View Full Version : Procenat prilikom sklapanja ugovora i zakonska strana?
koji su oubicajeni (ako postoje) procenti kod sklapanja ugovora izmedju muzicara i recimo izdavacke kuce?
ili su u mozda u pitanju fiksne sume za muzicara, mada mi procenti od prodaje deluju korektnije
i u vezi toga, po kom osnovu se isplacuje muzicar kod nas? koliko vidim u zakonima jedini nacin mi deluje ugovor o delu, ali dazbine koje firma (ovde izdavacka kuca) placa u tom slucaju su dosta velike, prakticno oko 70% od isplacene sume.
ako je to sistem, jako je lose po sve.
recimo da je cena albuma 400 din
ako muzicar dobija 200 (sto je po meni malo, ali ajde), drzava dobija 140, a izdavacu ostaje 60.
i to je neka utopijska rachunica bez ostalih troshkova, jer od tih 400 nije sve profit, pa je situacija josh gora i nije mi jasno kako uopshte sve opstaje.
muzicar verovatno dobija dosta manje (15-20-30% ??), jer ne znam koliko bi opstao izdavac sa 60 dinara.
eto to me zanima ako neko moze da objasni da li je uopshte takav sistem ili nekako drugachije funkcionishe
VladaNS
07-02-2010, 03:46 PM
Ne dobijas nista od prodaje. Ne dobija ni izdavac nista od prodaje. Sve je to utopija. Izdavacka kuca mog benda je prodala 300 nasih diskova + diskovi koje je bend prodao (100) i od toga smo dobili za pljeskavicu... ali shpikovanu :D
Ne dobijas nista od prodaje. Ne dobija ni izdavac nista od prodaje. Sve je to utopija. Izdavacka kuca mog benda je prodala 300 nasih diskova + diskovi koje je bend prodao (100) i od toga smo dobili za pljeskavicu... ali shpikovanu
Da netko sam tiska cde i proda toliko na svirkama i slično, zaradio bi na toj tiraži neku paru, bar za opremu...
Ne vidim neku prednost danas u malenim labelima, ako se radi o underground glazbi i malim tiražama... pogotovo jer labeli baš ne promoviraju ili ne rade booking za nešto što nema veliku tiražu i ne donosi nekakav profit...
Sve više bandova danas objavljuju sami albume... umjesto da čekaju godinama da im netko ponudi ugovor... na taj način, zarada od prodaje ide direktno bandu...
Mislim da većina ljudi ne zarađuje ništa od underground glazbe danas ionako, pa se sve svodi na gušt, slobodno vrijeme i svakodnevni posao...
:)
DaBear
08-02-2010, 07:17 AM
koji su oubicajeni (ako postoje) procenti kod sklapanja ugovora izmedju muzicara i recimo izdavacke kuce?
ili su u mozda u pitanju fiksne sume za muzicara, mada mi procenti od prodaje deluju korektnije
i u vezi toga, po kom osnovu se isplacuje muzicar kod nas? koliko vidim u zakonima jedini nacin mi deluje ugovor o delu, ali dazbine koje firma (ovde izdavacka kuca) placa u tom slucaju su dosta velike, prakticno oko 70% od isplacene sume.
ako je to sistem, jako je lose po sve.
recimo da je cena albuma 400 din
ako muzicar dobija 200 (sto je po meni malo, ali ajde), drzava dobija 140, a izdavacu ostaje 60.
i to je neka utopijska rachunica bez ostalih troshkova, jer od tih 400 nije sve profit, pa je situacija josh gora i nije mi jasno kako uopshte sve opstaje.
muzicar verovatno dobija dosta manje (15-20-30% ??), jer ne znam koliko bi opstao izdavac sa 60 dinara.
eto to me zanima ako neko moze da objasni da li je uopshte takav sistem ili nekako drugachije funkcionishe
ha ha ha ...kakva utopija !! Kod nas nema nista od prodaje! Nula! Sipak!
Preko, "na zapadu" od prodaje CD-a (album ili singl) band UGLAVNOM dobije 15% od velikoprodajne cene, ALI TEK POSTO SE ISPLATE SVI TROSKOVI SNIMANJA i POLA TROSKOVA PROMOCIJE i VIDEA !!!! Znaci - opet nista!
CD album se prodaje za oko ?5 (velikoprodajna cen) - znaci bendu ?0.80 ili ti ?1 da podeli...
a ako je download (sto se najvise prodaje) ?0,90 -30% za (prodavca/iTunes / Beatport,ko vec.) , pa od toga izdavac uzme njihov deo, i bendu ostane...opet NISTA !
kako god se okrenes...nema leba
HeatMan
09-02-2010, 04:15 PM
nema leba.. zaradjuje se koliko toliko na nastupima..
vecina ovde iskeshira izdanje i ne povrati lovu.. u srbiji jedino ako si veliki potencijal ili josh bolje poznat i veliki izvodjach, mozesh da dobijesh neki avans. koji je uglavnom premali i u najboljem sluchaju moze da pokrije troshkove snimanja i benzina.
poz
VladaNS
10-02-2010, 11:18 AM
Jedino sto me obraduje je kad na kraju godine dobijem par hiljada od sokoja zbog radijskih i tv emitovanja. Ali na kraju i to zavrsi u "budzetu benda" :banghead:
Bockie
10-02-2010, 11:39 AM
Cika Bear je u pravu.
U principu, ako prodajes pesmu ili aranzman ili sta vec, lova odmah, i tu se na domacem trzistu znaju manje - vise cene u odnosu na "kvalitet" texta,muzike ili aranzmana...
Jedino sto me obraduje je kad na kraju godine dobijem par hiljada od sokoja zbog radijskih i tv emitovanja. Ali na kraju i to zavrsi u "budzetu benda"
U, pa dobro je! Znam da i neki poznati koji se ne skidaju sa tv dobiju sipak od sokoja...
Budzet benda, obicno znaci da ekipa ode i olesi se od alkohola... :D
VladaNS
11-02-2010, 09:50 AM
U, pa dobro je! Znam da i neki poznati koji se ne skidaju sa tv dobiju sipak od sokoja...
SARS i "Budjav lebac". Mislim da su dobili 17 dinara za godinu dana emitovanja, to sam negde procitao :rotfl:
Bockie
11-02-2010, 11:11 AM
SARS i "Budjav lebac". Mislim da su dobili 17 dinara za godinu dana emitovanja, to sam negde procitao :rotfl:
E sad, to je drugo... Nemam nista protiv njih,zivota mi, ali realno , njih i nisu emitovali nesto puno. Ja sam mozda par puta sreo na tv - spot...
To sto smo svi imali to na mobilnom ne ide pod "javno izvodjenje"...:(
citao sam za taj sars slucaj. navodno je samo radio b92 prijavio da je jednom u toku godine pustio pesmu i to je tih neshto dinara shto su dobili.
ne znate jel tuzno ili smeshno
imam josh jedno pitanje oko prodaje muzike, konkretno mp3, ali razlikuje se dosta od ovoga, pa cu otvoriti novu temu
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.