View Full Version : Upareni Adam A7?
Zeroo
14-09-2009, 01:50 PM
Interesuje me da li se Adam A7 monitori proizvode i prodaju kao upareni od strane fabrike ili nije vazno da li ih treba uparivati.Recimo na mojim Adamima A7 nisu isti serijski brojevi.Na jednom je P-60922 a na drugom P-60929......
boggy
14-09-2009, 01:57 PM
Interesuje me da li se Adam A7 monitori proizvode i prodaju kao upareni od strane fabrike ili nije vazno da li ih treba uparivati.Recimo na mojim Adamima A7 nisu isti serijski brojevi.Na jednom je P-60922 a na drugom P-60929......
Ako zvucnici stignu novi ali nerazradjeni, onda nema sanse da su ikada uparivani u fabrici.
Za taj cenovni rang PRAVO uparivanje (merenje mnogo komada, pa odabir slicnih) bi bilo preskupo, medjutim, i za daleko veci cenovni rang, primetih da nema dodatnog uparivanja u samoj fabrici.
Meriti nerazradjen zvucnik ne znaci skoro nista... tako da i ako ga mere, posle razradjivanja moze otici na bilo koju stranu...
S jedne strane, kvalitetne komponente obezbedjuju nadu da nece biti odstupanja veceg od 1.5dB, ali bez provere i merenja, ponekad to moze biti SAMO nada.
Koliko vidim, to je jedino ostvarivo za jako skupe monitore, i custom sisteme.. tu se jedino mozda moze isplatiti birati komponente i uparivati ih...
sve ostalo ... bice preskupo i niko im nece kupovati proizvode.
pozdrav
bogi
Zeroo
14-09-2009, 02:04 PM
Hvala Boggy!
slowstar
24-09-2009, 12:34 AM
"Beli covek zbori mudre reci" Mislim naravno na Bogija, i dodajem da ce vecu razliku od tih 1,5 db praviti sama postavka zvucnika u sobi, izuzev ako nije do bola akusticki sredjena...Kao kuriozitet napominjem da sam uz Behringer monitore, koje sam jedno vreme imao, dobio frequency graphove, posebno za svaki zvucnik, sto je ironija...mada, iskreno govoreci, bilo je veoma prijatno slusati gotove mikseve, ili CD-ove na tim monitorima ("Truth") jer su zbog svoje "smiley" karakteristike zvucali impresivno, ali za rad su skoro neupotrebljivi, jer sve "ulepsaju" i laskaju...Adami, A7 su sasvim druga prica, i cestitam svakome ko ih je kupio!
boggy
24-09-2009, 08:01 AM
...... i dodajem da ce vecu razliku od tih 1,5 db praviti sama postavka zvucnika u sobi, izuzev ako nije do bola akusticki sredjena............
Pa, "veca razlika" ce, po mom iskustvu, postojati samo na merenjima, jer, bez obzira na uticaj akustike prostora prilikom merenja zvucnika u tom prostoru, elektroakusticke razlike izmedju dva zvucnika za stereo monitoring prave sebi svojstven fenomen, koji se svodi na povecavanje nivoa konfuzije u glavi prilikom slusanja (ne znam kako da ga drugacije definisem). Drugim recima, razlike izmedju odziva koje su pod uticajem akustike prostora, i one druge, koje su pod uticajem elektroakustickih razlika izmedju dva zvucnika, ljudski mozak percipira drugacije, i moze da ih razlikuje.... u toj meri da mu razlika izmedju zvucnika predstavlja veci problem za navikavanje, od razlika koje uzrokuje akustika prostora.
Ne bih dalje o ovome naglabao, posto nemam odakle barem da procitam vise... samo navodim da smo zapazili (iskustveno) opisani fenomen.
pozdrav
bogi
LACKY
24-09-2009, 09:06 PM
Uparivanje ovakvih stvari bi bilo ravno uparivanju automobilskih guma kod vukanizera!
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.