View Full Version : Overclock-korak po korak!
alhoholicar
30-09-2009, 12:42 PM
Prijatelji, a posebno Divineru...
Procesor je Q9550 a ploca EP45-UD3, ram HiperX 4*2GB na 1033. Volio bih znati dokle se moze ici jer je po defaultu 2,83GHz. Takodje, mislim da je interesantno dati proceduru overclockinga korak po korak... Mislim, kad vec pitamo majstore kako mixaju, da pitamo majstore kako nabudziti kompjuter (to samo za nas koji smo fizicki daleko od ruDaw-ova). Hvala i pozdrav!:wink:
Meni se komp sa tom konfiguracijom, bootao negdje na 4,0... ali nisam testirao stabilnost...
Za neki stabilniji oc će ti trebati cooler bolji od tih intel stock coolera...
Taj procesor se sam po sebi dosta grije...
:)
alhoholicar
03-10-2009, 08:40 AM
Taj procesor se sam po sebi dosta grije...
Koja bi trebala bit gornja temperatura procesora, a da moze dugo da se radi , posto je sad 43 stepena celzijusa?
Koja bi trebala bit gornja temperatura procesora, a da moze dugo da se radi , posto je sad 43 stepena celzijusa?
Piše ti u specifikacijama procesora... nije za svaki model ista... svi noviji procesori bi trebali imati zaštitu, pa kad dođe do određene temperature ugasit će se kompjuter...
Uglavnom, temperatura će ti rasti kad budeš dizao napon...
Probaj oc raditi sa stock voltažama... pa kad dosegneš maksimum diži voltažu dok ne bude stabilan...
alhoholicar
06-10-2009, 09:23 AM
Pi?e ti u specifikacijama procesora... nije za svaki model ista... svi noviji procesori bi trebali imati za?titu, pa kad dođe do određene temperature ugasit će se kompjuter...
Uglavnom, temperatura će ti rasti kad bude? dizao napon...
Probaj oc raditi sa stock volta?ama... pa kad dosegne? maksimum di?i volta?u dok ne bude stabilan...
Moze li se nedje opisat ova procedura potanko i korak po korak?
diviner
06-10-2009, 11:55 AM
Pozdrav Alkoholicar...Malo smo u guzvi pa nisam stigao da se javim ranije...
Ne moras da brines o temperaturi, ukoliko ona bude prevelika procesor ce sam ugasiti masinu.
Evo ti i nekih setovanja, detaljno, pa kreni odatle:
MB Intelligent Tweaker->
Robust Graphics Booster -------------- : [Auto]
CPU Clock Ratio ---------------------- : 8
Fine CPU Clock Ratio ----------------- : [0.5]
CPU Frequency ---------------------: 3.82ghz
Clock Chip Control
Standard Clock Control
CPU Host Clock Control --------------- : [Enabled]
CPU Host Frequency (Mhz) --------------: [450]
PCI Express Frequency (Mhz) ---------- : [100]
C.I.A.2 ------------------------------ : [Disabled]
Advanced Clock Control ------- [Press Enter]
DRAM Performance Control
Performance Enhance ------------------- : [standard]
(G)MCH Frequency Latch ---------------- : [400Mhz]
System Memory Multiplier -------------- : [2.00D]
Memory Frequency (Mhz) ---------------- : [900]
DRAM Timing Selectable ---------------- : [Auto]
Motherboard Voltage Control
CPU
Load Line Calibration - Enabled
CPU Vcore --------------- 1.125 ---- : [1.25]
CPU Termination --------- 1.200V* ----- : [Auto]
CPU PLL ----------------- 1.500V* ----- : [Auto]
CPU Reference ----------- 0.760V* ----- : [Auto]
MCH/ICH
MCH Core ---------------- 1.100V ------- : [1.20]
MCH Reference ----------- 0.760V ------- : [Auto]
MCH/DRAM Ref ------------ 0.900V ------ : [Auto]
ICH I/O ----------------- 1.500V ------- : [Auto]
ICH Core ---------------- 1.100V ------- : [Auto]
DRAM
DRAM Voltage ------------ 1.800V ------- : [Auto]
DRAM Termination -------- 0.900V ------- : [Auto]
Channel A Reference ----- 0.900V ------- : [Auto]
Channel B Reference ----- 0.900V ------- : [Auto]
Advanced Settings->
Limit CPUID Max. to 3 ------------------ : [Disabled]
No-Execute Memory Protect -------------- : [Enabled]
CPU Enhanced Halt (C1E) ---------------- : [Disabled]
CPU Thermal Monitor 2 (TM2) ------------ : [Disabled]
CPU EIST Function --------------------- : [Disabled]
Virtualization Technology -------------- : [Enabled]
Full Screen Logo Show -------------------[Disabled]
Ovo su ti setovanja u biosu za 3.8Ghz.... Ako se sve butuje kako treba, i udjes u win, pokreni neki od testova za provjeru stabilnosti kloka (prime95, ili jos bolje intelburntest).
