Log in

View Full Version : Koji su po vama naj vokal mikrofoni?

korenjak
15-11-2009, 02:01 PM
Koji mikrofoni po vama najlepshe rade kad se snima vokal?
Koji za bek vokale koji za muske ...koji za zenske?
Ima li nekih modela koji podjednako lepo rade na raznim tipovima vokala?

Nevezano za cenu....dakle eto voleo bi da malo poprichamo o omiljenim mikrofonima.....o onima sa kojima imamo dobra iskustva...

pozdrav

slowstar
15-11-2009, 03:40 PM
To je toliko siroka tema, da trazi jako mnogo pisanja, razgovaranja, iskustva.
Siri je i cinjenica, da razliciti mikrofoni razlicito rade na razlicitim preampovima, sto usloznjava situaciju, a usloznjava je i cinjenica da su danas jako moderni i mikrofoni i preampovi koji ne daju REALNU sliku, nego oni koji je modifikuju (citaj izoblicavaju) na nacin koji prija uhu slusaoca, producenta i snimatelja.
to je doslo do nivoa, kada recimo DPA laboratorijski mikrofon, sa ultra linearnim predpojacivacem u nasim usima ne zvuci dobro, nego "sterilno" "hladno" "bezbojno" i ko zna jos kakvim pridevima se moze opisati. Jasno je, na primer da NIJEDAN MIKROFON SA VELIKOM (Large) MEMBRANOM NE MOZE BITI REALAN I TACAN, vec zbog samog nacina konstrukcije, a jos manje mogu biti realni i tacni "Lampaski" predpojacivaci, a opet, vecina nas ih voli u raznim kombinacijama sa mikrofonima. Ponavljam, topic je veoma, veoma sirok, i nema konkretan rezultat, drugacije receno, ne postoji NAJBOLJI mikrofon sa naseg, subjektivnog aspekta.

korenjak
15-11-2009, 05:36 PM
pa bas da popricamo...

ko ne zeli ne mora

ja imam malo iskustva pa ne bi da nesto pametujem

ali bi voleo da cujem ta i ta sprava radi lepo

npr... c414 radi lepo ali ima nedostatke te i te.... uvek neka sprava dobije najvise komplimenata...

ili kao sto je npr ranije neko napisao da Solidtube malo mutno snima ...itd

naravno razliciti su ukusi ali je lepo da se cuju razna misljenja ne moze da naskodi ..

pozdrav

korenjak
20-11-2009, 10:00 PM
https://www.gpanagopoulos.com/eshop/images/detailed_images/amethyst-vintage.jpg

Kakvo je vashe misljenje o ovom lepom majku

http://www.gpanagopoulos.com/eshop/en/violet-design-amethyst-vtg.html

i kakva je razlika izmedju njega (vintage) i ovog

http://www.gpanagopoulos.com/eshop/en/violet-design-amethyst-std.html

korenjak
20-11-2009, 11:13 PM
Upravo sam procitao da je jedan dual drugi mono diaphragm

mnogo mi se djasvi

milanCHE
20-11-2009, 11:34 PM
Aco,druže,drži se onih tvojih raritetnih hand-made instrumenata,jer od kombinacija mikrofon-preamp-AD konverzija samo glava može da te zaboli....kao što Slowstar reče-stotine kombinacija...lični afiniteti....subjektivnost...objektivnost:confused :....ako ti je moja malenkost od ikakve pomoći,ono što bi bilo u nekom našem cenovnom rangu po pitanju odnosa cena/kvalitet/primenjivost u "gerilskim" uslovima je Rode K2(mislim da ga poseduju svi moji prijatelji koji se na iole pristojniji način bave snimanjem vokalnih sadržaja,a nisu bacili preterane pare....)...e,sad,preamp:rolleyes:neko voli Avalona,neko dbx......
ja sam,npr.bio zaintrigiran Earthworks mikrofonima male membrane (QTC serija...30,40 i 50)...štaviše,na oficijelnom sajtu kažu da interesentima šalju cd sa usnimcima njihovog mikrofona u kombinaciji sa njihovim preampima ZDT serije (1,2 i 4-kanalni)....i evo još nisam ništa dobio 3 meseca od kad sam im poslao mejl:(a osim što ih koriste kao merne mikrofone ultra širokog spektra,tvrde da su podjednako dobri i u snimanju ostalih zvučnih sadržaja......
za DPA mikrofone (nekadašnji Bruel@Kjaer)sam se isto naslušao stvari u superlativu po pitanju tačnosti....ali nekad tačnost nije glavni kriterijum.....
jbg.duuu.uuga priča...
poz

korenjak
20-11-2009, 11:50 PM
E Milanche

Ne kombinujem nishta vec bi voleo da cujem hvale za neke sprave koje su se dobro pokazale...bas kao sto si i ti napisao za taj mic

ovaj Amethyst sam chuo da je opasan a i nije extremno skup

takodje sam za K2 chuo dosta pozitivnih komentara...taj bi recimo meni bio najpristupachniji kad bi isao na nesto bolje od NT2A koji imam

Ivan iz kv je jedno vreme snimao sa K2 ali chini mi se daje promenio glavni mic...

