View Full Version : kori?ćenje muzike u reklamnim spotovima bez pitanja autora - molim savet
i? pile preko ?ile!
20-09-2009, 08:27 PM
Zdravo!
Bio bih veoma zahvalan ako bi neko mogao da me pouči o sledećem:
Ja i moja grupa smo autori i izvođači jedne pesme i postavili smo je za slobodan download na internet pod Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 pravima ( http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/ )
slučajno sam danas saznao da je pesma, bez ikakve prethodne konsultacije sa nama, iskorišćena u nekom reklamnom spotu za "backstage fall/winter collection" ili tako nešto jedne italijanske modne kuće. Reklamu sam pogledao na internetu, na njihovom zvaničnom sajtu.
Pesma je iskorišćena u celosti bez ikakvih audio modifikacija i na početku i kraju reklame je čak između ostalog ispisano da smo mi autori muzike, kao i ime pesme.
1. da li postoji nekakvo zakonsko pravo da tužimo ovu firmu, ili je to što su uradili savršeno legalno. (znam da je tužba praktično nemoguća, pitam se samo šta su naša prava)
2. da li postoji mogućnost da nekako omastimo brke od ovoga, i šta biste vi uradili na našem mestu :D
hvala puno unapred na svim savetima
boggy
20-09-2009, 08:36 PM
Zdravo!
Ja i moja grupa smo autori i izvođači jedne pesme i postavili smo je za slobodan download na internet pod Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 pravima ( http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/ )
slučajno sam danas saznao da je pesma, bez ikakve prethodne konsultacije sa nama, iskorišćena u nekom reklamnom spotu za "backstage fall/winter collection" ili tako nešto jedne italijanske modne kuće. Reklamu sam pogledao na internetu, na njihovom zvaničnom sajtu.
Pesma je iskorišćena u celosti bez ikakvih audio modifikacija i na početku i kraju reklame je čak između ostalog ispisano da smo mi autori muzike, kao i ime pesme.
1. da li postoji nekakvo zakonsko pravo da tužimo ovu firmu, ili je to što su uradili savršeno legalno. (znam da je tužba praktično nemoguća, pitam se samo šta su naša prava)
2. da li postoji mogućnost da nekako omastimo brke od ovoga, i šta biste vi uradili na našem mestu :D
Moras pronaci koja je advokatska kuca ovlastena da se bavi Creative Commons predmetima, pa se obrati njoj.
Davno sam se interesovao za Creative Commons, i od tada znam da je najbliza advokatska kuca za Srbiju, tada bila u Hrvatskoj.
Do sada se sigurno nesto promenilo.
pozdrav
bogi
p.s. to ocekujem da znas i sam... informacije o ovlastenim advokatskim kucama mozes naci na creative commons sajtu.
DaBear
20-09-2009, 08:45 PM
Mislim da nema od cega da se "omastite"....
Pod tom licencom, za koju ste se dali saglasnost kad ste uploadovali pesmu, vasa pesma moze da se koristi, reprodukuje, itd itd DOKLE GOD VAS POTPISU!
Nazalost..to je surova stvarnost. Dali ste saglasnost...
Dans se gleda gde sve mogu da se ustede pare..i ako firma nije neka mega i ako kampanja nije velika...oni nece da plate puno para. U puno slucajeva, odkupe (za vrlo male pare) neki library music...
Ja sam skoro gledao, na primer da lineciram muziku za neku tv emisiju, manje od sto funti za neograniceno koriscenje za celom svetu !!!!??
Cene su otisle u qu..c!
i? pile preko ?ile!
20-09-2009, 08:47 PM
hvala na odgovoru, postoji sad i Creative Commons Serbia već nekoliko meseci a valjda imaju i advokate, majkumu, pogledaću dobro veli?!
Ali, ono ?to me je u stvari zanimalo je da li uop?te (čak i da je u pitanju običan copyright) imam prava da se ?alim, kumim pare od njih itd.
Ili prostije rečeno: da li u svrhe pravljenja reklamnog spota sme bez prethodnog dogovora sa autorom da se koristi njegova muzika (pretpostavimo da je u pitanju obični copyright).
i? pile preko ?ile!
20-09-2009, 08:49 PM
Pod tom licencom, za koju ste se dali saglasnost kad ste uploadovali pesmu, vasa pesma moze da se koristi, reprodukuje, itd itd DOKLE GOD VAS POTPISU!
mislim da nisi u pravu, al opet nisam stručan. na linku koji sam poslao piše sledeće
Under the following conditions:
Attribution — You must attribute the work in the manner specified by the author or licensor (but not in any way that suggests that they endorse you or your use of the work).
Noncommercial — You may not use this work for commercial purposes.
Share Alike — If you alter, transform, or build upon this work, you may distribute the resulting work only under the same or similar license to this one.
meni se čini da je ovo nedvosmisleno "commercial purpose"
edit:
u dodatku piše:
Waiver — Any of the above conditions can be waived if you get permission from the copyright holder.
boggy
20-09-2009, 08:51 PM
hvala na odgovoru, postoji sad i Creative Commons Serbia već nekoliko meseci a valjda imaju i advokate, majkumu, pogledaću dobro veli?!
