PDA

View Full Version : Kreativnost u danasnjoj muzici

Everbeatz
15-10-2009, 02:46 AM
Citah neki stari intervju sa Kool Keith-om, tip se 20 godina vec bavi muzikom u prilicno distinktivnom stilu..
http://www.urbansmarts.com/interviews/koolkeith.htm

Izmedju ostalog komentarise i tadasnji/danasnji trend kopiranja i uniformnosti muzike, tzv recept muzika..o tome se vec i raspravljalo ovde - kako muzika "treba" da zvuci danas da bi se prodavala i bila popularna, svi takoreci rade "playin' safe" fazon..to je i razumljivo, ali iz mog ugla neke originalnije i karakternije muzike fali danas..

Ono sto me nateralo da otvorim thread je sledeci odgovor na pitanje:

What type of equipment do you usually use? And are you doing any of the beats on the Diesel Truckers album? I use all the same stuff that these guys use, but these guys are so trendy, they use the trendy keyboard. They use the same eggs and bacon that the next house is using. I might use the same stuff but I touch different patches. These guys are programmed, they just jumped on the bandwagon. They might say "oh Lil Jon is using the [KORG] Triton with the SP-09." They just wanna use the same formula, like twenty people will try to follow Lil Jon. While I'll still use the same equipment as Lil Jon, but I'm into other patches and stuff.
When I see those type of people, I like them to have respect for me because they know I'm not trying to copy what they do, that I'm doing a formula that's different also. I'm not gonna try to copy Pharrel's stuff. I'll flip something, but I'm not trying to copy someone, like when you listen to these R&B records: when you listen to Joe, Britney Spears, and all these different artists. They all use the same sounds. Justin Timberlake, you know, whoever's doing his production, these people are setting a formula to work at the same stuff for radio so people can hear that similar sound. Everybody has that same sound. R&B has no differentiation at all. Sony will sign an R&B artist and Interscope will sign an R&B artist and they both have the same technique. It's like, "oh yeah this is what R&B is right now, lets use that same sound." It's like, A&Rs are very stupid.
I think it's A&Rs. I call it A&A: A and Assholes. They don't have a distinctive vision to do their own stuff. A&R can't go out no more and find a distinctive band like Mandrill, or the Dazz Band, Larry Graham, Aretha Frankiln. They can't find a new R&B artist or a distinctive new rapper. They just look for whatever's popular. Like, Britney's hot, let's go find Britney 2 or 3 or 4. Usher's hot, let's go find Usher 2. Let's go find Destiny's Child number 2, let's go find more girls that sound like them. Why don't more people go left? Why don't people sign a rock band that wears alligator shoes and a suit? People are programmed to go find a rock band with black t-shirts. Like you open a rock magazine, you don't know a single group, you got fifty pages of guys, each group has black paint around they eyes and black t-shirts. Rock has like one continuous trip, like, all I gotta do is draw black paint around my eyes and put on a black shirt. Instant rock.

darkstar
15-10-2009, 02:52 AM
Slazem se sa gorenavedenim ...

Pa ipak,znam par domacih bendova,neki snimaju album,neki su ga vec snimili,koji su dosta razliciti ... i zvukom,i pristupom pesama.To me navodi na razmisljanje da mozda ima neke nade.Sta kazu ostali ?

kejkz
15-10-2009, 11:59 AM
Ako nemaju HaDe Jedan, onda nista!

Bockie
15-10-2009, 12:14 PM
Kreativnost u danasnjoj muzici

:confused:

awacs
15-10-2009, 12:27 PM
Ja bi rekao da je sve to počelo neviđenom parcijalizacijom ?anrova i stilova tokom 90-tih. Dakle, ne pričam o "zlim devedesetim" u ex-YU, nego o zlim devedesetim u celom "zapadnom svetu". A po?to o Americi ne znam ba? mnogo, zadr?aću se na (Zapadnoj) Evropi.

Sedamdesetih si mogao da na istoj top listi zamisli? Kraftwerk i Led Zeppelin. I osamdesetih su na istim listama bili Clash, Laurie Anderson i Rolling Stones. Po?to su liste mahom bile organizovane po podeli Pop (ono ?to se kod nas zvalo "zabavna muzika"), Rock, Disco, Jazz i Folk. U Americi pride Soul i Country i to je otprilike bilo to. Ali brate i kad si se popeo na 24. mesto bio si veliki baja u celoj d?ungli.

E sad, A&R likovima brate treba da im puleni redovno ulaze u top 10... Da ne ?irim priču dalje, mislim da je jasno ?ta hoću da ka?em.

Posledica svega je - kada si već formirao neku mikro-?anrovsku listu, onda mora? da je puni? iz nedelje u nedelju, bez obzira na to ?to je taj mikro-?anr tog momenta recimo zapao u krizu... I onda se počne sa konfekcijom, neće? valjda da ukida? chart.

Pozdrav,

Vasa

pecass
15-10-2009, 01:20 PM
:confused:

Ajd drvlje i kamenje:wink:

1.Rambo Amadeus

2.Darkwood Dub

Cak i dijametralno razlicit pristup - al inovativnost im ne mozete osporiti8-)

Bockie
15-10-2009, 04:32 PM
Ma ne, postavio sam znak "zbunjen" jer sam hteo da sa ironijom propratim naziv threada,ali ovakve teme definitivno treba da postoje i o ovome se na ozbiljnijem nivou mora raditi! Dakle kad bi je bilo, drzava bi to trebala da resi - sta hoce sa tim. U nekim zemljama postoje fondovi,mladim muzicarima se racuna neka vrsta staza i tako dalje... Ove nase barabe nisu u stanju da izbroje emitovanje i to plate... Kao sad cemo mi u Sokoj, pa cemo da sredimo... Kurcic...
I jebi ga, onda je potpuno prirodno da tezgarosi diktiraju tempo, odnosno oni jedini prave lovu,a para vrti de burgija nece i tako dalje,narod ko narod...
Mislim da muzickoj bransi u svetu pa i nasoj muzici treba jedno flasa-dve infuzije jer je upravo kreativnost na samrti... Stanc-prodaksn i ori...:banghead:
Nedostaje entuzijazma... Svi bi sve na tacni i odmah...

Violine mogu da prestanu sad.

darkstar
15-10-2009, 04:53 PM
... jer je upravo kreativnost na samrti... Stanc-prodaksn i ori...:banghead:
Nedostaje entuzijazma... Svi bi sve na tacni i odmah...

Ne slazem se sa tobom.Mozda se ne kreces dovoljno...kad si (ste) zadnji put bio na autorskoj svirci nekog demo benda?Ima ih,i previse,kreative nikad vise nego sada...

nema para.ni mozgova da pare stvore.a bez para nema reklame.a bez reklame nema proizvoda.

awacs
15-10-2009, 05:08 PM
a bez reklame nema proizvoda.

... a bez (gotovog) proizvoda nema šta da se reklamira.

Onih kao "strašnih" devedestih je moj tadašnji bend (Familija) snimao "o svom trošku". Mislim, naravno da nismo davali pare za studio, nego smo dogovarali snimanja direktno sa vlasnikom studija i producentom, sa idejom da će neki potencijalni izdavač da plati. Doduše, puštali smo vlasniku studija kućne demo snimke, ali nije nam bila ideja da budemo "demo bend".

A danas nije baš da nema vlasnika studija voljnih da otvore vrata (kako ti kažeš) novim bendovima. Evo recimo DigiMedia. Nisam baš siguran da su ŽeneKese, Repetitor i Nežni Dalibor prodali njive da bi platili studio. Nikada nisam razumeo kategoriju "demo bend". Ali znam šta je demo snimak.

Da ne ispadne kako ti nešto protivrečim - znam o čemu ti govoriš, ali znam i o čemu ja govorim :wink:

Pozdrav,

Vasa

DaBear
15-10-2009, 05:23 PM
Ne slazem se sa tobom.Mozda se ne kreces dovoljno...kad si (ste) zadnji put bio na autorskoj svirci nekog demo benda?Ima ih,i previse,kreative nikad vise nego sada...

nema para.ni mozgova da pare stvore.a bez para nema reklame.a bez reklame nema proizvoda.

