View Full Version : Remix kultura u nas ?
DADDY Z
07-10-2009, 08:56 PM
Va?a razmi?ljanja na tu temu...
za?to remiksi nisu za?iveli na na?im prostorima?...znam dosta likova (uključujući i moju malenkost) koji su već bili anga?ovani da remiksuju pesme...evo najnoviji primer je Sevdah baby-jev remiks "Kokete" koji trenutno trese densflorove u svim mainstrim kafićima i klubovima u Novom Sadu a bogami vrte ga i neki underground DJ-i....urađen na nivou čistog entuzijazma (niko čovu nije anga?ovao da to radi niti mu je plaćeno) a opet popularnost ove pesme tj. remiksa je neviđena...po meni bi samo na osnovu ovog rmx-a Srđan mogao da ubode par gigova,da ne preterujem sa nekim comeback-om..
Mislite li da popularni likovi na sceni nisu svesni snage dobrog remiksa ili ih jednostavno zabole za to..:confused:
DaBear
07-10-2009, 09:49 PM
Vaša razmišljanja na tu temu...
zašto remiksi nisu zaživeli na našim prostorima?...znam dosta likova (uključujući i moju malenkost) koji su već bili angažovani da remiksuju pesme...evo najnoviji primer je Sevdah baby-jev remiks "Kokete" koji trenutno trese densflorove u svim mainstrim kafićima i klubovima u Novom Sadu a bogami vrte ga i neki underground DJ-i....urađen na nivou čistog entuzijazma (niko čovu nije angažovao da to radi niti mu je plaćeno) a opet popularnost ove pesme tj. remiksa je neviđena...po meni bi samo na osnovu ovog rmx-a Srđan mogao da ubode par gigova,da ne preterujem sa nekim comeback-om..
Mislite li da popularni likovi na sceni nisu svesni snage dobrog remiksa ili ih jednostavno zabole za to..:confused:
ajde da pocnemo...lepa tema.
Prvo - kod nas je club kultura tek zazivela u zadnji par godina. Mislim, scena kao DJ-evi, velike zurke itd.
Na takvim mestima se vrte remiksi itd...
Drugi faktor je to sto se kod nas nikada nisu prodavali singlovi - a remix je "vezan" za singl (vinil, CD, itd..) jedno vreme su ovde izdavali singlove i sa po 6-8 remiksa !!!
e sad - i ovde se malte ne svelo sve na entuzijazam ! Pare su male, ima 100.000 remiksera koji se otimaju za mrvice i rok trajanja pesme / remiksa je svega par nedelja...
Ovde su disko kuce skapirale da remiks ne doprinosi puno originalnoj pesmi, a pogotovo ako se uzme u prilog da su jedno vreme top face naplacivale oko ?10.000 po remiksu...pa ako ima 2-3 onda je to puno para i nemoze nikada da se isplati od prodaje singla a kamoli zaradi nesto !!!
A da se uradi sve dobro - treba vremena.
A Srdjan...he he..vidjam ga ovde u Londonu - totalno je batalio muziku!!!!
(iako je dugo svirao i obisao svet sa Sisters of Mercy..!!)
Flamez
07-10-2009, 10:28 PM
jao, covece, daj molim te link! meni je ta stvar jedna od najmodernijih, disko pop fanki stvari ikad uradjenih na ovim prostorima! link, plsss!
alavuk
07-10-2009, 10:50 PM
ja bi da prozovem nebojsu ili peruna da kazu nesto na ovu temu ... mislim da ce oni biti kompetentni na odgovoru posto su radili podosta club remixa ...
DADDY Z
07-10-2009, 10:50 PM
jao, covece, daj molim te link! meni je ta stvar jedna od najmodernijih, disko pop fanki stvari ikad uradjenih na ovim prostorima! link, plsss!
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=29795
Flamez
08-10-2009, 02:18 AM
^ e, pa, jebi ga... :( mislio sam da se vise potrudio. samo je zalepio horny club souds preko stvarcice i to je to... ponadao sam se da je u potpunosti rearanzirao i reproducirao stvar. ta stvar zasluzuje o.p.a.s.a.n. rmx. ovo me podseca na katy perry i ostale. jes da je napucan zvuk i sve, al sa umetnicke strane je, ipak, malo siromasno. evo, postavicu za koji dan rmx 'sexy back'. cisto da dam i prezentaciju ovog o cemu pricam. nisam izmisljao toplu vodu, ali sam stvar obukao u daleko moderniju produkciju od one koju je obukla kad je izasla u svet i, sve to, iste godine :) znaci, kompletno novo ruho. :)
tako se rade rmxs. ali, opet, ovo je pop, prebacen u club... sta znam. ipak mislim da je moglo MNOGO bolje.