Mnogo su lepe i Oktave sad sam gledao

i ovo je jako zanimljivo

<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/pApgVlx7IKY&hl=en_US&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/pApgVlx7IKY&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>

pazi kapsule kao su interesantne sa estetske strane gledano

A jesi li chuo neke komentare za Brauner

milanCHE
21-11-2009, 12:09 AM
za "Fantoma" jesam(mislim na Braunera)jesam cuo komentare,cak je Oggy ili neko bio okacio test nekih 5,6 mikrofona,slagacu te,svojevremeno na forumu.....a mislim da sam ga video i kod Abadica pretproslog leta u studiju..ali ne drzi me za rec....ali to malko odskace od onih 500-600evrica...i to malko vise 8-)......pa Ivan ti je bre tu na dvadestak minuta od tebe,kud ces bolje,on ima sigurno nekih usnimaka sa tim K2,i imao je Avalonov preamp U5 ili M5(jedan od ta dva sigurno)...ili tako nesto pre par leta kad sam svracao kod njega.....ako neko ima iskustva sa opremom/eto ti tu pred nosom!

milanCHE
21-11-2009, 12:18 AM
Ah.....sad pogledah video koji si okacio....ne znam kako zvuce majkovi,ali da vrede-VREDE!!pazi sta je zlata u njih stavljeno!to ti je sigurna investicija:D
poz...

Bockie
21-11-2009, 08:15 AM
koji mikrofoni po vama najlepshe rade kad se snima vokal?
Koji za bek vokale koji za muske ...koji za zenske?
Ima li nekih modela koji podjednako lepo rade na raznim tipovima vokala?

Neumann U47.

korenjak
21-11-2009, 02:27 PM
Mi smo se na njega slikali u studiju 5 rtb

moralo da se ceka da se ugreje :))

korenjak
23-11-2009, 05:48 PM
na li neko vise nesto o povezanosti firmi Brauner, Telefunken i Neumann

Naime ima nekih slicnosti u dizajnu npr:

http://www.telefunken-elektroakustik.com/products/show_product.php?item=23&cat=mics

i ovo

http://www.brauner-microphones.de/en/products/vm1s/

a cuo sam chesto da za stare neumanne i telefunken vele da je to isto

evo nadjoh i nesto zanimljivo za oktavu

evo kako izgleda elektronika na MKL5000 koji nije jeftin preko iljadu evrica

http://img526.imageshack.us/img526/8049/oktavamkl5000inside.th.jpg (http://img526.imageshack.us/i/oktavamkl5000inside.jpg/)

a evo AKG C12VR:

http://img688.imageshack.us/img688/4357/c12vrcircuit.th.jpg (http://img688.imageshack.us/i/c12vrcircuit.jpg/)

a evo i Rode K2:

http://img526.imageshack.us/img526/5305/rodek22l.th.jpg (http://img526.imageshack.us/i/rodek22l.jpg/)

Monroe/Rampart
23-11-2009, 08:00 PM
Koliko ja znam, Telefunken je osnovan pocetkom stoljeća (dvadesetog, jel), ne bih znao točno godinu, a ne da mi se ni googlati, pa neću govoriti na blef. Uglavnom, znam da je nastala spajanjem današnjeg AEG-a i Siemensa, a kasnije je AEG otkupio Siemensov dio (mislim da ekonomisti uče taj case na faxu, čak). S vremenom je AEG otkupljen od Deimlera i odbacio je 'Telefunken' iz svog imena, pa danas Deimler isključivo prodaje Telefunken prizvode. Mislim da su nekoliko godina unazad i oni promijenili ime, no današnjeg imena im se nikako ne mogu sjetiti. Ta firma se danas, doduše, ne bavi više audio-akustikom (bave se proizvodnjom radijske tehnike, transmittera i recievera), no negdje 2000. ja mislim su prodali pravo korištenja imena i loga (pravo korištenja žiga) Telefunken jednoj američkoj firmi koja je počela kao restauratorska firma za stare Telefunken micove, nastavila s reparacijom/klonovima tih modela (kao npr. ELA-M 251), a danas proizvodi 'svoje' mikrofone. Pretpostavljam da si barem cuo za neki od njih s obzirom da im modeli imaju prilično upečatljiva, 'ratna', imena (M16, AK47, ...). Nažalost, ti noviji micovi, iako dobri, nemaju neke pretjerane veze sa starim, classic, Telefunken modelima.