Slazem se sa ovim - uvek ima mnogo novih bendova i muzike ..i ovde!
ALI...veliko ALI....sve se vrti oko para.

Pre su bendovi dobijali neki avans - za studio, za opremu - sada vise NE!
Pre su se prodavale ploce i CD i singlici i sta vec - sada vise NE!
Pre si MORAO da kupis ceo album da bi slusao samo dve dobre pesme - danas vise nemoras - skines samo te dve - I TO ZA DZABE!!
Pre je bilo bendova koji su prodavali puno - i time finansirali one sto prodaju manje i nove bendove...- danas vise NEMA puno njih koji prodaju puno!
A da ne govorim o globalnom ubijanju cena po studijima, klubovima gde se svira ...gde DJ-i vrte muziku, sve je otislo na dole...
I svi misle da ce time sto zvuce kao i svi drugi, mozda uzeti neku crkavicu...

Mislim, nije SVE stalo..ima i dalje dobrih novih artista, ali se mnogo manje zaradjuje i samim tim mnogo manje ulaze u nove nade..

Sta da kezem kad je Lilly Alen (koja je prodala par miliona albuma sa jako dobrim pesmama) resila da napusti muzicki biznis jer se ne isplati!!! Popizdela je koliko su downloadovali za dzabe njen album!!

Bockie
15-10-2009, 08:51 PM
Ok, daj Boze da gresim! Stvarno...

Slozio bih se sa ljudima oko proizvoda i marketinga...

P.S.

Familija je zaista bio fantastican bend!
Bas sam skoro orao po netu trazeci neke
od omiljenih pesama...

Everbeatz
15-10-2009, 11:42 PM
To sto se muzika danas "ne isplati" ne znaci da ce se sama od sebe ukinuti. Pricamo o nedostatku kreativnosti. Mnoge stvari se danas ne isplate pa ljudi i dalje rade jbga, ne znam stvarno danas osim "valjam neku robu", bavim se politikom ili sam mafijas da ima nekih velikih para. Mada, nije to ni poenta ovde.

Sedamdesetih si mogao da na istoj top listi zamisli? Kraftwerk i Led Zeppelin. I osamdesetih su na istim listama bili Clash, Laurie Anderson i Rolling Stones. Po?to su liste mahom bile organizovane po podeli Pop (ono ?to se kod nas zvalo "zabavna muzika"), Rock, Disco, Jazz i Folk. U Americi pride Soul i Country i to je otprilike bilo to. Ali brate i kad si se popeo na 24. mesto bio si veliki baja u celoj d?ungli.

U pravu si Vaso, ali ti bas i pominjes period muzickog stvaralastva koji je imao poprilican broj karakternih bendova. U tome i jeste razlika u odnosu na danasnje dane. Reperi sempluju jedno te isto, RnB lice jdni na druge, rock-a skoro i da nema, house, tehno i ostala elektronika isto ima tendenciju varijacije na temu.

Ne znam jel neko odvojio vremena da procita celi interview..

Sto kaze Keith - ljudi koji su mahom iz siromasnijih slojeva se pale na extravagantni hip hop gde crnje govore kako imaju para, ribe, kola i high life style i kako su opasni momci - svako slusa ono s cime bi da se identifikuje i tu je taj jeftin recept dopadljivosti muzike sa nekog psiholoskog stajalista. Vizuleni aspekt je poprilicno bitniji...i RnB je u tom duhu

Koliko vidim i mainstream house je vezan za FTV, models, zurke na jahtama itd.

A oni koji imaju para vole undeground i trash:D

Eto, pogledaj i Grand i njihovu tipologiju extravagancije koju serviraju narodu - tu je udica, muzika je drugi plan..niko ni ne primecuje da je to sve stanc-princip

Poenta svega je prodavanje laznog identiteta zivota uz upotrebu muzike i tu je shvaceno da je to ono "sto ide"

Nek se svako ovde ko je stariji seti vremena kad smo imali samo bioskop i muziku kao tip zabave - nije bilo neta, mp3-a, chatova, dloavanja, foruma i ko zna cega. Kupis 45min muzike na LPu i naucis svaki sekund napamet. Da ne govorim o mogucnost bavljena muzike koji je na nivou danasnjeg standarda..

branoy
16-10-2009, 12:03 AM
ja cu reci jedno, od kad je se pojavio format Mp3 od tad je muzika otisla u k. ljudi skidaju uveliko muziku i vise to nije to, puna glava muzike a nisi platio tako i ne cenis je kad je dzaba, pitajte onog sto je platio cd kako ga ceni i vrti, a mp3 jos slabog kvaliteta da na pricam, neki dan bezveze pustim neki cd na cd pleyer i sam sam se iznenadio u zvuku na dobroj opremi, uzivao sam u tom momentu kao da nisam slusao muzike par godina..
i naravno drugi faktor je PC! eto.. ukratko..
kreativnosti ima ali vise od tona muzike ne mozes je prepoznati, sve ti dodje ma to sam negde cuo, to je kopirano.. al ajd

darkstar
16-10-2009, 12:55 AM
Pa pazi... (te)...

Ja mp3 razmenu i skidanje nisam doziveo kao nesto brutalno grozno ... to je tape sharing 21 veka i nema sta...nekada sam ispred skca razmenjivao diskove,muvao,doplacivao za druge bla bla ... govorim o dobu pre snimaca diskova...jedino sto je razlicito,i u cemu se slazem,sto se izgubio taj ljudski kontakt,kad mi dodju drugari pa kao idioti pustamo novi album xy benda i zinemo kad nas oduva zvuk/pesma/sta god.... sada smo malo tuzniji,sedimo kod kuce uglavnom i skidamo sami,slusamo sami... Ali skapirao sam da vreme to nosi ,i sta je tu je.Vise ni mp3 nije uloga,vise se ni albumi ne skidaju,sad se slusaju pesme na mobilnom,i gledaju na jutjubu ...

Slazem se awacs ja potpuno sa tobom,u svemu.Jedino u cemu se ne slazem je sto ste prekinuli sa familijom,redak bend kod nas koji je imao sta da kaze.

Dabear,sve sto kazes stoji,ali ima i drugih stvari - nekad je bilo NEZAMISLIVO da bend / pojedinac moze sebi da priusti da ima lanac efekata kao danas (ili studio,sta god)...behringer je to omogucio,a i bogami vecina ostalih ...Pa bre,ja se secam pre 10 godina retko sam vidjao da neko od ozbiljnijih gitarista ima setup u smislu dobra gitara-dobro pojacalo-pedale/procesori ili sta god...

I dalje mislim da kreativnost nije umrla,cak daleko od toga.Samo je za muziku postalo premalo mesta.Gde ti imas rok mesto u gradu,gde sviraju novi bendovi?Sem dangube...slabo.A danguba nije tip koji ce privuci svakoga...corba kafe pokusava nesto...pa opet tamo je vise ta old skul ekipa...i eto,izdvojio bih mali skc (josica) iliti living room nekadasnji kao jedno od retkih mesta gde ima nekih novih cudnih mladih :) a da nije metalutrgija...al opet...to je premalo .

Awacs,sta se desilo sa familijom ? Ako nije tajna naravno?

Pozdrav

sRce
16-10-2009, 03:40 AM
Kreativnost nije umrla jer to jednostavno umreti ne moze. Umrle su druge stvari... draz kad kupis plocu ili original disk pa trcis kuci da slusas. Draz kad kupis ili neko kupi novi synth pa jedva cekas da odes kod njega da vidis to cudo, draz kad ti neko pokaze neku foru u sviranju pa trcis kuci da vezbas. U danasnje vreme kol'ko vidim "svi znaju da sviraju... svi poznaju harmoniju... i svi su producenti".

