Log in

View Full Version : YAMAHA MO6 ili KORG M3?

tex viler
18-09-2009, 12:16 AM
YAMAHA MO6 ili KORG M3 ili neka druga yamaha :-)
imam KURZWEILA KME61 kojeg prodajem pa bih ne?to bolje pazario :-)

akordeonista
19-09-2009, 05:29 PM
Mislim da poredjenje MO6 i M3 nije bas na mestu. M3 je sprava iz najnovije generacije klavijatura te se da porediti sa Motifom X, Fantomom G itd.
A razlika postoji i u ceni!

Tiki the Boyler
19-09-2009, 09:53 PM
A zašto dižeš ruke od Kurzweila?
Imaju i oni aktuelnih modela za razmatranje!

kravadinka
19-09-2009, 09:54 PM
Ne bih da uporedjujem, nemam najbolju polaznu tacku sto se tice Motif-a, ali za M3 mogu reci da kosta vise nego sto vredi, za mene je bila pravo razocarenje, pocevsi od dirki pa sve do samog sound-a.
Mozda sam ocekivao previse, ali za taj novac bih uzeo Kurzweil, naravno gledam sve iz svog ugla gde mi taj instrument treba za simulaciju zivih instrumenata, klavira, rhodes-a, duvaca i gudaca, dok uopste ne koristim shabanayzere i razne modulsane zvukove koje M3 verujem pruza.
A ako zelis toliko novaca dati samo za sampler, tu mi se jos manje svidja, za to postoji mnogo bolja varijanta od skupih klavijatura koje svakom danom bivaju sve vise deplasirane i obezvredjene.

Kurzweil PC1 mi je bio neuporedivo ubedljiviji i svirljiviji od M3 kojeg sam posle samo jedne pesme hteo da iskljucim i ona dobro poznata katastrofalna kontrola dinamike na Korgu gde ako zelis da bude vise dinamike, cak ni udaranjem po dirkama ne dobijes maksimalnih 127 velocity, a ako stavis malo manje onda dinamike skoro i da nema, odlicno za narodnjake, ali nikako za klaviraski nastrojene svirace, skoro duplo jeftiniji PC1 je potpuno druga dimenzija.

tex viler
19-09-2009, 11:13 PM
sla?em se za korga (do sada) samo sam htio da mi neko ka?e ko je i ovog probao. a i klavir mi nekako tanko, plastično zvuči. A kurzweila ima dobrih, ali sam se na yamahu nakačio, motif i čak mo6 i 8 nisu lo?e.

zmaj
20-09-2009, 01:21 AM
Recicu samo da je M3 za mene razocarenje epohalnih razmera! Sam materijal od koga je napravljen me je odbio i pre nego sto sam ga ukljucio... mislim da su sokovnici u srednjem cenovnom rangu uradjeni od kvalitetnije plastike! Ne smem ni da zamislim na sta ce ona glazirana bela jeftina plastika da lici posle par nosenja i svirki, kad se isprlja, pozuti i izgrebe (a hoce, koliko god covek da pazi jer se onakva plastika grebe i ako ga brises grubljom krpom). Dugmici-KATASTROFA!!! Dirke-prolaze... Ekran- dobar, ok odziv

Sto se zvuka tice...sta reci sem Korg. Ima par zanimljivih momenata... tacnije, sve sto je interesantno na njemu mi ne treba i nikada i nece, a ono sto mi najvise treba (piano, rhodes, brass, strings) je skroz neubedljivo u poredjenju sa Rolandom i Yamahom... Padovi su mu odlicni i te neke techno/trance zezalice...

