PDA

View Full Version : Mci jh502d+

Reinhardt
27-08-2009, 04:35 PM
Voah!
Nakon vi?e od godine dana planiranja, prikupljanja dijelova.. pa jo? godinu da se sve to ugradi, ispita..
.. predstavljam vam svoje rije?enje rackiranja 2 kanala mci deska.

Radi se o seriji 500D, sa modifikacijama (od tuda mali plusić na kraju naziva MCI JH502D).:)

Glavna ideja je bila koristiti dijelove najreprezentativnijih proizvođača
u domeni pro-audia, te obazirati se na sonična pobolj?anja prilikom izrade/ugradnje.. a koliko sam uspio u svemu, ne znam,
pokazati će vrijeme

Hvala svima koji su mi pomogli na ovom dugom putu, a prvenstveno Rumskom forumu koji mi je svojim postojanjem otvorio nove poglede,ideje,nova poznanstva..te se nadam ovim putem vratiti dug:wink:.

Ako nekog zanimaju detalji o izgradnji, tu sam.

Pozdrav,
Regi.

P.S.fotke su rađene mobitelom :cry:,
okačit ću bolje kad tad..časna pionirska!

DaBear
27-08-2009, 04:56 PM
izgleda do jaja!

Ko iz fabrike....

Everbeatz
27-08-2009, 05:22 PM
super izgleda!

quake
27-08-2009, 05:23 PM
E sad ces da uzivas u dojajnoj farbi koju daje MCI:wink:...za mene vrh preamp.Super slozeno,cestitke.

Reinhardt
28-08-2009, 08:29 PM
Hvala ljudi!

Dobio sam za jedan drum tracking rackirana 2ch od uva?enog člana, Mandraka (tnx,man!), totalno se zapalio za isti i rekao da kad tad krecem u nabavku..
I tako je sve počelo.

idekius
28-08-2009, 09:34 PM
Bravo!!! Izgleda SUPER!!!

Bockie
28-08-2009, 09:58 PM
Svaka cast! Brutalno! Ah taj sound....

mandrak
31-08-2009, 12:59 PM
Hvala ljudi!

Dobio sam za jedan drum tracking rackirana 2ch od uva?enog člana, Mandraka (tnx,man!), totalno se zapalio za isti i rekao da kad tad krecem u nabavku..
I tako je sve počelo.

Pa ti ?efe ba? krenuo u naoru?avanje:) .... neka, neka čestitke u svakom slučaju.

Reinhardt
31-08-2009, 06:45 PM
Pa ti ?efe ba? krenuo u naoru?avanje:) .... neka, neka čestitke u svakom slučaju.

'bem li mu mi?a..trudim se,trudim
..a i ti kad si u zg,javi se za :beer:,
a i da vidi? novi prostor :da:

Braca
31-08-2009, 08:48 PM
Ako nije tajna koliko te je kostao MCI modul, i gde si ga nabavio?

roginator
01-09-2009, 10:19 PM
nije tajna i nabavio ih je od mene :grin:

svaka cast najljepse uradjeni MCI rack do sada ..bez ljutnje ali ovo je VRH!!!!!

RESPECT!!

Braca
01-09-2009, 10:51 PM
Ha ha, tako si govorio i za naase rackirane MCI kanale, bas si nestasan. Nemoj ovo Idekius da vidi, jer je esteta u dusi!

Reinhardt
01-09-2009, 11:04 PM
Ako nije tajna koliko te je kostao MCI modul, i gde si ga nabavio?

Nije tajna, ali točne cijene se ne sjećam.. Znam samo da smo kvalitetno pregovarali.:) (bilo je pitanje dali uzeti jedan ili dva modula, dali cijele kanale ili bez vca, sa trafićima ili bez..pa smo prema tome i formirali cijenu)

Nabavio kod Rogine (a kod kog drugog?)

edit: sad vidim da se javio uva?eni član:)

Braca
01-09-2009, 11:11 PM
Ih propao bi forum da se Rogina ne javi, nego ja cekam stecaj njegovog studija, pa da uzmemo dzaba te MCI kanale, njemu ionako ne trebaju :D

Reinhardt
01-09-2009, 11:24 PM
nije tajna i nabavio ih je od mene :grin:

svaka cast najljepse uradjeni MCI rack do sada ..bez ljutnje ali ovo je VRH!!!!!