Muzika se svela na tuc, tuc po 5 minuta i zvukove bacanje serpe i lonaca... pa onda ide dramska pauza pa opet udri... i eto ga hit. (House, Electro i tome slicni pravci...)

Svelo se i na to da neko recituje u pesmi i prica mi neku svoju pricu a matrica od 4 takta vrti iza (Rap... )

Ja sve to nikad nisam mogao da razumem...

Svelo se i na to da se kaze "veceras svira taj i taj DJ"... ljudi bre od kad to "Pustac ploca" svira...

...Mozda sam ovim nekom stao na zulj... ali drugari koji se nadjete prozvani Vi muzicari niste.

Bockie
16-10-2009, 10:09 AM
ljudi skidaju uveliko muziku i vise to nije to, puna glava muzike a nisi platio tako i ne cenis je kad je dzaba, pitajte onog sto je platio cd kako ga ceni i vrti, a mp3 jos slabog kvaliteta da na pricam

70ih je masa ovdasnjih muzicara,velikih imena "hvatala" radio Luxemburg i "dzabe" slusala muziku loseg kvaliteta (losijeg radio prijema) pa opet dala nesto sto klinci mogu da sanjaju danas...
*Opet violine...
I po pitanju kreativnosti i po drugim pitanjima... Sta, da je bilo mp3-a u vreme Bitlsa bili bi manje cenjen bend?!?
*#...
Mislim na to da su danasnji klinci (ne samo kod nas, ali kod nas mnogo vise) mnogo manje zainteresovani, povrsni itd... E, sad, da li su samo oni krivi zbog toga?
*Kresendo...
U sustini - mislim da da. Zasto bi iko ikome pomagao? Sta je to generacija kojoj treba pomoc? Je su li bolesni? Ne.. Pa onda?
Kazem, daj Boze da gresim...

*Violine stop...

Braca
16-10-2009, 11:19 AM
Srce ti ga rece bas, svaka ti se dala 1000% si u pravu

darkstar
16-10-2009, 01:19 PM
Kreativnost ... draz kad kupis plocu ili original disk pa trcis kuci da slusas. Draz kad kupis ili neko kupi novi synth pa jedva cekas da odes kod njega da vidis to cudo, draz kad ti neko pokaze neku foru u sviranju pa trcis kuci da vezbas.

Za sve ostalo se slazem...sem za ovo...imam tu srecu da u 27 godini zivota,posle bogami vec desetak godina muzicarisanja i dalje se strashno radujem svemu ... i dalje kad kupim originalni disk lizem kutiju dok ne dodjem do kuce da pustim :)))

A novi synth ... to je tek uvek praznik.Godinu i po dana svako jutro kad ustanem i pogledam svoj rhodes ja sam srecan covek :)

Srce van ovoga...svaka ti je ko Njegoseva :)

awacs
16-10-2009, 01:58 PM
J-B-G... post koji sam pisao prilično dugo i temeljno ode kao da ga nije ni bilo. Čak je jedno vreme stajao u threadu (videh ga svojim očima), ali nema veze.

Mrzi me sad sve ponovo da pi?em. Ukratko - svi ste u pravu, svi smo u pravu, svi su u pravu. Pop muzika je danas samo jedan od segmenata "advertajzinga" modne industrije, iPoda, iPhona, iBooka, MT:S-a... To je XXI vek - muzika je uvek prodavala snove, samo su snovi danas materijalni.

@darkstar: Familija se raspala zato ?to je rekla ?ta je imala da ka?e. Po?to ljudi obično te?ko veruju u to, lak?e mi je da im ka?em da je lo?e finansijsko poslovanje dovelo do raspada negde krajem januara 1998. oko 14h u kafanu Vidin Kapija u Beogradu :wink:. To nije la?, ali nije ni cela istina.

I ne?to ?to nisam napisao u prethodnom postu, a ?to ima podosta veze sa ovom temom:

Drugi album (Seljačka buna) smo snimali tokom onih protesta 1996/97. Često iz studija i?li na ?etnje, pa nazad u studio, par puta svirali za D? na Trgu Republike, pa ispred Filozofskog fakulteta, pa tako u krug.

Negde na pola snimanja popizdeli od svega kada smo ukapirali da sami sebi kopamo grob poma?ući nekim likovima (u koje sami nismo previ?e verovali) da dođu na vlast umesto likova kojima uop?te nismo verovali. Ustvari, da smo postali deo nečijeg "advertajzinga". Oti?li u studio i promenili tekst za pesmu Boli me kita... Ubacili "da budem k'o marioneta i da budem k'o ?tafeta, da me tamo neko cima, da me 'vamo neko ?eta".

I?ao nam na ?ivce urbani elitizam B92, a o ostalima sa obe strane berikada da ne pričam. Jedini medij koji smo smatrali "normalnim" se zvao 3K, po?to jedino oni nisu praktikovali zlu manipulaciju. I davali su neki recimo realan presek stanja u pop kulturi (Kaličanin! MEGA! Čovek sa misijom!).

Jedina mesta na kojima smo se dobro osećali su bili studio i bina. A shvatili smo da publika nema novca, da se novac preselio u d?epove (pozicionih I opozicionih) političara i "biznismena" sa kojima nismo imali ni ?elju ni petlju da se dru?imo.

Eto tako, valjda je jasno ?ta hoću da ka?em. Nema smisla kukati, XXI je vek. Muzika je uvek pratila civilizacijske trendove, nikada nije bilo obratno.

Summa summarum: Ko hoće da mu "muzika i kreativnost" budu jedini argument na tr?i?tu bolje neka razmisli jo? malo.

Pozdrav,

Vasa

Everbeatz
16-10-2009, 02:08 PM
zasto su svi pro-pesimistickog stava da je sve otislo u k i nema pomoci?

aj neke pozitive malo:)

kejkz
16-10-2009, 02:23 PM
Sve se menja, ali nista nije otislo u kurac, kad moram da lajem.

awacs
16-10-2009, 02:34 PM
zasto su svi pro-pesimistickog stava da je sve otislo u k i nema pomoci?

He, pa ne kažem da nema mesta za pozitivu što se tiče muzike i kreative. Samo je sve manje isplative :wink: Odnosno - muzika ne može da izdržava samu sebe. Ni Madonnu ne izdržavaju pesme, nego putujući cirkus, jel' da? Kao što ni Čolu ni Đuleta ne izdržavaju pesme i prdukcija nego MT:S.

Samo rekoh da je samoisplativost muzike kao takve otišla vo Q. Muzika nije, niti će. I da to treba imati u vidu. Dosta je i bilo - potrajalo nekoliko decenija. A i Bach i Mozart i Beethoven su zavisili od tajkuna, nije to ništa novo ni strašno. Samo treba raditi s obzirom na to. Ja sam bio lenj da se prilagođavam, ali to je moj problem i ne kažem da tako treba.

Pozdrav,

Vasa

silicon science
16-10-2009, 02:35 PM
Kreativnost nije umrla jer to jednostavno umreti ne moze. Umrle su druge stvari... draz kad kupis plocu ili original disk pa trcis kuci da slusas. Draz kad kupis ili neko kupi novi synth pa jedva cekas da odes kod njega da vidis to cudo, draz kad ti neko pokaze neku foru u sviranju pa trcis kuci da vezbas. U danasnje vreme kol'ko vidim "svi znaju da sviraju... svi poznaju harmoniju... i svi su producenti".

