View Full Version : hitno - vezani problemi
Dame kmica
07-09-2009, 08:56 PM
ovako stoje stvari - od opreme imam mic behringer B1, preamp mic100, zvucna je audophile 2496, kablovi,slusalice,stalak i ostala stand. sranja... e sada imam i napravljani pop filter znaci ja napravio sranje ali opet imam problem sa bassom u vokalu...interesuje me da li ce se taj problem rijesiti kupovinom pravog pop filtera/killera/blokera ili kako ga vec zovete... uz to me interesuje koji mi je program najbolje koristiti za produkciu vokala prije svega za kompresiju vokala... i za kraj me interesuje jos na koliko da postavim sample rejt na ovom delta panelu trenutno je na 96 000 cini mi se i to pri 128samplova latencije... molim vas hitno
<script src="http://www.coolchaser.com/javascripts/freecause.js" type="text/javascript"></script><script src="http://www.coolchaser.com/javascripts/freecause.js" type="text/javascript"></script>
Reinhardt
07-09-2009, 09:05 PM
koristi opciju search:)
Dame kmica
07-09-2009, 09:30 PM
ako si mislio da potrazim na forumu, sto vjerovatno i jesi.. rado bih al se ne snalazim ovdje bas najbolje uz to, problem je s nazivima tema tako da je tesko naci odgovarajuce... :D
pa bi bio zahvalan na neke konkretne odg ili linkove :D hvala unaprijed
awacs
07-09-2009, 09:36 PM
koristi opciju search:)
...a ako je zaista hitno angažuj nekoga ko već zna odgovore na ta pitanja.
Pozdrav,
Vasa
P.S. Sve to što bi ti hteo da znaš ne može da se objasni u par reči. Ako ti neko bude rekao da može - taj te loži.
P.P.S. Ili bar reci šta je najhitnije od svega što si nabrojao.
Dame kmica
07-09-2009, 09:43 PM
znam da se ne moze objasniti u par rijeci. nisam ni mislio , mene konkretno najvise interesuje ovo pitanje u vezi bassa u vokalu... ostalo je sporedno jel... i ponavljam ne snalazim se dobro na forumu jos sam novi... pa eto ako neko bar moze sa problemom oko bassa da mi pomogne..
awacs
07-09-2009, 09:46 PM
znam da se ne moze objasniti u par rijeci. nisam ni mislio , mene konkretno najvise interesuje ovo pitanje u vezi bassa u vokalu... ostalo je sporedno jel... i ponavljam ne snalazim se dobro na forumu jos sam novi... pa eto ako neko bar moze sa problemom oko bassa da mi pomogne..
Za početak odmakni pevača na jedno 20 cm od mikrofona i reci mu da peva malo "pored" istog, a ne direktno u njega. Eksperimenti?i malo.
ovako stoje stvari - od opreme imam mic behringer B1, preamp mic100, zvucna je audophile 2496, kablovi,slusalice,stalak i ostala stand. sranja... e sada imam i napravljani pop filter znaci ja napravio sranje ali opet imam problem sa bassom u vokalu...interesuje me da li ce se taj problem rijesiti kupovinom pravog pop filtera/killera/blokera ili kako ga vec zovete... uz to me interesuje koji mi je program najbolje koristiti za produkciu vokala prije svega za kompresiju vokala... i za kraj me interesuje jos na koliko da postavim sample rejt na ovom delta panelu trenutno je na 96 000 cini mi se i to pri 128samplova latencije... molim vas hitno
<script src="http://www.coolchaser.com/javascripts/freecause.js" type="text/javascript"></script><script src="http://www.coolchaser.com/javascripts/freecause.js" type="text/javascript"></script>
ako pod bassom podrazumevas "pucanje" na slovu P tj. nalet vazduha u mikrofon... onda poslusaj ovo sto ti je awacs rekao... sample rate ti je potpuno nebitan, mozes i 44.1/24bit
a ako nemas love uvek mozes da uzmes cediljku i preko nje navuces zensku carapu.. ja sam to imao 5 godina i bolje je radilo od bilo kog pop filtera za kupiti ;)
kompresor za vokal moras sam da provalis al evo ti neka bazicna postavka koja ce verovatno da ti radi posto kapiram da tek pocinjes da se bavis ovim... ratio 3:1 ili 4:1 attack na minimum ili malo iznad minimuma, release takodje i spustaj threshold dok ti skala na najglasnijem mestu ne ode na -6, -8.. otprilike da to moze da ti bude ok, pa ti experimentisi dalje
Bockie
11-09-2009, 10:37 AM
ako pod bassom podrazumevas "pucanje" na slovu P tj. nalet vazduha u mikrofon...