RESPECT!!

Hvala!!!!:ups::ups::ups:

Evo jo? sličica..

idekius
01-09-2009, 11:54 PM
Nisam ni sumjao da je Rogina snabdevač modulima. A ko bi drugi? :D
Reinhardt? Šta si uradio od ulaza, izlaza...?

Reinhardt
02-09-2009, 07:35 AM
Reinhardt? ?ta si uradio od ulaza, izlaza...?

Standardno..line in (op-amp), mic in (jensen), line out (mci trx).
Insert point mi ne treba.

Kad se sprava finalno dovede u red, planiram jo? ubaciti sklop za fazni pomak (phase shifting circuit), za kojeg je predviđeno mjesto u racku i
na frontpanelu.

Daklem, ne?to kao http://www.littlelabs.com/ibpjr.html,
ili http://www.radialeng.com/re-phazer.htm

Ako neko ima shemu ili link za istu, bio bi zahvalan!!

tnx
Regi

roginator
03-09-2009, 06:12 PM
Ha ha, tako si govorio i za naase rackirane MCI kanale, bas si nestasan. Nemoj ovo Idekius da vidi, jer je esteta u dusi!

he ehe

istina onda su vasi bili najljepsi ali mislim da bi se i idek slozio da je ovo odlicno slozeno :wink:

BTW!!! imam on stock .... 1 kanal , mozda i 3 za EQ rack :D ... bez preampa ...

MCI FOREVER!!!!

idekius
03-09-2009, 07:34 PM
... ali mislim da bi se i idek slozio da je ovo odlicno slozeno :wink:

Ovo je jebitačno slo?eno! Svaka čast!
(Reinhardt je veći kreten-triper i od mene :D )
Jedino mala, ali zaista malena zamerkica je to ?to nisu izvučeni inserti, kad već mogu, a dobro dodju za kačenje nekoh kompresora, ili kori?ćenje MCI eq-a u npr. Nuendu, preko external FX. Mo?e to i ovako, ali... mislim da bolje sa insertima. Hi-Z i ja retko koristim, ali, koristim ga tu i tamo... kad ti treba line in isključi? Hi-Z, a kada ti treba Hi-Z... opet klik na prekidač.

Generalno... ovo jeste najlep?e rackirani MCI koji sam do sada video...

ssskansi
03-09-2009, 08:08 PM
Vidi?, vidi?...nije ni čudo ?to je Rein zabrijao na design. Toliko ru?na oplata od nekog outboarda kao onaj primat kojeg je imao od Mandraka(sad je kod mene) stvarno tjera čovjeka da ga pali samo u nu?nim momentima. Čim mi Elektroivo postavi struju u novom studiju čeka ga redesign. Kod moga MCI-ja su ploče unutra pričvr?ćene parketom. Majke mi.

Reinhardt
03-09-2009, 08:40 PM
Ovo je jebitačno slo?eno! Svaka čast!
(Reinhardt je veći kreten-triper i od mene :D )
Jedino mala, ali zaista malena zamerkica je to ?to nisu izvučeni inserti, kad već mogu, a dobro dodju za kačenje nekoh kompresora, ili kori?ćenje MCI eq-a u npr. Nuendu, preko external FX. Mo?e to i ovako, ali... mislim da bolje sa insertima. Hi-Z i ja retko koristim, ali, koristim ga tu i tamo... kad ti treba line in isključi? Hi-Z, a kada ti treba Hi-Z... opet klik na prekidač.

Generalno... ovo jeste najlep?e rackirani MCI koji sam do sada video...