Ali, ono ?to me je u stvari zanimalo je da li uop?te (čak i da je u pitanju običan copyright) imam prava da se ?alim, kumim pare od njih itd.
Ili prostije rečeno: da li u svrhe pravljenja reklamnog spota sme bez prethodnog dogovora sa autorom da se koristi njegova muzika (pretpostavimo da je u pitanju obični copyright).
Najbolje je da pitas ovlastenog advokata... odnosno da li je neka primena komercijalna ili ne. Sta god da ti mi ovde odgovorimo nije sasvim pouzdano. Ako nadjes odgovore na svoja pitanja, ako ti nije tesko, napisi ih ovde da i ostali znaju.
Hvala!
pozdrav
bogi
i? pile preko ?ile!
20-09-2009, 08:54 PM
Najbolje je da pitas ovlastenog advokata... odnosno da li je neka primena komercijalna ili ne. Sta god da ti mi ovde odgovorimo nije sasvim pouzdano. Ako nadjes odgovore na svoja pitanja, ako ti nije tesko, napisi ih ovde da i ostali znaju.
Hvala!
pozdrav
bogi
da da, naravno, ako nađem odgovore podeliću ih ovde :)
kapiram da mo?e mnogima da zatreba
darkstar
20-09-2009, 11:21 PM
a ako nista,bar imas neki kredit kod drugih firmi...a i obrati se njima pa pitaj zasto nisu kontaktirali bar,da vam kazu....pa probaj da sklopis neki deal :)
Braca
20-09-2009, 11:49 PM
Ako mogu da pomognem, nemoj da pitas njihove advokte, a ni njihovo predstavnisto u Srbiji, jer ce ti normalno reci da tu nema nista. PO zkonu o autorskom pravu, ako ste to zastitli - SOKOJ, imate pravo na naknadu stete, u svakom slucaju oni su morali da kontaktiraju vas i da traze dozvolu za tako nesto, osim ako taj site gde ste to uploadovali iskljucuje vase autorsko prvo, ne znam o kakvom se site radi :)
awacs
21-09-2009, 11:17 AM
da da, naravno, ako nađem odgovore podeliću ih ovde
OBAVEZNO!!!
Ali ono o čemu je trebalo da se informi?e? pre nego ?to si okačio rad je sledeće: Noncommercial je termin za koji i sami Creative Commons priznaju da nije ba? jasno definisan, pa su otvorili javnu debatu o tumačenju tog termina u sklopu licence:
http://creativecommons.org/weblog/entry/17127
Takođe, CC ne pru?aju pravnu za?titu. Ukoliko misli? da je neko zloupotrebio tvoju dozvolu za distribuciju, mora? da se obrati? agenciji kod koje si za?titio komercijalna prava. Ako nisi - onda privatna tu?ba. A u tom slučaju - ono ?to ka?e DaBear (tj. mrka kapa)
Pozdrav,
Vasa
Color
23-09-2009, 12:27 AM
Zdravo!
slučajno sam danas saznao da je pesma, bez ikakve prethodne konsultacije sa nama, iskori?ćena u nekom reklamnom spotu za "backstage fall/winter collection" ili tako ne?to jedne italijanske modne kuće. Reklamu sam pogledao na internetu, na njihovom zvaničnom sajtu.
Pesma je iskori?ćena u celosti bez ikakvih audio modifikacija i na početku i kraju reklame je čak između ostalog ispisano da smo mi autori muzike, kao i ime pesme.
1. da li postoji nekakvo zakonsko pravo da tu?imo ovu firmu, ili je to ?to su uradili savr?eno legalno. (znam da je tu?ba praktično nemoguća, pitam se samo ?ta su na?a prava)
2. da li postoji mogućnost da nekako omastimo brke od ovoga, i ?ta biste vi uradili na na?em mestu :D
Ne znam za sta ste dali saglasnost kad ste kacili pesmu. U principu, maximalno sto mozes da izvuces je duplo veca cifra od one koja je definisana kao osnovna za naplacivanje ili licenciranje muzika za commercial purpose.. U svakoj drzavi vi u autorskom zakonu trebalo da budu definisane neke cifre iz kojih se proizilazi u ovakvim sudskim sporovima. U svakom slucaju vredi probati.
pozzz
slowstar
24-09-2009, 04:27 PM
Koliko ja shvatam situaciju, a nisam neki strucnjak, samo imam malkice iskustva, zavrsice se najverovatnije ovako:
Pod stavkom "non commercial" ce se podrazumevati da su "korisnici" vase muzike sa tog sajta jedino duzni da postuju vasa tzv. "Moralna prava" a to je da napisu cija je muzika koriscena.Sumnjam da tu nesto vise moze da se izvuce. Nekolicina nas u Savetu Autora u SOKOJ-u radimo na tome da ZABRANIMO koriscenje bilo kakve muzike u reklamnim spotovima koja nije specijalno NARUCENA I KOMPONOVANA ZA TU SVRHU. Izuzetak od toga moze naravno biti samo tzv "Library music" koja i jeste namenjena daljem koriscenju, ali naravno, uz nadoknadu kako autoru, tako i organizaciji.