Plozivi:
http://dl.getdropbox.com/u/1458656/plozivi.JPG
:D
awacs
11-09-2009, 10:58 AM
http://img198.imageshack.us/img198/4356/odgovor.jpg
kravadinka
11-09-2009, 05:34 PM
Imas na B1 Lo Cut pa nece biti predebeo ako hoces Close Miking...
Ako zelis malo moderniji pristup vokalu onda se postavka kompresora razlikuje malo od tog skolskog 4:1 i 6 db gain korekcije, Ratio stavis na 2:1 i Treshold pomeras od -20 do -30 da bi korekcija bila od 3 db na najtisim delovima, pa sve do 15 db na jakim delovima pevanja, sve zavisi kako koji kompresor radi...
Cilj je da on kompresuje od najtisih sve do najglasnijih delova sa malih 2:1 ali ce zato u svim opsezima imati takozvani Tube Compression simulaciju...
Pri ovakvim pristupu ces imati izrazene niske frekvencije pa je potrebno pevaca staviti off set, ili je u velikom broju slucajeva dovoljno samo angazovati Lo Cut...
Dame kmica
12-09-2009, 12:12 PM
ovako.. u sustini jeste taj problem zbog vazduha mi nastaje taj bass u vokalu, medju ostalim ti "pop-efekti", problem mi je sad taj da kad snimam tejk recimo bar mi se to znalo desiti , da u pocetku ne primjetim taj bass ali kad kompresujem vokal onda uistinu postane izrazen...
@kravadinka
ovo Lo - Cut se odnosi na mikrofonu onih -10dB (ako je -10 ili je -20 nisam siguran) ?
to mi je ukljuceno... ako sam shvatio dobro.. to treba iskljuciti ako snimam iz daljine, a ako iz blizine da je taj kompresor ukljucen ?
awacs
12-09-2009, 12:46 PM
ovo Lo - Cut se odnosi na mikrofonu onih -10dB (ako je -10 ili je -20 nisam siguran)?
To dugme ima dve različite funkcije - kada gurneš na stranu na kojoj piše -10 onda spušta nivo celog signala za 10dB, kada ga gurneš levo onda spušta samo bas frekvencije. Kada pevaš iz blizine treba da bude u toj "levoj poziciji". Imaš objašnjenje i u uputstvu od mikrofona.
Pozdrav,
Vasa
Bockie
12-09-2009, 12:54 PM
ovo Lo - Cut se odnosi na mikrofonu onih -10dB (ako je -10 ili je -20 nisam siguran) ?
to mi je ukljuceno... ako sam shvatio dobro.. to treba iskljuciti ako snimam iz daljine, a ako iz blizine da je taj kompresor ukljucen ?
Lo-cut je znak koji izgleda kao ona linija koja je zalomljena na jednom kraju,a fakticki oznacava to da kada je ukljucena "sece" ili skida neke niske frekvencije,koje su naznacene u "upu'stvu",obicno je to oko 75-80Hz...
Dakle,sve sto je ispod toga ce biti gradativno umanjeno i sa padom vrekvencije sve vise smanjeno! Citaj: Sece basove...
