View Full Version : Ocenite mix vocala
Komplex
22-10-2009, 11:51 PM
http://rapidshare.com/files/296583925/molo_mt_preview_tic_tic.mp3
^^ klik and download...
potrebni saveti, kritike, zaista mi je sve dobrodoslo...posto radim sa likom koji repuje na svajcarskom i jos jednim likom koji repuje na nemackom ali ima jako "bas"-vokal...dakle, danima sam pokusavao da skontam kako je najbolje mixovati ovakve vokale. Plus sto nemci i svajcarci imaju simbijanse ne daj boze..imam osecaj da ce de-eser riknuti sad pa sad... dakle, samo udrite :)
unapred hvala i pozdrav
K! :)
ps: mix vocala zato sto su uzeli vec gotov instrumental tako da sam na njemu samo malo cutovao visoke tj sample u ovom slucaju posto je bio bas bas preglasan!
haha! klasična zamka!
Miksaš rap vokale na beat koji je već skoro masteriran. To te tjera da vokale u kompresoru nabiješ stvarno jako. Da se razumijemo - tako se to mora! Nema druge. Jedino tako dobro zvuče. E al sad sibilanti. Nije uopće problem u ljudima nego ti je kompresor izbacio sibilante jako van. Samo malo više truda sa deesserom i ići će! Moja preporuka ti je Deesser od Wavesa, ali ne onaj Renaissance nego stari "obični". Svakako prvo probaj sa deesserom nakon kompresora. Lakše ga je kontrolirati. Ako ne ide (previše se čuje da radi) onda probaj stavit još jedan prije kompresora pa ovog nakon malo ublažit, a prvom dati da odradi pola posla. Druga stvar je da preštimaš malo kompresor. Ja recimo jako volim onaj "tony messerati" stil - relativno dugačak attack i jako jako kratak release. U tom slučaju će ipak propustit malo tranzijenata i manje hvatat sibilante. Al tako ti možda vokal neće više ležat dobro u miksu (jer je beat skoro pa masteriran). Vidi jel ide tako. Svakako nemoj odmah razj*bat ove postavke koje sad imaš prije nego što isprobaš sve s deesserima.
Inaće, cijeli miks mi se čini malo pretaman! Ili ga malo cijelog posvijetli u masteringu (računaj da zbog toga možda vratiš sve deessere na reviziju miksa jer posvjetljavanjem svega oni možda opet počnu letit previše van) ili probaj napravit miks s tamnijim beatom i svijetlijim vokalima. Ja za te stvari na vokalima OBOŽAVAM genwave eq. Zeznut je za korištenje jer su prepotentni autori napravili neki idiotski sistem uštimavanja. Uzmi zadnji (desni) band, upali ga, dole prebaci da kugla postane žuta (musical eq - british style), zatim s desnim gumbom miša povuci da frekvencija bude oko 4 i nešto khz i povuci miš u desno da bandwidth (Q) bude najširi. Sad mu dodaj (lijevi gumb miša, vozi miš prema gore) malo gaina. Predivno zna otvorit vokale. Svakako taj eq stavi nakon kompresora i deessera! Nakon toga opet revizija postavki na deesseru!
Inače, vokali ovako kako si ih napravio jako dobro leže u miksu. Samo da nije tih sibilanata...
Komplex
23-10-2009, 12:23 AM
^^ ovo se zove odgovor. Hvala na predlozima, kritici i svemu sto si napisao. Da, to je to, beat skoro pa masterovan pumpa do nebesa a vokale izvuci samo mixom da zvuce oke bez ikakvog master efekta ili slicno no sta je tu je. Jos sam ja cambrige-om spustio sample dole haha. Super, pokusacu sve sto si mi rekao. Ovde sam koristio UAD-ov De-eser ali probacu i sa narodnim wave-som :D Inace za vocale ovde sam koristio nista drugo sem lo-cut basa u vocalima posto bas imaju bassy vocale i zatim podesio na 1176LN ratio na 12, i da release i attack i to je bilo to, nisam hteo nista previse da radim da ne bih sjebao vokale previse ili prenapumpao ih.
Oke, pokusacu ovo sutra posto sam sad na nekom tutorialu (jbg, edukacija :D ) pa kad odradim tj isprobam ovo sto si mi rekao, okacicu novu verziju!
