Log in

View Full Version : Da li je Analogni mix Superiorniji od Digitalnog?

den
25-08-2009, 11:28 PM
U Zadnje vrijeme se već puno govori o glasinama vrhunskih stručnjaka iz audio industrije o novom mi?ljenju da je pro?lo vrijeme nekih in?enjera amerike koji su lansirali tu modu da njima ipak zvuči bolje analogni mix nego digitalni. A to je bilo vrijeme kada su digitalni DAW sistemi bili jo? u ranoj fazi nedovr?enosti.
Trebalo bi pročitati ove tekstove da bi nam bilo jasnije o čemu se zapravo radi.
http://www.soundonsound.com/sos/jun04/articles/qa0604-5.htm

http://www.personarecords.com/component/content/article/37-touane-studio-diary/207-out-of-the-box-part-two-to-sum-or-not-to-sum

A dokaz je da dana?nja filmska post produkcija uglavnom koristi digitalne mixere, i da nikada nije bio veči dinamički opseg u filmskim materijalima, niti je in?enjerima koji rade na tim konzolama zasmetao digitalni bus.
Znači vrijeme lansirane mode analognih summinga je na izdahu!

Pročitajte ove gore linkove ko zna engleski, a ko nezna ima "google translate.."
A znamo da ako sve zvuči super na va?em kompjuteru ,master izbaciti na vanjski medij DAT ili HD recorder i tad sve zvuči isto. Ali nikako renderovati mix digitalno na 16 bit file. Zbog sistema "Truncating bit" odbacivanja bita zvuk dosta izgubi u detalju i rezoluciji na konačnom fajlu.

I jo? jedan problem linearnosti analogije nasuprot digitali koji je vrlo upitan zbog latencija procesora na pojedinim kanalima i gubljenja faza zbog istih.
Digitala je savr?eno linearna tj. ?to ubaci? to izađe.Samo čekamo vrijeme (koje je izgleda blizu) kad če stručnjaci rije?iti problem downmixinga u digitalnom domenu.
Nadamo se vrlo brzo.....:shock:

InsaneEyes
25-08-2009, 11:37 PM
Ali nikako renderovati mix digitalno na 16 bit file.

pa to niko ziv normalan ni ne radi.

valjda.

analog
25-08-2009, 11:37 PM
A dokaz je da dana?nja filmska post produkcija uglavnom koristi digitalne mixere, i da nikada nije bio veči dinamički opseg u filmskim materijalima, niti je in?enjerima koji rade na tim konzolama zasmetao digitalni bus.

Pa rekao bih da je to vi?e zbog superiornosti automatizacije, pouzdanosti, brzine rada, recalla i broja kanala i procesora [pluginova] na DAW-u

[nisam čitao text sa linka]

Everbeatz
25-08-2009, 11:53 PM
Ti textovi su nedovoljni za bolje razumevanje materije

Ovakvi threadovi se javljaju, ne samo kod nas, nego svuda, zbog nedovoljnog znanja i obrazovanosti ljudi(svih nas) u podrucju DSP i codinga digital audio aplikacija, kao i u podrucju elektro-tehnike

Stoga sledi rezon i zakljucci tipa "meni to i to zvuci bolje", bez ikakvog pokrica i argumenata

Specifikacije su sture, nedovoljne i dosta cesto ne sasvim tacne, textovi sa interneta nedovoljni..

Velike face koje prodaju robu uglavnom cute i ne govore detaljno kako su sta napravili. Samo uviju sve to u lep papir, nabace par recenica koje ce da nas zainteresuju(dobar self-marketing), pozovu poznate face da se slikaju i tvrde kako to koriste i eto mass prodaje

Ono sto je dobro i radi posao, odavno je poznato

Problem je u svemu i svacemu sto se danas prodaje

DaBear
26-08-2009, 12:00 AM
sve ima dobre svoje strane....