Imas i dobra upustva za overklokovanje procesora na benchmark forumu, pa konsultuj i njega...
alhoholicar
06-10-2009, 12:44 PM
Najljepse zahvaljujem! Pokusacu... A koja je temperatura gornja granica do koje bi procesor mogao ici a da ne bude fatalno po njega, a da pri tome moze dugo da radi? Kakva su iskustva na vasim testovima?
diviner
06-10-2009, 02:50 PM
Najljepse zahvaljujem! Pokusacu... A koja je temperatura gornja granica do koje bi procesor mogao ici a da ne bude fatalno po njega, a da pri tome moze dugo da radi? Kakva su iskustva na vasim testovima?
Rekao sam gore:
Ne moras da brines o temperaturi, ukoliko ona bude prevelika procesor ce sam ugasiti masinu.
Probano u praksi ;)
alhoholicar
07-10-2009, 01:39 PM
Jos samo ovo... Dosao je sa plocom neki programcic EasyTune kojim se moze overclockovat...Da li preporucujete da probam sa njim ili po postavkama koje su iznad u temi? hvala
diviner
07-10-2009, 02:05 PM
Po postavkama iznad!
alhoholicar
12-10-2009, 08:37 AM
Po postavkama iznad!
Sve sam postavio i poslije restarta kompjuter je znatno brzi i temperatura procesora ne ide preko 44C kad gura poprilicno a oko 39-40C je u prazno. Medjutim sa IntelBurnTest-om kad postavim maksimalno opterecenje ne prolazi test, a na pola opterecenja prolaze sva mjerenja. Medjutim kako god da podesim Bios, pa i default, dogadja se isto. Malo je bucniji nego obicno jer ventilatori okrecu brze ali mi to ne smeta! Sto je preporuka, koliko ovako dugo moze da radi ovaj procesor(mislim na godine rada u odnosu na default brzinu), i da li da ga vracam na 2.83GHz obzirom da ni tamo ne prolazi test? Da li to znaci da Kingston HiperX 1033 nije kompatibilan sa EP45-UD3? Ili da samo nastavim da radim?
diviner
12-10-2009, 09:53 AM
Racunar bi morao da ti izbacuje 100% rezultat u intelburn testu, na defaultu. Ako ne, onda nesto ne radi 100% stabilno (memorija ili mozda ploca, posto jos nisam sreo proc koji je defektan).
Znaci, ako mu stavis maksimum stres (opcija 1) i stavis 100 ciklusa, mora da ti izbaci rezultat 100 od 100 (100% passed). Koju verziju intelburn testa koristis... Vidi da skines 1.8 ...
alhoholicar
12-10-2009, 12:14 PM
Koju verziju intelburn testa koristis... Vidi da skines 1.8 ...
Verzija je 1.9! Ajd probacu i sa ovim 1.8 pa javljam...Hvala
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.