DADDY Z
08-10-2009, 06:30 AM
ok,ali ajde da ovde ne polemišemo kakvi su čiji remiksi,nego generalna priča o svemu...
djape
08-10-2009, 07:25 AM
^ e, pa, jebi ga... :( mislio sam da se vise potrudio. samo je zalepio horny club souds preko stvarcice i to je to... ponadao sam se da je u potpunosti rearanzirao i reproducirao stvar. ta stvar zasluzuje o.p.a.s.a.n. rmx. ovo me podseca na katy perry i ostale. jes da je napucan zvuk i sve, al sa umetnicke strane je, ipak, malo siromasno. evo, postavicu za koji dan rmx 'sexy back'. cisto da dam i prezentaciju ovog o cemu pricam. nisam izmisljao toplu vodu, ali sam stvar obukao u daleko moderniju produkciju od one koju je obukla kad je izasla u svet i, sve to, iste godine :) znaci, kompletno novo ruho. :)
tako se rade rmxs. ali, opet, ovo je pop, prebacen u club... sta znam. ipak mislim da je moglo MNOGO bolje.
care, kako misliš da je moglo mnogo bolje kad je čovek to radio od originalne stvari pošto za 99% traka koje su izašle za pgp nisu sačuvani snimci po kanalima? dakle, kad bi se imao suv vokal moglo bi da se uradi ludilo mozga, ovako nije moglo mnogo da se odstupi od originala jer su stalno prisutni originalni akordi. siguran sam da bi, da su mu na raspoloženju bili gradivni elementi originala, čovek uradio verovatno podjednako hitičan ali "različitiji od originala" rmx, ali to je nebitno - moja poenta je da je ovaj stav "moglo je mnogo bolje" kritizerski, paušalan i, u najmanju ruku, cepidlačenje. uostalom niko ovde ne tvrdi da je ovaj rmx "poslednja reč" što se tiče remixovanja ali, ako ništa drugo, rmx je u zanatskom smislu, u odnosu na raspoloživi materijal, urađen vrhunski.
edit: izvini z morao sam da odgovorim na flamezov komentar, ali neću da gušim načelnu priču :)
ako pričamo načelnu priču zašto nema kulture rmxovanja kod nas mislim da je ova priča o formatima koju je naveo da bear jedan element čitave stvari kao i, naravno, nepostojanje muzičke industrije na način na koji ona postoji u nekim razvijenim zemljama. prosto nije ni u jednom trenutku postojala institucionalna motivacija za remixovanje. međutim, kada pričam o remixovanju kao o umetničkom činu za koji je nebitno postojanje motivacije u vidu određenog formata ili uređene industrije koja ima svoje potrebe, onda mislim da je problem što naši dji - od kojih se, prirodno, očekuje da se bave time - uglavnom do u poslednjih 4-5 godina nisu bili ni tehnički obučeni a čini mi se ni muzički kreativni da bi radili rmxe. što se tiče ljudi koji nemaju dj iskustvo, ako pričamo o klupskim rmxima, njima uglavnom fali osećaj za to šta radi u klubu i kako da određenu traku prilagode klupskim uslovima. i, uz to, ako pričamo o rmxovanju domaće muzike, posebno ove starije, problem predstavlja i to što sam napomenuo u vezi s koketom, što u pgpu mnoge numere od pre 90ih nisu sačuvane po kanalima a i one koje jesu su, koliko mi je poznato, izgubljene tokom 90ih jer su sjebali ili presnimavali te stare trake, štajaznam šta su radili... doduše, relativno je mali broj numera stare domaće muzike koja se da remixovati u nekom elektronskom klupskom plesnom tripu a i ta muzika je uglavnom bila na jugotonu tako da mi se čini da svi ti razlozi imaju veze sa nerazvijenošću remixa kod nas...
ali stoji da su rmxi, posebno hit pesama, super prilika za promociju dja i da bi dji trebalo da se bave time nezavisno od toga da li im je rmx zvanično naručen i plaćen unapred od strane izdavača. očekujem toga sve više i više jer je danas ovde mnogo više dja, konkurencija je veća, a rmx za mnoge koji znaju produkcijski i fazonski da odrade klupsku stvar dođe kao jedna od retkih opcija da se relativno lako uradi hit.