Ne znam da li taj utisak imas odavde, sa foruma... Pretpostavljam da da.. Ali chuj, ovo je muzichki forum i svi i treba sebe da dozivljavaju kao prducente....
A i da nije samo na forumu, pa sta..? Sta je lose u tome sto svi zele da budu producenti...
Te priche mi je vishe preko glave.. Sory sto tebe kvotujem, ali ti si sretni 100. dobitnik...
To je tako sebichno razmisljanje... Da li vi producenti smatrate kao kradju intelektualne svojine to sto neko misli da je producent? Ili u chemu je problem? Otimaju vam lebac (ima toga, znam)... E pa do toga je moralo doci... I trebalo je o tome razmisljati ranije... Pre nego sto je Lil Alen ili kako vec se zove navikla da dobija 100 miliona dolara za albume... Koji su mozda i okej.. ali eeeee bre. pa koliko dobije kardiovaskularni hirurg po operaciji? To je abnormalnonerealno i ljudi (Vel'ke zvezde) se navikli na to... Pa se pojavio mp3 i ona shmizla nece vishe da peva... Ma nije valjda. Zbog te izjave joj treba oduzeti svu imovinu koju je "zaradila", pa posle neka misli gde se zajebala....
Ljudi, budite svesni da se civilizacija i zivot na zemlji menja... Ovo je vrhunac dekadencije danas... Ne internet ili tehnologija (sto ce neko to da prihvati kao propast moderne civilizacije), vec ljudska glupost koja eskalira uz tft monitore i moderne proizvode do kojih ne mogu (a zele) da dodju. A ista ta "sloboda" modernog treba da nas dovede do lakseg i lepseg zivota (samim tim i otvorenijeg uma, zar ne)..
... TV je tu prvi jahac Apokalipse... Ljudi preko noci postaju mega zvezde samo zato sto su u milost medija i izdavacha koji su na crno-magisko volsheban nachin dosli do pozicije da "vrednuju" stvari i postavljaju standard.
Kreativnosti ima i bice je uvek... Nema para od muzike na taj nachin na koji se naviklo pa se malo pojmovi meshaju...

darkstar
16-10-2009, 02:41 PM
@darkstar: Familija se raspala zato ?to je rekla ?ta je imala da ka?e. Po?to ljudi obično te?ko veruju u to, lak?e mi je da im ka?em da je lo?e finansijsko poslovanje dovelo do raspada negde krajem januara 1998. oko 14h u kafanu Vidin Kapija u Beogradu :wink:. To nije la?, ali nije ni cela istina.

Pa dobro,onda jos vise postujem bend ako je imao snage da se razidje jer misli da nema sta vise da kaze...daleko bolji i posteniji pristup nego ostali bendovi koji i uprkos tome sto nemaju (davno) sta da kazu i dalje tu nesto kenjuckaju.

Zao mi je jer je bio zanimljiv bend.Ne projekat.Bend.

silicon science
16-10-2009, 02:48 PM
[B]

Muzika se svela na tuc, tuc po 5 minuta i zvukove bacanje serpe i lonaca... pa onda ide dramska pauza pa opet udri... i eto ga hit. (House, Electro i tome slicni pravci...)

Svelo se i na to da neko recituje u pesmi i prica mi neku svoju pricu a matrica od 4 takta vrti iza (Rap... )

Ja sve to nikad nisam mogao da razumem...

Svelo se i na to da se kaze "veceras svira taj i taj DJ"... ljudi bre od kad to "Pustac ploca" svira...

...Mozda sam ovim nekom stao na zulj... ali drugari koji se nadjete prozvani Vi muzicari niste.

Chuj Srce, mlad si momak pa te treba poduchiti razmisljanju...
Da znas da se nalazim prozvan... Ne tako da me TI mozes "pogoditi" u tachku, vec to "razmisljanje", koje nas je dovelo tu gde smo...
Postoji dobra i losha muzika.. I to je to... Bio Hip Hop, Tehno, elektro, becarac ili sta vec... Neko to radi dobro a neko loshe... I tu je cela filozofija zavrsena... Kako nisi bljucnuo na neke druge pravce, to me zanima... Recimo rok, pop, narodnjaci.... Ali neeee, oni ipak "sviraju" i oni su muzichari... A to sto su retardi "ovako, radnim danom", s' tim nista... (ima ih na svim "stranama") :banghead::banghead: Budi svestan da ti koji sklapaju sherpe i lonce u tu neku muziku, ipak to rade sami, kuci ili kucnom studiju, i oni su producenti (kakvi takvi)... Pitaj nekog sa "druge strane" (a ta podela je tako glupavo napravljena i zbog te iste pishem sve ovo) da li zna da sam nakuca ritam i da izaranzira pesmu, kakvu takvu...itd...wink::) Ne, lepse da neko drugi napise text ili note, pa ti sednes i to odsviras... Uuuaaaauuuu
Ne branim niti jednu stranu, "Elektronsku| ili "organsku" : :rotfl:, vec branim "zdrav razum", koji bi barem ovde na forumu mogao da ostane prisutan...
Ljudi uvek kada nesto ne razumeju, prvo popljuju i odbace... To je osnovna osobina Homosapiensa... I dokazali su mnogi ovde na forumu da im se ruke i dalje vuku po zemlji (unatoch internetu i drugim dobrima moderne civilizacije)...
Oprostite na otvorenosti i iskrenosti, nisam mogao drugachije... Ali dok god je takvo razmislanje prisutno, nema nam pomoci... :wink::banghead::banghead:

awacs
16-10-2009, 03:11 PM
Zao mi je jer je bio zanimljiv bend.Ne projekat.Bend.

Pa to je ustvari zaista bila nekakva familija. Peja, Gedža i ja se između sebe i dalje zovemo "Cobra", bez obzira na to što je Gedža otišao iz benda pre snimanja drugog albuma. Ali nećemo više o Familiji, mada mi je drago što ti je žao :wink: Sujeta je ipak čudo :ups:

Nazad na temu:

Nisu samo muzikanti u problemu, ni stolarima ne ide bolje. Moj dobar drugar, super stolar je prestao da se bavi tim zanatom kada je shvatio da se pod "stolarijom" podrazumeva sklapanje ploča od iverice po meri. Mislim, on taj konfekcijski posao radi FENOMENALNO, njegove kuhinjske fijoke se zatvaraju putem misli, "krojne liste" su mu fenomenalne, pazi na svaki milimetar nagiba kada sklapa vrata... super. Jedino što je skuplji od likova koji su sebi i komšiji sklepali policu za cipele i odmah dali oglas da "rade stolariju po kućama".

Čovek se zaposlio u privatnoj firmi koja ugrađuje kamine, putuje po Crnoj Gori i projektuje fensi ognjišta lokalnim Rusima, pošto je zaista kreativan čovek. Jedan od najkreativnijih koje poznajem.

Pozdrav,

Vasa

Bockie
16-10-2009, 04:34 PM
urbani elitizam B92

Ovo je nesto, slobodno bih mogao da kazem, najpametnije sto sam ovde procitao...!

@silicon

Nemoj da se nerviras, matori ,nisi ti kriv...

:rotfl:

sorry,malo rostiljam....

:rotfl:

sRce
16-10-2009, 04:41 PM
Chuj Srce, mlad si momak pa te treba poduchiti razmisljanju...

Silikonche, hvala ti za ovo mlad...:) a za "poducavanje razmisljanju" sam uvek voljan ako me zainteresuje :)

Htedoh samo reci da je manufaktura - manufaktura, a profesionalizam - profesionalizam. Osnovna teznja jednog coveka je da tezi ka napretku. Da li ste nekad videli ili culi da je neki poznati kompozitor sam komponovao song, sam svirao i sam producirao i da je to bio rad vredan paznje na svetskom nivou. Teze malo to ide.

Moje licno misljenje je da kompozitor treba da komponuje, aranzer aranzira, a producent radi svoj posao. Tako se dobija naslov u threadu.

Nije nista strasno Silikon-e sto danas svi hoce da budu producenti... ali to je zanat isto kao i zanat automehanicara pa je potrebno mnogo znanja i vremena (godina) utrositi da bi se dobio pristojan rezultat, a o visokom nivou da i ne govorimo. (Ja se ne bavim produkcijom... da me neko pogresno ne shvati jer sam odavno video da je to mukotrpan i dosta kompleksan posao).

Sve ovo sto sam napisao je moje subjektivno misljenje...

Pozdrav zastavi...

Bockie
16-10-2009, 04:48 PM
Da li ste nekad videli ili culi da je neki poznati kompozitor sam komponovao song, sam svirao i sam producirao i da je to bio rad vredan paznje na svetskom nivou. Teze malo to ide.

