View Full Version : UAD-2 - tips & tricks...
Komplex
17-09-2009, 12:24 PM
Pozdrav svima,
Pre 2 nedelje sam uzeo UAD-2 Nevana 64 pa me zanima da li ima ovde jos ljudi koji je koriste i kakva su vasa iskustva? Sta koristite od pluginsa? Ja sam za 100$ voucher uzeo DE-Eser. Ne znam koliko je to dobro ili lose (do sada sam koristio onaj standardni iz cubase-a i on je bio skroz oke al reko da probam, kad vec ne kosta :D haha).
Sta mislite o mastering bundle-u? Je'l se isplati pazariti to?
Kako je za mix bundle? koristite pre-sets pa ih modifikujete kako vama odgovara ili sve radite sami?
ja sam cuo samo najbolje o tim UAD-2 Nev karticama pa me bas zanima sta gde i kako :)
Sto se mene tice, mozemo da kacimo i mix-stvari koje radimo na tim karticama i dajemo kritike jedni drugima. Sta bi moglo da se popravi, sta kako gde itd.
Pozdrav!
ps: jedina glupost je sto sam sad uradio fresh instalaciju windowsa (odlucio se na home verziju xp-a, nekako mi je naj iako nisam mislio da cu to ikada reci u zivotu haha). Veceras idem da kupim key za isti kako bih mogao da apdejtujem sistem jer mi ovako PCIe slot ne prepoznaje karticu koja je pre reinstalacije sljakala bez ikakvih problema.
Bockie
17-09-2009, 12:53 PM
PCIe slot ne prepoznaje karticu koja je pre reinstalacije sljakala bez ikakvih problema.
Teoretski bi morao da iscupas kartu pa da instaliras software pa da zabodes kartu nazad,posto je kod uad-a obrnuto - prvo software pa hardware...
Ja sam uspeo bez cupanja,cisto da ne drkam slotove i srafove i pola kucista da povadim,da bi otkopao kartu...
1. Odes u device manager i nadjes uad ili taj slot i disejblujes (disable) taj device!
2. Instaliras ponovo uad software i odes ponovo u device manager i enable device ,restart i to je to, bez cupanja...
Komplex
17-09-2009, 01:09 PM
hvala BB...ja sam cak sam dva puta cupao kartu pa instalirao software. Pokusao sam cak i sva tri PCIe slota na motherboardu tako da kontam da moze da bude samo do win/motherboard drivera, ili se varam? ne znam, videcu veceras sta i kako kad apdejtujem win.
Pokusacu i ovo sto si ti rekao, cisto da nisam probao jer se kod jebene tehnike nikada ne zna. I audio kartica mi je proradila na totalno lud nacin haha.
Hvala jos jednom
Komplex
19-09-2009, 04:06 PM
i idemo...ovo vam je zaista mali vocal-mix-test sa instrumentalom u pozadini...konacno sam osposobio moju uad karticu tako da sad sve kuul sljaka.
e pa ovako, vocal je usnimljen na:
1. sehnheiser mic: 935e - inace live mikrofon :P
2. DSP 2 - preamp
3. m-audio delta 44 audio kartica
4. mic je stajao u sobi, nikakva izolacija, nista...
na instrumentalu nisam nista radio (a nemam ni kanale tako da nisam hteo bezveze da lupam neke limitere (mada kako cujem, inst. je vec napumpan))
a rezultat je:
http://rapidshare.com/files/282230992/Komplex_-_Voc_test_mix.mp3
^^napravio sam direkt link tako da samo klik i download.
inace, ovde sam koristio 1073SE + UAD-2 De-Eser + 1176SE Classic FET Compressor.
Kritike su uvek dobrodosle :)
ps: jesam li ja jedini koji koristi UAD 2 ovde ili ostali iskusniji "lafovi" nece da pricaju sa novajlijama? :D
pozdrav
Komplex
19-09-2009, 04:26 PM
e da, cisto informativno (i nisam jedini koji ima/ je imao ovaj problem)
dakle: dve PCIeX graficke karte + uad 2 = NO GO i to u mnogim slucajevima.
Opsirnije o problemu procitajte ovde:
http://www.studionu.com/uadforums/viewtopic.php?f=11&t=10186
awacs
19-09-2009, 04:42 PM
ps: jesam li ja jedini koji koristi UAD 2 ovde ili ostali iskusniji "lafovi" nece da pricaju sa novajlijama? :D
Jbg, nemam UAD, a ni ne osećam se kao laf, ali nema veze. Koje su ti bile vrednosti parametara na 1176? Sve mi se čini da bi bilo bolje da je attack time (dosta) sporiji. Bez obzira na to što je vokal jak u miksu, i dalje mu fali prezentnosti. Kao da si ga drastično zgužvao, pa dobio mnogo struje umesto da dobiješ vokal "in your face".
