Bockie
23-11-2009, 03:34 PM
E hvala... Sad mi je jasnije.
Ima neki vic nesto tipa kad se sretnu valjda student elektrotehnike i medicine ili tako nesto pa jedan pita koliko je sati a drugi odgovara da nije poneo toplomer prvi opet zahvaljuje uz opasku da nije pusac...:banghead:
awacs
23-11-2009, 03:52 PM
A taj "dihtung" o kome svi nesto pricaju, zar to nije nesto u vezi automobila i prozora :confused::confused:
Nije brate, to se u Srbiji (brale) zove KEDER, nemoj da mi staje? na muku :banghead: Ja bre ni auto ne znam da vozim (?ena me vozi), ali znam pone?to oko auta. Mislim, znam da očistim svećice kad motor presisa, menjam točkove, umem da produvam diznu na karburatoru, znam za?to i gde da čuknem anlaser ako auto neće da upali :) Ali KEDER na krovnom prozorčetu (A.K.A. ?iberdahu) mi j..e kevu. Ne dihteruje ič :banghead::banghead::banghead: Za to mi treba majstor, ali sad ne?to nemam vremena da ga plaćam...
Nauka je kapiram nastala iz lenjosti, a umetnost iz dokolice, kao ?to si nagovestio :D Točak, zupčanik... svega toga ne bi bilo da ljude nije mrzelo da cimaju teret na svojim leđima. A umetnost je valjda i starija - ?ta da radi? zimi u pećini ili u kolibi, a nema? televizor :confused: Svira? u kosku, gusle, čembalo, ?ta ti se već nađe pod rukom. Izgleda da volim nauku i umetnost samo zato ?to sam lenj i dokon :rotfl:
Pozdrav,
Vasa
kravadinka
23-11-2009, 04:07 PM
Bockie, mislis jedan u klin, drugi u plocu?! :)
Hehe, misljenje je kao guzica, svako je ima, a uvek ti tudja ne mirise lepo... ;)
Neko to jednom rece, neka se sam prozove, nabode covek poentu... :)
Realno, lepo govorite, dokonost, nauka, umetnost, ali vidi... Koji je vas posao?! Sabiranje i oduzimanje, ili muzika?! :)
Aj kad ste toliko dokoni, sedite pa pravite pesme i radite aranzmane, a ne da samo testirate razne uredjaje... :)
Izvinjavam se, da ne uvredim nekoga, sigurno svi radite puno, htedoh reci radite sve bolje i bolje, napravite neki pomak, ne cuh nista iz ove budjave zemlje a da valja...
Ode muzika dodjavola, a glavne rasprave se vode oko uredjaja... Kako ne videh ovde ni jednu raspravu o prirodnom molu umesto harmonskog, da malo pobegnemo sa Balkana, pa sta je onda sa vodjicama koje svi trpaju gde im je mesto i gde nije, pa harmonijom, pa paralelnim kvintakordima u gomili pratecih vokala, niko se ne buni, gluvi pevaju, coravi crtaju, a copavi igraju, ha?! :)
awacs
23-11-2009, 04:24 PM
ne cuh nista iz ove budjave zemlje a da valja...
Pa uradi ti, ?to mi da se mučimo?
Pozdrav,
Vasa
Bockie
23-11-2009, 04:52 PM
Eh, sad?!
Valja pivo! Najbolji plug! Posle njega je sve bolje!
:rotfl:
kravadinka
23-11-2009, 10:23 PM
Pa uradi ti, ?to mi da se mučimo?
Pozdrav,
Vasa
Tacno sam od tebe i ocekivao da kazes nesto tako destruktivno...
Naravno da radim, moja muzika napreduje... ;)
slowstar
25-11-2009, 12:47 AM
Opet napravismo stravičan OT bez razloga.
Ništa nemam protiv ITB, ali nije to uvek najbolje rešenje. Ponavljam:
Imam grdne hardverske sintove sa više izlaza, imam sempler sa 10 izlaza, koji radi čujno bolje i prisutnije nego isti ti semplovi na kompjuteru i to DOBROM, sa jako dobrom, što vi pogrešno kažete KARTOM (RME FF800). Dakle za ISTE semplove, AKAI Z8 J..e kevu kompjuteru. E sad, zašto bih ja bio lud da ubacujem 12 sintova i semplera kanal po kanal u komp, pa da ih tamo miksam ITB, kada upotrebim mikser sa dosta ulaza (analogni, naravno) i zajedno sa audio kanalima iz kompa ih saberem. Šta je tu loše, i zašto bi to ITB bilo bolje? recimo, sve sam pretvorio u audio, i krenem da miksam ITB, i konstatujem da mi u miksu jedan Rhodes, jedna noga, i recimo jedan sint bass nije dobar. Šta sad?
