View Full Version : Win7 i Cubase 4 ?
branoy
05-10-2009, 07:28 PM
Hej cao, do sad sam radio na sx3 i nuendo 3 na winu, ali nisam mogao vise od 2GB rama da iskoristim u sx3 i win.. dali na Win 7 x32 ili x64 sada vise nema tih problema sa Cubase 4, malo je 2gb skrozzz!
posto bi napravio sistem na Win 7 ako ce memorije moci dosta, Vistu ne gotivim nikako.. posto je memorija jeftina uzeo bih jedno 4-8gb sad imam 3gb na Q9300 i sto se tice procesora ma nikad da opteretim 50 posto a sve zavrsim, ali samo mi memorije dosta treba.. eto raspisite se :)
i rade li plugovi sa dongle na x64 win 7 ?
shigumicu
05-10-2009, 08:13 PM
Al ste sad svi nesto navalili na taj Cubase 4, ko da je dzabe? :)
Bambino
05-10-2009, 08:18 PM
Al ste sad svi nesto navalili na taj Cubase 4, ko da je dzabe? :)
Prosto smo zateceni tolikim interesovanjem...
branoy
05-10-2009, 08:51 PM
obozavam vazduh :)
i znali iko ovo sto pitam???
milanCHE
05-10-2009, 09:12 PM
Za Win 7-icu ne znam,ako ti nesto znaci-za XP 64 provereno znam da radi,i ceo sistem ne vuce mnogo resursa (oko 170-180 Mb RAM-a u idle-u)....ako ti je od pomoci evo sta ti sigurno NE RADI od plug-ova na 64-bitnoj platformi:The Grand 2(klavir),Hypersonic XXL,Virtual Bassist i jos par komada koji koriste "onaj" dongle koji je koristio SX 3 (i Nuendo 3)...da,i oba ta sekvencera(SX 3 i N3) ti takodje nece raditi na XP 64,Visti 64 (a pretpostavljam i na Win 7 x 64) jer nije do o.s. problem,vec do njih samih.......stari Nuendo 2 i SX2 RADE na obe platforme (32 i 64 bitnoj)!....
Ali pre svega,ako se upustas u avanturu zvanu Win 7 x 64,povedi racuna da li uopste imas napisane drajvere za tvoj hardver (zvucne kartice,procesorske karte,audio-midi-usb-f/w i sl.interfejse....i ostalo).TC Electronics su ti ubedljivo najgori po tom pitanju,nemaju jos drajvere ni za XP 64,satro obecavaju od aprila meseca:confused: da ce biti za Vistu 64,a jos ni za nju nemaju...a kamo li za Win 7 x 64......UAD-1 (PCIe) radi na XP 64,sve M-audio kartice i hardver ti radi na svim platformama,ne bi me cudilo da su vec uradili i drajvere za Win 7 x 64.....ali oni su "jedna slamka medju vihorove".....
sve u svemu,ako bas imas puno vremena na bacanje,uzmi pa eksperimentisi sa tim Win 7 x 64.....i ne ocekuj previse...ali barem proveri svoj hardver...da,cak i sam komp,tj.drajvere za chipset,maticnu,graficku,LAN,SATA/RAID drajvere i ostalo.....ako vec hoces da malo opustenije koristis resurse komp-a(citaj:RAM),a hoces da budes na Microsoftovoj platformi,a ne nekoj jacoj,onda ti je XP 64 kud i kamo sretnije(citaj:bolje) resenje (opet naglasavam: pod uslovom da si proverio kompatibilnost svog hardvera,tj.drajvera sa istim)......sve u svemu,da li zbog nekog ekonomskog taktiziranja,manjka znanja ili cega li vec,jos se ne nazire na vidiku jedan iole stabilniji 64 bitni o.s. od strane Microsoft-a.....jedini do sada solidan je bio XP 64,ali je on definitivno povucen 2007.......
uostalom,pitaj i Divinera i tim ljudi koji rade sa njim,oni imaju malo vise softversko-hardverskog iskustva,ja ti kazem ono sto sam licno proverio....
poz....
branoy
05-10-2009, 10:00 PM
Hvala milanCHE (http://www.rumski.com/forum/member.php?u=3464)<SCRIPT type=text/javascript> vbmenu_register("postmenu_258078", true); </SCRIPT> na ovom velikom textu! Razumem naravno sve sto si napisao.. Muzicka kartica mi je Presonus FirePod 10 i pre par meseci je sve radilo na Visti64, instalirao bio sonar8 posto nisam do sad imao neki sistem za 64bit a da moze dosta rama.. tako moracu experimentisati kao uvek.. instalirat particiju i od pocetka.. znaci nista od hipersonika2 aaa!
isto bez VG ne mogu..! valjda to radi.. ? ..
Graficka GT9600, asus p5q i brzi diskovi sve to radi.. inace koliko ce win koristiti rama to me bas i ne brine, rama se ima samo da moze Cubase 4 iskoristiti preko 4Gb i to je to.. i naravno sto vise dobrih plugova! to je isto problem znam , sve vrednmo je od steinberg u prvom redu.! Npr isto Korg plugovi..
naravno ako imate bilo sta dodati dodajte, svima treba sistem sa dosta memorije da moze da se iskoristi, procesor q9300 mi stvarno radi extra clokovao ga na 3ghz inace je 2.6 mislim i dosta, ne mogu stvarno 50 posto da ga opteretim a traka i efekata i previse ..
milanCHE
05-10-2009, 10:49 PM
Hvala milanCHE (http://www.rumski.com/forum/member.php?u=3464)<SCRIPT type=text/javascript> vbmenu_register("postmenu_258078", true); </SCRIPT> na ovom velikom textu! Razumem naravno sve sto si napisao.. Muzicka kartica mi je Presonus FirePod 10 i pre par meseci je sve radilo na Visti64, instalirao bio sonar8 posto nisam do sad imao neki sistem za 64bit a da moze dosta rama.. tako moracu experimentisati kao uvek.. instalirat particiju i od pocetka.. znaci nista od hipersonika2 aaa!
isto bez VG ne mogu..! valjda to radi.. ? ..
