PDA

View Full Version : Masteriranje pomoc molim

Lipkran
21-10-2009, 01:28 PM
Cao đaci !
Radim u Abletonu, uglavnom elktro/akusticno glazbu. Problem mi je sta mi leveli na recimo 10 pjesama nisu isti. Jedna je glasnija druga slabija. Cinjenica je da ne koristim bas kompresore, gateove its, jer imam slab komp pa mi steka kad ga natrpam sa tim svim. Postoji li neki program za masteriranje tipa da ubacim u njega par stvari pa ih on izlevelira ili sl. Probao sam wavelab al mi se krsi sa Abletonom,,,,
Problem mi je najveci u akusticnoj gitari jer nemam adekvatan mic za nju, i na nekim vst ovima koji su generalno tisi, tipa jedna stvar ima par traka klavira,,onaj Quartet vst i par traka skust gitare, probo sam nabrijat sa kompresorima al mi se onda neminovno pojavi ?um na guitar track koji nemrem ubiti sa eq...

Hvala unaprijed

marac

Bockie
21-10-2009, 01:50 PM
Vec sam negde piso o tome...

Nije neophodno da radis postprodukciju na trakama koje su vec prepucane u pikovima. Poredjaj trake i bukvalno volume nivoom namincaj da budu priblizno iste glasnoce na recimo -3 do -5db, moze i nize... Glasne smanji,tihe dodaj i tako... Kad to zavrsis onda na sve stavi zeljene plagove i to je to,pa ih tako upeglaj... Sum... Ne treba mozda ni toliko bezati od suma, osim ako ne sacinjava 1/3 snimka... Hebi ga, poslusam Sergeja Cetkovica, neki onaj hitic , balada neka, susti brate,kao da se tusira dok peva, al,majku mu ima toncinu, pa ko ga j...

silicon science
21-10-2009, 01:51 PM
Cao đaci !
Radim u Abletonu, uglavnom elktro/akusticno glazbu. Problem mi je sta mi leveli na recimo 10 pjesama nisu isti. Jedna je glasnija druga slabija. Cinjenica je da ne koristim bas kompresore, gateove its, jer imam slab komp pa mi steka kad ga natrpam sa tim svim. Postoji li neki program za masteriranje tipa da ubacim u njega par stvari pa ih on izlevelira ili sl. Probao sam wavelab al mi se krsi sa Abletonom,,,,
Problem mi je najveci u akusticnoj gitari jer nemam adekvatan mic za nju, i na nekim vst ovima koji su generalno tisi, tipa jedna stvar ima par traka klavira,,onaj Quartet vst i par traka skust gitare, probo sam nabrijat sa kompresorima al mi se onda neminovno pojavi ?um na guitar track koji nemrem ubiti sa eq...

Hvala unaprijed

marac

Ne postoji takav program. Moraces da zagrejes stolicu i posvetis se tome ako zelis da se bavis produkcijom. Ne moze preko noci pesma uz pomoc magichnog dugmeta.

buzUki
18-11-2009, 04:09 PM
Nemoj pumpati kompresorom,nego radi ekspanderom,drasticno je velika razlika u kvalitetu...Dizi level tisih ekspanderom...Odredi vrednost jedne pesme i po njoj leveliraj ostale,ali ne kompresorom,velika vecina tako uradi,a meni se ovo sto sam preorucio pokazalo MNOGO bolje...pozdrav

allegrosteva
18-11-2009, 09:51 PM
:shock:

silicon science
19-11-2009, 07:59 AM
Buzuki, Buzuki, kanda si malo popio previse koka kole i popusio malbora pa seo na Suzuki :rotfl::rotfl: Sta to napricha :banghead::banghead:

darkstar
19-11-2009, 12:29 PM
uzmi MagicalButton vst,i odaberi preset "make it sound good".

radi ko zmaj.

awacs
19-11-2009, 12:34 PM
Buzuki, Buzuki, kanda si malo popio previse koka kole i popusio malbora

Pre će biti da je pio nešto alkoholno i pušio nešto zeleno ;-)

Pozdrav,

Vasa

Bockie
19-11-2009, 01:02 PM
Sitno rendani VST dinstati na laganoj vatri po' sata i na kraju prelijes megazajebajzer i sve na 'iljadu dok ne pocrni u Sound forgetu i onda za kraj shift-delete...

