View Full Version : Gitarsko pojacalo
Hepek
03-11-2009, 01:10 PM
prijatelj hoce da kupi neko gitarsko pojacalo za studio, pa moze li preporuka koje pojacalo da kupi, inace on u studiu radi neki pop i narodnjake uglavnom.
Arthur
03-11-2009, 01:53 PM
Marshall jcm900, po mogućstvu u kombo varijanti
Hepek
04-11-2009, 05:10 AM
A kako se ponasa vox ac30 ?
Arthur
04-11-2009, 10:12 AM
to je mnogo lepa sprava. Ali čini mi se da mu je jcm900 raznovrsniji, nudi više različitih žanrovskih rešenja.
sasaristic
04-11-2009, 10:18 AM
Laney Lionheart...glava od 20w ili combo verzija od 5.Za studio strasno zahvalan zbog male snage i fenomenalnog kvaliteta.Moze da zvuci moderno a i da vuce na neki vintage JMP sound.Clean definitivno nije Fender ali je jako prijatan i bolje zvuci od JCMa.
Neki dobar simulator... imaš puno više mogućnosti i više zvukova...
Pogotovo ako koristiš clean ili crunch zvukove... i još se radi o glazbi koja nije gitarska...
:)
stigma
04-11-2009, 10:54 AM
Peavey Vypyr
http://www.youtube.com/view_play_list?p=81F114F22794EDD9
HeatMan
04-11-2009, 09:56 PM
i sad ja uletim sa roland jazz chorus i fender twinom (potpuno razlichite sprave)
i shta sad? ahhaahh
shigumicu
04-11-2009, 10:17 PM
Mislim da je ovo s a v r s e n o pojacalo za studio.
Poslusaj demo (mozes i neke potenciometre okretati :))
http://www.hughes-and-kettner.com/products.php?mode=prod&id=115
Uh sad videh da svira i narodnjake. Za te stvari nesto iz asortimana Line 6 je mama.
Arthur
05-11-2009, 12:06 AM
i sad ja uletim sa roland jazz chorus i fender twinom (potpuno razlichite sprave)
i shta sad? ahhaahh
čovek je lepo reko za šta mu treba. Ja sam većinu navedenih čuo, snimao ili probao, i zaključio da mu je 900tka naj-elestičnija. Ima odličan drive u više stepena zasićenosti, a iz nje se da iščupati sasvim dobar clean, iako ja cleanove odavno ne snimam preko pojačala. Mada verovatno bih, kad bih imao u svom vlasništvu ta dva koja si ti naveo. E da, a tek crunch što zvuči fino na maršalu, eh.
Hepek
05-11-2009, 11:22 AM
čovek je lepo reko za ?ta mu treba. Ja sam većinu navedenih čuo, snimao ili probao, i zaključio da mu je 900tka naj-elestičnija. Ima odličan drive u vi?e stepena zasićenosti, a iz nje se da i?čupati sasvim dobar clean, iako ja cleanove odavno ne snimam preko pojačala. Mada verovatno bih, kad bih imao u svom vlasni?tvu ta dva koja si ti naveo. E da, a tek crunch ?to zvuči fino na mar?alu, eh.
Napisao si da ne snimas clinove preko pojacala, kako ih odradis jer mi u zadnje vrijeme za moje potrebe treba dosta clin gitara..
A za ovo koje pojacalo, mislim da mu je mozda najbolja varijanta VOX tonelab LE.
Arthur
05-11-2009, 11:59 AM
Snimam ih preko DI boxa, pa u mixu tretiram različitim plugovima, neretko i cab ili amp simulatorima da bih dobio ono što želim. Jednom prilikom sam koristio Line6xt PRO, i to mi je jako dobro uradilo posao. A što se Tonelaba tiče, inače ne podnosim gitarske procesore (line6 je nešto drugo).
Hepek
05-11-2009, 01:00 PM
I meni su procesori bzze, ja sam veeliki fan pedala, imam ih u svom pedalboardu oko 10 komada tako da...nije za mene pa.
Bockie
05-11-2009, 01:07 PM
Peavey classic 30! Opasna spravica,brutalno radi i veoma je koriscena u studijima,pravi americki zvuk...
http://www.peavey.com/assets/images/fullsize/00583150_3.jpg
Hepek
05-11-2009, 01:09 PM
Peavey classic 30! Opasna spravica,brutalno radi i veoma je koriscena u studijima,pravi americki zvuk...
