PDA

View Full Version : Opremanje studija: predlozi please

Dirigent
02-11-2009, 10:07 PM
Pozdrav svima :rotfl:,

Gradim studio (studio + gluva soba). Imam već:
- računar Intelovu ma?inu, Dual core 2.8 GHz, 4GB RAM, 800GB HardDisk...
- Workstation Yamaha Motif
- Senheiser kondenzator 865S
- Fender Strat Am Standard
- Laney lampa?

Preostalo je jo? 5.000 Evrića i mislio sam to da ulo?im u:
- monitore (ne znam koje, za sada Yamaha HS80)
- digitalnu mixetu
- zvučnu karticu

Mogu li od vas iskusnih dobiti savet ?ta konkretno da kupim i da li mi treba jo? ne?to? MOJ CILJ JE HOME STUDIO ZA SOPSTVENE POTREBE I RAD NA KOMPOZICIJAMA KOJE ĆU LIČNO PROMOVISATI. Ozbiljno se bavim muzikom već 10ak godina. U pitanju je pop rock.

Hvala svima unapred.

p.s. Forum je mnogo dobar i koristan... :wink:

Bockie
03-11-2009, 07:45 AM
1. T.C. Konekt 48, RME Fireface 800 ili M-audio Project mix
2. UAD 2 (bar solo flexi...)
3. Dynaudio BM-5A ili 6A
4. Vokalni kondenzator 700-1000?...ima finih stvari...
Ne vidim potrebu za mixerom u ovoj prici...

Dirigent
03-11-2009, 08:39 AM
Odlučeno nakon pročitanih bezbroj kritika i tvog posta: RME Fireface 800 - 1.170?

Ostaje jo? 3.800?. Idemo dalje da se investira lova od prodatog auta :grin: .

@Big Bockie - Pitanja za tebe:
- Za?to predla?e? jo? jedne monitore? Imam Yamahu, za?to bih kupovao i Dynaudio?
- Daj predlog za neki Vokalni kondenzator konkretno.
- Za?to ne digitalna mixeta?

Hvala puno :da:

Bockie
03-11-2009, 12:34 PM
Preostalo je još 5.000 Evrića i mislio sam to da uložim u:
- monitore (ne znam koje, za sada Yamaha HS80)
e.t.c.

Iz ovoga nisam uspeo da shvatim da ih vec imas, ko-veli hoces tek da ih kupis...Sorry...

Ima finih AudioTechnica,sto cevnih, sto klasike,4050,4040,sve odlicni mikrofoni... Rode ima K2 do yaya... Zatim Violet, opasno lepo radi recimo Black Knight za vrlo malo lowe... sEE Ima lepih ribona za relativno malo love... AKGova 414ka,standard... ...Ja nesto gotivim tu Audio Technica varijantu sve vise u zadnje vreme, stvarno su dobri... Moze matori i Neumann TLM 103... ...ima kapislu od 87ice, a kosta duplo i po manje... ...mada je 87 - 87 hebi ga...

Eto..

Mislim, nije greska,mixeta naravno, ali malo mi je taj posni budzet... A i studio je za tebe kazes... nije rental....

Ali dobro, moze i recimo varijanta Tascam DM 3200 ,to je oko 3 i nesto soma... i po koji mikrofon... ...moze...

awacs
03-11-2009, 01:20 PM
Mislim, nije greska,mixeta naravno, ali malo mi je taj posni budzet... A i studio je za tebe kazes... nije rental....

Ali dobro, moze i recimo varijanta Tascam DM 3200 ,to je oko 3 i nesto soma... i po koji mikrofon... ...moze...

Hm, a šta fali ONYX-u 1640i? I ti ga valjda arčiš? Doduše, jeste da će da mu se ubuđaju oni silni AUX-i, ali možda bi to imalo smisla ako čovek već ima Motif, pa eto par dodatnih fadera i EQ-a 'ta 'trane.... šta ga znam, možda lupam :ups:

Pozdrav,

Vasa

P.S. O Audio Technici uvek sve najbolje. AUDIO TECHNICA NARODU :D

P.P.S. Pre jedno pet godina zovem ja SKY MUSIC da ih pitam da li drže AT mikrofone. Hteo da pazarim AT822, trebao mi za teren. I pitam lika "jel' držite Audio Technica mikrofone?", a on će "ne, mi prodajemo samo profesionalnu opremu" :rotfl::rotfl::rotfl::rotfl::rotfl::rotfl: Kako ono Bocki veli: Dynacordus Shurea Vulgaris :wink:

darkstar
03-11-2009, 01:31 PM
Odlučeno nakon pročitanih bezbroj kritika i tvog posta: RME Fireface 800 - 1.170?