Firma koju se spominje i danas kao 'pravi Neumann' ti je Microtech Gefell, iliti tzv. istočno-njemački Neumann. Originalna Neumannova firma se zvala Georg Neumann & Gefell Company pošto je za vrijeme WW2 Georg Neumann pobjegao iz Berlina u Gefell (grad Gefell, jel) te tamo nastavio s radom. Mislim čak da su baš u Gefellu i nastale klaisk kapsule, tipa M7 i sl., koje su korištene u U47 itd. Kasnije se gosp. Neumann vratio u Berlin i oba postrojenja, berlinsko i gefellsko, su nastavila raditi. Negdje '70-ih je gefellska podružnica bila prisiljena izbaciti 'Neumann' iz imena, a kasnije je Sennheiser preuzeo Neumann te tako danas imamo posebne firme Neumann i Microtech Gefell. Ljudi se i dalje kunu kako je Gefell pravi Neumann, kako su noviji modeli Neumanna samo prosumerski šrot s obzirom da to sad 'pravi Sennheiser, ne Neumann' i da čuju drastične razlike između starih U87ica i novih AI U87ica (iako su razlike među njima onolike kolike bi bile između bilo koja dva jednaka mica od kojih je jedan korišten 30 godina, a jedan nov iz kutije). Gefell je višestruko jeftiniji od Neumannovih današnjih modela, a kvaliteta je jednaka. Da me ne shvatis krivo - to nisu jednaki mikrofoni, ne zvuče jednako, samo je kvaliteta izrade, zvuka i određena klasa i profinjenost zvuka prilično jednaka.

I tu dolazimo do teme topica - vokalnih mikrofona.
Recimo Gefell zvuci dosta slično Neumannu. Pričamo o modelima U87 od Neumanna i UM70/M71 od Gefella. U istoj su zvukovnoj kategoriji, recimo, no razlika postoji. Gefell nema toliko bassa i "mulja" u niskim midovima, zvuči znatno profinjenije od U87ice...koliko se sjećam, neki cijenjeni forumaši su tu pjevali hvalospjeve Gefellovim midovima naspram onima U87ice. Je li to zbilja tako? Neznam, to moraš sam prosuditi. Ta dva modela se svakako mogu usporedjivati i sve je samo pitanje ukusa, visoka kvaliteta je prisutna kod oboje. Ja za sebe mogu reći kako mi Gefell zvuči zbilja nekako elegantnije i uglađenije, a i dalje puno i debelo, ali mi se opet više sviđa U87 i to baš zbog njegovih nesavršenosti. baš zbog tog low-mid pusha koji mi popravlja glas i baš zato što sibilanti s U87 nakon obrade završe zvučeći kao nekakav "ešš" umjesto "s" i to mi strašno odgovara pošto sam dosta sibilantan u govoru i pjevanju. Mislim da baš po tom načinu na koji se U87 nosi sa sibilantima ga jako lako mogu prepoznati u mixu. Sada, neki se groze toga, to im zvuči prljavo i često "preveliko" (zbog podignutog low-mida), ali meni baš to treba, kako zbog glasa, tako zbog žanra. Da snimam pop, klasiku ili recimo akustične instrumente - odmah bih bez razmišljanja uzeo Gefella. Sve se svede na ono staro "svaki mic ima svoju primjenu".

Ja sam dugo vremena mislio da nemogu razaznati mikrofon koji je korišten u kojoj situaciji pošto je u okruženju drugih instrumenata i pošto je dosta obrađen. Danas sam i dalje siguran da se ne može točno pogoditi koji je mic korišten i siguran sam da se može zavarati slušaoca i u određenim situacijama dobiti identičan ili iskoristljiviji zvuk duplo jeftinijim mikrofonom. No unatoč tome i unatoč činjenici da ja nisam nikakav sluhista niti imam 'golden ears' - naučio sam slušati mikrofone, što opaziti u njima i kako ih razlikovati. I dalje ima tona i tona mikrofona koje ja na prvu loptu ne bih mogao razlikovati niti procijeniti na suho koji će biti bolji u mixu, no, isto tako, sigurno ću u mnoštvu snimaka uvijek prepoznati U87icu ili moći izdvojiti mikrofon od 2000+ dolara od onog od 500 dolara. Nekad oboje zazvuče dobro, na suho, ali u kontekstu pjesme se to da sve više i više razaznati s obzirom da su podloge, u svim žanrovima, sve digitalnije i MIDI orijentirane, tako da se jako lako osjeti ako je preko nekih MIDI synthova naljepljen U87, koji tada strši punoćom, ili Rode NT1000, koji se tada prilicno uklapa. Ista stvar se može desiti kad na glazbenu podlogu snimljenu živim instrumentima ili orkestrom nalijepiš ta dva navedena mica, samo, sada ti je jasno koji će biti više "svoj na svome".

