View Full Version : Ableton kao DAW
Koje je va?e mi?ljenje o abletonu kao squenceru za produkciju a ne samo kao program za live. Ja ga osobno koristim već du?e vrijeme ali sam se i u tom vremenu naslu?ao dosta oko toga kako Ableton ima plastičan zvuk i da nije za produkciju.
Kad sam pre?ao s frutya u ableton, prije par godina, sječam se da mi se činilo da je zvuk ultra bolji (u krajnju ruku bar glasniji), dali je vrijeme da s abletona pređem na ne?to treće?
Kod abletona mi je odlično njego drag and drop sistem, imam osječaj da bi na neke jednostavne stvar za ableton tro?io puno vremena u drugim programima..
Ali opet kada sam kod kolege i kada snimamo u njegov logic, zvuk mi se čini puno bolji, dali je to do programa ili do njegove motu a moje mbox2 zvučne?
Unaprijed hvala.
lesha
11-11-2009, 02:53 AM
sad ce me ljudi napljuvati, ali i meni se cini da je zvuk u logicu bolji i to ne samo od abletona.
alavuk
12-11-2009, 11:03 PM
zadnji put kad sam imao prilike da isprobam logic 8 lepo je to zvucalo tj isprobavao sam njegove sintove i pao sam na dupe blago receno ...
Everbeatz
12-11-2009, 11:14 PM
Ima Ableton neki problem sa soundom i slazem se s leshom za Logic, mada su generalno razlike u softverima male, ali postoje i vise su vezane za promene gain-a i problematike ditheringa na out-u i na individualnim kanalima.
Vec sam pomenuo problematiku Abletonovog fadera ranije
Tako da je sve u digitalnom kodu/algoritmu i manipulaciji audio signala koji trpi transformaciju - neki soft je to bolje resio, neki losije
Sledeca bitna stavka je DAC koji naravno ima veliki uticaj na kvalitet output-a
awacs
12-11-2009, 11:52 PM
sad ce me ljudi napljuvati, ali i meni se cini da je zvuk u logicu bolji i to ne samo od abletona.
?to bi te iko pljuvao - ako je tebi bolji, onda je bolji :) A sigurno je drugačiji. Ni MCI JH-24, Studer A800 i Otari MTR 90 nisu bili isti, pa se ljudi nasnima?e ploča na njima, a nikoga nije zanimalo na čemu su te ploče snimane. To valjda samo zato ?to u to vreme nisu postojali Internet forumi :wink:
Pozdrav,
Vasa
Ima Ableton neki problem sa soundom i slazem se s leshom za Logic, mada su generalno razlike u softverima male, ali postoje i vise su vezane za promene gain-a i problematike ditheringa na out-u i na individualnim kanalima.
Tako da je sve u digitalnom kodu/algoritmu i manipulaciji audio signala koji trpi transformaciju - neki soft je to bolje resio, neki losije
Gdi je spomenuta ta problematika Abletonovog fadera, ako moze link na thread. Mislis da bi s onda vađenje svakog kanala posebno i mixanje u npr. logicu pobolj?alo kvalitetu sounda. Ili recimo, da otvorim ableton u logicu ko vst i napravim cijelu pjesmu u njemu ali onda exportam nakraju iz logica pomoglo zvuku? Znam, fiksne ideje.. :)
Everbeatz
13-11-2009, 02:42 PM
Gdi je spomenuta ta problematika Abletonovog fadera, ako moze link na thread. Mislis da bi s onda vađenje svakog kanala posebno i mixanje u npr. logicu pobolj?alo kvalitetu sounda. Ili recimo, da otvorim ableton u logicu ko vst i napravim cijelu pjesmu u njemu ali onda exportam nakraju iz logica pomoglo zvuku? Znam, fiksne ideje.. :)
Da ne filozofiram previse, odradi rewire tj koristi i dozivi Ableton kao instrument vise nego standalone DAW
poz
milos
13-11-2009, 03:55 PM
zadnji put kad sam imao prilike da isprobam logic 8 lepo je to zvucalo tj isprobavao sam njegove sintove i pao sam na dupe blago receno ...
Sintovi su dobri i u elektronskoj muzici zaista upotrebljivi ali mozda i nisu za padanje...
Delay efekti su vec najbolji koje jedan DAW moze da ima, isto tako i kompresor nije za bacanje .