Jooj ovo sam probao u jednoj prodavnici i nisam se mogao odlijepiti od njega, do jaaaja je:grin:
Hepek
05-11-2009, 01:28 PM
A koristi li mozda neko ovaj Wavsov GTR solo plugin, i kako se ponasa u mixu??
awacs
05-11-2009, 01:35 PM
Što se tiče pluginova, Line6 POD FARM je... mnogo dobar :D Jedino što mu treba dongle u vidu interfejsa. A i taj dongle uopšte nije loš :wink::wink::wink:
Pozdrav,
Vasa
MUzzY
10-11-2009, 02:21 PM
Studio Devil Guitar AMP pro.
Nista ti vise ne treba. Najbolji marshall sim na trzistu (ima i fender, vox, soldano i nesto kao messa boogie). Jos ako se isprsi i kupi kolekciju impulsa RedWire - Big Box (60$, u paketu marshall 1960 A i B, messa v30, orange v30, vox ac 30 alnico blue, jansen p12r i to sve sa 8 razlicitih mikrofona gomilom pozicija, ambient micovima... ludnica; naravno u svim samplerateovima :) )
HeatMan
11-11-2009, 03:33 PM
čovek je lepo reko za ?ta mu treba. Ja sam većinu navedenih čuo, snimao ili probao, i zaključio da mu je 900tka naj-elestičnija. Ima odličan drive u vi?e stepena zasićenosti, a iz nje se da i?čupati sasvim dobar clean, iako ja cleanove odavno ne snimam preko pojačala. Mada verovatno bih, kad bih imao u svom vlasni?tvu ta dva koja si ti naveo. E da, a tek crunch ?to zvuči fino na mar?alu, eh.
uh-oh. nisi chuo clean na jc-u... pitaj vladu spidera.. odushevljen sam pojachalom.. al nema ga u mitrosu, imaju samo one cubeove sa procesorima... nisu ni za q*** po meni
HeatMan
11-11-2009, 03:37 PM
shto se tiche cleanova, probaj amplitube fender. clean, kida. mada moze i sa dosta drive-a da zvuchi dobro.. waves gtr (imam proshlu verziju) mi ne radi posao kad je solo gitara u pitanju.. pa ni za ritam, jedino za neke fraze koje tu i tamo upadaju.. ni za shta vishe.. nisam probao gtr solo verziju, jer nisam imao zelje posle proshle.. mada opet, mozda greshim..
izvinjavam se na duplom postu
Arthur
12-11-2009, 01:08 AM
imam jcm900 na raspolaganju u studiju.
Gotovo neupotrebljiva "vristalica", za ne tako malu lovu...
Twin reverb za clean mi nije los, mada mi je i on vristav, ali zato ispravan AC30 je za clean bas po mom ukusu.
Takodje za clean nije los, a bas sam ga skoro probao, Fender Hot Rod Deluxe, ali ga nisam proba sa drajvom, pa u to ne zalazim.
Rece Artur MArsal, a postoji i skuplja varijanta poput Oranza ili neke Messa varijante, ali to pretpostavljam da nije tema razgovora.
Ja licno 97% gitarskog posla zavrsavam sa Line 6 Pod XT :wink:
Bas suprotno. Cisto lampasko pojacalo, made in USA, a za vrlo malo para
Tiki se nasnimao sa ovim pojacalom mnogo i svaki put kad cujem novi snimak iznova me odusevi.
Bas suprotno. Cisto lampasko pojacalo, made in USA, a za vrlo malo para
Tiki se nasnimao sa ovim pojacalom mnogo i svaki put kad cujem novi snimak iznova me odusevi.
I ova dva su bila iz Artista... Jedno krem, drugo crno, ali identican zvuk. I oba su jako brzo promenila vlasnike potom...
Mozda sam ja malo razmazen jer sam navikao na mnogo bolje, ali postoji mogucnost i da se ukusi razlikuju... :wink:
Rasta
12-11-2009, 02:09 PM
Meni se danas nekako najupotrebljivija sprava od svih kojih sam probao cini Boss GT pro. Niti jedan zvuk nije savrsen, ali svi su upotrebljivi. Fuzz mi je izvrstan. Relativno brzo se savlada, pogotovo ako iskusni gitarist upravlja mašinom. Iako, snimanje na dobra pojacala jos uvijek mi je bolje za classic zvuk. Ali, svako pojacalo je specificno i nema puno mrdanja od jednog zvucnog pecata bez puno dodatne opreme. Evo kako zvuce Hiwatt Classic 100, Fender Super Reverb i Fender Twin Reverb : http://www.myspace.com/mybuddymoose
zlobisha
13-11-2009, 10:00 AM
Pravi, british zvuk... :wink:
zlobisha
13-11-2009, 10:04 AM
Twin reverb za clean mi nije los, mada mi je i on vristav, ali zato ispravan AC30 je za clean bas po mom ukusu.