Nekakav zaključak je da je istina kako mikrofon od 5000$ ne zvuci 500 puta bolje od Behringera B2, ali kako ipak postoje klase mikrofona. Unutar određene klase je već manje bitno koji ćeš mikrofon uzeti, to je čisto stvar tvog ukusa ili toga koji te više inspirira, malo tko će ionako prepoznati razliku, a ti sigurno nećeš pogriješiti koji god da uzmeš što se tiče kvalitete. Pogledao sam malo prvi post i vidio da spominješ Amethysta itd. Slažem se, do tog nekog cjenovnog ranga od cca. 1000e, Amethyst i Gefelli novi (MT71 ili M930) bi mi bili prvi izbor. Brauner je svakako uz njih, samo mi on ne leži, no s obzirom na to kakvu glazbu ti radiš, mislim da bi ti jako lijepo odgovarao. Pitao si i za K2 - odličan mikrofon. Meni apsolutno nikako nije odgovarao. Nije mi čak bio ni presibilantan, ali nije mi legao na glas i gotovo. No, ne mogu reći ništa loše o njemu s obzirom da sam neke druge ljude snimao na njega i to je ispadalo sjajno, kao i da sam slušao snimke koje su mi drugi donosili, snimljene tim micom, koje su također bile odlične. Znam da nitko to na forumu ne voli čuti, pošto je kod nas jako teško isprobati micove i jako je mali izbor istih, ali sve je pitanje toga što će tebi odgovarati. Ako imaš konkretnije pitanje, mogu te probati usmjeriti i dati što konkretniji savjet, makar što da tražiš, ali svakako nećeš pogriješiti, recimo, niti s Ametom, niti Gefellom niti Braunerom ako se odlučiš kupit mic od 1000e. Pitanje je samo hoće li te ta mrvica razlike zbog koje ti jedan zvuči mrvicu bolje od drugog toliko smetati i hoće li ta ta mrvica na ovom boljem toliko više motivirati na snimanje i rad. Često je to i placebo kad znaš da imaš XY brand mikrofona ispred sebe, iako neki 'no-name' zvuči bolje, ali ako ti baš taj brand i logo potiču kreativnost i tjeraju te da snimaš, dok te onaj drugi demotivira - onda nek ti nije žao novca koji daš za skuplji mic, čak i ako nije toliko bolji koliko je skuplji.

korenjak
23-11-2009, 10:22 PM
E svaka ti čast

!!!

Odavno nisam dobio iscrpniji odgovor. A i sve si u pravu.

Evo na primer svirao sam dugo na melodijinoj akustari staroj skoro 40 godina koja mi je bila inspirativna i mnogo draga pogotovo jer sam je nasledio od oca.

Medjutim zbog dotrajalosti zvuk se zamutio i mučio sam se dok pevam uz nju...jer se nekeko podudarala sa glasom...

I tako ugledao sam jedan Ovation koji mi se mnogo svideo i nisam se smirio dok ga nisam kupio...a potrefilo se da ima i baš taj zvuk koji sam želeo...i...kako da objasnim prosto sam progledao odkad sam prešao na tu gitaru....i što ti veliš inspiriše me da sviram i vežbam više no ikad...i nije mi žao ni dinara....jer me instrument tera da sviram a i propevao sam pored njega jer kad sviram gitara je gitara kao daima svoj frekventni rang a glas ostaje slobodan....jer meni je glas u basu dosta a ona ima recimo yvuk bogat visokim alikvotama...

Cenim da je takva situacija i sa mikrofonima ...mene Ametyst prosto inpiriše dizajnom a ako tako dobro i "svira" onda nemam dilemu...

e sad ovaj etno sam snimao sve sa mojom Rodom NT2A zabodenom u TC Konnekt 8 i u Presonus Firestudio evo ovde možeš da čuješ:

http://www.box.net/shared/5btl1ti5kk

Ovo je snimano u običnoj kućnoj sobi takodje i mixano u istoj sobi na Adam A7... tako da sam izvuko koliko sam mogao i umeo... dakle sve roda

Inače pesma je objavljena zimus u Rusiji ovakva kakva je ali bi trebalo da je remixujem pre nego ovde bude objavljivana...cenim da može da se smixa dosta bolje

e sad pazi meni Roda radi poso za ove stvari...

ali pre svega tražim mikrofon koji će najbolje izneti moj glas koji je prilično nezahvalan za usnimiti.....to pre svega kako bi bolje ispalo na tom solo projektu koji ću sam da otpevam....