Nazalost, ponavljam, u nekim (mnogim) slucajevima moze biti "skuplja dara nego mera" sto znaci da utuzenje, sudski procesi i advokati mogu i materijalno, i na svaki drugi nacin kostati vise, nego teoretska korist, tj. naknada od recimo "neovlascenog koriscenja muzike"...
U svakom slucaju, zelim mnogo uspeha...
DaBear
24-09-2009, 04:39 PM
Koliko ja shvatam situaciju, a nisam neki strucnjak, samo imam malkice iskustva, zavrsice se najverovatnije ovako:
Pod stavkom "non commercial" ce se podrazumevati da su "korisnici" vase muzike sa tog sajta jedino duzni da postuju vasa tzv. "Moralna prava" a to je da napisu cija je muzika koriscena.Sumnjam da tu nesto vise moze da se izvuce. Nekolicina nas u Savetu Autora u SOKOJ-u radimo na tome da ZABRANIMO koriscenje bilo kakve muzike u reklamnim spotovima koja nije specijalno NARUCENA I KOMPONOVANA ZA TU SVRHU. Izuzetak od toga moze naravno biti samo tzv "Library music" koja i jeste namenjena daljem koriscenju, ali naravno, uz nadoknadu kako autoru, tako i organizaciji.
Nazalost, ponavljam, u nekim (mnogim) slucajevima moze biti "skuplja dara nego mera" sto znaci da utuzenje, sudski procesi i advokati mogu i materijalno, i na svaki drugi nacin kostati vise, nego teoretska korist, tj. naknada od recimo "neovlascenog koriscenja muzike"...
U svakom slucaju, zelim mnogo uspeha...
to sa "zabranom" koriscenja neke "druge" muzike - moze (mozda0 samo kod nas da prodje. Ovde su odavno (malte ne) prestali da "narucuju" muziku specijalno za reklamu...mnogo je brze, jeftinije i bolje ako se dobije nekapoznata pesma da reklamira nesto !!
Pa cak i disko kuce (koje su se nekada "grozile" da njihov cool bend reklamira wc papir) nude sve svoje artiste u te svrhe...
Para je sve manje pa se gleda gde jos moze da se iscedi neka crkavica...
PS Alo Slowstar - poslao sam ti PM...??! a?
LACKY
24-09-2009, 09:03 PM
Para je isto, ili cak i malo vise. Ali proizvodjaca je mnogo, mnogo vise!
DaBear
24-09-2009, 09:21 PM
Para je isto, ili cak i malo vise. Ali proizvodjaca je mnogo, mnogo vise
ovde je bogami MANJE PARA - a mnogo su doprineli likovi koji rade posao za bud-zasto! Ubiju cenu u nadi da ce posle da naplate vise - a ono mrk !
Kad jednom uradis nesto ispod cene, NIKAD vise neces moci da naplatis pravu cenu...na zalost, mnogo ljudi to nemoze da skapira.
A ovi sto placaju, kazu:"platili smo prosli put ?200, zasto bi sad platili ?800?
I tu je kraj priche...
LACKY
24-09-2009, 09:37 PM
Danas je na kugli 20% vise ljudi od pre 25 godina!
Muziku ljudi (pojedinacno) slusaju najmanje (a siguran sam vise) kao i nekada.
Znaci da je vise para.
Srbija je pre 25 godina imala (recimo) oko 8 miliona stanovnika. I trosila 20 tona kafe.
Danas Srbija ima (recimo) oko 8 miliona stanovnika. I trosi oko 20 tona kafe (ili mislis da se danas kafa manje pije).
A Trgovci kafom kubure i jedva sastavljaju kraj sa krajem.
Pre 25 godina si imao C Kafu, koja se prodavala u 20 tona.
I pare od zarade su isle firmi sa par stotina zaposlenih.
Danas imas 2 jaka proizvodjaca koji prodaju 20 tona.
Ali vecinu zarade skrkaju u marketing (da bi se takmicile).
Tako da pare idu kompaniji Pink, RTS-u, B92 itd.
Zakljucak: Zarada od kafe hrani 90 televizija (ranije je bila jedna) a radnici koji rade za sa kafom su na minimalcu.
Sve je u raspdeli!
Elem: Muzika se slusa, cak i vise nego ranije.
Ali je mnogo veci izbor( zbog jako jednostavne proizvodnje koju je doneo 21 vek).
A sve cega je u izobilju pada na ceni.
Zlato kosta 10 E gram, a za te pare mozes da kupis 20 kila krompira!
A na jednom mestu se 93' krompir prodavao po 40 maraka kilogram!
Sto bi se reklo, trziste!
DaBear
25-09-2009, 12:03 PM
Danas je na kugli 20% vise ljudi od pre 25 godina!
Muziku ljudi (pojedinacno) slusaju najmanje (a siguran sam vise) kao i nekada.
Znaci da je vise para.
Srbija je pre 25 godina imala (recimo) oko 8 miliona stanovnika. I trosila 20 tona kafe.
Danas Srbija ima (recimo) oko 8 miliona stanovnika. I trosi oko 20 tona kafe (ili mislis da se danas kafa manje pije).