Danny Lou
08-10-2009, 08:32 AM
zoki ovo je super pitanje... mislim da je funkcija remixa vezana za promociju pjesme (najavnog singla) a sa druge strane uglavnom dance/club varijanta za djuskanje (utvrdjivanje gradiva).
svaka ali svaka r`n`b/hiphop stvarka je dobila svoj electro/dance remix i mozemo ih cuti po ovim standardnim klubovima (strana muzika do 12, od 12 do 1 domaca pop/zabavna, a od 1 narodnjaci), dok ih opet rjedje ima po clubovima koji uglavnom furaju strani club sound.
elem posto je kod nas uglavnom prva varijanta klubova u kojima se pusta domaca muzika, tu mislim da nema mjesta za remix-e jer su ti ljudi navikli na "sharanje". te samim tim originalne verzije pjesama.
primjer: malo rumba, malo sa sa, malo hiphop, malo dvojka, malo dance... znaci ludilo ritmova i tu uglavnom pjesme prolaze kakve jesu. izdvojio bih molitvu jer jebi ga prespora je (to je jedini rmx koji sam upratio da je isao...)
vjerujem da ce kada malo presusi narodnjak ili kada se balkansko trziste ujedini (jer je stvarno vrijeme) i kada malo moderniji pravci dublje zagaze u ozbiljniju lovu tada ce se napraviti podloga te mislim da ce tad sasvim regularno biti da artisti/kuce izdvoje pare i za rmx...
djape
08-10-2009, 10:33 AM
uz ovo ?to sam napisao da dodam i da su na?i dj uglavnom, barem ?to ja znam, lo?i cratediggeri i uglavnom su vezuju za muzički ?anr koji vrte. lo?e je reći "fah idioti" ali, evo da to predstavim slikovito - siguran sam da recimo jedno 50% house i techno dja veruje da je "floyd" jedina domaća numera koja se da remixovati. (no disrespect za one koji su radili rmx te stvari)
i da, nadam se da je jasno za?to prvenstveno pričam o remixovanju domaće muzike - remixovanje strane muzike za većinu domaćih dja je tek u poslednjih par godina eventualni izvor zarade. ?to se tiče remixa kao rada koji promovi?e dja, remixi stranih pesama slabo znače domaćem dju.
alavuk
08-10-2009, 11:30 AM
moram malo da te opovrgnem
http://www.myspace.com/gplusshame
pesma mali covek ... doduse nije klasican rmx ali se moze nazvati remixom
takodje :
http://www.youtube.com/watch?v=4VwXfQyxT44
ili nadji recimo verziju grupe margita je mrtva istoimene pesme ...
djape
08-10-2009, 11:31 AM
ja rekoh "uglavnom" :D
alavuk
08-10-2009, 12:17 PM
eh nemoj ti :P
HeatMan
08-10-2009, 12:56 PM
@djape: znam da nije mesto ni vreme.. i necu da idem preterano u offtopic.. ali i sa onim semplom kako je radjeno je moglo energichnije i interesantnije da se odradi..
ontopic: slazem se sa tim shto je dabear rekao... da ima love u tome prvi bih radio remikse.. jeste da prezirem to, ali manje od narodnjaka..
al jbg zna se gde lezi lova..
poz
djape
08-10-2009, 01:20 PM
ma da, najče?će mo?e bolje samo problem je, na prvom mestu, ?to niko ne radi ni?ta. to je i glavno pitanje na ovoj temi.
a ?to se tiče i tvog i flamezovog komentara na taj konkretan rmx kokete, stvar je već toliko puta ispričana da ne znam da li ima smisla da je ponavljam - kad se neki rad, bilo u muzici bilo u, nemam pojma, filmu, komentari?e i ocenjuje, za?to ne da? neki referentni okvir u kom ocenjuje? određeni rad? jel ovaj remix dobar u kontekstu popularne muzike na području biv?e sfrj? da, sjajan je. jel ga ljudi prihvataju? da. (iako prihvataju razna sranja) jel dobar u odnosu na materijal za remix koji je bio na raspolaganju? da, odličan je. jel dobar u odnosu na nekakvu najop?tije shvaćenu "progresivnost" i "kreativnost"? verovatno nije jer je po receptu. jel dobar u odnosu na globalne hitove iz svog ?anra? čini mi se da je ono ?to je do producenta urađeno na nivou.