Sve u svemu, po mom misljenju, Ok klavijatura za 1000 evra, ali za 1800 (za 61) nikako...
I takodje delim misljenje za dinamiku, tj. odsustvo iste... Mislim da ni cekicem niko nece izvuci 127 na njemu...
Moj savet je da gledas sve drugo...

as 78
20-09-2009, 08:14 AM
Ni meni se tipke na verziji M3 61 nikako nisu svidjele,ali me interesuje jesu li iste ili ne?to bolje na verziji M3 73?
Je li ko probao?

pecass
20-09-2009, 11:04 AM
Mislim da bi pljuvaci mogli malo da smire loptu:rolleyes:

Za pocetak- sprava za zivu svirku ili studio?

pa cu posle da nastavim sa argumentovanim tvrdnjama:wink:

tex viler
20-09-2009, 11:49 AM
Mislim da bi pljuvaci mogli malo da smire loptu:rolleyes:

Za pocetak- sprava za zivu svirku ili studio?

pa cu posle da nastavim sa argumentovanim tvrdnjama:wink:

Pa, ja bih volio da je oboje...
i mjenjam naslov u YAMAHA MOTIF XS6 vs KORG M3

kravadinka
20-09-2009, 12:27 PM
Ma mnogo para za dobijeno, bez mudrovanja i pametovanja...

pecass
20-09-2009, 12:50 PM
Delimicno si u pravu pogotovo u ovoj eri DZABE plug in-ova koji su emulatori svega i svacega je da jedna hardverska sprava preskupa8-)

Cak kada je moj dobar drugar M.Komnenic rasturi onako na delove - M3 bi trebalo da kosta kao sve klavijature tog ranga oko 1200 e.

Pitanje je sta zvuk(karma ili sam sklop samplova)hipoteticki u tebi radja ideju za komponovanje,aranziranje ili tweakovanje,ja licno sa Yamahom i Kurzweilom nikad nisam nasao zajednicki jezik,tj.od silnih prelistavanja zvukova-nisam ni zapoceo sa idejom a vec sam zaboravio sta sam hteo...:banghead:Korg mi to odmah nudi na tanjiru-te mu za to i hvala jer sam uobicajeno vezan za posao koji mora da bude gotov -JUCE.

Imam u set-up u trenutno 2 M3-modul i klavijaturu a vlasnik sam i prvog Oasysa koji je stigao kod nas i na kojem je Sky vrsio prezentacije/od 1993 sam imao od T3-Trynitia-Tritona-Karmu-Extrema-M3-tako da sam prosao sve njihove workstatione(i puno para su mi zaradili) tako da verovatno znam sta pricam8-)

Korg je napravio kardinalnu gresku trpanjem svakojakih efekata na svoje programe i samim tim ubio osnovu svog sample talasa - proveri - ako mozes i uporedi sa bilo kojim drugim klavijaturom osnovni sample bez efekata i dobices skoro isto.

Kombinacija klavijatura koju bi koristio je takodje bitna - naime Yamah i Korg - ko dva cira u vreci - ne idu zajedno - pogledaj temu oko novog albuma Infected Mushrom-i videces idealan setup sa Yamahom.

Korg i Roland - to ti je dobitna kombinacija-neka ostali daju svoj sud o tome...

nastavice se.....:wink:

To sto izgleda ko Ipod workstation je vrlo precizno i osmisljeno kome je namenjen a pritom dobijas 3 - zapravo skoro 4 Korga u jednom:

M3+Radias(optional)+Kaoss pad+Oasys(EXP biblioteka)

Najbitnije je koliko tebi lezi i koliko utice na tvoju kreativnost!

Jer u ruke Mandusica Vuka....jasta ce da se desi

kravadinka
20-09-2009, 03:14 PM
Podjimo od same srzi... Korg je oduvek bio siroviji od Yamahe i Rolanda, koji su opet bili suvise plasticni i usminkani, kao Diznijevi crtani filmovi, previse slatki, tako da ni sa cim nisam bio zadovoljan kad su u pitanju klavijature, ali...

Poenta takvog instrumenta za zivu svirku je simulacija odredjenih instrumenata koji nisu dostupni, gudaci, duvaci, klaviri, pa i odredjeni synth zvukovi, sto ce manje-vise svaka od ovih uraditi prilicno slicno, opet u svom maniru... Ako je LIVE nastup u pitanju uvek sam bio za Korg-a iz razloga sto je siroviji i mnogo bolje izlazi u teskim uslovima exploatacije, na raznim ozvucenjima gde je punch i dinamka bitna, dok se u studiju to ne mora pokazati kao dobro... Ne govorim o narodnjacima tezgarosima, njihovo poimanje zvuka je bolesno, pa je i svaka prica o istom uzaludna...

