View Full Version : cubase 3 i raid 0 polje
beat dis
09-09-2009, 07:35 PM
pozdrav
nakon du?e vremena ponovo se javljam sa pitanjem.radim u cubaseu 3 na PC-u.kako na matičnoj ploči imam implementiran raid kontroler,probao sam dva identična diska spojiti u raid 0 polje.sve je super.windowsi se di?u puno br?e,aplikacije se br?e otvaraju,u principu sve leti.sve leti osim cubasea.puno mi br?e počinje pucketati i zapinjati nego prije s klasičnim diskom,radeći naravno na istoj latenciji.pa me zanima kakva su va?a iskustva s cubaseom u raidu.mo?da bih trebao pri konfiguraciji raida promijeniti "block size"? trenutno sam ga namjestio na 128 kb.
Nemoj me dr?ati za reč, ali mislim da je u raid-u obično 64kB. Morao bih proveriti, ali nemam ni jednu ma?inu koju mogu da restartujem sad.
diviner
11-09-2009, 08:49 AM
Moras napisati na kojoj ploci si napravio RAID (koji kontroler je zaduzen za isti). Ako si to radio na intelovoj ploci ICH kontroleru, onda bi sve trebalo da radi ok (mada i tad je ponekad potrebno upariti diskove i stripsize).
beat dis
11-09-2009, 12:08 PM
Nemoj me dr?ati za reč, ali mislim da je u raid-u obično 64kB. Morao bih proveriti, ali nemam ni jednu ma?inu koju mogu da restartujem sad.
istina.gledao sam malo po internetu i ljudi ka?u da je najče?će ponuđen default 64 kb,međutim meni je ponuđeno 128 kb,pa sam to i prihvatio.
beat dis
11-09-2009, 12:31 PM
Moras napisati na kojoj ploci si napravio RAID (koji kontroler je zaduzen za isti). Ako si to radio na intelovoj ploci ICH kontroleru, onda bi sve trebalo da radi ok (mada i tad je ponekad potrebno upariti diskove i stripsize).
ploča je inače gigabyte ga-965p-s3 i u knji?ici pi?e da ima gigabyte sata ll kontroler (2 utora za diskove) i intel ich8 kontroler (4 utora).a diskovi su seagate 320 gb identični modeli.i spojeni su na gigabyte kontroler.
diviner
11-09-2009, 05:51 PM
ploča je inače gigabyte ga-965p-s3 i u knji?ici pi?e da ima gigabyte sata ll kontroler (2 utora za diskove) i intel ich8 kontroler (4 utora).a diskovi su seagate 320 gb identični modeli.i spojeni su na gigabyte kontroler.
Upravo je to ono sto pricam. Taj kontroler je spojen preko PCI magistrale, losih je performansi, i treba ga izbjegavati za bilo kakvu namjenu, sem kao dodatne SATA portove. Jedini RAID integrisani kontroler koji se pokazao koliko toliko pouzdan jeste onaj ugradjen u ICHxR chip a ti nemas takvu verziju ploce (takve ploce su skuplje), tako da trebas sto je prije moguce izbaciti raid iz upotrebe (prebacis podatke, raskacis raid, prikljucis diskove i vratis podatke).
beat dis
11-09-2009, 06:17 PM
to sam si i mislio.a dali bi se situacija popravila ako bih promijenio taj block size?i dali bi bilo bolje rje?enje kupiti poseban kontroler,neki jeftiniji (50-60 eura)?
diviner
12-09-2009, 10:35 AM
Tesko da bi se situacija promjenila sa mjenjanjem block size-a iz prostog razloga sto ti je taj kontroler jednostavno los za bilo koju namjenu.
Kupovina nekog dedicated kontrolera (recimo Areca) od 100nak eura bi bilo odlicno rjesenje (za 60-70 eura veoma tesko) , posebno ako se ima u vidu da takvi kontroleri rade dobro i u RAID5 modu. Medjutim takvih tesko da ima na nasem trzistu (mi ih imamo problem naci i u Slovackoj koja je u EU i sada u euro zoni, a kamoli ovdje).
Ovi kontrolercici od 30ak eura koji se mogu naci kod nas su otprilike istog kvaliteta kao i taj na kojem si pokusao da koristis raid.
Najjeftiniji put do stabilnog RAIDa jeste da jednostavno prodas tu maticnu plocu i uzmes neku koja ima ICHxR kontroler (recimo EP45-UD3LR, i to da pozuris posto ce ih biti jos neko kratko vrijeme).
beat dis
12-09-2009, 06:05 PM
Tesko da bi se situacija promjenila sa mjenjanjem block size-a iz prostog razloga sto ti je taj kontroler jednostavno los za bilo koju namjenu.
Kupovina nekog dedicated kontrolera (recimo Areca) od 100nak eura bi bilo odlicno rjesenje (za 60-70 eura veoma tesko) , posebno ako se ima u vidu da takvi kontroleri rade dobro i u RAID5 modu. Medjutim takvih tesko da ima na nasem trzistu (mi ih imamo problem naci i u Slovackoj koja je u EU i sada u euro zoni, a kamoli ovdje).
Ovi kontrolercici od 30ak eura koji se mogu naci kod nas su otprilike istog kvaliteta kao i taj na kojem si pokusao da koristis raid.
Najjeftiniji put do stabilnog RAIDa jeste da jednostavno prodas tu maticnu plocu i uzmes neku koja ima ICHxR kontroler (recimo EP45-UD3LR, i to da pozuris posto ce ih biti jos neko kratko vrijeme).
ni?ta.izgleda da mi preostaje vratiti diskove u normalni mod ili kupiti neki ozbiljniji kontroler.puno hvala na pomoći.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.