glupe su mi primedbe tipa "ajde ti odradi bolje ako ume?" ali stvarno ponekad pomislim da ih napi?em :da:
silicon science
08-10-2009, 02:11 PM
ma da, najče?će mo?e bolje samo problem je, na prvom mestu, ?to niko ne radi ni?ta. to je i glavno pitanje na ovoj temi.
a ?to se tiče i tvog i flamezovog komentara na taj konkretan rmx kokete, stvar je već toliko puta ispričana da ne znam da li ima smisla da je ponavljam - kad se neki rad, bilo u muzici bilo u, nemam pojma, filmu, komentari?e i ocenjuje, za?to ne da? neki referentni okvir u kom ocenjuje? određeni rad? jel ovaj remix dobar u kontekstu popularne muzike na području biv?e sfrj? da, sjajan je. jel ga ljudi prihvataju? da. (iako prihvataju razna sranja) jel dobar u odnosu na materijal za remix koji je bio na raspolaganju? da, odličan je. jel dobar u odnosu na nekakvu najop?tije shvaćenu "progresivnost" i "kreativnost"? verovatno nije jer je po receptu. jel dobar u odnosu na globalne hitove iz svog ?anra? čini mi se da je ono ?to je do producenta urađeno na nivou.
glupe su mi primedbe tipa "ajde ti odradi bolje ako ume?" ali stvarno ponekad pomislim da ih napi?em :da:
Ja bih se u potpunosti slozio... Remix je i vishe od dobar...
DaBear
08-10-2009, 05:42 PM
Ja bih se u potpunosti slozio... Remix je i vishe od dobar...
sad sam preslusao remix...dobro je sve odradjeno!
po meni im PAR MALIH problematicnih mesta - koje bi editing mogao da sredi - ako me ne bude mrzelo, uradicu da vidite sta mislim..
A sto se tice remiksa bez odvojenih vokala - nista novo!
To se odavno radi, bootlezi i sta vec!
Ja sam svojevremon sa ortakom uradio Doobie Brothers - Long Train Running (pod imenom Zanzibar...potpisali za Warner posto smo uvaljali 8,000 vinila :D) i svi vokali su sa ploca!!!
nikoga nije briga za kvalitet vokala - dosta je da se malo razaznaje i da sve lepo radi!
disco violence
08-10-2009, 05:51 PM
Mozda ce zvucati glupo i otrcano,ali da bi zazivela remix cultura kod nas prvo mora da se zazivi mix cultura.
djape
08-10-2009, 06:21 PM
sad sam preslusao remix...dobro je sve odradjeno!
po meni im PAR MALIH problematicnih mesta - koje bi editing mogao da sredi - ako me ne bude mrzelo, uradicu da vidite sta mislim..
A sto se tice remiksa bez odvojenih vokala - nista novo!
To se odavno radi, bootlezi i sta vec!
Ja sam svojevremon sa ortakom uradio Doobie Brothers - Long Train Running (pod imenom Zanzibar...potpisali za Warner posto smo uvaljali 8,000 vinila :D) i svi vokali su sa ploca!!!
nikoga nije briga za kvalitet vokala - dosta je da se malo razaznaje i da sve lepo radi!
nismo se razumeli oko ovoga o remixu bez odvojenih vokala - moja poenta je bila da se u remixu ne mo?e značajno odstupiti od akorda i progresije akorda originalne pesme ukoliko se nema a capella. ja sam siguran da bi npr. sevdahbaby mogao da uradi remix kokete sa nekom istripovanom progresijom akorda tipa onoga ?to rade 4hero samo kad bi imao čistu a capellu originala.
DaBear
08-10-2009, 06:28 PM
nismo se razumeli oko ovoga o remixu bez odvojenih vokala - moja poenta je bila da se u remixu ne mo?e značajno odstupiti od akorda i progresije akorda originalne pesme ukoliko se nema a capella. ja sam siguran da bi npr. sevdahbaby mogao da uradi remix kokete sa nekom istripovanom progresijom akorda tipa onoga ?to rade 4hero samo kad bi imao čistu a capellu originala.
4hero progresija na primer, ne bi radila na ovoj pesmi.
Znam puno ljudi koji pokvare sve sa akordima...i pesma nema dancefloor appeal!