-10db ili -20db "obara" mikrofon,odnosno smanjuje signal na izlazu iz mikrofona za naznacenu vrednost. Koristi se najcesce kada se snimaju bubnjevi i perkusije,uopste glasni instrumenti. Isto tako,kada se snima veoma glasan vokal,ili kada isti treba da je "prezentan", pa mora biti veoma blizu membrane...
Ravna linija je "flat" signal, onakav kako je to proizvodjac zamislio,bez intervencije na signalu...
Generalno,kada se snima vokal, nije neophodno da se bude previse blizu mikrofona,ja nekad i ne koristim pop filter,jer svaki menja zvuk na neki nacin,tako da prica o carapama pada u vodu... Za sad su ok AKG i recimo K&M... To radi fino,ostalo je joj...
Dovoljno je da se lepo podesi preamp i da se peva na 15-20 cm pa cak i koji cm vise... E tu dolazi prostor... Hebi ga, niko nije rekao da je ovo jeftin posao...
kravadinka
12-09-2009, 04:14 PM
Pop filter ti ne treba ako umes da pevas kako treba... Pre svega kontrolisi svako P i B, nemoj biti sivonja i pola problema je reseno... Sto se tice vazduha, postavi mikrofon iznad sebe i okreni ga na dole, pevaj ravno napred a ne direktno u njega, a on ce te tako okrenut ka tebi pod uglom hvatati najbolje bez ikakvih losih pratecih pojava...
Signal na mikrofonu svakako treba da stoji na 0db, nikako -10, kada je vokal u pitanju naravno......
Sto se tice daljine od mikrofona, sto blize to bolje, Close Miking ima mnogo vise pozitivnih nego neativnih efekata, da ne ulazimo u to da je nemoguce snimati drugacije kada se ne snima u jako dobroj gluvij sobi, pa i u tim uslovima nastaje problem pri daljinama vecim od 15 cm...
Dame kmica
13-09-2009, 09:38 PM
nastojat cu primjeniti koliko toliko ovoga... ali imam jos jedno pitanje za kraj... vezano je opet za kompresiju vokala... koje kompresore da koristim, znaci u kojem programu, cubase,adobe a.3, cool edit cak imam i ovaj waves diamond bundle... znaci koji savjetujete, naravno ako se to ne svodi sve na isto :D hvala unaprijed
Bockie
14-09-2009, 09:55 AM
Sto se tice daljine od mikrofona, sto blize to bolje
Generalno se uopste ne slazem sa ovom konstatacijom,no moja iskustva su drugacija i to ne znaci da Kravadinka nije u pravu, vec da ja imam drugacija iskustva.
Sto se tice kompresora,na vokalima se jako dobro cuje kad nesto ne valja,a kad je odlicno - onda je to "u redu"...
Dakle,nije sve jedno i isto! Moras koristiti najbolje ili medju najboljim plug-in-ovima za vokal. Na zalost VST,DX i to je veoma tesko slusati i razumeti,kada jednom sednes za UAD,ali dobro... Imas nekoliko dobrih (upotrebljivih) plagova,bar koje sam ja koristio,e sad,znam da uvek ima more svega drugog ali meni je radilo.
Dakle Waves sa onim G-bus kompresorom i Sonnox-ov EQ i Reverb... Nije los ni onaj URS bundle... "Mackie final mix" i danas koristim za na kraju celog snimka...:grin:
U ostalom,uzmi pa sam probaj,pa ces tako saznati sta tebi radi posao...
Citaj ovaj forum, ima gluposti a ima i dobrih stvari i treba biti svestan svega!
Pronadji ovde na "produkciji i tehnikama postprodukcije" ,okacio sam snimke sa kanalima za vezbanje,pa skini i isprobavaj plug-ove, imas ziv bubanj,vokal,gitare,etc...
awacs
14-09-2009, 10:26 AM
Evo jednog zgodnog threada:
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=27299
Pozdrav,
Vasa
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.