Izvrsio si egzekuciju sledecih ljudi:

RIP:

Jean Michael Jarre

Vangelis

Mike Oldfeld

Ima ih jos puuuno,ali ovo su negde recimo najveci koji mi odmah padose na pamet...

Velike reci,malo znanje... ...ccc... Strpi se shefe...:banghead:

Ok, kapiram da ne volis,ne volim ni ja,ali ipak neke stvari nije lose za sebe zadrzati....

silicon science
16-10-2009, 04:59 PM
Silikonche, hvala ti za ovo mlad...:) a za "poducavanje razmisljanju" sam uvek voljan ako me zainteresuje :)

Htedoh samo reci da je manufaktura - manufaktura, a profesionalizam - profesionalizam. Osnovna teznja jednog coveka je da tezi ka napretku. Da li ste nekad videli ili culi da je neki poznati kompozitor sam komponovao song, sam svirao i sam producirao i da je to bio rad vredan paznje na svetskom nivou. Teze malo to ide.

Moje licno misljenje je da kompozitor treba da komponuje, aranzer aranzira, a producent radi svoj posao. Tako se dobija naslov u threadu.

Nije nista strasno Silikon-e sto danas svi hoce da budu producenti... ali to je zanat isto kao i zanat automehanicara pa je potrebno mnogo znanja i vremena (godina) utrositi da bi se dobio pristojan rezultat, a o visokom nivou da i ne govorimo. (Ja se ne bavim produkcijom... da me neko pogresno ne shvati jer sam odavno video da je to mukotrpan i dosta kompleksan posao).

Sve ovo sto sam napisao je moje subjektivno misljenje...

Pozdrav zastavi...

Ma nije to sporno matori sve je ok... Samo daj nemoj te izjave sa sherpama producentima, jer i sam znas da ima tu genijalaca kao i u drugim koncepcijama i nachinim rada.itd. Znam da ne razmisljas tako kad malo razmislis... Oduvek je bilo: il znas ili ne... I dok nije bilo rachunara... Uzmu ljudi pa lupetaju po gitari i bubnjevima da boli mozak.
Doslo je novo vreme, svako moze da ima kucni studio, Logic, kartice i internet i da se "promovise"... I tu ispliva, naravno, sve i svashta. Tako je i nekada bilo, samo nisi imao taj "spam" svega i svachega.
I tako je doslo do pojave "konkurencije" u svim domenima vezanim za "digitalnu proizvodnju", kreking i haking (Peking Treking, Kajmak mejking-sto kaze Rambo :rotfl::rotfl:), i da djavo ne da mira, pitanja poslodavaca u sebi: sto ne bi jeftino kad moze, jebo kvalitet ionako je to samo 0. ili 1., sve to sa kompjuterom isto) i ode sve u materinu... Al dobro, da ne idemo sad daleko, mada i nije toliko O.T.
Ali, za 10 godina ce se stvari morati same po sebi promeniti... Evolucija ne trpi drustvene "anomalije" koje je chovek sam sebi stvorio i koje trpi, i polako ce stvari doci na svoje. Ali ne onako kako smo navikli ili kako bi neki zeleli da budu.

darkstar
a jos imas na mom avataru oko mike oldfielda ;)

alek019
Lepa tema a jo? lep?i odgovori.
Ako imate vremena mo?da vam bude interesantno da prelistate jednu lepu knji?icu "Propast zapada" od ?penglera (filozof koga ameri nikako ne vole, al sve ?to čovek napisa pokazalo se tačno) pa će biti mnogo jasnije ?ta se de?avalo, desilo i ?ta će se desiti sa kreativno?ću i za?to. Za?to nema velikih umetnika i umetnosti uop?te (da podsetim samo da u zadnjih 30-40 godina nemate ni definiciju umetnosti niti ?ta je to umetničko delo danas i niko nije spreman na tu temu da ne?to ka?e, od svetskih kompetentnih umova).

Everbeatz
16-10-2009, 05:03 PM
Moje licno misljenje je da kompozitor treba da komponuje, aranzer aranzira, a producent radi svoj posao.

Ovim se opet upada u patern da postoji recept kojim se nesto pravi

Nema striktnih podela tog tipa iako razumem sta hoces da kazes. Eto, danas je pravljenje muzike organizovano po tom principu pa je glavni problem toga stancanje

Opet, ne razumem diskreditovanje drugih oblika muzike koji nisu klasican bend

Upucivati kriticizam u tom pravcu sa cisto spekulativnog i subjektivnog stajalista je neozbiljno..

silicon science
16-10-2009, 05:16 PM
Lepa tema a jo? lep?i odgovori.
Ako imate vremena mo?da vam bude interesantno da prelistate jednu lepu knji?icu "Propast zapada" od ?penglera (filozof koga ameri nikako ne vole, al sve ?to čovek napisa pokazalo se tačno) pa će biti mnogo jasnije ?ta se de?avalo, desilo i ?ta će se desiti sa kreativno?ću i za?to. Za?to nema velikih umetnika i umetnosti uop?te (da podsetim samo da u zadnjih 30-40 godina nemate ni definiciju umetnosti niti ?ta je to umetničko delo danas i niko nije spreman na tu temu da ne?to ka?e, od svetskih kompetentnih umova).

Nisam citao dotichnog gospodina, ali ako je doslovno to sto on tvrdi onda je budala, i pored priznanja i prodatih primeraka knjige i sta sve ide uz popularnost kao pisac. Znam jedno, da chovek nije putovao dalje od Minesote ili New Yorka u najboljem sluchaju :rotfl::rotfl::rotfl:
Prvo, uzimanje zapada kao "kulturne bashtine sveta" je:
1. Malogradjanski (u karakternom, ne geografskom smislu)
2. Dechije (sto ajd, i nije neko zlo)
3. Neobrazovano i neobavesteno

Mozda nisam "kompetentan" da ovo kazem....
Al sam u pravu :rolleyes::rolleyes:

alek019
16-10-2009, 05:28 PM
Uf prijatelju nemoj samo da sudi? po naslovu
pročitaj bar ko je ?pengler prvo

http://en.wikipedia.org/wiki/Oswald_Spengler

sRce
16-10-2009, 05:38 PM
Izvrsio si egzekuciju sledecih ljudi:

RIP:

Jean Michael Jarre

Vangelis

Mike Oldfeld

Ima ih jos puuuno,ali ovo su negde recimo najveci koji mi odmah padose na pamet...

Velike reci,malo znanje... ...ccc... Strpi se shefe...:banghead:

Ok, kapiram da ne volis,ne volim ni ja,ali ipak neke stvari nije lose za sebe zadrzati....

Shefe, ja rekoh da teze to malo ide... znam za svu trojicu. Za cika Vangelisa mogu i da ubijem :) ... ali to su trojica... verovatno ima jos 100 takvih... ali 100 njih na "sto miliona" muzicara je malo i sva trojica su debelo grejala stolicu dok nisu dosli do tog nivoa.

Bockie
16-10-2009, 05:49 PM
Ok, ali takve izjave definitivno umeju da zazvuce,pa pripazi,mogu ljudi da pomisle da nisi ozbiljan...

nE SMEJU SE CITAVE GRUPE ISKLJUCIVATI , KAO DA NE POSTOJE,jebem ti caps lock,to treba da se resava na drugi nacin,polako i sistematski ,edukacijom i tako to...

Zato kazem,polako,zadrzi nesto i za sebe,pa lagano...

DaBear
16-10-2009, 05:57 PM
diskusija opet krenula u losem pravcu !!

Sto je bilo - bilo je! Sta je sad - tako je!
ko voli - nek izvoli...ko nevoli - uvek ima stare ploce da slusa!

Vec sam par puta rekao, ono sto je meni "zvucalo kreativno" kad sam imao
20+ godina i u sta sam se kleo i seko vene - danas mi dosadno do zla boga !!