E Flamez, a gde je taj sexy back remix da cujemo...???
djape
08-10-2009, 06:31 PM
ma ja sam to samo napisao kao primer za ove koji ka?u da remix nije "kreativan" i objasnio da za neku veću muzičku kreativnost u remixu treba ipak imati čistu akapelu :)
DaBear
08-10-2009, 07:24 PM
ma ja sam to samo napisao kao primer za ove koji ka?u da remix nije "kreativan" i objasnio da za neku veću muzičku kreativnost u remixu treba ipak imati čistu akapelu :)
kod remiksa je najvaznije da radi na podijumu !!
Muzicka kreativnost ponekad moze da bude prepreka..(ali to to je problem koji uglavnom imaju mladji i neiskusniji remikseri)..
Ljudi treba i da prepoznaju glavne elemente iz originala i konkretno u ovom (koketa) remiksu je MNOGO pomoglo to sto je refren ostao u istim harmonijama.
Flamez
08-10-2009, 10:19 PM
sve sto sam ja hteo da kazem je da je, bez obzira na raspolozivost materijala, sevdah imao dovoljno mesta da se UMETNICKI poigra sa pesmom. mi ovde, izvinite - greska, JA ovde nisam publika nego kriticar. i kod mene ne prolazi 'pali se masa'. ne kazem da je masa nebitna, daleko od toga, ali ako cemo da sagledamo nesto kao znalci, onda bi trebalo imati u vidu da je bootleg nula. bootleg moze da napravi svako ko ima, otprilike, acid ili sta ti ja znam. ok, kenjam i ja, ne moze svako, ali kapiram da je sevdah j.e.b.a.c. i kao takav mogao je mnogo bolje. sexy back cu da nakacim u nedelju (imam neka smaranja do nedelje) a tada cu, bogami, i koketu - cisto da dam to sto djape trazi - referentan argument. a sad me se okanite, bre, ljudi! :rotfl:
e, bre! no hard feelings, ljudi. primetio sam da se mnogo ljutite ovde na forumu. nikog ja ne omalovazavam, niti pljujem. jednostavno, volim da vidim da ljudi daju SVE od sebe, i to je to.
DaBear
09-10-2009, 08:53 AM
sve sto sam ja hteo da kazem je da je, bez obzira na raspolozivost materijala, sevdah imao dovoljno mesta da se UMETNICKI poigra sa pesmom. mi ovde, izvinite - greska, JA ovde nisam publika nego kriticar. i kod mene ne prolazi 'pali se masa'. ne kazem da je masa nebitna, daleko od toga, ali ako cemo da sagledamo nesto kao znalci, onda bi trebalo imati u vidu da je bootleg nula. bootleg moze da napravi svako ko ima, otprilike, acid ili sta ti ja znam. ok, kenjam i ja, ne moze svako, ali kapiram da je sevdah j.e.b.a.c. i kao takav mogao je mnogo bolje. sexy back cu da nakacim u nedelju (imam neka smaranja do nedelje) a tada cu, bogami, i koketu - cisto da dam to sto djape trazi - referentan argument. a sad me se okanite, bre, ljudi! :rotfl:
e, bre! no hard feelings, ljudi. primetio sam da se mnogo ljutite ovde na forumu. nikog ja ne omalovazavam, niti pljujem. jednostavno, volim da vidim da ljudi daju SVE od sebe, i to je to.
Krupne reci Flamez...:confused:
U 99% remiksa se ne trazi UMETNOST ! Nego da pesmu koja inace nije podobna za dance floor ili neki specificni dance floor - prilagodis sto bolje TRENUTNIM trendovima koji vladaju .
Doza do koje moze da se tera "neka svoja umetnost" je MAX 10% - jer ako mnogo odstupa od trenutnih tokova, mainstream klubovi i DJ-i koji rade u njima nece pustati...
Zaboravljas da je cela poenta pribliziti pesmu ljudima na podijumu !! Naterati ih da ostave pice / zensku / decka i pocnu da igraju !! Simple as that!
A "znalci" (?) su tu nebitni !!!
U mnogo slucajeva se pokazalo da ako se mnogo odstupi od originalnih akorda, na pr. pesma/remix IZGUBI mainstream appeal i onda - mrka kapa!
Koliko puta sam bio prisutan kad A&R osoba slusa remiks i kaze:
"it doesn't do anything for the song!! What's the point???"
Nije dovoljno samo nakenjati se u fazonu " ja mislim ovako treba..." fora je postaviti se na istu talasnu duzinu DJ-a, A&R ljudi, Disko kuce i pre svega publike koja treba da slusa i odreaguje / oceni kako taj remix radi.