Na miksu zadnjeg James Bonda (Bond spada u najvece, najskuplje i vrhunske filmske produkcije u Engleskoj)..koristili su gomilu analognog outboarda dok su miksali film !! To se inace ne radi, ali hteli su da dodaju nesto sto im velike digitalne miksete i DAWs ne dodaju...pa ti vidi!

den
26-08-2009, 12:09 AM
"Mo?ete vidjeti za?to ova tema dobiva ljude na obje strane ograde tako uzbuđene. Advokati digitalnih summinga odbacuju ideju da ne?to nije u redu s njihovim miksom i smatraju da analogni summing Advokati pozivaju sve njihove rezultate inherentno inferiornim. Advokati analognih summinga osjećaju da digitalni summing zagovornici tvrde da je njihova oprema bezvrijedna i njihove u?i la?u. A kad ljudi osjećaju da imaju ne?to dokazati, istina često biva pokopana."

den
26-08-2009, 12:19 AM
koristili su gomilu analognog outboarda dok su miksali film !! To se inace ne radi, ali hteli su da dodaju nesto sto im velike digitalne miksete i DAWs ne dodaju...pa ti vidi!

Ali.....Nije o tome riječ..Mixer je digitalni! Summing digitalni.
Slumdog Millionaire rađen na Euphonics mixeru i imam original cd album.
zvuči super. A.R Rahman je jedan od najjačih u Engleskoj mada je Indijac.

quake
26-08-2009, 02:23 AM
Ja bih lepo vratio vreme za 30 godina unazad kada su svi studiji bili analogni i kada su tamo dolazili sviraci i pevaci...pokazu sta znaju pa sta im bog da.Usnimis,uradis mix,mastering i to je to sto se od tebe ocekuje....a sta radimo danas....editujemo do besvesti kojekakve netalente i spodobe,upisujemo sve od klavira pa do harfe,ispale nam oci od monitora,cackamo stalno po novim plug inovima pa ni jedan na kraju ne proucimo kako treba,vijamo bite i hertze,vise smo kompjuterasi nego muzicari........fala lepo....vratite nam onih 10-15db suma na ploce i vratite nam MUZIKU....jer smo sa digitalijom dobili mnogo a izgubili ono najvaznije.I nije kriva tehnika naravno, vec mi ljudi jer za nas tehnika NIJE zato sto smo sve od cepanja atoma pa nadalje iskoristili u najgore moguce svrhe,krenemo lepo a onda debelo zabrljamo.....ne vredi....morace uskoro sve ispocetka....apokalipsa...tako da....analogija ipak ima buducnost.

idekius
26-08-2009, 03:25 AM
Ove teme poče?e da niču kao pečurke posle ki?e :shock:
I to ni manje, ni vi?e, nego pravo kod idekiusa u DSP forum... Lepo Boga mi... :rolleyes::confused:

Bockie
26-08-2009, 07:52 AM
sve je to isto,to su zablude...!
:D:

Era
26-08-2009, 10:20 AM
Sve sto je rekao Quake je tacno,vise gledam u monitor nego slusam usima,vise vremena potrosim u Melodajnu nego da produciram pevaca,vise vremena kvantizujem trilere nego da nateram sviraca da pravilno odsvira...Tehnologija ke postala bitnija od muzike!:banghead:

meka
26-08-2009, 10:48 AM
Pa ovako. Krenimo od trivijalnog: sve to na kraju zavr?i na CD-u, tako da je digitalno pre ili kasnije. Glupa izjava, jedna od onih koje se pojavljuju na reklamama. OK, znači sama digitalizacija nije problem, ona je dovoljno dobar prenosnik zvuka. Pa u čemu je problem? Upravo gde će se digitalizovanje dogoditi: nakon ?to uradite mix ili pre. Ne vidim ja neki problem ni ovde. Dovoljno bitova i frekvencije semplovanja i udri. Kako god da je lo?a sprava, 24 bita i 192kHz će, recimo, raditi ko zmaj. Problem je AD konverter. Ali UVEK je to problem (o digitalnim efektima kasnije). Dalje je sve stvar proizvođača i da li je on uop?te imao nameru da uradi sve kako treba ili ne. Ono o čemu govorim je da su digitalne sabirnice smejurija. To deca uče u srednjoj elektro, da ne pričamo o nekim ozbiljnijim proizvođačima. Ono ?to predstavlja problem su sve one zavrzlame od algoritama kako paziti na to sabiranje kada se pojavljuje klipovanje, kada ... ma gomila slučajeva kada nije "samo saberi dva broja". I to je slaba tačka digitalnog sveta. To ?to mo?ete tačno odrediti kvalitet softvera, pa za istu spravu a različit softver mo?ete uzeti različito para. Sa efektima je jo? očiglednije, po?to tu nije samo jednostavno sabiranje, softver radi mnogo vi?e, samim tim mnogo vi?e mesta za zbrljavljivanje zvuka. I to se radi. Na ?alost, studirao sam programiranje a ne neko menad?erstvo, pa ne znam da uvijam to kako valja, sa druge strane znam kako digitalija radi. Čip je uvek glupost, najvi?e se plaća softver koji trči na tim čipovima.

