PDA

View Full Version : control room, dizajn, pomoc, fokus: apsorberi low mid, hvala!

johnjogurt
26-10-2009, 05:11 PM
cao,pozdrav radnom narodu, prvo da se predstavim , ja sam Matija Sokic , bavim se produkcijom muzike, snimanjem....dizajnom zvuka , etc..., pratim ovaj forum vec duze vreme, ali nisma nehsto aktivan, vishe sam po nekim stranim forumimma, tako da me niste neshto vidjali, culi...., elem..

sredjujem studio, akusticki gledano, voleo bih cuti par saveta ili nekih iskustava u vezi akustickod tretmana

soba je mala, to je naravno prvi i najveci problem
dimenzije su 4.3 x 2.6 m x 3.15
gledajuci shta sam ucio na faxu, citaju itd doshao sma odprilike do ovog koncepta:

da napred pokusham da shto vishe zagushim prostoriju sa strane zagushim i difuzujem, i nazad ostavim malo otvorenije + difuzori

to bi treblao da izlgeda tako da bass traps budu u coskovima,
ispred mene , iznad, i sastrane da budu apsorberi, pored iza difuzori, i nazad i na plafonu difuzori

soba po zvucnosti se cuje kao da ima veci problem na niskim f, i sa flatter

radio sam neke kalkulacije, shto se tice zlatnog preeseka, prvih refleksija i room modova:

nanniza freq sobe je 44.1 h , uradio sam kalkulaciju de treba zvucnici da stoje..

e sad, konkretno pitanje se tice konstrukcije asorbera: razamtrao sam 2-3 opcije, problem je u tome shto bih morao da napravim low mid aporbere da bi pokrio shtpo veci spektar

abs:
bice odmaknuti od zida od 10-20 cm
1: osb ploca, pa kamena vuna na nju, pa prazan prostor, pa tanka sper ploca sa rupama, pa prazan prostor pa letvice pa tkanina

2: isto ovo samo da posle sper ploce bude i mineralna vuna pre tkanine na vrhu

3: membranski: osb ploca pa prazno pa u sredini kamena vuna, pa prazno pa sper ploca napred

4: osb ploca, pa kamena v zalepljena na plocu, pa prazno pa u sredini azmafon, pa prazn o pa tkanina..

u sustini stvar je u toem da li membranski apsorber ili ne, ??, cilj mi je da upijem shto vishe od 100 h pa navishe u srednjima

shto se tice konstrukcije bass trapova i difuzora, manje vishe mi je sve jasno bice skyline difuzori, i bass trepovi od kamene vune

hvala u napred, citao sam i gleda ovde shta se deshava , i kako ljudi obradjuju , manje vishe dosta ljudi radi iste stvari, stavljaju na zid amafon, i one ploce za plafon z aizolaciju.., ne znam , klasika srbija , lack of money, ne znam , zato sam i odlucio ovde da postujem pored shto sma slao profesorima, ,d a bi video shta vi svi mislite, piremtio sma par ljudi koji mi se jako dopadaju kako razmisljaju:))) pozdrav!!! svima,

e da , evo skica
kako odprilike izgleda model, cisto okvirno da vidite kao izgleda room mods, i 3d kao

http://www.facebook.com/album.php?aid=119730&id=714862928&l=20b11dcc8c

quake
26-10-2009, 05:45 PM
Ako si pratio strane forume sigurno si video da niko ili skoro niko ni ne pokusava da akusticki sredi prostor dimenzija kao sto je tvoj.Imas prolaz u drugu prostoriju?Jel to znaci da ce i zvuk da ide tamo i suprotno ili planiras to da zazidas?Prozor ti je na zadnjem zidu,nesimetrican,smetace difuzoru...Kada sa strane stavis apsorbere ostace ti jedva malo preko 2m sirine,neces moci ni da se mrdnes a fluter eho ce da kolje samo tako ako te zidove ne sredis propisno.Koliki ce tu da ti bude razmak izmedju zvucnika?...Visina prostorije je ok,duzina moze da prodje ali zbog sirine i tog prolaza i prozora ja tu nista ne bih ni dirao.Recording room ne planiras?Ako ti tu jos bane i pevac bice bas,bas guzvara a ako pevaca ne planiras onda je diskutabilno sta ces ti tu uopste da radis i da li ce se ulaganje isplatiti,a troskovi nikada nisu tako mali kao sto nam se u pocetku cini.Verujem da ce ovde da ti uslede saveti tipa "mobilni apsorberi" sto u sustini i jeste neko prelazno resenje kada je neodgovarajuca prostorija kao sto je tvoja u pitanju.Nije obeshrabrivanje sa moje strane vec samo poziv da realno sagledas situaciju,onda je lakse doneti neke odluke.Pozdrav

