PDA

View Full Version : Fxpansion BFD 2 vs Toontrack Superior Drummer 2 ?

MrHeavy
04-11-2009, 12:11 PM
Po mnogima su - trenutno 2009. - dva najbolja programa za drum programming:

Fxpansion BFD 2 i Toontrack Superior Drummer 2.

Te?ko je reći koji je program od ova dva "bolji", jer je sve to stvar i subjektivnog do?ivljaja, osim onih objektivnih parametara.

Mo?da je već otvorena slična tema, nisam detaljno gledao, ali evo: Ako mogu ljudi koji su koristili ili koriste OBA softvera da daju neke komentare. ?ta je bolje kod jednog ili drugog, ?ta je posebno dobro re?eno kod jednog od ova dva, itd.

Hvala, pozdrav !

MrHeavy

shigumicu
04-11-2009, 09:06 PM
Ja sam koristio i jedan i drugi. Od nedavno koristim samo superior jer je manji i brzi za rad (bar meni). Sto se tice kvaliteta, oba imaju prednosti i mane. Na primer bfd mi je nekako siroviji i daje ti vise slobode oko sredjivanja boje bubnja, a i cinele su mi nekako bolje snimljene (prirodnije), tako da mi je sa te strane bfd bolji. Superior mi je nekako odmah, bez mnogo sredjivanja vec isproduciran i brze se sredi, ali je sa druge strane (opet po meni) malo neprirodniji. Takodje sa bfd-om sam imao odredjene nekompatibilnosti i problema u logic-u. Sve u svemu, iako koristim superior, mislim da je za postizanje realnijih bubnjeva ipak bolji bfd2 :wink:.

MrHeavy
11-11-2009, 04:13 PM
Kratko sam koristio oba programa,
i na "prvo uvo" mi se čini da zvuk sempla u BFD ima "veću masu", da je dimenziono ?iri, deblji, ?to bi rekli "masniji", pa mo?da i "prirodniji".

Zvuk sempla u Superioru mi je nekako "tanak", stanjen, zdudan, dimenziono sabijen.

Ne znam da li su mi u?i ba? najbolje, ali ja to tako do?ivljavam. (?)

Ono ?to mi se sviđa kod Superiora je nekako lak?i rad, prirodnija organizacija menija, povezanost sa Toontrack Solo programom i sve liči na EZDrummer po jednostavnosti rada.

---

Ovo sve govorim o originalnim semplovima u paketima, bez dodatne upotrebe plug-inova ili hardverskog procesiranja. Ko ?ta mo?e da "sredi i popravi" s dodatnim alatima to je već druga stvar.

---

semplovi: bolji mi je BFD

korisnički rad: bolji mi je Superior

---

?teta ?to ne postoji treće re?enje koje će da pokupi najbolje od ova 2 softvera.

kravadinka
18-11-2009, 06:00 PM
Superior ima neverovatne Sonalksis pluginove, dok su oni na BFD neupotrebljivi.
Recimo Roland VDrum i dobar svirac, oba su vrlo upotrebljiva, a zvuk je inicijalno drugaciji, sto i nije bitno, jer od producenta zavisi krajnji ishod.

Inovative_kg
18-11-2009, 07:55 PM
Kratko sam koristio oba programa,
i na "prvo uvo" mi se čini da zvuk sempla u BFD ima "veću masu", da je dimenziono ?iri, deblji, ?to bi rekli "masniji", pa mo?da i "prirodniji".

Zvuk sempla u Superioru mi je nekako "tanak", stanjen, zdudan, dimenziono sabijen.

Udji u mixer na superrioru i pogasi sve plugove koji se inicijalno tamo nalaze, jer bilo koji preset da ucitas, plugovi ce se sami dodeliti po kanalima, zato i pise da je superrior pre-mastered VST :).. Inace kad bih poredio ova dva programa, svakako bih izabrao superrior, jer je neuporedivo laksi za rad :))

Mitjovan
19-11-2009, 11:39 AM
Iskreno, radio sam sa oba, i na kraju sam se odlucio za Superior 1 (onaj na 9 dvd-jeva). Jednostavno mi je najprirodniji, najmanje "isprocesiran" i zaista zvuci (ako ga lepo isprogramirash) kao da ga je neko snimio u sobi pored tebe... Kvalitetnoj sobi pored tebe.... :D Mozda bi mogao i njega da probash... pOzz :)

Inovative_kg
19-11-2009, 12:00 PM
Da, za njega sam cuo samo reci hvale.. Mnogi tvrde da je i danas neprevazidjen.. Nazalost, nikada nisam imao prilike da probam :)

Mitjovan
19-11-2009, 12:11 PM
Nekako mi se cini da je zvuk najrealniji i najmanje isprocesiran u startu... Tako da je stvarno velika mogucnost bojenja elemenata bubnja u mixu i slicno... Plus ima jako veliki izbor komponenti bubnja (dobosi su mu odlicni) + ako nekoga to "lozi" (citaj mene :D) moze da "bounce-uje" sve trake i da bubanj mixuje kao pravi usnimljeni bubanj, sa sve bleedovima elemenata bubnja u sve mikrofone... :)

Sve u svemu, meni najbolje radi posao, a sa njim sam radio i metal i pop i rok i instrumentalnu muziku... Pozz :)

MrHeavy
20-11-2009, 10:58 AM
Nisam koristio na Superioru 2 ovaj najnoviji paket The Metal Foundry, ali sam koristio sledeće:

Superior1 ... biblioteke iz prethodne verzije
EZ Drummer ... biblioteke koje sti?u sa EZ Drummer
NY Avatar ... dodatni paket za Superior 2

Od svih Superior "kompleta bubnjeva" nekako mi najbolje i najprirodnije - kao celoviti proizvod - zvuči ovaj NY Avatar... ali opet nekako plitko i tanko u odnosu na BFD komplete.