Zaista pozdravljam i cenim ovako nesto, hvala!
Pozdrav
darkstar
23-10-2009, 01:38 AM
Pa matori,elemental ... slusao si ih ? :)
Ne volim puno rap. Elemental me kupio.
Doduse imaju i rhodes ;)))))
Komplex
23-10-2009, 02:57 AM
^^ a matori, imao sam ja mnogo vecu cast od slusanja Elementala :)
Nadam se da Shot nece da mi zameri ali www.myspace.com/komplexno pa poslusaj prvu pesmu u plejeru Bolji Svet a onda 8mu pesmu Ko ce zapalit balkan...te dve pesme su mi poprilicno jedne od najdrazijih saradnji u dosadasnjem radu :)
Bockie
23-10-2009, 01:25 PM
Ne volim ovaj mjuz,ali posao je posao...
imam utisak da su za ove kompozicije na myspacetu mnogo bolji vokali,ima midlova,bolje se razumeju vokali,uopste je bolje...
Ovde imam utisak da mulja,nista ne razumem (bez obzira sto ne znam taj jezik,radio sam nekoliko puta jezike koje ne znam,pa mora da se razume sta ko izgovara)...
Ne znam koliko cu pomoci ali bez obzira na to sto kazes da "mu je vokal u basovima", secam se kad smo snimali Veliki prezir,Koleta nikako nismo mogli da navrtimo na U 87-ici,89-ki pa 414-ka cak smo na kraju i 47-icu izvukli,kao najskuplju u studiju i nista,uzas... Na kraju je vokal "proradio" na RE-20, jebi ga i to je mozda kljuc...
Dakle probaj drugi mikrofon,probaj obicnu 58-icu,experimentisi,nije sve u kasnijoj obradi,eq-ovima i kompresiji i deeserima...(da, ni ja ne znam za "simbijanse" vec za sibilante...:grin:)
Lepo ti ovo radis,inace,svaka cast!
Kazem,ja se gnusam repa,ali eto,posao je posao...
I mene sad neki lik vija da mu uradim neki "rep" pa mi je interesantno da cujem kako se "radi" taj pravac u kakofoniji...:D
Ja recimo jako volim onaj "tony messerati" stil - relativno dugačak attack i jako jako kratak release.
Uvek tako kompresujem vokal i skoro nikad ne koristim desser, a miksao sam njemce nisam imao tih problema...Ja izbegavam desser, ali kad treba da dessujem koristim Sonnox Oxford Compressor u sidechain modu, imam utisak da mi sa waves-om ssss ode u ffff, a oxfordom mi zvuci okej...Ali se uvek trudim da sibilanti budu glasni ali ne i prshtavi, obicno boost-ujem oko 6.5 khz ( sa waves ssl eq-om) ili 6.8 (sa waves veq4), da bih dobio taj "greet" koji imaju ameri iz sredine 90-ih, a nakon toga uvek pravim lagani pad visokih iznad 12-13 khz, nekad 16 khz, lagano odatle pa do kraja spustam sa hi shelfom ali na dole, da mi te visoke frekvencije ne bi ubijale usi na vokalu, ako zafali ostrine jos boostujem na 6.5 ili 6-8....Jednom prilikom mi je jedan amer poslao vokale snimljene na u87 (nije prvi put da sam radio sa u87), ali ovo je bilo super snimljeno, nisam pipnuo, sem malo kompresije sa 2-3 GR, medium attack (bukvalno na sredini knoba u Sonnoxu je bio u brz release, ne bas najbrzi moguci), tako dizes body celog snimka....
Evo ti snippeta nekih mojih mikseva kako bi cuo o cemu pricam:
http://www.sendspace.com/file/<wbr>3t0bbj (http://www.sendspace.com/file/3t0bbj)
Nigde nema desser-a sem na te dve stvari od Sha sto idu...A ovaj sto repuje "Once again back is the incredible..." je taj sto nisam pipnuo eq na njeogovom vokalu....1, 2 i 6. stvar su tako radjene kakav ti slucaj imas, masterovan beat i samo vokali preko i to hot snimljeni, dosta toga je snimljeno lose (narocito druga, treca i sesta stvar u snippetu), taj blagi pad iznad 12-16 khz pa na dalje mi malo cini se da radi dobro u smislu da skenjava to digitalno sranje...