Komplex
27-10-2009, 10:02 AM
Pozdrav,

imao sam slican problem kao i ti i evo pogledaj kako sam ja sredio svoju reziju:
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=12770&page=79

imas tu par slika.

Ps: u petak sam imao jednog akusticara u studiju i mogu ti reci da je bio odusevljen. Rekao mi je da cak ne moram ni vrata da izoliram.

eto, mozda ce ti ovo pomoci
ps: ako zelis, mogu da ti napisem i kojim materijalom sam uradio akustiku itd itd...

pozdrav, Dalibor

NLP
27-10-2009, 11:22 AM
osobno bih slu?ao quake-ja:)

Komplex
27-10-2009, 04:09 PM
jebiga, da je visina -> shirina a shirina - visina...bilo bi dobro, ovako...sta znam..ako polazimo od toga da akustika uzima najmanje 10cm-a sa levog i 10cm-a sa desnog zida, ostaju ti 2.40 ako se ne varam? uzmes neki sto od 20cm-a i vec nemas mesta... ne znam kako bi bilo kad bi okrenuo sve to? da ti radni sto i zvucnici budu na levom ili desnom zidu? mada opet je onda soba od 2.60 prekratka...

Proximus
27-10-2009, 05:12 PM
brate jogurte...

DzoniPFC
29-10-2009, 03:18 PM
Ako si pratio strane forume sigurno si video da niko ili skoro niko ni ne pokusava da akusticki sredi prostor dimenzija kao sto je tvoj.Imas prolaz u drugu prostoriju?Jel to znaci da ce i zvuk da ide tamo i suprotno ili planiras to da zazidas?Prozor ti je na zadnjem zidu,nesimetrican,smetace difuzoru...Kada sa strane stavis apsorbere ostace ti jedva malo preko 2m sirine,neces moci ni da se mrdnes a fluter eho ce da kolje samo tako ako te zidove ne sredis propisno.Koliki ce tu da ti bude razmak izmedju zvucnika?...Visina prostorije je ok,duzina moze da prodje ali zbog sirine i tog prolaza i prozora ja tu nista ne bih ni dirao.Recording room ne planiras?Ako ti tu jos bane i pevac bice bas,bas guzvara a ako pevaca ne planiras onda je diskutabilno sta ces ti tu uopste da radis i da li ce se ulaganje isplatiti,a troskovi nikada nisu tako mali kao sto nam se u pocetku cini.Verujem da ce ovde da ti uslede saveti tipa "mobilni apsorberi" sto u sustini i jeste neko prelazno resenje kada je neodgovarajuca prostorija kao sto je tvoja u pitanju.Nije obeshrabrivanje sa moje strane vec samo poziv da realno sagledas situaciju,onda je lakse doneti neke odluke.Pozdrav

hahhhhh...
koliko sam primetio, vecina danas snima albume u spavacoj sobi a ti filozofiras da "stranci" nesredjuju manje prostorije ?! sumnjam da su svi sa gearslutz-a ulozili milione dolara u tretman sobe lol, osim ako zaista nije u pitanju neki ultra komercijalni studio... DIY rulez..
svaka prostorija se da srediti samo treba uloziti malo para, truda i vise maste jer sama muzika je najbitnija a ne dal' soba ima refleksije itd. . .
mnogooooo mastamo na forumima <-- :shock:

NLP
29-10-2009, 07:26 PM
pa da za?to ne ako tako gleda?, mo?e? da miksa? onda i na tesla ili riz zvučnicima i u kupatilu ionako je muzika najbitnija:rolleyes:
i ja bi ma?tao o tome ako bi tako olako i?lo.