Ima tu mnogo mnogo vise nego promeniti bubanj loop, staviti neke "zajebane" akorde i novi bas zvuk !!
Flamez
09-10-2009, 12:58 PM
evo, da se ispravim: rekao sam 'umetnicki' a mislio produkcijski. definitivno necu kvalitetno rmxovati stvar do nedelje, pa da kazem o cemu se radi. dve stvari mi se nisu svidele kod rmxa:
prvo, ostavio je originalan sint na akordima, a mogao je da ga preklopi novim, svetlijim zvukom. da prsti na sve strane kolko sija. nisam mislio da menja harmoniju, my bad u izrazavanju, sorry.
drugo, prelazi zvuce kao da ih je izvadio iz nekog preseta. igra sa cut off filterom - ko da ga je prvi put uzeo u ruke. brejk pred refren je ko iz '93. bez trunke ritmicke kreativnosti, a glavni brejk, pred kraj stvari, stvarno nula, bez uvrede doticnom. i kad zvekne refren, zvekne odlicno, ali, stvarno, je mogao da nabije neku visoku one note saw + square liniju preko prvog snarea, da provibrira preko pith benda, da pokida receptore svih u klubu.
brate, ne bih nista od ovoga pisao da mu nisam cuo ostale stvari. mislim da je mogao bolje, to je sve. razumem ja cemu sluzi rmx, razumem ja masu, pa i ja sam bio deo nje. i sad sam, naravno, u slobodno vreme :). bas cu da se poigram, kad budem nasao vremena.
i da, naravno, uopste ne kazem da rmx ne valja, samo da se razumemo :)
silicon science
09-10-2009, 01:20 PM
evo, da se ispravim: rekao sam 'umetnicki' a mislio produkcijski. definitivno necu kvalitetno rmxovati stvar do nedelje, pa da kazem o cemu se radi. dve stvari mi se nisu svidele kod rmxa:
prvo, ostavio je originalan sint na akordima, a mogao je da ga preklopi novim, svetlijim zvukom. da prsti na sve strane kolko sija. nisam mislio da menja harmoniju, my bad u izrazavanju, sorry.
drugo, prelazi zvuce kao da ih je izvadio iz nekog preseta. igra sa cut off filterom - ko da ga je prvi put uzeo u ruke. brejk pred refren je ko iz '93. bez trunke ritmicke kreativnosti, a glavni brejk, pred kraj stvari, stvarno nula, bez uvrede doticnom. i kad zvekne refren, zvekne odlicno, ali, stvarno, je mogao da nabije neku visoku one note saw + square liniju preko prvog snarea, da provibrira preko pith benda, da pokida receptore svih u klubu.
brate, ne bih nista od ovoga pisao da mu nisam cuo ostale stvari. mislim da je mogao bolje, to je sve. razumem ja cemu sluzi rmx, razumem ja masu, pa i ja sam bio deo nje. i sad sam, naravno, u slobodno vreme :). bas cu da se poigram, kad budem nasao vremena.
i da, naravno, uopste ne kazem da rmx ne valja, samo da se razumemo :)
Nastavljas sa krupnim rechima... Naj bolje je da utihnesh do uplouada tvog remixa... Pa da vidimo kako treba (nisam sada nit cinik nit provokator)... Sam si sebe doveo do pozicije kada moras da opravdas rechi koje si izneo...
Btw. sta fali presetima??:confused::confused: Ima preseta koje ni ti ni ja necemo u zivotu izrodtit :wink::wink: Promisli sta ces reci pa onda...
Ishchekujem remix rvpoljeci se u stolici do nedelje :):)
Mislim da cemo remix dochekati 2012... Ne zameri, ovo sad nije nista lichno, vec je bukvalno 99% ljudi koji su govorili da mogu bolje utihnuli (na ovom forumu).... To je pravilo... Ajd ga ti opovrgni
Flamez
09-10-2009, 01:33 PM
debeli, zakasneli edit:
izvini, sinko, ko si ti? jel citas ti moje postove, ili ih samo, onako, zvanicno, citiras. volis da se svadjas sta? nepismen si? mislim, gde je problem? zasto mislis da moram tebi da pravdam bilo koju svoju izjavu. reci koje sam napisao sam opravdao konkretnim idejama - svima na uvid. u cemu je problem? ovde, izgleda, samo ti ne kapiras o cemu pricam. jesi bas pglu ili sta? deckonja, zovi nekog druga da ti pojasni sta ti je nerazumljivo u mojim postovima, pa onda mozemo da komuniciramo.