Bio bih malo blesav kada bih klavijaturu koristio za klavire u studiju, ili gudace, pa i duvace, to se svira zivo, u najgorem slucaju mnogo su uverljiviji virtualni instrumenti sa visegigabajtnim sempl bankama, sto opet ne treba uzeti za sveto slovo, ne mora da znaci, ponekad bude i obrnuto...
Kad su u pitanju synth zvukovi, razne atmospfere, padovi i modulisani zvukovi, prica je dijametralno razlicita, bez dobre masine nema pravog zvuka, tu virtualizacija ne pomaze, bar ne jos uvek u pravoj meri... Jos uvek za neke stvari imam stari i tanki X3, prosto osamdesete se cuju u njemu i ne bih ga menjao... Najgore je sto svaka sprava ima par stvari nezamenjivih, aali ti pritom moras platiti 2k eura pa i vise da bi joj cena posle bila 10 puta manja...

Sto se tice tvog iskustva, slazem se sa svim sto kazes, uvideo sam to i sa dosta manje svog iskustva, jednostavno je tako... Kao konkretan primer, u petoclanom bendu, gde mi je klavijatura sluzila za klavir, rhodes, stringse i poneki synth zvuk, klaviri su ubedljivo najbolje legli u ostru, dinamicki progresivnu i energicnu svirku sa Korg-a PA-50 koji se tada nasao tu negde... Isprva ismevan, a onda uporedjen sa M3 klavirima koji zvuce kao stari Casio (uz svo postovanje za Casio :D), Fantomom koji na tiho radi, a u bilo kojim drugim uslovima gde se uduplana oktava u kontri i sub kontri ne cuje kao klavir, vec kao cembalo...
Sam zvuk klavijature na tiho i u studiju je jedno, a njegova korisnost na svirci je drugo i nazalost, Korg je omanuo sa dinamickim podesavanjima u par serija, pa sada je poceo biti mekan i sav nikakav, definitivno promasaj...

Sto se ticeefekata, oni su odlicni, oduvek su takvi, istina ne znam za to sto pominjes, to cu proveriti da cujem go sempl, ali skoro smo se igrali sa PA-800 i efektima, postovacu jednom neki snimak kako moze da zvuci ta igracka kad se iskoriste svi potencijali...

zmaj
20-09-2009, 04:55 PM
@Kravadnika

Uz svo duzno postovanje, ali ni u cemu se ne slazem sa tobom:grin:

Prvo, nije bas za poredjenje aranzerske klavijature sa workstationima... Imam i Korg Pa1x i Roland Fantom i jos jedan stage piano i sve i svasta pre toga i zato to i mogu da tvrdim... Aranzer ima totalno drugaciju namenu od synth/workstation klavijature i sve je podeseno tome, od dirki, dinamike do efekata i zvukova koji su onako, univerzalni, maksimalno isprocesirani i prijamcivi uhu na prvo slusanje... jer je poenta da sednes i da sviras i da bez mnogo cackanja to zvuci OK. Mozes da poredis Tritone, Motife, Fantome, M3 medjusobno ali ne i PA800 ili PA 50 ili Tyros i slicne sa njima...

Ovo da je Korg siroviji od svih drugih mi je bas cudno da cujem, posto je to klavijatura sa najprocesiranijim zvucima za koju znam... nema tu niceg sirovog, sve sami efekti... kao i to sto kazes da izlazi iz "guzve" u zivoj svirci, kad je poznat po tome da se obicno gubi i da ne izlazi nikako...:confused:

Jedino se slazem sa Pecass-om da je Korgov workstation u slucaju masovne eksploatacije najbolje resenje, jer bez mnogo cackanja, na prvu loptu daje korektne zvuke... ukljuci i sviraj! Za razliku od npr. Rolanda, gde sam se ja licno razocarao na prvo slusanje. Meni su njegovi fabricki zvuci polu-upotrebljivi, ali nakon cackanja i namestanja od njega bukvalno mozes da napravis Korgovog ubicu...