Ostaje jo? 3.800?. Idemo dalje da se investira lova od prodatog auta :grin: .

@Big Bockie - Pitanja za tebe:
- Za?to predla?e? jo? jedne monitore? Imam Yamahu, za?to bih kupovao i Dynaudio?
- Daj predlog za neki Vokalni kondenzator konkretno.
- Za?to ne digitalna mixeta?

Hvala puno :da:

Matori,previse je to za fireface ... trazi nizu cenu ... ne preko 1000

Arthur
03-11-2009, 01:57 PM
moj glas za ff800 i za rode K2, a bogami za tvoje potrebe pre bih išao na Dynaudio nego te yamahe. Takođe mislim da nemaš nikakve potrebe za mixerom. Naročito ako ideš na fireface, on ima dovoljno ulaza i izlaza za pomenuti setup

Bockie
03-11-2009, 02:44 PM
P.P.S. Pre jedno pet godina zovem ja SKY MUSIC da ih pitam da li drže AT mikrofone. Hteo da pazarim AT822, trebao mi za teren. I pitam lika "jel' držite Audio Technica mikrofone?", a on će "ne, mi prodajemo samo profesionalnu opremu" :rotfl::rotfl::rotfl::rotfl::rotfl::rotfl: Kako ono Bocki veli: Dynacordus Shurea Vulgaris :wink:

:D:D:D:D:D:D

Hm, a šta fali ONYX-u 1640i?

Jos vise posla...

Ne, covek je rekao "digitalni" mixer, pa zato, a imam ja sta o analogiji kasti, jel te...

Za FF800 je previse optimisticno ocekivati da je ispod 1000... Ipak je to negde pomenutih ,malo manje od 'iljadu i 200... ...To sto ameri toce benzin za 40tak dinara... ...hebi ga... ...zato je kriza...

awacs
03-11-2009, 03:28 PM
Ne, covek je rekao "digitalni" mixer, pa zato, a imam ja sta o analogiji kasti, jel te...

Ma da, ali ja kontam da je ONYX zapravo FW interface :) te da kupovinom istog za relativno malo para kupac dobije svašta nešto što mu je ihahaj dovoljno za kućnu produkciju - AD/DA konverziju, pretpojačala, EQ, klizne potenciometre...

...pa mu možda i ne treba FF800, pošto za <2k€ dobije svašta korisno. Onda može da potroši ostatak para na mikrofon(e), poneku outboard spravu (kompresor neki, reverb možda, štagajaznam).

Ali kažem - možda lupam :ups:

Pozdrav,

Vasa

Arthur
03-11-2009, 03:49 PM
pa pazi, Onyx u osnovnoj varijanti košta 1200e, i treba dodati još 400e za tu konverziju, koja em je jednosmerna (vraća na mixer SAMO 2ch outputa iz kompa!), em i nije nešto bog zna šta kvalitetna, em NE uključuje EQ sekciju, već samo op-amp tojes preamp. A tolika brojka kanala i preampa nisam siguran da mu je potrebna za ovu namenu. FF800, sa druge strane košta jedva 1100eura, a nudi vrhunsku ad konverziju u tom rangu, besprekoran ruting, sasvim razumnu količinu kanala i prilično upotrebljive preampe, za kućne uslove.

Bockie
03-11-2009, 03:51 PM
Matori....

Pazi ovo:

dve i nesto 'iljade,ali je mamara , cak i za Mackie... Sve nesto razmisljam... A mozes analogni mix, moze da je kontroler za DAW, moze sta 'oces... Vraca sve kanale...

http://artistsystems.net/images/product/Allen&Heath_ZED-R16_photo_1.jpg

Preamp
The ZED-R16’s pre-amp, which has been specially designed for this application, has a symmetrical ultra linear circuit. The best epitaxial low noise transistors are used in the front end, and active feedback is employed in both phases before the differential amplifier. This results in super-low distortion, while maintaining low noise (-128.5dBu EIN), high CMRR, and a transparent and beautiful sounding pre-amp.

EQ section
Complete with two swept, fully parametric mids, and high and low shelving EQ, the ZED-R16 has a sophisticated equalisation section without rival in this section of the market. It has much in common with our class-leading pro touring mixers. Forty years of analogue mixer design has given us an unparalleled knowledge of filtering.

