View Full Version : Savjeti za opremanje garaže
rukatac
04-11-2009, 01:16 PM
Naime, planiram opremiti garažu sa razglasom, ali kako nisam previše upućen u tajne zanata molio bih upućene par savjeta. Uložio bih za početak oko 12 000 kuna (1600 eura). Imam više dilema: kojeg prozvođača uzet, da li uzet power mixer ili obični sa aktivnim zvučnicima, ili mixer sa običnim zvučnicima i posebnim pojačalom? Želim što jači razglas da me ne kolje mikrofonija, jer kada se dignu vokali na razinu glasnoće benda često nastaje kaos. Nadalje, garaža je dimenzija 6x4, prilično visokog stropa.
Zahvaljujem na pomoći, ako nešto nisam rekao molim neka me se pita :rotfl:
Bockie
04-11-2009, 01:58 PM
Želim što jači razglas da me ne kolje mikrofonija,
Veoma zanimljiva teza...
Mikrofonija se javlja bas u slucajevima kada mikrofon cuje raglas prejako i razglas to emituje i tako u krug...
No,
Ne treba preterivati sa snagom,vec se usredsredi na realne potrebe benda.
Zidove treba izolovati obicnim azmafonom.
Preporucijem ti Allen & Heath PA12CP ili PA20CP zavisno od budzeta i neke ozbiljnije serije Peavey zvucnika,recimo Impulse i sl... To je taj negde cenovni rang... A&H je definitivno best buy cena/kvalitet!
Kada budes povezivao zvucnike sa mixetom ili vec nekom snagom, preporucujem ti da ih povezes "obrnuto" ili-ti u kontrafazi i to oba! Dakle kablove zalemis na jednoj strani normalno (plus na plus, minus na minus) a na drugom kraju obrnuto (plus na minus i minus na plus). Obrtanje faze ce prekinuti famozni krug i dozvoliti dodatnih 6-8db pritiska na preampe mixera bez mikrofonije.
Mikrofonija je nesto sa cim se mora ziveti, i kada sve postavis, izmeri njen prag tako sto na PA12 ili 20 kada je sve na nulama i master i snaga, dakle dignes master reglere do kraja i odvrces snagu na amp sekciji do pojave mikrofonije. Zatim smanjis amp na snagu na kojoj iste nema i to je to,vise ne diras, a master po zelji koristis,siguran da fonije nema....
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.