I da ne zaboravim, ne picim narodnjake, tako da... mada i ti narodnjaci danasnji su vise house/ techno nego zurle i te stvari, tako da mislim da je i sto se toga tice M3 bolje resenje zbog svih tih sytnh zezalica koje se za ove moderne narodnjake masovno koriste...

kravadinka
20-09-2009, 08:10 PM
Procitaj jos jednom sta sam napisao, pa mozda onda shvatis... Cenim da si iskren da posedujes sve to, ali pricas kao laik i takva su ti zapazanja... NHF... :wink:

zmaj
20-09-2009, 11:23 PM
Pa evo procitah jos jednom... i opet sam razumeo da poredis M3, Fantoma (workstationi) i pa50 i pa800 (aranzeri) i da ti je klavir sa M3 kao sa Casio-a, klavir sa Fantoma kao cembalo, a onaj na aranzeru Korg PA50 ti se pokazao kao najbolji...i najbolje izlazi na zivoj svirci u bendu... ja onako kao laik to ne mogu da razumem...jbga, valjda ne znam:grin:

I da... posedujem sve to i izmedju ostalog, resio sam da prodam Pa1x jer mi trenutno ne treba za posao, pa ako te zanima mozemo da se dogovorimo...:)

Ne znam da li treba da napominjem, ali ipak... takodje NHF:)

zmaj
20-09-2009, 11:28 PM
Korg je oduvek bio siroviji od Yamahe i Rolanda, koji su opet bili suvise plasticni i usminkani, kao Diznijevi crtani filmovi, previse slatki

Ako je LIVE nastup u pitanju uvek sam bio za Korg-a iz razloga sto je siroviji i mnogo bolje izlazi u teskim uslovima exploatacije, na raznim ozvucenjima gde je punch i dinamka bitna, dok se u studiju to ne mora pokazati kao dobro...

Kao konkretan primer, u petoclanom bendu, gde mi je klavijatura sluzila za klavir, rhodes, stringse i poneki synth zvuk, klaviri su ubedljivo najbolje legli u ostru, dinamicki progresivnu i energicnu svirku sa Korg-a PA-50 koji se tada nasao tu negde... Isprva ismevan, a onda uporedjen sa M3 klavirima koji zvuce kao stari Casio (uz svo postovanje za Casio :D), Fantomom koji na tiho radi, a u bilo kojim drugim uslovima gde se uduplana oktava u kontri i sub kontri ne cuje kao klavir, vec kao cembalo...

Sto se ticeefekata, oni su odlicni, oduvek su takvi, istina ne znam za to sto pominjes, to cu proveriti da cujem go sempl, ali skoro smo se igrali sa PA-800 i efektima, postovacu jednom neki snimak kako moze da zvuci ta igracka kad se iskoriste svi potencijali...
Evo, da ne bude da izmisljam...:confused:

tex viler
20-09-2009, 11:44 PM
ja nemam ni jednu od tih klavijatura i ovako po onome ?to sam čuo sa raznih izvora po netu motif djeluje najozbiljnije i jednostavno mi se najvi?e sviđa, općenito, a i svira ga renato neto klavijaturist od mog najdra?eg glazbenika na planeti PRINCE-a!!

zmaj
20-09-2009, 11:46 PM
Pa u svakom slucaju neces pogresiti...

tex viler
22-09-2009, 09:44 PM
Koji je jači što se tiče semplera? motif ili M3?

EDIT:

A šta mislite o YAMAHA S 90 ES u usporedbi sa motif xs6?

tex viler
15-10-2009, 01:21 PM
A KURZWEIL PC3 u usporedbi sa ovim navedenim?

darkstar
15-10-2009, 04:48 PM
mislimo da se ostavis foruma i odes da probas licno .

Jer :

100 ljudi 100 cudi
100 zena 200 sisa (uglavnom).