awacs
26-08-2009, 11:24 AM
Ja bih lepo vratio vreme za 30 godina unazad kada su svi studiji bili analogni i kada su tamo dolazili sviraci i pevaci...pokazu sta znaju pa sta im bog da.Usnimis,uradis mix,mastering i to je to sto se od tebe ocekuje....a sta radimo danas....editujemo do besvesti kojekakve netalente i spodobe,upisujemo sve od klavira pa do harfe,ispale nam oci od monitora,cackamo stalno po novim plug inovima pa ni jedan na kraju ne proucimo kako treba,vijamo bite i hertze,vise smo kompjuterasi nego muzicari........fala lepo....vratite nam onih 10-15db suma na ploce i vratite nam MUZIKU....jer smo sa digitalijom dobili mnogo a izgubili ono najvaznije.I nije kriva tehnika naravno, vec mi ljudi jer za nas tehnika NIJE zato sto smo sve od cepanja atoma pa nadalje iskoristili u najgore moguce svrhe,krenemo lepo a onda debelo zabrljamo.....ne vredi....morace uskoro sve ispocetka....apokalipsa...tako da....analogija ipak ima buducnost.

:wink:

Pozdrav,

Vasa

Arthur
27-08-2009, 08:28 AM
Da.

silicon science
27-08-2009, 10:54 AM
Da.

Slazem se...

brokenrhythm
27-08-2009, 01:28 PM
Slazem se...

Zato i prestadoh...

Bockie
27-08-2009, 01:58 PM
Hebi ga, dok ne zakrci mp3 ,danasnji klinci (citaj: konzumenti) nece ni da slusaju mjuz... Nije skrnav kako treba... ...kretenska muzika... Sad mi tu milioni,brodovi,a onaj pusti sa usranog telefonskog speakera i njih 15 se naduvava u ulazu i sece vene na "text"...

InsaneEyes
27-08-2009, 02:37 PM
jes, cim neko malo opusti vumetar kazaljku, klinnci odma krecu sa komentarima "nesto mi na zadnjem njihovom albumu losha produkcija, mnogo se slabo cuje, mislimm na ipodu pojacam sve do daske a jedva se cuje, mislim zakazali su nesto na zadnjem albumu mislimm..."

al povratka nema, sta e tu e...

yoloko
27-08-2009, 05:12 PM
pa ne razumem ko vas tera da radite preglasnu muziku?
sta, dobar album nije dobar sa malo dinamike?

a i pre svega:
mislite li da glasan trek ne moze biti dinamican?

den
27-08-2009, 08:21 PM
Za Sve je kriv onaj ko je izmislio struju...Da toga nije bilo sada bi uživali u UnPlug* dobroj muzici......:rolleyes:

I Pojava Elekro Popa na ovim prostorima Prvi u Evropi smo izmislili taj muzički pravac sa pesmom : "Majka Muju Šišala na STRUJU"....:rotfl: Analogno mislim..ne digitalno..jer tada nije bilo digitalnih satova...