Najveca snaga Logica je brzina kojom mozes raditi aranzmane u njemu , naravno kada se savladaju sve key commands.
srdanryu
19-11-2009, 06:08 PM
Odlicna tema... mene isto pitanje muci... da li preci na nesto drugo, i na koji DAW!!
Razmisljao sam i o Pro Tools, ako je neko poznavalac tog programa nek napravi poredjenje.
InsaneEyes
19-11-2009, 07:22 PM
workflow ta dva programa skoro pa da nema veze jedan sa drugim :)
IMO aranzmani se dosta brze sklapaju u Abletonzoru ako puno radis sa midijem i sintovima, ali nema vise od pola mogucnosti PT-a.
ja se sa abletona za sequencing ne skidam jos od 4-ke, nista njegovom mikseru ne fali, dokazano i na ovom forumu, ali su (IMHO!!!!!!) njegovi sintovi i efekti potpuno neupotrebljivi, osim mozda pingpong delay, EQ i jos par stvarcica.
od njegovih instrumentzora koristim samo Impulse koji je odlican (ako se ne koriste abletonovi drum semplovi) :)
Da ne filozofiram previse, odradi rewire tj koristi i dozivi Ableton kao instrument vise nego standalone DAW
poz
ja bas obrnutu psihu imam u vezi toga :)
Ja sam impulse davno prestao koristiti jer su semplovi li-la. Koristim drum rack jer sam si napravio neke svoje semplove tj rackove i battery...
lesha
19-11-2009, 10:20 PM
workflow ta dva programa skoro pa da nema veze jedan sa drugim :)
IMO aranzmani se dosta brze sklapaju u Abletonzoru ako puno radis sa midijem i sintovima, ali nema vise od pola mogucnosti PT-a.
slazem se, ono sto najvise volim kod abletona je workflow, tj. tok rada koji je nenadjebiv. razmisljao sam o vracanju na logic, ali sam ukapirao da mnogo brze dolazim do rezultata u liveu, tako da ce mi live biti glavni i dalje, da ne pominjem da moze da se koristi i za live i DJing.
ja se sa abletona za sequencing ne skidam jos od 4-ke, nista njegovom mikseru ne fali, dokazano i na ovom forumu, ali su (IMHO!!!!!!) njegovi sintovi i efekti potpuno neupotrebljivi, osim mozda pingpong delay, EQ i jos par stvarcica.
na liveu sam od dvojke, ali se ne bih slozio da su neupotrebljivi, treba ponesto i znati, a ne samo koristiti presete.
od njegovih instrumentzora koristim samo Impulse koji je odlican (ako se ne koriste abletonovi drum semplovi) :)
opet se ne bih slozio, sve moze da se iskoristi.
InsaneEyes
20-11-2009, 02:01 AM
na liveu sam od dvojke, ali se ne bih slozio da su neupotrebljivi, treba ponesto i znati, a ne samo koristiti presete.
pa dobro, nije mu losh ni arpedjator :wink:
opet se ne bih slozio, sve moze da se iskoristi.
moze, upotrebio sam prejaku rech, ali sam davno prestao da koristim njegove machinerije pored tako divnih drugih pljugova na trzhistu :wink:
Quotam što je Everlast rekao za live a što nitko nije skomentirao. To što je rekao oko problema oko promene gain-a i problematike ditheringa na out-u i na individualnim kanalima. I problem Abletonovog fadera. O čemu se zapravo radi?
Može netko nabrojati par tih mogučnosti koje Ableton nema a Pro Tools LE ima?
InsaneEyes
20-11-2009, 05:29 AM
Mo?e netko nabrojati par tih mogučnosti koje Ableton nema a Pro Tools LE ima?
sto ne izvalish sam oba programa, imas demo verzije sta te kosta osim sto ti za PT treba i hardver, a bice ti i sladje :)
svakakao ableton uopste nije skroman sa mogucnostima kao sto izgleda... it's more than meets the eyes (transformers tema pichindra u pozadini)
silicon science
20-11-2009, 08:42 AM
ja bas obrnutu psihu imam u vezi toga :)
Nema tu psihe vec chista matematika :wink:
Btw. meni je rend iz Abletona pegla (bukvalno)...
Ali ja ga koristim za Live tako da...
Everbeatz
20-11-2009, 01:04 PM
Quotam što je Everlast rekao za live a što nitko nije skomentirao. To što je rekao oko problema oko promene gain-a i problematike ditheringa na out-u i na individualnim kanalima. I problem Abletonovog fadera. O čemu se zapravo radi?
Može netko nabrojati par tih mogučnosti koje Ableton nema a Pro Tools LE ima?