Everbeatz
19-11-2009, 02:24 PM
uzmi MagicalButton vst,i odaberi preset "make it sound good".

radi ko zmaj.

ja koristim AWESOME button - i radi awesome

da ne zvuci bas sve neozbiljno pokusacu da priblizim rec MASTERING u nekom definicionom smislu

To je postupak koji se radi nakon zavrsenog mixinga ALBUMA, gde se vrsi frekventno i dinamicko balansiranje svih pesama tako da sam ALBUM zvuci kao jedna homogena i prijatna za slusanje celina. Radi se uz pomoc upotrebe alata kao sto su eq, dinamicki procesori, M/S procesori, itd, sve u svemu bilo koji alat koji resava neki problem koji je onaj koji radi mastering uocio. Da bi bilo moguce uraditi mastering treba imati dobar full-range monitoring(sa sredjenom akustikom prostora u koji je stavljen) koji se poznaje, takodje i highend DAC - u smislu, ako neko nesto dodaje ili oduzima, mora biti siguran da to radi u granicama nekih tolerancija kako bi se konacan proizvod mogao translirati na sisteme slusanja masovnih korisnika.

Ono sto ljudi mesaju sa masteringom je uglavnom limiting tj natezanje nivoa singl pesama - to nije mastering. Mastering je..eehh...procitati definiciju gore :)

balthazaar
19-11-2009, 04:58 PM
Cao đaci !
Problem mi je najveci u akusticnoj gitari jer nemam adekvatan mic za nju, i na nekim vst ovima koji su generalno tisi, tipa jedna stvar ima par traka klavira,,onaj Quartet vst i par traka skust gitare, probo sam nabrijat sa kompresorima al mi se onda neminovno pojavi šum na guitar track koji nemrem ubiti sa eq...

Hvala unaprijed

marac

Brale, pitanje ti je ispalo jako naivno...naime kažeš da ne koristiš kompresore itd. jer navodno imaš slab komp...ajde dobro...mada ni to mi nije jasno...osim ako nemaš neki baš prastari 486 ili keca sa 16 mb rama...eto ja imam , između ostalog, jedan komp koji je celeron sa 256 rama i na njemu se i dalje može pokrenuti po koji plagin!? Tako da, uz izvinjenje, "slab komp" mi nije dovoljan "izgovor" za to što ti ne učiš da miksaš...Pretpostavljam da ne znaš ni osnove miksanja, a tražiš nam "magični" plagin za "mastering"...druže, možeš da učiš, a možeš i da poneseš i platiš nekom ko se bavi miksom ili masteringom, pa da imaš profi materijal! Postoje studiji i ljudi koji rade u njima i pretpostavljam da bi ti rado izašli u susret! Nadam se da me razumiješ i da me nećeš pogrešno shvatiti!

Sa druge strane imaš opciju - koja danas pali!

Evo ja ću te naučiti...nabavi neki solidan limiter-maksimajzer i stavljaj ga na masteru...učitaj preset : master 1, 2 ili tri...malo ga dohvati i...ola! eto mastera - garantujem da će ti moćnije zvučati snimak nego svaki moj :)

InsaneEyes
19-11-2009, 07:48 PM
garantujem da će ti moćnije zvučati snimak nego svaki moj :)

pa shto ti ondak ne koristis taj "paklena vruchina" trik??? :D:D:D

balthazaar
19-11-2009, 08:30 PM
he he he...čisti mazohizam mislim da je razlog, brate! :D :P

branoy
19-11-2009, 10:02 PM
nabavi MixMaisterFusion i deri! :D