A Trgovci kafom kubure i jedva sastavljaju kraj sa krajem.
Pre 25 godina si imao C Kafu, koja se prodavala u 20 tona.
I pare od zarade su isle firmi sa par stotina zaposlenih.
Danas imas 2 jaka proizvodjaca koji prodaju 20 tona.
Ali vecinu zarade skrkaju u marketing (da bi se takmicile).
Tako da pare idu kompaniji Pink, RTS-u, B92 itd.
Zakljucak: Zarada od kafe hrani 90 televizija (ranije je bila jedna) a radnici koji rade za sa kafom su na minimalcu.
Sve je u raspdeli!
Elem: Muzika se slusa, cak i vise nego ranije.
Ali je mnogo veci izbor( zbog jako jednostavne proizvodnje koju je doneo 21 vek).
A sve cega je u izobilju pada na ceni.
Zlato kosta 10 E gram, a za te pare mozes da kupis 20 kila krompira!
A na jednom mestu se 93' krompir prodavao po 40 maraka kilogram!
Sto bi se reklo, trziste!
I kakve to veze ima sa sirom i vojnom muzikom?
Iako se kako ti kazes muzika slusa vise, muzika se nikad nije manje kupovala...a vojnici sviraju pa sviraju (i to za dzabe!!) A sir ?..pa lepo oljustis onog tvog krompira, natrpas ira i jaja i zpeces u rerni lepo !!
A posle, naravno sabijes jednu dve kafe (opet ove tvoje...)
he he..
ode post u tri lepe...a gde smo poceli?
alavuk
25-09-2009, 12:42 PM
lepo lacky zbori da to je sve potrosna roba ... i da se neko treci cetvrti omasti ...
elem autoru teme , obrati se dj flipu tj filipu milosevicu koji je i pokrenuo cc u srbiji , njegov mail ti saljem na pm .
LACKY
25-09-2009, 02:15 PM
I kakve to veze ima sa sirom i vojnom muzikom?
Ima druze i to velike!
Sta mislis kolike pare pravi danasnja IT industrija i industrija vezana za muzicki hardver u bilo kom obliku. E pa oni muzikantima pojedu pola mukom zaradjenih i bednih para u zivotu. Ali sto kazes ajde da nesirimo temu.
DaBear
25-09-2009, 02:54 PM
Ima druze i to velike!
Sta mislis kolike pare pravi danasnja IT industrija i industrija vezana za muzicki hardver u bilo kom obliku. E pa oni muzikantima pojedu pola mukom zaradjenih i bednih para u zivotu. Ali sto kazes ajde da nesirimo temu.
Pa to ti je kad svi misle da ce im brzi kompjuter i nova audio karta od ?300 pomoci da prave / pisu / produciraju novu muziku...
Ja zato i dalje teram (jedan) Pro Tools sa MacG4 400MHz !!! OS9.1 !!!
Ljudi, da se ne lazemo, para u muzici, tacnije OD muzike ima i uvek je bilo... i uvek ce biti, samo je danas, sto bi ekonomisti rekli, alokacija, preraspodela tog novca totalno drugacija...
Racunica je vrlo jednostavna, da bi u "drevno" doba nastala pesma i bila plasirana na trziste, u njen nastanak je bilo ukljuceno npr. 80 ljudi, od toga je muzicki lanac cinilo mozda 50 ljudi (od flautiste i mastering aranzera, preko onoga ko je raspisivao partiture i lemio kablove do gudackog orkestra- dakle muzicari u bilo kom agregatnom stanju) a ostalih trideset su bili od kafe kuvarice u studiju, do sekretarice u izdavackoj kuci, preko menadzera i stamparije koja je stampala ploce... sto znaci da je 50 muzicara zaradilo na toj ploci i preraspodela od npr. 1000 000 dolara je izgledala drugacije...
Danas je od tih 80 ljudi, mozda samo 7-8 su muzicari (jer mali nigga cuka beatove sam na svom kompu, eventualno mixadzija, mastering i par instrumenata) a ostale 70-72 zarade ode na menadzere, sminkere, frizere, hromirane felne, spotove, D&G kaiseve i kojekakve ludorije koje ti se mogu jer imas realni visak para...
e sad poenta, ima para samo vise koristi danas od toga imaju BMW, Mercedes, Apple, i kojekakvi menadzeri, frizeri i sminkeri a najmanje od muzike ostaje u muzici... i neka neko kaze posle kako je digitalija bolja od analogije!:D
LACKY
25-09-2009, 10:19 PM
Pa to ti je kad svi misle da ce im brzi kompjuter i nova audio karta od ?300 pomoci da prave / pisu / produciraju novu muziku...
Ja zato i dalje teram (jedan) Pro Tools sa MacG4 400MHz !!! OS9.1 !!!
E da, bas onaj HD teras na OS9!
DaBear
25-09-2009, 11:07 PM
E da, bas onaj HD teras na OS9!
reko sam "jedan" od sistema...stari TDM MIX (sa 6 DSP kartica i 4 x 888/24)..ima stotine plugova i zao mi da ga prodam za smesne pare - a radi odlicno..(sa G4 400MHz)
na HD trenutno teram sliku i (mnogo) audija za TV seriju...