Takodje za clean nije los, a bas sam ga skoro probao, Fender Hot Rod Deluxe, ali ga nisam proba sa drajvom, pa u to ne zalazim.
Rece Artur MArsal, a postoji i skuplja varijanta poput Oranza ili neke Messa varijante, ali to pretpostavljam da nije tema razgovora.
Ja licno 97% gitarskog posla zavrsavam sa Line 6 Pod XT :wink:
+1 za HotRod... ili Blues...
Preporučujem Blues Junior.
Mada ako hoćete THE pojačalo u studiju, onda Bassman.
Posle nabavite neki plexi... I tako.
Sve ovisi o ?anru glazbe...
zlobisha
13-11-2009, 04:16 PM
Sve ovisi o ?anru glazbe...
Ne sla?em se sa tom filozofijom... To smo izmislili mi na balkanu.
:wink:
Ne slažem se sa tom filozofijom... To smo izmislili mi na balkanu.
Balkan i nije bitan u cijeloj toj priči, jer ovdje nema dobre produkcije ekstremne glazbe... baš zbog takvog razmišljanja... ljudi smatraju da je svaka produkcija ista i da se svakoj pristupa isto.... često snimaju i miksaju glazbu koju uopće ne razumiju... a klinci idu kod njih, jer drugih studija nema... ili rade sami...
Ipak u zadnje vrijeme se pojavljuju neka studija, naprimjer u Sloveniji, gdje su ljudi orijentirani na određen žanr (u ovom slučaju metal i slične žanrove)...
Ako ćemo Sloveniju smatrati Balkanom....
Za pop,narodnjake i ostale komercijalne zezanicije POD XT i vozi
zlobisha
16-11-2009, 09:51 PM
Balkan i nije bitan u cijeloj toj priči, jer ovdje nema dobre produkcije ekstremne glazbe... ba? zbog takvog razmi?ljanja... ljudi smatraju da je svaka produkcija ista i da se svakoj pristupa isto.... često snimaju i miksaju glazbu koju uopće ne razumiju... a klinci idu kod njih, jer drugih studija nema... ili rade sami...
Ipak u zadnje vrijeme se pojavljuju neka studija, naprimjer u Sloveniji, gdje su ljudi orijentirani na određen ?anr (u ovom slučaju metal i slične ?anrove)...
Ako ćemo Sloveniju smatrati Balkanom....
Pa, dobro... Ali, kakve to veze ima sa mojim postom? :)
MUzzY
23-11-2009, 07:05 PM
Bassman trazi ozbiljan instrument... Ali bas ozbiljan. Eventualno TS9 ispred njega.
Skoro sam cuo blade telecastera u fender twin delux, drajv preko ts9... a-u-h! Kakv zvuk za pop, poprock i sl. ...
zlobisha
24-11-2009, 07:50 AM
Bassman trazi ozbiljan instrument... Ali bas ozbiljan.
Koje pojačalo ne tra?i ozbiljan instrument?
Koje bolje pojačalo dobro radi sa neozbiljnim instrumentom? :wink:
Eventualno TS9 ispred njega.
WTF?
Za?to ako ne ?eli?? Kakve to veze ima?
?ta ako hoće? metal muff ispred?
MUzzY
24-11-2009, 11:56 AM
Pa dobro, znas valjda na sta msilim. Nisam sigurno mislio da ubodes nekog loseg squiera i ocekujes cudo.
metal muff necu ni u kakvoj kombinaciji :D zmulj, zmulj, zmulj :) meni bar ...
ts9 zato sto mozes dosta da kontrolises ton. Cist boost (mada je za to bb preamp mnogo bolja opcija) ili malo drajva, ili mnogo drajva :) ili vise prezesa, vise masti mozda ... itd. itd.
kneepop
27-11-2009, 10:58 AM
Meni je ovaj fender zakon http://www.mitros-music.com/products/155-Fender_Hot_Rod_Deluxe/4/
A za bas gitare Italijanski Mark Bass http://www.mitros-music.com/products/3843-Mark_Bass_Minimark/1/
Pa, dobro... Ali, kakve to veze ima sa mojim postom? :)
Jel trebam ovo komentirati? Ma nije ni bitno, uostalom...
