Log in

View Full Version : Harmonici i mastering

pupavka
16-10-2009, 08:46 PM
IMAM PITANJE KAKO TO KADA GLEDAM SPEKTAR ANALIZU FREKVENCIJA UVJEK SU ZASTUPLJENE SVE FREKVECIJE ........UVJEK CAK I KAD JE KOMPOZICIJA U NEKOM TONALITETU KOJI NEMA C SUBKONTRA(16.35HZ) uvjek je prisutna i ta frkvencija nije mi jasno ........mislim znam sta su alikvnotni nizovi ali oni idu uvjek za gore od basovog tona ...........??????????moje pitanje je zasto su uvjek zastupljene sve frekvencije ljudske cujnosti a ne ona od najnizeg tona koji svira neki instrument??????????

ako netko zna na ovo odgovr molim da odgovori

hvala

awacs
16-10-2009, 10:02 PM
........mislim znam sta su alikvnotni nizovi ali oni idu uvjek za gore od basovog tona ...........??????????moje pitanje je zasto su uvjek zastupljene sve frekvencije ljudske cujnosti a ne ona od najnizeg tona koji svira neki instrument??????????

hvala

A zna? i ?ta su subharmonici? Za početak:

http://en.wikipedia.org/wiki/Subharmonic

...pa onda istra?uj i razmi?ljaj. Uticaj rezonatora (zvao se on "rezonanatna kutija", "usna duplja", "prostorija", "zvučnik"...)

Pozdrav,

Vasa

pupavka
16-10-2009, 11:02 PM
ma sve je to meni pocinje sjedati na mjesto ali mi je totalna enigma zasto su uvjek prisutne sve frnkvencije.......................

moje misljenje je da bi osnovni ton tj.basov ton bilo koje pjesme ( pri tome mislim najdublji ton koji ljudsko uho moze cuti je c subkontra 16.35hz ali nisu sve skladebe u c-duru ili molu)..............................

trebali biti najniza frekvencija od koje se javljaju sve ostale zbog onih mojih koje uvjek spominjem alikvotnih nizova..na engleskom harmonics..........subharmonics

kuzis meni nije jasno zasto ako je neka skladba recimo u e duru koji uopce nema note c nego cis ima prisutna frekvencija od 16hz =c subkontra........

nije mi jasno od kuda tako niske frekvencije kada ih nitko ne svira a rezonator moze pojacavati samo ono sto postoji

kuzis to mi nije jasno

jer sve frekvencije po meni bi trebale kretati od najdubljeg tona u kompoziciji........

Tiki the Boyler
17-10-2009, 07:55 AM
jer sve frekvencije po meni bi trebale kretati od najdubljeg tona u kompoziciji........

Prosto je... grije?i?!
Analizira? stvar iz ugla ?kolovanog muzičara (očigledno), a ne sa stanovi?ta fizike.

Dakle... pravac fizika zvuka i vrlo brzo će ti se sve samo kazati!

pupavka
17-10-2009, 08:22 AM
Prosto je... grije?i?!
Analizira? stvar iz ugla ?kolovanog muzičara (očigledno), a ne sa stanovi?ta fizike.

Dakle... pravac fizika zvuka i vrlo brzo će ti se sve samo kazati!

ok to znam i ja da grijesim ali koje fizike ako mozes biti malo precizniji ..........citao sam sve o prirodi zvuka i fizika kaze da se alikvotni niz siri prema gore a ne prema dole znaci 1 pa 1/2 oktava ,2/3 kvinta ,3/4 kvarta itd.tako titra zica

awacs
17-10-2009, 02:07 PM
nije mi jasno od kuda tako niske frekvencije kada ih nitko ne svira a rezonator moze pojacavati samo ono sto postoji

kuzis to mi nije jasno

Ne kažem da je meni jasno, ali evo kako ja razmišljam:

1. Odnos među harmonicima je svakako najvažniji za karakter/boju određenog instrumenta, ali... U realnom svetu alikvoti nisu idealni umnošci celih brojeva. A pošto frekvencije koje zvuče simultano imaju tendenciju da interferiraju (tj. da stvaraju "međufrekvenciju" u vidu razlike), ta razlika je zapravo ono što se čuje kao subharmonik. Koji je potom dodatno pojačan rezonatorom, pojačalom, čime god.

2. Nadalje, svaki instrument ima dodatne "nemuzikalne" (tj. nepravilne) nuspojave u vidu udarca u žicu, trzanja žice, šuma kod flaute itd. koje rezonator pojačava i produžava.

Kao što rekoh, ne tvrdim da je ovo što sam napisao istina, to su samo dva moja priloga razmišljanju na temu. I nisam ulazio u detalje, pošto bi se reklo da imaš podosta predznanja.

Dobro ti je pitanje, mogao si da ga postaviš u poseban thread.

Pozdrav,

Vasa

pupavka
17-10-2009, 02:46 PM
Ne kažem da je meni jasno, ali evo kako ja razmišljam:

1. Odnos među harmonicima je svakako najvažniji za karakter/boju određenog instrumenta, ali... U realnom svetu alikvoti nisu idealni umnošci celih brojeva. A pošto frekvencije koje zvuče simultano imaju tendenciju da interferiraju (tj. da stvaraju "međufrekvenciju" u vidu razlike), ta razlika je zapravo ono što se čuje kao subharmonik. Koji je potom dodatno pojačan rezonatorom, pojačalom, čime god.