Graficka GT9600, asus p5q i brzi diskovi sve to radi.. inace koliko ce win koristiti rama to me bas i ne brine, rama se ima samo da moze Cubase 4 iskoristiti preko 4Gb i to je to.. i naravno sto vise dobrih plugova! to je isto problem znam , sve vrednmo je od steinberg u prvom redu.! Npr isto Korg plugovi..
naravno ako imate bilo sta dodati dodajte, svima treba sistem sa dosta memorije da moze da se iskoristi, procesor q9300 mi stvarno radi extra clokovao ga na 3ghz inace je 2.6 mislim i dosta, ne mogu stvarno 50 posto da ga opteretim a traka i efekata i previse ..
Pazi,malo si kontradiktoran,da ne kažem-konfuzan(:)bez uvrede,naravno)
Vista,koju spominješ(dakle Vista 64),iako u startu guta malo poveće resurse(oko 1GB RAMa ili tako nešto sl.) tebi ZAVRŠAVA posao,pošto ti,kako kažeš,sav hardver radi bez problema......
druga stvar-VG,ako misliš na Virtual Guitarist, takodje RADI,kao i 95 posto drugih 32- bitnih programa,pošto i Vista 64 (kao i XP 64) za takve programe imaju predvidjene foldere C:\Program Files (x86) kao i C:\WINDOWS\system32, a za ove druge(64 bitne),imaju "standardni" C:\Program Files i C:\WINDOWS\SysWOW64......
elem,da se vratim na suštinu....
prvo) na Visti64,kao i na xp64 neće ti raditi SX 3,Nuendo 3 i ostali koji koriste isti taj dongle.
drugo) za razliku od gore navedenih,Cubase 4 i Nuendo 4 su malo bolje "napisani",i barataju sa 4 GB operativne memorije(RAM-a),što ti i piše na Steibergovom sajtu....
dakle,ne čačkaj ništa bez preke potrebe.ako imaš 8 GB RAMa,i više nego dovoljno ti je za tvoje sistemske mogućnosti:4GB za Cubase4 i VST-ove,ostatak za Vistu i to ti je to!kako god okreneš,duplo si jači nego pre na XP 32 i SX3!
od Microsoft-a...maximum što trenutno može
pozdrav
branoy
05-10-2009, 11:07 PM
eto upravo to mi treba, duplo od do sad na sx3 i win32, 2GB vise je veliki plus!
Pa da, probao sam ja to na Visti 64 naravno sonar, e sad svi vec kazu vista ne valja zato i spominjem Win7 koji kazu da je Ok. A inace Win Xp 32 i onako ne moze da prepozna vise od 3Gb Rama, znaci pre bilo 2GB za Sx3 i ostatak za OS, e sad koliko Win7 32 isto adresira memorije, jer ako adresira vise od 4GB pa to je opet ok, cubase vec iskoristava znaci 4Gb.. ? znaci mozda i nema potreba na 64 ako samo mi treba vise memorije?
jedan sam disk inace da dodam odradio OS X 10.5.6 i instalirao logic 9 tako da isto vecinom radim na njemu, sve mi je isto prepoznato od muzicke do graficke uz malo izmena, ali navika je na Cubase ogromna!
silzg
15-10-2009, 08:23 AM
Huh, ako se misliš posvetiti prvenstveno testiranju i riješavanju problema na 64-bitnim platformama ona ti svakako neće biti dosadno.:D
Činjenica je da se radi o ruskom ruletu. Nikada ne znaš što te čeka odnosno koji plugin će raditi probleme a radit će sigurno kad tad. To znači još jedan ograničavajući faktor pored svih ostalih dosadašnjih potencijalnih 32-bitnih problema koji se javljaju sa ne-kompatibilnosti seqencera i pluginova.
Ne znam kakav slučaj je sa cubase4 ali ako postoji dongle (drajverska zaštita) onda neće raditi kao ni ostali njihovi proizvodi sa takvom zaštitom jer još nisu napisani 64-bit-ni drajveri takvog dongla.
A kad bi napokon i riješili problem sa 64-bitnim donglom, cubase (barem SX) je osjetljiv na pluginove već kod samog pokretanja dok skenira VST-ove i ako bilo koji od novih pluginova koje si instalirao "ne voli" 64-bitno okružje, cubase će se srušiti u samom startu (ili će barem velika šansa biti da se to desi....kao meni:banghead:)
A što se tiče ostalih popularnijih sequencera, mislim da samo sonar ima svoju 64-bitnu verziju.
I na poslijetku, realno gledajući, svijet još nije zainteresiran za 64-bitnu tehnologiju koliko god postojali neki svijetli primjeri.
Ako se baš sam želiš uvjeriti onda predlažem da nađeš i instaliraš VMWare, softver koji emulira virtualni PC sa kompletnim virtualnim hardverskim i OS okruženjem i da na njemu provedeš neko vrijeme u testiranju.
WinXP 32-bit bez obzira na svoje mane je još uvijek jedini PC OS sa kojim se radi glazba.
O Win7 nema ni govora, nit je to konačan proizvod nit nema baš neke logike koristiti OS koji je u performansama tek nešto bliži Winxp-u od Viste.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.