Dushan_S
09-12-2009, 09:52 PM
Za pop,narodnjake i ostale komercijalne zezanicije POD XT i vozi
+1
Za dobar deo produkcije ne treba ni?ta bolje, mo?da se mo?e dodati i "na?alost".
WTF?
Za?to ako ne ?eli?? Kakve to veze ima?
?ta ako hoće? metal muff ispred?
:) Ne kapira? se izgleda sasvim dobro u snimanje distorziranih heavy gitara pa trči? malo pred rudu. Stavljanje neutralno pode?enog TS9 u lancu, kao jedinog efekta pre pojačala je jako česta praksa, za mnoge producente takoreći standard. Ne menja se zvuk, samo se malo reguli?e.
vasko
09-12-2009, 10:11 PM
pa da,da otvori pojacalo i kao high-pass/low-pass
[quote=Dushan_S;265475]+1
Za dobar deo produkcije ne treba ništa bolje, možda se može dodati i "nažalost".
Ma u današnje vrijeme, kada čak i free pluginovi super zvuče može bilo što koristiti.
Pod xt pro, ako će da svijetluca, ali reamp funkcija više nema nekog smisla jer je line 6 sada u VST formatu... a možda je bolje za tu paru neki dobar di i preamp... ako će baš line 6 zvuk, onda vst bundle..
Ali postoji gomila pluginova koja zvuče isto tako, ako ne i bolje... line 6 zvuči kao line 6, bilo kakav amp model da koristiš, ima karakterističan sound...
Sad imaju ogromne popuste, očito dolazi nova tehnologija ili će je crackirati...
Ja sam dobio nedavno u razmjeni behringer v-amp pro, ako se dodaju druge speaker simulacije, stvar zvuči super... a mala para...
Ne kapiraš se izgleda sasvim dobro u snimanje distorziranih heavy gitara pa trčiš malo pred rudu. Stavljanje neutralno podešenog TS9 u lancu, kao jedinog efekta pre pojačala je jako česta praksa, za mnoge producente takoreći standard. Ne menja se zvuk, samo se malo reguliše.
Tako je.
Čak i mt-2 koju zadnjih godina dosta blate, super djeluje kao booster.
Uostalom, dosta death metal bandova koristi upravo tu pedalu za boostanje, sa primjerice mesa boogie pojačalima, tipa Cannibal corpse itd.
Mislim da se može koristiti svašta...
Ovdje se radi o narodnjacima, čemu već, pa tu se može uprotrijebiti bilo što od gomile dostupnih plug inova, zašto trošiti novce ako ne treba...
Ako netko ima dosta para i hoće hardware, tu je onda axe fx...
:grin:
zlobisha
10-12-2009, 09:28 PM
Ne kapira? se izgleda sasvim dobro u snimanje distorziranih heavy gitara pa trči? malo pred rudu. Stavljanje neutralno pode?enog TS9 u lancu, kao jedinog efekta pre pojačala je jako česta praksa, za mnoge producente takoreći standard. Ne menja se zvuk, samo se malo reguli?e.
To radi bilo koji pojačavač. I mo?e bilo koja neutralno pode?ena pedala.
Zar ne?
Reinhardt
10-12-2009, 10:50 PM
Zar ne?
Ne.
Zar ne?
Ljudi koriste drive i distortion pedale, kompresore, eq....
zlobisha
11-12-2009, 07:53 AM
Ne.
Ok, isključivo TS i ni?ta drugo...
Ok, isključivo TS i ni?ta drugo...
Da, i to samo ako je bez ogrebotine... jer ako kozmetički nije u super stanju, dolazi do ne?eljenih anomalija u zvuku...
:D
zlobisha
12-12-2009, 04:07 AM
Da, i to samo ako je bez ogrebotine... jer ako kozmetički nije u super stanju, dolazi do ne?eljenih anomalija u zvuku...
:D
Nice... :)
Dushan_S
12-12-2009, 06:35 PM
[quote]
Ma u dana?nje vrijeme, kada čak i free pluginovi super zvuče mo?e bilo ?to koristiti.
