View Full Version : Produkcija dobosa 80te
Griffith White
29-10-2009, 02:18 PM
Kako prave taj zvuk dobosa?
Totalno je drugaciji nego u modernoj muzici
Mislim na zvuk dobosa iz osamdesetih konkretno jedan od najekstremnijih je kod grupe Queen
http://www.youtube.com/watch?v=9hMrY8jysdg&feature=related
Ok ima dosta reverba, kompresija ,mozda neka paralelna kompresija ,EQ ali ima jos nesto sta ?
Bockie
29-10-2009, 03:05 PM
Ritam masina u ovom slucaju...
Gejt reverb, ili je sam sempl takav...
Sto ti kazes 80ih, ali eto taj dobos u pop mjuzi moze biti tretiran na EQ kao i tomovi, dakle seceni su midlovi na oko 300-500hz ali za velike vrednosti i dodavano je 5-6 khz da bi se dobio punchy sound na 150-200hz sa definicijom na hi-mid opsegu... Naravno i kompresori su tu...
Evo ti recimo primer,ovo je pravi boobanj,mislim da je Stiv Ged:
Skola produkcije za sva vremena! (http://www.youtube.com/watch?v=y0Ecq7ULFQw&feature=related)
Griffith White
29-10-2009, 08:53 PM
Da da bravo to je isto taj tip dobosa na koji sam mislio
ali ako je verovati wikipediji(sto je cesto diskutabilno) svirao je
Martin Ditcham
Ok kad kazes da je samo to radjeno ali ja nikako ne uspevam da dobijem ovakav zvuk naravno ne mislim po kvalitetu nego po samom tipu mozda je do tog gejtovanog reverba jel bi mogao da mi malo pojasnis sta je to zapravo ?
Pa to ti je gate na reverbu:) stavis gate na reverb fx i podesis ga tako da isece reverb tail pre nego sto on prirodno utihne... tako dobijas taj efekat... to ti je klasika bila 80ih... prethodno ga dobro napucas kompresorom i to ti je to... ali ti savetujem da u samom startu krenes sa nekim semplom iz tog vremena, usempluj neku ritam masinu ili pronadji na netu, ima nailazio sam ja... imas i jedan plugin fx na SSL-ovom sajtu, lc-1 cini mi se, ili tako nesto...free je... pomocu njega mozes da dobijes zvuk ala Phill Collins, mozda ce ti i to biti interesantno s obzirom da juris neki taj retro zvuk...
ili ako nadjes negde Yamaha spx90/990 ili slicne reverbe, ili impulse bar, probaj to
Bockie
29-10-2009, 11:04 PM
Da da bravo to je isto taj tip dobosa na koji sam mislio
ali ako je verovati wikipediji(sto je cesto diskutabilno) svirao je
Martin Ditcham
Ok kad kazes da je samo to radjeno ali ja nikako ne uspevam da dobijem ovakav zvuk naravno ne mislim po kvalitetu nego po samom tipu mozda je do tog gejtovanog reverba jel bi mogao da mi malo pojasnis sta je to zapravo ?
....Da...
Nego, 10-tak godina radim ovo, pa jos ni ja ne mogu da dobijem ovo...
To je po zvuku rekao bih MCI, mada to je sad nagadjanje,studer A800,mikrofoni,picke materine,to je ipak bajo i ton majsor,producent, sve macani... Mozemo mi da dubimo tu filozofiju,to je lova i ende...
Za bubnjara - moguce,ja ovako cuo, nigde podataka,verovatno si ti u pravu...
U svakom slucaju skini taj album, ne the best ili tako nesto,nego bas "road to hell" i... ...brate Radosave... ...preverzija od sexa...!!!
silicon science
30-10-2009, 07:53 AM
A sam zvuk je ritam mashin... Koristili se Oberheim DX i DMX i Linn drumovi. Nadji semplove tih mashina, gejt reverbi i imas ga
DaBear
30-10-2009, 12:18 PM
na ovom Queen videu dobos ima i mali pre-delay (u ritmu) na reverbu, jer se lepo cuje kad udari i posle se kao malo vrati taj noize/sum od dobos reverba.
