View Full Version : Da li je neko naruchivao opremu/instrumente preko neta?
HeatMan
22-08-2009, 11:49 PM
Preko fedeksa tachnije.. Naruchujem neku gitaru od 1700 eura.. i pricha mi lik iz nabavke u caletovoj firmi da preko 500 e nece da mi stigne na kucu zbog porezovanja.. i toga shto nisam zaveden kao firma za nabavku instrumenata..
naleteo sam na jednog musicmana na ebayu.. i zelim da ga uzmem (mroacu da se iscimam oko paypala) ali nije mi problem jbg ako je to izvodljivo i ako moze to da mi stigne na gajbu.. nije mi ni porez problem ni carina.. samo da to mogu da dobijem
pozdrav i hvala
Do sad sam imao jednu trgovinu preko eBay i nije bilo nikakvih problema;dobio obvestenje iz poste da mi je stigao paket,otisao platio carinu, podigao i to je bilo to...
Ponovo sam pazario nesto preko eBay i ovih dana ocekujem posiljku nadam se da ce i ovaj put biti sve OK...javicu.
Jedino sto je tvoja cifra dosta veca od nego ove moje trgovine ali ne verujem da bi to trebalo da ti napravi neki problem(sem nazalost vece carine)
Pozdrav.
HeatMan
23-08-2009, 01:34 AM
pa 1700 eura.. napisao sam.. bas gitara je u pitanju
hvala puno na brzom odgovoru
poz
HeatMan
23-08-2009, 03:02 PM
neko? neshto?
Braca
23-08-2009, 04:08 PM
Fora je u tome da se sa prodavcem dogovoris da ti napravi fakturu, znaci obavezno da stavi da je gitara polovna, i da stavi manju cenu recimo 500 eura, ta faktura obavezno ide uz samu posiljku, a za svaki slucaj tebi posalje emailom. Ako to uzmes preko Ebay mislim da nije moguce staviti manju cenu.Ostalo su vec napisali. Ako dolazi postom onda nema nikakvih problema. Ja sam doduse imao problema sa nekim Amerima, jer oni ne vole nista da muvaju ne mogu da shvate da im trazim manji racun da bi platio manju carinu, ali to su Ameri, mi smo ocigledno racionalniji od njih :)
HeatMan
23-08-2009, 04:18 PM
ma meni nije problem ni da platim punu carinu.. ajd jeste jbg, povecava ukupnu svotu drastichno.. al avaj, ako ne mogu urazumiti prodavca necu ni da gubim zivce. pare su za troshenje.. (nazalost) :)
ali chuo sam da se preko 500 eura ne rachuna kao privatna poshiljka i da kad mi stigne od fedeksa, stize u poshtu.. i oni to nece da mi daju zato shto nisam zaveden kao firma koja se bavi uvozom muzichke opreme.. shto mi je potpuna baljezgarija, iskreno.. i ne verujem u to.. al ajd kao, poshto je to rekao lik iz nabavke (firma u kojoj moj matorac radi).. pa ja moram da proverim jbg..
sad ja ne znam kako to ide, ali imaju li prava da mi na carini otvaraju i proveravaju paket? mislim, ako i stavim 500$ da je cena gitare, oni to mogu i da provere koliko znam (mada toliko se krecu one dosta korishcene koje su usput uzete za male pare jer su visile vec godinama u prodavnicama)
edit: ne znam ni kako da mu kazem da mi napravi "fakturu na 500 eura" na engleskom.. :/ bill? definitivno bi trebalo da gledam filmove malo vishe..
Braca
23-08-2009, 04:25 PM
Naravno da imaju prava da otvore paket, u suprotnom dileri droge bi uzivali!!!!
Pazi ja ne znam za takav problem koji pomisnjes preko 500 ili stav vec, ono gde mogu da te zamajavaju, a mene jesu iako nisu u pravu, mada sam ih grdno uplasio jer sam im rekao da to nije po zakonu (morao sam da sednem i procitam carinski zakon), mogu da ti traze potvrdu da si clan udruzenja muzicara. Ja da se ne bi zajebavao sa njima izvadio sm tu potvrdu i kao sve je bilo u redu.