...Ajd ga ti opovrgni
zasmejavas me.
a rmx cu da okacim, nadji udobnu foteljicu :)
e, da; nista licno, naravno...
DADDY Z
09-10-2009, 01:49 PM
super je što se ovaj topic polako pretvara u promociju gospodina Flamez-a ... još jednom apelujem da se vratite na temu problematike...i btw. Sevdah-ov rmx,kakav god da je pojedinačnim ukusima (ja ga lično ne bih puštaoa ali je najnoviji i dobar primer),u klubovima je HIT a to je najvažniji pokazatelj dobrog remiksa,njegova svrha tamo ima najviše smisla..pomeraju se guze,dupeta,bulje,kante,ćufte ili kako god želite da ih zovete...i to ženske da budem precizan,a iz mog iskustva žene imaju jako dobar osećaj za takve stvari..a sad nazad na glavnu temu,please !?
Flamez
09-10-2009, 01:53 PM
super je ?to se ovaj topic polako pretvara u promociju gospodina Flamez-a ...
molim te...
jes da je sve otislo u off, i za to sorry, ali za ovom izjavom, stvarno, nema potrebe.
djape
09-10-2009, 02:16 PM
evo da rezimiram u jednom postu sve pomenute načelne razloge za nepostojanje tradicije remixovanja kod nas pa da se nastavi rasprava na glavnu temu:
- kod nas je club kultura tek zazivela u zadnji par godina. Mislim, scena kao DJ-evi, velike zurke itd. Na takvim mestima se vrte remiksi itd.
- Drugi faktor je to sto se kod nas nikada nisu prodavali singlovi - a remix je "vezan" za singl (vinil, CD, itd..) jedno vreme su ovde izdavali singlove i sa po 6-8 remiksa !!!
- kada pričam o remixovanju kao o umetničkom činu za koji je nebitno postojanje motivacije u vidu određenog formata ili uređene industrije koja ima svoje potrebe, onda mislim da je problem što naši dji - od kojih se, prirodno, očekuje da se bave time - uglavnom do u poslednjih 4-5 godina nisu bili ni tehnički obučeni a čini mi se ni muzički kreativni da bi radili rmxe.
- što se tiče ljudi koji nemaju dj iskustvo, ako pričamo o klupskim rmxima, njima uglavnom fali osećaj za to šta radi u klubu i kako da određenu traku prilagode klupskim uslovima
- što se tiče remixa kao rada koji promoviše dja, remixi stranih pesama slabo znače domaćem dju a ako pričamo o rmxovanju domaće muzike, posebno ove starije, problem predstavlja i to što sam napomenuo u vezi s koketom, što u pgpu mnoge numere od pre 90ih nisu sačuvane po kanalima a i one koje jesu su, koliko mi je poznato, izgubljene tokom 90ih jer su sjebali ili presnimavali te stare trake, štajaznam šta su radili... doduše, relativno je mali broj numera stare domaće muzike koja se da remixovati u nekom elektronskom klupskom plesnom tripu a i ta muzika je uglavnom bila na jugotonu tako da mi se čini da svi ti razlozi imaju veze sa nerazvijenošću remixa kod nas...
- posto je kod nas uglavnom prva varijanta klubova u kojima se pusta domaca muzika, tu mislim da nema mjesta za remix-e jer su ti ljudi navikli na "sharanje". te samim tim originalne verzije pjesama.
primjer: malo rumba, malo sa sa, malo hiphop, malo dvojka, malo dance... znaci ludilo ritmova i tu uglavnom pjesme prolaze kakve jesu. izdvojio bih molitvu jer jebi ga prespora je (to je jedini rmx koji sam upratio da je isao...)
vjerujem da ce kada malo presusi narodnjak ili kada se balkansko trziste ujedini (jer je stvarno vrijeme) i kada malo moderniji pravci dublje zagaze u ozbiljniju lovu tada ce se napraviti podloga te mislim da ce tad sasvim regularno biti da artisti/kuce izdvoje pare i za rmx...
- uz ovo što sam napisao da dodam i da su naši dj uglavnom, barem što ja znam, loši cratediggeri i uglavnom su vezuju za muzički žanr koji vrte. loše je reći "fah idioti" ali, evo da to predstavim slikovito - siguran sam da recimo jedno 50% house i techno dja veruje da je "floyd" jedina domaća numera koja se da remixovati. (no disrespect za one koji su radili rmx te stvari)
- slazem se sa tim shto je dabear rekao... da ima love u tome prvi bih radio remikse.. jeste da prezirem to, ali manje od narodnjaka..