Možda tripujem, ali kod domaćeg rapa stalno čujem isti problem - svi guraju RMS na vokalu kao da se radi o masteringu, a ne miksu. A nije fora smo u RMS-u, fora je i u tranzijentima. Ne znam da li sam jasan, al' objasniću ako treba...
Pozdrav,
Vasa
Komplex
19-09-2009, 05:18 PM
mislio sam samo zbog zainteresovanja za thread:)nista drugo.
delimicno kapiram sta hoces da kazes al' posto sam ja bas ruki u ovom, mogao bi da mi pojasnis malo detaljnije (ukoliko imas vremena i volje, razume se) :)
pozdrav
e da, ovo je skrinshot 1176:
http://rapidshare.com/files/282260057/Neve_1176.JPG
^^
awacs
19-09-2009, 06:56 PM
e da, ovo je skrinshot 1176:
http://rapidshare.com/files/282260057/Neve_1176.JPG
^^
...al' nisam mislio na Neve (1073), nego na UA 1176 (limiter)
Pozdrav,
Vasa
Komplex
19-09-2009, 08:03 PM
au, ovo je bas bolelo. Izvini covek,
<table style="font-size: 9pt;" width="100%" border="0" cellspacing="0"><tbody><tr id="z_282311110" style="background-color: rgb(255, 255, 255);"><td style="border-top: 1px solid rgb(142, 144, 143);">
</td><td style="border-top: 1px solid rgb(142, 144, 143);">http://rapidshare.com/files/282311110/1176SE.JPG
</td></tr></tbody></table>
^^ evo ga, hvala jos jednom!
idekius
20-09-2009, 12:00 AM
UA Neve 1073 i 1081 koristim za mnoge stvari (posebno bass i kick, jer u donjem opsegu otkidaju... bustuju kao ludi, a ne muljaju), ali za vocal vrlo retko. Mislim... stvar ukusa, ali... retko gde legne na vokal, ali gde legne, legao je. Previse su to brutalni eq-i. Za vocal mi se vise svidja UA Pultec i Pultec Pro.
Da... sto se kompresora tice... zasto SE? Jesi li probao 1176 LN? Probaj i UA LA2A.
Sto se tice ovog snimka... nisam siguran, ali mi se cini da pre svega treba probati drugi mic, preamp, ad, pa tek onda stvari vezane za mix.
Komplex
20-09-2009, 12:15 AM
^^ e, to su efektni koje cu prvo morati da pazarim pa tek onda radim sa njima. Trenutno posedujem samo one standardne Neve effekte koji dolaze uz Nevana 64. Hvala na savetu, pokusacu to u svakom slucaju. Sutra posle snimanja kacim nesto snimano sa novom opremom...onda mozemo da pricamo dalje :)
Hvala na savetima, kritikama itd.
Pozdrav,
Dalibor
idekius
20-09-2009, 12:21 AM
Cekaj.. pa onaj Pultec eqp-1, koji nije pro, valjda ide uz standardni paket koji ide uz karticu?
Stvarno nista ne daju uz kartu, a da vredi.. da su barem LA2A dali...
Komplex
20-09-2009, 08:44 AM
u pravu si, Pultec je u paketu. Nisam stigao ni da isprobam sve jos uvek, sori haha. Elem, sta bi ste preporucili? i meni je steta za LA2A, njega su zaista mogli da ubace u paket...a mogli su i barem nesto iz Mastering Bundle-a ili tako neki malo jachi efekat, ne bi im propala firma haha.
Nego, sta bi ste vi meni preporucili od plug-insa? recimo za nekih 1500dollara..ono osnovno za pocetak sto bi moglo da koristi? Kod mene ce se vrteti najvise vocali i rep instrumentali...ne planiram jos nista da radim sa "live" instrumentima itd...
Tribal_kg
20-09-2009, 02:03 PM
Neces nista dobiti kupovinom novih plug-insa. Radi sa tim sto imas i njih nauci kako se koriste. Nije sve u opremi i alatu vec u tome kako ga koristis.
Poz druze. ;)
Nego, sta bi ste vi meni preporucili od plug-insa? recimo za nekih 1500dollara..ono osnovno za pocetak sto bi moglo da koristi?
Za te (ili cak manje) pare, mozes kupiti sve zive plug-inse, ima ih po forumu.
Mive
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.