Log in

View Full Version : Povezivanje dva kompa

akordeonista
18-09-2009, 11:50 PM
Pitanje nije cisto muzicko ali je jednim delom vezano i za muziku.
Kako je najjednostavnije povezati (umreziti) dva kompjutera da bi bilo moguce razmenjivati dokumenta medju njima bez dodatnih medija (CD, Flash Memory,...) i da bi se mogao direktno stampati neki dokument na stampac koji je prikacen za drugi kompjuter? Pretpostavljam da ce biti potreban mrezni kabl i da to ide preko njega, zar ne?
Da li je u tom slucaju moguce koristiti jedan kompjuter kao masinu za snimanje a drugi samo za VST instrumente koji bi se snimali u onom prvom kompjuteru?

diviner
19-09-2009, 11:36 AM
Trebace ti jedan crossover UTP kabel (moguce je i da ce straight, obican raditi, ako su noviji kompovi), malo podesavanja mreznih protokola (vrlo jednostavno, samo pratis ukljuceni wizard za konfigurisanje mreze), ukljucuvianje printer i file sharing-a (unutar pomenutog wizarda ce ti biti ponudjeno) i dodjeljivanje odredjenim folderima status sherovanog (desnim tasterom pa sharing)...

Sto se tice VSTi , njih mozes koristiti putem FX teleporta (bilo je vec rijeci o njemu ovdje, pa samo izsearchuj malo).

Poz

akordeonista
19-09-2009, 05:21 PM
Zahvaljujem na odgovoru!
Mada mi ta podesavanja i nisu bas najjasnija! Ovolike su mi oci od njih - :shock:!

akordeonista
07-10-2009, 08:29 PM
Molio bih nekog ko se razume a ne mrzi ga da pise (ponajpre Divinera:)) da mi objasni korak po korak kako umreziti dva racunara.

Insomnia Studios
08-10-2009, 01:51 PM
potrebno je da povezes ta dva racunara LAN kablom, pozeljno je da bude ukrsteni, imas da kupis taj kabal u svakoj prodavnici racunarske opreme, mada mozes i sam da ga napravis, veoma je jeftino i lako, zabica ti je oko 10din kao i metar lan kabla (cat5). povezes kompove i krenes da radis podesavanja, tako sto odes na mrezni adapter i onda na properties,treba da ti bude chekirano file and printer sharing for microsoft networks i naravno internet protocol (TCP/IP) u kome ces da radis sledece: na prvom kompu kucas IP ardesu 192.168.1.1, subnet 255.255.255.0 (ovo ti je dovoljno ako ne koristis net) na drugom kucas IP 192.168.1.2, subnet 255.255.255.0 to po pravilu radi ali ako budes imao problema, javi na PM pa cu ti objasniti detaljno kako mozes to da namestis + ako hoces internet i da ostavis prostor za jos koji komp!:)

diviner
09-10-2009, 02:14 PM
Eto, insomnia se javio...Ja sam malo u guzvi...sorry...

Osnovna podesavanja mozes obaviti i preko networks wizarda (Setup a Home or Small Office network opcija, kada se udje u networks settings u control panelu) + dodavanje proizvoljnih adresa koje je pomenuo Insomnia.

akordeonista
09-10-2009, 11:09 PM
Hvala obojici, zaboravih da javim da sam se snasao u medjuvremenu i resio problem sam! Nasao sam po netu neka objasnjenja kako to sve uraditi.
Naravno, uvek postoji neki problem. Evo o cemu se radi, u skoli u kancelariji za administraciju imamo dva racunara, ADSL modem i posebno ruter sa 8 ulaza. Ruter je povezan na modem a iz njega sam kablove ustekao u mrezne karte na kompu. Podesio sam konekcije i sad oba kompa imaju internet i mogu da koriste stampac koji je prikljucen na jedan od njih. Jedino mi nije jasno kako je moguce sa jednog racunara "videti" drugi, tj. kako preneti dokumente sa jednog na drugi komp? Pretpostavljam da treba podesiti negde "Share folder" koji ce drugi racunar da vidi ali gde se to radi?

zeleni
10-10-2009, 09:24 AM
Kliknes na properties od HD koji zelis da dijelis i tamo u "sharing" napravis to. Kod mene tako to radi :) Pozdrav!

akordeonista
10-10-2009, 01:14 PM
Zahvaljujem!:)
Imam jos jedno pitanje a to je, kako se pravi bezicna konekcija izmedju laptop-a i desktop racunara? Imam ASUS P5K maticnu, masina je RuDAW Pro, pa sa maticne ide neka antenica za bezicno umrezavanje (blue toot, infra red ili sta li je vec?). Da li se konekcija pravi na isti nacin kao sa LAN kablom (mislim pre svega na one IP adrese i sl.) ili postoji jos nesto?

akordeonista
21-10-2009, 11:10 AM
Kliknes na properties od HD koji zelis da dijelis i tamo u "sharing" napravis to. Kod mene tako to radi :) Pozdrav!

Upravo sam isprobao ovo ali se racunari "ne vide" i dalje! Gde gresim?
Ima li kakve veze sto racunari nisu direktno povezani kablom vec idu preko rutera?

zeleni
21-10-2009, 02:47 PM
Da, ja mislim da ima veze, jer ja sam koristio dva racunara ali direktno spojena jedan u drugi ne preko rutera, i sve je bilo ok. Probaj hoce li ti tako raditi, ako hoce onda treba nekako nastimati taj ruter, valjda se neko javi ko je vec to pokusavao :D ili google :) Pozdrav

SammyAnno
21-10-2009, 03:16 PM
..mora? im podesiti isti "workgroup" ...

akordeonista
21-10-2009, 08:27 PM
Hvala svima na odgovorima!
Uspeo sam da uradim sve sto je trebalo!:)

diviner
22-10-2009, 07:38 PM
Ako ruter ima vise LAN portova, onda on prakticno ima switch u sebi, i svejedno je da li su dva kompa povezana direktno ili preko switcha, u ovom slucaju rutera...

Najlakse je napraviti mrezu (sharing fajlova i printera) prateci windowsov wizard za kreiranje home mreze (Setup a home or small office network kada se udje u Control Panel->Network Connections). Tu samo izabrati tip mreze, i win ce automatski upaliti sharing opciju, poslije moze po volji da se stavljaju manual IP brojevi i da se jednim klikom sharuju folderi, diskovi itd...

akordeonista
23-10-2009, 03:39 PM
Da, ruter je sa 8 portova!
Sad sve radi kako treba, meni je sve ovo novo pa sam share-ovani disk trazio na drugom kompu u "My Computer"-u a ne u "My Network Place"-u!:banghead:
Ali dobro, ovo je prvi put da radim ovako nesto, sledeci put ce valjda biti malo lakse!:rolleyes:

Bota
24-10-2009, 11:11 AM
Zaobidji 'My Network Place'.

Puno jednostavnije je da kliknes na start menu pa run pa ukucas \\ i onda IP adresu racunara u mrezi kojem zelis prici.

Npr. ako ti je drugi racunar na adressi 192.168.1.4:

start menu -> run -> \\192.168.1.4

diviner
24-10-2009, 06:22 PM
E da, Bota je u pravu, to sam zaboravio dodati...

Znaci mozes pristupiti datom kompu na mrezi ovako kako je bota napisao, ili jednostavno pogledaj koji je computername tog racunara (ne ono sto pise "Computer Description" vec kad udjes desnim na My Computer->Properties->ComputerName-Change pa tu sta pise pod ComputerName), pa u obican windows explorer (bilo koji prozor koji je otvoren) kucas \\computername (odnosno sta ti je vec computername)...