- Mozda ce zvucati glupo i otrcano,ali da bi zazivela remix cultura kod nas prvo mora da se zazivi mix cultura (nisam razumeo skroz ali ima formu razloga pa da nabrojim :))
djape
09-10-2009, 02:21 PM
uz sve rečeno mislim da se ne bismo smeli ograničavati na klupske remixe jer remixovanje ne podrazumeva samo to mada jeste najšire prihvaćena funkcija rmxa. ima takođe nečega što bih nazvao "lounge" remixima, da se od plesnije ili energičnije ili agresivnije stvari napravi stvar za radio, kuliranje, kafić, modne revije...
Bockie
09-10-2009, 02:26 PM
Heh,dobar rmx,meni very svidja...!
Hebi ga ovakve pesme su nekad snimali samo drzavni studiji...
...koji su redovno menjali trake svake godine...:wink:
...i bacali stare ili ih presnimavali...:banghead:
Zamisli imati to lepo po kanalima pa angazovati ekipu nekih besnih di~dzejova...:rolleyes:
DaBear
09-10-2009, 03:00 PM
Jos jedna stvar - nas market jos uvek nije "iztreniran" za remikse..
secam se Cecinog London Mix-a (110.000 CD-a prodato).
Po vecim gradovima je super proslo, na moru po diskotekama i splavovima razvalilo...po malim mestima i selima je bilo :'what the fuck !???:shock::confused:...kao da si im opsovao mater !!!
Pa jos kad su culi rap na remiksu.....pobesneli !! (u negativnom smislu!!)
treba jos vremena...
awacs
09-10-2009, 03:38 PM
Hebi ga ovakve pesme su nekad snimali samo drzavni studiji...
...koji su redovnto menjali trake svake godine...:wink:
...i bacali stare ili ih presnimavali...:banghead:
Mislim da je ovo snimano u privatnom studiju (ROCKOKO, Vinkovci). Ali ni privatni studiji nisu bili ništa milosrdniji prema višekanalnim trakama. Jedino ako Vejvoda i Srđan nisu kupili svoje trake. Eto, kaže Vrač da sreće Srđana, može da ga pita.
Mada mislim da novi remiks ove stvari neće imati smisla još dosta godina, pošto je ovaj baš zaživeo, a i skroz je dobar.
Pozdrav,
Vasa
Flamez
09-10-2009, 04:04 PM
ja, s druge strane, mislim da rmx kod nas moze da zazivi, itekako. pravi izbor numere, pravi momenat i eto klupskog hita! ti si mi u mislima, osloni se na mene, w-ice - gde si ti (materijal za vrhunski rmx)... stvarno ima mnogo pesama koje su bili apsolutni hitovi, a potrebna im je zesca restauracija.
i da, ko sto rece djape, ko da mora samo u ovom smeru. daj onih bas smekerskih rmxa - koji god zanr u lounge. to isto moze da pocepa.
ali to je to - PARE. za sada, samo na entuzijastima, so rock on! otvorite scenu, pa da krenemo da razbijamo! :)
Coolman
11-10-2009, 07:46 PM
Ja licno mislim da su sva izdanja na balkanu u glavnom, zapravo remiksi.
Samo sto je napevan "odozgo" glas na maternjem jeziku, a ne na grckom, rumunskom, italijanskom ili engleskom jeziku.
To nisu bash dens podijum remiksi, jer je uvek postojao neki rat izmedju muzicara (njihovi koncerti) i diskoteka. Tj. ko ce vise odvuci gostiju k sebi :wink:
DADDY Z
11-10-2009, 07:52 PM
...jer je uvek postojao neki rat izmedju muzicara (njihovi koncerti) i diskoteka. Tj. ko ce vise odvuci gostiju k sebi :wink:
dobra primedba...a remix bi ba? trebao da pomogne da se to premosti...
Coolman
11-10-2009, 07:57 PM
Onaj ko bi izdao odlican remiks, direktno bi gurnuo lovu u dzepove vlasnika diskoteka (danas klubova) a ne sebi, nazalost je tako. Pa DJjevi popunjavaju taj prostor. Ako me je neko shvatio super! ja se zapetljo :D
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.