Pod xt pro, ako će da svijetluca, ali reamp funkcija vi?e nema nekog smisla jer je line 6 sada u VST formatu... a mo?da je bolje za tu paru neki dobar di i preamp... ako će ba? line 6 zvuk, onda vst bundle..
Ali postoji gomila pluginova koja zvuče isto tako, ako ne i bolje... line 6 zvuči kao line 6, bilo kakav amp model da koristi?, ima karakterističan sound...
Sad imaju ogromne popuste, očito dolazi nova tehnologija ili će je crackirati...
Ja sam dobio nedavno u razmjeni behringer v-amp pro, ako se dodaju druge speaker simulacije, stvar zvuči super... a mala para...
Probao sam ga, nije lo? za te pare, ali mi je upoređeno sa Line6 sa njihovim simulacijama kutija ipak bio slabiji.
Ako netko ima dosta para i hoće hardware, tu je onda axe fx...
:grin:
Nisam ga probao, ali moram priznati da me taj komad opreme zbunjuje ovako od oka. Ni?ta ?to sam čuo snimljeno sa njim ne poravdava toliku cifru, posebno me gain farbe nisu ubedile. Mo?da nisam čuo prave clip-ove, ko će ga znati.
Ljudi koriste drive i distortion pedale, kompresore, eq....
:) Da, ali čovek je pomenuo TS u onom drugom kontekstu, ne kao boost pedalu.
Ok, isključivo TS i ni?ta drugo...Postoje dve upotrebe takve pedale ispred, jedna je kao boost, a ova na koju je on u svom postu mislio i vezano za koju komentari?em je ne?to drugo, ne dodaje gain, ne utiče specijalno na sustain, poma?e pri usnimavanju gitare, pritegne malo niske itd. Mislim da stvara konfuziju u razgovoru ?to neko ovde misli na jednu primenu a neko na drugu. Mo?e se koristiti bilo koji klon TS-a kao na primer Maxon i tako to ne mora bukvalno samo TS, ali je bitno da je slična arhitektura pedale.
MUzzY
15-12-2009, 12:21 PM
Moze sta hoces, ali mislim da ipak postoji NEKI razlog zasto UGLAVNOM koriste TS... mozda vole zelenu boju? ...
korenjak
21-12-2009, 12:55 PM
Sta mislite o Fender SuperTwinReverb lampashu iz sedamdes neke za lajv i snimanje?
Mislim se izmedju njega Valvestate 8080....ili jcm900 ili 800 kombo.
zlobisha
21-12-2009, 02:12 PM
Sta mislite o Fender SuperTwinReverb lampashu iz sedamdes neke za lajv i snimanje?
Mislim se izmedju njega Valvestate 8080....ili jcm900 ili 800 kombo.
Moj tip za Twin... Ako se ipak odluči? za Marshall, ako mo?e? prosledi kontakt za Fenderče na p.m.
Pozdrav...
Inovative_kg
21-12-2009, 05:30 PM
Mene interesuje kako se kod nas krecu cene tih vintage pojacala, comboa itd.. Ako bi neko mogao da napise.. :)
korenjak
21-12-2009, 06:18 PM
od 500 do 1000e najcesce oko 700....naravno ako su ocuvana
Majko mila ?ta je ovdje sve napisano, sreća da nema puno isključivih gitarista na forumu :rotfl:
Reinhardt
29-12-2009, 09:06 AM
Ajd da se samo malo vratim na priču o TS (i naravno, klonove)..
čini mi se da osim Dushana niko nije ozbiljnije shvatio njegovu primjenu u tzv. modernijem zvuku, jer ipak to je VINTAGE pedala
nedovoljno definiran midle, malko muljav low end modern hi-gain pojačala..(probao dual rect,triple,H&K..)
koji u live ne smeta nimalo ali u mixu te?e izlazi
..'ebiga,iz istih razloga se i dan danas mnogo radi sa starijim plexijima+dist,
pored TS-a, probao sam i BBe sonic maximizer koji radi mozda i nijansu bolje za istu aplikaciju
ali čemu cijeli hype.. na pod xt pro sam većinu vremena :)
pozz
Klekih-petra
18-03-2010, 01:38 AM
Ovaj novi Marshall JVM410H je veoma dobro pojacalo, dosta je univerzalno jer ima cetiri odvojena kanala-ukupno 12 boja, reverb, presence,resonance. U kombinaciji sa nekim Line6 moze biti dobro resenje za gitaru.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.