Hvala Deki,
kreten-triper jesam.Točka.
Najvi?e zato jer je cijena (i pare i ?ivci)rackiranja bila previsoka.. bar za ono ?to sam na kraju dobio. (IMHO)

Da sam radio neki DIY projekt od nule, tipa Gyraf G9, GSSL, neki Neve klon, imao bi 3 puta manje problema!!!

Ok, bilo pa pro?lo..

?to se tiče inserta.. nije problem nadograditi.. kao ni dosta toga,
jer je cijela sprava rađena sa svrhom naknadnih modifikacija:

-pristup modulima je olak?an tako ?to samostalno vise na "L" profilima
unutak racka a ne na donjoj ploči (ona se kod mene miče kao kod originalnog 1176)
-prilikom rezanja kanala ostavljeno je dovoljno mesa i na pcb-u, i na njegovom panelu za dodatne điđa-bađe
-PSU je u zasebnom dijelu

..i tako.. sva?ta ne?to

Reinhardt
03-09-2009, 08:50 PM
Kod moga MCI-ja su ploče unutra pričvr?ćene parketom. Majke mi.

Istina.
Vidio.

mandrak
04-09-2009, 09:01 AM
Vidi?, vidi?...nije ni čudo ?to je Rein zabrijao na design. Toliko ru?na oplata od nekog outboarda kao onaj primat kojeg je imao od Mandraka(sad je kod mene) stvarno tjera čovjeka da ga pali samo u nu?nim momentima. Čim mi Elektroivo postavi struju u novom studiju čeka ga redesign. Kod moga MCI-ja su ploče unutra pričvr?ćene parketom. Majke mi.

E stari moj.... kod tog mutant-primata je bilo zami?ljeno da ploče budu pričvr?ćene specijalnim talijanskim pločicama, međutim firma koja je izrađivala te pločice je u pregovorima odustala od posla jer su u to vrijeme krenuli sa prizvodnjom podno?ja za plug-in varijante preampa, pa im je ovo bio preveliki zalogaj.... i tako je na kraju odlučeno da se ploče kanala ipak pričvrste bukvinim rjetkim drvetom ( a ne parketom) ?to zbog vodopropusnosti materijala a bogami i zbog topline ukupnog sounda.... jerbo bukvino drvo ima taj vintage karakter :) ..... a za sve ostalo tu je mastercard.:beer:

ssskansi
04-09-2009, 07:13 PM
E stari moj.... kod tog mutant-primata je bilo zami?ljeno da ploče budu pričvr?ćene specijalnim talijanskim pločicama, međutim firma koja je izrađivala te pločice je u pregovorima odustala od posla jer su u to vrijeme krenuli sa prizvodnjom podno?ja za plug-in varijante preampa, pa im je ovo bio preveliki zalogaj.... i tako je na kraju odlučeno da se ploče kanala ipak pričvrste bukvinim rjetkim drvetom ( a ne parketom) ?to zbog vodopropusnosti materijala a bogami i zbog topline ukupnog sounda.... jerbo bukvino drvo ima taj vintage karakter :) ..... a za sve ostalo tu je mastercard.:beer:

ha,ha,ha...?to je najgore, ova me priča asocira na nekog tko bi je ispričao krajnje uvjerljivo i sa krajnjim entuzijazmom...do te mjere da čovjek krene u search po gearslutzu za tim specijalnim talijanskim pločicama...

A bukva je bukvalno parket.:rotfl:

roginator
04-09-2009, 07:26 PM
bukvakno tako

jerbo rack mci paket mora imat malo i drva ko sto i orginalni stol ima drvovine :D

@ regi .. btw nasao sam neku shemu za vari phase.. pa sada cemo da vidimo kako to fercera

:)

Reinhardt
05-09-2009, 04:58 PM
@ regi .. btw nasao sam neku shemu za vari phase.. pa sada cemo da vidimo kako to fercera

:)

daj, ba? me zanima.. o tome ima jako malo na netu