U zadnje vreme vokal samo cepam sa NY kompresijom (isto middle attack i fast release) i odnos mi bude negde 60 dry/40 wet. Cuces nove stvari sto budem izbacivao...
Takodje sam pobornik da mali delay na vokalu (neprimetni) i mali room reverb (mozda impuls neke drvene sobe), puno znaci vokalu da legne u miks!
Negde sto je Vrach davno postavio sam procitao Vito Maurciov intervju da su bas tako miksali 50-a za In the Club, samo 3-4 GR sa medium attack i fast release, i stavili su neki room preset sa nekog Yamaha Reverba, nista eq...
Aj mozda ti pomogne ovo sto sam napisao!
EDIT: A mozda i serem,mozda nece :)
EDIT 2: Na sluskama sam cuo ovo i zvuci mi pristojno, samo malo nekako neutralno ne mogu da se izrazim
quake
26-10-2009, 04:48 AM
Lepo ti ako te ne mrzi automatizacijom skini sibilante, a ako ni to ne bude radilo na kraju,vrni se pa skini taj ratio na 8.Pozdrav
Lepo ti ako te ne mrzi automatizacijom skini sibilante, a ako ni to ne bude radilo na kraju,vrni se pa skini taj ratio na 8.Pozdrav
U repu ima toliko sibilanata da ce mu se mozak sprziti od automatizovanja sibilianata svaki put kad miksa pesmu! :D
quake
26-10-2009, 01:50 PM
Ide to dosta brzo,u sustini kopiras automatizaciju prvog sibilanta i posle dopravljas gde treba.E sada sto je texta pet strana,sitno kucanog,jbg:wink:
sitno kucanog,jbg:wink:
:grin:
Komplex
27-10-2009, 04:18 PM
odlicne kritike, hvala vam svima :)
Jan-e ne zezaj, svaka kritika/savet/ukazivanje na greske je velika pomoc i sigurno ce pomoci :) steta sto nisam stigao (nemam vremena, jebiga) da pokusam ono sto mi je shot rekao ali pokusacu sigurno i cim odradim to kacim vam novi mix projekta da cujete kako onda to zvuci. Kapiram da je trebalo jos malo da katujem niske u akapeli a da podignem jos malo midi..pokusacu i ovo sto si mi ti predlozio Jane :) u svakom slucaju, cim budem stigao, pokusacu da uhvatim nesto od vasih sugestija, nesto od ovog sto ja radim nesto sto je big bockie rekao i potrudicu se da dodjem do sto pristojnijeg rezultata :) hvala jos jednom, dalje kritike jako dobrodosle! :)
odlicne kritike, hvala vam svima :)
Jan-e ne zezaj, svaka kritika/savet/ukazivanje na greske je velika pomoc i sigurno ce pomoci :) steta sto nisam stigao (nemam vremena, jebiga) da pokusam ono sto mi je shot rekao ali pokusacu sigurno i cim odradim to kacim vam novi mix projekta da cujete kako onda to zvuci. Kapiram da je trebalo jos malo da katujem niske u akapeli a da podignem jos malo midi..pokusacu i ovo sto si mi ti predlozio Jane :) u svakom slucaju, cim budem stigao, pokusacu da uhvatim nesto od vasih sugestija, nesto od ovog sto ja radim nesto sto je big bockie rekao i potrudicu se da dodjem do sto pristojnijeg rezultata :) hvala jos jednom, dalje kritike jako dobrodosle! :)
Pazi, ja ne cujem da si nigde pogresio.Rastavio sam opremu jer krecim stan pa ne mogu cujem na "monitorima" ali na slusalicama sam cuo i ok je kao sto sam i rekao...Ja sam ti napisao moj sistem pa probaj dal ti radi :) Nemoj mnogo da rezes u niskim taj 120-300 hz range je bitan, ako ima previse bice mutno, ako ga ima malo glas ce izgubiti body, isto i 500 hz ponekad ume da viska i da glas izgubi na razumljivosti...OK je ovo sto si okacio samo cepaj
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.