HeatMan
23-08-2009, 04:35 PM
pa ja ionako chekam da se uchlanim u udruzenje jazz i pop muzichara, ali to nece skoro koliko vidim jer su me vec jedni zajebali na izdanju i potpisali same sebe (tako da nemam album izdat na kom sam potpisan kao kompozitor/aranzer, nego samo kao miks i "produkcija") hahaha u usta ih jebem.. a deset puta sam ih pitao kako ce me potpisati.. i sve je bilo regularno.. dok nisam naleteo na album u prodavnici
i sad cu verovatno da kupim shimike preko ebaya da im nabijem u dupe.. :/
ja se izvinjavam na jeziku ali znate koliko takvi retardi mogu da vas isteraju iz takta..
Braca
23-08-2009, 05:32 PM
Nista onda za svaki slucaj pripremi teren kod udruzenja muzicara, da mozes istog dana ako zapnu da izvadis potvrdu i tako zavrsis posao, pazi naplacuju i lezarinu pa eto da ti kazem da i tome vodis racuna.
HeatMan
23-08-2009, 05:51 PM
pa jedino da naruchim na ortaka koji je uchlanjen jbg...ali ne znam da li je to uopshte izvodljivo... (mislim chak i sa chlanskom kartom) jesi siguran da jeste?
player
23-08-2009, 06:44 PM
ajd ja malo...nisam kupovao odatle ali sam cesto slao odavde tamo a i cesce sam na ebayu pa moozda ti bude od pomoci nesto od ovoga....
Mozes da trazis od prodavca da ti na paketu oznacu manju vrednost ili mu trazis da ti posalje manji "invoice"(ne muci se da mu trazis fakturu:wink:).Znaju da ces tako platiti manju carinu i hoce i oni da muvaju...da bi prodali !!Ako je privatno lice verovatno ce to uciniti za tebe...kad dobije pare bas ga briga....,nece ako je u pitanju ovlasceni dealer ili registrovani prodavac zato sto moze da se desi kad bude placao porez da mu drzava proverava sve to.Samo u ovom slucaju NEMAS PUNO OSIGURANJE NA POSILJKU (ako se zagubi,osteti.....) imas samo pravo na vrednost koja je na paketu.Sad je do tebe da li hoces da se "kockas" ili ne...Moooozda najbolje da zamolis prodavca da na paketu stavi "poklon" ali da ipak uzme osiguranje(to nije skupo-$1 na $100) na punu sumu,tako si siguran i mozda malo pomogne na carini.Ako je slucajno u pitanju neki veci prodavac na ebayu objasni mu lepo da ga niko iz Srbije nece zvati da proverava da li je stvarno poklon:rolleyes:....desava se da carina zove prodavca i proverava(znam iz licnog iskustva ovde).Te pakete vece vrednosti verovatno otvaraju tu na carini,mada....Fedex,UPS... bi trebao da dostavi na kucnu adresu i preko njih se sve placa-carina,porez,papiri za preko granice...Bar je tako po svetu,ali tu kod nas je sve moguce:cry:...Sto se tice one vrednosti do 500eu...nelogicno mi je da mogu da ti ogranice vrednost na "poklon":wink:koji ces dobiti....Za te vece sume SAMO PayPal( ako ne znas prodavca),nikako wire transfer,western union....osim bash ako imas"osecaj" da je lik ok...ako se jos necega setim napisacu....
player
23-08-2009, 07:02 PM
e da... predpostavljam da neces ali za svaki slucaj da pomenem....nemoj da ti se desi da uzmes osiguranje na punu vrednost i da od prodavca trazis manji racun za carinu!!!!Gledace prvo koliko je osiguranje!!
HeatMan
23-08-2009, 08:00 PM
naravno.. hvala ti puno playeru
imash pm
Monroe/Rampart
14-09-2009, 08:56 PM
Ajde da se tu nadovezem da ne otvaram bezveze novu temu,
Dakle, u kontaktu sam s ljudima iz Gefella (ocito odjel prodaje) i dogovorili smo loan period na koji ce mi poslat neke micove da isprobam, izabaerem, vratim itd. Kao i uvijek, ja snosim samo shipping ako ne uzmem niti jedan i sl.