Nisam učitavao i poredio procesirane presete, već suve DRY "kitove", neprocesirane. Na oba paketa, i na BFD2 i na Superior2.

Na mojim u?ima neprocesirani sempl mi deluje moćnije, ozbiljnije na BFD2.

Mitjovan
22-11-2009, 09:48 AM
Mislim da si onda sam sebi odgovorio na pitanje... :wink:

Shalu na stranu, nije kvalitetno ono sto ti drugi ljudi kazu da je kvalitetno, nego ono sto tebi najbolje zvuci i, na kraju krajeva, ono cime ti uspevash da postignes najbolje rezultate... Simple as that... :)

Baci neki zvucni sample da cujemo... Pozz :)

MrHeavy
23-11-2009, 02:45 PM
Superior2 ima solidne SONALKSIS pluginove. Tačno.
Počeo sam malo da se bavim s tim stvarima, pa ću videti ?ta se sve mo?e uraditi.

MrHeavy
30-11-2009, 09:39 AM
Instalirao sam i ovaj The Metal Foundry dodatak za Superior2.

Tako da sada imam sledeće biblioteke:

Superior1 ... biblioteke iz prethodne verzije
EZ Drummer ... biblioteke koje sti?u sa EZ Drummer
NY Avatar ... dodatni paket za Superior 2
The Metal Foundry ... noviji paket za metal stil

Za sada mogu reći da sam uz malu pomoć pluginova dobio VRLO DOBRE rezultate, za sve osim DOBO?A (Snare).

Tako da - ako trenutno zanemarimo dobo? - mogu reći da se uz pomoć pluginova sa Superior2 MO?EMO pribli?iti BFD-u... vrlo vrlo blizu !

Na dobo?u za sada nisam stigao ozbiljnije da radim. Nadam se da ću u narednom periodu uspeti.

Ako neko ima korisne savete: koji DOBO? (Snare) iz gore pomenutih paketa, i s kojim pluginovima na koji način da ga "sredim" da bude čvrst, debeo, moćan, sna?an, dobar za hard rock i metal stil, tj. da TUČE I ZAKIVA U CENTAR GLAVE... neka po?alje svoje komentare i uputstva... da me "oslobodi" od muke zvane "mesec dana preslu?avanja DOBO?A u svim varijantama"...
jer verujte, nije to lako izdr?ati... (svaka čast onome ko to mo?e)

Hvala za komentare !

Pozdrav !

Arthur
30-11-2009, 09:53 AM
i meni bi valjala neka preporuka sa semplove, treba da mixam uskoro ponovo nešto metala, pa da imam šta da podvučem pod drvo

Dushan_S
09-12-2009, 08:04 PM
Tako da - ako trenutno zanemarimo dobo? - mogu reći da se uz pomoć pluginova sa Superior2 MO?EMO pribli?iti BFD-u... vrlo vrlo blizu !
Za?to bi se "pribli?avao" kao da je sad Superior inferioran pa ga treba pribli?avati? Bubanj zvuči kako ga ofarba?.

Ako neko ima korisne savete: koji DOBO? (Snare) iz gore pomenutih paketa, i s kojim pluginovima na koji način da ga "sredim" da bude čvrst, debeo, moćan, sna?an, dobar za hard rock i metal stil, tj. da TUČE I ZAKIVA U CENTAR GLAVE... neka po?alje svoje komentare i uputstva... da me "oslobodi" od muke zvane "mesec dana preslu?avanja DOBO?A u svim varijantama"... Ima pozvanijih da pričaju o tome, ali dolazi? u domen miksanja, a to je ne?to ?to se uči i tra?i vreme. generalno, za neke brze varijante, mo?e? da laički krene? sa recimo Wavesovim SSL channel stripom ili onim URS-ovim pro strip-om, uzme? neki od preseta i krene? odatle kao od polazne tačke. Ostalo, zna? ono, pogledaj koje su ti ključne frekvencije, 100 - 200 Hz za udarac, tamo oko 5 kila nagore da ga o?tri? itd. Probaj da pusti? bottom i top mikrofon zajedno pa da tako farba? kako ti radi, ili da odvoji?, pa da recimo iz donjeg majka vadi? sustain udarca i o?i?a? ga dole a da gornji napuca? u čist kratak udarac. Takođe imaj u vidu da je EQ metal bubnja krajnje ekstreman i neprirodan sam po sebi. Znači ako ti grafički EQ izgleda kao skija?ka skakaonica, to je sasvim normalno u ovakvoj muzici.

Konačno obrati pa?nju na jednu stvar - "velik" bubanj je često opsena... Na metal albumima je često bubanj jako jako sitan, tačkast, kratak.

Dushan_S
09-12-2009, 08:05 PM
i meni bi valjala neka preporuka sa semplove, treba da mixam uskoro ponovo ne?to metala, pa da imam ?ta da podvučem pod drvoA ono, da snimi? upravo to drvo, par udaraca, pa ubije? od procesinga i to podmetne? tj trigeruje??