Log in

View Full Version : Snimanje zivih truba

binzulja
15-11-2009, 03:19 PM
Potrebna mi je pomoc,hteo bih za jedan narodnjak koji pravim da usnimim zive trube,pa me interesuje da li neko ima iskustva sa tim?
Interesuje me postavka mikrofona i koji to mikrofoni u principu idu za ove instrumente?
Kako se postavljaju u panorami i da li i koji efekti idu na njih?
Puno hvala unapred!!!!

Bockie
15-11-2009, 07:04 PM
Toplo ti preporucujem da nabavis neki vst instrument ili nesto slicno, jer snimanje duvaca spada u izazove cak i za one koji to stalno rade...
..sve ovo ,naravno, ako mislis da to uradis kako treba a ako ne onda moze ko kako hoce...

Dakle moras imati dobre duvace pod 1. :~)

Dalje, preporucujem mikrofon(ili vise) koji ima veliki dinamciki opseg, tipa Sennheiser (421 ili 441), AKG (D-112, C535eb, C414 i sl...) ,Shure Beta 57 ili 58, moze i Rode nt1000, Audio Tehnica 2020 ili 2010...
Naravno da se moze upotrebiti milion mikrofona,ali ovo je nesto od najsire koriscenih i provereno dokazanih majkova.

Licno od reverba na duvacima najvise volim kraci plate, sa malo duzim pre-delay-em ,dakle onaj blago zakasneli verb...

Ono sto je najvaznije za duvace je izbor kompresora! Mora ga biti dosta i mora biti kvalitetan... Ako me pitas za neki VST... ...onda skoro da sam bez odgovora... izbor je prilicno bolan,sta god da izaberes...:(... Dakle liquid mix,UAD, powercore.... mora nesto bolje,ako mislis da to zvuci ljudski...

Srecno!

Arthur
15-11-2009, 07:07 PM
moja topla preporuka za Sennheiser MD 441. Nema greške sa njim

spidermusic
15-11-2009, 08:43 PM
Snimao sam ih i sa Sennheiser e604. Uz ambijentalni mikrofon i pravilno doziranje dobijaju se odlicni rezultati.

MilTon
15-11-2009, 09:05 PM
Potrebna mi je pomoc,hteo bih za jedan narodnjak koji pravim da usnimim zive trube,pa me interesuje da li neko ima iskustva sa tim?
Interesuje me postavka mikrofona i koji to mikrofoni u principu idu za ove instrumente?
Kako se postavljaju u panorami i da li i koji efekti idu na njih?
Puno hvala unapred!!!!

Snimao sam i miksao trube za Bobana Markovica i za Nina Ademovica. Sa najobicnijim nojmanom, ali je vaznije kako ih producirati i sta zelis da dobijes u aranzmanu i miksu. Po meni najbolje da se snimaju po dva tenora (kontre) ili cetiri sa dva mikrofona u panorami levo-desno, bas (tuba) posebno i solisti posebno. Nikakva filozofija, trube uvek dobro izlaze!:wink:

OFF
15-11-2009, 10:04 PM
Kontaktiraj lika koji se na forumu zove Era... on je to doktorirao:wink:

Braca
15-11-2009, 10:43 PM
Epa moja iskustva su sarena, snimao sam nekoliko trubackih orkestara sa juga (i sa ladu:) ), elem njih snimiti posebno je nemoguce, znaci moraju da se gledaju, nikakve izolacije i tome slicno ne pomazu, znaci jedno 12 mikrofona, rasporedis ih kako umes jer ne verujem da imas neku veliku prostoriju za snimanje, a onda se vatas za glavu u mixu, dok je bila analaogija onda je bilo teze, sad nesto moze da se uradi sa editingom, ali definitivno najveci problem su sami sviraci, ako to rade dobro onda nemas problem. Idelano bi bilo da ih snimas kako neko rece po grupama, ako umeju tako da sviraju.

OFF
15-11-2009, 11:23 PM
Ovde kod nas ih snimaju posebno.

BTW

postoji li neka 'referentna' produkcija toga, neki disk da zvuci do j.... ?

Braca
15-11-2009, 11:32 PM
Postoji, na zalost to je austrijski orkestar i to zvuci fenomenalno. Ono sto sam dobro cuo u poslednje vreme to je rumunski trubacki sastav, CD je izdao B92, a mislim da je Dejo tu umesao prste jer je nesto od toga snimao, a miksano je u Berlinu, ja preslusao i meni je to za sada najbolje sa ovih prostora.

66musicman
15-11-2009, 11:33 PM
Niko nista konkretno o snimanju.
Ja licno cesto snimam trubu kao solo instrumenat.
The best je Sennheiser MD 441, mada sam dobre rezultate postizao i sa Gefell-om, AKG Solid Tube.
Opste pravilo, nikako direktno u mikrofon i naci pravu razdaljinu trube od mikrofona.
Mnogo zavisi od samog sviracha.
Reverb, kao sto je neko vec spomenuo, kraci plate, kompresor, jos uvek ni sam nisam uspeo da "pronadjem" pravi virtuelni za solo trubu, najpametnije isprobavati vise varijanti ponaosob i koji u datom momentu legne.
Naglasavam, ovo su moja licna iskustva i sto je sigurno uopste nije jednostavno usnimiti pravilno trubu jer najvise, najvise zavisi od samog sviracha.
Sto se tice kompletnog bleh orkestra, nek ti je bog na pomoci, licno nikad tako nesto ne bih prihvatio, osim da su neki "sofisticirani" i max uigrani muzichari u tom "band"-u.
Sa srecom.

66musicman
15-11-2009, 11:34 PM
Niko nista konkretno o snimanju.
Ja licno cesto snimam trubu kao solo instrumenat.
The best je Sennheiser MD 441, mada sam dobre rezultate postizao i sa Gefell-om, AKG Solid Tube.
Opste pravilo, nikako direktno u mikrofon i naci pravu razdaljinu trube od mikrofona.
Mnogo zavisi od samog sviracha.
Reverb, kao sto je neko vec spomenuo, kraci plate, kompresor, jos uvek ni sam nisam uspeo da "pronadjem" pravi virtuelni za solo trubu, najpametnije isprobavati vise varijanti ponaosob i koji u datom momentu legne.
Naglasavam, ovo su moja licna iskustva i sto je sigurno uopste nije jednostavno usnimiti pravilno trubu jer najvise, najvise zavisi od samog sviracha.
Sto se tice kompletnog bleh orkestra, nek ti je bog na pomoci, licno nikad tako nesto ne bih prihvatio, osim da su neki "sofisticirani" i max uigrani muzichari u tom "band"-u.
Sa srecom.