Auxiliary sends
Two pre and two post aux buses can be used as feeds for headphone amplifiers in the studio, FX sends anywhere, or wedge foldback live. The talkback function is either routed to the aux or studio outputs, so is ideal for any environment.

FireWire flexibility
The digital audio connections are all present on the rear of the desk. Two FireWire connectors allow the ZED-R16 to be connected to a personal computer whilst the second socket daisy chains devices. Two switches change the sample rate and routing selection, while 4 connectors allow input and output to ADAT equipment.

ADAT
In addition to the Firewire input and output, the ZED-R16 has 4 ADAT optical sockets. The I/O routing on the ZED-R16 is identical for the Firewire channels and the ADAT optical connection. With a combination of panel switches, the mixer is capable of an incredible 26 simultaneous inputs and outputs. Feed the ZED-R16 from ADAT lightpipe equipment, or record directly out from 16 channels to 2 ADAT machines, or to another soundcard.

http://dl.getdropbox.com/u/1458656/r%2016.JPG

DaBear
03-11-2009, 04:22 PM
http://www.soundonsound.com/sos/nov08/articles/allenandheathzedr16.htm

test link...nahvalili su ga..!
za te pare je super...€2000 kod Thomanna, sa VAT-om (20% !!) vat se valjda skida z export...

Bockie
03-11-2009, 04:26 PM
http://www.thomann.de/de/allenheath_zed_r16.htm

2185?

Mislim da je Artist jeftiniji...

http://artistsystems.net/mex/artikal.php?art=6176# (http://artistsystems.net/mex/artikal.php?art=6176#)

2124?

Bez cimanja i sa garancijom...

MHz
03-11-2009, 04:41 PM
uh..ne stajte mi na muku..

awacs
03-11-2009, 04:58 PM
pa pazi, Onyx u osnovnoj varijanti ko?ta 1200e, i treba dodati jo? 400e za tu konverziju, koja em je jednosmerna (vraća na mixer SAMO 2ch outputa iz kompa!), em i nije ne?to bog zna ?ta kvalitetna, em NE uključuje EQ sekciju, već samo op-amp tojes preamp. A tolika brojka kanala i preampa nisam siguran da mu je potrebna za ovu namenu.
Vaistinu, integralna verzija 1640i kod Thomanna dođe 1900 ?, meni to palo na pamet kao zgodno re?enje za Motif... Mada broj kanala jeste overkill, ali ima i manjih ONYX-a...

@Big Bockie:

Zed-R16 - ima sve ?to treba i izgleda impresivno za te pare, ali ja imam (istorijske) predrasude u odnosu na A&H EQ sekciju... Kao i na sve ostale "budget" britanske EQ sekcije (StudioMaster, Seck, brrrr....). Ali to sam samo ja, a ja sam mator 8-):wink:8-)

...A Mackie volem (i to je fakat),
on mi je ljubav jeftina,
prod'o bi' onu Alenhit na lakat,
pa nek je stoput' jengleska :wink:

Pozdrav,

Vasa

Bockie
03-11-2009, 05:35 PM
Heh, pa ne moras da koristis EQ, imas modove kako hoces da svaki kanal radi,pa bocnes UAD-a na svaki ako 'oces i hitic - Mile Kitic...:D

Arthur
03-11-2009, 05:36 PM
od kad je par ljudi oko mene uspelo da za oko 2k eura pazari neke takve mrcine poput studiomastera, od tad menjam percepciju o ovom rangu sprava. Nisu dovoljno velike shiny fuck-off things, koje ostavljaju taj WOW efekat kad se uđe u studio. Znam za očigledne prednosti, naročito portabilnosti Mackie i Zed-a, ali ovo jednostavno lomi vidik :) I negde verujem da te mrcine ipak imaju opak sound, probao i oduševio se. Najviše bih voleo da je puno para pa da se pazari i jedno i drugo :)

awacs
03-11-2009, 07:59 PM
Znam za očigledne prednosti, naročito portabilnosti Mackie i Zed-a, ali ovo jednostavno lomi vidik :) I negde verujem da te mrcine ipak imaju opak sound, probao i oduševio se. Najviše bih voleo da je puno para pa da se pazari i jedno i drugo :)

Ali paj' sad šta šta piše na trećoj stranici Owner's Manuala za 1640i:

"See page 42 for details of getting started with FireWire"

Jeste OT, ali ne uzdržah se :da:

Pozdrav,

Vasa

Arthur
03-11-2009, 08:51 PM
HAHAHA ... after seven and a half milion years, all you have to say is 42????