Braca
16-10-2009, 05:59 PM
Kreativnost-i tema koju ste pocečeli je super, spada u domen filozofske rasprave, a osnovno pravilo u filozofiji je da moramo da se dogovorimo oko kategorija oko kojih raspravljamo,da ne bude ja u klin ti u plocu. Vidim da se sve pomesalo. Ja to vidim ovako, postojala je i uvek ce biti muzika za narod (citaj puk) i muzika za elitu, da bi ovu drugu mogli da razumemo mora malo i obrazovanja na tu temu, ova pucka muzika je drugacija i to svaki covek na planeti moze da oseca ovako ili onako. Sto se tice kreativnosti, ja sam odusevljen mladim snagama u muzici, tu itekako ima kreativnosti, potpuno drugacijeg pristupa i razmisljanja, ko zeli da sazna o tome fala bogu tu je internet. Tacno je da u svetu dominira muzika lakih nota, i da se sve pretvorilo u pare (sto naravno nema nikakve veze sa muzikom jer pare se trose a muzika ostaje), tacno je da je marketing postao najvaznija nauka, PR i slicno, ali dzaba sve kad nesto ne valja ono ne valja i nista mu ne pomaze. Evo moje dileme oce li recimo tehno biti evergreen?

Everbeatz
16-10-2009, 06:13 PM
sta je "muzika za elitu"?

silicon science
16-10-2009, 06:19 PM
Evo moje dileme oce li recimo tehno biti evergreen?

A sta je to Evergreen. Doveka zeleno?? Sveze, hype...
Kakva je to uopste kategorija i sta se tu ubraja. Elvis Prisli, Bitls, Sinatra :confused:
Ili gresim? A ako ne gresim, ondaaa... Ko to uopste slusha i smatra muzikom za sva vremena :confused::confused::confused: :rotfl::rotfl::rotfl:
A ako cemo o tehnu kao "tehnu", tu vec ima legendarnih, kultnih pesama koje su vec klasici ill Evergreen (mada ti pod "tehno" podrazumevas "sve djuture nakucano na komp" (ispravi me ako ne)), ali ne u tom svetu u kome ti zivis, i koji ja postujem i "priznajem". A ako nesto ne razumes i ne znas, odakle smeslost za podcenjivanjem :confused:

alek019
16-10-2009, 06:32 PM
Jedno pitanjce, ?ta bi ovde autori koji imaju istančan muzički ukus, visok nivo
vrednosti po pitanju ?ta je muzički dobro a ?ta ne, ?ta vredi a ?ta ne,
?ta je kreativno a ?ta ne uradili da im se pru?i prilika da komponuju
jedan Gradnovski u Pink ofarban hitić sa svom pratećom ma?inerijom koja uz to ide, kako bi se tad pona?ali? Pobegli bi, udarili u te?ku filozofiju, prihvatili iz vi?ih ciljeva ili bi bili srećni i zadovoljni? Da li bi ste se tada smatrali kreativnim?

btw, znao sam da će Braca dobiti pitanjce po pitanju elite. Opasna teritorija, opasna...

darkstar
16-10-2009, 06:36 PM
Jedno pitanjce, ?ta bi ovde autori koji imaju istančan muzički ukus, visok nivo
vrednosti po pitanju ?ta je muzički dobro a ?ta ne, ?ta vredi a ?ta ne,
?ta je kreativno a ?ta ne uradili da im se pru?i prilika da komponuju
jedan Gradnovski u Pink ofarban hitić sa svom pratećom ma?inerijom koja uz to ide, kako bi se tad pona?ali? Pobegli bi, udarili u te?ku filozofiju, prihvatili iz vi?ih ciljeva ili bi bili srećni i zadovoljni? Da li bi ste se tada smatrali kreativnim?

Nemoj samo da ode na ovu stranu,to je ipak tema za decu do 17 godina.Vecina ovde zna ko su i sta su .

darkstar
16-10-2009, 06:43 PM
Braco,mislim da je pitanje nejasno - ja ne volim bitlse,pa stoga meni njihova muzika nikad nece biti evergrin,cak mi nikad nece biti ni na nekom zadnjem disku u polici.A recimo volim instrumentalnu muziku?Ne mozemo govoriti o procentualnom uspehu jer britni spirs prodaje vise diskova nego mike oldfield tubular bellsa,a ne verujem da to znaci da je njeno izdanje veca umetnost?

Licno ja evergreen dozivljavam kao dobre stare pesme koje neko svira u restoranu na terasi u Vrnjackoj banji . Zasto bas u Vrnjackoj banji to ne znam da objasnim.:rotfl:

milos
16-10-2009, 06:52 PM
Vise palamudjivanja o tudjoj kreativnosti = manje rada na sopstvenoj :D

sRce
16-10-2009, 06:53 PM
A sta je to Evergreen. Doveka zeleno?? Sveze, hype...
Kakva je to uopste kategorija i sta se tu ubraja. Elvis Prisli, Bitls, Sinatra :confused:
Ili gresim? A ako ne gresim, ondaaa... Ko to uopste slusha i smatra muzikom za sva vremena :confused::confused::confused: :rotfl::rotfl::rotfl:
A ako cemo o tehnu kao "tehnu", tu vec ima legendarnih, kultnih pesama koje su vec klasici ill Evergreen (mada ti pod "tehno" podrazumevas "sve djuture nakucano na komp" (ispravi me ako ne)), ali ne u tom svetu u kome ti zivis, i koji ja postujem i "priznajem". A ako nesto ne razumes i ne znas, odakle smeslost za podcenjivanjem :confused:

Da li mislis da ce neka tehno grupa koje spominjes i koja ima kultne pesme koje su vec klasici da nadmasi u bilo kom pogledu (tiraze, nagrade, prisutnost u medijima...) neke od isto tako kultih pesama Elvisa Prislija, Bitlsa i Sinatre ?

Da plasticno pojednostavim... Da li mislis da ce i posle 40 godina da se te pesme toliko rado slusaju ?

alek019
16-10-2009, 06:55 PM
Ok, nemoj da skrećete, to nikako, nikako. Moja (i vi?e drugih malo starijih i malo mladjih) cela generacija se klela da "neće da skrene" pa vidi dokle smo stigli.

sRce
16-10-2009, 07:00 PM
... Ne mozemo govoriti o procentualnom uspehu jer britni spirs prodaje vise diskova nego mike oldfield tubular bellsa,a ne verujem da to znaci da je njeno izdanje veca umetnost?

Tubular Bells je izasao 1973.godine ...znaci pre 36.godina... to je kreativnost u muzici... a seka Britni song da izdrzi 36.godine... tesko...

milos
16-10-2009, 07:00 PM
Tehno + palamudjivanje = tehno muda
<object width="425" height="344">

<embed src="http://www.youtube.com/v/OyAXuslZO3I&hl=en&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></object>

silicon science
16-10-2009, 07:07 PM
Da li mislis da ce neka tehno grupa koje spominjes i koja ima kultne pesme koje su vec klasici da nadmasi u bilo kom pogledu (tiraze, nagrade, prisutnost u medijima...) neke od isto tako kultih pesama Elvisa Prislija, Bitlsa i Sinatre ?

Da plasticno pojednostavim... Da li mislis da ce i posle 40 godina da se te pesme toliko rado slusaju ?

Pa narednih 10, 20 ili 30 godina ne... A posle toga ce doci novi klinci koji nece imati pojma ko je bio Elvis ili Lenon... I tu ce Evergreen da se transformise u nesto trece (ako uzmemo tu rech za termin muzike za sva vremena)...
A da se vise slusaju Bitlsi od Atari teenage Riot, slusaju se...

Everbeatz
16-10-2009, 07:24 PM
NIJE BITNO koje je stil u pitanju, masimo temu svi ovde!

Od jazz-a, preko rock-a, elektronike, narodnjaka i onoga koji svira drombulje u centru svi imaju pretezno isti problem, svodi se sve na reprodukciju tudje kreativnosti i pripisivanje sebi enormnih zasluga tj dizanje na nivo zvezde.