UnPlug* ------Objašnjenje: Muzika bez pluginova....

quake
27-08-2009, 08:56 PM
Za Sve je kriv onaj ko je izmislio struju...Da toga nije bilo sada bi u?ivali u UnPlug* dobroj muzici......:rolleyes:

I Pojava Elekro Popa na ovim prostorima Prvi u Evropi smo izmislili taj muzički pravac sa pesmom : "Majka Muju ?i?ala na STRUJU"....:rotfl: Analogno mislim..ne digitalno..jer tada nije bilo digitalnih satova...
UnPlug* ------Obja?njenje: Muzika bez pluginova....

...ajd konvertuj te tvoje doskocice na vise bitova.....i posalji Ckalji na dithering...

Everbeatz
28-08-2009, 02:05 AM
...ajd konvertuj te tvoje doskocice na vise bitova.....i posalji Ckalji na dithering...

:rotfl:

LACKY
28-08-2009, 02:24 AM
Mozda analogni mix i nije superiorniji od digitalnog.
Ali nekima se eto bas tako svidja!

dvuckovic
28-08-2009, 02:35 AM
Kako kad ima veci onaj, kako se zove....

LACKY
28-08-2009, 02:39 AM
Bedrum?
Uff izvini, tu se spava!
Ima i magarac veci, ali su Tatari evropu osvojili na konjima!

dvuckovic
28-08-2009, 02:45 AM
Pa, to i pitam, kako onda?

quake
28-08-2009, 02:49 AM
Vec vidim da ce sledeci plug in da se zove KONJ TATARAC:rolleyes: i imitirace ove analogne konje.

LACKY
28-08-2009, 02:50 AM
Pa, to i pitam, kako onda?
Valda su lepsi! A mozda i brzi.

dvuckovic
28-08-2009, 02:51 AM
Sad ces ti da vidis kad se pojavi plugin sabirnica! I plugin heaphone preamp.

LACKY
28-08-2009, 02:55 AM
Prvi ozbiljan pomak u digitaliji ce nastati kada izbace plugin "Dobar Mix".
A revolucija ce poceti kada izbace upgrade na "Najbolji Mix"!

dvuckovic
28-08-2009, 02:57 AM
Prije toga ide prljavi patch i rastrimovan VCA

LACKY
28-08-2009, 03:01 AM
Sa plugom "Njbolji Mix" ti sve to pada u vodu!
Mo's da se isprdis u mikrofon, i dobijes Boemsku Rapsodiju!

dvuckovic
28-08-2009, 03:04 AM
Mora li da se stimuje?

LACKY
28-08-2009, 03:16 AM
Ti stvarno neverujes u nove tehnologije!

dvuckovic
28-08-2009, 03:36 AM
Kako ne vjerujem, imam nokiu e71?

darkstar
28-08-2009, 08:37 AM
vidis kako ne znate,

plugovi su stvar proslosti

sad se ugradjuje dugme na svim uredjajima MAKE IT SOUND GOOD

Era
28-08-2009, 09:55 AM
Leons i lena su stvar proslosti,sada imas vokalni plug in Pavvarroti,Boccelli,gitarski Sattrriani,Vaii ,cujem ima Update Zvezde Granda...

kejkz
28-08-2009, 12:33 PM
napravicu ja taj plagin, pa ima svi da skacete ko vu-metri od srece

idekius
28-08-2009, 05:32 PM
Tema je toliko delikatna da se o njoj da raspravljati samo na institucijama koje se ozbiljno bave dizajnom zvuka, kao ?to su: -Akademija Umetnosti, FDU, VMRO DPMNE, SOUR, SKOJ...

den
28-08-2009, 08:12 PM
http://mixonline.com/news/audio_euphonix_system_console/

Muzički studio nabavio Euphonics System 5...--
http://www.euphonix.com/pro/post/news.php?id=49

Shot
29-08-2009, 02:40 AM
@den
prvi link, onaj na Mix magazin, je iz davne 2002. godine!
a ni drugi nije tako nov...

Nije neki big deal! Pa imaju ga i na Radio Slovenia (bio, vidio, snimali me na njega!)

Pretplati se na neki casopis pa kad vidis u vijestima svaki mjesec koliko vani studiji mijenjaju konzole. To samo rotira. Jedni uzmu novo, drugi od njih kupe "staro" i tako...