Dirigent
04-11-2009, 08:33 AM
Pozdrav svima,

Beskrajno vam hvala na postovima kojima mi pomazete da se odlucim. Iskreno, nisam vičan toliko tehničkim trendovima i mogućnostima koje pojedine sprave nude, bez obzira što sam u poslednjih par meseci naučio prilično, i zato mi vaši saveti znače da bih potvrdio svoje razmišljanje. Pa ovako:

@Big Bockie: Jesam pitao za monitore, pošto nisam baš oduševljen Yamahama HS80 i ne znam da li da ih prodam i uložim u još neki bolji monitoring? Slušao sam istu stvar na nekim Adamima i, ispravite me ako grešim, ima razlike u kvalitetu. A posle sam čuo da Adam monitori važe za elitu.
Što se mikrofona tiče, još bih sačekao malo sa tim. Imam tog Senheisera 865 za tezge i on je kondenzator, pa bih za početak radio sa njim. Naravno, ako ostane parica, već sada bih uzeo nešto opako dobro.

@Awacs: Onyx mi se ne svidja u društvu ostalih.

Znači nakon vaših postova predlažu se sledeće konfiguracije:

Računar (Cubase) + RME800 + Mikrofon
Računar (Cubase) + RME800 + Zed16 ili Tascam
Računar (Cubase) + Zed16 ili Tascam 3200 + Mikrofon + eventualno UAD2.

Ja mislim da bih ja bio najsrećniji čovek na svetu, ako bih pazario drugu varijantu, mixetu. Ali da li je meni to neophodno za početak, s obzirom da mi u prvoj varijanti ostaje više para za neki dobar mikrofon? A opet, imam mikrofon i možda je bolje da bubnem lovu za Tascam 3200 i RME800? Stvarno sam sludjen.

Nije mi lako odlučiti se, jer nisam doživeo mogućnosti jednog i drugog setup-a, a relativno sam i nov u ovome svemu. Mogu li dobiti još koji predlog od forumaša?

Hvala svima, najjači ste

Arthur
04-11-2009, 10:00 AM
Što se mene tiče, bez sumnje je da ti mixer generalno uopšte, a naročito za početak, ne treba. Itekako ti je potrebniji ozbiljniji mikrofon, iako i taj senn sasvim fino radi, ali koliko se ja sećam, on je namenjen live nastupima. Tako da, glasam snažno za varijantu 1.

silicon science
04-11-2009, 10:08 AM
Što se mene tiče, bez sumnje je da ti mixer generalno uopšte, a naročito za početak, ne treba. Itekako ti je potrebniji ozbiljniji mikrofon, iako i taj senn sasvim fino radi, ali koliko se ja sećam, on je namenjen live nastupima. Tako da, glasam snažno za varijantu 1.

A pogotovo ti ne treba i mixer sa FW opcijom i FF 800 :wink:
+1 za opciju 1

Bockie
04-11-2009, 11:10 AM
Zed R16 + mikrofon + Monitori...

Mikrofon ili AT nesto ili recimo Violet Black knight...

Dynaudio je brutalan,stvar je izbora, adam je isto dobar,opet stvar izbora modela...

Licno vise volim BM5a ili 6A mkII, ali je on i skuplji od A7 Adama,koji su malo boxy u odnosu na njega,prosto je i cenovno i svakako Dynaudio klasu iznad...

Dakle bolji Adam (ima sad i nova SX serija koja cujem otkida) ili Dynaudio nesto...

spidermusic
04-11-2009, 05:36 PM
Evo i moje preporuke:

Monitori: Quested S7R oko 1.200,00 - 1.300,00 eura
(dolaze u obzir i neki drugi, poput Dynaudio BM6A, Adam P11A, ili neki slicni, jer je monitoring stvar ukusa i afiniteta)

Audio interface: RME FF800 oko 1.100,00 eura

Mikrofon: Audio Technica AT 4050 ili, mozda, Rode K2 oko 600, 00 eura

Procesorska karta: UAD 2 Duo flexi oko 900,00 eura

Sve zajedno: 3.900,00 eura, pa ti prema tvom budzetu ostaje jos oko 1.000 eura za neki bolji preamp, eksterni procesor i razne druge potrepstine, tipa kablova, stalaka, pop filtera i sl.