LACKY
26-09-2009, 01:04 AM
Jesi poceo da koristis onaj kredenac, sto si onomad pazario?
DaBear
27-09-2009, 01:19 PM
Jesi poceo da koristis onaj kredenac, sto si onomad pazario?
upalio ga dva-triput...ukakio se kako zvuci...i od tad nisam imao vremena da se igram jer sam bizzi..:ups::cry::ups::cry:
i? pile preko ?ile!
12-11-2009, 04:29 PM
da napi?em i kako se stvar zavr?ila, mo?da nekog interesuje ili mu mo?e pomoći kao iskustvo.
sročili smo i poslali mejl "ozbiljnog" tona (mada amaterski) na adrese pomenute italijanske firme u kome nismo pretili tu?bom, ali smo "skrenuli pa?nju" da po CC licenci pod kojom je, na?a muzika nije slobodna za komercijalnu upotrebu, te da ili uklone reklamne spotove ili nas kontaktiraju kako bismo se dogovorili oko cene.
Nikad nam nisu odgovorili mejlom ili nas lično na drugi način kontaktirali, ali su nam u okviru tog nekog sajta na kome su verovatno i na?li na?u muziku (jamendo) na?li opciju da formalno ponude neke pare za neekskluzivno kori?ćenje te i jo? jedne pesme u trajanju od godinu dana. Mi smo na to pristali i sada imamo polovinu od tih para (druga je oti?la jamendu) na nekom virtuelnom računu jamenda.
Pitanje da li ćemo tim parama ikada moći da pristupimo, s obirom na neke tehničke probleme, paypal itd, ali to je manje bitno za ovu temu.
Hvala jo? jednom svima koji su pomogli savetima.
awacs
12-11-2009, 04:44 PM
Pitanje da li ćemo tim parama ikada moći da pristupimo, s obirom na neke tehničke probleme, paypal itd, ali to je manje bitno za ovu temu.
Hm, pa to je zapravo najbitinije za ovu temu :confused: Zašto ste se onda uopšte cimali i sklapali "ozbiljno" pismo? Samo da ne biste ispali "veverice" :confused:? A ustvari ste baš ispali veverice :-(
Pozdrav,
Vasa
Pa ne vidim zasto su ispali veverice... :confused: Koliko sam razumeo pare su im uplacenje, a oni nisu zbog tehnickih problema u mogucnosti da ih podignu...
p.s. Hvala na podeljenom iskustvu:wink:
awacs
12-11-2009, 07:43 PM
pare su im uplacenje, a oni nisu zbog tehnickih problema u mogucnosti da ih podignu...
Veverica je onaj ko o takvim "tehničkim" stvarima ne misli onog momenta kada pritisne dugme UPLOAD.
Pozdrav,
Vasa
DaBear
12-11-2009, 07:48 PM
Veverica je onaj ko o takvim "tehničkim" stvarima ne misli onog momenta kada pritisne dugme UPLOAD.
Pozdrav,
Vasa
Ne veverice...- MRMOTI !!!
Salu na stranu....sve sto vam treba je racun u stranoj banci i da ga registrujete na PayPal...jel moze Slovenija mozda?
Mislim ne znam o kojoj kinti se radi i dali vredi smarati se za to...
alavuk
12-11-2009, 09:45 PM
moze vrache ... bez problema prolaze nase kartice ... zasigurno visa/mastercard koje su izvadjene u intesa bankama...
i? pile preko ?ile!
12-11-2009, 10:39 PM
Paypal jo? uvek ne postoji u Srbiji, a to je jedini način na koji jamendo uplaćuje, tj. nije dovoljno imati devizni račun u banci koji inače "funkcioni?e" u inostranstvu. Takođe nije dovoljan uobičajeni paypal (kojim mo?e samo da se plaća) već jedna od dve verzije koja mo?e i da prima pare.
Drugi je problem ?to ni to sve ne mo?e dok se na "računu" ne skupi određena svota novca (to je neki minimum koji je odredio jamendo). Samim ovim vam je i jasno to ?to smo dobili nisu velike pare. :wink: (Nisam pominjao cifre i imena benda i te firme samo zato ?to takvi podaci skoro uvek dovedu do off-topica) S obzirom da na istom sajtu postoje jo? razne vrste prihoda nije uop?te neverovatno da ćemo u nekoj budućnosti te pare podići.
Za oba ova "problema" sam znao kada sam kad sam pristao na to, i ipak ni za čim ne ?alim, a čak i ako nikad ne dobijemo te pare neću se osećati kao bilo kakva krznata ?ivotinja jer sam sva?ta naučio iz svega ovoga i ne osećam se kao da je to vreme bilo uzaludno, te mislim da mi nekad mo?e dobro doći. Osim toga, osećaj kakve-takve postignute "pravde", ili uspeha u stremljenjima meni ponekad vi?e znači od novca.
pozdrav
awacs
12-11-2009, 11:25 PM
osećaj kakve-takve postignute "pravde", ili uspeha u stremljenjima meni ponekad vi?e znači od novca.