Zbog toga bi i uzeo neki mik u klasi 1000e ... a koji će mi nadams e malo bolje raditi i za druge stvari...(kasnije bi kupio i bolji preamp)

E sad evo ovde demo jedne pesme pa možeš da čuješ kakav mi je glas...molim te poslušaj pa mi reci koji mik ceniš da bi legao?

evo:www.myspace.com/aleksandarmilutinovic

uzgred planiram da uradim i 5-6 absorbcionih panela u sobi tako da će uslovi snimanja biti znatno bolji

Srdačan pozdrav

korenjak
27-11-2009, 05:43 PM
http://814pine.com/equipandstudio.html

overite ovaj link ima strava fotke micova starih

korenjak
01-12-2009, 09:44 PM
http://recordinghacks.com/microphones/Microtech-Gefell

Evo ovde cene Gefell mikrofona

Wow ipak preskupo za nas standard

clusterchord
10-12-2009, 06:38 AM
zadnjih godina snimao sam sa sirokim rasponom, od najeftinijeg djubreta do srednje klase pa onda uber..

nt1, 414 uls, c800, c12 re-issue, c12, u87 brd (vintage)

nt1 je najlosiji, al dobro drzi vodu obzirom koiko kosta... i posluzio je za brdo spikera, reklama i sl.

sad sam standardno na 414 i puno sam zadovoljniji.. medjutim , u miksu je dosta osjetljiv na tip vokala... kod nekih kojima treba malo "masti" jednostavno ne daje ono nesto. kod nekih savrsen. mislim nemam nekih zamjerki. opcenito relativno točan (za te pare super), i hladnjikav mikrofon.

c12 re-issue... snimali zenski vokal i to pop rock, ali koja zna da pjeva, ... ocaj, dere mi ta lampa usi. ima sve ono sto ne volim kod lampe.. zamor.

c12 original - druga pjesma. divan sound. moram priznat nisam ga probao puno na vokalima.. ali instrumenti.. puhaci.. klarineti ...mmmmm.. topao.. opet nije za sve.. taj karakter koji kod krivog vokala moze bit problematican

c800 - cist (malo dosadan).. hi fi.. perfekcija.. suprotno od c12 re-issue.. sigurno ima puno primjena. premalo sam ga koristio da bi imao definitivan sud.

u87 - na suho - iskrivljen.. obojan.. saturiran u srednjima.. u miksu bezgresan. stoji tocno kako treba. moze rec ko sta oce, al meni je odmah bilo jasno zasto je to toliko koristen mikrofon tokom zadnjih 35 godina. ubaci u posteno pretpojacalo, satares ga sa gsslom ili 1176 i vozi..

namjeravam si ostavit 414 ili mozda ubost kasnije SM7b umjesto, za neku zgodnu alternativu neumannu, gdje on ne ide.. .. ali za glavni uzimam stari U87. jbt ga. cim uzmognem nesto para.

(za informaciju, vozili smo ga na STT-1, a mislim da bi na neki Neve, ili nesto slicno , ala moj GR, vozio jos i bolje) bio je kod kolege i FET47 al nije tako dobro radio na vokalu na kojem smo tada radili. al je zvucao vece od zivota na instrumentima..

korenjak
11-12-2009, 04:24 PM
Super iskustvo :)

sira
11-12-2009, 07:20 PM
Ovako, nemam ba? iskustva s primjenom u glazbi, ali sam napravio hrpu reklama na C414 B-ULS i na Rode Broadcasteru.

C 414 mi kod nekih voditelja odlično sjeda dok me kod nekih isfrustrira, valjda je to do njihovog glasa i dikcije, oni koji uspjevaju "jednakom snagom" isčitat tekst lako slo?im reklamu, ali kod onih koji variraju i imaju prenegla?ene sibilante ponekad je noćna mora, ne poma?u ni dva pop filtera, rode broadcaster iako definitivno lo?ije osjetljivosti, omogučava lak?e "?tancanje" reklama upravo zbog toga jer nema tu ?irinu dinamike.

Čak mi se na neki način vi?e sviđa jer malko "oboji" glas