To su pre mnogo stavljali (pre-delay na reverb...):wink:
Griffith White
30-10-2009, 12:47 PM
Hej hvala puno chekiracu to na ssl-ovom sajtu i gledacu da nabavim te semplove
A za pre delay si u pravu sad sam pazljivije poslusao i to ne tako mali jedno 50 60 ms
Nego kada gejtujes reverb dali uopste ima razlike ako stavis reverb time 1 s ili 3 kad cu i ovako da ga ugejtujem ?ok mozda je glupo pitanje ali nisam imao prilike da to radim ranije
Griffith White
30-10-2009, 12:54 PM
Nasao sam semplove koga zanima
http://www.diskodiktator.com/02-arkiv-refill.html
Naravno da ima... kao kad seces krisku hleba na krajevima i na sredini... pa ova na sredini je veca... i sa reverb tail-om (nemam pojma kako se ovo kaze na srpskom) ti je isto... sorry za ovaj jestivi primer ali valjda ces ukapirati lakse:)
silicon science
30-10-2009, 01:22 PM
Nasao sam semplove koga zanima
http://www.diskodiktator.com/02-arkiv-refill.html
Burazzere, imamo ih toliko dugo da su se particije na hardovima usmrdele... :rotfl::wink:
Mali savet koji bi svi "novi" na forumu (koji pitaju koji reverb i gejt i "ostalo")...mogli poslusat...
Ne postavljam se "iznad" nikoga vec sumiram.
Pre nego postavite bilo kakvo pitanje ovde na forumu, potrudite se da izvuchete maximum iz mozga kao "amateri" ili "neznalice"... Probajte sve sto vas muchi (ovaj, onaj reverb, 1 milisekunda ili 6 na tailu od reva) pre nego postavite pitanje (koje moze biti iz chiste nestrpljivosti da sto pre i vi osvojite svet svojim magichnim notama)i SAMI IZVEDITE ZAKLJUCHAK i dodjite SAMI DO NEKOG RESENJA, ODGOVORA ILI CHAK MOZDA DO IZMISLJANJA TOPLE VODE, KOJE MOZE BITI I BICE DOSTA POGRESNO. Vremena imate, od "ovog posla" ne zivite pa nema ni novchanog gubitka (treba neki smajli koji brise znoj s' lica)...
Ovaj boldovani text je AKSIOM za ovaj posao, ne moze se ovo znanje preneti putem foruma, chak je i vrlo shtetno za ljude u pochetnichkoj fazi... I Herman Hese je u nekoj knjizi o vukovima ( ili mozda o prosjaku iz Indije, ne secam se vishe) rekao da se znanje ne moze preneti (u kontekstu smisla zivota, naravno, ali vrlo primenjivo i na "obichne stvari" :wink:)... O sebi ne mislim kao o nekom producentu uspesnom i poznatom (sto i nisam mada cu sad album da objavim za neke Austrijance :D:D:D), ali mi je vrlo drago sto nisam imao pojma o internetu i forumima kada sam kretao sa ovom zajbancijom, vec sam pravio stotine nebuloza (strogo recheno samom sebi al neka), pa sam jaaaaako puuuno slusao muziku i razmisljao, pa chakchkao, pa razmisljao, pa opet chachkao, i onda tek "provalio" Rumski forum... I ispostavilo se da jaaako mallo znam, sto je normalno, ali sam sebe "vaspitao" da prvo nesto sam probam, vidim sta i kao, pa tek ondak postavim pitanje... A i nauchio sam jako mnogo bas ovde...
Uvek ima chlanova foruma koji ce na svako pitanje odgovoriti i to je super (svakome to zatreba), ali smatram da su ljudi razmazeni i da zele da rese "proble" odmah. Ovo se ne odnosi na pitanja: koju karticu itd. iako treba prvo ici na SEARCH pa onda pitanje (svi smo manje ili vishe na netu vec godinama i neka doza "pravila ponasanja prema samom sebi) treba postojati...
:):):)
Griffith White
31-10-2009, 02:20 PM
Naravno da ima... kao kad seces krisku hleba na krajevima i na sredini... pa ova na sredini je veca... i sa reverb tail-om (nemam pojma kako se ovo kaze na srpskom) ti je isto... sorry za ovaj jestivi primer ali valjda ces ukapirati lakse:)
ukachio :)
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.