Da ponovo ubacujem audio i da se mučim, umesto samo da "tviknem" drugi sint bass, drugu nogu sa drum modula, i promenim preset za Rhodes vrteći numeru u sajklu dok ne pronađem pravi. Pa zar to nije mnooooogo brže i praktičnije, a baška što se izbegava nepotrebni AD i DA....
Ispravite me ako nisam u pravu, ali negde sam čitao da se većina SKUPIH projekata preko "bare" radi baš tako, sa "Živim" MIDI-jem sve do kraja miksa.
awacs
25-11-2009, 01:08 AM
Ispravite me ako nisam u pravu, ali negde sam čitao da se većina SKUPIH projekata preko "bare" radi baš tako, sa "Živim" MIDI-jem sve do kraja miksa.
Slobodane, brate slatki, naravno da nisi u pravu pošto ne radiš skupe projekte preko bare :wink: Mikseri su nepopularni, a ionako služe samo da bi pacijenti imali utisak da se nalaze u studiju, a ne u računovodstvenom odeljenju (istog tog studija). wink+twink
Pun pozdrav tebi,
Vasa
Arthur
25-11-2009, 09:18 AM
nisam skontao, sviraš svih 12 sintova istovremeno? Sekvencing? Ukoliko se baviš jednim po jednim, ne vidim da je neko zlo usnimavati ih onog momenta kad si svoje osmislio. Moguće da sam nešto pogrešno skontao.
I da, nastavljaš sa širokim offtopikom, jer je dečko pitao nešto sasvim deseto, o kućnom studiju za njegove potrebe. A ne da li je loše imati brdo lepe opreme koju nikako realno ni ne možeš da vežeš bez nekog, opet, jako lepog mixera.
slowstar
27-11-2009, 02:28 PM
Ne Arthure, ja ISPROGRAMIRAM tih recimo 12-ak sintova i semplera, i tako oni prakticno sviraju istovremeno kao sto kazes, i TEK TADA, i pored sveg znanja i iskustva, vidis da si se negde opako zeznuo sa nekom farbom ili registrom, a ako si sve to, jedan po jedan prebacivao u DAW kao audio, skontaces zez posle nekoliko sati posla, jel tako, i onda ponovi, pa ponovo ubaci...mislim da je glupo....recimo ne valja mi noga u nekom chorusu (ovde koriste francuski izraz-refren) i ja je jednim tvikom na dugmencetu moga AlesisaDM5, DMpro, SR18, XV5080, FantomX, JD990, R70, (precrtati nepotrebno) zamenim zacas, da "legne" sa ostatkom matrice, jer mogu SVE ISTOVREMENO da cujem, jer imam tamo neki bedni ili manje bedan mikser, a ako ti prvi put cujes kako sve kompletno zvuci TEK POSTO SI SVE PREBACIO ITB, onda si se zeznuo, i to mnogo, razumes? I da, nije neki veliki offtopic, jer i za kucni studio, kada imas par hardverskih sintova ili semplera treba neki mikser, zar ne?
DaBear
27-11-2009, 04:08 PM
Ne Arthure, ja ISPROGRAMIRAM tih recimo 12-ak sintova i semplera, i tako oni prakticno sviraju istovremeno kao sto kazes, i TEK TADA, i pored sveg znanja i iskustva, vidis da si se negde opako zeznuo sa nekom farbom ili registrom, a ako si sve to, jedan po jedan prebacivao u DAW kao audio, skontaces zez posle nekoliko sati posla, jel tako, i onda ponovi, pa ponovo ubaci...mislim da je glupo....recimo ne valja mi noga u nekom chorusu (ovde koriste francuski izraz-refren) i ja je jednim tvikom na dugmencetu moga AlesisaDM5, DMpro, SR18, XV5080, FantomX, JD990, R70, (precrtati nepotrebno) zamenim zacas, da "legne" sa ostatkom matrice, jer mogu SVE ISTOVREMENO da cujem, jer imam tamo neki bedni ili manje bedan mikser, a ako ti prvi put cujes kako sve kompletno zvuci TEK POSTO SI SVE PREBACIO ITB, onda si se zeznuo, i to mnogo, razumes? I da, nije neki veliki offtopic, jer i za kucni studio, kada imas par hardverskih sintova ili semplera treba neki mikser, zar ne?
bas to ! da se nadovezem...