Jedan napravi novi fazon i onda krece kopiranje - odatle i zasicenje

Ne znam za druge ali davno nisam cuo album gde su bukvalno sve pesme dobre, sve se svodi na singl hit, koji je uglavnom prepev. Ko od danasnjih "zvezda" ima dobar album? Sve "one-hit wonder" bands. I toga je bilo uvek, ali danas izgleda manje-vise svi

Umesto da delimo muziku na "za elitu" i narod, pre bi sve podelio na kreaciju i reprodukciju i recikliranje

Sad mi pade na pamet stock aitken waterman tim koji je stancao, kao i pojava New kids on The Block kao rodonacelnike boys bandova - opet kad pogledam i tu je bilo nekog identiteta..

Danasnja muzika je dosadna ..

sRce
16-10-2009, 07:40 PM

Hvala bogu da neko izusti tu sirovu istinu... mada cast izuzecima...

awacs
16-10-2009, 07:48 PM
(........)
Ne znam za druge ali davno nisam cuo album gde su bukvalno sve pesme dobre, sve se svodi na singl hit, koji je uglavnom prepev. Ko od danasnjih "zvezda" ima dobar album? Sve "one-hit wonder" bands. I toga je bilo uvek, ali danas izgleda manje-vise svi

Everlast, NOW YOU'RE TALKING!!! Jedino šta bih ipak možda mogao da dodam:

Bitlsi su od 1965. do 1969. snimili toliko različitih a dobrih pesama da je to retko kome ikada pošlo za rukom. Možda ih to samo ta činjenica odvaja od ATR, Panasonic, Autechre i Prodigy, nemam pojma.

Pozdrav,

Vasa

P.S. Imao sam osam godina kada su se Bitlsi raspali, a počeo sam da ih slušam tek sa 13. Takoreći, ja nisam savremenik Bitlsa, takoreći nemam emotivan odnos prema tom vremenu. Prvi put sam čuo za njih kada je Milivoj Jugin prenosio lansiranje Apola 9 i rekao: "buka koju proizvode pogonski motori rakete je ravna buci 1.000.000 ploča Bitlsa". Njihovu muziku sam čuo tek kasnije.

Braca
16-10-2009, 08:31 PM
Robbie Wiliams koji je nadasve dobar i kreativan u svemu sto radi, peva i My way, nije sad tu problem sto je to pevao Sinatra, nego je rec o kvalitetrnoj kompoziciji. E sad Robbie-u uopste ne treba ta pesma niti ce mu uvecati popularnost, nego je covek kreativan i sposoban da udje u rizik i ponovo otpeva pesmu. Ima takvih pesama milion recimo Nina Simon ''I put spell on you'', da ne duzim jednostavno postoji kreativnost i kreativni ljudi. Nasuprot njima su oni manje kreativni ili oni treci koji bi po svaku cenu da urade nesto, al ne mogu, nije im bog dao sluh, pa onda proglasavaju neke stvari vasionom koje uopste nemaju veze sa muzikom, jebiga....
Naravno treba uzeti u obzir da se danas puno brze zivi, sve je instant, pa je i to posledica povrsnosti u muzici, jer kreativnost trazi vreme. Eto pokusah da priblizim evergreen, naravno tu mislim i na puno ozbiljnije autore , recimo ona sto nije svirao na Palminoj svadbi :banghead:

sofokle
16-10-2009, 09:13 PM
Ja se sad nadam da mi niko nece zameriti broj postova u odnosu na komentare. Sto se tice Robija Vilijamsa njigov je cale bio nakav zabavljac i on je sam odrastao uz sinatrine pesme. Generacije koje su odrasle uz zivog Sinatru i Bitlse jos uvek su, pa zive, tako da se prica jos uvek prenosi. Nije da ja ne cenim muziku stariju od ... ali se iskreno nadam i verujem da ce ono sto je popularno sad biti evergrin ma sta to bilo. Stvar je progresa. Sto se tice pitanja kvaliteta sadasnje muzike, vecinu komercijale na stranu (ne zato sto je bas to) ovo je najbolje vreme. Ukljucim tube i myspace i prosto ne verujem koliko talentovanih ljudi ima. Ja sam prezadovoljan u kom pravcu stvari idu.

awacs
16-10-2009, 09:32 PM
Ukljucim tube i myspace i prosto ne verujem koliko talentovanih ljudi ima. Ja sam prezadovoljan u kom pravcu stvari idu.

I ja. Dobro je i to ?to mi ne moramo prstom da mrdnemo, a stvari idu pa idu. A mo?emo i da mrdnemo prstom, a ipak ih nećemo zaustaviti.

Pozdrav,

Vasa

kVu
17-10-2009, 12:02 AM

Od jazz-a, preko rock-a, elektronike, narodnjaka i onoga koji svira drombulje u centru svi imaju pretezno isti problem, svodi se sve na reprodukciju tudje kreativnosti i pripisivanje sebi enormnih zasluga tj dizanje na nivo zvezde.

Jedan napravi novi fazon i onda krece kopiranje - odatle i zasicenje

Umesto da delimo muziku na "za elitu" i narod, pre bi sve podelio na kreaciju i reprodukciju i recikliranje

Sad mi pade na pamet stock aitken waterman tim koji je stancao, kao i pojava New kids on The Block kao rodonacelnike boys bandova - opet kad pogledam i tu je bilo nekog identiteta..

nije bas sva

http://www.youtube.com/watch?v=NkGUGrzDcGE

nemaju muda ljudi da probaju nesto, ili znanja, ili su optereceni slavom pa idu linijom manjeg otpora... al to vec svi znamo jel... :)

Everbeatz
17-10-2009, 12:16 AM
nemaju muda ljudi da probaju nesto

BINGO!! to je to:)

darkstar
17-10-2009, 11:18 AM
nije bas sva

http://www.youtube.com/watch?v=NkGUGrzDcGE

nemaju muda ljudi da probaju nesto, ili znanja, ili su optereceni slavom pa idu linijom manjeg otpora... al to vec svi znamo jel... :)

cekaj ne razumem,ovo navodis kao primer kreativnog ili ... ?

Bockie
17-10-2009, 11:36 AM
Joj...

...sto ja ovo ne volim...

silicon science
17-10-2009, 12:27 PM
:D:D:D:D:D

<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/tAHVpzZaqzI&hl=en&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/tAHVpzZaqzI&hl=en&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>

Braca
17-10-2009, 12:38 PM
Predivna melodija:banghead:

Braca
17-10-2009, 12:41 PM
Aj sad ljudi ozbiljno, da analiziramo ovu kompoziciju!!!!! da se neverne tome uvere pa da im posle toga stvari budu bar malo jasnije!

silicon science
17-10-2009, 01:11 PM
Aj sad ljudi ozbiljno, da analiziramo ovu kompoziciju!!!!! da se neverne tome uvere pa da im posle toga stvari budu bar malo jasnije!

:rotfl::rotfl::rotfl::rotfl: "Pa ti bas ne znas da se zabavljas".. Zezam se bre.
Ali ajde bas analiziraj pesmu i nek budu stvari jasnije... Bas si me zaintrigirao. Prosvetli nas sve. Imas chak 2 pesme za analicu, poslusaj do kraja :wink::wink:
A i kreces se u pogresnom pravcu, i na silu hoces sad da dokazes kako je ovo losha ili kakva vec muzika. I skreno te ne smatram za autoritet koji mi moze pojasniti neke stvari, iako si stariji...

Braca
17-10-2009, 01:40 PM
Silicone primas se kao saucesce, prvo nemam ja nameru da tebe provociram, ako smo vec krenuli temu, ja sam postavio pametan predlog koji je koristan za diskusiju, i svako ce da da neki svoj komentar, a na kraju mozemo da izvucemo neki zakljucak, i nema tu veze ko je stariji na forumu, svi smo jednaki, zarad kreativnosti mislim daje ovo u redu?

Everbeatz
17-10-2009, 02:05 PM
Slazem se, generalno diskusije koje idu u pravcu licnog nisu ok.