Pa sad, tvoj prvi post (http://rumski.com/forum/showpost.php?p=256591&postcount=1) je bio vi?e onako "finansijski intoniran", pa nas je to mo?da navelo na pogre?an put...
?to se tiče postignute "pravde", jasno mi je - "italijanska modna kuća" nije ni uzela pesmu od "vas" nego od Jamenda, pa zato ni nema obavezu da priča sa "vama", jel' da?
Izvini ako ti se ono poređenje sa krzna?icama čini pregrubim, ali to ti je tako - firme poput Jamenda se uglavnom bave preprodajom veveričjeg krzna, samo ?to prethodno ubede veverice da bi bilo dobro da same doniraju svoje krzno. Ne?to kao Dish of the Day (http://en.wikipedia.org/wiki/Minor_characters_from_The_Hitchhiker%27s_Guide_to_ the_Galaxy#Dish_of_the_Day) iz one čuvene SF epopeje Daglasa Adamsa :wink:
Pozdrav,
Vasa
i? pile preko ?ile!
12-11-2009, 11:30 PM
Pa sad, tvoj prvi post (http://rumski.com/forum/showpost.php?p=256591&postcount=1) je bio vi?e onako "finansijski intoniran", pa nas je to mo?da navelo na pogre?an put...
?to se tiče postignute "pravde", jasno mi je - "italijanska modna kuća" nije ni uzela pesmu od "vas" nego od Jamenda, pa zato ni nema obavezu da priča sa "vama", jel' da?
Izvini ako ti se ono poređenje sa krzna?icama čini pregrubim, ali to ti je tako - firme poput Jamenda se uglavnom bave preprodajom veveričjeg krzna, samo ?to prethodno ubede veverice da bi bilo dobro da same doniraju svoje krzno. Ne?to kao Dish of the Day (http://en.wikipedia.org/wiki/Minor_characters_from_The_Hitchhiker%27s_Guide_to_ the_Galaxy#Dish_of_the_Day) iz one čuvene SF epopeje Daglasa Adamsa :wink:
Pozdrav,
Vasa
ma u pravu si skroz! mada moram priznati da je u motivaciji osim onoga "da mi dobijemo pare" malo radila i zloba, tj. "da oni plate, kad su bezobrazni pa nas nisu pitali unapred", tako da je bar taj drugi zlobni deo zadovoljen.
hehe, a istina je radije bih bio ta daglasova krava nego obična :) bar srećan umre?.
awacs
12-11-2009, 11:36 PM
ma u pravu si skroz! mada moram priznati da je u motivaciji osim onoga "da mi dobijemo pare" malo radila i zloba, tj. "da oni plate, kad su bezobrazni pa nas nisu pitali unapred", tako da je bar taj drugi zlobni deo zadovoljen.
Da, na kraju se sve svede na to da komšiji crkne krava:wink:
Pozdrav,
Vasa
Color
13-11-2009, 09:28 AM
Meni samo nije jasno zasto sami muzicari na takvim i slicnim sajtovima srozavaju sami sebi i drugima cenu!? :confused::banghead::banghead::confused:
Za licenciranje fotografija iz photo banaka se placa desetostruko vise!!!
Color
13-11-2009, 09:40 AM
da napi?em i kako se stvar zavr?ila, mo?da nekog interesuje ili mu mo?e pomoći kao iskustvo.
sročili smo i poslali mejl "ozbiljnog" tona (mada amaterski) na adrese pomenute italijanske firme u kome nismo pretili tu?bom, ali smo "skrenuli pa?nju" da po CC licenci pod kojom je, na?a muzika nije slobodna za komercijalnu upotrebu, te da ili uklone reklamne spotove ili nas kontaktiraju kako bismo se dogovorili oko cene.
Nikad nam nisu odgovorili mejlom ili nas lično na drugi način kontaktirali, ali su nam u okviru tog nekog sajta na kome su verovatno i na?li na?u muziku (jamendo) na?li opciju da formalno ponude neke pare za neekskluzivno kori?ćenje te i jo? jedne pesme u trajanju od godinu dana. Mi smo na to pristali i sada imamo polovinu od tih para (druga je oti?la jamendu) na nekom virtuelnom računu jamenda.
Hvala jo? jednom svima koji su pomogli savetima.
Po mom misljenju ste mogli izvuci mnogo vise para, muzika za reklamu se placa mnooogo mnooogo vise...jos pogotovo kada neko bez tvoje dozvole iskoristi tvoje autorsko delo...uuuu brale......pa da ste na svoju ruku onako amaterski rekli, dajte nam 2000 eu ili idemo na sud, odmah bi vam poslali pare... u procesu stvaranje reklame i placanja termina na TV, internet itd... 2000 eu je cifra kojom oni placaju pola jedne sibice! :wink: A da se latio posla neki advokat...svasta bi mogao da uradi...cak i da vas ti Italijani oblace narednih 20 godina :rotfl:
dali ste im to bukvalno za DZ... al sta je tu je...nesto se naucilo, kad bismo svi bili uvek pametni, gde bi nam kraj bio!? :D
i? pile preko ?ile!