Kao test uzmes i menjas gain na dva identicna kanala - na jednom Abletonovim faderom, a na drugom sa recimo Sonalksis FreeG, Waves SSL, URS CSP,Waves reneq itd. Poenta je da na oba bude ista vrednost i to preko 6db, a zatim obrni fazu na jednom kanalu i pojacaj da cujes "ostatak". Taj ostatak se javlja zbog tzv "truncation distortion" i moja percepcija toga je neka vrsta "grain-a" koji je potpis Abletonovog mixa. Highend digital radi dither(da bi izbegao to), prilikom svake promene bita. Softveri ovog "nivoa" to ne rade. Steinberg je to sredio tek od verzije 4.5, kad je Cubase u pitanju. Tu prednjaci Samplitude i Sequoia koji su resili interno ditherovanje odavno i vecina ljudi ima percepciju da oni "zvuce" najbolje, a imaju i cenu btw :) JEDINA razlika u zvuku izmedju DAWova je to - tu jos moze da se doda i stabilnost clock-a i evo ga razlog da se raspravljamo sta kome zvuci bolje, a sta ne
Ako te detaljnije interesuje problematika, odes na GS i iscitas thread "The Reason Most ITB mixes don’t Sound as good as Analog mixes", u kojem Paul Frindle(dizajner Oxford pluginova i konzole, radio za SSL) i jos par njih koji poznaju problematiku digitalnih algoritama, objasnjavaju u cemu se sve nalazi problem kod arhitekture softvera i generalno procesinga digitalnog koda
lesha
20-11-2009, 01:59 PM
sta onda predlazes, da na kraju lanca na svakom kanalu stavim dither?
i naravno da ce imati razlike nakon obrtanja faza, drugacije je sabiranje i upsampling/downsampling unutar plugina..
Everbeatz
20-11-2009, 02:16 PM
sta onda predlazes, da na kraju lanca na svakom kanalu stavim dither?
i naravno da ce imati razlike nakon obrtanja faza, drugacije je sabiranje i upsampling/downsampling unutar plugina..
ne vredi dither posle pluga koji menja gain na bilo koji nacin a interno ga nije uradio (dither), jer je vec generisao tu vrstu distorzije koja se najvise pakuje u deo spektra na koji smo osetljivi tj tu oko 4k/gore-dole - zato i dosta mixeva zvuci neprijatno za slusanje npr. Jedan od problema, pored toga, je i aliasing
Treba koristiti plugs koji rade interni dither ili rade na velikoj internoj bitazi
Btw, ne rade svi plugs up/downsampling, to rade uglavnom oni koji koriste neku vrstu nelinearnog procesinga, zbog distorzije, tako da interno isfiltriraju artefakte(npr UAD kompresori, na 192k) - sonalksis FreeG radi sa 64bit double precision gde "spusta" noise floor dosta nize, pa tim izbegava artefakte. URS CSP takodje, Waves sa 48bit fixed point i vecina rade interni dither, mislim na noviju generaciju..
Izgleda da su razlike u ceni, kad su u pitanju digitalni algoritmi, opravdane, mada... :)
sto ne izvalish sam oba programa, imas demo verzije sta te kosta osim sto ti za PT treba i hardver, a bice ti i sladje :)
svakakao ableton uopste nije skroman sa mogucnostima kao sto izgleda... it's more than meets the eyes (transformers tema pichindra u pozadini)
Imam oba programa, i digidesign mbox2 zvučnu..
Nedavno sam instalirao pro tools le koji sam dobio s zvučnom..al jo? se nisam naviknuo raditi u njemu..
srdanryu
21-11-2009, 02:03 PM
Super... kad malo proucis, javi utiske!!!!
Doduse, ja moram da jurim za M audio, pa ako valja da se pomucim
Pozz
lesha
22-11-2009, 09:12 AM
Kao test uzmes i menjas gain na dva identicna kanala - na jednom Abletonovim faderom, a na drugom sa recimo Sonalksis FreeG, Waves SSL, URS CSP,Waves reneq itd. Poenta je da na oba bude ista vrednost i to preko 6db, a zatim obrni fazu na jednom kanalu i pojacaj da cujes "ostatak". Taj ostatak se javlja zbog tzv "truncation distortion" i moja percepcija toga je neka vrsta "grain-a" koji je potpis Abletonovog mixa.
nisam bio lenj, pa sam i sam hteo da se uverim, FreeG i ableton utility se potpuno fazno ponistavaju, i u miksu i nakon rendera, tako da ne stoji to sto si rekao.