2. Nadalje, svaki instrument ima dodatne "nemuzikalne" (tj. nepravilne) nuspojave u vidu udarca u žicu, trzanja žice, šuma kod flaute itd. koje rezonator pojačava i produžava.

Kao što rekoh, ne tvrdim da je ovo što sam napisao istina, to su samo dva moja priloga razmišljanju na temu. I nisam ulazio u detalje, pošto bi se reklo da imaš podosta predznanja.

Dobro ti je pitanje, mogao si da ga postaviš u poseban thread.

Pozdrav,

Vasa

e hvala ovo je prvi suvisli odgovor koji sam dobio..........

interferencija da to je odgovor po meni..............

a to sto kazes da alikvoti nisu savrseni jesu ali mi zivimo u temperiranom sistemu i zato nisu savrseni sto je dobro jer inace ne bi bilo harmonskih zamjena i promjene iz tonalitet u tonalitet.............

ovo pitanje sam bio postavi da bi pokusao sagledati neki novi temelj o masteringu jer po meni sam tonalitet odreduje da neke frekvencije izlecu u peek ......najcesce sam primjetio da merdijante tj. pararelni dur ili mol ovisi o tonalititetu ima tj. za primjer u c duru nota a ili u a molu nota f, imaju tendenciju da volumenski nadjacaju sve ostale frekvencije...............to sam primjetio i kod simfonijske glazbe (bavime se kompoziciom i orkestracijom i radim sa orkestrom) jer vec glazbenici znaju kad dolaze na odredeni stupanj u nekom tonalitetu da on ima i karakteristiku ne samo funkcijonalnosti nego i volumenske dominacije..............

awacs
17-10-2009, 03:31 PM
a to sto kazes da alikvoti nisu savrseni jesu ali mi zivimo u temperiranom sistemu i zato nisu savrseni sto je dobro jer inace ne bi bilo harmonskih zamjena i promjene iz tonalitet u tonalitet.............

Ba? tako. Otprilike zato Indusi nisu ni razvijali harmoniju... :D

ovo pitanje sam bio postavi da bi pokusao sagledati neki novi temelj o masteringu jer po meni sam tonalitet odreduje da neke frekvencije izlecu u peek ......najcesce sam primjetio da merdijante tj. pararelni dur ili mol ovisi o tonalititetu ima tj. za primjer u c duru nota a ili u a molu nota f, imaju tendenciju da volumenski nadjacaju sve ostale frekvencije...............to sam primjetio i kod simfonijske glazbe (bavime se kompoziciom i orkestracijom i radim sa orkestrom) jer vec glazbenici znaju kad dolaze na odredeni stupanj u nekom tonalitetu da on ima i karakteristiku ne samo funkcijonalnosti nego i volumenske dominacije..............

Priznajem da nikada nisam radio mastering orkestarske muzike, ali pretpostavljam da je notch filter najva?nija alatka u tom poslu.

Evo jednog primera, koji dodu?e nema nikakve veze sa orkestarskom muzikom, ali ima neke (dodu?e daleke) veze sa temom:

<object height="344" width="425">

<embed src="http://www.youtube.com/v/evJo5_qt6mY&hl=en&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" height="344" width="425"></object>

Pozdrav,

Vasa

Jan
17-10-2009, 04:36 PM
Ba? tako. Otprilike zato Indusi nisu ni razvijali harmoniju... :D

Priznajem da nikada nisam radio mastering orkestarske muzike, ali pretpostavljam da je notch filter najva?nija alatka u tom poslu.

Evo jednog primera, koji dodu?e nema nikakve veze sa orkestarskom muzikom, ali ima neke (dodu?e daleke) veze sa temom:

<object width="425" height="344">

<embed src="http://www.youtube.com/v/evJo5_qt6mY&hl=en&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></object>

Pozdrav,

Vasa

Jako dobra stvar, cesto se u glavnom sa bass linijama javlja taj problem jednog glasnog tona, frequency chart mi je puno pomogao sa tim problemom

silicon science
17-10-2009, 06:17 PM
IMAM PITANJE KAKO TO KADA GLEDAM SPEKTAR ANALIZU FREKVENCIJA UVJEK SU ZASTUPLJENE SVE FREKVECIJE ........UVJEK CAK I KAD JE KOMPOZICIJA U NEKOM TONALITETU KOJI NEMA C SUBKONTRA(16.35HZ) uvjek je prisutna i ta frkvencija nije mi jasno ........mislim znam sta su alikvnotni nizovi ali oni idu uvjek za gore od basovog tona ...........??????????moje pitanje je zasto su uvjek zastupljene sve frekvencije ljudske cujnosti a ne ona od najnizeg tona koji svira neki instrument??????????

hvala

Zato sto su ti analajzeri golo go*no.... Svi do jednog... Sem Algoritmixovih... Ovo prenosim informacije od kolege koji se malo time vishe bavi i razume u to...:wink::) Pogotovo ti Pingvin audio i ostali programi... Bolje koristiti uho nego njih...

SumAnuT
17-10-2009, 06:33 PM
ako kome zatreba

ove treba staviti tamo u originalnu temu o db

SumAnuT
17-10-2009, 07:05 PM
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?p=246998#post246998

NLP
17-10-2009, 07:10 PM
Hvala.