Back on topic!:)

silicon science
17-10-2009, 03:05 PM
Silicone primas se kao saucesce, prvo nemam ja nameru da tebe provociram, ako smo vec krenuli temu, ja sam postavio pametan predlog koji je koristan za diskusiju, i svako ce da da neki svoj komentar, a na kraju mozemo da izvucemo neki zakljucak, i nema tu veze ko je stariji na forumu, svi smo jednaki, zarad kreativnosti mislim daje ovo u redu?

Ma u redu je sve...Ali zasto ti ne analiziras, vec pozivas da neko to uradi..,
I naravno da se primam se kao sauchesce :wink: Zato sto se iznesu neki stavovi za koje se ispostavilo da su "detinjasti", a sledeci post je pun zarumevanja i filozofski "prosvetljen"... :wink::) Suvise se brzo zaboravlja sta se reklo :wink: Sto se mene tiche rekao sam sta sam imao i ne zelim da vise topik odvalchim "na drugu stranu"...
Sve je cool sa moje strane i znam da ne provociras i da ispada da se ja nesto "palim"... Pisana rech uvek ima vecu tezinu, pa se i teze shvati...
Pozz

kVu
17-10-2009, 06:04 PM
cekaj ne razumem,ovo navodis kao primer kreativnog ili ... ?
ne, ovo je zappa :)

ali navodim kao primer imanja muda, a na kraju je covek i uspeo da izgura taj neki svoj trip..

a nije grand, nije limunadica

pa i bijelo dugme su bili nasi cepelini, pa sta im fali... :)

poz

Flamez
17-10-2009, 07:11 PM
poslednja kreativnost na koju sam ja naleteo su mouse on mars (bas davno) i modselektor (na koje naletoh pre nekoliko godina). posle toga mi sve, nekako, umrlo.

u komercijali, donekle, the ting tings. a i jedna ludnica od pre nekoliko godina - rubber johnny, aphex twin - ali on mi uvek, nekako, van konkurencije.

a i kreativnost je uvek u podzemlju. niko ne trazi kreativnost u mainstreamu.

podzemlje izmisli - ambiciozni producent prilagodi - izdavac copy/paste, copy/paste, copy/paste, copy/paste, copy/paste... tako je uvek bilo i bice...

GRDI
17-10-2009, 09:11 PM

Ovo sta si rekao je zbilja (bez uvrede) cista ne informiranost i ne poznavanje gramofona i njegovih mogucnosti...ako se ne varam od 90 i neke je gramofon proglasen instrumentom i turntableisti glazbenicima...stvar je poprilicno jednostavna...mjenjajuci brzinu povlacenja ploce na odredjenom dijelu pjesme ti zbilja mozes mjenjati ton i na taj nacim doslovno svirat...izvjezbat takvu tehniku ponekad je puno teze od vecine ostalih instrumenata...postoje bandovi koji su u to jos ukljucili i video...scratchaju koje kakve filmove i tako rade natjecanja..jedan uzme hendriksa drugi steve vai-a i onda rade battle, a pri tome mjenjaju njihove melodije:grin: svaki put imaju drugu temu...tipa superman protiv batmena itd......oprosti ali meni je to vise nego dovoljno da mogu rec da dj svira...

Uglavnom nekad su muzicari ako su htjeli bit drukciji snimali koje kakve rajgle punjene vodom, metalne opruge i ostalo...uglavnom svi mi ovdje znamo price tipa kako su pink floydi radili track "cash" ili kako se vec zove i hrpu slicnih prica...stvar je u tome da danas treba experimentirat sa najnovijom tehnologijom bas kako su i oni tada to pokusavali...naravno da je doslo do zasicenja ali ako si zbilja dobar i inovativan moras bit glup da uz svu ovu tehnologiju tipa youtube, myspace i web opcenito ne mozes natjerat nekog da poslusa tvoju glazbu...moras bit dosadan ko proljev, ali je moguce!!! mene isto brine sto konceptualna umjetnost vise bas i ne postoji...sto su albumi izgubili smisao i sto mobilni operateri postaju izdavacke kuce...ALI...ako ti je glazba dobra netko ce ju kupit...sigurno!!!...i nije bitno na kakav ce ju medij stavit...cd...dvd...usb stick..mobitel...mi se kao glazbenici ne trebamo brinut za to...prepustimo to ljudima koji se bave novim medijima i tehnologiji...mi samo moramo radit jebenu mjuzu...to je nas posao...i nije bitno da li radimo u digitalnoj ili analognoj domeni, na macu ili pcu, profi sudiju ili doma...bitno je da je glazba dobra i zanimljiva...trebamo se priviknut na nove tehnologije...vrlo jednostavno...koga briga da li je nesto originalno, neoriginalno, presvirano, semplirano ili sta vec...netko ne moze bolje pa radi to...osim toga puno je lakse trzistu predstavit "nesto slicno" nego nesto novo...za "novo" treba puno vise love... ova teme nema kraja i moglo bi se o njij zauvijek pricat i diskutirat...treba se samo adaptirat i izvuc najbolje iz onog sto nam u ovom trenutku industrija i tehnologija nude, a da pritom i sami budemo zadovoljni...

sRce
17-10-2009, 10:51 PM
Ovo sta si rekao je zbilja (bez uvrede) cista ne informiranost i ne poznavanje gramofona i njegovih mogucnosti...ako se ne varam od 90 i neke je gramofon proglasen instrumentom i turntableisti glazbenicima...stvar je poprilicno jednostavna...mjenjajuci brzinu povlacenja ploce na odredjenom dijelu pjesme ti zbilja mozes mjenjati ton i na taj nacim doslovno svirat...izvjezbat takvu tehniku ponekad je puno teze od vecine ostalih instrumenata...postoje bandovi koji su u to jos ukljucili i video...scratchaju koje kakve filmove i tako rade natjecanja..jedan uzme hendriksa drugi steve vai-a i onda rade battle, a pri tome mjenjaju njihove melodije:grin: svaki put imaju drugu temu...tipa superman protiv batmena itd......oprosti ali meni je to vise nego dovoljno da mogu rec da dj svira...

Pozovi tog Supermena i neka uhvati A-mol na gramofonu i javno priznajem da sam neobavesten... dal'ce sa desnom ili levom nije bitno :da:

p.s. evo ja pokusavam vec pola sata i doso sam do G-dur... izgleda da je A-mol najtezi...

GRDI
17-10-2009, 11:55 PM
Pozovi tog Supermena i neka uhvati A-mol na gramofonu i javno priznajem da sam neobavesten... dal'ce sa desnom ili levom nije bitno :da:

p.s. evo ja pokusavam vec pola sata i doso sam do G-dur... izgleda da je A-mol najtezi...

rekao sam ti da vecina to ne moze...mozda se trudis bezveze..:wink:

Flamez
18-10-2009, 01:15 AM

bez uvrede, ali glup ti je argument. pozovi dejva brubeka i neka uhvati a mol na cineli.

a, sto se tice gramofondzija:
kao prvo, turntablism i djing su dve potpuno razlicite vestine, i kao drugo, 'veceras svira taj i taj dj' se govori na grand paradi, pred nastup darka lazica.

btw, tacan odgovor na prvi paragraf je: turntablist ce pre da uhvati koji god mol/dur... jer manipulise harmonijama.

a i evo malo kreativnosti u muzici (http://www.youtube.com/watch?v=dbtM9O4Zucs)

darkstar
18-10-2009, 01:39 PM
Ljudi,odosmo u debeo off,nije tema dj vs muzicar ...

A i moram priznati da nikad nisam imao utisak da me bilo koji dj ugrozava...ali ja generalno imam neki princip u zivotu da ne gledam mnogo sta drugi rade,nego radim svoje,pa kud dodjem ... mislim glupo je optuzivati dj-eve kako eto oni "ne sviraju" a mi "sviramo" a oni imaju vise posla...

A i ruku na srce,sami muzicari su za to krivi ... publika vise nece da trpi sranja od bendova koji ne stimuju,a takvih je u jednom trenutku bilo previse..to vise nije formula.