Nisam shvatio point tvog posta...

den
31-08-2009, 10:56 AM
@den
prvi link, onaj na Mix magazin, je iz davne 2002. godine!
a ni drugi nije tako nov...

Nije neki big deal! Pa imaju ga i na Radio Slovenia (bio, vidio, snimali me na njega!)

Pretplati se na neki casopis pa kad vidis u vijestima svaki mjesec koliko vani studiji mijenjaju konzole. To samo rotira. Jedni uzmu novo, drugi od njih kupe "staro" i tako...

Nisam shvatio point tvog posta...

Pa o čemu je tema ?
Kako zvuči Euphonics System 5 u odnosu na bilo koji SSL?
http://www.euphonix.com/pro/music/system_5/

kVu
02-09-2009, 12:27 AM
niko od vas nije u pravu!

analogno mulja

zato je i bolje :D

den
02-09-2009, 01:21 PM
niko od vas nije u pravu!

analogno mulja

zato je i bolje :D

Bravo ,,, evo jedan primjer: http://www.recordingguerrilla.com/pro-tools-vs-analog-console-mixing

den
02-09-2009, 01:24 PM
http://www.digidesign.com/index.cfm?langid=100&navid=49&itemid=25711

den
02-09-2009, 01:50 PM
A evo i zbog čega : http://akmedia.digidesign.com/support/docs/48_Bit_Mixer_26688.pdf

pecass
02-09-2009, 04:22 PM
Tema je toliko delikatna da se o njoj da raspravljati samo na institucijama koje se ozbiljno bave dizajnom zvuka, kao ?to su: -Akademija Umetnosti, FDU, VMRO DPMNE, SOUR, SKOJ...

Nizak udarac:rotfl::rotfl::rotfl::rotfl::rotfl:

HeatMan
02-09-2009, 06:49 PM
realno

kad je petrovic na bk akademiji rekao

"analogija je bolja i tachka" i "amd je bolji i tachka", ja sam sedeo razrogachenih ochiju.

awacs
02-09-2009, 07:32 PM
Nego, ja poslušao onaj Jazz Loop Challenge. Sve pogodio. Doduše, šanse da pogodim sve ili promašim sve su bile 50/50, nego sam potpuno nasumice odlučio da je ono što ima malo manje low enda a malko više prezentnosti analogija.

Ali i dalje ne kapiram smisao ovakvih threadova. Jel ima razlike? Ima! Šta je bolje? Nemam pojma! I oko tih stvari se svi slažu. Dobro, osim Dušana Petrovića.

Kada bih mogao da biram pre bih radio sa analogijom zato što mi je lakše da razmišljam o muzici kad imam relativno ograničen broj dugmića na raspolaganju (koji su mi dostupni onog trenutka kad pomislim na njih). Opet, znam ljude koji se super snalaze sa tonom plaginova u VST folderu. A što rekao Shot u jednom drugom threadu, mikrofoni i preampi su još uvek analogni, kao i zvučnici, kao i uši i mozak.

Pozdrav,

Vasa

P.S. @den: Brate slatki, kapiram ja da ti hoćeš da podeliš svoja internetska saznanja sa nama, ali ljudi se već smoorili od ovakvih tema. Bar jednom mesečno naleti ista priča. Čitaj malo forum pa se nastavi na neku temu, nije nužda da se svaki put kreće ispočetka.

den
03-09-2009, 01:21 AM
Znači imate pro tools sa digitalnim mixerom od 48 bita =288 db dinamike
Pa onda hoćete da mixate na anlognom mixeru ?to rezultuje da sami pretvarači u koveteru moraju da odbace 24 bita!!!!!! Da bi do?li na analognu dinamiku od 120 db ...
Pa stvarno!!!
Kad otpadne 24 bita ?ta će ostati od tog zvuka? Samo da bi dobili saturaciju na analognim predpojačalima.....Pa ima zaista odličnih simulacija za to....:shock:

Arthur
03-09-2009, 08:52 AM
enough