E sada, posto sam opremu izvana do sada uzimao tako da mi netko donese, ovo mi je prvo iskustvo prkeo neta i zbunjuje me jedan dio maila njihove sales managerice:
Please also tell me the address you want us to send the microphones and the
quotation. If you have got, please tell us your VAT no., in case you do not have a
VAT no. we might charge the German sales tax (19 %).
Nisam jos stigao prokopati nista o VAT broju, no koliko se sjecam iz prica kad sam trebao narucivati iz Austrije nesta pred par godina, VAT broj imaju samo zemlje EU-a. Hrvatska nije zemlja Eu-a. Isto tako, sjecam se da je shema s uzimanjem s Thommana recimo, da se cijena s njihovog sajta smanjuje za iznog njemackog VAT-a (19%) i na tu umanjenu cijenu (+shipping fees) se dodaje na? PDV (23%) tako da razlika u cijeni dodje jako mala ako startne cijene nisu astronomske.
E, pa, kako ona misli da bi mi naplatili njemacki VAT ako nisam iz EU i zatso mi kaze "we might..."? Mislim o cemu ovisi...? Da je napisala "we will charge you with VAT of..." ili "VAT fee will be applied to..." onda bih bio siguran da ce se naplatit, al sad neznam niti o cemu ovisi hoce li ga uracunati ili nece. Na kraju krajeva, imaju moje podatke (tj. one koji su za ovo bitni - odakle sam) tako da bi trebali barem okvirno znat gdje i kako salju. Ono, svaka pomoc je dobrodosla...
edit:
Ajde posto smo pod Instrumenti i Studijska Oprema, da ne otvaram jos jedan topic uzalud - koje bi bile vase preporuke Gefellovih micova u nizoj cjenovnoj kategoriji (do 1000e)? Na loan ce mi biti poslani m930, m900 i mt71 pa me zanima ako tko ima iskustva s njima (mislim da je Manley pisao nekad o m930...). Generalno, ciljam na U87 zvuk...na onaj izrazeni lower mid...probao sam to i jako mi lijepo lezi na glas tako da takvo nesta ganjam, a osim samog u87, donekle tlm103 i Gefellovih micova - neznam koji drugi mic to ima. Znam da postoje bolji mikrofoni i da je u87 overprices, al eto, ispada da mi bas to treba. Slusao sam neke usporedne testove gdje su bas side by side bili tlm103 i m930 te je tu m930 bio dosta meksi, balansiraniji, jednostavno je zvucao finije, skuplje i zavrseniji zvuk je davao. No, nije imao taj bump u niskim midovima...
Takodjer, za iste pare (malo ispod 1000e) mogu nabavit i um70 (discontinued transformer based verzija mt70) koji je provjeren i sredjen od A. Grossera. U normalnim okolnostima bih skocio odmah na tu ponudu, ali nekako sam uvijek skeptican prema vintage opremi i troskovima njenog odrzavanja.
lesha
15-09-2009, 11:47 PM
koja gitara je u pitanju?
HeatMan
16-09-2009, 05:52 PM
bio je u pitanju music man sting ray 5... to mi je stiglo pre neki dan, i opasna je opasna..
sad jurim es175 ili tal farlowa.. ali sam dobio preporuke i za yamaha AEX1500... ima li yamahe ili chak godin 5th ave kingpina u artistu? javni mi na pm ako imash neki info (da ne bi zagadjivali temu)
poz
lesha
17-09-2009, 12:04 AM
bio je u pitanju music man sting ray 5... to mi je stiglo pre neki dan, i opasna je opasna..
sad jurim es175 ili tal farlowa.. ali sam dobio preporuke i za yamaha AEX1500... ima li yamahe ili chak godin 5th ave kingpina u artistu? javni mi na pm ako imash neki info (da ne bi zagadjivali temu)
poz
ukratko, godin bi te kod nas kostao 510e sa pdv-om, a stingray 1850e.
HeatMan
17-09-2009, 02:36 AM
a yamaha? uzeo sam stingraya vec.. novog.. ;)
tnx
lesha
18-09-2009, 12:34 PM
a yamaha? uzeo sam stingraya vec.. novog.. ;)
tnx
imamo puno bolje uslove kod Godina, a ne verujem da cemo uvoziti yamahu u ovoj godini.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.