13-11-2009, 01:30 PM
Meni samo nije jasno zasto sami muzicari na takvim i slicnim sajtovima srozavaju sami sebi i drugima cenu!? :confused::banghead::banghead::confused:
izvini ako smo ti spustili cenu. a sebi svakako nismo - na?a početna cena je pozitivna nula (jer nam novac nije glavna motivacija ni kad su svirke u pitanju, i "izdava?tvo"), tako da ona mo?e samo da se poveća :)
ali moglo bi se reći: nismo podigli cenu od te nule onoliko koliko smo mogli. ok. međutim, ja u to ne verujem (kada smo mi u pitanju). nismo mogli.
iskreno verujem da bi recimo ti - ako bi se slučajno nekad na?ao u sličnoj situaciji - uspeo da postigne? cenu kojom će? biti zadovoljan, te dobijene pare potro?io na neki lep godi?nji odmor, novu opremu ili vredan poklon voljenoj osobi :) (mislim da plaćanje u odeći ipak nije najsrećnije re?enje)
A mi.. pa niko od nas nije blizak biznisu ili pravu, prilično smo nesposobni u tim oblastima te nismo umeli bez pomoći advokata da sastavimo odgovarajuće preteće pismo, zato sam se i bio obratio ovde za savet :) S toga ne mislim da smo napravili glupu odluku, niti da smo u smislu u kom ti to predstavlja? ne?to naučili, kao "iz gre?aka". (Ali ja sam usput naučio sva?ta o autorskim pravima i jo? nekim bliskim stvarima ?to mi je drago.)
Hoću da ka?em, bez sumnje smo mi mnogo nesposobniji od tebe, ali smo delali u skladu sa na?im sposobnostima. Mislim da smo se potrudili u meri u kojoj je to racionalno. Nemamo za ?ta da se kajemo.
Nekom pogača nekom mrvice, svakom prema sposobnostima i apetitu.
srdačan pozdrav i sve najbolje
silicon science
13-11-2009, 02:30 PM
izvini ako smo ti spustili cenu. a sebi svakako nismo - naša početna cena je pozitivna nula (jer nam novac nije glavna motivacija ni kad su svirke u pitanju, i "izdavaštvo"), tako da ona može samo da se poveća :)
ali moglo bi se reći: nismo podigli cenu od te nule onoliko koliko smo mogli. ok. međutim, ja u to ne verujem (kada smo mi u pitanju). nismo mogli.
iskreno verujem da bi recimo ti - ako bi se slučajno nekad našao u sličnoj situaciji - uspeo da postigneš cenu kojom ćeš biti zadovoljan, te dobijene pare potrošio na neki lep godišnji odmor, novu opremu ili vredan poklon voljenoj osobi :) (mislim da plaćanje u odeći ipak nije najsrećnije rešenje)
A mi.. pa niko od nas nije blizak biznisu ili pravu, prilično smo nesposobni u tim oblastima te nismo umeli bez pomoći advokata da sastavimo odgovarajuće preteće pismo, zato sam se i bio obratio ovde za savet :) S toga ne mislim da smo napravili glupu odluku, niti da smo u smislu u kom ti to predstavljaš nešto naučili, kao "iz grešaka". (Ali ja sam usput naučio svašta o autorskim pravima i još nekim bliskim stvarima što mi je drago.)
Hoću da kažem, bez sumnje smo mi mnogo nesposobniji od tebe, ali smo delali u skladu sa našim sposobnostima. Mislim da smo se potrudili u meri u kojoj je to racionalno. Nemamo za šta da se kajemo.
Trebali ste se barem zezati ako nista drugo, i to sa pretnjom tuzbom i tako nesto... cisto da vidis reakciju, jer ste na pozitivno nuli :wink:... Ovako ste "poljubili dupe sto prdi na vas"-sto bi rekao gosn. bandar a.k.a. PIKNIK)...
i? pile preko ?ile!
13-11-2009, 04:55 PM
ne razumemo se izgleda.
silicon science
13-11-2009, 05:07 PM
ne razumemo se izgleda.
Ne, razumemo se vrlo dobro... Evo sta si napisao u prvom postu:
Da bi na kraju ispalo i da vam pare nisu bitne, jer vi svakako to volite (ne sumnjam), zadovoljavate se malim stvarima i tako to, skromno i bogougodno...
Mis'im... stvarno :wink:
i? pile preko ?ile!
13-11-2009, 05:22 PM
ne.
napisao sam: jer nam novac nije glavna motivacija
a ne da ne bismo voleli da dobijemo ?to vi?e para.
napisao sam:niko od nas nije blizak biznisu ili pravu, prilično smo nesposobni u tim oblastima te nismo umeli bez pomoći advokata da sastavimo odgovarajuće preteće pismo, zato sam se i bio obratio ovde za savet
voleo bih da smo umeli da sve napravimo tako da dobijemo vi?e para. Ali nismo.
ne znam odakle si izvukao "skromno i bogougodno"?
evo jo? jednom najsa?etije i vi?e da ne smaram forum:
Postavio sam pitanje sa ?eljom da izvučemo ?to vi?e novca. To ne znači ni da nam je novac glavna motivacija u sviranju, ali isto tako ne znači ni da ne ?elimo ga dobijemo ?to vi?e onda kada je to moguće. U ovom slučaju, s obzirom na na?e pravno-poslovne sposobnosti, znanja i iskustva, mislim da nismo mogli dobiti vi?e od ovoga ?to jesmo bez nečije stručne pomoći (koju nismo imali). To ne znači da neko drugi na na?em mestu ne bi uspeo da izvuče 2000 evra, nego da mi nismo mogli.
ne bih voleo ovde da se svađam jer je već pre?lo skoro pa na neki lični nivo. mislim da si me pogre?no razumeo, verovatno zato ?to sam u prethodnim postovima bio malo preop?iran i nejasan, pa se zbog toga izvinjavam.