Everbeatz
22-11-2009, 02:29 PM
nisam bio lenj, pa sam i sam hteo da se uverim, FreeG i ableton utility se potpuno fazno ponistavaju, i u miksu i nakon rendera, tako da ne stoji to sto si rekao.
ableton utility ili fader? i koja verzija abletona?
lesha
22-11-2009, 08:59 PM
ableton utility ili fader? i koja verzija abletona?
probao i utility i fader, potpuna tisina.
verzija 8.
Everbeatz
23-11-2009, 12:29 AM
probao i utility i fader, potpuna tisina.
verzija 8.
ja probao sa 7, posto 8 nemam i nije mi tisina, bice da je zbog vintage verzije:D
koliko sam gledao, ableton je sredjivao neke matematicke probleme u medjuvremenu - iako sam ja taj test radio i sa Waves req i URS CSP za koje znam da interno rade dither
InsaneEyes
23-11-2009, 12:53 AM
ja probao sa 7, posto 8 nemam i nije mi tisina, bice da je zbog vintage verzije:D
8-mica peva pesmu slavuja, pravite muziku u njoj i uzivajte bez stra'a :wink:
Everbeatz
23-11-2009, 01:18 AM
8-mica peva pesmu slavuja, pravite muziku u njoj i uzivajte bez stra'a :wink:
ma Ableton rocks - samo da jos srede neke stvari u njemu i nema boljeg DAWa..bar meni
lesha
23-11-2009, 01:21 AM
koliko sam gledao, ableton je sredjivao neke matematicke probleme u medjuvremenu - iako sam ja taj test radio i sa Waves req i URS CSP za koje znam da interno rade dither
normalno da ce biti razlike cim rade dither
Doktor kecmi
30-11-2009, 03:54 PM
Ej ljudi ableton je odlican program. zvuk zavisi od kartice koju imas. nekoristim njegove instrumente. efekti su ok. sto se tice aranziranja ne moze bolji biti. neznam za ostale ali ja bi ableton ocenio cistom desetkom.
Bockie
30-11-2009, 03:58 PM
Ma PT je bolji...
Lesha nema poyma... :~P
:rotfl:
euphoric
02-12-2009, 12:01 AM
Ma PT je bolji...
Lesha nema poyma... :~P
:rotfl:
Prica kaze sledece..Vec mi je dosta ovakvih rasprava na temu koji je daw bolji od kojeg,pa sam resio da Vam otkrijem tajnu koji je zaista i najbolji..Pogledajte ovaj video i na njemu imate review-e sequencera..Sami cete zakljuciti koji je najbolji!!!
http://www.youtube.com/watch?v=cLfYT6yXgEc
Uzivajte!!!
InsaneEyes
02-12-2009, 04:07 AM
Prica kaze sledece..Vec mi je dosta ovakvih rasprava na temu koji je daw bolji od kojeg,pa sam resio da Vam otkrijem tajnu koji je zaista i najbolji..Pogledajte ovaj video i na njemu imate review-e sequencera..Sami cete zakljuciti koji je najbolji!!!
http://www.youtube.com/watch?v=cLfYT6yXgEc
Uzivajte!!!
odlicno! :rotfl:
ovo je bar bilo stabilno i pouzdano... ali mi je najjace sto je na ovaj link prvi related video OVO:
http://www.youtube.com/watch?v=s6uawOfqQuk&NR=1&feature=fvwp
euphoric
02-12-2009, 12:30 PM
looool..ziveo windows :( :)
Bockie
02-12-2009, 01:19 PM
virusBundle2009.exe
Everbeatz
06-12-2009, 06:26 PM
I am an avid Cubase user. It really gives the pro tools i wanted. It is just plain logic. There is no reason to play the reaper bashing everything that pops into your sonar. After all, you want your performer to be the best garage band ever, the peak of all live performances. So you should have the audacity to stop with your sound forgeries, childish innuendoes and acid comments. Recycle your ideas and bring that ardour for music to your life.:D:D
I am an avid Cubase user. It really gives the pro tools i wanted. It is just plain logic. There is no reason to play the reaper bashing everything that pops into your sonar. After all, you want your performer to be the best garage band ever, the peak of all live performances. So you should have the audacity to stop with your sound forgeries, childish innuendoes and acid comments. Recycle your ideas and bring that ardour for music to your life.:D:D
Ableton? :shock::wink:
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.