Bio pored mog studija neki Izraelac (imao par Top 5 hitova, i posle toga nakupovao brdo outboarda i PTHD3 i SVE plug ins koje postoje !!)
Inace radi electronsku Club muziku!
Jedan dan svartim kod njega. on radi na (vec usnimljenom u audio) bas bubnju....
napunio SVE inserte na Pto Toolsu, SSL EQ, Compressor ova, onakj, API...pa onda provukao kroz par hardwerskih sprava...i nevalja mu.
Kaze ..nemoze da dobije zeljeni sound, drka se vec sat dva oko toga...
Ja mu kazem "A jel si probao da promenis zvuk bas bubnja?'
...pauza..onme gleda ..i kaze..:"Ne ! Nije mi palo na pamet !!"
eto..
awacs
27-11-2009, 09:32 PM
Živa istina, mada se iz postova po Forumu da zaključiti kako veliki broj ljudi to ne smatra toliko velikim problemom da bi investiralo u mikser. To verovatno stoga što im (za razliku od tebe) muzika nije profesija, ili ne rade baš mnogo, pa imaju vremena za greške i ponovne pokušaje.
Pun pozdrav,
Vasa
Ono sto ja ne mogu da razumem je zasto bi neko vukao 'nogu' iz samplera ili sa ritam masine...... mislim moze, ali ja to ne podvodim pod profesionalnu i najozbiljniju produkciju (ako izuzmemo elektroniku, naravno). A ako je tako, onda moze i bez mixera
Arthur
28-11-2009, 03:33 AM
vole ljudi zvuk semplera i sintova, šta da im radiš
@slowstar
hvala na slikovitom prikazu, i kontao sam da je tako nekako. U tom slučaju, fala bogu da je praktičnije guziti mixer.
@awacs
da, ljudi jednostavno nemaju para od svega toga.
disco violence
28-11-2009, 06:56 AM
Ljudi ne znaju dovoljno o mogucnostima miksera,sta je ono sto dobijas kupovinom misete,osim snimanja nekih instrumenata,kako upste sto bolje snimiti vokal, gitaru,synth,da li dirati eq ili ne,cesljao sam forum i moram priznati ova tema nije bas najbolje obradjena ili ja nisam nasao prave postove,uvek se zavrsi s nekom od nasih pesama ''Koji ce ti mikser,drz se emu-a''.Palo mi je na pamet da mozda bas u mikseti lezi zec, mozda ona odvaja amatera od profesionalca.
Sta mislite o Allen & Heath miksetama XB i Zed series i gde se Allen & Heath proizvodi mogu naci kod nas?Hvala.
Roy Batty
28-11-2009, 07:17 AM
Ur choice. Za postavljanje nekih osnova , ne. Za ozbiljan rad.....ako ne zelish da se otvorish za mikser, onda tjesh se morati otvoriti za jaku kartu, sa externim delom za analogne/digitalne in/oute, , AD konvertere , etc. Upravo sam u oglasima ponudio Behringerov digitalni mikser ( neshto slichnostarom o1 v yamahinom,samo dhto je 24 obitan i ima 4 senda). Radim na njemu vetj pet godina i uz dva rachunara, apsolutno predstavlja stabilan sistem na kojem, uz DOBRO slushanje i monitoring ( zashto niko nikada ne pominje to prvo) moze da se radi jako kvalitetno u produkcijskom, kreativnom i uostalom, svakom drugom smislu.
Roy Batty
28-11-2009, 08:30 AM
A, da, a pritom da napomenem da zaista ne mogu da pristupim ozbiljnoj produkciji bez fizichkih reglera i miksera kao platforme. Ali to je moj trip.