Toliko od mene ?to se tiče razja?njavanja ličnih motivacija.
Color
14-11-2009, 03:50 PM
izvini ako smo ti spustili cenu. a sebi svakako nismo - na?a početna cena je pozitivna nula (jer nam novac nije glavna motivacija ni kad su svirke u pitanju, i "izdava?tvo"), tako da ona mo?e samo da se poveća :)
iskreno verujem da bi recimo ti - ako bi se slučajno nekad na?ao u sličnoj situaciji - uspeo da postigne? cenu kojom će? biti zadovoljan, te dobijene pare potro?io na neki lep godi?nji odmor, novu opremu ili vredan poklon voljenoj osobi :) (mislim da plaćanje u odeći ipak nije najsrećnije re?enje)
A mi.. pa niko od nas nije blizak biznisu ili pravu, prilično smo nesposobni u tim oblastima te nismo umeli bez pomoći advokata da sastavimo odgovarajuće preteće pismo, zato sam se i bio obratio ovde za savet :) S toga ne mislim da smo napravili glupu odluku, niti da smo u smislu u kom ti to predstavlja? ne?to naučili, kao "iz gre?aka". (Ali ja sam usput naučio sva?ta o autorskim pravima i jo? nekim bliskim stvarima ?to mi je drago.)
Hoću da ka?em, bez sumnje smo mi mnogo nesposobniji od tebe, ali smo delali u skladu sa na?im sposobnostima. Mislim da smo se potrudili u meri u kojoj je to racionalno. Nemamo za ?ta da se kajemo.
Svoj post koji sam postavio u cudjenju da mi nije jasno zasto sami muzicari na takvim i slicnim sajtovima srozavaju sami sebi i drugima cenu nisam uputio na vasu adresu, niti sam zeleo time tebe ili tvoju ekipu sa kojim radis muziku da pogadjam... Uopste ne smatram da ste vi neuki, neupuceni itd.
Generalno me iritira sto kompanije koje na takav nacin iskorisvavaju neciji trud i autorski rad funkcionisu i stavljaju pare u svoj dzep ne radeci maltene nista.. Ali isto tako, ne bi funkcionisale da nema ko da postavi muziku pod tim uslovima..
Niko se nije rodio naucen niti mu je znanje palo sa neba... Svi gresimo i svi ucimo. Postujem vas stav.
Medjutim, takodje sam iz tvojih postova skontao da si dosao da potrazis savet kako da nesto izvuces iz toga... Na kraju krajeva ako se vec i ne radi o novcu, onda ste mogli i za DZ da im date uz uslov da vas negde potpisu..na njihovom sajtu ili gde god...ili da vam sledeci put ponude neku saradnju itd.
Meni licno cenu spustili niste posto ja ne postavljam muziku na takve sajtove.. Niti me to ugrozava. Dovoljno dugo sam u ovom poslu da znam da se muzika moze kupiti i za 1$ ali i da se moze naplatiti xxxxxx$.
pozdrav i sve najbolje!
DaBear
14-11-2009, 03:58 PM
svaka skola se placa....ovo je tek pocetak!
Ja bi mogao do sutra da pricam kako velike kuce (kao na pr. V2 , Universal, Island, itd...) zavlace za pare, hoce da prevare itd...
Takav je biznis - ko koga bolje prevari!!
Da li ti njih - da ti daju veliiiki avans pa te boli kita da li ce da prodje ili
oni tebe - da ti ne daju nista unapred a bogami ni posle!!
Color
14-11-2009, 04:02 PM
svaka skola se placa....ovo je tek pocetak!
Ja bi mogao do sutra da pricam kako velike kuce (kao na pr. V2 , Universal, Island, itd...) zavlace za pare, hoce da prevare itd...
Takav je biznis - ko koga bolje prevari!!
Da li ti njih - da ti daju veliiiki avans pa te boli kita da li ce da prodje ili
oni tebe - da ti ne daju nista unapred a bogami ni posle!!
Da, nazalost se danasnje "uspesno" poslovanje bazira prevashodno na tome, kako nekoga "legalno" da zavrnes...
awacs
14-11-2009, 11:17 PM
Da, nazalost se danasnje "uspesno" poslovanje bazira prevashodno na tome, kako nekoga "legalno" da zavrnes...
Pa uspešno poslovanje je valjda oduvek bilo bazirano na tom principu.
Pozdrav,
Vasa
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.