PDA

View Full Version : Zvucna izolacija sobe, pomozite

srki76
21-09-2009, 01:18 PM
Ovaj forum mi je poslednja nada pre nego uradim nesto glupo i bacim pare...
Zadnja 2 dana citam teme iz ovog foruma i imam vec ideju, ali mi treba Vasa pomoc.
Naime, zivim u zgradi koja ima jako losu zvucnu izolaciju (novogradnja) i najvise problema imam sa spavacom sobom (koja mi je ujedno i home theatre soba) koja je velicine 2.5m x 3.5m.

Jedan zid sobe je u polupotkrovlju, tj. kosina pocinje od 1.70m i to je ujedno i jedini vanjski zid, visina plafona je ~3m i posred njega je spustena neka betonska greda 20cm, a iznad nje komsija, levo komsija i cujem zvuk glasnije price od obojice, o trcanju dece iznad da ne govorim. Treci zid je prema mom WCu, a cetvrti gde su i ulazna vrata vodi u primacu sobu.
Spreman sam od svakog zida da izgubim po 10cm, a od plafona i do 40cm ali da komsije vise ne cujem. A kada vec radim izolaciju, voleo bih i da oni mene ne cuju kada gledam neki film.
Da li je to moguce izvesti samo sa moje strane, i koje je najbolje moguce resenje?

I da, koje je najbolje resenje za izolaciju vrata od sobe?

NLP
21-09-2009, 06:39 PM
Onda pričamo o vrlo te?kom zadatku jer si u vi?estambenoj zgradi i morao bi napraviti "sobu u sobi" a soba ti je več mala i ne znam da li bi i?ao u tako dosta skup projekat.
Ima? pod sticky temama dosta o tome.
Treba prekinuti sve zvučne mostove na kratko: nekakva podkonstrukcija odvojena od stijene (čelična ili drvena) pa izolacioni materijal pa gips (ili iverica ipd.) i to sve četiri stijene i plafon (tvoj je i "kvačkast") pa plivajuči pod.

srki76
21-09-2009, 08:34 PM
Sada sam tacno izmerio, soba je 3.7m x 2.7m(40m2 povrsine u zidovima i plafonu) i spreman sam da odvojim 1000e i po 10cm od svakog zida.

Na pod bih stavio sam neki vinil i preko njega tepison od zida do zida preko.
Da li ce 5cm kamene vune, i rigips biti dovoljno, ili pak da idem na 5cm vune, foliju, azmafon nalepljen na vanjsku stranu gipsnih ploca? Racunam da ce mi majstori uzeti 450-500e za rigipis i ruke, i da ce toliko da me izadje kamena vuna i azmafon, ali da li cu dobiti mir, pitanje je?

NLP
22-09-2009, 09:13 AM
trebalo bi izmjeriti nivo buke kod susjeda.
evo za orijentaciju: http://www.knauf.si/4_2_1_2.php - pogledaj pdf "pregradne stene" i gledaj samo "enojna podkonstrukcija", recimo sistem W113.
Rw je i do 60dB. (na hrvatskoj stranici nisam na?ao).
Kod tebe je situacija nekoliko drukčija i več ima? stijene tako da bi rezultat morao biti i bolji.
Ali ako stvarno ne pazi? i ne prekine? sve zvučne mostove curit če ti zvuk (izvođački timovi se ne bave previ?e sa time osim ako ima? izvođače koji su to več radili).