Arthur
28-11-2009, 12:24 PM
suzdrži se molim te hvaljenja stvari koje prodaješ. Ne impliciram ništa maliciozno, samo je to ovde neko nepisano pravilo ponašanja. Mislim, ako neko traži neku spravu i ti je imaš na prodaju, sve kul, pošalješ pm i furaš.
a što se mixera tiče, ljudi i dalje vrte priču u krug. Mixeri jeftine izrade i malog broja opcija nisu preterani benefit u studiju, više su upotrebljivi za bine i koncertnu sferu tehnike. Da bi nešto davalo realni doprinos studiju, potreban je ipak neki nivo kvaliteta, jer koj moj će ti jeftiniji mackie, soundcraft ili a&h ako svojim šumom i thd utiču na kvalitet onoga što u njih ulazi? Mislim da mixeri koji su ispod 16ch i koštaju ispod kilo eura, nemaju mesta u ozbiljnom studiju gde je ljudima stalo do kvaliteta svake komponente u lancu. To ne znači da su loši za home studio gde se ljudi bave prvenstveno kreativnim i idejnim radom, tu umeju da ozbiljno olakšaju stvari AKO postoji više sprava i izvora zvuka koje treba kontrolisati lako.
@disco violence
nema tu zeca, ne predstavlja mixeta dokaz da neko zna šta radi. Samo stav i mesto mixeru u studiju razdvajaju budalu od razumnog vlasnika.
slowstar
28-11-2009, 01:06 PM
Tako je Arthure.
Drago mi je da razumes moju pricu - ja jednostavno ne bih mogao bez mixera, mada sam jedno vreme razmisljao da to zeznem i narucim dva MOTU I/O 24, ali se oni vise ne prave, a i cuo sam da im bas i nije sjajan taj "IN" tojest A/D, a o latenciji, koju mrzim, da i ne govorimo. Ima i jos jedan dobar razlog.Mikser je i jedna vrsta "socioloskog filtera" koji ce da spreci raznu netalentovanu decurliju (svojom cenom) da se ne bave bez veze onim sto zovu "muzika" i ne "zagadjuju prirodnu sredinu" koristeci kompove od 200-300 evra i 100% piratski soft, za koji vecinom i ne znaju cemu sluzi. Ocekujem da me pljunu zbog ove izjave, ali ostajem da stojim iza iste, jer tvrdim, KVANTITETOM se NISTA NE DOBIJA, sem ocajno snizenog proseka onog sto smatramo muzikom. Znas onu analogiju sa masom: IQ mase = prosecan IQ podeljen sa BROJEM UCESNKA.
slowstar
28-11-2009, 01:12 PM
Sta mislite o Allen & Heath miksetama XB i Zed series i gde se Allen & Heath proizvodi mogu naci kod nas?Hvala.
Koliko ja znam, a i licno sam se uverio, ARTIST (Ustanicka) zastupa firmu A&H, a njihovom ljubaznoscu (Igor) sam dobio i na probu jedan od manjih modela iz ZED serije, koji me je bukvalno odusevio kvalitetom tzv "Citog prolaza" ali i jako muzikalnim EQ, doduse taj konkretan primerak za mene je sa premalim brojem ulaza, a licno sam se odlucio za ZED 436 koji cu najverovatnije naruciti odmah po novoj godini, jer zaista za taj novac (oko 1600?) pruza neverovatne mogucnosti miksa, rutinga, monitoringa ITD
Srecan lov na Mikser! (jos uvek simbol studija, dok su racunari simbol poste, apoteke, banke i tako dalje, - mada ih nazalost imam 3 komada)
Arthur
28-11-2009, 01:27 PM
slažem se za prosek kvaliteta koji pada, jedino mislim da je naivno misliti da cena odbija budale. Mislim da cena odbija masu, a filtrira posebno opasnu vrstu budala koji misle da će kupovinom skupe sprave imati ujedno i skup zvuk. Jedan takav je meni lično štetniji nego 100 klinaca koji kupe jeftinu spravicu, jer će neki od tih 100 klinaca možda i dokazati da ima talenta iako nema novca.
btw, sad si me zainteresovao za taj ZED :D
slowstar
28-11-2009, 03:54 PM
Treba probati, mada, ne smem nista da kazem za Mic Preamp, jer sam ga probao samo u "line" modu, za sta mi i treba, ali hvale se u A&H da su preampi iz njihove skupe GL serije, koja je "ovencana slavom" za live mixere. Znam samo da ima jako, jako dobar headroom, i da je EQ po mom ukusu, t.j sirok, narocito u hi-mid, koji je kod Mackie mixera OCAJAN.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.